PDA

A teljes (képes) nézethez kattints ide : papagájokról

Oldal : 1 [2]

nesszi01
2008-05-08, 04:10 PM
na sziasztok látom újra felébredt a topic.Mammut azért van igazad abban a dologban,hogy saját tapasztalotokra van szükség mert a gyereknevelést is így lehet megtanulni és a papik is afféle kisgyerkőcők!De rögtön lenne hozzátok egy kérdésem kenyeret ehet a nimfa papi?Mert hogy festés volt nálunk és ideiglenesen olyan helyre kerültek a papik ahol a kicsi szabadon piszkálhatta őket és bedugta nekik a reggelijét vagyis csak a kenyér héját és eléggé ízlett nekik.Nem pusztulnak el a kenyértől?
Vazulneni én nemrég láttam a kereskedésbe egy zöld papit ami dettora úgy nézett ki mint a nimfa de aztán kiderült,hogy rozella papagáj.

mammut
2008-05-09, 01:42 AM
Megkérdeztem egy barátomat most, akinek van nimfája, és Ő azt mondta, hogy minden további nélkül ehet kenyeret. Ha nem ízlik neki, úgysem eszi meg.
Az Övé egyébként a legjobban a sárgarépa megmosott zöldjét szereti. Fő boldogságként a tojásfehérjét díjazza.(ezt elég hülyén fogalmaztam)
Arra emlékszem, hogy az én Ropimból is vidáman evett, meg a sós mogyoróból is, amit elharaptam.

nesszi01
2008-05-09, 03:06 AM
Mammut köszi a választ és grat a kiscsaládhoz nagyon szépek a lányom imádja nézni őket!Kész kis galambok lettek a papikból mert a konyhában a földről csipegetik a kenyér morzsát!

mammut
2008-05-09, 05:10 AM
Akkor meg van oldva a takarítás :p

Most barátom Lütyője éppen kelkáposztalevelet tépked. Neki az is bejön.

Az enyimek tegnap a frissen vágott füvet nyamnyogták, pedig ők az almán kívül más zöldet nem igazán kedvelnek.

vazulneni8
2008-05-13, 12:51 AM
na sziasztok látom újra felébredt a topic.Mammut azért van igazad abban a dologban,hogy saját tapasztalotokra van szükség mert a gyereknevelést is így lehet megtanulni és a papik is afféle kisgyerkőcők!De rögtön lenne hozzátok egy kérdésem kenyeret ehet a nimfa papi?Mert hogy festés volt nálunk és ideiglenesen olyan helyre kerültek a papik ahol a kicsi szabadon piszkálhatta őket és bedugta nekik a reggelijét vagyis csak a kenyér héját és eléggé ízlett nekik.Nem pusztulnak el a kenyértől?
Vazulneni én nemrég láttam a kereskedésbe egy zöld papit ami dettora úgy nézett ki mint a nimfa de aztán kiderült,hogy rozella papagáj.
szia!Köszi Nesszi,hogy válaszoltál.:pAkkor most nem létezik zöld nimfa,még esetleg szürkés hassal???:confused:

aneeeka
2008-05-23, 10:05 AM
Sziasztok! Nekem hét és fél évig volt egy kedves, gyönyörű kis hullámosom. :( Mindennél jobban szerettem, ám három hete elment... beteg volt. :( És olyan jó, hogy itt nagy fájdalmamban legalább más madárkáiról olvashatok! Egy hónap múlva viszont kapunk egy icipici zöld hullámost, a gazdája, akinél született, nem tudja vállalni. Én örömmel nevelgetem majd őt is, talán segít valamit, ha megint lesz egy kicsi állatkám, akit tudok szeretni, és aki viszontszeret. :)

nesszi01
2008-05-26, 06:15 AM
aneeeka nagyon sajnálom a papidat nekünk meg lehet meg kell váljun tőlük mert kezdődö allergiája van a gyerekeknek!

TipeTupa
2008-05-26, 12:25 PM
Ma salizás volt... :D

aneeeka
2008-05-28, 05:15 AM
Én is sajnálom Nesszi, bizonyára nagyon rossz lesz az elválás. :( Mindenesetre olyan helyet vagyis gazdit keressetek neki, akinél biztonságban lesz, és ugyanúgy szeretni fogja, ahogy ti. Úgy könnyebb lesz neki is picit.

schoolbag
2008-06-09, 11:20 AM
Nekem volt 2 törpepapagájom. Egyik elpuszult, a másik elszökött.

Sáru
2008-06-15, 12:51 PM
nálunk errefelé kiszökött valahonnan egy papagáj, szép sárga színű és állandóan a kertünkben tanyázik

afca
2008-06-21, 04:27 AM
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/0/2/5/8/BIG_0004450258.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/7/3/4/8/BIG_0004297348.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/9/0/2/BIG_0004279902.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/8/7/2/BIG_0004278872.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/0/7/7/BIG_0000006077.jpg

Giorgio-86
2008-07-11, 03:24 AM
Sziasztok!

És minden papagáj meg tud tanulni beszélni?:)

Valci
2008-08-01, 11:03 AM
Sziasztok!

Nekem nincsenek szép emlékeim a papagájról. Nagymamámnak volt egy, de elég utálatos volt, anyukámat pl megcsípte, amikor pórszívózott, könyveket tett tönkre(szerette a papírt). Szóval, végül elajándékozták, és nem is lesz többet papagájunk.
Remélem csak ez a példány volt ilyen, nektek sok sikert a papagájokhoz!

V.

törpi
2008-08-05, 05:32 PM
Sziasztok!

Nekünk is van két papink. Nagyon szeretjük Őket..... családtagok lettek!
Gyurika a nimfa nagyon szelíd, sokat van kint. Őt már hellyel-közzel sikerült szobatisztává varázsolni. Van amikor visszarepül a kalitkáján lévő ülőrúdra elvégezni a dolgát (alatta papír) s van amikor észrevesszük ,hogy "nagy dolog" következik akkor "feldobjuk" és egyből megy a kis rudacskára.... Törpicsek félős és nem bírja Gyurikát, vagyis folyton a társaságát keresi, de amikor már mellé férkőzik már támadja is.... :( Pedig nekünk is de jó lenne ha barátok lennének!!

romesz
2008-08-05, 10:10 PM
Sziasztok!

Gyurika a nimfa nagyon szelíd, sokat van kint. Törpicsek félős és nem bírja Gyurikát, vagyis folyton a társaságát keresi, de amikor már mellé férkőzik már támadja is...

Pötyike

http://i112.photobucket.com/albums/n168/butacska/KEPEK055.jpg

Nekunk is volt egy nimfank 3 evig egesz, parhonapos koraban vettuk es mivel kezzel etettek fiokanak, nagyon kezes volt. sokat ult a valunkon nagyon baratsagos volt, sajnos nem regen varatlanul elpusztult.

Sunny és Snow

http://i112.photobucket.com/albums/n168/butacska/dec192.jpg

Kb 2 eve van 2 hullamos papagalyunk is ok is kezesek de az egyik idonkent durvan megcsip orvul, de ez van. Sokszor kiengedjuk oket repulni a lakasban. foleg estenkent mert akkor nem akarnak nagyon elcsavarogni a szobabol. Szeretnek felulni a szemuvegemre es a szemoldokom szalazzak.

http://i112.photobucket.com/albums/n168/butacska/06-01-06012.jpg

törpi
2008-08-12, 10:56 AM
Szia Romesz!

Nagyon szép madár Pötyike! Sajnálom, hogy meghalt! A mi Gyurinkat 2 évesen adta el a tenyésztő egy kereskedőnek... (Nem tudom, hogy miért?!) Így a mi Gyurink most 6 éves! Arik a hullámos papik is! Látom, hogy néha azért néha leengeded Őket a játszótérre is. :)

vazulneni8
2008-08-13, 01:57 AM
Sziasztok!
Szépek a papagájok,tényleg jó,hogy repkedhetnek,és játszhatnak szabadon.
És gyöngyből is meglehet fűzni őket:

TipeTupa
2008-08-15, 05:27 AM
Sziasztok, kicsit el voltam kukkanva a sok tennivaló miatt. Közben nálunk is változások történtek a papi családban: Zaza, a hölgyike elköltözött az örök vadászmezőkre kb 3 héttel ezelőtt. (Volt egy daganata.) Zazu özvegysége 3 napig tartott, utána beleszerelmesedett az új leányba, Katiba. A Zazu 4 éves, Kati 1 éves kb. Nagyon jól kijönnek egymással.<o></o>
<o></o>
Azért tettem fel a képet, hogy kérdezzem meg: valaki tudja, hogy mit jelent amikor „átmennek angyalba”? Melegük van ilyenkor? Vagy esetleg valami szerelmi érzés megnyilvánulásának a jele? <o></o>
<o></o>
Vallci – a papik is olyanok, mint az emberek, vannak zsémbes fajták és vannak nagyon aranyosak. De attól is függ, hogy mit szoknak meg, mennyit engedhetnek meg maguknak. Nagyon tudják, hogy mit nem szabad, ha az ember finoman rájuk szól. Mi pl. most gondban voltunk, hogy hogyan válasszunk új párt, és vajon elfogadja-e Zazu az új leányt? Tenyésztőtől vettük, nem kereskedésből, hogy ha véletlenül nem állhatják egymást vihessük vissza. Kellemetlen lett volna, de fenntartottuk az esélyt. Legalább félórát néztük a papagájok viselkedését és csak utána döntöttünk, hogy melyik legyen, akit megveszünk. És valahogy nekik is van egy arckifejezésük. Látod a szeméből, hogy kis gonosz, kíváncsiskodó, életunt, kötöszködő, barátkozó stb. Az emberek általában a szín után mennek, hogy jól nézzen ki – mintha dísztárgy lenne – aztán csodálkoznak, hogy nem olyan a papi, amilyet szeretett volna.<o></o>
<o></o>
Törpi – nem lehet hogy a „happy bird” vagy mi a fajneve Törpicseknek nem kompatíbilis a nimfával? Hacsak nem fióka korukban kerülnek össze. Külön kalitkában laknak? Az is fontos, hogy a madár hogy szokta meg az első években, egyedül volt vagy társsal. Pl. tudom, hogy Zazu, akinek 4 éve volt társa, akár belepusztult volna a szomorúságba, ha nem veszünk neki másik nőt. Ha eleve egyedül tartottuk volna és 4 év után eszünkbe jut, hogy vegyünk neki társat, lehet gond lett volna. Nincs egy ilyen nálatok? Vagy hogy nem egyezik a két faj, az is meglehet.<o></o>
<o></o>
Romesz – 2 évesek a hullámospapik? Nekem olyan fiataloknak tűnnek… <o></o>
<o></o>
Vazulnéni – nagyon szépek a gyöngypapik! Ügyes vagy!<o></o>
<o></o>
Végezetül kedvenc júhtubos filmjeim: http://www.youtube.com/user/gumleyboy <o></o>
Ez egy nagyon jófej angol pasi. Van egy csomó érdekes papis filmje (budgie update a nevük) saját kommentjeivel.<o></o>

vazulneni8
2008-08-15, 02:18 PM
Szia TipeTupa!
Sajnálom,hogy "elment" a papid.Biztos most már nem fáj semmije.:(Az viszont jó hír,hogy újra szerelmes a társa.Nem gyászol legalább,mert arra is rámennek ám.Köszönöm a dícséretet a gyöngypapikért!
:D

mikila
2008-08-27, 01:34 PM
Nekem is van ketto,imadom oket.

vmegyeri
2008-09-07, 12:12 PM
az enyemek "csak" hullamos papagajok, de imadom oket! a csalad tagjaiva valltak nagyon hamar, es semmire sem cserelnem oket!

Clinique
2008-09-10, 09:19 AM
Sziasztok! Szeretném egy tapasztalatomat megosztani Veletek, még jól jöhet... :)
Két nimfám van, éktelen rikácsolásba kezdenek, ha egy sziréna megszólal az utcán. Mondjuk ez akkor, ha valaki még alszik a családban, elég kellemetlen lehet. Egyszer, kínomban, gyorsan bekapcsoltam nekik a tévét, s ekkor már azokra a hangokra figyeltek, s elhallgattak. Azóta többször bevetettem a trükköt, mindig sikerrel.
Szép napot
Clinique

romesz
2008-09-10, 11:31 AM
Sziasztok! Szeretném egy tapasztalatomat megosztani Veletek, még jól jöhet... :)
Két nimfám van,
Clinique

a nimfak szeretnek csemegezni abbol amit az ember eszik, de vigyazni kell. Nehogy AVOKADOT egyen veletlen a madar mert az halalos mereg nekik.

smoki57
2008-09-26, 03:37 PM
Nem tudom hogy ki hogy van vele, szerintem szépek, aranyosak, csak az a baj velül, hogy kiabálnak meg szemetelnek. nekem sohasem volt semmilyen madaram jobban szeretem a halakat, azok csendben vannak.

vilt
2008-09-26, 03:48 PM
Üdv.
Valaki megtudná mondani mit tegyek ha a hullámos papagájom csőre varas? Enni sem hajlandó szegény.
Köszi

afca
2008-10-04, 11:08 AM
http://huh.hu/thoomas/20070625/467f3a10169b3_06_26_10.jpg

nanonimi
2008-10-07, 07:18 PM
Nekem még gyermekoromban volt papagájom...
Hamarosan költözöm és elképzelhető, hogy veszek egyet...
csak ahogy smoki57 (http://www.canadahun.com/forum/member.php?u=95631) mondja: szemetelnek sajnos.
A halakon gondolkozom, szintén voltak halaim is...

klaubaby18
2008-10-09, 12:39 PM
nekem egy nimfapapagájom van már jo öreg min 12 éves és tud beszélni

vica0430
2008-10-17, 02:43 AM
na sziasztok itt vagyok újra bár nem a régi nick nevemmel /nesszi01/mert avval nem tudok bejönni!
látom szépen folyik a téma tovább ennek örülök!
Na szóval nesszi01 helyett vica0430-ként tértem vissza hozzátok!

TipeTupa
2008-10-17, 07:12 AM
Nesszi! De jó, hogy ismét itt vagy. <o></o>
Végül mi lett a papikkal? A legutolsó hir, amire emlékszem, hogy meg kellett válni tőlük allergia miatt.<o></o>
<o></o>
Terveztem egy papi-játszóteret. Talán jövő hétre meglesz a kivitelezés is. Ha beválik lefotózom.<o></o>
<o></o>

Nem tudom hogy ki hogy van vele, szerintem szépek, aranyosak, csak az a baj velül, hogy kiabálnak meg szemetelnek. nekem sohasem volt semmilyen madaram jobban szeretem a halakat, azok csendben vannak.
<o></o>
Ehhez csak egy hozzáfűznivalóm van – ne beszéljünk az állatokról (függetlenül, hogy mi az) mert igaz, hogy álatlában szemetelnek és zajosak. De mi a helyzet az emberekkel? Talán velüknincs baj? Nem kiabálnak, nem szemetelnek? Ráadásul némely büdösebb is mint egy állat… Ez egy ilyen világ… Persze beszélgethetünk még a gondoskodásról és a rendszeres tisztántartásról…
<o></o>

Üdv.
Valaki megtudná mondani mit tegyek ha a hullámos papagájom csőre varas? Enni sem hajlandó szegény.
Köszi
<o></o>
Fogd meg, eressz langyos vizet és a nedves kezeddel óvatosan töröld le a csőrét. Vegyél szépiacsontot és egyébb csőrkoptatót, hogy legyen amihez odafenje a csőrét és kopotassa.
Nem lehet, hogy gombás a csőre?A csőr felső részén, a szélén, van egy barnás folt, ami esetleg növekszik?
Ha nem akar enni, lehet hogy beteg. Etess vele fürtöskölest.
<o></o>

kép

Hülye vicc. Ennek a gazdinak a t*két egy kicsit megszorongatnám… :fuck: Afca, lécci kimélj meg az ilyen képektől a lelki nyugalmam érdekében... :p

afca
2008-10-17, 01:35 PM
<O></O>

Hülye vicc. Ennek a gazdinak a t*két egy kicsit megszorongatnám… :fuck: Afca, lécci kimélj meg az ilyen képektől a lelki nyugalmam érdekében... :p

Tipe Tupa,miket nem mondasz?:pKasztrállnád a pasit???;):p.

