PDA

A teljes (képes) nézethez kattints ide : Torontói Magyar Színház

Pufi
2007-06-12, 09:12 PM
1987 tavasszal 30 év után Kertész Sándor a legendas direktor bezárta a Művész Szinházat. Amikor bejelentette én közöltem vele, hogy én folytatom. Megalakult a TMSZ. Érdekes volt ay elhatározás, mert abban a pillanatban azt se tudtam, hogy kik jönnek velem, s fogalmam sem volt mit jatszunk. Annyit tudtam, hogy nem mindegy hogy mivel nyitunk.
Ezen a nyáron lent voltam Lake Hope-n a nyári magyar találkozón ahol sok hazai vendég volt. Többek között Császár Angéla a Nemzeti Szinház művésznője is akivel ugy 1967 táján együtt játszottunk a Kamara Varietében. (Angi vendég volt ott.)
Amikor megláttam már mindent tudtam. Leültünk és azt kérdeztem tőle: akarsz lenni a Ziliám? Miről beszélsz Pufi? Álmaim álma.
Igy az év október 24-én megnyitotta kapuit a Torontói Magyar Szinház, Heltai Jenő: A néma levente cimű darabjával.

Volt egy fium a Szabadkai Szinházból, Horváth Géza, ő lett az Agárdi Péter. Mátyás királyt egy nemrég érkezett kolozsvári fiú Jakab Gyuri játszotta, mig Beatrice Erdélyi Rózsa volt. Jómagam játszottam a Beppot. Sajnos nagyon rossz minőségű felvételen őrzöm az emlékét, de pár fotóm van. Folytatom ha érdekel benneteket...

Pufi
2007-06-12, 09:16 PM
Még egz kép a A néma leventéből

Melitta
2007-06-12, 09:33 PM
Koszonjuk!
Nagy oromot szerzel mindenkinek ha folytatod ugy az itt elo muveszeknek,hisz ismet beszelhetunk sikereikrol, a vendegmuveszekrol is igazan jo ismet feleleveniteni egy egy eloadast.
Nem utolsosorban a nezoknek akik vegig kisertek sikereiteket!

Pufi
2007-06-12, 09:58 PM
A néma levente nagy siker volt. A dolog érdekességét az adta, hogy a korábbi szinház nézőtere lefogyott. Ebbe belejátszott hogy a Sanyi (Kertész) már nem vállalkozott semmit nem reszkirozott. 300 körül volt a nézőtér. A néma leventén 600 ember volt. Nos ha figyelembe vesszük, hogy a próza - bármi is az - sokkal nehezebben adható el mint a zenés darabok, ez mindenképpen nagy sikernek számitott.

Egy nap 1988 tavaszán megszólalt a telefonom: Pufi meg fogok halni, csontrákom van. Talán soha életemben nem voltam ilyen friss, azonnal rávágtam: egy túrót, a jövő héten próbálunk. A vonal végén volt Serfőző Ilona. Serfőző Ilona kitünő szinésznő volt, otthon a Szolnoki Szinházban, Békéscsabán és Pesten az Ifjúsági Szinházban játszott. Nagyon jó kolléga volt. De e pillantban még nem tudtam, hogy a ,,jövő héten,, mit fogunk játszani. Elötte évben voltam Pesten és láttam a Bubust a Vidám Szipadon. Sziporkázó bohózat. Akkor elhoztam.

Ebben is a csapat szerepelt és ebben nem volt hazai vendég. Jakab Gyuri, Erdélyi Rózsa, Csibi (Serfőző), Farkas Zsóka, Boros Bandi, Vámos Marika játszottak és volt 2 bemutatkozó tagunk Cs.Németh Lajos öcsse Gyuszi és a tüneményes Darvas Ági. Ellenállhatatlan bohózat. Elő is kellene venni.

Kicsit korán volt, de a szinház azt is jelentette, hogy ilyen kegyetlen helyzetekben is ott legyen, segitsen, család maradjunk. A bemutató előtt Csibi azt kérdezte, ugye Pufikám lehet kampós botom. Hát persze sőt sok játéklehetőséget ad. Végig vele voltam. Hoztam-vittem a probákra. Az előadásban nagyszerű volt pedig akkor már hatalmas fájdalmai voltak.

A bemutató után 2 hónapra meghalt. Emléke velünk marad.

Pufi
2007-06-19, 04:32 PM
1988 őszén a Csárdáskirálynő került bemutatásra. Többször hivatkozom Beöthy Lászlóra - mindenidők egyik legjobb szinigazgatójára - ,,ha üres a kassza, Csárdáskirálynő. Igy történt.
Ebben az előadásban ismerhette meg a torontói közönség Virágh Józsit, aki aztán a Farkas Bálint mellett az egyik leggyakrabban visszajáró vendégművész lett.
Kovács Brigitta volt Pestről a Silvia és Szepes Péter frissen igazolt tagunk Bóni volt Erdélyi Rózsával az oldalán. Kedves pár voltak. Farkas Zsóka lett a Cecilia és jómagam a Miska, Jakab a Feri bácsi és Cs.Németh az öreg Herceg.
Kórus már volt, de zenekar még nem, Légrádi Tassy Tamás zongorázott. Kitünő zenész volt, zenetanárként kereste kenyerét.
Diszletet megcsináltuk, sok-sok leleménnyel és ambicióval.
Ezidőben volt itt a Koós Jani, aki eljött az előadásra. ,,Figyelj papa - mondta - ezzel otthon sem kellene szégyenkezned. Néha megcsiptem magam, hogy valóban Torontóban vagyok?,, A májamat kenegette a Jani. Nagyon örültem a sikernek. 1967 után most először ért meg 2 előadást valami Torontóban. Kétszer 800 ember. Álomnak is szép.

bubu
2007-06-19, 04:45 PM
Hat Igen! Bizony jok voltak az eloadasok Pufi! Kar, hogy nincs mar!!

Pufi
2007-06-25, 03:27 PM
Hat Igen! Bizony jok voltak az eloadasok Pufi! Kar, hogy nincs mar!!

Én is nagyon sajnalom Bubu, de ha sikerűl felépülnöm, megint beleindulok. Tudod az élő kapcsolat ami a nézőkhöz kapcsolódik semmivel nem helyetesithető. Vannak ötleteim...

