A teljes (képes) nézethez kattints ide : Óvodai élet
Oldal :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
csigi3
2010-02-24, 02:04 PM
Ez szuper ötlet! Kasíroztátok a lufit? üdv:Gudisz
Kedves Gudisz! Igen kasíroztuk a lufikat, maj drótra felfűztük, így alakítható volt a százlábú teste. Várakozási időben a színeket is gyakoroltuk vele.
Jasmin06
2010-02-25, 03:30 PM
Sziasztok! Ha valaki tudna abban segíteni ének foglalkozáson a halk hangosat hogyan lehettne minél változatosabban gyakorolni 3-4 évesek! Köszönöm
susie76
2010-02-25, 03:48 PM
Segítséget szeretnék kérni azoktól , akik már benne vannak a kompetencia alapú oktatásban(óvoda) A mi óvodánk most kezdi ez és át kell írnunk a programunkat ennek megfelelően. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban anyaga töltse fel nekem legyenszíves , főként a külső világ tevékeny megismerése témakör érdekelne.köszi
S.O.S kellene :)
eva99
2010-02-26, 05:12 AM
Kedves Smuku!
Nagyon tesztett a leírt húsvéti játékod, ha vannak még ilylen jó ötleteid szívesen fogadnám. Lehet vizuális tavaszi dolog is ami könnyen elkészíthető .
Köszönettel eva
Mentalevél
2010-02-27, 05:12 AM
Segítséget szeretnék kérni azoktól , akik már benne vannak a kompetencia alapú oktatásban(óvoda) A mi óvodánk most kezdi ez és át kell írnunk a programunkat ennek megfelelően. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban anyaga töltse fel nekem legyenszíves , főként a külső világ tevékeny megismerése témakör érdekelne.köszi
S.O.S kellene :)
Van egy ilyen fórum: Kompetencia alapú nevelés az óvodában, iskolában. Nagyon sok ötlet, projekt és minden ami szükséges ehhez a neveléshez található itt. Érdemes átolvasni ezeket.
emesek
2010-03-02, 04:14 AM
Szia!
En a televizioban hallottam ezt a mondokat, a gyerekek az oviban nagyon elveztek:"Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja!" Eloszor halkan, majd egyre hangosabban kell mondani.
evicske
2010-03-02, 10:18 AM
Tavasz jellemzőivel kapcsolatban valakinek nincsen egy jó kis tavaszi képe amit az oviban fel lehetne használni? Előre is köszönöm.
melinda óvónéni
2010-03-02, 11:06 AM
Kedves Evicske!
Nálunk ezeket a képeket szeretik a gyerekek, ha évszakokról beszélünk:)
melinda óvónéni
2010-03-02, 11:09 AM
Szükséges anyagok:
Zöld papír
Fehér papír
Szükséges eszközök:
Olló
Ragasztó
A mellékelt .pdf fájlban (http://www.tyukanyo.hu/articles/0/94/a/hovirag_minta.pdf) található mintát nyomtassuk és vágjuk ki. A hóvirág szárát rajzoljuk át zöld papírra, a virág szirmát pedig a fehér papírra. Az átrajzolt formákat vágjuk ki, a két virágszirmot ragasszuk egymáshoz. A szárát a talpánál meghajtjuk, és a két szára közé ragasztjuk a szirmot. Az így elkészült virágunkat az asztaldíszítésénél használhatjuk (szárai közé tehetünk szalvétát, vagy evőeszközöket).
Nagyobb vendégsereg érkezésekor akár ültetőkártyaként is elkészíthetjük, ilyenkor a leveleire, szárára írhatjuk rá a neveket. A szárai közé pedig apró meglepetés-ajándékot tehetünk.
Nehézségi fok: könnyű, kisgyerekeknek is ajánlott felnőtt felügyelete mellett.
Tök jó ez a hóvirág! Holnap meg is csináljuk a gyerekeimmel! Köszi.
melinda óvónéni
2010-03-03, 05:11 AM
Évszakokhoz...
tagi58
2010-03-03, 12:39 PM
Ebben a tanévben kistérségi szinten a mi óvodánkban fogjuk megünnepelni a Víz világnapját. Ebből az alkalomból a nagycsoportosoknak játékos vetélkedőt szeretnék szervezni. A ti segítségeteket is kérném ehhez. Légyszi küldjetek jobbnál jobb játékos ötletet a vetélkedőhöz, ami a vízzel kapcsolatos. Köszönöm előre
Az ovinkban egyik csoportunk úgy oldotta meg, hogy egy pályát építettek fel különböző állomásokkal, ahol feladatokat kellett a gyerkőcöknek megoldani. Pl. rajzolt, ragasztott patakon átjutni, padon végig menni stb. A feladatok: puzzle kirakása, találós kérdés megválaszolása, rajzolás a témában, helyes kép kiválasztása stb.
Minden jó megoldásnál kaptak egy halpénzt/pikkelyt, amelyet a feladatsor végén ráragaszthattak a halacskájukra. Ezekből pedig egy akváriumot készítettek közösen.
tagi58
2010-03-03, 01:15 PM
Sziasztok,szeretném a régi piros pontokat (nálunk ezzel jutalmazták az óvodásokat ) lecserélni valami egyébre.Ti mivel jutalmazzátok az óvisokat? Ha van valami ötletetek szívesen fogadom. Esetleg sablon is.
Nálunk az Illemberke képecske a jutalom. Van egy ilyen című könyv, most nem tudom a szerzőjét. Ennek segítségével, dícséretekkel ...stb próbáljuk tudatosítani, hangsúlyozni, mi a jó, ill. a helytelen viselkedés. Persze sokat beszélgetünk, magyarázunk,a cselekedetet és nem a gyereket minősítjük.
Akár az önkéntes segítségért, szemét felvételéért, tartós odafigyelésért, udvariasságért, jó szereplésért stb. járhat a képecske. Ja, ezt a figurát a könyvből másoltuk(Illemberke). Ha ötöt összegyűjtenek belőle, választhatnak egy meglepi ajándékot a kincses dobozunkból. Amúgy az én csoportom a Kisvakond csoport. Így minálunk az Illemberke mellett vagy helyett akár Illemvakondot is választhatnak. Már kiscsoportban értik, s örülnek, ha kapnak képecskét. Természetesen jelöljük a képek hátán, ha összegyült az 5 és beváltották;mert a szülők ravaszak, az ő munkahelyükön is van fénymásoló.:p
fruzsy86
2010-03-03, 01:33 PM
Sziasztok!
Első éves óvódaped. hallgató vagyok és egy testnevelés tervezetet kell készítenem, (játék, 5 gimnasztika,3 főgyakorlat, játék)
Főgyakorlatnak a kúszást valami alatt átbújással, a helyből távolugrást, és a közepes iramú futást választottam, így az 5 gimnasztikából 3 ezek rávezető gyakorlatai. A kérdésem az, hogy ez az anyag lehet-e egy kiscsoport testnevelési foglakozásán. Igazából a helyből távolugrás sántít nekem, hogy az még nem való nekik, de tanácstalan vagyok. Ha nem jó, akkor milyen ugrást tudnék beiktatni helyette?
Köszönöm!
Jasmin06
2010-03-03, 02:55 PM
Szia fruzsy86! Szerintem is sok lenne nekik a távolugrás kiscsoportban próbáld meg helyette inkább a valamiből valamibe /pl karikák/ páros lábon ugrással. Az én kiscsoportosaimnak ez nagyon jól megy ! Sok sikert!
fruzsy86
2010-03-03, 02:59 PM
Szia fruzsy86! Szerintem is sok lenne nekik a távolugrás kiscsoportban próbáld meg helyette inkább a valamiből valamibe /pl karikák/ páros lábon ugrással. Az én kiscsoportosaimnak ez nagyon jól megy ! Sok sikert!
Köszönöm a tanácsot! ;)
kokasovics
2010-03-04, 11:06 AM
Kedves Szilke63!
Szuper jól sikerült az órám , köszönöm a segítséget!!!!!
Kata!
igike
2010-03-04, 03:26 PM
Mi matricával jutalmazunk.
Vagy öntapadós fóliából vágunk ki szív formákat, és azt ragasztjuk a gyerek ruhájára.
Szilke63
2010-03-04, 04:15 PM
Kedves Szilke63!
Szuper jól sikerült az órám , köszönöm a segítséget!!!!!
Kata!
Örülök hogy segíthettem! :D:D:D
Szilke63
2010-03-04, 04:34 PM
Néhány projektterv és elméleti anyag
Szilke63
2010-03-04, 04:54 PM
Még egy projekt gyűjtemény
Szilke63
2010-03-04, 04:56 PM
Egy kis elmélet a projekt módszerről.
l.kata
2010-03-05, 01:05 AM
Óvónőkollégáknak szervezünk vicces,jópofa sorversenyeket,tudtok segíteni?/lehet párban...-bármilyen eszközzel stb./Köszi!
lili2007
2010-03-05, 10:11 AM
Óvodai műsorok, versek gyűjteménye.
Jasmin06
2010-03-05, 01:02 PM
sziasztok! Nemsokára bemutató foglalkozásra készülök énekből mini- kiscsoportban. Magas_mély bemutatására vagy halk-hangos bemutatására gondoltam,attól függ,hogy melyikre tudnék minnél jobb ötleteket összegyűjteni!Várom ötleteiteket előre is köszi!!!!!!!!
jutchus
2010-03-05, 01:22 PM
Az ovinkban egyik csoportunk úgy oldotta meg, hogy egy pályát építettek fel különböző állomásokkal, ahol feladatokat kellett a gyerkőcöknek megoldani. Pl. rajzolt, ragasztott patakon átjutni, padon végig menni stb. A feladatok: puzzle kirakása, találós kérdés megválaszolása, rajzolás a témában, helyes kép kiválasztása stb.
Minden jó megoldásnál kaptak egy halpénzt/pikkelyt, amelyet a feladatsor végén ráragaszthattak a halacskájukra. Ezekből pedig egy akváriumot készítettek közösen.
Tagi!
NAgyon tetszik ez az ötlet,köszi,hogy megosztottad velünk!;)
deligabi
2010-03-05, 01:32 PM
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy dolgozik-e közületek valaki hátrányos helyzetű gyermekekre íródott programmal. Mi most írjuk át a programunkat, és mindenféle segítséget megköszönnék!
Legyen szép napotok!
vomby
2010-03-06, 06:10 AM
Szia! Ajánlom Tótszöllõsy Tünde : Mozgásfejlesztés az óvodában c. könyvét. Én ezt használom. Kész foglalkozástervek találhatóak benne meg.
Sziasztok!
Első éves óvódaped. hallgató vagyok és egy testnevelés tervezetet kell készítenem, (játék, 5 gimnasztika,3 főgyakorlat, játék)
Főgyakorlatnak a kúszást valami alatt átbújással, a helyből távolugrást, és a közepes iramú futást választottam, így az 5 gimnasztikából 3 ezek rávezető gyakorlatai. A kérdésem az, hogy ez az anyag lehet-e egy kiscsoport testnevelési foglakozásán. Igazából a helyből távolugrás sántít nekem, hogy az még nem való nekik, de tanácstalan vagyok. Ha nem jó, akkor milyen ugrást tudnék beiktatni helyette?
Köszönöm!
fruzsy86
2010-03-06, 07:38 AM
Szia!
Köszönöm a tanácsot, majd utánanézek!
enikohogye
2010-03-06, 01:42 PM
Torzshajlitas jobbra-balra
Cini-cini muzsika
Tancol a kis zsuzsika
Jobbra dul meg balra dul
Tucsok koma hegedul.
Sorba allas
Sorba felallni ,kisgyerekek
Lokni elore a kezeket
Most fel az egnek ,most meg le
Csipore teve vegezve
Most az ujjakat mozgatjuk
Most karjainkat forgatjuk
jobbra-balra hajoljunk
Es most egy nagyot ugorjunk
enikohogye
2010-03-06, 01:48 PM
Megy a gozos ,megy a gozos Kanizsara
Kanizsarol,Kanizsarol Kolozsvarra
Elol ul a masinista
ki a gozst,ki a gozost igazitja.
Megfogtam egy szunyogot
Nagyobb volt egy lonal
Kisutottem a zsirja
Tobb volt egy hordonal
Aki eztet elhiszi szamarabb egy lonal
Aki eztet elhiszi szamarabb egy lonal
Igy alszik a kisbaba - alvast mimelunk
Igy ringatja anyuka -ringatas utanzasa
Golya neni igy lepked - golyalepes utanzasa
Kelep -kelep kelepel
Hat a kislany mit csinal
tancolni szeretne mar
Illeg -billeg meg-megall
Jokedveben tapsikal
Meridó
2010-03-07, 01:28 AM
föld project
enikohogye
2010-03-07, 04:54 AM
Sziasztok! E konyvet mar nagyon regen masoltam,igy nem tudom ki a kiado,szerzo>Ennek ellenere szivesen megosztom veletek kincsemet
Fonemahallast fejleszto anyanyelvi gyujtemeny 3-4 eves koru gyerekek szamara
S - HANG - JELKEP : MOZDONY
HALLASFEJLESZTO ELOGYAKORLAT ES JATEK
- Mesekonyv nezegetese kozben az ora hangjanak utanzasa,( oras leporello)
- ''Hol ketyeg ?''
Egy gyereket kuldjunk ki a szobabol.Rejtsuk el az eleg hangosan ketyego orat,ugy hogy ne lehessen latni,csak hallani pl. ajto ,konyv ,jatek moge.
Hivjuk be a keresot <aki a legnagyobb csendben korbejarja a szobat es figyeli az ora hangjat.Ha mar meghallotta es tudja az iranyt,igyekszik megallapitani az ora helyet.Ha megtalalta,mas megy ki helyette.
AKUSZTIKAI ELMENY MONDOKAVAL
- A mondoka mondasa kozben a gyerek tenyeret megsimitjuk es az utolso sornal beletapsolunk tenyerebe
Aspis ,kerekes
Utifuves ,leveles
Bibola, bibola
Pacs,pacs,pacs.
- Mondokazas kozben a gyerekek ket ujjal egyenletesen utogetik az asztal lapjat vagy sajat tenyeruket
Ess ,eso,ess
Buborekot vess!
ISMERKEDES AZ '' S'' HANGGAL KOZOS JATEK ES EGYENI GYAKORLAS SORAN
- Kepeskonyv nezegetese kozben talalkozunk a mozdony kepevel,utanozzak a hangjat,kozosen hangoztatjak az '' s '' hangot
- Vonatozas mozdony fejdisszel ,kozben az ''s''hang hangoztatasa.
KEPKERESO
- A jatekban resztvevo gyermekek kapnak 3-3 kepet: kigyo-sz; mehecske-z; mozdony-s,az ovono hangoztatja az ''s''hangot,a gyerekek kivalasztjak az ennek megfelelo kepet,felemelik es egyutt hangoztatjak az ''s'' hangot.
Az ''s''HANG HANGOZTATASA SZAVAKBAN
- ''Postas jatek''
A postas szerepet jatszo gyereknek olyan kepeslapokat ad at az ovono,melyeken a targyak megnevezesekor az ''s'' hang hangoztatasara sor kerulhet.A postas kezbesiti a lapokat,de csak annak adja at,aki meg tudja mondani ,hogy mit lat a kepen.Eloszor olyan kepeket adunk a gyerekeknek,amelyeken az abrazolt targy kezdohangja az ''s'',a kesobbiek soran olyan kepekkel jatszunk,amelyeken a targyakat jelolo szavakban szo kozepen vagy a szo vegen van az ''s''hang.
enikohogye
2010-03-07, 07:19 AM
414591
jutchus
2010-03-07, 09:49 AM
Már kiscsoportosokkal is elkészíthető egyszerű de mutatós munka Víz napjára pl.