TipeTupa
2008-10-17, 04:47 PM
Tipe Tupa,miket nem mondasz?:pKasztrállnád a pasit???;):p.
ááá, egy kis szorongatástól nem lenne semmi baja... :p csak emlékezne...
hogy ne szórakozzon ilyen kis kiszolgáltatott lény róvására

afca
2008-10-19, 12:55 PM
SEGÍTSÉG-VEDLIK A MADARAM!!!!

A vedléssel a madár régi tollazatát cseréli újra. Nem olyan jellegű vedlésről van szó, mint a kutyák vagy macskák esetében, bár alapjában véve hasonló a dolog, mivel a régi tollak kihullanak és helyükön újak nőnek. Első látásra kissé meglepő, de teljesen normális folyamat.

Repülni azért még tudnak

A vedlés minden madárfajtánál más és más módon zajlik, sőt még az azonos fajtán belüli egyedeknél is eltérő lehet.

Az év adott időszaka, a környezet hőmérséklete, az állat étrendje, valamint a tojásrakás mind-mind jelentős szerepet játszanak abban, mikor fog a madár vedleni és mennyi ideig fog tartani a tollcsere. Minden madár kivétel nélkül legalább évente egyszer vedlik, ami a repülési képességét természetesen nem érinti. Egyes madarak évente akár háromszor is újratollasodhatnak. Bizonyos éghajlatok alatt a vedlés folyamatos, egész éven át tartó folyamat.

Először a begyén és a fején kopaszodik

http://www.haziallat.hu/pics/madar/ved1.jpg A vedlési ciklus általában a költési időszak után, nyár végén kezdődik, és a pajzsmirigy vagy hipofízis működésének megváltozása váltja ki. Egyes verébféléknél, mint például a kanárik, a vedlés tavasszal kezdődik és egész nyáron át tart. Először általában a madár begyén és fején cserélődnek le a tollak. Ezt követően a tollazat többi része is megújul, a folyamat a fark- és szárnytollak cseréjével fejeződik be. A procedúra két-három hétig tart, ennek végére valamennyi régi tollat új vált fel. A vedlés alatt megnő a madár étvágya, ezt figyelembe véve kell táplálását megoldanunk. A madarak számára ez megterhelő, stresszes időszak, a betegségekkel szemben is kevésbé ellenállóak ilyenkor.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

Egyes madárfajtáknál tapasztalható a "francia vedlés". Nevét onnan kapta, hogy Franciaországban írták le először ezt a fajta abnormális vedlési folyamatot. Általában hullámos papagájoknál, nimfapapagájoknál és afrikai törpe papagájoknál figyelhető meg. Mindeddig nem ismert, más fajták miért nem hajlamosak a francia vedlésre.

http://www.haziallat.hu/pics/madar/ved02.jpg http://www.haziallat.hu/pics/madar/ved3.jpg A francia vedlés során az elvesztett tollak cseréje hosszan elhúzódik és általában csak a repülőtollak legnagyobb részének hirtelen kihullása után kezdődik meg.

Feltételezések szerint ezt a fajta vedlést okozhatja vírus, környezetváltozás, örökletes betegség, parazita vagy táplálási probléma. Ha kopasz foltot veszünk észre a madár testén vagy úgy véljük, a vedlés nem a szokásos módon zajlik, keressük fel az állatorvost.

A vedlés gyengíti a madár szervezetének védekező rendszerét, így a betegségeknek is könnyebben áldozatul eshet. Minél előbb sikerül a betegséget diagnosztizálni és kezelni, annál nagyobb az esély a madár felépülésére.

http://www.haziallat.hu/pics/madar/ved2.jpg

afca
2008-10-19, 12:56 PM
Hány éves a madaram?

Már csak napjai vannak hátra, vagy túléli az unokánkat is? Nézzük meg a tollazatát, vizsgáljuk meg a csőrét, majd nézzünk mélyen a szemébe a kormeghatározáshoz!
http://www.haziallat.hu/media/lead-pictures/hany-eves-a-madaram.jpeg
Nagyon sok ember vásárol madarat anélkül, hogy pontosan tudná annak életkorát. A madár életkorának ismerete nagy segítséget nyújthat az állatorvosnak abban, hogy felkészüljön az adott életkorban fellépő rendellenességek és betegségek kivédésére. Útmutatóul:

Tollak

A fiatal papagájok tollai általában fakó színűek. Briliáns színezetű tollazatot a fajok érett korban fejlesztenek. Azoknak a fajoknak, melyek fiatalkori színezete megegyezik az idősebb korival, megkülönböztető jellegzetességük, hogy a fiatalabb madarak farktollai mindig rövidebbek mint az idősebbeké.

A csőr színe

http://www.haziallat.hu/media/articles/madar/hany-eves-a-madaram/sandorpap.jpgNéhány fajnál a csőr színe változik az évek során. Ha a felnőtt madár csőre sötét, általában a fiatalnak világos színű a csőre. Azoknak a madaraknak, melyek csőre világos felnőtt korban, azok csőre viszont sötét, vagy egy sötét sáv található a csőr alapi részén fiatal korban.

Az írisz színe

Ezt szintén használhatjuk a kor meghatározásához. A legtöbb papagájnál, az írisz színe is változik a korral, a nagyon fiataloknál barna vagy a sötét szín jellemző, ez a szín szürkévé alakul át még 1 éves koruk előtt.
Majd 1 és 3 éves koruk között az írisz színe fehérre vált és a madár 3 éves kora után már a sárga szín lesz jellemző. Néhány Amazona nemzetségbe tartozó papagájnál az írisz színe pirosas-narancs színűre vált felnőtt korban. A jákópapagáj írisze barnából szürkébe vált majd fehérbe amint a papagáj elérte a felnőtt kort.
http://www.haziallat.hu/media/articles/madar/hany-eves-a-madaram/lori.jpg

vazulneni8
2008-10-22, 01:21 PM
Sziasztok!
Afca,tök jó,hogy betetted ezeket az információkat!!!
Az én hullámosom most 5 éves,és állandóan túlnő a csőre,amit rendszeresen rendbe kell hoznom.Olvastam egy oldalon,hogy ez azért van,mert nem zár pontosan az alsó és a felső csőr,ezért nem tudja az alsó csőr visszafogni a felső növését.
Enni tud,a csőrkoptatót is használja a papim,de nem sok sikerrel.
Hoztam egy képet is nektek,saját ötlet alapján fűztem egy kalitkát,benne egy hintán ülő papagájjal.
Na ez biztosan nem szemetel és csöndben is van!!!!:-D

afca
2008-10-25, 10:15 AM
Katalin papagáj (Bolborhynchus lineola)

<TABLE align=center border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top width=300 height=225>http://www.idre.hu/kepek/papagajok/katalin_papagaj.jpg</TD></TR></TBODY></TABLE>

afca
2008-10-25, 10:25 AM
A madarak anatómiája

(az élőlények alkatával, testük felépítésével foglalkozó tudományág)
A madarak életben maradásának kulcsa, hogy tudnak repülni. A minél kisebb testsúly számukra létkérdés, így nem csoda, hogy csontvázuk jóval könnyebb, mint az emlősöké. Ennek természetesen ára is van; a madárkoponya például igen vékony és törékeny szerkezet. A madárröpdék legkényesebb lakói éppen a leggyorsabb röptű ausztráliai törpepapagájok, melyek könnyen nekiütközhetnek a rácsoknak vagy az üvegnek, s az ijedős fürjek, melyek, ha megriadnak, hatalmas lendülettel, függőlegesen rebbennek a magasba.
A szükséges tolóerő kifejtése érdekében a szárny csontjainak együtt kell mozogniuk. A repülést szolgáló mellizmok elsősorban a felkarcsonthoz tapadnak. A szárnyak lecsapódásakor különleges csontok védik a mellkas épségét. A szárnycsapások lökései a lapockákra is áttevődnek. A hollóorrcsont és a villacsont merevíti a törzset. A hatalmas mellizmok a hollóorrcsonthoz csatlakozó szegycsont széles taraján erednek.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/csont.jpg A madár fejének további vizsgálatakor észrevesszük, hogy hiányoznak a fogak, s velük együtt az erőteljes rágóizmok is. A koponyán a szemüregek hatalmas helyet foglalnak el. A madarak legfontosabb érzéke a látás; ennek megfelelően szemük jócskán megnövekedett. A szem középső, sötét részét - a pupillát - nem egy fajnál színpompás szivárványhártya veszi körül.
Erős testfelépítés A madarak gerincoszlopa sokkal változatosabb, megoldásokat mutat, mint az emlősöké. Egyes csigolyák egybeolvadása - főleg a bordáknál és a medencetájon - fokozza a törzs szilárdságát, mechanikai ellenálló képességét, és elősegíti azt, hogy járáskor a testsúly egyenletesebben oszoljon meg a gerinc teljes hossza mentén.
Elméletileg a madárnak mind járáskor, mind pedig repüléskor komoly nehézségeket okoz testének tömegeloszlása és súlypontjának nem túl szerencsés helyzete. A test elvben hajlamos az előrebukásra, ám a kétféle helyváltoztatást (járás és repülés) megkönnyítik bizonyos medencetáji módosulások. A madarak csípőízülete alapjában ugyanolyan, mint az emlősöké, ahol a combcsont felső gömbje a medencén elhelyezkedő vápába illeszkedik, van azonban egy igen lényeges különbség: a combcsont egyenesen előrefelé áll, és erős izmok tartják egészen mereven a törzs mellett. Ennek eredményeként a comb jóval kevésbé mozog szabadon, mint az emlősök esetében, ellenben a test felfüggesztési pontja közelebb kerül a súlyponthoz.
A madár lábának hajlíthatósága, mozgékonysága tehát csak a voltaképpeni térdízülettől lefelé kezdődik. Ezután jön a mi bokaízületünknek megfelelő rész, ahol a sípcsont csatlakozik a lábtőhöz és lábközéphez. Ez az ízület a madárlábon jócskán megnyúlt, egészen a karmokban végződő ujjakig tart.
Nem különösebben meglepő, hogy az emlősök csontvázához képest a mellső végtag mutatja a legnagyobb eltérést. Minthogy ez egyedül a helyváltoztatást szolgálja, az ujjak eltűntek; csak a második, harmadik és negyedik ujj maradványait találjuk meg. Ez a fejlődési irány már az Archaeopteryxnél is felismerhető
A kéztő- és kézközépcsontok összeolvadtak, és szilárd csatlakozási felületet nyújtanak az elsődleges evezőtollaknak. A különböző fajok szárnyának csontozata nem túl változatos, de a tollak formája az adott faj röpképességétől függően nagyon is különböző.
A mellkast különleges bordaszerkezet erősíti. Az egyes bordák hátrafelé álló nyúlványai rálapolódnak a mögöttes bordára, s ezzel - főleg a búvármadarak esetében - igen ellenálló struktúrát alkotnak.
Minthogy a szárny meglehetősen merev, formájának kialakításához nincs szükség külön izmokra, és hatékonysága is megfelelő. A csontok rendkívül könnyűek és szivacsos szerkezetűek, hogy a szegycsonton eredő, s a testsúlynak akár a felét is kitevő hatalmas repülőizmoknak minél kisebb tömeget kelljen mozgatniuk.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/uregescsont.jpg
Üreges csontok. Minél könnyebb a test, annál jobban hasznosul a repülésbe fektetett energia; a madár csontjai üreges, szivacsos szerkezetűek.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/aracsont.jpg Zöldszárnyú ara csontváza: Elsőként a hatalmas csőr tűnik fel. A madarak gerince áltatában 40-60 csigolyából áll, melyek jó része mereven kapcsolódik szomszédaihoz, sokuk össze is forrt, hogy a törzs még erősebb, merevebb lehessen. A csontváz ott a legerősebb, akol a végtagok a törzshöz csatlakoznak, hiszen a szárnyak és a lábak hordozzák a teljes test súlyát, amikor az állat lépked, illetve repül. Az erős mellizmok a jócskán megnagyobbodott szegycsonthoz tapadnak.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/csontfej.jpg A papagájok csípésre nemcsak az állkapcsukat (1) használják, hanem a felső kávájuk mögött egy külön izületük (2) is van, melyet erős izmok és szalagok (3) segítségével hatékony áttétellel működtetnek.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/seregelycsont.jpg A légzőrendszer

A madarak és az emlősök légzőrendszere között lényeges különbségek vannak. A madarak tüdeje viszonylag merev, ám testükben számos légzsák található, melyek még a nagyobb csontok, például a felkarcsont belsejébe is benyúlnak.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/legzoszerv.jpg

Madár légzőszervei vázlatosan. Légcső (1), főhörgők (2), tüdő (3), légzsákok (4), egy kis hörgő kinagyítva (5), mely további kis hörgőcskékre (6) oszlik, melyek újra hörgőkben egyesülnek és a légzsákokba vezetnek. A légzsákok nemcsak a testüregben, hanem a csontokban (7) is megtalálhatók. Oxigénigény

A repülés nagy erőfeszítéssel és hatalmas oxigénfelvétellel jár. A madarak tüdőlebenyei jóval kisebbek az emlősökéinél, ám működésük hatékonyabb, és független a tengerszint feletti magasságtól.
A gázcsere a tüdő hajszálereinek falán át megy végbe, ahol a vörösvérsejtek felveszik az oxigént s leadják a széndioxidot. A légzsákok közvetlenül nem vesznek részt a gázcserében, szerepük mégis igen fontos, mert sajátos fújtatókként javítják a folyamat hatékonyságát. Amikor a madár lélegzetet vesz, a levegő a hátsó hasi légzsákba jut, majd a kilégzéskor a tüdőn és az elülső hasi légzsákon át távozik.
A légzés feladatait két külön izomcsoport látja el. A madaraknak - az emlősöktől eltérően nincs rekeszizmuk, mely nyomáskülönbséget hozna létre a mellkas és a hasüreg között. Ennek hiányában a belégzés munkáját a bordaközi izmok végzik azáltal, hogy kitágítják a madár mellkasát, melyet kilégzéskor a hasi izomzat présel össze. Repüléskor a helyzet kissé megváltozik: a megfeszülő és elernyedő mellizmok a szegycsontot megemelik, majd eltávolítják a csigolyáktól.
A madarak légzőrendszerének nagy előnye, hogy a tüdőbe mindig tökéletesen friss levegő kerül, míg az emlősök tüdejében mindig marad valamennyi az elhasznált, oxigénszegény levegőből. A vérerek elrendeződése is hozzájárul az oxigén hatékony felvételéhez. A tüdőbe visszatérő vér elsőként az onnan éppen távozó levegővel találkozik, melynek kevéske oxigénje a vérbe jutva elősegíti a szén-dioxid kiválását. Amint pedig a vér közelebb jut a tüdőhöz, egyre több oxigénnel találkozik, s azt egyre nagyobb mértékben képes felvenni és továbbszállítani.
A légzésben játszott fontos szerepük mellett a légzsákok egyes fajoknál például a fregattmadaraknál (Fregatafajok) a vetélkedés és hivalkodás céljait is szolgálják. A hímek feszesre fújt, élénkvörös torokzacskóikkal kérkednek, megpróbálják elkápráztatni a tojókat

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/legzsakok.JPG

A madár légzőrendszere: a légzésben fontos szerep jut a levegő áramlását elősegítő kilenc légzsáknak. Az emésztőrendszer