---------------------------------------------------------------------

A néma levente sikerére való tekintettel, meg egy véletlen összeesés eredménye lett, hogy elővettem a Testőrt Molnár Ferenc darabját. Császár Angéla lett a szinésznő és Cs.Németh Lajos volt a Testőr. A Lajos épp látogatóba volt öcssénél Gyuszinál.
Jó előadás volt. Briliroztak a vendégek. Jómagam játszottam alázattal a barátot, ami valójában egy unterman szerep, sok-sok kedveséggel. A sikere abban volt legjobban lemérhető - tekintettel arra, hogy próza - hogy a fel fel csattanó tapsok a végén szünni nem akaró alakzatot vettek.
A jövőt illetően mindenesetre azt jelentette, hogy szinvonalas próza is ,,eladható.,, (Kapok a pofámra)

A Kertésznél valamiben - nem emlékszem miben - játszottam a Kalfman Verinikával, aki csodásan énekelt. Neki avagy miatta vettem elő a Marica Grófnőt. Tekintettel arra, hogy nem tartozott a kifejezetten sovány nők táborába, ebben a darabban könnyű volt őt jól öltöztetni. A Marica asszonyos bája nagy találkozás volt Veronika szinészi és énekesi képességével. Persze más okok is a Marica mellett szóltak.
Amikor megalakultunk páran nem jottek velünk az új szinházba. Valószinű egy félreértelmezett szolidaritás volt ez a régi szinházzal szemben. Hál Istennek ez pár év alatt majdnem teljesen felszivódott.
Igy játszott nálunk előszor a régi szinház egyik oszlopa, a közönség kedvence Szécsi Kati. Ebben az előadásban visszahivtam Virágh Jóskát Pestről és Szepes Péter Erdélyi Rózsa páros aratott sikert.
Volt egy jelenet, amiben a cigányprimás beszélget a bonvivánnal, de sehogy nem állt össze az a két mondat. Ekkor egyik próbán megjelent Bede Fazekas Zsolt és jelentkezett, hogy ő Győrből jött és bármit megcsinál de hiányzik neki a szinház. Gyere öregem ilyen emberekre van nekem szükségem és úgy azon nyomban felküldtem a szinpadra és kapott egy kamu hegedűt és már mondta is olyan roma kiejtéssel, mintha cigánynak született volna. Megtapsoltuk, ott a próbán.
Az előadásnak talán a legnagyobb sikere volt, az addigi bemutatóink közül. Populescu szerepében lubickoltam és a Szécsivel kétszer ismételtük a duettünket.

Melitta
2007-06-25, 04:28 PM
Azert jo lenne ha fotokat is tennel fel!
Folytatast varjuk!

Pufi
2007-07-02, 02:02 AM
Minden kivansagod igy teljsuljon. Egesz este scanneltem...

Itt van par kep A testor cimu eloadasunkbol

Majd a Maricza grofnobol...

Pufi
2007-07-02, 02:07 AM
Viragh Jozsef Kalfman Veronika

Pufi
2007-07-19, 12:16 AM
Soha nem fejtettem meg, hogy miért, de ez történt: amiután megalakitottam a szinházat Kertész Sanyi aki addig atyai jóbarátom volt nem állt szóba velem. Nagyon fájt nekem, mert nagyon tiszteltem őt és mindent megcsináltam neki amit kért, sőt. Tisztességgel kivártam amig ő bejelentette, hogy becsukja a szinházat 30 év után és ott akkor elmondtam neki, hogy folytatni fogom amit ő elkezdett. Ennek ellenére átment az utca másik oldalára ha véletlenűl találkoztunk.
Ugy 90 körül jöttek a nagyünnepek együtt voltunk a zsinagógába és ő ült a sor közepén, én a szélén. Az én oldalomról mindenki kiment a szünetben, az ő oldala nem mozdult. Elindult felém. Felálltam és nem engedtem tovább. Csak néztük egymást. Talán percekig. Majd átölet, megcsókoltuk egymást.
Megbeszéltünk egy randevut ahol elmondtam neki, hogy a tavasszal János vitézt játszunk és kellene nekem egy Francia király. Nagyon örült a felkérésnek. S aztán jött egy telefon az olvasó próba előtt: Pufikám nem tudom eljátszani a Francia királyt mert meghalok. Rákom van.
Mindketten elnémultunk. Mit lehet ilyenkor mondani? De ő megszakitotta a csendet: de ha előveszel egy kabarét abban boldogan fellépek. Abban a pillanatban eldölt, hogy az Áprilisi Randevú varieté est lesz a bemutató.
A szinpadon állt és csak mondta a már százszor hallott vicceit és a közönség zseniálisan viselkedett tapsolt, kiabált, bravózott. Mindenki tudta a nagy mágus búcsúzik.
Amikor a tapsnál átöleltem szinte senki nem volt a zakóban. A zuhogó tapsot leintette és elszavalta még Villon Haláltánc balladáját. Faludy a nézőtéren ült.

Pufi
2007-07-19, 12:20 AM
A János vitéz

Francia király Cs.Németh Gyula
Francia királylány Kalfman Veronika
János vitéz Virágh József mv.
Iluska Erdélyi Rózsa
Boszorkány Szécsi Kató

Melitta
2007-07-19, 12:35 AM
NAgyon jok a jelmezek. Volt gond ennyi ruhat osszeszedni.
Sajnos ezt az eloadast nem lattam, de hallottam hogy nagy siker volt.

Pufi
2007-07-20, 12:11 PM
A szinház nagyon fontos szerepet töltött be az itteni magyarság életében. Voltak bérlőink, akik ha fújta, ha esett jöttek. Ay egzelőadásra épült szinháznak azonban nagy a rizikofactora. A miénknek is. Igy elsősorban tavasszal és ősszel játszottunk, abból a meggondolásból, hogy nem lehet hóvihar vagy nyári holidaz szezon amikor mindenki Pesten van. Tehát nagyon gondosan kellett megválasztani az előadások napját és pl ezért kerültek át szombatról vasárnapra az előadások mert akkor kissebb volt a konkurencia. Persze egy idő után már - möndhatom minden önteltség nélkül, mi jelentettük másnak a konkurenciát.
Egy biztos még korábban se sokszor, de utánna vagy vele egyidőben senki nem tudta hozni azokat a nézőszámokat amit a szinház felmutatott. Erre ma is buszkén emlékezünk. Különösen azért mert bár zömmel volt 1 vagy 2 hazai vendég, ez elsősorban a MI SZINHÁZUNK volt.