1. Lufival festettük a vizet
2.A kivágott halakra a gyerekek ragsztották fel a pikkelyeket és a szemet.
3. A tiszta vizű tóba(tengerbe,folyóba) mindenki elhelyezhette az általa készített halacskát.
napraforgo3
2010-03-07, 11:27 AM
Egy őszi foglalkozási tervet küldök - nem saját ötlet:
Egy Mackó
2010-03-08, 02:33 AM
Sziasztok!
Szupi az oldal én is óvó néni vagyok!Üdv!
Egy Mackó
2010-03-08, 02:34 AM
Na meg persze gyüjtögetek, hogy legyen 20...!
manerka
2010-03-08, 02:57 PM
Sziasztok! Halk-hangos érzékeltetése zenei tevékenységben: a csoportszoba a kert és a gyerekek lesznek a zenélő virágok.A kicsik az "Én kis kertet kerteltem" kezdetű dalt éneklik (ÉNO64). Ha az óvónő az egyik kezében lévő fehér kendőt lobogtatja - szellő - halkabban énekelnek a virágok; ha a másik kezében lévő tarka kendőt lobogtatja - erős szél - hangosabban énekelnek a virágok. Persze lehet más dalokkal,vagy kicsiknél egyszerűbb hangszerekkel is.
Erdike
2010-03-08, 03:32 PM
Szia Tessy!
Nálam a jutalmazás egy katicás táblán történik, ez egy magatartás tábla. Aki aznap jól viselkedett, annak a katicája 1 mezőt előre röpülhet.Pénteken, illetve amikor kiér a sor végére, az ovis egy jutalom képecskét kap.
boszi1
2010-03-09, 10:10 AM
Egy-két ötlet víz világnapjára!
Ugyis mindjárt itt van.Akinek még van ötlete küldjön.
xbellsx
2010-03-10, 11:12 AM
Nagyon jó ez az oldal, óvónői pályára készülök, remélem a tervezeteket én is tudom majd hasznosítani, köszönöm :)
xbellsx
2010-03-10, 11:16 AM
Sziasztok!
egy kis segítség, ötlet anyanyelvi nevelés foglalkozáshoz
üdv
miért nem tudom letölteni a tervezeteket ? :(
Óvodapedagógusnak készülök, első évfolyamos vagyok, és nagyon jó lenne, sokat tanulnék belőle....
Németh Ági
2010-03-10, 12:02 PM
Már alig várom, hogy megnyithassam ezeket a klassznak tűnő csatolásokat
maryannpenke
2010-03-10, 12:09 PM
Köszönöm az anyagokat hasznosak lesznek!
maryannpenke
2010-03-10, 12:13 PM
Matematika foglalkozás tervezetet kérnék valakitől, óvodába nagycsoportra, tiszta csoport! Előre is köszönöm!
jutchus
2010-03-10, 12:46 PM
miért nem tudom letölteni a tervezeteket ? :(
Óvodapedagógusnak készülök, első évfolyamos vagyok, és nagyon jó lenne, sokat tanulnék belőle....
SZia!
AZért mert nincs meg a 20 hozzászólásod és a regusztrációtól el kell telnie 48 órának is.
Németh Ági
2010-03-10, 03:08 PM
Leendő ovisoknak és szüleiknek szervezek kézműves játszóházat. Van-e valamilyen egyszerű tavaszias ötletetek?
igike
2010-03-10, 04:27 PM
Tenyérlenyomat készítés.
Barka, aranyesőág készítése.
Mondjuk az ágakat megfesdheted te, a gyerekek meg az ujjukkal festékpöttyöket tesznek ( barkapötty, aranyeső-virág -sárga pötty)
Vagy egy egyszerű tenyérlenyomatos virág.
pl:
pordantimi
2010-03-11, 09:40 AM
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni arra hogy hogyan lehetne vegyes csoportban ábrázoláson megvalósítani az ibolyát és a tulipánt.
Segítségeteket köszönöm!!
pordantimi
2010-03-11, 02:45 PM
Bocsánat, nem ibolya és tulipán, hanem barka és aranyesőhöz szeretnék vegyes csoportban ábrázolásra segítséget.
Gudisz
2010-03-11, 03:51 PM
Bocsánat, nem ibolya és tulipán, hanem barka és aranyesőhöz szeretnék vegyes csoportban ábrázolásra segítséget.
Szia! az ibolya és tulipán könnyebb lenne, de a barkával is megpróbálkozhatsz így: elkészíted kartonból, azt felragasztod egy másik kartonra (papírdúc) erre a kiscsoportos rátesz egy vékony papírt és zsírkrétával átdörzsöli. Azonnal sikerélmény. Ha csúszkál a lap, odarögzíted. A nagyobbak is elkészíthetik ezt a kicsiknek, de ők a barkát ragaszthatják pl egy szürke zseniliafonaldarabból, vagy kreppapírból szép az aranyeső. De lehet parafadugóra filcből nyomdát készíteni, és a barkát, aranyeső szirmait temperával nyomdázni. Remélem tudtam segíteni. Jó munkát! üdv: Gudisz:p
igike
2010-03-12, 02:24 AM
Helló.
Én a kicsiknél egy ujjfestést tudnék elképzelni.
Az ujjukat festékbe mártják és odarakják a pöttyöt az ághoz.
Nagyobbak megfesthetik már az ágakat is.
Szemléltető eszköz előttük vázábán lehet.
anikaII
2010-03-12, 01:08 PM
Örülök, hogy tagja lehetek ennek az oldalnak.
Szivesen lépnék kapcsolatba baráti szinten óvónőkkel a vélemények és kérdések megosztásában!
Anyák napi műsort szeretnék összeállitani és ehhez sok hasznos anyagot találtam az ünnepeink témánál!
manerka
2010-03-13, 09:50 AM
Óvodapedagógus hallgató vagyok.Nagyon jó ez az oldal,mert itt minden egy helyen megtalálható.
manerka
2010-03-13, 10:01 AM
Ének foglalkozáshoz szeretnék ötleteket kérni "Színek" témakörben, vegyes csoporthoz.
susie76
2010-03-13, 10:38 AM
Leendő ovisoknak és szüleiknek szervezek kézműves játszóházat. Van-e valamilyen egyszerű tavaszias ötletetek?
Dióhéjból lehetne teknőst, katicát, amit a gyerekek kifesthetnek.
napraforgo3
2010-03-13, 01:31 PM
Sziasztok!
Ötletek a netről:
csuri70
2010-03-13, 03:38 PM
Sziasztok!
Kecskeméten vagy környékén keresek óvónői állást. 16 éve vagyok a pályán, de mivel a mostani munkahelyemen Gyes-es helyén vagyok,ezért sajnos a következő tanévet már nem kezdhetem.Aki tud segíteni, légyszi írjon.
Köszi előre is:)
mildikó
2010-03-13, 05:00 PM
Sziasztok! Tudtok-e olyan verset, amit kistesó születésénél mondhatnánk az anyák napi műsor keretében, felköszöntve az anyukát? Kössz,hogy gondolkodtok rajta.
Adél71
2010-03-13, 11:31 PM
Sziasztok!
Hamarosan itt a víz és a föld napja. Ötleteket szeretnék tőletek minde területre, hogy Ti mit csináltok. Nekem vegyes csoportom van.
Előre is köszönöm!
napraforgo3
2010-03-14, 01:20 AM
Sziasztok!
Hamarosan itt a víz és a föld napja. Ötleteket szeretnék tőletek minde területre, hogy Ti mit csináltok. Nekem vegyes csoportom van.
Előre is köszönöm!
Szia Adél!
A mellékletben küldtem a vízhez kapcsolódóan sokféle témafeldolgozási ötletet.
A Világnap üzenete:
,, A víz életért él, léte virágai közé konkolyt ne hints,
Mert itt van velünk e Földön a szennytől szenvedő igazi kincs.”
,, Felhőként úsztam hegycsúcsok peremén
Repültem könnyedén a szellők szárnyán
Alattam nyújtóztak végtelen erdők
Fény, árny játszott feny1k koronáján.
Felém integettek a hegyek, a fák
A sziklákat fedték zuzmók és mohák
Zöld páfrányszőnyeg terült a fák alá
Szomjasan várták a hajnal harmatát.
Repültem tovább hegyek- völgyek fölött
Láttam, kitárulkozik a rónaság
Végtelen mezők mutatták arcukat
Epedve hívták felhőim záporát.
Pihenni vágytam a repülés után
Éltető esőként szálltam a földre
Mohón szippantott fel milliárd növény
Óriás fenyők fogattak ölükbe.
Maradékomból ivott az anyaföld
S ha betelt velem nem marasztalt tovább
Tovafutottam, mint pajkos kisgyerek
Sok- sok kis érből patakká duzzadva.”
- Játékos versek népi mondókák:
A Nap a tűz
A Föld az üst
A pára a gőz
Olvadt ezüst.
De hogyha kihűl
Tóvá kerekül
Földrészek viselik
Ékszerül.
A földre kell hullni a csöppnek
Nedvet visz zsenge virágnak
Forrással tovább göröghet
Örvendeztet halacskákat
Ő kell patakba, malomhoz
A folyókba hajót hordoz
S hol lelnénk a tengerekre
Ha a kiscsöpp nem létezne.
Szalai Borbála: Fut a patak /vers/
Fut, fut a patak,
Ni, hogy megnőtt, megdagadt!
Megduzzadt a hólétől,
Majd kilép a medréből.
Nem is fut már, vágtat,
Kitépné a fákat…
Csakhogy nem bír el velük:
Kapaszkodik gyökerük!...
Fut, fut a patak,
Szép lassacskán leapad,
S a szakállas zöld kövek
Elődugják fejüket...
Csepp csepp /ének/
Csepp, csepp, csepereg -
villan, csattan megered;
Záporfüggöny, zuhatag -
fut a felhő, süt a nap.
Jött, ment - jót esett:
fűnek, fának jólesett
napraforgo3
2010-03-14, 04:33 AM
Ötletek az óvodai testneveléshez. (Nem saját scen.)
csuri70
2010-03-14, 07:00 AM
Szia Adél!
A mellékletben küldtem a vízhez kapcsolódóan sokféle témafeldolgozási ötletet.
A Világnap üzenete:
,, A víz életért él, léte virágai közé konkolyt ne hints,
Mert itt van velünk e Földön a szennytől szenvedő igazi kincs.”
,, Felhőként úsztam hegycsúcsok peremén
Repültem könnyedén a szellők szárnyán
Alattam nyújtóztak végtelen erdők
Fény, árny játszott feny1k koronáján.
Felém integettek a hegyek, a fák
A sziklákat fedték zuzmók és mohák
Zöld páfrányszőnyeg terült a fák alá
Szomjasan várták a hajnal harmatát.
Repültem tovább hegyek- völgyek fölött
Láttam, kitárulkozik a rónaság
Végtelen mezők mutatták arcukat
Epedve hívták felhőim záporát.
Pihenni vágytam a repülés után
Éltető esőként szálltam a földre
Mohón szippantott fel milliárd növény
Óriás fenyők fogattak ölükbe.
Maradékomból ivott az anyaföld
S ha betelt velem nem marasztalt tovább
Tovafutottam, mint pajkos kisgyerek
Sok- sok kis érből patakká duzzadva.”
- Játékos versek népi mondókák:
A Nap a tűz
A Föld az üst
A pára a gőz
Olvadt ezüst.
De hogyha kihűl
Tóvá kerekül
Földrészek viselik
Ékszerül.
A földre kell hullni a csöppnek
Nedvet visz zsenge virágnak
Forrással tovább göröghet
Örvendeztet halacskákat
Ő kell patakba, malomhoz
A folyókba hajót hordoz
S hol lelnénk a tengerekre
Ha a kiscsöpp nem létezne.
Szalai Borbála: Fut a patak /vers/
Fut, fut a patak,
Ni, hogy megnőtt, megdagadt!
Megduzzadt a hólétől,
Majd kilép a medréből.
Nem is fut már, vágtat,
Kitépné a fákat…
Csakhogy nem bír el velük:
Kapaszkodik gyökerük!...
Fut, fut a patak,
Szép lassacskán leapad,
S a szakállas zöld kövek
Elődugják fejüket...
Csepp csepp /ének/
Csepp, csepp, csepereg -
villan, csattan megered;
Záporfüggöny, zuhatag -
fut a felhő, süt a nap.
Jött, ment - jót esett:
fűnek, fának jólesett
Szia!
Nem tudnál hasonló ötleteket küldeni a föld és a levegő témafeldolgozásához?
A vízzel kapcsolatos fantasztikusan jó.
Köszi:)
napraforgo3
2010-03-14, 07:03 AM
Sziasztok!
Most találtam - nagyon szemléletes, megkönnyíti a hét napjainak tanulását.
Hétfőn hatalmas házat épít,
Kedden köpülő köcsögöt készít,
Szerdán szuszékot farag fából,
Csütörtökön csónakot ácsol,
Pénteken paszulyt főz nagy csülökkel,
Szombaton szenet hord sütőtökben.
És mit csinál Marci Manó vasárnap?
egész nap csak üldögél és pipázgat.
napraforgo3
2010-03-14, 07:05 AM
Folytatás:
napraforgo3
2010-03-14, 07:32 AM
Küldöm a föld témafeldolgozáshoz:
Körbe-körbe járok,
Soha meg nem állok,
Fáradt mégsem vagyok.
(a Föld)
Éjjel-nappal mindig forog
mégse szédül el.
(a Föld)
Aranyalma csillog-villog,
ha ránézek megvakulok.
(A Nap)
Ezer kis lepke szárny nélkül,
jő egy ember láb nélkül,
mind megeszi száj nélkül.
(A hópehely és a Nap)
Kék mennyezet,
Arany szegekkel kiverve.
(Égbolt)
Sötét bársony széjjelterül,
Rajta ezer lámpácska ül.
(Csillagos ég)
Szegényt és gazdagot
egyformán melegít.
(Nap)
Ki tud mindennap lába nélkül felkelni?
(Nap)
Mi az, ami nélkül senki nem tud élni?
(levegő)
Lába nincs, mégis sebesen fut.
(szél)
Mikor fekszel, ő akkor kél,
Egyszer egész,
máskor csak fél.
Nincs tüze,
mégis lámpás,
A vándornak mégis áldás.
(Hold)
Mindig volt, mindig lesz,
de öthetes sosem lesz.
(Hold)
Este kel fel,
Reggel fekszik le.
(Hold)
Kék mezőben szép ezüstnyáj legelész,
körülötte egy fényes pásztor heverész.
Nappal akármerre nézem, keresem,
nem tudok rájuk találni sohasem.
(Hold és a csillagok)
A napfénytől nem nagyon félnek,
Csupán sötét éjben élnek.
Oly vidámak, úgy ragyognak,
reggel szépen elalusznak.
(csillagok)
Szekeremnek nincs kereke, négy,
de te azzal sehová se mégy.
Én sem ültem rajta soha még,
messze van az ide, mint az ég.
(Göncölszekér)
Messze megyen , meg sem áll,
hanyatt fekszik, fel sem áll.
(folyó)
Szalad láb nélkül,
elnyel torok nélkül,
ágya van, de nem alszik.
(folyó)
Ha sok van, veszély,
Ha kevés van baj.
Ha nincs belőle elpusztulsz.
(víz)
Egyszer locsog,
máskor csobog,
te vödörben hordod.
(víz)
Nem láthatod,
nem foghatod,
Nem eheted, nem ihatod,
még sem tudnál
nála nélkül élni.