A különféle madarak emésztőrendszerének felépítése alapjában igen hasonló, s nemigen függ az egyes fajok táplálkozási szokásaitól. A magvakat csőrükkel feltörik, s többnyire csak a belsejüket nyelik le, a többi táplálékot is általában felaprítják. A galambok és gerlék kivételek ez alól, ők ugyanis héjastul nyelik le a magokat.
A csőrből a táplálék a nyelőcsövön át a begybe jut. A begy elsősorban raktározásra szolgál, s ha a madár egy ideje nem evett, a táplálék gyorsan továbbkerül az emésztőcsatorna következő szakaszába. Egyes madárfajoknál, nevezetesen a gerléknél és galamboknál a költési időszakban a begy belső felszíne a prolaktin nevű hormon hatására megváltozik, és egy sajátos, zsírokban és fehérjékben gazdag, fehér váladékot - úgynevezett begytejet - kezd termelni; a tojásból kikelt fiókák az első napokban ezzel táplálkoznak.
A begynek az emésztési folyamatban nincs különösebben fontos szerepe, a bizarr hoacin azonban ebből a szempontból is kivételt képez.
Ez a madár szinte kizárólag növényi anyagokkal táplálkozik, melyekből hatalmas mennyiséget kell elfogyasztania, hogy kielégítse szervezetének energiaigényét. A hoacinnál az emésztés már a begyben megkezdődik.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/emesztorendszer.JPG
A papagáj emésztőrendszere: A papagájok rendszerint kora reggel és sötétedés előtt esznek; ilyenkor teletöltik begyüket. Amikor fiókáikat táplálják, napközben is többször táplálkoznak.
A begyből a táplálék az előgyomorba (vagy mirigyes gyomorba) jut, ahol nyállal, sósavval és a fehérjéket lebontó pepszinnel elegyedik.
Maga a gyomor az emésztőcsatorna izmos falú szakasza, ahol a magvak végül felaprítódnak. A gyomorfal izomzatának fejlettsége és ereje a madár táplálkozásától függ. A papagájok többsége száraz, kemény magvakkal táplálkozik, ezért gyomorfaluk meglehetősen vastag, míg a nektárevő fajok, például a lórik gyomra viszonylag vékony falú.
A magevő madarak általában kavicsokat is nyelnek, melyek a zúzában a csőrből hiányzó fogak feladatát látják el. A kavicsok élei felaprítják, megőrlik a magvakat, s egyben azt is megakadályozzák, hogy a táplálék csomókba összeállva eltorlaszolja az emésztőcsatornát.
A madarak bélrendszere nem olyan fejlett, mint az emlősöké. A hasnyálmirigy és a máj a nyombélhez kapcsolódik. A hasnyál fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban, mert enzimjei segítenek lebontani s a szervezet számára hozzáférhetővé tenni a táplálékot.
Az emésztőcsatorna alsóbb szakaszán vakon végződő csövecskéket találunk, melyek a növényevő madaraknál a legfejlettebbek: az itt tenyésző baktériumok a cellulózt emészthető anyagokká bontják le. A papagájoknál ezek a járatok hiányoznak; néhány más fajnál, például a kolibriknél pedig csökevényesek.
A végbél, az emésztőcsatorna utolsó szakasza a húgyutakkal és a nemi szervekkel együtt a kloákába torkollik. A madarak veséi a gerincoszlop két oldalán, a keresztcsont közelében helyezkednek el. Vizeletük fő alkotórésze legtöbbször húgysav, a madárpiszok fehéres folyadéka; ritkábban az emlősökre jellemző karbamid. A madaraknak - a strucc kivételével - nincs húgyhólyagjuk, ezért vizeletük közvetlenül a kloákába jut, ahonnan víztartalma ismét felszívódik a madár testébe, s csak maga a besűrűsödött húgysav ürül ki.
A madarak szájnyílása a csőr

A madarak testfelépítése és életmódja között soros kapcsolat van. Ez feltűnően megmutatkozik a a csőr alakján, nagyságán. Csőrük a táplálkozásuknak megfelelő alakú és szerkezetű és a táplálkozási szokásaikra utal.
A nektárt evők csőre -- mint például a kolibriké - keskeny, hegyes és hosszú, hogy könnyen hozzáférjenek a virágok kelyhében lévő táplálékhoz.
A magevő pintyféléké rövid és vaskos, ( itt is különválik a fű és gabonaféléket evők és a keményebb magot kedvelők csőrformája, illetve annak nagysága Pl. amandinák, vagy a meggyvágó csőre )hogy megbirkózzon a magot védő kemény héjjal.
A lágyevők csőre eltér a magevőkétől hosszabb és hegyesebb, mivel gyümölcsökön és bogyókon él.
A rovarevők csőre vékony, hegyes, mellyel könnyen elcsípik és a kéreg alól kisedik a rovarokat.
A kizárólag gyümölcsevők terjedelmes nagy csőrrel rendelkeznek.
A halevők csőre éles és hegyes, kiváló fogóeszköz a tulajdonosa számára.
A hűsevő madarak éles, horgas, kampóban végződő csőrrel vagdalják, tépik a táplálékot.
A papagájok esőre igen erős, a legkeményebb magvakat és terméseket is feltörik.
A kakaduk előszeretettel rágják szét a ponthegesztett volier rácsokat és szabadulnak ki a helyükről. Ezután nem mindig sikerül újra befogni őket.
A csőr formája

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/helenapinty.JPG http://www.idre.hu/kepek/oktatas/szenegali.JPG

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/husevo.JPG http://www.idre.hu/kepek/oktatas/poszatak.JPG
http://www.idre.hu/kepek/oktatas/csor1.jpg
http://www.idre.hu/kepek/oktatas/csor2.jpg
A madarak ivarszervei

A legszaporább, legtermékenyebb fajok, például a hullámos papagájok gyakorlatilag egész évben képesek a szaporodásra. Más madarak, így a kanárifélék az év egy meg- határozott szakaszában: tavasszal és nyár elején párosodnak, tojnak és költenek. Minderre csakis akkor kerül sor, ha a madarak megfelelő egészségi állapotban és testi kondícióban vannak, és jól érzik magukat lakóhelyükön. Célravezető tehát, ha még a tél előtt költöztetjük össze a tenyészteni kívánt párokat, hogy a következő év tavaszára már megszokják új helyüket, és szaporulatban is reménykedhessünk. Ha tavasszal helyezzük a párt új környezetbe, föltehetőleg csalódást fognak okozni, még akkor is, ha előzőleg már sikeresen párosodtak.
A frissen importált vagy befogott madaraknak még több időre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak, és valószínűleg csak akkor számíthatunk szaporulatra, ha új helyükön túlesnek az első vedlési időszakon. A párzásra való hajlandóság jelei félreismerhetetlenek: a hím fokozott figyelmességgel veszi körül a tojót, és sokkal többet énekel, ami a kanárik esetében kedves és szívderítő, a papagájok rekedtes kiáltozása azonban már kevesebb örömöt okoz.
Sok madárbarát és -tenyésztő egy-egy meghatározott fajra vagy csoportra "szakosodik"; ha komoly tenyésztési céljaink vannak, a kiszemelt fajból nekünk is legalább két párt kell beszereznünk. Ekkor, ha mindketten eredményesen szaporodnak, a következő nemzedékben már két, egymással rokonságban nem levő fészekaljunk lesz, melyeket szabadon, tenyésztési céljainktól függő szempontok szerint párosíthatunk. A nemzedékváltás ideje madárfajonként változik; a kis testű lágyevők egyévesen, a papagájok négy-öt éves korukban válnak ivaréretté.
A hím madár ivarszervei - a tojó ivarszerveitől eltérően - szimmetrikusak: a testüregben két működő here helyezkedik el. A hím ivarsejtek az ondóvezetéken keresztüljutnak a kloákanyílásba. Párosodáskor innen egyenesen a tojó kloákájába kerülnek, s a petevezetéken felfelé vándorolva érik el a megtermékenyítendő petesejtet. Egyetlen párosodás is elegendő egy egész fészekaljra való tojás megtermékenyítéséhez, mert a petevezetékben a hím ivarsejtek sokáig életben maradnak. A petesejt akkor termékenyül meg, amikor a petefészekből kiszabadul - ez fajtól függően egy-vagy kétnaponként következik be.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/himivar.JPG
A tojó ivarszervei: A petefészekből kiszabaduló pete hosszú fejlődésen megy keresztül, míg a tojás végül a fészekbe pottyan, de néha megesik, hogy nem a petevezetékbe, hanem a testüregbe kerül, ahol beágyazódva hashártyagyulladást okozhat.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/tojoivar.JPG
A madarak nemének orvosi módszerekkel való megállapításakor a műszer mindig baloldalról, az utolsó borda mögött hatol be a testüregbe. A művelethez a bőrön hegyes eszközzel parányi szúrást ejtenek, s ha altatógázt használnak, a madár néhány perc múlva újra az ülőrúdon tollászkodhat, mintha mi sem történt volna.
A hím madaraknak két heréjük van, melyek a vesék közelében helyezkednek el, a tojóknak pedig két petefészkük, ezek közül azonban csak az egyik, a bal oldali működik. A peték a petefészekhez csatlakozó petevezetéken keresztüljutnak az ivarjáratba, majd onnan a kloákába, ahová az emésztőcsatorna és a húgyvezeték is torkollik. Innen a tojást erőteljes izom-összehúzódások segítik a szabadba.
A fejlődő tojás

A petesejt fejlődése számos szakaszra oszlik. A megtermékenyülés közvetlenül a petefészekből való kijutása után, a petevezeték legfelső részén, a tölcsér tájékán következik be. A tojásfehérje (albumin) rétege a járat következő szakaszán alakul ki, az izmos, bőrszerű szűkület előtt.
A folyamatleghosszabb szakasza a méhben zajlik: itt válik ki a madár véréből a kalcium, s jön létre belőle a tojás kemény, meszes héja. A héj színe és mintázata fajonként változó. Az üregben költő madarak, például a papagájok tojásai fehérek, míg a nyílt helyen fészkelő fajokéit pöttyök, foltok tarkázzák.
A rajzon a tojás belső felépítése látható. A héj kalciumtartalma részben beépül az embrió testébe, a sárgája pedig energiát szolgáltat a növekedéshez, s végül a héj feltöréséhez is.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/tojas.JPG
A tojáson lévő mintákat a tojáshéjba beépülő elhalt vérsejtek alkotják, és értelmük az álcázás, hisz, e nélkül minden ragadozó könnyen észrevehetné a vakítóan fehér tojásokat. A méhben töltőt alig egy nap után - általában a kora reggeli órákban - a tojás a napvilágra jut. Az egy fészekaljban található tojások száma és a költések gyakorisága a fajra jellemző vonás.
A tojás felépítése alapján látható, hogy egy nagy, .sok szikanyagot tartalmazó petesejt, melyet a madaraknál kívülről meszes tojáshéj véd A tojásban a pete tulajdonképpen a tojás sárgája, melyen a csíra helyezkedik el. A sárgája és a csira szikhártyával vara körülvéve. Ez a felépítés egyetlen sejt jellegével és értékével bír.
Tápértéke nagy és vitaminokban (A - D - E - K - BI - B z ) gazdag.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/tojasreszei.JPG
Felépítése : 1, meszes hej, 2. csírakorong, 3. fehérszik, 4. belső héjhártya, 5. légkamra, 6. külső fehérjetelep, 7, belső fehérjetelep, 8. szikhártya, 9. chorion, l0. kalaza, 11. sárgaszik.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/tojashel.JPG
Dr. Hubert Schwabl, a New York-i Rockefeller Egyetem biológusa nemrég meg/zökkentő felfedezést tett. A vad-kanári tojó minden fiókát egyfajta " hormondoppinggal " indít útjára. Az első tojásban még kevés van belőle, a legtöbb az utolsóban található. Így az összes fióka nagyjából azonos esélyekkel indul.
Az említett doppingszer tulajdonképpen hímivari hormon a tesztoszteron, de ez nem befolyásolja az ivart, erről a kromoszómák gondoskodnak. A hormon a test gyorsabb fejlődését segíti és ellenálló képessé teszi a fiókát. Az agy fejlődését is előmozdítja, így a fióka gyorsabban megtanulja, hogy amikor eleséget kér, a fejét minél magasabbra kell emelnie. Így kiegyenlítődik a lemaradás, illetve a legutolsó tojásból kel ki a legerősebb fióka. A kiegyenlítést még azzal is elősegíti, hogy csak akkor kezdenek folyamatosan kotlani amikor az utolsó tojást is lerakták. A háziasított kanáriknál más a helyzet.

http://www.idre.hu/kepek/oktatas/kanaritojas.JPG

Így kerül a hormon a tojásba
A petefészekben az érő petesejtet sűrű hajszálérhálózat borítja (részletrajz) és a tesztoszteron ebben a korai fejlődési stádiumban jut a leendő tojásba.

traveliantom
2008-10-30, 12:53 PM
sohasem szerettem a madarakat

hellogirl
2008-10-30, 12:56 PM
Köszi szépen,rengeteg új dolgot tudtam meg a papagályokról

afca
2008-11-03, 01:30 AM
sohasem szerettem a madarakat
Akkor mi a francnak jöttél ide???Megmutatni milyen tahó vagy??

afca
2008-11-03, 01:35 AM
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=10 width=520 align=center border=0 name="kozepso"><TBODY><TR><TD><CENTER>Nappapagáj
(Aratinga solstitialis) </CENTER></TD></TR><TR><TD>http://www.diszmadarmagazin.hu/0206/images/nappap1.jpgLeírás: hossza 30 cm, alapszíne sárga, amely homlokán, fejének elülső felületén, hasa és háta alsó részén, farcsíkján változó mértékben narancsszín-árnyalatú lehet. A köpenye zöld, a szárnya 15,5 cm hosszú, kis-, és középső szárnyfedői sárgák, zölddel keverten, karfedői zöldek, a kézfedők külső zászlói kékek, az evezők zöldek, kék csúcsi résszel, az alsó szárnyfedők sárgák, zölddel keverten, az evezők alsó felülete olajszürke. Az alsó farkfedők sárgászöldek, a farka 13,5 cm hosszú, felső felülete zöld, kék csúcsi résszel, az alsó olajszürke. Az írisze sötétbarna, szemgyűrűje fehér, 2,3 cm hosszú csőre, és a lába szürke.

A tojó színei halványabbak, farktollai valamivel rövidebbek lehetnek.

http://www.diszmadarmagazin.hu/0206/images/nappap2.jpgA fiatalok feje tetején zöld nyomok vannak, torkuk zöldes, hátuk felső része, kis- és középső szárnyfedőik és alsó farkfedőik zöld színűek, halványabb vagy sárgás áttűnéssel, íriszük sötétebb, a csőrük halványabb. Kb. 15 hónapos korukban színesednek ki.

Élőhelye: Guyana, Francia Guayana, Suriname, Északkelet-Brazíliának az Amazonastól északra eső része, Délkelet-Venezuelában egy keskeny sáv. Alfaja nincs.

Életmódja: nyílt erdőkben, pálmaligetekben, szavannákon többnyire kisebb csapatokban fordul elő. Röpte gyors és iránytartó, tápláléka: magvak, gyümölcsök, bogyók, stb. Költési időszaka februárra esik, ekkor a párok különválnak a csapattól. Leggyakrabban a Mauritius flexuosa (pálmafaj) üregében fészkel. A fészekalja 3-4 tojás, ezek méretei: 29,5x23,5 mm, kotlási idő 23-24 nap, a kirepülési idő 7-8 hét, a tojó egyedül ül a tojásokon, a hím a fiókagondozásban részt vesz.

http://www.diszmadarmagazin.hu/0206/images/nappap3.jpgTartása: egyike a legszebb papagájoknak, gyorsan megszelídül - a rikoltozása így igazán "megbocsátható", sőt néhány szó erejéig beszéd-utánzás is várható tőle. Tágas volierban tanácsos elhelyezni, fagymentes helyiségben, védőházikóval átteleltethető.