Pufi
2007-07-20, 12:14 PM
Az előbbi képek a Leányvásárból vannak, illetve az alsó kettő a Lili bárónőből. Két könnyű kis operett ahhoz, hogy a későbbiekben igényesebb darabok is bekerüljenek a műsorunkba.
Liliből még pár kép

Melitta
2007-10-19, 08:02 AM
Azokbol az eloadasokbol amit a Bp tv-ben reszleteket mutattak vannak fotoid is?

agostini81
2007-11-03, 09:56 PM
Remélem egyszer ismét gyönyörű lesz a Magyar kultúra .

Pufi
2007-11-03, 11:01 PM
Te Is?

angyalkám
2007-11-07, 11:33 AM
KedvesPufi!! Jó volt olvasni az irásodat, igaz én nem vagyok szinházi ember, de nagyon élveztem. Van régi fotoim / 100 ávesek, még a nagymamámtól örököltem/ Blaha Lujza meg a régi nagyok, ha gondolod feltehetem ird meg!!

FiFike
2007-11-07, 09:22 PM
Angyalkaaaa !!!
Kivancsian varjuk a kepeket ! :-)

Pufi
2007-11-07, 09:34 PM
<TABLE class=tborder id=post726053 cellSpacing=1 cellPadding=6 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 0px"><TABLE cellSpacing=6 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD noWrap>angyalkám (http://www.canadahun.com/forum/member.php?u=20474) http://www.canadahun.com/forum/images/statusicon/user_offline.gif<SCRIPT type=text/javascript> vbmenu_register("postmenu_726053", true); </SCRIPT>
Állandó Tag
</TD><TD width="100%"> </TD><TD vAlign=top noWrap>Belépés dátuma: Jan 2007
Üzenet: 283

</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- / user info --></TD></TR><TR><TD class=alt1 id=td_post_726053><!-- message, attachments, sig --><!-- message -->KedvesPufi!! Jó volt olvasni az irásodat, igaz én nem vagyok szinházi ember, de nagyon élveztem. Van régi fotoim / 100 ávesek, még a nagymamámtól örököltem/ Blaha Lujza meg a régi nagyok, ha gondolod feltehetem ird meg!!
</TD></TR></TBODY></TABLE>

kuldjed n agyon megkoszonuk

angyalkám
2007-11-08, 03:31 AM
Itt küldöm a régi nagy szinészeink képeit! Hála a Nagymamámnak aki összegyjtötte és én meg megöriztem ime..... .De hadd mondjam el hogy a Nagymamám Hódi Gézáné /Polgár Aranka szül.1883-ban Szabadkán/ A férje Hódi Géza fesőmüvész szül.Szeged, 1881-1942. Állitólag Amerrikában is vannak képei ha valki tud róla szivesen fekveszem vele a kapcsolatot, ha kiványcsi valamilyen részletekre szivesen adok felvilágositást. Én az unoka vagyok Hódi Zsófia.:)

angyalkám
2007-11-08, 03:33 AM
Kedves Pufi! Ime a kért és igért régi fényképek! Remélem feltudod hadználni. kérlek fogadjad sok szeretettel.... !! Angyalkám Hódi Zsófi

Pufi
2007-11-08, 08:18 PM
angyalkam angyal vagy, koszi

jordan777
2007-11-22, 06:48 AM
hello

HPistike
2008-06-21, 07:20 PM
Jók a képek.

svarc
2008-07-27, 03:02 AM
és megvan a 20-ik és tényleg ne haragudjatok tudom őrültnek néztekXD

...minimum...

Laciguru
2008-08-29, 10:36 AM
Üdvözlet.
Èn most csatlakoztam hozzátok és mint szinházi ember szívesen megnéznék egy két rendezést amennyiben lehet.
Németországban dolgozom és nagyon érdekelne ,hogy ti hogy dolgoztok.Lehetséges mozgóképen ezeket megnézi?
Hogy jutok ezekhez?
Elöre is köszi a segítséget.

MoonLite
2008-09-11, 04:14 AM
Mint szakmabeli,tisztelettel szeretném elkérni a szinház webcimét,ha lehet :)

jégviragka
2008-09-12, 04:39 PM
:)

Everdance
2008-10-04, 11:26 AM
Tisztelt Színház!

Az Everdance Táncszínházat 2007. nyarán alapította Takács Péter azzal a céllal, hogy egyedi, számos stílus elegyét felvonultató, a közönséget már oly sokszor rabul ejtő, a nézőt székéhez bilincselő táncművészetét megmutathassa Önnek, Önöknek, mindenkinek.
Ebben segítenek neki társai, tanítványai, akik végtelennek tűnő odaadásukkal, sokszor már - már félelmetesnek, fizika törvényeit meghazudtoló táncukkal hódítják meg a nézők szívét estéről
estére. Legyen a Tánc élmény,az élmény emlék,az emlék örök...
A Stílus:

A mai, valamennyi médiából felénk áramló táncáradat kapcsán azt hihetnénk, hogy már mindent láttunk. Mi azonban tudjuk, hogy nem…Az Everdance minden és egyik sem. Az Everdencben megtalálható minden, ami tánc, minden ami zene, minden ami színház, és minden ami élet…
Az Everdance bátran, de nem tolakodóan, látvány-, hangzás-, és ritmusvilágában egyedülállóan gazdagon ötvözi a Step, Ballet, Jazz, Társastánc, Show tánc, Hip – Hop és magyar néptánc elemeket.