(levegő)
Nincsen szaga,
nincsen színe,
Ő az élet még sincs íze.
Nem láthatod,
Pedig nézed,
de, ha elfogy,
mindjárt véged.
(levegő)
Nem foghatsz meg, nem is láthatsz,
ha akarod, megtalálhatsz,
lehetsz felnőtt, lehetsz gyerek,
teveled is feleselek.
(visszhang)
Lassan megy, mégis
versenyt fut a nappal.
(árnyék)
Földön fut négykézláb,
a lábamnál látszik,
este nagyra nő, éjjel nem látszik,
követne akkor is, ha vízen járnék.
(árnyék)
Mellém szegődik, meg nem szólít.
Mi az?
(árnyék)
Ragyogok odafenn az égen.
Sokszor utaztam már
a Göncölszekéren.
(csillag)
Aranydiót gyűjt a hajnal
ezüst kosarába,
hogy az este felhordja majd
sötét padlására.
(csillagok)
napraforgo3
2010-03-14, 07:45 AM
A levegő témafeldolgozás és egy mese:
napraforgo3
2010-03-14, 08:09 AM
Küldöm a negyedik őselem témafeldolgozását is.
Először egy mese:
Jakab és a zab (http://operenciasovoda.blog.hu/2009/03/04/mese_jakab_es_a_zab)
Egyszer volt, hol nem volt, túlonnan túl, ahol a kurta farkú malac túr,
volt egy gazdaember, s annak egy kicsi legény szolgája, akinek Jakab volt a
neve. Mondja egyszer a gazda Jakabnak:
- Eredj, fiam, Jakab, a mezőre, s arasd le a zabot.
Elment Jakab, de az ebadta kölyke nem aratta le a zabot. Nem ám, nem
aratta le, de nem is dugta haza az orrát.
Megharagszik a gazda, küldi a kiskutyát, hogy harapja meg Jakabot. Na
bezzeg, a kiskutya nem harapta meg Jakabot, Jakab sem aratta le a zabot.
Nosza, küldi a gazda a botot, hogy verje meg a kiskutyát. De a bot nem
verte meg a kiskutyát, a kiskutya nem harapta meg Jakabot, Jakab sem aratta
le a zabot.
Még jobban mérgelődött a gazda, s küldte a tüzet, hogy égesse meg a
szófogadatlan botot. De bizony a tűz nem égette meg a botot, a bot nem verte
meg a kiskutyát, a kiskutya nem harapta meg Jakabot, s Jakab sem aratta le a
zabot.
- Ilyen-olyan, szedte-vette! - kiált a gazda - hiszen megálljatok!
Mindjárt küldte a vizet, hogy oltsa el a tüzet. Haj, de a víz nem oltotta
el a tüzet, a tűz nem égette el a botot, bot nem verte meg a kiskutyát,
kiskutya nem harapta meg Jakabot, s Jakab sem aratta le a zabot.
- Úgy?! Hiszen csak várjatok.
Egyszeribe küldte a bikát, hogy igya meg a vizet. De bizony a bika nem
itta meg a vizet, a víz nem oltotta el a tüzet, a tűz nem égette el a botot,
bot nem verte meg a kiskutyát, kiskutya nem harapta meg Jakabot, s Jakab sem
aratta le a zabot.
Küldi a mészárost, hogy vágja le a bikát. Ment a mészáros, de nem vágta
le a bikát, bika nem itta meg a vizet, víz nem oltotta el a tüzet, tűz nem
égette el a botot, bot nem verte meg a kiskutyát, kiskutya nem harapta meg
Jakabot, Jakab sem aratta le a zabot.
Hiszen a gazdának sem kellett egyéb: küldte a szolgabírót, hogy csapassa
meg a mészárost. Bezzeg a szolgabíró megcsapatta a mészárost, mészáros
levágta a bikát, bika megitta a vizet, víz eloltotta a tüzet, tűz megette a
botot, bot megverte a kiskutyát, kiskutya megharapta Jakabot, s Jakab
mindjárt learatta a zabot, de úgy, hogy egy szál sem maradott.
Ha csak egy szál zab maradt volna, az én mesém is tovább tartott volna.
lakjócsilla71
2010-03-14, 09:12 AM
Sziasztok!
Nekem éves matematika ütemtervre lenne szükségem, ill. matematika foglakozás tervezetekre.:confused:
Köszönöm!
lakjócsilla71
2010-03-14, 09:29 AM
Keresek testnevelési gyakorlatok gyűjteményét (rajzzal)
Azt hiszem Szarvason adta ki az O.K.
Köszönöm!
lakjócsilla71
2010-03-14, 09:32 AM
Húsvéti tojás ujjra.
Keresek hasonló ujjbábokat. (nem csak húsvétit)
lakjócsilla71
2010-03-14, 09:39 AM
Segítséget szeretnék kérni!
Az alábbi témákban keresek bármilyen anyagot (beadandóhoz) ill. kész dolgozatot.
- "Egészséges életmódra nevelés az óvodában!"
- "A hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása az óvodában."
- "A zenei nevelés mennyiben segíti az óvodai munkát."
Jaszladany
2010-03-14, 10:26 AM
Sziasztok Kedves Óvónők!
Szeretném megkérdezni Tőletek, Ti hallottatok-e valamit a gender-ideológia bevezetéséről az óvodákban, ami mostanában port kavart.
Válaszotokat előre is köszönöm!
napraforgo3
2010-03-14, 10:40 AM
Húsvéti tojás ujjra.
Keresek hasonló ujjbábokat. (nem csak húsvétit)
Szia!
Én gyakran csinálok a gyerekekkel ujjbábot. Legegyszerűbb módja, ha rajzlapból készítem el a hengert (tűzőgéppel összetűzve), erre ragaszthatunk különböző állatfejeket és amit akarunk. Ők is megrajzolhatják, vagy csak színezőket adok amit kinyírnak és ráragasztanak.
Jó munkát kívánok!
óvodapedagógus vagyok,most regisztráltam de nem tudok megnézni semmit.Miért?Aki tud,segitsen.Köszönöm.
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.Óvónőként dolgozom már 10 éve.Keresem az újat és szivesen segitek másoknak.
Milyen csoportnak kell a matematikai tervezete?
Arima3
2010-03-14, 02:00 PM
óvodapedagógus vagyok,most regisztráltam de nem tudok megnézni semmit.Miért?Aki tud,segitsen.Köszönöm.
Szia Laur!
Azért mert nem olvastad el a Fórumszabályzatot.
http://canadahun.com/forum/faq.php
napraforgo3
2010-03-14, 03:00 PM
Sziasztok!
Előre is köszönöm!
Most találtam:
susie76
2010-03-14, 03:18 PM
Sziasztok!
Nekem éves matematika ütemtervre lenne szükségem, ill. matematika foglakozás tervezetekre.:confused:
Köszönöm!
Matek éves terv-középső csoport
susie76
2010-03-14, 03:23 PM
Matek éves terv nagycsoport
lakjócsilla71
2010-03-15, 07:08 AM
Milyen csoportnak kell a matematikai tervezete?
középső, ill nagycsoportra keresek matek tervezetet.
köszi előre is!
smuku
2010-03-15, 08:36 AM
Sziasztok! Tudtok-e olyan verset, amit kistesó születésénél mondhatnánk az anyák napi műsor keretében, felköszöntve az anyukát? Kössz,hogy gondolkodtok rajta.
Szia
Nekem egy kisfiúm ezt a kis verset mondta:
Már ketten vagyunk édesanyám,
kistestvérem és én.
Te nevelsz fel bennünket,
mint virágot a fény.
Átölel a két karod,
szíved melegével,
Isten áldja életed,
mennyei békével.
már megvan a 20 üzenetem mégis ha meg akarok nézni valamit a fórum üzenet azt irja hogy nem lehet miért?
valaki adjon már tanácsot
mi az hogy más üzenetét próbálom módositani
adminisztrátori lehetőségek?mi az?
miért nincs jogosultságom a lap megtekintéséhez?
smuku
2010-03-15, 09:36 AM
Március 22-től a víz témahét megvalósítása fog következni nálunk. Hoztam néhány képet, hogyan és miket készítünk. A jéghegyet tojásos dobozokból készítettük, gipszes pépbe mártott csomagoló papírral burkoltuk, és kék temperás gipszpéppel festették be a gyerekek. A pingvinek kinder tojásból készültek, a kész műről holnap rakok fel képeket.
Mandalálat szeretik a gyerekek, nagyon sok féle van és rengeteg színvariáció, és ami nem utolsó szempont, nagyon szépek!
A halacskák a vízinövényes vízben sütőpapírra vannak ragasztva, az egész kb 3 méteres!
Az irattartó dobozok csak azért kerültek ide, mert ezeket most nemrégen kaptuk. Én nem szeretem összeragasztgatni őket körcimlével, ezért mindenkinek csipeszre raktam fel a jelét, így változásokkor nem kell a dobozokat tönkretenni azzal, hogy , újracimkézzük:D A csipesz olcsó, bambuszból készül, 20 db 100 forint
smuku
2010-03-15, 09:50 AM
már megvan a 20 üzenetem mégis ha meg akarok nézni valamit a fórum üzenet azt irja hogy nem lehet miért?
valaki adjon már tanácsot
mi az hogy más üzenetét próbálom módositani
adminisztrátori lehetőségek?mi az?
miért nincs jogosultságom a lap megtekintéséhez?
Van ezen az oldalon olyan, hogy adminisztrátor, vagy kormányos, jelen esetben ez Csipkebogyó. Írj neki egy privát üzenetet és segíteni fog.
Ha egymás után többször is írsz, az törlésre kerül, mivel ezeket egybe is le lehet írni, ,másrészt ennek a topicnak nem ez a témája, tehát itt "szemét", mert nem értelmes hsz.
Nem megbántani és kioktatni szeretnélek, láttam hogy új tag vagy, mindenképpen kérd meg Csipkét, hogy segítsen neked. a továbbiakban kellemes időtöltést és jó keresgélést:D
Picipremes
2010-03-15, 01:03 PM
Sziasztok! nagyon régen jártam erre, és nagyon örülök, hogy vannak értelmes fórumok, ami éppen a szakmámba is vág:) . Nekem kiscsoportosaim vannak nagyon édesek, s bár elég kreatívnak tartom magam ennek ellenére szívesen fogadok mindenféle ötletet. Almi30@freemail.hu email címre.....várok bármilyen ötletet, amit szívesen megosztanátok velem....cserébe én is szívesen segítek....mert ötleteim azok állandóan vannak, éppen a víz világnapjával kapcsolatosan vagyok kicsit elakadva, szóval ha bármiknek bárminemű ötlete van kérem írjon, a tárgy:hoz írjátok "canadaHun ötletek"....köszi puszi mindenkinek remélem még találkozunk (itt)=)))....
csuri70
2010-03-16, 08:55 AM
Sziasztok!
Nagycsoportosaimmal szeretnénk csinálni vmit, "Közlekedésbiztonság gyerekszemmel " c. pályázatra.Szívesen fogadok ötleteket.
Köszi előre is! :)
ufucska
2010-03-16, 11:37 AM
Néhány kép, ahogy mi a Nőnapot ünnepeltük:
igike
2010-03-16, 11:52 AM
Sziasztok! nagyon régen jártam erre, és nagyon örülök, hogy vannak értelmes fórumok, ami éppen a szakmámba is vág:) . Nekem kiscsoportosaim vannak nagyon édesek, s bár elég kreatívnak tartom magam ennek ellenére szívesen fogadok mindenféle ötletet. Almi30@freemail.hu email címre.....várok bármilyen ötletet, amit szívesen megosztanátok velem....cserébe én is szívesen segítek....mert ötleteim azok állandóan vannak, éppen a víz világnapjával kapcsolatosan vagyok kicsit elakadva, szóval ha bármiknek bárminemű ötlete van kérem írjon, a tárgy:hoz írjátok "canadaHun ötletek"....köszi puszi mindenkinek remélem még találkozunk (itt)=)))....
Szia.
Ha szabad kérdeznem, ti kiscsoportban hogyan ünneplitek az idén az anyáknapját?
Mi nagyon törjük a fejünket egy kis újításon, de sok minden kavarog még. A gyerekeink nagyon kicsik. Most töltötték a 3. évüket.
smuku
2010-03-16, 12:49 PM
Március 22-től a víz témahét megvalósítása fog következni nálunk. Hoztam néhány képet, hogyan és miket készítünk. A jéghegyet tojásos dobozokból készítettük, gipszes pépbe mártott csomagoló papírral burkoltuk, és kék temperás gipszpéppel festették be a gyerekek. A pingvinek kinder tojásból készültek, a kész műről holnap rakok fel képeket.
Hoztam a képeket:D
smuku
2010-03-16, 01:02 PM
Ötletét már nem tudom hol találtam, de megcsináltuk:D
Minden kisgyereknek fekete temperával bekentem a talpát, és rajzlapra mind a két lábnyomatát rányomtuk. Aztán hasat ragasztottunk neki, szemet - ujnyomattal, lábat-ecsettel nyomatoztunk rá, és amikor megszáradt, mindet kivágtuk. Egy fűrészporos tapétacsíkot temperával megfestettünk, jéghegynek és hódomboknak és szépen ráragasztottuk, megkomponáltuk, minden pingvinnek a hasán van a saját kis tulajdonosának a jele.:p
Megy ez is a kiállításra, a Viz hetének megnyitójára.:D
manerka
2010-03-16, 01:41 PM
Virágfüzér:színes-,csomagolópapírból vagy filcből 2-3 különböző méretű és színű virágformát vágunk ki,majd 2-3 eltérő méretű és színű virágot egymásra ragasztunk s azokat fonalra,damilra vagy szalagra rögzítve füzért készítünk. Ugyanezen virágokhoz drótos zseníliát vagy hurkapálcát rögzíthetünk és közepébe fényképet ragasztva almába vagy cserépbe szúrhatjuk.
Nagyon örülök mert mindent megtudtam nyitni.
Andi86
2010-03-16, 03:31 PM
Ötletét már nem tudom hol találtam, de megcsináltuk:D
Minden kisgyereknek fekete temperával bekentem a talpát, és rajzlapra mind a két lábnyomatát rányomtuk. Aztán hasat ragasztottunk neki, szemet - ujnyomattal, lábat-ecsettel nyomatoztunk rá, és amikor megszáradt, mindet kivágtuk. Egy fűrészporos tapétacsíkot temperával megfestettünk, jéghegynek és hódomboknak és szépen ráragasztottuk, megkomponáltuk, minden pingvinnek a hasán van a saját kis tulajdonosának a jele.:p
Megy ez is a kiállításra, a Viz hetének megnyitójára.:D
Szia!
Ez egy oltári jó ötlet!esetleg van még ilyen!:D
ufucska
2010-03-17, 07:11 AM
Mesterségek témakörben van valamilyen segédanyagotok?
Mesét már találtam(A suszter manói,Móra Ferenc: Fityók), kellene más tevékenységekre is.Előre is köszönöm.
csuri70
2010-03-17, 08:22 AM
Sziasztok!
Nagycsoportosaimmal szeretnénk csinálni vmit, "Közlekedésbiztonság gyerekszemmel " c. pályázatra.Szívesen fogadok ötleteket.
Köszi előre is! :smile:
Ödike
2010-03-17, 09:50 AM
Mesét már találtam(A suszter manói,Móra Ferenc: Fityók), kellene más tevékenységekre is.Előre is köszönöm.
Zenei neveléshez: Csön, csön gyűrű...- ékszerész
Kipp, kopp kalapács - kovács
(Forrai Katalin: Ének az óvodában-ban megtalálod mindkettőt.)