Tenyésztése: könnyen költésre bírható, első ízben Korville járt sikerrel, 1883-ban. Jó kondíció esetén évi 3 költésre is számíthatunk, de kettőnél többet ne engedélyezzünk. A párokat eredményes kotlás után ne cserélgessük, mert zavaró lehet részükre. Ajánlott odú: 45x25x25 cm fadoboz, röpnyílás: 7 cm.

Dr. Romhányi Attila
(Budapest)

</TD></TR></TBODY></TABLE>

mukav
2008-11-05, 06:33 PM
sziasztok!

meddig él egy hullámospapagáj? tapasztalatokra lenne szükségem ilyen téren.

köszönöm

romesz
2008-11-05, 06:40 PM
sziasztok!

meddig él egy hullámospapagáj? tapasztalatokra lenne szükségem ilyen téren.

köszönöm
kb 10-12 evig el, ha idealis korulmenyek kozt el. De vigyazni kell, mert vannak etelek pl avokado, amik halalosak a madarakra es pl a ha teflon edenyben fozol, vigyazni kell nehogy tulforrosodjon az edeny, mert akkor a teflon mergezo gazokkat bocsajt ki. A gyertya egetes sem a legjobb otlet ha madarad van.

eszty91
2008-11-06, 12:29 PM
nekem is volt papagájom...csak sajnos meghalt:( (öreg volt)

vica0430
2008-11-06, 04:09 PM
TipeTupa nem kellett megválni csak úgy tünt a dolog hálisten nem jött ki allergia a gyerekeken csak tüneteik voltak!Tehát örömmel jelentem mindkettő megvan!De gondjaink vannak a leányzóval nagyon nagyon hangos és egész nap be nem áll a szája már vettem nekik játékot de a leánypapit nem érdekli a fiúval semmi gond nincs csak hogy a leány enni sem engedi 2 edény van bennt mostmár és felváltva rohangálnak az az érzésem hogy ők nem lettek sajna egy pár és külön kell választanom őket!

TipeTupa
2008-11-07, 04:11 PM
Nagyon örülök a hirnek!!!
Úgy látszik, többnyire a nőkkel van a baj... :mrgreen: Nálunk az új csaj nagyon aranyos napközben, etetik és babirkálják egymást, de este lefekvéskor néha, amikor rájön, mindig ugyanaz a hinta, létra vagy akármi kell, de UGYANAZ, mint amin Zazu ül és szeretne aludni. Hiába van minimum 2 mindenből.

Nesszi az jó, ha két etető van. Előbb-utóbb csak megunja az ide-oda szaladgálást és az egyiknél megállapodik. Tegyél akár 3-at. Nálam különféle etetők vannak és más-más magokat teszek bele, hogy ez is legyen játékszerű és változatos. Olyan belülre akasztósok vannak és nem az, amikor van egy nyilás és be kell dugni a fejet. (szerintem a madárnak kényelmetlen lehet.) Az egyik egy váluféle, ahova imádnak beállni és lökdösik benne a magokat, egy másik egy önetető, de azt is belül kell tenni és magának az üres héjat ki tudja belőle hajitani. (Ilyet nem nagyon lehet kapni nálunk, erre Hollandiában találtam rá - ha gondolod lefényképezem és felteszem, nagyon szeretik.) Igaz, hogy nagyobb szemetet csinál, de igy nem kell a kajára gondom legyen, hogy kifogynak. Abban mindig van valamennyi és ha kezd fogyni, már jeleznek is. Néha az az érzésem, hogy ilyen Pavlov kutyásdit játszunk, még nem döntöttem, hogy ki kit szoktat, de már értjük egymást a jelzésekből... :p

Visszatérve, ha nem verekednek és elég nagy a kalit, szerintem nem kell különválasztani őket.
Végül is elég unalmas lehet napokon, hónapokon, éveken át ugyanamellet a pár mellett élni... Nincs sok szocializálódási lehetőség, legfennebb a kinti verebek.:-D

Ja, és egy landig platform nevezetű játékot keresek. Valami angliai termék, kiváncsi lennék, hogy Magyarországon árulnak-e ilyesmit?
http://www.petspantry.tv/acatalog/bugie-toys.html

vizike
2008-11-08, 09:53 AM
Most megnyugodtam. Olvasva az irigy papagájcsajszikat. Azt hittem, hogy csak nálunk van ilyen. Mindig ugyanaz az etető kell neki. Képes elkergetni a társát (amit mi erőltettünk rá és mi emberek az ő "társának" nevezzük.)

egri65
2008-11-08, 12:04 PM
Melyik fajta beszél?

romesz
2008-11-08, 12:28 PM
Melyik fajta beszél?

Szinte mindegyik beszel, de nem mindegyiket lehet tisztan erteni.
A legtisztabb az afrikai szurke

</EMBED>

afca
2008-11-10, 01:46 PM
[quote=romesz;1133385]Szinte mindegyik beszel, de nem mindegyiket lehet tisztan erteni.
A legtisztabb az afrikai szurke

A Jákó papagály beszél a legtisztábban,,afrikai szürke,,.De ha beszélő madarat szeretne valaki venni.Vegyen Beó-t,,Mejnó,,.Na az gyorsan megtanul beszéllni.Úgy kell lelőnni,hogy végre befogja.:mrgreen:

afca
2008-11-10, 01:48 PM
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=10 width=520 align=center border=0 name="kozepso"><TBODY><TR><TD>
A Beó (Mejnó)
(Gracula religiosa)
</TD></TR><TR><TD>http://www.diszmadarmagazin.hu/0204/images/41.jpgAz RTL Klub február 19-i Fókusz című műsorának sztárja volt az Oszkár névre hallgató beszélő (hangutánzó) beó, mely egy artista (kutyaidomár) házaspár tulajdonában van. Nagy becsben, kedvencként tartják az autztriában vásárolt madarukat, ami nem is csoda, hiszen ez a madár igen sok örömet okoz nekik kedvességével, élénkségével, még akkor is, ha nyomdafestéket nem tűrő trágár szavakat is mond. A papagájoknál is sokan tapasztalták, hogy a káromkodásokra igen fogékonyak, hamar elsajátítják ezeket a szavakat, melynek valószínűleg az lehet a magyarázata, hogy az ideges, dühös ember száján ki-ki csusszan egy durvább szó is. A fent említett kb. 6 perces TV műsor óta e folyóirat főszerkesztőjét és személyemet is sokan keresték telefonon, hogy hazánkban hol lehet ilyen madarat beszereni. Tudomásom szerint Magyarországon igen kevesen, vagy egyáltalán nem tenyésztik ezt a madárfajt. A tenyésztése, amire később vissza fogok térni, nem éppen könnyű dolog, talán ez a hiány oka. Volt már nálam nyaralás miatt kb két hétig "panzibóan" a saját tenyészetemből származó, de már a barátom tulajdonát képező nimfapapagáj, amelyik ragyogóan fütyült népdalokat és bizony gyakran emberi hangot utánozva is megszólalt. A füttykanárik (roller) közül is a tehetségesebbek képesek eltanulni különböző dalokat. Tudok olyan madárkáról, amelyik ragyogóan visszaénekelte a Rákóczi Indulót, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nálunk is élnek olyan vadmarak, amelyek kitűnő hangutánzók. Ilyen például a szajkó és a szarka. Természetesen a madárvilág legjobb hangutánzói továbbra is a nagypapagájok maradnak. A jákók, amazonok, nemesek, Nagy Sándorok, arák, lórik, kakaduk és még sorolhatnám.
Tapasztalatim szerint az aktívan udvarló és nevelő papagáj hím utódai jó hangutánzó készséggel fognak rendelkezni. A kisebb termetűeknél a hímek, a nagyoknál a hím és a tojó egyaránt. Gondoljunk csak arra, hogy Deák Jani Bea nevű kékhomlokú amazon madara hányszor szerepelt különböző TV műsorokban, pedig tojó madárról van szó.
http://www.diszmadarmagazin.hu/0204/images/42.jpgAbban az esetben, ha valaki mégis Beó mellett dönt és olyan szerencsés, hogy be tud szerezni egy fiatal madarat, azok számára szeretnék egy kis tájékoztatást adni természetesen a teljesség igénye nélkül élőhelyükről, táplálkozásukról, szaporodásukról és nem utolsó sorban fogságban tartásukról.
Az énekesmadár-alakúak rendjébe és a seregélyfélék csaádjába tartozik.
Testméretek: Hossz: 29-30 cm, farok hossza: 8 cm, szárnyfesztávolság: 50-55 cm, testtömeg: 200-220 g.
Szaporodás: költési időszak: április-július, fészekalj: 2 vagy 3 világító kék színű, barna foltos tojás, költés: 13-15 nap, kirepülés: 21-23 nap, átlagos élettartam: kb. 8 év.
Ivari különbség: csak vizsgálattal állapítható meg.
Rokon fajok
Ehhez a családhoz több mint 100 faj tartozik, köztük a beó, a nyűvágó, a pásztormejnó és a király csőricse. A beónak 10 alfaja ismert.
Délkelet-Ázsiában majdnem mindenhol megtalálható. Előfordul Indiától Dél-Kínáig, Hainant is beleértve, az Adamár és a Nicobár-szigetenken, Sri Lankán, Palawanonon és Bali és vele szomszédos szigeteken. Régebben csökkent az állomány, de a sikeres beavatkozás eredményeként ismét a létszám bővült. Délkelet-Ázsia középmagas, nedves keményfa erdeiben él. Kifejezetten társas állatok, napközben kisebb csoportokba verődve élnek és egyfolytában hangoskodnak, csivitelnek. Hangrepertoárjuk rendkívül gazdag, de ezt a páratlan tehetségét csak fogságban bontakoztatja ki. A beók természetes élőhelyükön sötétedéskor élénkülnek meg, majd az alvóhelyükre (odúkba) vonulnak.
Táplálékuk főként erdei gyümölcsökből és bogyókból áll, de isznak virágnektárt, sőt elfogyasztják a termeszeket, gyíkokat és más kisebb hüllőket is. Fogságban hasonló étrendet biztosítsunk számára, de egészítsük ki étrendjüket mejnó (azaz beó-) granulátummal. Hajlamosak az elhízásra, ettől óvjuk őket. Röpdébe semmiképpen se tegyünk melléjük kisebb madarakat, mert megeshet, hogy felfalják őket. A nyirkos, ködös időjárást nem kedvelik. Szeretnek fürdeni, ezért a fogságban tartott madárnak biztosítsunk fürdőtálkát. Gyakran tisztítsuk kalitjukat és az ülőrúdakat. Tenyésztésük nem éppen könnyű dolog, mivel mozgékony madár. Röpde alkalmas számukra. Fogságban tartott szobai kedvencünket maxi kalitban tartsuk, de rendszeresen biztosítsuk számára röpködést, természetesen elhúzott függönyökkel, nehogy az ablaküvegnek vágódjon. A tojók és a hímek hatalmas hangrepertoárral rendelkeznek, amely a mély, dallamos füttytől a rekedtes kiáltozásig és rikoltozásig terjed. Hangjuk fiókakorukban alaku ki, ezért csak fiatal madarat vásároljunk. Egy kifejlett beónak akár 13-14 teljesen különböző hang is lehet a repertoárjában. Amennyiben sikerül fiatal madarat szerezni (az idősebbekhez képest tompább színezetű), biztosítjuk számára az optimális tartási feltételeket sok éven keresztül bohókás, kedves társunkká válhat. A beszerzéshez és tartáshoz sok sikert kívánok, de a teljesen kezdő madábarátnak inkább az igénytelenebb fajtákat (hullámos és nimfapapagáj) ajánlom, mivel magevők, így táplálásuk könnyebb. Ők is a helyes tartás és gondoskodás mellett aranyos, szelíd, néhány szó erejéig beszélő kedvenceink lehetnek.
</TD></TR></TBODY></TABLE>

afca
2008-11-10, 01:52 PM
Jákópapagáj/Afrikai szürkepapagáj

http://www.tollas-szepsegek.eoldal.hu/archiv/iobrazek/96

Az afrikai szürkepapagáj az egyik legkedveltebb afrikai papagáj. Az emberek többsége amint ezt a nevet hallják, rögtön arra gondolnak, hogy milyen ügyesen "beszél"...
Sajnos épp intelligenciaszintje miatt a jákópapagáj mérsékelten veszélyeztetett lett! Egy időben több millió példányt hurcoltak be, miután roppant kedvelt "kalitkamadár", de ma már szerencsére a hazai tenyészet kielégíti a keresletet, így emiatt sem importálják már a legtöbb országba! (EU-ba amúgy sem)
Sajnos sokan azért vásárolnak ilyen értékes madarat, mert olyan jól http://www.tollas-szepsegek.eoldal.hu/archiv/iobrazek/97 beszél stb., de informálni nem informálják magukat kellően! És itt kezdődnek a gondok... Sajnos nagy elkeseredettségemre maguktól a tenyésztőktől is hallottam már olyat, hogy a jákópapagáj egyedül tartható, mert akkor megtanul jól beszélni, szelíd lesz stb.! A baj az, hogy EGY PAPAGÁJ SEM TARTHATÓ EGYEDÜL! Sem jákó, sem más faj! Egyszerűen természetellenes, abnormális! Hiszen ezeka madarak is, mint a legtöbb papagáj, roppant szociális lény, és minimum egy ellenkező nemű fajtársat biztosítsunk neki! Talán épp az ilyen "tanácsok" miatt elsőszámú a tolltépők rangsorán a jákópapagáj... http://www.eoldal.hu/fckeditor/editor/images/smiley/msn/sad_smile.gif Európaszerte a menhelyek tele vannak kopasz jákókkal... Akármilyen jó körülmények között is éljen egy papagáj, a partnert semmi sem helyettesítheti! Az mindegy, hogy a gazda mennyit foglalkozik vele, nem lehet mellette a nap 24 órájában, mint egy partner!
Fogságban tartásuk nem nehéz, a madarak kissé visszahúzodók, nyugodtak, de ha megszokták a gazdáikat és elég elfoglaltságuk van, akkor már mindenképp sokkal aktívabbak, játékosabbak és pimaszabbak lesznek! Elhelyezésükhöz egy pár részére 2X1X2m volier a minimum, röptetéssel, természetes, nem mérgező faágakról gondoskodjunk feltétlenül, sok fajátékokról és repülési http://www.tollas-szepsegek.eoldal.hu/archiv/iobrazek/98 lehetőségekről is! Etetésük mint minden papagáj esetében: sok gyümölcs, sok zöldség, semmi földimogyoró (max. héj nélkül csemegeként, de inkább ezt is kerüljük) és semmi avokádó! Csakis jó minőségű, megfelelő magarányú és ellenőrött mageleséget kapjanak a madarak!
Zajosnak nem nevezném őket, inkább tudnak hangosak lenni, de melyik papagáj nem tud... Hangutánzó képességük eléggé jó, de emiatt nem kell egyedül tartani! Sőt sok esetet ismerek, mikor csapatban élő jákópapagájok tanultak meg különböző hangokat utánozni, amit előszeretettel is használnak udvarláskor!
Hosszú élettartama miatt alaposan át kell gondolni a vásárlást, hiszen sokszor túlélhetik a saját gazdájukat is! Sajnos az Aspergillus gomba elsősorban a jákópapagájokat támadja meg (belőlük van több), de minden más fajra is veszélyes, ezért tegyünk meg mindent elkerülése érdekében, hiszen ez a betegség nem gyógyítható!