A Művészeti vezető:

Takács Péter 1983-ban született Nyíregyházán. A tánc igen kis korától, szinte mióta járni tud, meghatározza életét. Eleinte a Nyírség Táncegyüttes utánpótláscsoportjában a Margaréta gyermek Néptáncegyüttesben koptatta a próbatermet és a színpadot, majd középiskolás éveiben a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatán ismerkedett a legkülönbözőbb stílusokkal. A profik közé rendkívül korán, 17 évesen lépett, amikor Román Sándor az ExperiDance vezetője szerződést ajánlott számára. Itt lett hazánk egyik legnívósabb társulatának legfiatalabb táncosa, itt teljesedhetett ki tudása, művészete, ami hamarosan a „nagyok” között is főszerepekhez juttatta. Azonban lendülete, kreativitása innen is tovább repítette, így született meg az Everdance…

Az együttes mára érte el azt a szintet hogy nemzetközi porondon is megméretethesse magát,és törekedjen a Világhírnévre!Ehhez keres támogatókat,szponzorokat,olyan vállalkozókat, kapcsolatokat, akik fantáziát látnak ebben a nem mindennapi és a világon egyedülálló stílusban!

A www.everdance.hu (http://www.everdance.hu) oldalon további információkat kaphat az együttesről!

Köszönettel:

Takács Péter
Művészeti vezető

urh660
2008-10-23, 10:14 AM
1987 tavasszal 30 év után Kertész Sándor a legendas direktor bezárta a Művész Szinházat. Amikor bejelentette én közöltem vele, hogy én folytatom. Megalakult a TMSZ. Érdekes volt ay elhatározás, mert abban a pillanatban azt se tudtam, hogy kik jönnek velem, s fogalmam sem volt mit jatszunk. Annyit tudtam, hogy nem mindegy hogy mivel nyitunk.
Ezen a nyáron lent voltam Lake Hope-n a nyári magyar találkozón ahol sok hazai vendég volt. Többek között Császár Angéla a Nemzeti Szinház művésznője is akivel ugy 1967 táján együtt játszottunk a Kamara Varietében. (Angi vendég volt ott.)
Amikor megláttam már mindent tudtam. Leültünk és azt kérdeztem tőle: akarsz lenni a Ziliám? Miről beszélsz Pufi? Álmaim álma.
Igy az év október 24-én megnyitotta kapuit a Torontói Magyar Szinház, Heltai Jenő: A néma levente cimű darabjával.

Volt egy fium a Szabadkai Szinházból, Horváth Géza, ő lett az Agárdi Péter. Mátyás királyt egy nemrég érkezett kolozsvári fiú Jakab Gyuri játszotta, mig Beatrice Erdélyi Rózsa volt. Jómagam játszottam a Beppot. Sajnos nagyon rossz minőségű felvételen őrzöm az emlékét, de pár fotóm van. Folytatom ha érdekel benneteket...

Ha netán musical estet szerveznél Magyar fellépőkkel (Egyházi Géza, Serbán Attila, Balogh Anna, Kecskés Timi, STB) esetleg én segíthetek itthonról!
Mutatnék egy pár dolgot a you tube-rol:
YouTube - Serbán Attila - Puccini: Nessun Dorma (http://www.youtube.com/watch?v=x0VfgPRfjT4)
YouTube - Serbán Attila - Ordinary man, Csak szállj (http://www.youtube.com/watch?v=F6C9KoNEazs&feature=related)
YouTube - Serban Attila - Heaven on their minds (http://www.youtube.com/watch?v=zpnVGtx8iQI&feature=related)
YouTube - Egyházi Géza-Bánk bán:Hazám,hazám (http://www.youtube.com/watch?v=pOk5wh59QUQ)
YouTube - Musical Plusz 12 - Egyházi Géza (http://www.youtube.com/watch?v=ilxTmIauJk4)
YouTube - Kecskés Timi-Egyházi Géza-Teljes a sötét (http://www.youtube.com/watch?v=QDSiflaDNns)
YouTube - Mozart! - Egyszerű út: Egyházi Géza és Serbán Attila (http://www.youtube.com/watch?v=7edmRsn5DQE&feature=related)

bubu
2008-10-26, 08:42 AM
Hat gondolom, hogy Serban Attila concertett sokan megneznek itt
Torontoban! Vegig halgadtam amit feltettel (Koszonet) vegre van
egy tenor enekesunk!!! Es meg csak jobb lesz a kesobbiek folyaman.
Jo volt halgatni ot!!!

urh660
2008-10-26, 09:54 AM
Kedves bubu!
Nagyon örülök, hogy örömet szereztem neked. Természetesen nekem ennél sokkal jobb felvételeim is vannak csak azok túl hosszuak. Nehéz felvinni a netre, de a többit személyesen. Ja és a másik tenor Egyházi G. hogy tetszett?
Sok remek énekesünk van nem csak ők, de nekem a kedvenceim és a barátom a Géza.
A "youtube"-on többet is találsz róluk, csak a minőség?

bubu
2008-10-26, 01:11 PM
Most halgattam megin vegig, igen nagyon jo a "Geza"-is, orulok hogy a baratod!
Gondolom va n CD-juk, es ha legkozelebb haz latogatok biztos mind kettojuk
CD-jet megveszm. Koszi megint csak.

Jamie441
2008-12-14, 07:44 AM
Mostansag kik jatszanak a tarsulatban es milyen darabok vannak a repertoaireon?

bubu
2008-12-14, 09:21 AM
Mostansag kik jatszanak a tarsulatban es milyen darabok vannak a repertoaireon?

Kedves Jamie 441! Tudomasom szerint, megszunt az itteni
Magyar Szinhaz.:(

sandrea27
2008-12-26, 01:46 PM
:):):)

sandrea27
2008-12-26, 01:53 PM

bubu
2008-12-27, 10:23 AM

;) Bogaram! Csak azon csodalkodom, hogy mi mosolyogni valo ezen?????

sandrea27
2008-12-28, 05:12 AM
Bocs, nemrég vagyok.
Üdvözletem mindenkinek

bluesky71
2009-04-14, 06:32 AM
Jó olvasni hogy kinnt is van színház mégha nem is oly pezső mint Budapesten.
Itt a rendszerváltás óta tele vannak a színházak azt lehet mondani,pedig a jegyárak is emelkedtek és az élet sem lett olcsóbb.De a közönség ragaszkodik a színészeihez és sokan inkább kevesebbet járnak moziba vagy vesznek meg egy könyvet,de a színházba járás megmaradt.

bkata
2009-04-14, 08:31 AM
Itt a rendszerváltás óta tele vannak a színházak azt lehet mondani,pedig a jegyárak is emelkedtek és az élet sem lett olcsóbb.De a közönség ragaszkodik a színészeihez és sokan inkább kevesebbet járnak moziba vagy vesznek meg egy könyvet,de a színházba járás megmaradt.