A csatolásban a következő versek, valamint a versekhez kapcsolodó mozgásos játékok leirása található:
-Fűrészelünk
-Hová lett a kalapács?
-Süt a pék
-Olló
enikohogye
2010-03-17, 10:28 AM
Zenetanitas- Gryllus dalok kozul ,,Sut a pek''.Meghallgathatod a dallamot az egyszervolt.hu-n.Imadjak a gyerekek.
Misscili
2010-03-18, 01:58 AM
Sziasztok!
Iker fiaim középsősök, és májusban lesz nekik egy vizsgálat, amit a pedagógiai szakszolgálat végez. Legyetek szívesek segíteni, hogy mire számítsunk. Az iskolaérettségi vizsgálathoz hasonló feladatokra?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
smuku
2010-03-18, 02:46 AM
Sziasztok!
Iker fiaim középsősök, és májusban lesz nekik egy vizsgálat, amit a pedagógiai szakszolgálat végez. Legyetek szívesek segíteni, hogy mire számítsunk. Az iskolaérettségi vizsgálathoz hasonló feladatokra?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Szia
Munkám miatt pedagógiai szakszolgálathoz vagyok bejáratos. Néhány dolgot írok csak le. Először is, attól függően, hogy mi az ok ami miatt elküldték a gyerekeket, az a mérvadó a vizsgálatkiindulási pontjaként. Magatartási probléma, figyelemzavar, valamely terület szembetűnő lemaradása...ebből fognak kiindulni.
Felveszik az anamnesztikus adatokat, tehát kikérdezik a szülőt a terhességről és a szülésről, a gyerekekek fejlődéséről - mikor kezdett forogni, ülni, mászni, felállni, járni stb...ezeket nem árt feljegyezni.
A gyerekeknek:
Lesz gyógypedagógiai - Téri, síkbeli, időbeli tájékozódás képességét, emlékezetet, a beszédet, szókincset, stb... nézik. Pontosan mi a feladat azt nem írom le, mert változó anyaggal dolgoznak a szakszolgálatok.
pszichológiai - kis feladatok, (pl: hajtogatni kell valamit) nem kell megijedni, itt az együttműködési készséget, feladattartás-feladattudat meglétét nézik. A figyelem és munkatempó jellemzőit, a gondolkodási képességet, önállóságot, és a verbális-szóbeli kifejezőkészséget, és ha kell IQ-t mérnek. pl: MAWI intelligencia vizsgálat.
Rá te felkészíteni nem tudod a gyerekeket, tréningezni, mert a tesztek pontosabb képet fognak adni arról, milyenek a gyerekek képességei. Nem kell félni, semmi megrázó dolog nem történik, a szülő egyébként bent lehet a vizsgálaton, joga van hozzá, de nem zavarhatja a vizsgálatot, mert akkor viszont kiküldik.
Petite Fleur
2010-03-18, 05:04 AM
:444:Sziasztok!
Én már az évzárónkhoz gyűjtöm az anyagokat. A csoportomban igyekszünk a hagyományőrzést minden szinten megvalósítani. Farsangon eredeti népi fonójátékot adtunk elő, nagyon élvezték a gyerekek. Ha meghallják a népzenét már párba is rendeződnek, néha még a legnagyobb játékfolyam közepette is. Éppen ezért látjuk úgy, hogy érdemes ezen a vonalon tovább haladni. Szeretnénk az évzárónkat is eredeti, népi alapokból összeállítottan elkészíteni. Népzenei anyagom az nagyon sok van hozzá, bár a leghasználhatóbbak gyerekek között a Kolompos, a Tükrös és a Csík zenekar cd lemezei.
Szóval, keresem az ilyen jellegű anyagokat, de a vásározás érdekelne főként. Az elképzelésem egy vásártér felállítása, ott "adás-vétel", tánc, mulatozás...mint a régi vásártereken, természetesen néptáncos ruhákban.
Tudnátok a témában segíteni, ötleteket, javaslatokat adni?
Olyasmire gondoltam, mint a Tükrös együttes : Hegyen-völgyön című cd-jén a " Vásárban " c. dalokban történik...
Köszönet minden segítségért előre is!
Szép napot mindenkinek!
Petite Fleur:..:
Szilke63
2010-03-18, 09:06 AM
A hozzászólások között találsz vásáros jeleneteket: #735; #736; #748, és a Gyerekdalok versek mesék topicban is vannak vásáros versek.
pordantimi
2010-03-18, 03:49 PM
Sziasztok!
Mi húsvétkor készítünk a gyerekekkel hazavivős ajándékot amit hazavihetnek húsvétkor. Vegyes csoportról van szó. Nem lenne ötletetek erre?
Köszi!
susie76
2010-03-19, 04:09 AM
Mi ezt készítettük tavaly.
Parafa lap az alja, azon sárga dekorgumi. A nyúl teste parafadugó és a fülei szintén parafa lapból vannak, de szerintem bármivel helyettesíthető.Szemek, orr borsból, bajusz rafiából.
szőlőlevél
2010-03-19, 06:05 AM
Kompetenciával foglalkozó óvónők!Segítséget kérek,a projekt hetek megtervezéséhez!Szeptember óta dolgozom a kompetenciával amit tudok róla autódidakta módon sajátítottam el,még most kezdtem a továbbképzést nincs szakmai segítőm,azért kérem azoknak az óvónőknek a segítségét akik ebben a témában már jártasak.
katus1
2010-03-19, 10:55 AM
Segítséget kérnék!Új évszakfalat szeretnék készíteni!
Ha lehet,természetes anyagokból.Köszönöm az ötleteket!!
smuku
2010-03-19, 04:26 PM
Kedves Szőlőlevél
A http://canadahun.com/forum/images/aria/misc/tag.png http://canadahun.com/forum/images/aria/misc/paperclip.gif (http://canadahun.com/forum/subscription.php?do=viewsubscription&folderid=all#) Kompetencia elvű nevelés az óvódában, iskolában (http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=18650) topic elején én feltöltöttem az elméleti anyagokat, és üres hetiterv táblázatot is raktam fel. Ha van konkrétabb kérdésed keress meg priviben.
smuku
2010-03-19, 04:30 PM
Sziasztok!
Mi húsvétkor készítünk a gyerekekkel hazavivős ajándékot amit hazavihetnek húsvétkor. Vegyes csoportról van szó. Nem lenne ötletetek erre?
Köszi!
Szia
Tavaly előtt ezt készítettem a gyerekekkel.
Mi hagyományainkhoz hiven minden évben berzseléssel készitünk tojást.Ezeknek különböző kis tartókat találunk ki.
susie76
2010-03-21, 03:02 AM
Mi hagyományainkhoz hiven minden évben berzseléssel készitünk tojást.Ezeknek különböző kis tartókat találunk ki.
Nincs képed? Milyen az a berzselés-es technika?
napraforgo3
2010-03-21, 04:30 AM
Nincs képed? Milyen az a berzselés-es technika?
Egyszerű technika, nagyon mutatós a végeredmény. Én is készítettem már gyerekekkel.
Berzselés:
A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk. (Hagymahéjból készítjük a festőlevet.) A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye. Modernebb változata: öntapadós tapétából vágunk ki különböző formákat. A tojásra ragasztjuk, festőlébe állítjuk, majd a kész tojásokról eltávolítjuk a tapétát.
Sok sikert kívánok!
Zsuzsanna1962
2010-03-21, 05:43 AM
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy melyik az a gyerekjáték, ami így kezdődik?
Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.. Azt hiszem valamilyen papírhajtogatás is van hozzá!
Ezer köszönet! :smile:
mamoncsi
2010-03-21, 06:31 AM
Szia ez az egyik kedvenc játékom gyerekkoromból, amit a kis lurkók az oviban is imádnak :-).
Az a lényeg hogy egy papírt összehajtasz úgy, hogy alulról és felülről is felhajtod így rajzolsz rá egy tulipánt a felső papíron legyen a tulipán "korona" része.
A felső részt felhajtod, majd ezek után rárajzolod a paprika fejrészét( az alsó része ugye már megvan)
Kihajtod az alsó részét is és akkor megrajzolod Jancsika fejét a paprika rész ekkor már sapi lesz.
És mehet a hajtogatás közbeni mondókázás.
Remélem érthetően írtam le. :-)
Sziasztok!
Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.. Azt hiszem valamilyen papírhajtogatás is van hozzá!
lakjócsilla71
2010-03-21, 08:04 AM
Szia ez az egyik kedvenc játékom gyerekkoromból, amit a kis lurkók az oviban is imádnak :-).
Az a lényeg hogy egy papírt összehajtasz úgy, hogy alulról és felülről is felhajtod így rajzolsz rá egy tulipánt a felső papíron legyen a tulipán "korona" része.
A felső részt felhajtod, majd ezek után rárajzolod a paprika fejrészét( az alsó része ugye már megvan)
Kihajtod az alsó részét is és akkor megrajzolod Jancsika fejét a paprika rész ekkor már sapi lesz.
Lenne hozzá kép is? Nagy segítség lenen! Köszi előre is!
napraforgo3
2010-03-21, 08:31 AM
1. Tulipánból paprika.
2. Paprikából Jancsika
3. Jancsikából kiskirály.
4. Kiskirályból tulipán.
Egy téglalapot a rövidebb oldalon megfelezünk és a két rövidebb oldalt középre
hajtjuk. A felső két részre tulipánt rajzolunk. A belső oldal felső részén a paprika hegye látszik, alul pedig Jancsika vagy a kiskirály arca van. Ahogy a szöveg mondja, úgy kell hajtogatni a papírt.
Zsuzsanna1962
2010-03-21, 11:42 AM
Szia mamoncsi!
Köszönöm a játékot. Először kicsit nehezen, de sikerült rájönni a dolgok nyitjára! Nagyon aranyos ez a kis játék, tényleg egyszerű, talán ezért tűnik olyan bonyolultnak első hallásra.
Köszönöm. Minden nap tanulok valami újat. :-)
Zsuzsa
manerka
2010-03-22, 02:05 AM
Húsvéti "hazavivős" ajándék:húsvéti csomagolás:egyszerű (egyszínű) csomagolópapírra, fehér- vagy színes papírra sablon alapján kivágott különböző színű (esetleg méretű)tojásokat ragasztunk és abba csomagoljuk az ajándékot. A csomagolópapírt kis tasaknak is összeragaszthatjuk.
manerka
2010-03-22, 02:48 AM
"Hazavivős" ajándék:fehér műanyag pohárra dekorgumiból nyuszifejet (kívülre) és nyuszifüleket (alsó fél-egy centit belülre)ragasztunk.Készítünk kosárfület is színes dekorgumi csíkból,szintén a pohár belső részéhez rögzítve.Vattapamaccsal farkincát ragasztunk. Tehetünk bele bármilyen kisebb ajándékot,csokitojást,tojáscukrot. Aranyos,egyszerű ajándék.
manerka
2010-03-22, 03:04 AM
"Hazavivős" ajándék: nyuszikártya: Színes papírból kis kártyát készítünk, amire papírból, dekorgumiból vagy filcből kivágott nyuszifejet és tappancsokat ragasztunk. A nyaka helyére szalagból vagy raffiából masnit ragasztunk vagy fűzünk. A nyuszi hasa helyére egy nevet vagy húsvéti üdvözlőszöveget írunk. A kártya hátuljára papírcsíkból háromszöget hajtva támaszt készítünk.
smuku
2010-03-22, 09:30 AM
Sziasztok!
Szia
Az én kisfiam is szereti ezt a hajtogatós játékot. A képet ketté kell vágni, a tulipános rész a másik oldalon a paprika felőli oladlra esik a tulipán szára fejjel lefelé lesz úgy a Jancsi lábánál.
Jó szórakozást :D
Kiscsoportos fiamnak milyen foglalkoztató füzetet ajánlanátok? Előre is köszönöm.
anoli57
2010-03-23, 10:26 AM
Valaki kereste korábban Dr. Hegyi Ildikó: Fejlődési lépcsőfokok óvodáskorban című könyvét.
Ha még szükségetek van rá írjatok és felteszem.
csipkebogyo
2010-03-23, 09:48 PM
Valaki kereste korábban Dr. Hegyi Ildikó: Fejlődési lépcsőfokok óvodáskorban című könyvét.
Ha még szükségetek van rá írjatok és felteszem.
Kérjük a könyvet...:p
Szilke63
2010-03-24, 02:37 AM
Itt a tavasz, és egyre több időt tölthetünk a szabadban. Nagyon jó ötletek a természet megismeréséhez, megfigyeléséhez:
175 csodás természeti kísérlet
Harlow, Rosie - Morgan, Gareth: 175 Amazing Nature Experiments
(New York, NY, Random House, 1992)
Szemelvények
Tolnay Katalin és Ortmann-né Ajkai Adrienne fordításai
ufucska
2010-03-24, 04:12 AM
Tavaszi kerti munkálatok témakörben szeretnék ötleteket kérni tevékenységekhez( vers, mese, mondóka,ének, képek, stb.). Kísérleteket magokkal már találtam.
csuri70
2010-03-25, 03:02 AM
Sziasztok!
"Közlekedésbiztonság gyerekszemmel" c. vizuális pályázatra készülünk a nagycsoportosaimmal.Ha van valami jó ötletetek, szívesen fogadom.
Köszi előre is!
napraforgo3
2010-03-25, 12:00 PM
Tavaszi kerti munkálatok témakörben szeretnék ötleteket kérni tevékenységekhez( vers, mese, mondóka,ének, képek, stb.). Kísérleteket magokkal már találtam.
Néhány képet, színezőt küldök szeretettel:
Középső csoportosaim vannak és már az évzáró műsorhoz keresek pünkösdöléshez anyagot.Ha valaki tud segitsen.Előre is köszönöm.
marcsi69
2010-03-26, 03:07 PM
Köszi az ötleteket! Nagyon jók! Én jelenleg nagycsoportos vagyok, de elraktározom a későbbiekre!
Miért nem tudom megnyitni az oldalakat, képeket?
Nagyon jó ötlet volt ez az oldal!
Valaki segítsen nekem! Új belépő vagyo és nem tudom az oldalt használni! Nem nyit meg semmit!
susie76
2010-03-27, 04:38 AM
Valaki segítsen nekem! Új belépő vagyo és nem tudom az oldalt használni! Nem nyit meg semmit!
szia!
Légyszíves itt gyűjtögesd a hozzászólásaidat, amíg meg nem lesz a 20, addig ugyanis nem tudsz letölteni.
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=22475
Plusz még el kell telnie 48 órának a regisztrációdtól.
anoli57
2010-03-27, 11:03 AM
Dr. Hegyi Ildikó: Fejlődési lépcsőfokok óvodáskorban
hunyadiildi
2010-03-28, 02:43 PM
Matek éves terv nagycsoport
sajnos nem tudtam megnyitni a nagycsoportos matek éves tervet,pedig nagy szükségem lenne rá! A középsős sikerült!!
1nagymama
2010-03-28, 03:06 PM
Középső csoportosaim vannak és már az évzáró műsorhoz keresek pünkösdöléshez anyagot.Ha valaki tud segitsen.Előre is köszönöm.
Kedves Laur!
Remélem, az alábbiakkal tudtam segíteni!
Sok sikert munkádhoz!
:..:;-)
1nagymama
2010-03-28, 06:55 PM
Itt egy nagycsoportosoknak készült program.
Ötletet innen is lehet meríteni.
udicska
2010-03-29, 09:01 AM
Sziasztok!