Sajnos (túl)sokszor kézzelnevelik őket, pedig a jákók nagyon jó szülők, törődés mellett elég hamar meg is szelídülnek, szóval itt is feleslegesnek tartom! Törekedjünk, hogy inkább szülők által nevelt madarakat vegyünk (mégha Magyarországon már-már szinte lehetetlen) hidd el, számtalan problémát elkerülsz vele, ami egy kézzelnevelt madárral járna!
Mivel a jákó szintén CITESes faj, csak papírokkal és zárt gyűrűvel rendelkező madarakat vásároljunk megbízható tenyésztőktől!

http://www.tollas-szepsegek.eoldal.hu/archiv/iobrazek/99

vica0430
2008-11-19, 07:22 AM
Kedves afca tudnál nekem Mátyás papagájról képet mutatni?

TipeTupa
2008-11-27, 05:32 AM
Sziasztok!
Igértem volt, hogy teszek fel képet a papi-mászkáról, ha beválik. Ime. :D
Megbeszéltem a madarakkal, hogy szeretném, ha kirepülnének a kalitból és kicsit üldögélnének a játékon, amig én kitakaritom a vackukat. 2 perc múlva onnan nézték az ügyködésemet. Számomra ez egy újabb bizonyiték volt, hogy mennyire "érzik", hogy mit várunk el tőlünk, szóval igenis létezik a mentális kommunikáció - másképp ezt nem lehetne megmagyarázni, hogy honnan tudták, hogy mit akarok. (Ez volt az első alkalom és remélem még lesz sok más mert igy sokkal kényelmesebb - nekik is - kalitot pucolni.)

Vica-Nesszi, még sosem hallottam Mátyás papagájról. Van viszont Mátyás madár és Mátyás szajkó (a google szerint ;) ) - nem tudom, hogy ugyanaz-e a kettő.

afca
2008-11-27, 02:18 PM
Kedves afca tudnál nekem Mátyás papagájról képet mutatni?
Mátyás papagájról még nem hallottam.Csak azt tudom mondani amit Tipe Tupa.

Háttérképek

:)

vica0430
2008-12-06, 12:30 PM
és esetleg sándor mátyás papagáj? átvette az állatboltot egy tenyésztő házaspár és ők szeretnének majd hozni állítólag nagyon intellingens értelmes papi!csak én felejtettem el a rendes nevét de kb. olyan mint a nagy sándor papagáj !

afca
2008-12-07, 05:21 AM
Kis Sándor

http://diszallat.o-k.hu/item_images/original/50.jpg

http://www.haziallat.hu/pics/madar/sandor2.jpg

Martin0228
2008-12-08, 12:42 PM
Ha esteleg valakinek, lenne olyan papagája amit meg lehetne tanítani "beszélni" vagy hogy utánozza azt amit mondok az érdekelne...persze nem bolti áron mert az nagyon sok:)

romesz
2008-12-08, 12:47 PM
Ha esteleg valakinek, lenne olyan papagája amit meg lehetne tanítani "beszélni" vagy hogy utánozza azt amit mondok az érdekelne...persze nem bolti áron mert az nagyon sok:)

termeszetesen, csak is dragabban kaphatod meg, mert a boltban nem jo az aru.

Szabbensz
2008-12-08, 01:22 PM
Nekem is van nimfám, 3 is... 2 fiu, + 1 csaj :D

vica0430
2008-12-09, 02:32 AM
afca ha lesz a boltban lefényképezem nektek azt a mátyás papit nagyon kíváncsi vagyok rá én is bár lehet én beszélek zöldségeket de tuti hogy valamilyen mátyás papagáj!

na megkérdeztem mátyás madár a neve köze nincs a papagájokhoz a szajkók családjába tatrozik!

Szabbensz üdv köztünk esetleg nem mutatnál képet a papijaidról?

Daniellaromola
2008-12-26, 10:15 AM
Nekünk is van egy gyönyörű 7 éves Nagysándor papagájunk. (Gyurika) Nagyon szereti az embereket, gyönyörűen beszél de csak ha kedve van, különben a hangjával mindent jelez, örömét, bánatát, éhségét, akaratait. Meg kell érteni.

afca
2008-12-26, 11:02 AM
na megkérdeztem mátyás madár a neve köze nincs a papagájokhoz a szajkók családjába tatrozik!

Szabbensz üdv köztünk esetleg nem mutatnál képet a papijaidról?
Azért lefényképezhetted volna.Kíváncsi lennék,hogy néz ki.

svejk
2008-12-26, 11:20 AM
Az én nimfám Jockey, 2002-ben találta a feleségem a parkban.
http://kincsem.tofk.elte.hu/~paskeriv/jockey/PICT1.jpg

vica0430
2008-12-27, 03:24 AM
afca itt egy kép ezt googliban találtam ő a Mátyásmadár /Szajkó/
http://fotozz.hu/r/normal/fotozz_74668.jpg

Nekünk is van egy gyönyörű 7 éves Nagysándor papagájunk. (Gyurika) Nagyon szereti az embereket, gyönyörűen beszél de csak ha kedve van, különben a hangjával mindent jelez, örömét, bánatát, éhségét, akaratait. Meg kell érteni.

Te is megmutatnád képen?:) úgy tetszik nekem a Nagy sándor de sajnos nagyon drága:(

lacika1
2009-01-14, 05:17 AM
szia maam nimfapapagájt vettünk tavaszi kelés a kislányomnak vettük 2.szülinapjára különösebb kérdésem nincs csak tapasztalatokat várok hogy okoz e betegséget a kicsinek?stb...ha tudsz írj róla köszi
Nekem régen voltak papagályaim

BariZsu
2009-01-14, 06:43 PM
Sziasztok! Nekem jelenleg 4 nimfám van, 3 lány és 1 fiú.. a fiú a lányok papája, a mama sajnos elreppent egy óvatlan pillanatban. :( Amennyiben tisztán tartod a ketrecet, naponta friss vizet adsz nekik, úgy nem ártanak a légynek sem. Én nyaranta pl. "medencét" rakok be a ketrecbe, hogy le tudják hűteni magukat, ha nagyon melegük van, és elég gyakran berakom őket a kádba (nyáron) és egyrészt végig zuhanyoztatom őket, másrészt teszek langyos vizet a kádba, hogy fürödhessenek kedvükre. Ezt nagyon szeretik.. :D Visszhangzik tőlük az egész ház, olyan prüntyögést végeznek.. :D

Digit-Nyuszi
2009-01-16, 05:25 PM
Nekem volt egy nimfám, a Géza. Tökéletesen tudott nyávogni.:-) Azt hiszem, már írtam itt róla. Sajnos novemberben elpusztult. De nem bírtam sokáig madárcsicsergés nélkül, decemberben haza hoztam az új Gézám.:-) Ő szerencsére nem nyávog. Viszont anyukám a Drága, megtanította hápogni. Emellett már egész jól megy neki néhány dolog: dobálja a puszikat, illetve egyre érthetőbben mondja a saját nevét is. Most azt a szót akarja anyu megtanítani neki, hogy: kukucs. Egyébként rettentően értelmes, és nagyon jó az időérzéke. Minden nap ugyanabban az időben ébreszt a telefonom, de most már az ébresztő előtt két perccel Ő is elkezd dumálni, úgyhogy nincs mese, nekem fel kell ébrednem.:-)

angyalerika
2009-01-16, 05:41 PM
Sziasztok!

Gyönyörű Rozellám van:-) nagyon nehezen barátkozik, nehezen tanul meg beszélni, de én teljesen jól vagyok vele:-) jelez mindent,megértem.Imádom:-))

ppetra79
2009-01-27, 02:04 PM
Sziasztok! Nekünk is hullámospapagáj van, tényleg jókat írtatok róluk. Szobatisztaság?

kamu9
2009-01-28, 08:54 AM
Szia nekünk is hullámospapagályunk van kettő, és aranyosak. Egyik fehérkék a másik zöldsárga.
Álandóan csivitelnek :)

Szia nekünk is hullámospapagályunk van kettő, és aranyosak. Egyik fehérkék a másik zöldsárga.
Álandóan csivitelnek :)
Elfelejtetem írni: szobatiszták, csak a saját ketrecükbe csinálnak kis zürt.

szszilvi
2009-01-30, 07:13 AM
Papagáj? Nekünk is volt itthon. Kiakasztottak teljesen. Rettenetesen hangosak! Volt, hogy kiszöktek vagy megdézsmálták a virágokat.

Andras0000
2009-02-08, 06:29 AM
Éljenek a jákó papagájok! :-)

80-100 mondatot megtanulnak és a helyes időben alkalmazzák (reggel nem köszönnek jó estét). Szívesen tartanék magam is, de sokat kellene foglalkozni vele... a rohanó életmód meg nem engedi meg. Majd nyugdíjas koromban. :)

"Hatvannégy éve nem látott madarat figyeltek meg a Dunán"
Bezzeg én láttam már pesti játszótéren hullámos papagájt... :(
Valószínűleg elkóborolt otthonról... :|

Boszi
2009-02-13, 11:22 PM
Hat papagajokbol asz vagyok :) Vannak jakoim, szurke fejuim, fekete sapisok, kakadum, jacint aram es timnehm. 20 eve kezdtem es 13 papagajnak vagyok a csatlosa. Legtobbjuk szabadon repkedhet a hazban egesz nap :D

robilee
2009-02-15, 03:17 PM
Nem csinálnak rendetlenséget?

Boszi
2009-02-16, 03:52 AM
Nem csinálnak rendetlenséget?

De, dehat ez a tartassal jar. Olyan nincs hogy sok papagaj es tiszta haz. :) De amig a papik boldogak, addig en is :D

Labell
2009-02-17, 08:11 AM
Csatlakoznék az elöttem szólóhoz (Boszi). Nekem egy nagyon fiatal hullámos papagájom van. De teljesen ő a központ, és hát kupit azt tud csinálni.

De így is imádjuk a párommal. :)

Boszi
2009-02-17, 01:16 PM
Csatlakoznék az elöttem szólóhoz (Boszi). Nekem egy nagyon fiatal hullámos papagájom van. De teljesen ő a központ, és hát kupit azt tud csinálni.

De így is imádjuk a párommal. :)

Tudtad hogy a rekord egy hullamosnal 1700 szo es a 3ik legjobban tudo beszelo papagaj faj a papagajok kozott? ;) Szinte hihetetlen.

kata1961
2009-03-06, 12:11 PM
Sziasztok! Szeretném megtudni, hogy a nimfa papagájok évente hányszor szoktak költeni. Mennyi az ami még nem terheli a szervezetüket

elmeember
2009-03-22, 10:59 AM
hogy is van ez?? a hím vagy a nöstény papagáj nem tud beszélni??? vagy mind2 tud??? HELP

Moncsa1978
2009-03-31, 05:23 AM
A nimfa papagáj évente egyszer költ, 4-5 tojást rak le. A kotlási idő 18-21 nap, a kirepülési idő négy-öt hét.

laciapu
2009-04-16, 10:52 AM
Nekünk volt egy hullámos papagájunk de pár napja megszökött.Leverte a macska a kalitkáját,ez 5 napja volt de nem jött vissza.A fiunk a nagymamánál volt így nem látta,vettünk egy másikat hogy ne vegye észre.Az a kérdésem hogy valaki volt már így hogy elment a papagája?Hogy vissza jöhet e még?

bea80
2009-04-23, 12:36 PM
Én nem nagyon értek hozzájuk,de szépek.

julika43
2009-04-24, 02:51 PM
Sziasztok, Julika vagyok és nekem is van egy csodálatos beszélő papagályom, tisztán érthetően beszél, mondatokat mond és csodálatosan énekel és fütyül, állandóan szabadon van és szoba tiszta, és nem beszél csunyán.Nagyon szereti a befötteket-süteményeket-palacsintát és a sonkaféléket, természetesen sok fajta magvakat és füveket eszik, ha fözök megtudja különböztetni a zöldség féléket és leteszi elében amit kérek, a napszaknak megfelelöen köszön és soha nem kell letakarni, mert ha aludni szeretne, akkor közli velem, hogy tünés Julika szundizni.

Szafije
2009-05-05, 11:40 AM
hogy is van ez?? a hím vagy a nöstény papagáj nem tud beszélni??? vagy mind2 tud??? HELP

Általában a hímet lehet megtanítani, a nőstény többet csicsereg, de kevesebb az esély rá, hogy beszélni is fog

Ha már itt vagyok, Ő a mi kis új szépségünk :)

djrudi
2009-05-28, 10:30 AM
köszi szépen

Tiffany
2009-05-28, 11:49 AM
Julika!
Én nem adnék a helyedben ilyesmiket a madárnak,(befötteket-süteményeket-palacsintát és a sonkaféléket)a papagáj nem húsevő,és az emberi élelmiszerek évekkel megrövidíti az életét.
(egy tenyésztő)

afca
2009-05-31, 01:37 PM
Agapornis-Törpepapagáj

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/3/7/5/BIG_0005985375.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/3/8/3/BIG_0005985383.jpg

Goffin kakadu

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/0/9/2/8/BIG_0005970928.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/0/9/2/4/BIG_0005970924.jpg

A szerelem határtalan..

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/7/9/1/BIG_0005968791.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/8/0/1/BIG_0005968801.jpg

Nagy Sándor

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/0/0/1/BIG_0005985001.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/0/0/5/BIG_0005985005.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/0/1/4/BIG_0005985014.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/0/7/4/BIG_0005961074.jpg

Andris92
2009-06-06, 09:22 AM
a beszélő papagájokat szeretem, például egy 300 ezer forintos ara már tud valamit.

zlamal
2009-06-10, 08:47 AM
Új vagyok itt, de van papagájom!!!:-)
Kedves Afca!
Megkérdezhetem honnan vetted a feketesapkás papagájok képét????

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/0/7/4/BIG_0005961074.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3603/3611563070_d527dafca1_m.jpg

Ő Sámson, az egyik madaram!!!:-)

Nekem "csak" nimfáim vannak

Olyan nincs, hogy csak, nekem is van 4 kishullámosom is, imádom őket pedig nem is szelídek!!!!!:)

Valahol a Indexen találltam.De sajnos a gazdija azt írta,hogy az egyik már nem él.:(De olyan gyönyörű madarak,hogy belinkeltem ide.Remélem nem baj mert akkor azonnal töröltetem.

Nem, dehogy baj!!!! Ők az én madaraim, Csibészke és Zizi. Sajnos Zizi május 25.-én átment a Szivárványhídon!!!

http://farm4.static.flickr.com/3560/3614819058_8747036451.jpg?v=0

Ő Csibészke!

http://farm4.static.flickr.com/3297/3614001701_68338d0701.jpg?v=0

És ő volt Zizikém! R.I.P

Gabetto
2009-06-10, 09:53 AM
Rendetlenek, koszolnak, tönkretesznek amit csak tudnak, hangosak és olykor még a fejedre is koppintanak....
De mégis IMÁDOM őket!!!! :-)

Nekem "csak" nimfáim vannak, és néha az őrületbe kergetnek az ricsajozásukkal, de semmi pénzért nem válnék meg tőlük.

afca
2009-06-10, 02:30 PM
Új vagyok itt, de van papagájom!!!:-)
Kedves Afca!
Megkérdezhetem honnan vetted a feketesapkás papagájok képét????
Valahol a Indexen találltam.De sajnos a gazdija azt írta,hogy az egyik már nem él.:(De olyan gyönyörű madarak,hogy belinkeltem ide.Remélem nem baj mert akkor azonnal töröltetem.

a beszélő papagájokat szeretem, például egy 300 ezer forintos ara már tud valamit.
Mit tud???
Nekem volt kb 200 papagájom,mindet szerettem:D.Ezért is nem eladtam,hanem elajándékoztam őket.:)

Gabetto
2009-06-11, 02:26 AM
Nekem "csak" nimfáim vannak

Olyan nincs, hogy csak, nekem is van 4 kishullámosom is, imádom őket pedig nem is szelídek!!!!!:)

:55: Azért írtam idézőjelbe, mert ez a csak nem AZ a csak!
:cool:;):p:):D

Egy véletlenül összekerült párom van, és oly nagy lett köztük a szerelem, hogy folyamatosan gyarapítanák a családot.
1-2x hagytuk is nekik, de mivel a szívünk szakadt meg, amikor oda kellett adni a gyerkőcöket, illetve nehéz jó gazdákat találni,
inkább már elcsórjuk a tojásokat. :-)

zlamal
2009-06-11, 03:54 AM
A Galambászkuckóban tudsz venni nekik műtojást, azzal kíválóan el vannak és nem keresik a tojásaikat!!!:-)) Pár forintba kerülnek!!!:-))

Gabetto
2009-06-11, 03:59 AM
A Galambászkuckóban tudsz venni nekik műtojást, azzal kíválóan el vannak és nem keresik a tojásaikat!!!:-)) Pár forintba kerülnek!!!:-))

Nincs gáz azzal, nem keresik, inkább "gyártják" folyamatosan. :-)
De ha vennék, akkor nem kotlanának meg ugyanúgy, mint a rendes tojás esetében? Mert pont ezt akarjuk elkerülni.
:-)

zlamal
2009-06-11, 05:10 AM
Régebben voltak törpepapagájaim és ők költöttek állandóan. Akkor vettem a kuckóban nekik műtojást és azon üldögéltek.
Kérdett rá az index fórumon, ott rengeteg nimfás van, meg tenyésztők is akik jól ismerik a nimfákat.