Sajnos, ez a debreceni Színházra nem mondható el. Félházzal mennek a darabok, nagyon sajnálom a színészeket.

bubu
2009-04-14, 08:54 AM

Igen , volt itt is " Magyar Szinhaz" es elmondhatom nagyon is jol
mukodott, addig amig volt kozonseg es jottek az O hazabol
vendeg szineszek. Sajnos mostmar evek ota nincs eloadas!:(

Szatvacyla
2009-05-28, 01:43 AM
Nekünk amatőr színpadunk van, ami egyszerre két nyelven ad elő darabokat. Az egyik nyelv a magyar hangzó, a másik a magyar jelnyelv.
Itt a honlapunk: csadecsuda.eoldal.hu

Sophie87
2009-05-28, 11:12 AM
él még ez a dolog?

Szatvacyla
2009-05-28, 04:22 PM
él még ez a dolog?

Nagyjából. A szellemi tőke megvan, de egy tisztességes előadást "helyből" már nem tudnánk összehozni. Ezért is tettem fel minden információt egy-egy darabról, hogy bárki (k) meg tudják csinálni. Szívesen segítek.

tyltyl
2009-06-22, 12:13 PM
Hát, ez itt egy érdekes oldal! Kár, hogy halódni látszik!
Vajon mi kell ahhoz, hogy egy színház működjön, hogy a jegyek elkeljenek?
Szerintem szív! az embereket mindig vonzza a varázslat. A színésznek muszáj játszani.
Mi hiányzik? Nálatok még pénz is bőven van! : )

voxpopuli
2009-07-03, 02:49 PM
Nem tudom ki a Moderator, de mi lenne a veleményetek, ha ezt a topikot használnánk színházi előadások rádiófelvételeinek témájában.

Bár a MR gyakorlatilag megszüntette a élő szinházi közvetítést, azért sokaknak lehet még a szabad letöltés korszakából egy-egy emlékezetes szinielőadás a gyüjteményében. Ezekről is lehetne csevegni...

Nos, várom a véleményeket...

Chewataykay
2009-09-06, 12:05 PM
Nagyon sajnálom, hogy nem csinálnak már "Tv-Színházat"az újabb darabokról. Persze színházba járni is szeretek, de nem engedhetem meg magamnak, hogy többször is megnézzek egy darabot. A Vámpírok Bálja nagyon tetszett. Szívesen nézném meg akár főműsoridőben is!

Pufi
2009-09-15, 11:31 PM
Vajon mi kell ahhoz, hogy egy színház működjön, hogy a jegyek elkeljenek?
Szerintem szív! az embereket mindig vonzza a varázslat. A színésznek muszáj játszani.
Mi hiányzik? Nálatok még pénz is bőven van! : )

Az enyém volt a szinház, minden örömével és minden bajával. Büszke is voltam rá és azt gondoltam, hogy majd öreg koromra valakinek átadom vigye tovább. Most nagyon furcsa lesz amit mondok: az én Torontói Magyar Szinházamat tönkre tette a rendszerváltás. Pont azért mert mindenki azt hiszi, hogy nálunk van pénz bőven. Közben senki nem realizálja, hogy addig amig otthon - épp most olvasom - egy igazgató 500 ezret keres egy hónapban, addig itt az eladott jegyek bevételéből tartottuk fenn a szinházat. De mert a rendszerváltással egyre nagyobbra nyiltak a zsebek, egyre magasabbak lettek a költségek - a bevétel meg nem tudott nőni - lement a rolo. Addig amig 1250 dollár volt egy előadás ,,pesti,, gázsija addig ment a dolog. De amikor 1 ember kért ennyit az már fedezhetetlen volt. Támogatás sehol. Senki nem akarta otthon érteni a kultúrpolitikai értékét a dolognak. S addig amig ma Erdélyben és délvidéken nem él annyi magyar mint az USAban es Kanadában addig évi 200 milliót lehetett most visszavágni a hazai támogatásból. Ide pedig csak 1000 dollár fejenként a repülőjegy. Nem huzom hosszúra kár értünk. Boldogságot szereztünk honfitársainknak. Mára marad a Lökd ide a sört...

Szejke
2009-10-03, 08:05 AM
Kedves Pufi! Szomorúan olvasom a Torontói Magyar Színház megszűnéséről szóló soraidat. Én hamarosan kint leszek, jelenleg tájékozódom a magyar vonatkozású kulturális lehetőségek iránt. Itthon ebben a közegben dolgoztam, ezért, ha valami fog hiányozni, akkor az a magyar kultúra lesz.

Az enyém volt a szinház, minden örömével és minden bajával. Büszke is voltam rá és azt gondoltam, hogy majd öreg koromra valakinek átadom vigye tovább. Most nagyon furcsa lesz amit mondok: az én Torontói Magyar Szinházamat tönkre tette a rendszerváltás. Pont azért mert mindenki azt hiszi, hogy nálunk van pénz bőven. Közben senki nem realizálja, hogy addig amig otthon - épp most olvasom - egy igazgató 500 ezret keres egy hónapban, addig itt az eladott jegyek bevételéből tartottuk fenn a szinházat. De mert a rendszerváltással egyre nagyobbra nyiltak a zsebek, egyre magasabbak lettek a költségek - a bevétel meg nem tudott nőni - lement a rolo. Addig amig 1250 dollár volt egy előadás ,,pesti,, gázsija addig ment a dolog. De amikor 1 ember kért ennyit az már fedezhetetlen volt. Támogatás sehol. Senki nem akarta otthon érteni a kultúrpolitikai értékét a dolognak. S addig amig ma Erdélyben és délvidéken nem él annyi magyar mint az USAban es Kanadában addig évi 200 milliót lehetett most visszavágni a hazai támogatásból. Ide pedig csak 1000 dollár fejenként a repülőjegy. Nem huzom hosszúra kár értünk. Boldogságot szereztünk honfitársainknak. Mára marad a Lökd ide a sört...

balintadam
2009-10-09, 05:20 AM
Sziasztok,

pár évvel ezelőtt a Budapesti Operettszínház színésznövendékeiként az István, a király című rockoperát többek között Torontóban is előadtuk az ottani magyar közösségnek. Elképesztő szeretettel fogadtak, de a számomra legmeghatóbb pillanat az volt, amikor a darab végén felcsendült a magyar himnusz. Mindenki állva, kezét a szívére téve, arcán csorgó könnyekkel hallgatta-énekelte végig. Sohasem fogom elfelejteni és örökre belém égett, micsoda kincs magyarnak lenni. Köszönettel és hálával tartozom a kanadai magyaroknak, hogy őrzik és ápolják a múltjukat.