Amerikaban magyar-amerikai kis csoportos ovisoknak tudnak vki vmilyen modszertani leirast ajalnlani, hogyan foglalkozzunk veluk?
udicska
2010-03-29, 09:02 AM
Fold napja alkalmabol vmi ide valo otlet?
udicska
2010-03-29, 09:04 AM
Sziasztok!
Nagyon jo es hasznos otletek vannak ezen a honlapon. Jo ellesni innen otleteket.
udicska
2010-03-29, 09:09 AM
Hovirag keszitese kicsikkel:)
udicska
2010-03-29, 09:11 AM
Mi ilyen nyuszis kosarkat keszitettunk husvetkor kiscsoportban.
1nagymama
2010-03-29, 11:03 AM
Jó lenne, ha a Föld Napja kiemelt jeles nappá válna a gyerekek számára, hiszen Földünk, a természet tisztelete és óvása az ő jövőjük záloga.
- családi kertészkedés szervezése az óvodában, szülők,alapítvány felkérésével (1-1 növény, föld, cserép, láda, facsemete, kis kerti szerszámok,enni-innivaló a résztvevőknek), ez kiplakátolva.
- ha mindenki csak egy picit teszi bele a közös ügybe a maga erejét, akkor szinte maguktól dőlnek le a gátak, akkor nagyon kevés pénzből nagyon nagy értéket lehet alkotni. Együtt erősebbek vagyunk – együtt vigyázni is fogunk arra a kis édenkertre, amelynek a létrehozását magunk határoztuk el, és amelyért magunk dolgoztunk meg.
- Gyermekrajz pályázat a Föld napja alkalmából. :);)
marcsi69
2010-03-29, 02:51 PM
Sziasztok!
Egészséges életmódra nevelés 3 hetet meghaladó projekthez keresek ötleteket! Ha valaki tud segíteni, szívesen veszem!
Előre is köszönöm!
Iza69
2010-03-29, 03:41 PM
Mi a mult heten buzat vetettunk,(mara mar nagyon szep lett),aztan
azt viszik haza a gyerekek husvei ajandekkent.Termeszetesen a dobozt(flakont)egy szep nyuszikava varazsoljuk. Majd megmutatom a vegeredmenyt is...
delfini5
2010-03-31, 04:52 AM
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, ének tervezetet kell írnom a feladatom: dallambújtatás motívumonkénti váltással.
Előre is köszönöm !
macamama
2010-03-31, 09:45 AM
Apák napjára ajándék ötleteket várok!
Köszi!
anoli57
2010-03-31, 10:09 AM
Ez volt a gyerekek ajándéka
Bianita
2010-03-31, 10:14 AM
Susie 76!
Nagyon szerettem volna én is megnyitni, de sajnos sikertelen volt a próbálkozásom.
csigi3
2010-03-31, 10:43 AM
Kávéfilteres nyuszi: Az ötlet innen származik, köszönöm a feltöltőnek. A nyuszikat a kiscsoportosokkal készítettük. A testet lufis technikával festettük, a szoknyát különböző hengerekkel.
A második kép a locsolkodás előtt lészült, a terített asztalról.
csigi3
2010-03-31, 11:03 AM
1. kép: Tavaszi dekorációnk egy része , Papírcsodák könyvből készített virágok.
2. kép: Megjöttem "táblánk": Nyuszis csoportosok vagyunk, a gyerekek amikor megérkeznek reggel, felcsíptetnek a jelükhöz egy répát ("Megetetik a nyuszit"), mikor hazamennek, leveszik és kosárkába rakják. A nyuszik mellett a falat évszaknak megfelelően dekoráljuk.
3. kép: A répa, amit felcsíptetnek.
csigi3
2010-03-31, 11:14 AM
Kiscsoportosokkal készítettük nőnapra.
ágiovi
2010-03-31, 12:01 PM
Háziállatok témakörben macska készítésre ötlet, összetekert kreppapír csíkból készült.
peterfii
2010-03-31, 12:43 PM
Sziasztok.
Bemutató foglalkozásra készülök áprilisben, tavaszi virágok, esetleg tavaszi friss zöldségek témában. Ha van valami használható ötletetek osszátok meg velem.
Köszönöm
Peterfii
susie76
2010-03-31, 12:47 PM
Susie 76!
Nagyon szerettem volna én is megnyitni, de sajnos sikertelen volt a próbálkozásom.
szia!
Melyikre gondolsz?
alhana
2010-04-01, 02:14 AM
Sziasztok.
Bemutató foglalkozásra készülök áprilisben, tavaszi virágok, esetleg tavaszi friss zöldségek témában. Ha van valami használható ötletetek osszátok meg velem.
Köszönöm
Peterfii
Szia!
A fejlesztőpedagógusok honlapján van egy -szerintem- nagyon jó komplex foglalkozás. Ötleteket biztosan találsz benne.
Jasmin06
2010-04-01, 02:22 AM
Sziasztok! Mi úgy szoktuk ünnepelni a föld napját az oviban hogy minden gyermeknek aznap reggel 1 cserepes /kinti/ virágot kell hozni,a szülők olyan segítőkészek hogy mindig többet hoznak, és ezeket a gyerekekkel ültetjük a ládkba és gondozzuk őket!! Nagyon szépen fel lehet így díszíteni az óvoda ablakát és az udvari kertünket,amelyet nem csak mi csodálunk meg nap mint nap hanem a szülők is!!! Üdv mindenkinek!
evicske
2010-04-01, 12:10 PM
Sziasztok!
Tavaszi dekorációinkból mutatok be néhányat amelyekkel díszítettük csoportszobánkat!
Köszönöm az ötleteket nagyon sokat segitettetek.Laur
marcsi69
2010-04-01, 02:07 PM
Hogyan kell lufis technikával festeni? Nem ismerem!
susie76
2010-04-01, 02:30 PM
A lufis technikát mi így csináljuk: Szivaccsal felviszem a festéket a lufira, majd a lufival festik a gyerekek a papírt úgy hogy "görgetik" a lufit(mintha sodornának, csak finomabban :) )
Icus40
2010-04-02, 08:30 AM
Húsvétra
A tojásfigura nem újdonság, de hátha valaki nem ismeri... sok más karaktert is lehet csinálni belőle.
( persze a figuráknak kis kosárkát, vagy papírgyűrűt csinálunk, azon ülhetnek, csak a kép készültekor az még nem volt készen, bocs, ez így nem stílusos...) Vagy fel is lehet függeszteni: a cérnára csomót kötünk, utána papír- vagy filckorongot fűzünk, majd a tűt átdugjuk a tojáshéjon alulról felfelé, tetejére még egy filckorong - ezek betakarják a lyukat - és a felül kilógó cérnánál fogva akasztjuk fel.
Iza69
2010-04-02, 01:24 PM
Mi a mult heten buzat vetettunk,(mara mar nagyon szep lett),aztan
azt viszik haza a gyerekek husvei ajandekkent.Termeszetesen a dobozt(flakont)egy szep nyuszikava varazsoljuk. Majd megmutatom a vegeredmenyt is...
A vegeredmeny:
Kellemes Husveti Unnepeket!
csigi3
2010-04-03, 03:25 AM
Hogyan kell lufis technikával festeni? Nem ismerem!
Lufis technikával mi úgy festünk, hogy egy tálba,(olyanba, amibe belefér a lufi) kevés festéket teszek. A gyerekek a lufit belemártják a festékbe majd a lapra nyomdázzák addig, amíg van festék a lufin. Színeket is jól lehet keverni vele. Olyankor több színű festéket teszek egymás mellé.
noémi30
2010-04-05, 09:12 AM
Sziasztok!
Jövő héten lesz az ovinkban tavaszi egészségnap, ötleteket projekteket szeretnék kérni (nagycsoportosoknak).
Előre is köszönöm!
szuzse
2010-04-05, 10:45 AM
Sziasztok!!!
Örülök,hogy rátaláltam a fórumra! Nagyon sok érdekes dolgot találtam. GRATULÁLOK A KEZDEMÉNYEZŐKNEK. Lenne egy kérésem , ha lehet. Bemutató foglalkozást kell tartanom április utolsó hetében, én virgos és anyáknapi hétre gondoltam, de, ha van jobb ötletetek erre a hétre, azt is szívesen fogadom, 5-7 éves korosztály.Mivel kezdő óvó néni vagyok szívesen fogadok ötleteket, játékokat, foglalkozás tervezeteket, egyszóval bármit. üdv. mindenkinek: júlia
szuzse
2010-04-05, 12:46 PM
külső világ tevékeny megismerése- tavasz
Köszi szépen a tervezeteket, legnagyobb segítség kezdő ovónőknek. üdv: júlia
mamoncsi
2010-04-05, 01:46 PM
a mozgáskotta módszerről keresek tájékoztatót
itt találsz egy részletet
(#1230 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1440349&postcount=1230))
boricica
2010-04-05, 01:54 PM
3 évesekkel nagyon nehéz,én már próbálkozom közös ünnep helyett egyéni köszöntéssel
mamoncsi
2010-04-05, 02:17 PM
Elérkezett a topic a 100. oldalhoz és az 1000. hozzászóláshoz! :-))))
Köszönöm mindenkinek a sok hasznos anyagot és segítséget!
szuzse
2010-04-07, 10:57 AM
Ha van valakiknek TAVASZI VIRÁGOS képjei szívesen venném,ha elküldené nekem. köszönöm:)
smuku
2010-04-07, 11:10 AM
Ha van valakiknek TAVASZI VIRÁGOS képjei szívesen venném,ha elküldené nekem. köszönöm:)
Szia!
Ha fényképekre gondolsz, pl tavaszi virágokra, akkor írd be a googleba hogy háttékképek, kapsz egy csomó linket, ahonnan kedvedre való képeket tudsz letölteni különféle felbontásban, én is onnan keresem a kompetenciához a szemléltető képeimet:--:
pordantimi
2010-04-07, 11:18 AM
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, jövőhéten a költöző madarakról szeretnék beszélni a gyerekeknek vegyes csoportban, hogy már jó idő van, ezért visszajöttek. De nem tudom, hogy ezt ábrázoláson hogyan tudnám megvalósítani a gyerekekkel. Légyszíves segítsetek!
Köszönöm!
marika0424
2010-04-07, 12:23 PM
Köszi, hogy feltetted érdekelnek az ilyenek.
szuzse
2010-04-08, 12:19 AM
Szia!
Ha fényképekre gondolsz, pl tavaszi virágokra, akkor írd be a googleba hogy háttékképek, kapsz egy csomó linket, ahonnan kedvedre való képeket tudsz letölteni különféle felbontásban, én is onnan keresem a kompetenciához a szemléltető képeimet:--:
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot, megpróbálom.;)
Annamária007
2010-04-08, 11:58 AM
Sziasztok!
Én most tanulok óvónőnek, és nagyon klassz anyagokat találtam itt.
De sajnos megnyitásnál a következőket tapasztalom: jogosulatlan felhasználónak néz a rendszer!
Nem tudja valaki,hogy miért lehet ez, és mit kellene tennem, hogy én is megnézhessem az anyagokat?
Köszönöm a válaszokat előre is
Annamária
udicska
2010-04-08, 12:33 PM
Sziasztok!Vki tudna otleteket irni reggeli koszonteshez mozgassal egybevetve?
udicska
2010-04-08, 12:34 PM
Igy husvet utan es meg anyak napja elott kinek milyen otlete van kicsiknek?
szuzse
2010-04-08, 03:34 PM
Sziasztok!
Én most tanulok óvónőnek, és nagyon klassz anyagokat találtam itt.
De sajnos megnyitásnál a következőket tapasztalom: jogosulatlan felhasználónak néz a rendszer!
Nem tudja valaki,hogy miért lehet ez, és mit kellene tennem, hogy én is megnézhessem az anyagokat?
Köszönöm a válaszokat előre is
Annamária
Szia!
Kell szerezned 20 hozzaszolást, amelyet a szójáték cim alatt tudsz könnyen megszerezni, abba bármit beirhatsz.pl.-ul 1-20 ig a számokat bármit, 48 óra türelmi idő után tölthetsz bármit.
csipkebogyo
2010-04-08, 08:41 PM
Tavaszi virágok pps és kviz (#613 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1383775&postcount=613))
szuzse
2010-04-09, 03:17 AM
Tavaszi virágok pps és kviz (#613 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1383775&postcount=613))
Köszönöm szépen Csipkebogyó
Casidy
2010-04-09, 08:00 AM
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, jövőhéten a költöző madarakról szeretnék beszélni a gyerekeknek vegyes csoportban, hogy már jó idő van, ezért visszajöttek. De nem tudom, hogy ezt ábrázoláson hogyan tudnám megvalósítani a gyerekekkel. Légyszíves segítsetek!
Köszönöm!
Szia! Mi is foglalkoztunk a költöző madarak visszatértével a héten. Képeskönyveket nézegettünk, madaras memóriakártyával játszottunk, elsétáltunk a közeli gólyafészekhez, beszélgettünk róla, mi fedi a testét, mit eszik, hol fészkel, mekkora fészke van, miért megy el télen - mert nem talál enni, sok mozgásos játékot játszottunk, elmeséltük a Csőr anyó cipellője mesét, így aztán komplettebb képet kaptak élménnyel, saját tapasztalatokkal a vizuális foglalkozáshoz. A kicsiknek lehet a madár körvonalainak meghúzása folyamatos vonalvezetéssel, aztán színezés. Vagy mozaikot készíteni, és összeállítani a madár képét, ez már nagyobbaknak lenne jó. Esetleg a testrészek összeállítása. Vagy nagyon izgalmas, ha az adott madár testét tapétaragasztóval bekenitek, aztán mákkal, búzadarával szórjátok, hogy előtűnjön a madárka. Kicsiknek mondjuk a fecske mákkal, a nagyok meg elbíbelődhetnek a gólyával, aminek csak a szárnya vége fekete. A búzadarát festékkel lehet színezni, és akkor a lábának, csőrének is jut színes "szóróanyag". Ez csak pár ötlet, mi ilyesmit szoktunk, remélem, hasznosnak találod.
pordantimi
2010-04-09, 03:58 PM
Köszönöm!
Nagyon sok hasznos információkat, ötleteket írtál.
Köszönöm!
hamate
2010-04-10, 01:22 PM
sziasztok!tudna valaki segíteni?anyáknapi dalok kellenének,amit le tudok tölteni és meghallgatni.köszönöm
Evicca
2010-04-11, 06:50 AM
Szia!
Kicsiknek: körvonalas firkával rajzolank fészket és az általunk újságokból kivágott madárképeket beragsztja a fészekbe.
Nagyobbaknak: agyagból madár mintázása, kiegészítése igazi madártollakkal (szárny, farok), ha kiszáradt ki is lehet festeni.
smuku
2010-04-11, 07:46 AM
sziasztok!tudna valaki segíteni?anyáknapi dalok kellenének,amit le tudok tölteni és meghallgatni.köszönöm
Szia!
Van itt külön olyan téma, hogy anyák napja, abban biztosan találsz megfelelő anyagot, de szerintem ha a dal címét tudod, arra is rákereshetsz.
szuzse
2010-04-11, 08:57 AM
Sziasztok!
Véletlenül valaki nem tudja az Óvónők Kincsestára: február,45 Szám és április 46 kiegészitő kötetek tartalomjegyzékét. Nagyon kiváncsi vagyok mit tartalmaz mert megrendeltem, de csak 30 nap múlva kapom meg. Üdv. Júlia
cibi21
2010-04-11, 09:41 AM
Kedves Koleginák,
segitségeteket kérem egy anyák napi tánc koreográfia összeállitásában! Vegyes korcsoporttal dolgozom, létszám: 12.