Ancsa518
2009-07-27, 03:47 AM
Sziasztok!
Segítséget kérnék...:-S
Tegnap kaptam egy nimfa papagájt, már nagyon vártuk. Amikor hazahoztuk, be akartuk rakni a kalitkába, de nem fogtam meg rendesen, és elrepült. Még nem ismert minket, így a kaja nem hatott rá, ezért maradt az, hogy ráterítünk egy függönyt, és úgy rakjuk be...
Beszélgettünk vele, minden rendben volt, nyugodt volt, de ha elmentünk, akkor össze-vissza ugrált, és mindig beverte a fejét is, meg a szárnyát is...
Most itt van a hátam mögött, most is meg van bolondulva...
Ha jól láttuk, akkor már véres a szárnya, és mintha úgy vettem volna észre, hogy néha megáll egy kicsit, mintha el akarna aludni, aztán felkel, és ugyanúgy röpköd össze-vissza...
Nagyon aggódok, még csak most kaptam, de nem akarom, hogy baja legyen, pedig így az lesz...hatalmasakat koppan a kalitkán...
Amúgy az éjszaka jól telt, nem takartuk le, de így is csöndben volt, és azt hiszem, hogy aludt is.
Mit csináljak? :confused: Próbáltam beszélgetni vele, hogy ezt ne csinálja, de mintha nem is hallana...:sad:

Tiffany
2009-07-27, 07:00 AM
Szia Ancsa!

Nekem már évek óta vanak nimfáim,meg más madaraim is.
tedd olyan helyre a madarat,ahol nyugodtan szokhatja a környezetet,ez kb. 2-3 hét míg megszokja az új helyet,addig mindíg ideges lesz.Ja és ha lehet addig ne nagyon mennyetek a kalitka közelébe,csak úgy pár méterről ,és sokat kell hozzá beszelgetni,de csak kedvesen,(a kiabálást és hangos beszédet nem szeretik attól félnek)hogy szokja a hangotokat és megnyugodjon,Kivenni semmiképp ne vegyétek amíg meg nem szokja,és meg nem ismeri a helyet igazán.
Sok szerencsét a madárkához.

Ancsa518
2009-07-28, 04:58 AM
Köszönöm a választ! :)
Hát...mi elég sokszor megyünk a kalitka közelében, akkor nyugszik meg. :D
Nem akartuk kivenni, amikor hazahoztuk sem, csak az én bénaságom miatt sikerült így...
Most úgy látszik, hogy már egyre jobban tetszik neki a hely. Nagyon örülök neki. :)
Csak még egy probléma van...Nem eszik és nem iszik az etetőből és az itatóból. Mindig felborította őket, és mindig csak úgy csipeget. Anyu tegnap a kalitkához rögzítette az etetőt és az itatót, és így már nem bírja felborítani, de így meg iszik és nem is eszik...Az ennivalót könnyebb neki odaadni, azt szétszórtam neki, mert már nem bírtam nézni, hogy nem eszik, de viszont a vizet...Van ilyen kubus üveg, és azt tartottam oda a kalitkához, és úgy ivott, de így is csupa víz lett minden. Hogyan lehet rászoktatni az itatóhoz és az etetőhöz? Mert próbáltam neki mondani meg mutatni, hogy odamenjen, de nem érti...

erkass6
2009-08-10, 12:36 AM
beszélő papagájt szeretnék venni, nem tud valaki egy megbbizható helyet?

dujuor
2009-08-13, 05:23 AM
Sziasztok!

Szeretnék csatlakozni hozzátok. Hullámos és nimfa papagájaim vannak, valamint törpefürjeim.A legtöbb madaram vad, az egyik nimfám kézzel nevelt. Ő egy bohóc. Akárhányszor bemegyek a röpdébe, már jön, és megpróbálja kiszedni a fülemből a fülbevalót, az ujjamról a gyűrűt, és minden más csillogó dolgot. Szerintem a családfába valahol szarka is van.

Hobbiból tartom őket, a hullámos papagáj párom most nevel 1 kis picit. Nyár elején született 3 kicsi, nagyon szépek, mindegyik más és más. Mivel hely szűkében vagyok, ezért szeretném őket eladni, vagy elcserélni papagájmagokra. Ha esetleg most szeretne valaki fiatal hullámosokat...

Törpefürjem is most született, hát azok tündéri jószágok.

most
2009-08-13, 02:01 PM
papagájmagokra ?
beszléő madarak jóval drágábbak és redszerint mivel gazdájukhoz erösebben kötödnek ... nagyobb stessz az uj környezet

Ancsa518 sztem legjobb lenne ha érdeklödnél a madarad korábbi szokásairol attol akitöl kaptad jo lenne ha néhány dolgot legalább eleinte hasonloan csinálnátok , megszokott környezetéböl lett kiragadva nem mindegy könyebben akaulnak ki benne rossz szokások...

katusom
2009-08-14, 05:41 PM
Ilyet még nem is hallottam, hogy a madár is rá szoktatható az egyhelyre való potyizásra.

Nekem hullámosaim vannak. Nagyon kedves kis jószágok. A szülőket nem tudtam meg szelidíteni , de az utódaikat igen csak kézhez tudtam szoktatni.

Azt mondják a tojást ha átvilágítjuk meglehet látni , hogy ivaros e vagy sem , ez nekem valahogyan nem mutatja meg , vagy talán nem jól nézem szerintetek?

most
2009-08-14, 05:57 PM
kb igy ....tojások lámpázásal - sötét helyiségben mesterséges fényforrással való átvilágítás.

A termékeny és élő csírának ilyenkor már jól kivehető érhálózata és élesen elhatárolható légkamrája van. Az elhalt csírát viszont csak egy vércsík vagy vérfolt jelzi,ami rendszerint a héjhártyához tapad. Erezettség nem látható és a légűr alsó határvonala elmosódott. Terméketlennek nevezzük az úgynevezett üres tojást,amelyben az életnek semmi jele nem látható. Egy hét elteltével a tojás mészhéja eredeti fehér színét elveszíti. Az élő embrión kezdetben rózsaszínű,majd fokozatosan sötétülő - szürkülő - árnyalatúvá válik.

Ancsa518
2009-08-27, 06:07 PM
Most!

Egy olyan helyről hoztuk el a papagájomat, ahol egy csomó papagájjal volt. A gazdák csak etették, de nem foglalkoztak vele. (Mármint úgy, hogy nem beszéltek vele, meg nem játszottak vele.)

Gabetto
2009-09-01, 03:48 AM
Ancsa, akkor sok-sok türelmet kívánok, mert egyhamar nem fog átszokni.
Az én nimfa "fiúmat" befogtuk (valakitől elszökött), igen félős, sőt durván csípős volt. Kb. 5 éve van nálunk és még mindig nem ül rá az ujjamra, de legalább már nem csíp meg ha a fejemre, vagy a vállamra ül, és végre odajön a kalitkához, ha szólok hozzá, és elfogadja a kezemből az odanyújtott magot is. Ehhez viszont több év kellett.

Ancsa518
2009-09-08, 11:56 AM
Köszönöm a választ. :)
Hát...Beraktam kb egy hete egy kis tálkát vízzel tele, és amikor hazaértem, akkor próbáltam itatni a kis kubus üvegből, de nem ivott. Aztán később is próbáltam, de akkor sem kért. Egyszer csak látom, hogy a kis tálból iszik! És ez tök jó, mert ugye suliban vagyok, és akkor nincs, aki megitatná, de most nagyon boldog vagyok, mert saját magától iszik. Majd meg kéne próbálni az itatót is...
Az én nimfám még mindig csípkedne, de úgy érzem, hogy csak játékból. Hogyha kaltikán kívül van a karom, akkor megengedi, hogy megsimogassam a fejét, és még ki is támasztja a fejét, hogy simogassam. Nagyon szereti. És ha szólok neki, akkor odajön, ahol a kezem van. Viszont, hogyha benyúlok a kalitkába, akkor már nem engedi.
Eszik a kezemből is, a kalitkán kívülről is, és belül is.
És most nagyon boldog vagyok, mert jólalakulnak a dolgok. :)

romesz
2009-09-12, 02:28 PM
Az én nimfám még mindig csípkedne, de úgy érzem, hogy csak játékból. Hogyha kaltikán kívül van a karom, akkor megengedi, hogy megsimogassam a fejét, és még ki is támasztja a fejét, hogy simogassam. Nagyon szereti. És ha szólok neki, akkor odajön, ahol a kezem van. Viszont, hogyha benyúlok a kalitkába, akkor már nem engedi.
Eszik a kezemből is, a kalitkán kívülről is, és belül is.
És most nagyon boldog vagyok, mert jólalakulnak a dolgok. :)

A nimfanak a fejen a tollat kell finoman morzsolgatni. Az uj tollakat kell igy kibontani. Ha megfigyelsz 2 nimfat azok is azt csinaljak egymasnak. Finoman bontogatjak a tarajtollaikat.
A nimfak szeretnek furodni is, probald meg bevinni a zuhanyba es ovatosan lespriccelni. A madarak sokszor a zoldsegekbol es gyumolcsokbol jutnak hozza vizhez igy nem kell nagyon aggodni ha nem iszik.

romesz
2009-09-12, 02:32 PM
Ilyet még nem is hallottam, hogy a madár is rá szoktatható az egyhelyre való potyizásra.

Nekem hullámosaim vannak. Nagyon kedves kis jószágok. A szülőket nem tudtam meg szelidíteni , de az utódaikat igen csak kézhez tudtam szoktatni.

Azt mondják a tojást ha átvilágítjuk meglehet látni , hogy ivaros e vagy sem , ez nekem valahogyan nem mutatja meg , vagy talán nem jól nézem szerintetek?

Pedig raszoktathato. A madarak kb 15 percenkent wc-znek es ha megfelelo idopontban odatartod ahol szeretned, hogy wc-zzen es mondod neki, hogy tojjon vagy amilyen parancsot akarsz neki tanitani. Akkor egy idoutan utasitasra is fogja vegezni a dolgat.
Ez akkor igazan hasznos, ha a madarad sokat utazik a fejeden vagy a valladon es idonkent eltartod magadtol, hogy piszkitson. Igy nem fogja a ruhadra vegezni a dolgat.

naninani
2009-09-19, 09:42 AM
Nekem hullámos papagájom van egy éve, és érdekelne, hogy mindenféle gyümölcsöt, zöldséget adhatok-e neki, vagy vannak kivételek?:confused:

Grob
2009-09-21, 10:53 AM
Almát, sárgarépát, diót adhatsz neki nyugodtan, én próbálkoztam szőlővel cseresznyével, mert olvastam, hogy lehet, de nem tetszett neki. A salátát viszont imádja, viszont csak mértékkel, mert hasmenést okozhat.

Gabetto
2009-09-22, 10:55 AM
A nimfáim imádják a salátát megszáradva! :-)
Egyszer bent felejtettem egyet és totál kiszáradt. És élvezettel csipedték, így most már friss és "szárított" is van a kalitkájukban.

Koloblicin
2009-09-22, 11:01 AM
sziasztok!

Santafe
2009-09-22, 02:28 PM
Én most készülök venni, csak még megnézem, a helyhez melyik alkalmazkodik leginkább, mert a boldogsága fontos!

SirMorton
2009-09-23, 08:17 AM
Sziasztok

segítségre lenne szükségem.
vettünk egy Lóri papagájt, de elég vad, hogyan lehet tudtára adni, hogy mi jó és mi nem? Pl ha belémcsíp mit csináljak, hogy megjegyezze, hogy az nem jó?

köszi

Szamoca8585
2009-10-04, 12:35 PM
Szia SirMorton!

Gondolom, már kezdtek összebarátkozni a lóritokkal! Hatalmas türelem kell, de megéri.
Én főként szóval, hangsúllyal nevelem a papagájaimat, pl. mikor csíp: nem szabad, vagy nem...ha csak kicsit, akkor szépen, vagy vigyázz. Persze a hangsúlyodra nagyon ügyelj, értik.

Éva11
2009-10-08, 06:28 AM
13 évig élt a család kedvenc hullámos papagája. Rengeteget engedtük repülni a szobában. Azt, hogy ki akar jönni a kalitkájából úgy fejezte ki, hogy a kalitka aljában rengeteget szaladgált egyik oldalról a másikra, vagy a rúdján pörgött. Nagyon szerettük, valószínűleg azért is élt sokáig.

Dolcezza
2009-10-15, 09:39 AM
Sziasztok Dolcezza vagyok!
A páromnak van egy nimfa papagája, Jimmynek hívják. Ő nagyon különleges egy állat, ha mások mesélnék nekem akkor el sem hittem volna hogy mikre képes. Ő már tud két szót mondani, és különböző dallamokat fütyülni. Nagyon ragaszkodik a páromhoz, naponta többször kell őt simogatni!! Ilyenkor lehajtja a a fejét és a kis bóbitáját kell simogatni. Érdekes még hogy nem hajlandó csak átlátszó pohárkából inni. Imádja a főtt tésztákat, a szotyit, az almát és a sárgarépa zöldjét. Azt tudom csak mondani hogy egy ilyen kis madárkához is rengeteg idő és kitartás kell.

Dolcezza
2009-10-16, 04:06 AM
tegnhttp://images.iwiw.net/0204/user/00/98/82/06/5/user_9882065_1250586140616_boxap elfelejtettem képet csatolni a mi Jimmynkről!

koka1220
2009-10-29, 08:09 AM
De jó ez topik!!!
Nekünk többféle papagájunk is van,van egy pár nimfánk, egy pár rózsásfejű törpénk és a kedvencem egy fiú nagysándor.A nimfáktól már több fészekalja elkelt,és legnagyobb örömömre nagyon szelídek lettek,a szüleikkel ellentétben.Sajnos ők már elég idősen kerültek hozzánk,hiába volt minden erőfeszítésem szelíddé nevelni őket.Rengeteg tapasztalatom van már velük,ha valakinek valami kérdése van,nagyon szívesen segítek!

Keresek néhány képet a papikról,megpróbálom őket feltenni!!

Sziasztok

segítségre lenne szükségem.
vettünk egy Lóri papagájt, de elég vad, hogyan lehet tudtára adni, hogy mi jó és mi nem? Pl ha belémcsíp mit csináljak, hogy megjegyezze, hogy az nem jó?

köszi
Szia!
Megkérdezhetem,hol vettétek és mennyiért?Pontosan melyik fajta lórit?Ha máshogy nem megy,írj egy privit...