Pufi
2009-10-10, 12:45 AM
Gondolom ez az az előadás amelyiket - eddig igy tudtam - a Toldy Mari táncdalénekes studiójának a növendékei produkáltak. Azon én ott voltam és rettenetesen sajnáltam, hogy szervezők hibájából az air show az előadással egyidőben került lebonyolitásra. Kár volt. De szép produkció volt.

kyirana
2009-10-15, 06:54 AM
Sose értettem, miért kell bezárni egy színházat. Budapesten több 100 színház vagy színházjellegű intézmény van, és az előadások többsége telt házzal megy, tehát igény van a kultúrára, vagy a könnyű esti limonádéra, de mindenképpen többre, mint a TV. Csakhát a színház nem jó befektetés annak, aki csak a pénzt látja benne...

kisFellini
2009-10-15, 02:45 PM
Nálunk minden évben (idén is) megrendezzük az amatőr színjátszó találkozót. Az amatőr nem a szívonalra, hanem a szinészek státuszára vonatkozik. Aki szereti, és igénye van rá úgy is csinálja. Akinek nincs annak a pénz számít csak. Természetesen nem lehet annyi előadást adni mint "hivatásosként", de a magyar színjátszás így is fennmaradhat.

Tommy811
2009-10-19, 04:56 PM
köszi én is ezt kerestem :)

dani miki
2009-11-15, 09:38 AM
nagyon örülök hogy kint is vannak igényes darabok

Ancsi70
2009-11-19, 03:38 PM
Én is nagyon sajnalom Bubu, de ha sikerűl felépülnöm, megint beleindulok. Tudod az élő kapcsolat ami a nézőkhöz kapcsolódik semmivel nem helyetesithető. Vannak ötleteim...

A néma levente sikerére való tekintettel, meg egy véletlen összeesés eredménye lett, hogy elővettem a Testőrt Molnár Ferenc darabját. Császár Angéla lett a szinésznő és Cs.Németh Lajos volt a Testőr. A Lajos épp látogatóba volt öcssénél Gyuszinál.
Jó előadás volt. Briliroztak a vendégek. Jómagam játszottam alázattal a barátot, ami valójában egy unterman szerep, sok-sok kedveséggel. A sikere abban volt legjobban lemérhető - tekintettel arra, hogy próza - hogy a fel fel csattanó tapsok a végén szünni nem akaró alakzatot vettek.
A jövőt illetően mindenesetre azt jelentette, hogy szinvonalas próza is ,,eladható.,, (Kapok a pofámra)

A Kertésznél valamiben - nem emlékszem miben - játszottam a Kalfman Verinikával, aki csodásan énekelt. Neki avagy miatta vettem elő a Marica Grófnőt. Tekintettel arra, hogy nem tartozott a kifejezetten sovány nők táborába, ebben a darabban könnyű volt őt jól öltöztetni. A Marica asszonyos bája nagy találkozás volt Veronika szinészi és énekesi képességével. Persze más okok is a Marica mellett szóltak.
Amikor megalakultunk páran nem jottek velünk az új szinházba. Valószinű egy félreértelmezett szolidaritás volt ez a régi szinházzal szemben. Hál Istennek ez pár év alatt majdnem teljesen felszivódott.
Igy játszott nálunk előszor a régi szinház egyik oszlopa, a közönség kedvence Szécsi Kati. Ebben az előadásban visszahivtam Virágh Jóskát Pestről és Szepes Péter Erdélyi Rózsa páros aratott sikert.
Volt egy jelenet, amiben a cigányprimás beszélget a bonvivánnal, de sehogy nem állt össze az a két mondat. Ekkor egyik próbán megjelent Bede Fazekas Zsolt és jelentkezett, hogy ő Győrből jött és bármit megcsinál de hiányzik neki a szinház. Gyere öregem ilyen emberekre van nekem szükségem és úgy azon nyomban felküldtem a szinpadra és kapott egy kamu hegedűt és már mondta is olyan roma kiejtéssel, mintha cigánynak született volna. Megtapsoltuk, ott a próbán.
Az előadásnak talán a legnagyobb sikere volt, az addigi bemutatóink közül. Populescu szerepében lubickoltam és a Szécsivel kétszer ismételtük a duettünket.

Kedves Pufi!
A Torontói Magyar Színház 1992-ben előadta a Hegedűs a háztetőn-t. Őrzök róla egy egykori kis plakátot. A szereplők közt volt egy bizonyos "Nagy Kornél". Ő küldte Magyarországra a plakátot egykori osztályfőnökének, Balogh Balázsnak, az én édesapámnak. Apukám nagy szeretettel őrzi azóta is ezt a relikviát, és sűrűn emlegeti Kornélt, akiről 1994 óta nem tudunk sajnos semmit. Azért vagyok most itt ebben a fórumban, mert abban bízom, hogy talán valaki tud nekem segíteni abban, hogy megtaláljam Nagy Kornélt.
Előre is köszönöm, ha tudsz segíteni!
Üdvözlettel, Ancsi