Nem baj ha rövidre sikerül, egészen biztosan elragadóak lesznek mindenhogyan. Egy kezdő lökést adna pár tanács. Akik már tanitottak ilyet be erre az ünnepre, kérem osszák meg velem tapasztalataikat pár mondatban..
Előre is nagyon szépen köszönöm!!!
zsujuci
2010-04-11, 11:56 AM
Sziasztok!
Jövő hét szombatra a feladatom egy szakirodalmi cikk elemző bemutatása – kritikus szemmel, egyéni vélemény hozzáfűzésével. Anyanyelvi-, beszéd fejlesztéssel legyen kapcsolatos. Valaki tudna nekem néhány cikket feltenni amiről írhatnék?
Hálás köszönettel
Zsujuci
kisj21
2010-04-11, 12:13 PM
Óvónéni vagyok, és fejlesztőpedagógus is, ha valamire kíváncsiak vagytok, vagy szükségetek van valamire, szóljatok. Most éppen új napostáblát szeretnék készíteni, és ebben várom a segítségeteket.
Eddig ez tetszett a legjobban:
Szia!
Próbáltam megnézni a napostábládat,de nem birom megnyitni.nem tudod mi lehet a gond?Másnak sikerült?
mamoncsi
2010-04-11, 03:52 PM
Kedves Koleginák,
segitségeteket kérem egy anyák napi tánc koreográfia összeállitásában! Vegyes korcsoporttal dolgozom, létszám: 12.
Nem baj ha rövidre sikerül, egészen biztosan elragadóak lesznek mindenhogyan. Egy kezdő lökést adna pár tanács. Akik már tanitottak ilyet be erre az ünnepre, kérem osszák meg velem tapasztalataikat pár mondatban..
Mi farsangon táncoltunk a kicsikkel, pár egyszerű lépés:
1. csípőre tesszük a kezünket, összezárjuk a lábunkat és rúgózunk az ütemre
2. felemeljük a kezünket a magasba, körbe lépkedünk magunk körül, a tenyerünket kicsit rázzuk
3. egyet jobbra egyet balra csipőre tett kézzel, vagy akár tapssal
4. csipőn a kéz, jobb lábat kitesszük sarokra majd a bal lábbal ugyanez
5. két gyerek párban áll, kaput formálnak a kezükkel és forognak
6. fiú letérdel felemeli a kezét és a lány körülötte forog
hú remélem érthetően írtam....
Jó felkészülést nektek
smilee
2010-04-11, 05:39 PM
Sziaszok! Üdvozöllek benneteket! Ma találtam rá erre az oldalra, regisztráltam. Biztosan sűrűn fogom látogatni ezt a topicot, óvónő vagyok.
Iza69
2010-04-12, 02:05 AM
Az iden Nok napjara egy kis jelenettel keszultunk az anyukaknak,a negy evszakrol.
Icus40
2010-04-12, 04:19 PM
Eredeti szerző cibi21 http://canadahun.com/forum/images/aria/buttons/viewpost.gif (http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=2062947#post2062947)
Kedves Koleginák,
Szia!
Nagyon egyszerű és mutatós elemek a táncban:
a vonulások különböző fajtája, kör-, hullám-, kígyóvonal-, kapu alatt átbújás, hurok ( a kör szétválik, egyik végén kapu, másik vége átbújik alatta, áthúzzák a hurkot és visszajutnak az eredeti helyükre, a kapu egyik tagja kifordul a saját keze alatt de nem engedik el egymást sehol) dupla hurok ( a kör egy pontján 3 gyerek egymás mellett 2 kaput tart, vele szemben szétválik a kör, a sor egyik vége az egyik, a másik vége a másik kapu alatt bújik át, a kapuk alatt áthúzzák a hurkot és visszaállnak a kiinduló helyzetbe.
Vagy: kettős kör, ellentétes irányban forog. Vagy az egyik kör forog, a másik áll és tapsol, majd csere. Vagy: a belső kör kaput tart, a külső kör szétválik és a kapuk alatt hullámvonalban végigbújnak
Tempo-, lüktetés és ritmuskiemelések tapssal, dobbantással, térdreütéssel, ezek különböző variációi. Egyenletes taps lehet „ritka” és „sűrű” ( minden negyedre, vagy minden nyolcadra tapsolni, ezt 2 vagy 4 motívumonként váltogatni).
Vagy: 1 versszaknyi zenén belül pl.: 4 sima taps , 4 a térden, 4 sima, végül 4 dobbantás.
Vagy: Tapsolhattok 1-2 motívumon keresztül úgy hogy 2 sima taps után egyet a térdünkre ütünk, majd egy szünet, és utána elölröl
Tapsok, dobbantások és lépések kombinációja
Pl.: 1.sorra befelé lépkedünk a körbe ( kör szűkül), 2. sorra ott helyben tapsolunk, 3. sorra hátrafelé lépkedünk, 4. sorra helyben dobbantunk
Vagy: 1. sorra taps, 2. sorra helyben forgás felemelt kézzel, 3. sorra dobbantás, 4. sorra helyben forgás
Vegyes csoportban az is mutatós ha a kicsik körben járnak belül, a nagyobbak közben a külső körben valami „bonyolultabb” mozgást végeznek, aztán a kicsikhez odaáll egy egy nagyobb párnak és pár ütemen keresztül páros tánccal folyik tovább ( a nagyok segítenek a kicsiknek), majd visszarendeződnek.
Számtalan variáció van még, fontos a jó zeneválasztás (jó tempójú,lehetőleg ugrós zene ) Ha van konkrét kérdésed, írj. Zenék közül tudom ajánlani pl. a Kolompos együttest
( Ja, azt nem is írtad hogy néptáncra vagy valami modern táncra gondoltál, én az előbbire ajánlottam ötleteket).
A koreografálás viszont Rád vár... :D jó munkát!
Icus40
2010-04-12, 05:17 PM
Eredeti szerző pordantimi (http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=2055179#post2055179)Sziasztok!
Köszönöm!
Szia, legegyszerűbb: papírcsík madár kb. 2 cm széles színes papírcsíkokból, ragasztással
Test hossza kb. 25 cm
fej kb. 10 cm
szárny kb. 15 cm
csőre kb. 3 cm
( az arányokat változtathatod)
a képet most skicceltem gyorsan, remélem ki lehet venni. A szárnyak és farok végét bevagdossuk.
Remélem tudtam segíteni
Valamiért nem tudok beidézni üzenetből, nem működik a funkció nálam, nem tudja valaki , miért?
szuzse
2010-04-13, 07:54 AM
Kedves susie76!
Jó, hogy a rövid Difert csinálod, azt szerintem eléggé el is ismerik.
Az Óvónők kincsestára megvan az oviban, már gondoltam is rá, hogy hazahozom és lassan felteszem, de hatalmas anyag, és folyamatosan bővül, de ígérem elkezdem hazahordani és beszkenelem.
Nekem jár a Kis gyermekek nagy problémák is, abban kifejezetten fejlesztős cikkek vannak, majd annak a szkenelésének is nekiállok, mert már sokan kérték tőlem.
A Sindelárt elküldeni nem tudom, mert egy három + 2 napos tanfolyam volt, és igaz, hogy kaptunk hozzá egy könyvet, de az csak az elméleti alapját tárgyalja, és a vizsgálati anyag van benne, és kb egy hetes fejlesztési anyag. A Zsoldos Mártáék ügyesen védik, és egy csomó fontos technika kimaradt a könyvből, de ajánlom nagyon ennek elvégzését. Bennem a fejlesztés szemlélete változott a tanfolyam elvégzése után. A sok kicsi sokra megy elve jellemzi. A vizsgálat maga kb. egy teljes óra, nagyon részletes, közbeiktatva pihenőkkel. A napi fejlesztést részesíti előnyben, és a szülővel való együttműködést. Itt sem adnak konkrét feladatokat a fejlesztéshez, azt magadnak kell összeállítani, ahogy a legtöbb módszernél is. Amit priviben el tudnék belőle küldeni, ha kell, az az ottani záródolgozatom, amiből betekinthetnél a módszerbe. A Sindelár fejlesztését egyébként egy évig tudtam csinálni egy gyermeknél, sajnos nálunk ehhez a napi fejlesztéshez még nincsenek meg a feltételek. A vizsgálatát viszont évente a legkétségesebb egy-egy gyermeknél elvégzem.
A fejlesztést én általában úgy építem fel, hogy
* szeptember mérés
* októbertől - testséma, téri orientáció (általában itt elidőzünk mindig egy kicsit tovább is)
* kb. novembertől - ha már ezek mennek auditív differenciálás, azonosítás, észlelés, illetve vizuális ugyanez
* ezzel elidőzünk általában januárig, mert vagy a differenciálás nem megy, vagy az azonosítás, akkor pedig itt szoktam hallási és/vagy vizuális figyelemfejlesztő, emlékezetfejlesztő gyakorlatokat beiktatni. január előtt soha nem szoktam például irányok differenciálást fejleszteni fejlesztő foglalkozáson, ha nincs kellően megalapozva.
* Amikor az irányok differenciálása már megy, akkor szoktam alakállandóság, alak-háttér észlelési feladatokat
* kb. márciustól finommotorika,
* majd ha szükséges mennyiségfogalom, he nem szükséges, akkor is szoktam egy keveset
* végül pedig szerialitást fejlesztő gyakorlatokat, feladatokat is szoktunk a végén gyakorolni.
Amit most leírtam, az egy nagyon nagy általánosítás, természetesen egy év sem ugyanolyan, és eddig még a terveim is sokat módosultak a hiányzások, óvodai programok miatt.
Én egyébként a leghatékonyabbnak a mozgásfejlesztést tartom, nekem ez a személyes tapasztalatom. Mi vásároltunk a csoportokba trambulint, tölcsért, és egyéb mozgásfejlesztő eszközöket, játékokat, így az óvónők és a csoport maga fejleszti önmagát játékban, a játékidőben.
A dokumentációl egyébként felénk is megoszlanak a vélemények, a gyakorló fejlesztőpedagógusok azt mondják, hogy örökös feladatkeresésében vannak, és maximum egy-két foglalkozással előbbre terveznek konkrétan. Van olyan óvodavezető, aki éves tervet kér előre, van olyan, aki havonta, de tudok olyat is, aki csak utólag kéri el a már elvégzett foglalkozások dokumentációját. Ez egy elég új terület, és azt gondolom, hogy ezt nekünk kell kitaposnunk most magunknak, ezért örülök annak, hogy különféle emberektől különféle ötleteket hallok, és azokból kiveszem azt, ami a gyermekeimnek és nekem is megfelel. Már neked is sok anyagod lehet, most már csak csinálni kell, és kialakul a te saját fejlesztő módszered.
Sajnálom a kezdő kolléganődet, hiszen nekünk sem volt könnyű, de te ott vagy neki, és segíteni tudsz. Hidd el, mi is gyakran beszélünk a környékbeliekkel, egy-egy eset kapcsán tanácsot, anyagot kérünk és kapunk egymástól. Az a tapasztalatunk, hogy mivel nem egy látványos dolog a fejlesztőpedagógusé, a kolléganők sem értékelik túlságosan. Amikor 2 gyermeket fejlesztettem egyénileg, akkor sokkal többet dolgoztam és készültem rá, mint amikor csoportokban fejlesztettem több gyermeket nem olyan súlyos problémákkal. A kollégák mégis ekkor értékelték jobban a munkámat, mert látványosabb volt.
Én is szeretnék kérdezni:
- Ti kiviszitek a csoportból a gyermekeket, vagy a csoportban történik a fejlesztés, vagy van erre kijelölt helyed?
- Heti hány alkalommal, és mennyi időben, és mikor?
- Ti konzultáltok-e az óvónőkkel, és ha igen, akkor milyen az ő hozzáállásuk? Segítenek a fejlesztésben?
- A vezetőd tőletek milyen dokumentációt kér a fejlesztő tevékenységről?
- A nevelési év végén kell-e értékelned a munkádat?
Üdvözlettel és köszönettel: unicornis
Kedves unikornisz!
Sikerült-e már valamennyit feltöltenned az ÓVÓNŐK KINCSESRÁRÁBÓL vagy a KISGYERMEKEK NAGY PROBLÉMÁK című könyvekből, ha igen hová? üdv: júlia
cibi21
2010-04-13, 11:36 AM
Eredeti szerző cibi21 http://canadahun.com/forum/images/aria/buttons/viewpost.gif (http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=2062947#post2062947)
Kedves Koleginák,
Szia!
Nagyon egyszerű és mutatós elemek a táncban:
a vonulások különböző fajtája, kör-, hullám-, kígyóvonal-, kapu alatt átbújás, hurok ( a kör szétválik, egyik végén kapu, másik vége átbújik alatta, áthúzzák a hurkot és visszajutnak az eredeti helyükre, a kapu egyik tagja kifordul a saját keze alatt de nem engedik el egymást sehol) dupla hurok ( a kör egy pontján 3 gyerek egymás mellett 2 kaput tart, vele szemben szétválik a kör, a sor egyik vége az egyik, a másik vége a másik kapu alatt bújik át, a kapuk alatt áthúzzák a hurkot és visszaállnak a kiinduló helyzetbe.
Vagy: kettős kör, ellentétes irányban forog. Vagy az egyik kör forog, a másik áll és tapsol, majd csere. Vagy: a belső kör kaput tart, a külső kör szétválik és a kapuk alatt hullámvonalban végigbújnak
Tempo-, lüktetés és ritmuskiemelések tapssal, dobbantással, térdreütéssel, ezek különböző variációi. Egyenletes taps lehet „ritka” és „sűrű” ( minden negyedre, vagy minden nyolcadra tapsolni, ezt 2 vagy 4 motívumonként váltogatni).
Vagy: 1 versszaknyi zenén belül pl.: 4 sima taps , 4 a térden, 4 sima, végül 4 dobbantás.
Vagy: Tapsolhattok 1-2 motívumon keresztül úgy hogy 2 sima taps után egyet a térdünkre ütünk, majd egy szünet, és utána elölröl
Tapsok, dobbantások és lépések kombinációja
Pl.: 1.sorra befelé lépkedünk a körbe ( kör szűkül), 2. sorra ott helyben tapsolunk, 3. sorra hátrafelé lépkedünk, 4. sorra helyben dobbantunk
Vagy: 1. sorra taps, 2. sorra helyben forgás felemelt kézzel, 3. sorra dobbantás, 4. sorra helyben forgás
Vegyes csoportban az is mutatós ha a kicsik körben járnak belül, a nagyobbak közben a külső körben valami „bonyolultabb” mozgást végeznek, aztán a kicsikhez odaáll egy egy nagyobb párnak és pár ütemen keresztül páros tánccal folyik tovább ( a nagyok segítenek a kicsiknek), majd visszarendeződnek.
Számtalan variáció van még, fontos a jó zeneválasztás (jó tempójú,lehetőleg ugrós zene ) Ha van konkrét kérdésed, írj. Zenék közül tudom ajánlani pl. a Kolompos együttest
( Ja, azt nem is írtad hogy néptáncra vagy valami modern táncra gondoltál, én az előbbire ajánlottam ötleteket).
A koreografálás viszont Rád vár... :D jó munkát!
ves
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos ötletet. Kivancsi lennék a modern tánc koreográfiáidra is, ha a népzenei ilyen jó. Én a kolompos együttes nem ismerem, de majd utánna járok mindenképpen. Szerinted a modern koreográfiai táncokra jók a Kolompos együttes zenéi? Vagy ez inkább népzenei? És a modern táncból kiindulva anyák napi ünnepnél milyen dalt ajánlasz? Előre is köszönöm válaszod...
smuku
2010-04-13, 11:54 AM
Kedves Koleginák,
Szia cibi21
Meg szabad kérdezni, milyen a nemek aránya?