Kismajom19
2009-10-31, 08:08 PM
Nekem 7 éve van egy nimfapapagájom és egyszerüen nemtud csöndben maradni mostanában pedig régebben tök csöndes volt:S mit csináljak vele ?

koka1220
2009-11-02, 08:29 AM
Nekem 7 éve van egy nimfapapagájom és egyszerüen nemtud csöndben maradni mostanában pedig régebben tök csöndes volt:S mit csináljak vele ?
Hát a nimfák nm épp arról híresek,hogy csöndes kis madarak.Mi csak egyet tudtunk csinálni egy kis csöndért:letakartuk a kalitkájukat.
Képzeld el,amikor négy-öt nimfa egyszerre kezdett rá..

Egyébként mennyire szelíd? Sokat foglalkozol vele? Mert még azt tudom elképzelni nála,hogy esetleg nem tudsz annyit foglalkozni vele mostanában,mint régebben...

Gabetto
2009-11-02, 08:40 AM
Hát igen, idegborzoló a legtöbb hangjuk. :-) (mert van kedves is, csak azt ritkán hallatják)
Én azt figyeltem meg az enyémeknél, hogy akkor ricsajoznak fülsiketítően, ha valamit akarnak és nem az történik. Például sötétedik és még nem takartam le őket aludni, eszem valamit és kérnek belőle, ki akarnak jönni egyet repülni a kalitkából, rossz helyen van a kalitkájuk, félnek valamitől ...
De ugyanúgy visít a fiú akkor is, ha a tojó nem ott van, ahol ő szeretné. :-)
(pl. elbújva a költésre alkalmas zugban, vagy kalitkán kívül, míg őurasága még bent....) És sorolhatnám napestig.
Tehát valszeg a nimfád nem érzi jól magát. Lehet nekiállni kisakkozni, hogy mit hiányol. Lehet, hogy csak rémesen unatkozik, de az is, hogy totálisan magányos és kezd depressziós lenni....

renchee86
2009-11-02, 10:46 AM
sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Vennék egy hullámos papagájt, de bizonytalan vagyok
meddig él el?
Milyen időközönként kell tisztítani a kalitkát?
És hogy kell gondozni hogy jól érezze magát nálam?
Szereti a meleget, vagy inkább hidegebb helyet kedveli?

koka1220
2009-11-03, 09:58 AM
sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Vennék egy hullámos papagájt, de bizonytalan vagyok
meddig él el?
Milyen időközönként kell tisztítani a kalitkát?
És hogy kell gondozni hogy jól érezze magát nálam?
Szereti a meleget, vagy inkább hidegebb helyet kedveli?
Amit most leírok,az általában az összes papagájra igaz:nem kell nekik különösebben meleg,amiben te jól érzed magad,az neki is megfelel.A kalitkát érdemes naponta kitisztítani és havonta kifertőtleníteni.Ahhoz,hogy jól érezze magát,naponta engedd ki a kaitkából,beszélgess vele,kínáld meg ne csak magvakkal,hanem gyümölcsökkel,zöldségekkel.A mieink pl. ölnek-halnak a tyúkhúrért.
Most ennyi jutott eszembe.Ne ijedj meg,ez nem olan bonyolult,mint aminek látszik,és bőven meghálálják a papik...:p

Gabetto
2009-11-04, 05:05 AM
renchee86 Még egy tanács (nem saját gondolat, de sztem megszívlelendő):

"Nincs elég nagy kalitka."

Tehát lehetőségeidhez mérten a legnagyobb kalitkát szerezd be. (Érdemes akár használt, jó állapotút is nézni. Az olcsóbb mint az új, csak előtte alaposan fertőtleníteni kell.) Arra kell figyelni, hogy mekkora a kalitka rácsozata. Egy a lényeg, ne tudjon kibújni közötte a madárkád. És ajánlatos olyat venni, aminek az alja külön leszedhető, így sokkal könnyebb a takarítás. Egyébként a legjobb helye a kalitkának egy nyugodt, világos és nem huzatos hely. (Tűző napra ne tedd!) Virágokat érdemes mellé rakni, csak arra kell vigyázni, hogy ne érje el őtollassága, mert rögtön kicakkozza és az esztétikai rombolás mellett fontos tudni, hogy sok szobanövény mérgező!!! :-)
Nálam többféle ülőrúd van betéve. Az etető- és itatóhelyeknél a lábméretüknek megfelelő átmérőjű, de vannak vastagabbak is, hogy kopjon a karmuk. Ja, és inkább valódi faágakat tettem be, amit a nimfáim imádnak.
Azon koptatják a csőrüket, órákat töltenek a leamortizálásukkal. :-) :-) :-)

johnlennon9
2009-11-10, 03:39 PM
nekem nem rég el kellett vinni mind két papagájom menhelyre mert depisek lettek :(

emberség
2009-11-20, 02:00 AM
Kismajom19 - nek.
Írd le pontosan, hogy miféle hangot hallat leginkább, ugyanis ebből kell kiindulni. Ha a monoton éles "sikítást" hallatja, akkor az az ő nem komfortos érzésére utal. Ez nagyon sok mindenből adódhat. Betegség, éhség, akarat, félelem, stb. (Gabetto jól érzékeltette. )
Az enyém hangja majd mindig kedves, nem tud bosszantani. Sőt nagyon szeretem.
<SCRIPT type=text/javascript> vbmenu_register("postmenu_1766980", true); </SCRIPT>

emberség
2009-11-20, 02:21 AM
nekem nem rég el kellett vinni mind két papagájom menhelyre mert depisek lettek :(

Mi okozta ezt az állapotot? Milyen fajtájuak a madarak ? :confused:

BassetH
2009-11-24, 03:48 PM
Szép estét mindenkinek!

Ilyen családtag is van, mármint papagáj... Egy nagy zöld Amazonpapagáj Robika néven, mert hímnemű a drága:):):)

maggi85
2009-12-02, 03:57 AM
Nekünk nimfa papagájunk van, de időnként kibírhatatlan...ha elkezdi a "mondókáját", akkor le se lehet lőni! :D

viki_0506
2009-12-02, 12:04 PM
Sziaaztok nekem régen egy papagájom akit Gyurikának
hívtak

evike22
2009-12-09, 05:00 PM
Melyik az a papagáj fajta amelyiket meg lehet tanítani beszélni, youtube-on láttam videókat, a legtöbb felvételen szürke színű madarat lehet látni, nevét nem tudom.

Gabetto
2009-12-10, 08:57 AM
Sok papagáj megtanítható a hangutánzásra. A drágábbak közül az arák, a jákó..., a beszerezhetőbbek közül pedig a nimfa és a hullámos papagáj. Sok-sok türelemmel és szeretettel rá lehet őket venni a csacsogásra. És főleg ha nincs párjuk. Folyamatosan foglalkozni kell velük, gyakorolni kell a "beszédet".
Te valószínűleg jákó-t láthattál. Ő lenne az, a nagy dumagép:

zsosza
2009-12-10, 11:36 AM
Sok papagáj megtanítható a hangutánzásra. A drágábbak közül az arák, a jákó..., a beszerezhetőbbek közül pedig a nimfa és a hullámos papagáj. Sok-sok türelemmel és szeretettel rá lehet őket venni a csacsogásra. És főleg ha nincs párjuk. Folyamatosan foglalkozni kell velük, gyakorolni kell a "beszédet".

ezzel vitába szállnék.. Sok Arát nem hiszem hogy beszélni látsz, rendkívül inteligensek, de beszélni..
A Jákó valóban rendkívül könnyen tanul.. Messze túlszárnyalja a többi fajt, s még az Amazon papgájok könnyebben taníthatók. Ezek árban is elérhetőbbek. Nimfa, s a többiek azért erős küzdelem árán taníthatóak bármire is.. De a Jákó, az maga a csoda.. :)

pateu
2009-12-10, 11:55 AM
Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a "hangzó világ kaméleonjai". A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját. A jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj rengeteg időt igenyel, ha tényleg szeretnéd, hogy megszólaljon.

Gabetto
2009-12-11, 02:48 AM
ezzel vitába szállnék.. Sok Arát nem hiszem hogy beszélni látsz, rendkívül inteligensek, de beszélni..
A Jákó valóban rendkívül könnyen tanul.. Messze túlszárnyalja a többi fajt, s még az Amazon papgájok könnyebben taníthatók. Ezek árban is elérhetőbbek. Nimfa, s a többiek azért erős küzdelem árán taníthatóak bármire is.. De a Jákó, az maga a csoda.. :)

Hát őszintén még én sem, de hallottam/olvastam, hogy állítólag ők is megszólalnak. :-) Tényleg, a kakadukkal mi van? Azok hogy állnak a hangutánzásban?
Viszont gyönyörűen csacsogó hullámossal már személyesen is találkoztam. Az én nimfáim - mivel párban vannak - csak a normál hangjaikat hallatják nagyrészt. Bár a fiú eltanult tőlem egy füttyjelet, amit néhanapján, amikor kedve van eltrilláz.
Állítólag a jákó van annyira okos, mint egy kb. 4 éves gyerek. És nem csupán utánozza a hangokat, hanem a szituációnak megfelelőket mondja. :-) :-) :-)

afca
2009-12-11, 02:57 AM
A jákó könnyen tanítható beszédre 5 max 10 szó.De akkor már géniusz.Pozsonyban a saját fülemmel hallottam Nimfát,,Korellit,,beszéllni.Pozsonyeperjesen,,Szlo vákia,, hullámos papgájt hallottam beszéllni,,már nem él,,.Igaz nem a papagájok családjába tartozik a beó,,mejnó,,de ez a madár a legjobb hangutánzó.Hihetetlen könnyen tanul és nagyon tisztán ejti ki a szavakat.aki beszélő madarat akar ilyet vegyen.Pár éve láttam Győrben a Spárban lévő akvarisztikábanha jól emlékszem 20.000 ft körül volt az ára.

afca
2009-12-11, 02:59 AM
Most van egy eladó jákó Dunaszerdahelyen a Tesco folyosóján lévő akvarisztikában.Egy igazi kaszkadőr!!!!!:p

Gabetto
2009-12-11, 03:24 AM
Nem olyan rég a tévében egy hollót mutattak (talán az itthoni valamelyik állatkertben?), és ő is "beszélt". :-)
Nekem a "csúcs" egy kis kék hullámos papagáj volt (szintén a tv-ben), aki tisztán érthetően mondta el Hamlet monológját angolul. :-) :-) :-)

Most van egy eladó jákó Dunaszerdahelyen a Tesco folyosóján lévő akvarisztikában.Egy igazi kaszkadőr!!!!!:p

:-) :-) :-)

Hát igen, de a vásárláshoz egy lottó nyeremény kellene!
Fölös több százezrem nem lévén egyhamar nem lesz. :(
Pedig....... :rolleyes:

nesszi01
2009-12-15, 02:12 AM
Üdv minden régi és új embernek sikerült helyreállítanom a jelszavam ilyen sok idő után!
De nyáron megváltunk a papagájainktól muszály volt de kertes házba kerültek jóhelyre és mivel nővéremhez kerültek így látogathatjuk őket.De azért nagyon szívesen olvasom tovább a történeteiteket.

zsosza
2009-12-15, 04:16 AM
"Tesco folyosóján az akvarisztikában" ...
csak ott ne..

Ha már nézegelődtök, inkább tenyésztőtől...

feminimcsirke
2009-12-19, 05:58 AM
Nekem is nimfám van, elég könnyű vele, bár kissé öntörvényü. igen szeretnek követelőzni, főleg ha már van egy jól bejáratott napirendjük:)) kiengedni nagyon nem szoktam, mert életében először mikor kijött annyira bátor volt, h elindult az ajtó felé, ahol is meglátta kintről a nagy lila futót, és szépen nekirepült aztán placcs:) mert azt hitte szegény h ugye már a szabadban van. tényleg vigyázni kell ezekre a dolgokra

amúgy nincsen vele semmi gond, könnyü őket kezelni, tartani. arra kell figyelni h kaja, viz legyen mindig neki, akkor elvan magában is.valóban szereti ha sokat foglalkoznak vele, sőt néha rájön kiköveteli. bár sztem könnyen el lehet őket igy rontani:)) tud zsarnokoskodni

viszont én gondban vagyok vele, mert alig hajlando zöldséget, gyümölcsöt enni. az egy alma amit talán eszik de semmi más. csak a hülye köles meg a cirmos szotyi, mert a kis feketét sem hajlando megenni. vkinek vmi ötlet, h milyen zöldséggel lehet még próbálkozni amit jobban szeretnek? :)

nesszi01
2010-01-01, 12:57 PM
Nekem a sárgarépát ették nagyon /persze lereszelve/ és amit nagyon szerettek még az ha kenyeret dugtunk be nekik két rács közé.Imádták a kenyeret :D

hzsoci
2010-01-01, 04:31 PM
Sziasztok!
Nekem még nincs papagájom, de nagyon szeretnék! Most kezdtem el a fajtával ismerkedni.Egyelőre még semmit nem tudok róla, de olyanra vágyok
amelyikkel vagy akivel? tudok kommunikálni! Azt mondják némelyik hajaz egy három éves gyerek szintjére!Ha tud nekem valaki tanácsot adni, nagyon örülnék neki!

Gabetto
2010-01-04, 09:29 AM
viszont én gondban vagyok vele, mert alig hajlando zöldséget, gyümölcsöt enni. az egy alma amit talán eszik de semmi más. csak a hülye köles meg a cirmos szotyi, mert a kis feketét sem hajlando megenni. vkinek vmi ötlet, h milyen zöldséggel lehet még próbálkozni amit jobban szeretnek? :)

Az enyémek szeretik a kendermagot és a búzát is. Szoktam nekik főtt tojást is adni, sőt a rántottából is kapnak mindig. Imádják a salátalevelet. Még szárazan is, talán még jobban is, mint frissen. A lány rajong a főtt tésztáért, főleg, ha az cérnatészta. :-)
Néhanapján összepépesített csirkehúst (sült, vagy főtt) is kapnak, abból is eszegetnek. Az almát az enyémek nem nagyon komálják, de a szezonjában a jó édes őszibarackból egy ici-picit csipegetnek.
Egyébként a gyümölcsöket hanyagolják, pedig próbálkoztunk náluk mindenfélével.
A kenyeret ők is szeretik, akár frissen, akár szárazon.
Mivel vidéken laknak a "szárnyasok", rendszeresen kapnak tyúkhúrt és a nagy útifű érett magját is jóízűen elfogyasztják.
Ja és a friss, édes (nem erős!!!) paprika csumáját is megkapják mindig a magokkal együtt.

Hát "dióhéjban" ennyi. Remélem tudtam segíteni! :-)

robertnyh
2010-01-11, 06:02 AM
kedvenc az ara papagáj

hajnalmadar
2010-01-15, 08:33 AM
Általában minél nagyobb testű egy papagáj, annál értelmesebb. A jákó papagáj viszi a pálmát tudomásom szerint. Nekünk otthon hullámos papagáj volt, és azzal is nagyon jóban lehetett lenni; nem túl okos, de jópofa kispajtás volt, még játszani is lehetett vele.

fera
2010-02-04, 03:08 AM
Sziasztok!