Jucus67
2009-11-26, 09:44 AM
Sziasztok, Dévényi Judit vagyok.Bár régebben regisztráltam, de csak most volt időm olvasgatni a blogokat... és természetesen a színházzal kezdtem:-)...amatőr színházat vezetek két községben, anyagi gondokkal,de szívvel és hittel... feladtam a lakásom, a munkám azért hogy embereknek adjak és gyerekeket próbáljak egy piszkos világban a helyes úton vezetni.Rajtuk keresztül pedig életben tartani azt ami nem a testet hanem a lelket próbálja táplálni.Meglepődve olvastam kyirana írását miszerint az itthoni színházak telt házzal "üzemelnek"... sajnos ez csak egy-két színházra jellemző. Mivel divattá vált a musical és vannak klasszikus operett darabok így ebben a két műfajban tényleg nehéz jegyhez jutni.... ,de pár hónapja a Magyar Színházban nyilvános főpróba keretein belül néztük meg a Háztűznézőket ... szégyenletesen kevés embert vonzott be a darab.Egyszóval a probléma mindenhol létezik..., de ha visszanézitek minden korban szükség volt az állam támogatására, ha művészetről volt szó... most azt a kort éljük mikor a test táplálása a fontos és a lélek háttérbe kényszerül... de hinnünk kell benne, hogy mi járunk jó úton és ne vegyük el az örömöt azoktól az emberektől akiknek még szükségük van ránk:)...nehéz, de szép hivatás a miénk:)

Tg1
2009-12-22, 05:20 PM
Jó hallani, és látni hogy Torontóban is vannak akik harcolnak a magyar kultúra fennmaradásáért. Gratulálok!

lucylu
2010-01-11, 04:35 PM
Mostanában miket átszik a színház?

Fedora
2010-01-27, 08:36 AM
Kedves Művész Úr!
Én Farkas Bálint "Jó tett helyében" c. műsorában láttam Önt. Akkor is, most is örülök, hogy kint Kanadában is ápolják a magyar írók és zeneszerzők műveit. Örülök, hogy van magyar operett játszás is. Mindjárt megkérdezném azt is, hogy Önöknél is divat-e modernizálni az operetteket, mert nálunk sajnos nagy divatja van ennek az újfajta rendezésnek.
Én is azt gondoltam, hogy Önöknél jobban támogatják a színházakat, mint nálunk.Most kiderül, hogy mégsem. Ettől függetlenül szívesen hallanék híreket a torontói vagy más kanadai színházak életéről.
Kívánok Önnek sok bőkezű mecénást és sok sikert Önnek és színházának!

fraffai
2010-03-01, 10:05 AM
Fedora, sajnos engem is elkeserít, hogy alig van már olyan színház, amely régebbi stílusú darabokat játszik. Én szeretem a kortárs színházat is, de egy-egy előadásban nagyot tudok csalódni. Pl. elmentem megnézni a makrancos hölgyet, hát mit mondjak, nem voltam túlságosan lelkes mikor a színészek alsóneműben játszották végig az előadást.
Már 10 éve vagyok tagja egy amatőr színtársulatnak. Mi játszunk kortárs darabokat és kosztümösöket is, de eszünkbe sem jutna a régi klasszikusokat kortárs darabként előadni. Mondhatják egyesek, hogy begyepesedett agyúak vagyunk. Lehet, de a 300 férőhelyes színházban minden előadáson legalább 200 szék foglalt. Ennyit a közönség igényeiről.

gonzalen
2010-03-02, 12:19 PM
Sziasztok, Dévényi Judit vagyok.Bár régebben regisztráltam, de csak most volt időm olvasgatni a blogokat... és természetesen a színházzal kezdtem:-)...amatőr színházat vezetek két községben, anyagi gondokkal,de szívvel és hittel... feladtam a lakásom, a munkám azért hogy embereknek adjak és gyerekeket próbáljak egy piszkos világban a helyes úton vezetni.Rajtuk keresztül pedig életben tartani azt ami nem a testet hanem a lelket próbálja táplálni.Meglepődve olvastam kyirana írását miszerint az itthoni színházak telt házzal "üzemelnek"... sajnos ez csak egy-két színházra jellemző. Mivel divattá vált a musical és vannak klasszikus operett darabok így ebben a két műfajban tényleg nehéz jegyhez jutni.... ,de pár hónapja a Magyar Színházban nyilvános főpróba keretein belül néztük meg a Háztűznézőket ... szégyenletesen kevés embert vonzott be a darab.Egyszóval a probléma mindenhol létezik..., de ha visszanézitek minden korban szükség volt az állam támogatására, ha művészetről volt szó... most azt a kort éljük mikor a test táplálása a fontos és a lélek háttérbe kényszerül... de hinnünk kell benne, hogy mi járunk jó úton és ne vegyük el az örömöt azoktól az emberektől akiknek még szükségük van ránk:)...nehéz, de szép hivatás a miénk:)
Kedves jucus67!

Én is "üzemeltetek" egy színházat,mely színház amatőr és profi /végzett/színészekkel dolgozik.
Valóban nehéz a helyzet de csak Budapesten!
Én azt tapasztalom,hogy vidéken vagy külföldön a magyar színjátszásért Nagy Tiszteletnek örvend a Színész!
egyetértek azzal,hogy Budapesten van egy néhány "bejáratott"Színház amely intézmények "megélnek"!
De nem szabad feladni!
A Társulatom itt Budapesten is ugyanúgy játszik mint máshol és itt is szeretnek minket!
A kevés néző jelenség azért fordul elő mert szegény az ország és keserüek az emberek!A feleadatunk ,hogy jobb kedvre deritsük ezt a szép kis országot.
Hajrá!Én ezen dolgozom!:)Ákos

fraffai
2010-03-05, 06:32 PM
Én is úgy látom, hogy igénylik az emberek a jó színházi előadásokat. Legalábbis itt vidéken. Nekünk amatőrökként azért 2-3 évbe tellett mire megismertek az emberek bennünket és a munkánkat. Jelenleg azonban szinte mindig teltház előtt játszunk, és nem évente egyszer. Most volt a bemutatója az ój előadásunknak. Garaczi Csodálatos vadállatok c. darabját vittük színre. Fantasztikus érzés volt benne játszani.

fraffai
2010-03-07, 11:58 AM
Tudja valaki, hogy a canadahun drámapályázat nyertes pályázatát vagy a legjobb pályázati munkákat hol lehetne elolvasni? Engem érdekelne. Uj darabot keresek amit színpadra tudnánk állítani.