Modernebb zenéhez már láttam egér-táncot, meg botos-kendőset a Nox zenéjére, én tanítani még nem tanítottam konkrétan ilyet.
cibi21
2010-04-13, 12:32 PM
Szia cibi21
Meg szabad kérdezni, milyen a nemek aránya?
Modernebb zenéhez már láttam egér-táncot, meg botos-kendőset a Nox zenéjére, én tanítani még nem tanítottam konkrétan ilyet.
Igen, megszabad kérdezni :D. 12 en vagyunk de ebből 9-en lesznek jelen anyák napján. 3 lány és hat fiú. A botos kendős izgalmasan hangzik, Noxot meg egyenesen imádom.. Bizony én sem tanitottam még ilyet, de egyszer mindennek eljön az ideje. Személy szerint pedig szeretnék maradandó szép emléket szerezni mint a porontyoknak mint a szülőknek..
Gudisz
2010-04-13, 01:33 PM
Kedves Koleginák,
Szia! Én már többször tanítottam be táncot, inkább modernebbet.
A legutóbbi zenéje:DDitti: Gyereknek lenni jó c. számára
Itt a canadahunon valahol :Dmegtalálod. Nem olyan ismert szám, de nagyon megszerettük. Üdv:Gudisz
cibi21
2010-04-13, 01:45 PM
Szia! Én már többször tanítottam be táncot, inkább modernebbet.
A legutóbbi zenéje:DDitti: Gyereknek lenni jó c. számára
Itt a canadahunon valahol :Dmegtalálod. Nem olyan ismert szám, de nagyon megszerettük. Üdv:Gudisz
A modern tánc édekelne engem is jobban. Megkeresem a Ditti-t..
Viszont nagyon felcsigáztál, hogy ehhez a zeneszámhoz milyen koreográfiát készitettél a törpmanóknak? Eseleg elárulod? Kééérlek:p
Gudisz
2010-04-13, 02:10 PM
A modern tánc édekelne engem is jobban. Megkeresem a Ditti-t..
Viszont nagyon felcsigáztál, hogy ehhez a zeneszámhoz milyen koreográfiát készitettél a törpmanóknak? Eseleg elárulod? Kééérlek:p
Küldök egy képet.A gyerekek farmerban, pólóban, simlis sapkában voltak, és a fiúk "vagányul" napszemüvegben. Talán hétvégén lesz időm, hogy leírjam a koreográfiát is. Nagyon egyszerű mozdulatok voltak. Az évzárón már a minisek is táncolták. Arra emlékszem, hogy a szöveg nélküli résznél 2 vonat ment körbe.
De majd megnézem a videót és priviben elküldöm a koreográfiát. üdv:Gudisz
cibi21
2010-04-14, 04:11 AM
Küldök egy képet.A gyerekek farmerban, pólóban, simlis sapkában voltak, és a fiúk "vagányul" napszemüvegben. Talán hétvégén lesz időm, hogy leírjam a koreográfiát is. Nagyon egyszerű mozdulatok voltak. Az évzárón már a minisek is táncolták. Arra emlékszem, hogy a szöveg nélküli résznél 2 vonat ment körbe.
De majd megnézem a videót és priviben elküldöm a koreográfiát. üdv:Gudisz
Köszönöm, várni fogom..nagyon aranyos vagy...ha pedig a videót is láthatnám..esetleg azt nem lehetséges felrakni?
Icus40
2010-04-14, 05:00 AM
ves
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos ötletet. Kivancsi lennék a modern tánc koreográfiáidra is, ha a népzenei ilyen jó. Én a kolompos együttes nem ismerem, de majd utánna járok mindenképpen. Szerinted a modern koreográfiai táncokra jók a Kolompos együttes zenéi? Vagy ez inkább népzenei? És a modern táncból kiindulva anyák napi ünnepnél milyen dalt ajánlasz? Előre is köszönöm válaszod...
A Kolompos kifejezetten gyerekenek játszik népzenét, és van élő táncházuk, érdemes elmenni, vagy elhívni őket oviba, többféle népzenés, interaktív mese-műsoruk is van. Nézd meg a honlapjukat.
Ovis tánchoz a legjobb zenei összeállításuk szerintem a Kezdődik a mulatság c daluk az Egyszer egy királyfi c. lemezükről, biztos fenn van valamelyik topicban is. Tekeredik a kígyó-val kezdődik, ez adja magát a bevonulásra, hullámvonulásra, majd jön a sétálunk sétálunk ahol a vsz. végén picit leáll a zene, tehát tényleg csüccs jön. Ez mind roppant egyszerű és mutatós, és telik vele az idő, majd 3 perc :D utána jönnek egyéb dalok amikre a leírt tapsolós, táncos elemek variálhatók. A zene maga remek tempójú és hangulatú, egy baja van hogy elég hosszú, kb. 10 perc. Lehet rövidíteni. Van a vége felé egy remek zenei rész, 7.16 percnél, ott leáll a zene ( itt le lehet állítani) majd egy nagy "Hej!" kiáltással folytatódik tovább. Ezt együtt szoktuk kiabálni, és abban a pillanatban felemelünk egy nagy söprűt és kezdődhet a seprűs tánc amit imádnak a gyerekek: beállnak az óvónő háta mögé mint a vonatozáshoz derék fogással, az óvónő kanyarog a sorral és visszafordulva a sor végén lévő gyerek lábát megpróbálja a seprűvel megérinteni, ő persze igyekszik elugrani de a sort nem engedhetik el. Nagy nevetés várható... :D akit a seprű eltalál az kiáll, egyre fogy a sor, érdemes úgy időzíteni hogy az utolsó nótára ( Badacsonyi rózsafán) elfogyjon az összes gyerek, aki kiesett az félkörbe igazodva áll és az utolsó nótát együtt énekeljük, mutogatva. Tökéletes lezárás, fergeteges sikere szokott lenni :D:D:D Én botos táncot is csináltam egyszer erre a zenére fiúknak. Sok jó népzene van, pl. Szvorák Katalin Iglice szívem c. albumán is
Modern tánchoz különböző térformák kialakítása majd megállva páros vagy váltott karmozdulatok. Többféle kör és soralakzat, pl, körből 4-es oszlopba rendeződés, majd megállva zenére különböző karmozdulatok, leguggolás soronként majd felállás, két két sor egymással szembefordulva párban mozog, forog, 2-2 sorból 1-1 kör kialakítása, vagy 2 sor között a másik sor átbújik stb. Egy versszaknyi zenére kialakítunk egy új térformát, majd 1-2 versszakra állva mozgás pl. kar a vállra - fel- vállra - előre - vállra - le stb, majd jön a térforma váltás és utána megállva más mozdulat stb. Lehet a kézbe színes kreppapír pompon, kendő ( pl. jobb és balkézben más színű, hol az egyiket emelik fel hol a másikat) vagy nagy kartonpapír-kör a tenyerükön, hátul rátűzött gumival rögzítve stb. Zenének lehet pl. a Legyetek jók ha tudtok ( Napóleon Boulvard) ez tempós vidám dal. Ha lírait akarsz: Vitay Ildikó féle Buba éneke gyönyörű, ehhez lágyabb mozgás illik, pl. színes szalagokkal. Vagy Halász Judit dalai: Játsszunk hát együtt, Napsugár, Bóbita, Eszményi Viktória: Anyu végy egy hegyet nékem, Kormorán: anya apa hazajöttek, vagy egy kis tavaszi gyerekdal is aranyos lehet pl. Egyszer egy hétpettyes katicabogárka - a napokban láttam valamelyik topicba felrakták mp3-ban. Jó tervezgetést, majd írd meg, hogy sikerült. Remélem tudtam segíteni, talán mások is hasznát veszik a leírtaknak.Üdv: Ica
Icus40
2010-04-14, 05:14 AM
Sziasztok! Biztos szoktatok készíteni meseillusztrációt, síkbábot vagy más technikát. Én nem tudok jól rajzolni, ezért ez nekem nem egyszerű, innen-onnan szoktam összeszedni rajzokat. Állandó probléma számomra a szép emberkarakter, keresk pl. anyóka, apóka rajzot, állatok közül pedig jó formájú kismalacot, farkast. Azért akad ami nekem is jól sikerült, szívesen felteszem, és örülnék ha megosztanátok ti is egy egy meséhez készült illusztrációtokat. Mit szóltok? Pl. fel tudom tenni a Nagytakarítás a napnál c. mese síkbábjait ha érdekel valakit.
kriszti29
2010-04-14, 02:01 PM
Sziasztok!
Nagycsoportnak valamilyen anyáknapi műsort keresek.Elsősorban jelenetet. Tud valaki segíteni?
kriszti29
boszi1
2010-04-14, 02:37 PM
Sziasztok!
Hamarosan közeledik az évzáró.Vásáros témát szeretnék csinálni.Ehhez szeretnék ötleteket kérni.Valamint ballagóknak milyen ajándékokat adtatok, hogy nézhet ki a ballagó tarisznya?Ha valaki tudna ötletet adni,nagyon megköszönném.
Vitéz László
2010-04-15, 02:13 AM
Sziasztok!
Nagycsoportnak valamilyen anyáknapi műsort keresek.Elsősorban jelenetet. Tud valaki segíteni?
kriszti29
Ezek az én lányaim
Szereplők: anyuka, Bözsike és Panni
Anyuka: -Ezek az én lányaim:
Bözsike és Panni.
Úgy szeretném őket
iskolába beíratni.
Mind a kettő olyan ügyes,
párját kell keresni,
mosogatnak, söprögetnek,
verset tudnak, énekelnek...
No, de Bözsikém, mondj egy verset!
Bözsike: (a szemére teszi a kezét)
-Én nagyon szégyenlem magam,
nem tudok én verset mondani.
Anyuka: - No, hát akkor te énekelj,
kedves lányom, Panni.
Panni: - Nekem nagyon fáj a torkom,
nem tudok énekelni.
Anyuka: (fejéhez kap)
- Ilyen szégyen nem ért engem, amióta élek.
Mit mondanak rátok a falusi népek?
Gyertek haza, lányaim, Bözsike meg Panni.
Menjetek ki a rétre libákat őrizni!
A kedves vendégektől bocsánatot kérek.
Sok az öröm a gyerekkel, de még több a méreg...
Köszönjetek haszontalan gyerekek!
(kézen fogva kifelé mennek)
Lányok: A viszontlátásra!
Vitéz László
2010-04-15, 02:42 AM
Köszöntő
Kedves nénik, kedves bácsik,
engedelmet kérek,
hogy ily csöpp lány létemre
a színpadra lépek.
A hatalmas tölgynek is
porszem volt a magja,
a mi műsorunkat is
sok apróság adja.
Műsorunkban vidámságom
következnek sorban.
De ha mégis eltévedünk,
hát nézzék el azt nekünk,
hiszen alig néhány esztendeje,
hogy életbe léptünk.
Vídám jelenet
(a színpad egyik sarkában egy csoportban 5-6 gyerek tanakodik, s közülük egyet kidobnak középre. A kezébe nyomnak egy csokor virágot. Ő lesz a bemondó. Előbb nézegeti, majd a háta mögé rejti. A csoport a súgók)
Súgók: Kedves pajtások!
Bemondó: Kedves, nedves pajtások!
Súgók: Szeretettel köszöntelek benneteket
a mi kis körünkben.
Bemondó: Szeretettel köszöntelek benneteket
a mi kis ölünkben.
Súgók: Mi nagyon örülünk, hogy most itt vagytok.
Bemondó: Mi nagyon örülünk, hogy most itt hagytok.
Súgók: Mi mindent megtettünk, amit csak meg lehetett tenni:
Bemondó: Mi mindent megettünk, amit csak meg lehetett enni:
Súgók: hogy jól érezzétek itt magatokat,
Bemondó: hogy jól érezzétek agyatokat,
Súgók: hogy szórakozzatok kellemesen,
Bemondó: hogy szórakozzatok szellemesen,
Súgók: hogy kacagjatok tréfáinkon,
Bemondó: hogy vacogjatok létráinkon,
Súgók: hogy derüljetek a jeleneteken.
Bemondó: hogy ne üljetek a fejeteken.
Súgók: Most pedig fogadjátok szeretettel ezt a kis csokrot!
Bemondó: Most pedig fogadjátok serényen ezt a kis bokrot!
Jó szórakozást kívánunk!
cibi21
2010-04-15, 04:17 AM
Heló mindenkinek:p
Szeretném segitségetek kérni egy elfeledett zeneszámmal kapcsolatban. Sajna a cimét elfeledtem és csupán két versszakot tudok belőle, ami igy hangzik:
Gyere gyere kedves tavasz, régen várunk rád
Arany cipő lábad nyomán, boldog derű jár
Ez még persze tovább is folytatódik..:( Anyák napi műsorba lesz, igy az idő sürget. Szükségem lenne a teljes vers szövegére és a kottájára...
Aki ráismert ebben a két sorban az adott énekre, kérem segitsen nekem. Előre is nagyon szépen Köszönömkiss
Szép napot!
Vitéz László
2010-04-15, 08:18 AM
A só meg a paprika
Szereplők: anya, kislány, boltos bácsi
Otthon
Anya: Kedves kicsi lányom, Olga, paprikáért menj a boltba.
Még sóra is van szükségem, hozd el nekem azt is szépen.
Kislány: Voltam én már hébe-hóba, most is elmegyek a boltba.
Anya: Itt a pénz és itt a tányér, paprika és só is ráfér.
A boltban:
Boltos: Mit parancsolsz, édes lányom? Tányér van kezedben, látom.
Kislány: Paprikára van szükségem, boltos bácsi, adjon nékem.
Boltos: Tartsd hát a tányért szépen, mert a paprikát rámérem.
Kislány: A paprika rá van mérve.
Boltos: Hová mérjem a sót, drága?
Kislány: Hát a tányérnak visszájára.
(a tányért megfordítja)
Otthon
Anya: Itt van az én kicsi lányom, teljesült a kívánságom.
Látom a sót megvetted, de a paprikát hová tetted?
Kislány: Ide mérték, anya drága, a tányérnak visszájára.
(a tányért megfordítja)
Anya:Milyen okos az bén lányom, három éves múlt a nyáron.
Kislány: Figyeljetek, fiúk, lányok, ha sót, paprikát kívántok,
adjatok rá sok pénzt nekem, tudom, jobban elintézem
mint te azt reméled!
mamoncsi
2010-04-15, 11:09 AM
Verseghy Erzsébet: Tavaszhívogató (http://jazsoli5.freeblog.hu/archives/2008/09/27/Verseghy_Erzsebet_Tavaszhivogato/)
Gyere, gyere, kedves tavasz,
várva-várunk már,
aranycipős lábad nyomán
boldog derű jár.
Tárd ki fölénk bűvös kezed,
a fán rügy fakad,
kék palástot ölt az égbolt,
s vidáman kacag.
ptiborne
2010-04-15, 11:56 AM
Segitségeteket szeretném kérni,szükségem lenne fejlesztő foglalkozáshoz feladatlapokra.Akinek lenne tegye már fel.Köszönöm.
szelm
2010-04-15, 12:32 PM
Sziasztok!
Jovo heten a kicsi csoportban a tavaszi zoldsegek kerulnek teritekre. Szivesen varok minden otletet, anyagot a temaval kapcsolatban. Halasan koszonom mindenkinek a faradozasat.
Udv, szelm
rencsi007
2010-04-16, 03:28 AM
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mégpedig abban,hogy a matek foglalkozásokat,hogy szoktátok befejezni.Én óvónő vagyok és általában feladatlapot használunk a végén.A gyerekek nagycsoportosak és nagyon szeretik az ilyen feladatokat,de mivel most olyan foglalkozást szeretnék tartani ami végig mozgásos,játékos nem lesznek a csoportban az asztalok így ez most nem lehetséges.