Szerintetek lehet együtt tartani egy hullámos papagáj és egy zebrapinty párt?

andrik
2010-02-05, 01:33 PM
Játsszál velük és 2-3 hetente takarítsd bár ez tudom hogy ritka.Nézd meg van-e ételük mert kifejezetten ingerültek ha nincs mint mikiss

Szerintem mindegyik tudja melyikkel kell közösülni mint én is tudom melyik csajjal,szerintem ők is tudják,de inkább kérdezz meg egy állatorvost

Mi már 8 éve vettük a papagájunkat de ha kiengedjük mindent összecsinál.De valószínűleg azért mert hullámos.Butuska aranyos teremtés

A mi hullámos papagájunk meg egyfolytába eszik,már-már akkora mint egy galamb de jópofa

Vegyél hullámosat.ugyan picit buta,de a tökéletes választás lehet

Gabetto
2010-02-11, 03:26 AM
Mi már 8 éve vettük a papagájunkat de ha kiengedjük mindent összecsinál.De valószínűleg azért mert hullámos.Butuska aranyos teremtés

A madarak - tök mindegy a fajuktól - nem szoktathatók szobatisztaságra. A papagájok (de lehet, hogy a többi madár is) általában negyed óránként szokott "pottyantani ". :-) (bárhol bármikor, bármire, bárkire) :p:p:p

romesz
2010-02-11, 11:04 AM
A madarak - tök mindegy a fajuktól - nem szoktathatók szobatisztaságra. A papagájok (de lehet, hogy a többi madár is) általában negyed óránként szokott "pottyantani ". :-) (bárhol bármikor, bármire, bárkire) :p:p:p

Annyit meglehet tanitani nekik, hogy vezenyszora is elvegezzek dolgukat. Ez olyankor jo mikor a valadon utazik a papagaly.

A betanitast ugy kell intezni, hogy pottyantas utan az orat figyelve, a kozelgo idopontban eltartva a madarat modnjuk neki, hogy tojjon.
Mikor elvegzi a dolgat megdicserjuk es megjutalmazzuk kedvenc csemegejebol. Ezt napjaban tobbszor eljatszuk vele es egy ido utan a papagaj mar erti, hogy mit varunk tole es nem muszaly kivarni a 15perces idoszakot.

Sziasztok!

Szerintetek lehet együtt tartani egy hullámos papagáj és egy zebrapinty párt?

en nem tennem ossze oket, mert a hullamos eleg agressziv.
Mikor volt nimfa papagajom azt sem tudtam ossze tenni a hullamossal.

Sokat voltak kiengedve es olyankor a hullamos mindig tamadta a nimfat.
Allandoan figyelnem kellett oket es a hullamos tobbszor kikapott a verekedes miatt. :)

TipeTupa
2010-09-05, 06:35 AM
Bertold, a kapitány :p

dolphin3
2010-09-05, 06:45 AM
Annyit meglehet tanitani nekik, hogy vezenyszora is elvegezzek dolgukat. Ez olyankor jo mikor a valadon utazik a papagaly.

A betanitast ugy kell intezni, hogy pottyantas utan az orat figyelve, a kozelgo idopontban eltartva a madarat modnjuk neki, hogy tojjon.
Mikor elvegzi a dolgat megdicserjuk es megjutalmazzuk kedvenc csemegejebol. Ezt napjaban tobbszor eljatszuk vele es egy ido utan a papagaj mar erti, hogy mit varunk tole es nem muszaly kivarni a 15perces idoszakot.

most szerintem te nem beszélsz komolyan ?????Vezényszóra és mit mondajak ?:!: :D

Kristyna
2010-10-08, 01:38 PM
ejha, ezt a módszert még nem alkalmaztam a madaraimnál (nimfák)
szimplán megvan a helyük, ha kinn vannak akkor a kalitka tetején...akkor nem lesz baj a piszkítással

Monessa
2010-10-25, 07:07 AM
Nekem is nimfáim vannak.:)

Most kb. 10 évesek.De nem biztos.

Még régebben próbáltam kiengedni őket, de mikor az egyik kimászik, a másik elkezd kiabálni, az előző megilyed és össze vissza rohangál.

Most egy idelye inkább nincsnek kint.

Nem könnyű őket befogni. Az egyiket még talán, az szelídebb::)

Lillus77
2010-11-08, 03:31 AM
Bár először nem rajongtam az ötletért,de a gyerekeim rábeszéltek egy papagájra,és milyen jól tettem,hogy beadtam a derekam,mert most meg én szeretem a legjobban.

laden1
2010-12-13, 04:24 AM
Érdekes dolgokast írtok, lehet kedvet kapok én is a papagájokhoz.

gege199812
2010-12-25, 03:47 PM
Valaki tudna segíteni ,mert kaptam egy nimfa papagájt.Ő az első nimfám.Kézhez akarom szokatni.
Kérlek segítsetek!!!kiss

campona
2010-12-26, 02:08 PM
!
Sziasztok
Valaki tudna segíteni ,mert kaptam egy nimfa papagájt.Ő az első nimfám.Kézhez akarom szokatni.
Kérlek segítsetek!!!

Kedves "gege199812",
"Segiteni" ?...miben? "Kezhez szoktatni" ?

1-so szabaly: A papagaly NEM OLYAN mint egy kutyus, nem lehet "csak ugy" szoktatni!
2-ik szabaly: csak mert kicsi, NEM buta...!!!
3-ik szabaly: a papagaly FIGYEL es TANUL!!!
4-ik szabaly: van sajat AKARATA!!!..tessek ezt figyelni.
5-ik szabaly: eloszor is nem "szoktatni" kell !...hanem...
6-ik szabaly: MEG KELL NYERNI a BIZALMAT !!!!!..ez akar tobb honap lehet...fuggoen a "gazdi"-tol !!!
7-ik szabaly: rendszeresen "foglalkozni" kell "vele" !
8-ik szabaly: legyen SAJAT terulete!
9-ik szabaly: etel, ital, homerseklet rendben legyen!
10-ik szabaly: "Ö" IS CSALADTAG AKAR LENNI !!!...tessek ennek jeleit felismerni!
11-ik szabaly: amikor mar hajlando a gazdi ujjan ulni es figyelni, lassan kozelitse a madarkat az On ajkaihoz, ha nincs kuzdelem, es a madarka figyel, "O" maga fogja az "okos fejet" az On ajkaihoz nyomni, ekkor lehet "beszelni tanitani"
12-ik szabaly: rovid, tomondatokat ismetelni 10-17-szer, azutan szunet, majd varjon egy-ket napot, es On el fog ajulni a meglepetestol !!!
13-ik szabaly: minden foglalkozast kiserje valamilyen jutalom, pl. valamilyen magok..

...hosszasan lehetne meg mondani, de a lenyeg, ezek a kis madarak SOKKAL OKOSABBAK, sem mint azt elsore gondolnank!

Szivelyes udvozlettel: Campona

gege199812
2010-12-27, 11:06 AM
Sziasztok.
Nekem is van egy nimfám és három hullámosom :)
még nem szoktak kézhez de folyamatban van ;););):)

Mikochan
2011-01-18, 10:16 PM
Sziasztok.

Nekem 2 nimfám van ők egy pár. Habár még nem nagyon megy az összhang a madarak között, de majd kialakúl.
Imádom őket nagyon szépek.

:)

Boszi
2011-02-17, 12:43 AM
Általában minél nagyobb testű egy papagáj, annál értelmesebb. A jákó papagáj viszi a pálmát tudomásom szerint. Nekünk otthon hullámos papagáj volt, és azzal is nagyon jóban lehetett lenni; nem túl okos, de jópofa kispajtás volt, még játszani is lehetett vele.

Rosszul tudod hogy a jako a legertelmesebb. Kezdhetjuk azzal hogy mivel mered egy papagaj ertelmisegi szintjet? Legtobb fajta papagaj nagyon intelligens..messze menoleg a kakaduk, arak es a jakok amikhez az ember a legjobban tud viszonyulni es talan azert mondjuk rajuk hogy ok a legertelmesebbek. Igazabol annyira intelligensek es olyan komplex erzelmi vilaguk van, hogy nem is szabadna tartani oket mint hazikedvencek, mert mi emberek nem tudjuk igazabol megadni nekik azt hogy 40+ even keresztul egy teljes eletet eljenek le.

Nekem a jacint aram tobb szot beszel mint a jakoim kozul egypar ;) Egyedi kerdes az araknal is..van amelyik jobban beszeli az emberi szavakat van amelyiket nem erdekli hogy mimikalja az embert ;)

Julika!
Én nem adnék a helyedben ilyesmiket a madárnak,(befötteket-süteményeket-palacsintát és a sonkaféléket)a papagáj nem húsevő,és az emberi élelmiszerek évekkel megrövidíti az életét.
(egy tenyésztő)

Kedves Julika,

Tudtad hogy a legosszabb elo fogsagban elo papagajokat legfokeppen emberi koszton tartottak? :D Ami egeszseges az embernek az a papagajnak is nyugodtan mehet...lehet az levesbol zoldseg, fozelekek, csirke natur hus..biza hust is esznek a papagajok (feher forras) mint ahogy a termeszetben is. Csokit, koffeint, avokadot, alkoholt szigoruan tilos.

Mutass meg nekem olyan amazont, arat, kakadut amik a termeszetben szotyolat esznek. ;)

Szaszanano
2011-05-15, 01:12 PM
Sziasztok!
Melyik papagájt érdemes tartani? Melyik a legjobb?
Köszönöm a válaszokat!

Gecko-girl
2011-07-16, 08:28 AM
Sziasztok!
Még mindig keresek hullámos papagájokról szóló könyveket.
Előre is köszönöm a feltöltőnek!

Georg A. Radtke: A hullámos papagáj

Sajnos már nagyon régi és elavult, a benne szereplő infók zöme ma már sem állatvédelmi szempontoknak nem tesz eleget, sem etológiainak.
Nem nagyon találtam én sem naprakész infókkal ellátó könyvet, talán német könyvek azok, melyekre tényleg azt mondom, hogy minőségi, és helyes infókat szolgáltat. Többre mész viszont, ha az infókat nem könyvekből szeded, hanem interneten (tudom nehéz, mert a sok ingyen oldal miatt sok szemét is megjelent, de kis keresgéléssel jó infókhoz jutsz), esetleg rendes tenyésztőt kérdezgetsz, hiszen a gyakorlat az esetek zömébe más, mint ami a könyvben van írva...

Gecko-girl
2011-07-16, 08:29 AM
Sziasztok!
Melyik papagájt érdemes tartani? Melyik a legjobb?
Köszönöm a válaszokat!

Csak attól függ, hogy milyen vagy Te, milyen körülményeket tudsz biztosítani nekik, és mennyire mély a pénztárcád!

Papagájokat már nagyon rég tartok, azt hiszem olyan 4 éves lehettem, mikor a nálunk anno dolgozó festő nekem ajándékozott egy hullámospapagájt. Azóta nincs megállj, a létszám és fajtaszám növekedett, tartottam már hullámospapagájokat, nimfapapagájokat, rozellapapagájt, zebrapintyeket, kacagógerléket. Jelenleg tanulmányaim és az ebből következő távollétek miatt csak 4 nimfapapagájom van, és 2009-ben befogadtam egy kopasz kis sándorpapagájt egy kevésbé hozzáértő személytől.
A papagájtartás nem egyszerű, nem olyan, mintha kutyát, macskát vagy valamilyen rágcsálót tartanánk, ennél ezek az állatok bonyolultabbak, és tartásuk során is több hiba csúszhat bele a számításba. Sok olyan pillanatom volt, mikor már megbántam egyáltalán belekezdeni ebbe, de aztán rájuk nézek, és nem tudnám életemet elképzelni ezek a tökfejek nélkül!

Katalin/Anyoka
2011-07-20, 01:19 AM
Sziasztok!
Keresek hullámos papagájokról szóló könyveket.
Előre is köszönöm a feltöltőnek!

Szia!

Az Irodalmom fórum e-book topick keresőjét használva bizonyára több könyvet ad fel e témában amit le tudsz tölteni.

üdv anyóka

janotutu
2011-08-01, 04:03 PM
A hullámos papagájt legjobb a tenyésztőtől venni egész fiatalon, mert így hamarabb megszelidül és ha sokat foglalkozunk vele még néhány szót is megtanulhat.

Bravo48
2011-11-08, 01:40 AM
Sziasztok!
Hullámospapagájról kellene valami jó ötlet,hogy miért pusztulnak el,mikor tojnának?

janotutu
2011-11-08, 10:26 AM
Sziasztok!
Hullámospapagájról kellene valami jó ötlet,hogy miért pusztulnak el,mikor tojnának?
Szia!
Valószínűleg ásványi anyag, főleg mészhiány okozhatja a pusztulást. Olyankor is előfordul ha túl fiatal a madár. Adjál a madaraknak sepiát (madárüzletben kapható). Ez folyamatosan legyen a kalitkájukban.
Ha már gubbaszt a madár, meleg helyre kell vinni, (legjobb ha infralámpát teszünk fölé) óvatosan megfogni és pár csepp paraffinolajat kell cseppenteni a végbélnyílásába, majd nedves ruhával le kell takarni a kalitkát. Ez általában be szokott válni.
Megelőzésre pedig a költési szezon előtt a mageleségre néhány csepp csukamájolajat kell cseppenteni.

barby1214
2012-02-24, 09:16 AM
Nekem hullámos papagájom van, és nagyon imádom őket.

almatan
2012-08-20, 12:48 PM
Mire gondolsz? Milyen fajta?

almatan
2012-08-20, 12:54 PM
Rossz hírem van: sehogy. Én még nem láttam szobatiszta papagájt, pedig volt jákóm is, az nagyon okos, de ez neki sem ment.

Melitta
2012-10-31, 10:16 PM
Beszélő papagáj

Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti azt, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a "hangzó világ kaméleonjai". A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.

Kokó, a négy éves jákópapagáj tojó rendszerint üdvözli látogatóit. Közép-Afrikában ezeket a madarakat ősidők óta úgy hívják: „pampakaj", ami annyit tesz: fecsegő, locsogó. Kokó tehát genetikailag kódolt dolgát teszi, ha egész nap be nem áll a csőre. Ehhez a mutatványhoz azonban nem csupán hangutánzó képesség, hanem magas fokú intelligencia is szükséges. Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a „hangzó világ kaméleonjai„ . A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.

Az etológusok, vagyis az állati viselkedés kutatói már a múlt században is nagy figyelmet szenteltek a beszélő állatoknak. Ezidőtájt a természettudomány a papagájbeszédről úgy vélekedett, hogy az nem más, mint a madarak társas ösztönének megnyilvánulása. Ezek az állatok ugyanis természetes élőhelyükön nagy- harminc-ötven egyedet számláló közösségekben élnek.

A papagájok társasági lények

Ugyan anatómiája lehetővé teszi a vokális beszédet, természetes élőhelyén meg sem fordulna a fejében, hogy emberi nyelven csacsogjon. Ehelyett a vadon más állatfajainak hangját utánozza. Ezeket aztán rendre beleszövi énekébe. Igyekezete érthető: egy hím annál kelendőbb a tojók körében, minél több nyelven beszél, azaz minél színesebben dalol.

Beszélni csak látszólag egyszerű!

Ám valójában a feladat meglehetősen összetett. Egyedül olyan élőlény képes rá, amelynél hangutánzó képesség, a társas ösztön, illetve a magas fokú intelligencia együtt van jelen. Emberi hangon megszólalni ezért kizárólag a varjúfélék néhány faja képes.

Ebbe a családba tartoznak a papagájok vagy hazai beszélő madarunk, a szajkó. Az utánzó papagáj ugyan manapság kiszorulni látszik a cirkuszi porondokról, ám tenyésztők szerint az attrakció vonzereje nem csökken. A faj igazán elkötelezett barátai azt mondják: a papagáj olyan, mintha kis emberke lenne kalitkában. Csak néha kedvesebb. És emberibb.

tasunko2
2012-11-05, 08:43 AM
Hullámos papagájaim voltak, imádtam őket!
Szobatisztaságra nem tudod nevelni őket, esetleg csak egyes kakadu fajokat.

Lyrical0316
2012-12-27, 03:22 AM
Meddig él a nimfa ?

YAMAHA150
2013-03-21, 11:04 AM
sziasztok van egy kis gondom . van egy ninfa papagájom igen hullajtja a tollát mi lehet vele? . elöre is köszi

Sukhoi27
2013-05-03, 02:05 PM
Nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen betegség. Még lehet az is gond, ha egyedül érzi magát vagy más miatt idegeskedik. Nekem 2 nimfa papagájom van kb: 3 éve és nem volt ilyen gondom. Ezek mondjuk kézhez szoktatott állatok.