Fedora
2010-03-10, 03:32 AM
Csodálatos hangja van Serbán Attilának. Az Operaház fantomjában láttam, abban is nagyon tetszett.De ez az operarészlet valami szenzációs. Most végleg belopta magát a szívembe.
Egyházi Gézát is nagyon szeretem. Láttam Farkas Bálint műsorában is. A CD-je is megvan. Köszönöm, hogy mindkét művészt feltetted, nagy élmény volt hallgatni őket.

pocakpaca
2010-03-13, 06:55 AM
Megindító és reményekkel kecsegtető amiket írsz, egy színészpalánta számára. Köszönjük!

Fehermacska
2010-05-10, 04:04 PM
Kedves Pufi!

Nagyon örülök, hogy magára találtam! Ugyanis a párommal mind a ketten színészek vagyunk, én Békéscsabán végeztem, ő Újvidéken (Szerbia), és miután megszereztem a diplomámat, szeretnénk szerencsét próbálni Kanadában. Nem tudtunk róla, hogy már van ott magyar nyelvű színház, és terveztük, hogy alapítunk egyet, de ez még csodásabb, ha talán kapcsolatba tudnánk lépni, nagyon szívesen beszélgetnénk mindenről, ami magyar és ami színház Kanadában.

Üdvözlettel
Szalay Petra

sopel
2010-06-01, 08:13 AM
Sziasztok. Nagyon örülök ennek a topiknak Remélem sok segitseget tudunk egymásnak nyújtani. Szép Napot Nektek!

sopel
2010-06-01, 11:12 AM
De jó lenne ha a mi szinatszó csoportunkal felléphetnenk odakint biztosan mi is sokat tanulhatnak a kintiektol ok meg gondolom tolunk egy kis izes szögedi dialektust:P...

Pufi
2010-06-13, 03:35 PM
, mert igény még mindig lenne rá, bár az emigráció létszáma drasztikusan csökken és akik ma jönnek - pl a romák (közel 8 ezer) vagy a fiatalok, azok nem költöztek ide csak itt laknak mint vendégmunkások és az igényeik a kiskocsmákban kielégülnek. Tehát ma még nehezebb lenne anyagilag megállni a saját lábunkon mint korábban. Persze nem gondolom, hogy le kellene mondani róla.
Jólesik olvasni ezeket a ,,megközelitéseket,, ami a szinházzal, akár a mi szinházunkkal kapcsolatban itt szóba került. De egy példát azért mondanék. Hegedűs a háztetőn.
Legszebb álmaimban sem jutott volna eszembe, hisz átugorhatatlan feladat. Viszont amikor korábban HyppolitotNagyon meglepődtem, hogy ez az oldal még mindig ,,él,, és még örültem is neki. Sajnálom, hogy mi egyelőre nem tudunk előadást tartani akartam játszani, akkor befuladtam abba az egyszerű gondba, hogy nincs Hyppolitom. Egészen addig abban gondolkodtam, hogy talán a legjobb barátom volt a Kibédy Ervin, vele fogom eljátszani. Akkor a legnagyobb meglepetésemre az Ervin közölte: Tudod kipöcsöm nagyon kedves vagy, de én már nem tanulok meg egy előadást, egy előadásért. S mondhattam bármi, nem és nem. Közben a New Yorkiak játszották a Sybilt és vendégszerepeltem náluk. Akkor egy másik csapat játszotta az Egy csók és más semmi cimű darabot és két próba közt elmentem megnézni. Meglehetősen gyenge és nagyon erősen amatőr előadás volt, de volt benne egy volt erdélyi szinész aki ugynézett ki mint a Csortos. Nagydarab, mély hanggal és jó szinész volt. Ő lett a Hyppolitom. S egyben adva volt a Tevije a Hegedűsben. Neki irták.
50 ember volt a produkcióban. Elmondhatatlan sikere volt. Ezt a fiút Técsy Sándornak hivták.
Meg kellett csinálni a diszletet, még az utolsó hokedlit is, semmi olyan butorom vagy kellékem nem volt ami ennek a kornak megfelelt volna. A Zsidópiacra jártam kalapot, kabátokat vásárolni, stb... Mindent meg kellett venni. Eljött a bemutató 1100 ember ült a nézőtéren.
Na ez a másik gondom ma. Tetszik nem tetszik a nézőtér 40%-a torontói magyar zsidó volt. Ez a zsidóság szinte elfogyott. Gyerekeik diplomás orvosok, ügyvédek, üzletemberek és kanadai szinházba járnak. Sokan élnek vegyesházasságban és ez meghatározza az igényeiket.
Talán még azt el kell mondanom, hogy 1992-ben hazamentünk a Kisvárdai Határainkon Túli Magyar Szinházak Fesztiváljára a Pillantás a hidról cimű drámával. Ez akkor is és azóta is magyar szinháztörténelem. Még nem fordult elő, hogy magyar anyanyelvű szinház Kanadából avagy Amerikából otthon vendégszerepelt volna. Elnyertük a Közönség Nagydijat és nagyon büszkék és boldogok voltunk.
Nos ez az örökségünk. Talán majd még sikerül feltámasztani. Bár a korábbi tapasztalatokból azzal számolni kell, hogy 2-3 év kell ahhoz, hogy ,,ütőképes,,legyen a csapat.

Pufi
2010-06-13, 03:38 PM
Hegedus Pillantas, My fair Lady képek

pannika00
2010-07-06, 10:21 AM
Kedves Pufi!
Magyarországon élek,most regisztráltam magam az oldalra. Örömmel olvastam a színházról. Eszembe jutott valami. Gondoltam megosztom. A kislányom Budapesti Táncművészeti Stúdió növendéke volt tavaly,amikor egy osztrák -magyar kooprodukciós musicelben táncolt. sissi életéről szól. 3hónapig turnétak Kínában. az idén visszahívták őket 2 hónapra.Nagyon színvonalas műsor. Az jutott eszsembe,hogy a magyarok királynőjének története nem lehetne ott érdekes?
Üdv. Gabi

Pufi
2010-07-17, 11:52 AM
Kedves Pannika

Nem tudom hanyan vannak a gyerekek, de ma mar a repulojegyet sem tudjuk visszakeresni. Ha talalnak hazai sponzort, aki a repulojegyet kifizeti akkor van esely annak leszervezesere.