A segítségeteket ,ötleteket előre is köszönöm!
mamoncsi
2010-04-18, 04:37 AM
Szia befejezhetnéd úgy, hogy egy labdát adogatsz körbe és ők úgy mondják a számokat 1,2,3.......kicsit nehezebb de megpróbálhatod velük a bumm játékot ott az a lényeg, hogy aki az 5-öt mondná az Bummot mond.Remek figyelemfejlesztő játék.
cibi21
2010-04-18, 05:28 AM
A mi kis vegyes csoportunkkal ilyen ajándékokkal készülünk-kedveskedünk anyák napjára...
A kinyirt körök helyeire a gyermekek fényképei kerülnek. A pillangó alkalmas két testvér fénykép elhelyezésére is.
szpveronika
2010-04-20, 10:15 AM
Szia Gudisz. Legyél szíves nekem is elkuldeni, mert engem is érdekelne ez a modern tánc, évzáróra szeretnénk. Elore is koszi.Veronika
szpveronika
2010-04-20, 10:21 AM
Sziasztok. Ötletfüzeteket keresek, ezekhez hasonlot!
ufucska
2010-04-20, 11:22 AM
Érdekes tavaszi ablakképet vagy mobilt lehet készíteni ezekből.
zsanika0616
2010-04-21, 06:10 AM
Sziasztok!
Óvószakos hallgató vagyok, és kellene egy kis segítség az egyik beadandómhoz...a téma a magánóvodák. Nem tud valaki esetleg a magánóvodák alapításához szükséges dolgokról valamit, vagy bármit, ami a magánóvodákkal kapcsolatos? Fontos lenne, ha tudtok valamit, írjatok
Köszi szépen:)
susie76
2010-04-21, 08:09 AM
Ne felejtsétek el lefényképezni az anyáknapi ajándékokat, amiket az óviban készítetek. köszi
enikohogye
2010-04-21, 01:05 PM
Kedves canada -tarsak,mikor mestersegekrol beszeltek,mit szoktatok kesziteni kezimunkabol?Vegyes csoportom van.Koszonom
Rozália 61
2010-04-21, 01:57 PM
Már alig várom hogy megnyithassam a csatolt dolgokat.
Kedves LILI 2007!
Szeretem az igényes, kedves műsorokat, szerintem a műsoroknál legfontosabb a szervezés,mi-mi után jön, ne legyen ácsorgás, minden gyerek szerepeljen, hiszen minden Anyuka a saját gyerekére kiváncsi.
Szia Tagi 58!
Végre valaki ismeri az illemberkét.Én is szoktam olvasni, nekem csak másolatban van az sem biztos, hogy minden oldala megvan, jó lenne ha valaki teljes egészében feltudná tölteni
Szia Lakjócsilla 71!
Én most vettem ezt a témát, nekem is kiscsoportom van. Kíváncsi vagyok a tiéd milyen.
Sziasztok!
Ma találtam ezt a topicot nagyon örülök neki. Tetszik,hogy itt csak az óvodai dolgokkal kapcsolatos dolgok vannak. Igyekszem minél hamarabb átnézni mi az amit hasznosítani tudok,illetve mi az ami nekem van és másoknak szüksége lenne rá.
Kedves vándor 64! Igazad van a legötletesebb, mániásan munkáját szerető az óvónők csapata.
pordantimi
2010-04-21, 02:32 PM
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy tavaszi zöldségeket vegyes csoportban hogyan jelenítsük meg az ábrázoláson? Sürgős lenne!
Köszi!
Gudisz
2010-04-21, 02:54 PM
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy tavaszi zöldségeket vegyes csoportban hogyan jelenítsük meg az ábrázoláson? Sürgős lenne!
Köszi!
Szia! A kicsik kedvelik a dörzsöléses technikát. Te, vagy a nagycsoportosok előre kartonból felragasztanak zöldségeket pl egy kosárba./papírdúc/ Erre már csak egy üres papírt teszünk a kicsiknek, ők zsírkrétával elővarázsolják a zöldséges kosarat. Ügyeljenek, hogy ne csússzon a papír, vagy te odakapcsozod.
A középsősök zöldség képeket ragasztgatnak és a kosárba teszik.
A nagyok rajzoljanak maguknak kosarat, azt ritmikus diszítő sorral szépíthetik és vágják ki a zöldséget is. De kiegészíthetik rajzzal is.:p remélem segíthettem egy kicsit.Üdv:Gudisz:p
marcsi69
2010-04-22, 12:59 PM
Mi Anyák napján középső ill. nagycsoportban színdaradot is szoktunk előadni a gyerekekkel. Különösebb kellék nincsen csak papírból készült fejdísz.
Donászi Magda meséje alapján
TAVASZI ÜNNEPEK
(DRAMATIZÁLT JELENET)
Szereplők: MESÉLŐ, ERDŐ ANYÓ, 1. GYEREK, 2. GYEREK, 3. GYEREK
NEFELEJCS, VIRÁGTÜNDÉR, HARANGVIRÁG, HÓVIRÁG, IBOLYA
JANCSI, MÉHECSKE, LEPKE, KATICABOGÁR
ERDŐ ANYÓ: Szép jó reggelt kis virágok. Szép jó reggelt öreg fák. Szép jó
reggelt lombok között ugrándozó mókuskák. Szellő hozta
nekem a hírt, elmondom, ó, be szép. Megérkezett fecske-
szárnyon a szép kedves tavasz. Kedves kicsi óvodánkba
ma nagy ünnep lészen. Bemutatjuk mit tanultunk, úgy sorjá-
ban, szépen.
1. GYEREK: Megjött a szép kedves tavasz, itt az idő már kint szalad-
hatsz. Sétálhatsz a fák alatt, hallgathatod a madárkákat,
képeskönyvet nézegethetsz, mókusokkal beszélgethetsz,
szép virágot szedhetsz, kint a szabadban kergetőzhetsz.
2. GYEREK: Madár dalol az erdőben, minden olyan szép most itten.
A zöld lombok, a sok madár, játszik velünk a napsugár.
3. GYEREK: Úgy látom, hogy itt a díszben, erdő, mező minden, ünneplik a
fák, virágok, madarak napját, a tavasz legszebb napját.
VIRÁGTÜNDÉR: A virágok tündére vagyok, énrajtam harmat cseppje ra-
gyog. Köszöntelek tavasz hajnala, bíborbársony éledés napja.
Virágok ébredjetek, hajnali táncot járjatok.
Dícsérjétek a tavasz hajnalát, az erdő első, legszebb tavasz
napját.
NEFELEJCS: Én vagyok a szelíd kis nefelejcs, ugye ismertek?
Tudom, nem vagyok feltünően szép, de kék szemmel, ha fel-
nézek, olyan vagyok, mint a kéklő ég, a nefelejcs virágot
mindenki szereti.
MARGARÉTA: Én vagyok a margaréta, a zöld mezők örök virága.
A zöld mezőről jöttem el hozzátok, szeretem a dalt és a
vígságot. Ruhám igaz egyszerű, de szívem annál vígabb.
Sárga szemem nagyra nyitom, a lepkéket idecsalom.
HARANGVIRÁG: Csingilingi cengetek, kis virágok keljetek. Azt üzente a
szép tavasztündér, minden virág bontson kelyhet egyszerre.
Ma van az Édesanyák napja, őket köszöntse ma minden
virág szirma.
HÓVIRÁG: Vége már a fagyos éjszakáknak, Tavasztündér üzeni Csilingel-
jen fel az erdő , fogjunk izibe neki.
IBOLYA: Mit lázmázol, Hóvirág? Nézd fehér még a világ, nem olvad a
hólepel, kis madár nem énekel.
HÓVIRÁG: Álmos vagy még Ibolya? Pedig meleget küld a tavaszi nap-
sugár. Ő, pedig csak miránk vár.
IBOLYA: De én álmos vagyok még és aludni szeretnék.
HÓVIRÁG: Aludj hát, ha kedved tartja, de búsulnál, tudom rajta van
egy titkom, amit még senki sem tud.
CINEGE: Még megfagy a méhecske, induljunk hát sietve, Csipcsirip,
csipcsirip, aki nem jön, itt csücsül.
JANCSI: Hogy kizöldült már a rét, mennyi virág, milyen szép.
Egész nap majd itt játszom, csak lenne egy barátom.
MÉHECSKE: Züm, züm, züm, napestig meg sem állok, mézet gyűjtök,
virágport. Ugye te is szereted a jó mézes kenyeret?
JANCSI: Szeretem, csak most eredj, hogy sok virágport összeszedj.
Jön egy lepke, úgy látom ő lesz az én barátom.
LEPKE: Ó, ne kívánd, hogy játsszam, összetöröd a szárnyam.
Virág az én pajtásom, azzal járom a táncom.
(Tánc a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalra)
JANCSI: Piroshátú Katóka, állj meg kérlek egy szóra.
KATICABOGÁR: Nem állhatok, sietek a rózsafa nagy beteg. Énvagyok az
orvosa, nélkülem elhervadna.
JANCSI: Ez is elment, itthagyott, játszópajtást hol kapok?
1.GYEREK: Játszópajtás kellene? Nem kapsz itt a réten. Eredj Jancsi
másfele, nem kell menni messzire, arra van egy kedves ház,
benne sok vidám pajtás. Kisfiúk meg kislányok, óvodások, paj-
tások. Egy jó néni vigyáz rájuk , olyan, mint az édesanyjuk.
Siess hát, fuss oda, vár reád az óvoda!:)
Iza69
2010-04-22, 03:16 PM
Csig-biga gyere ki....
Sogyurma a teste a csigahazat kifestettuk.
Iza69
2010-04-22, 03:29 PM
Sziasztok!
Köszi!
"Az orias retek" -piros fonalat vagtam nagyon-nagyon aprora es az ragasztottuk a retekre,a szara kreppapirbol van.
susie76
2010-04-23, 08:58 AM
S.O.S tegnapra kellene. :)
Bemutató fejlesztő foglakozást kell tartanom 3-4 fős csoportnak (iskolába menő nagycsoportosok)
Nincs esetleg valakinek egy vagy inkább 2 foglalkozásra való anyaga?(beszédértés, gondolkodás, vizuomotoros koordináció témában, de ha más van az is jó, csak nagyon sürgős lenne.
Az lenne a nagyon jó ha egy felépített fogalakozást tudna valaki feltölteni, mert idő szűkében vagyok :(
Köszönöm
smuku
2010-04-23, 10:13 AM
Szia
Én is bemutatóztam, de kompetenciás vagyok nem tudom neked mi lenne jó? Én az égig érő paszulyt dolgoztam fel heti szinten, a bemutató foglalkozásomon babszemeket válogattak a gyerekeke, babot ültettek, a babszemeket üres kindertojásokban eldugtam a csoportban, nekik kellett megtalálni, és el kellett mondani miként ültessük el, mi történt a mesében stb.. és földigiliszta komposztot készítettünk, amit papírra lerajzoltunk, 3 féle földminta kelett hozzá, megfigyeljük azok munkáját...
Előtte látták a mesét dvd-n, és meséltem is nekik lefekvéskor.
anyagszükséglet: 3 féle bab 0,5kg, néhány földigiliszta 3 tejfölös vödörke: homok, virágföld és kertiföld, 1 nagy beföttesüveg, kis cserepek, beáztatott vetőmagbab.Az én csoportom 4 korosztályos, velük is meg lehetett oldani, maximális értékelést kaptunk:D
S.O.S tegnapra kellene. :)
Bemutató fejlesztő foglakozást kell tartanom 3-4 fős csoportnak (iskolába menő nagycsoportosok)
Nincs esetleg valakinek egy vagy inkább 2 foglalkozásra való anyaga?(beszédértés, gondolkodás, vizuomotoros koordináció témában, de ha más van az is jó, csak nagyon sürgős lenne.
Az lenne a nagyon jó ha egy felépített fogalakozást tudna valaki feltölteni, mert idő szűkében vagyok :(
Köszönöm
Gudisz
2010-04-23, 01:12 PM
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mégpedig abban,hogy a matek foglalkozásokat,hogy szoktátok befejezni.Én óvónő vagyok és általában feladatlapot használunk a végén.A gyerekek nagycsoportosak és nagyon szeretik az ilyen feladatokat,de mivel most olyan foglalkozást szeretnék tartani ami végig mozgásos,játékos nem lesznek a csoportban az asztalok így ez most nem lehetséges.
A segítségeteket ,ötleteket előre is köszönöm!
Szia! Lehetne lányokból 1 vonat, a másik fiúkból. megbeszélitek kik vannak többen, Hány db vonatjegyre van szükség, és máris utazhattok, kirándulhattok mondjuk egy szép várba (ami már reggeli gyülekezőben elkészül).Így átvezeted őket a játékba. a vár körül énekelgettek, vagy megnézitek, hogy a műanyag kockából van több, vagy a fakockából. építhetitek tovább, hozhattok bele királylányt, stb.
Remélem segíthettem egy picit:p Üdv:Gudisz
mamoncsi
2010-04-23, 01:18 PM
Susie!
szakacs maria
2010-04-26, 06:42 AM
Sziasztok , nem tudom pontosan , ha jo helyre irok , mert ma regisztraltam es meg nem boldogulok . De ha netalantan valaki tudna segiteni nekem nagyon halas lennek . Egy dalszoveg refrenet irom es ha valaki ismeri a cimet es a szerzojet megkernem , hogy irja le nekem , hogy tudjak utanna nezni es valahonnan leszedni . Egy szerp hatterdalanak lenne szukseges
: " Szivet , lelked beleadunk , mert sutni , fozni tudni kell , vagy ehen halunk
Kigyot , bekat megkapunk az is jo ami van
Majd valamit osszedobunk ... "
Koszonom elore is a szives segitseget !!!!
Szep napot mindenkinek!!!:p
peterfii
2010-04-26, 02:15 PM
sziasztok, van egy dal, aminek a dallama eszembe jutott, de a szöveg eléggé hiányos, nem emlékszem mindenre. Szeretnék segitséget kérni, ha esetleg valaaki ismerné.
Kis madárkák csicseregnek,
örülnek a kikeletnek, kék szinű az iboly,
illatos a viola gyöngyöznek a gyöngyöznek a gyöngyvirágok.
Már ebben sem vagyok teljesen biztos, jó lenne ha valaki ismerné.
Köszönöm
susie76
2010-04-26, 03:45 PM
Sziasztok , nem tudom pontosan , ha jo helyre irok , mert ma regisztraltam es meg nem boldogulok . De ha netalantan valaki tudna segiteni nekem nagyon halas lennek . Egy dalszoveg refrenet irom es ha valaki ismeri a cimet es a szerzojet megkernem , hogy irja le nekem , hogy tudjak utanna nezni es valahonnan leszedni . Egy szerp hatterdalanak lenne szukseges
: " Szivet , lelked beleadunk , mert sutni , fozni tudni kell , vagy ehen halunk
Kigyot , bekat megkapunk az is jo ami van
Majd valamit osszedobunk ... "
Koszonom elore is a szives segitseget !!!!
Szep napot mindenkinek!!!:p
Judit és a Zenemanók 3-konyha show
szedizita
2010-04-27, 02:31 AM
Szia!
Kismadárkák csicseregnek,
Örülnek a kikeletnek.
Virágok fuvoláznak,
Cincérek citeráznak
Icipici gyerekeknek, gyerekeknek.
Nyílnak már kint a virágok,
Feldíszítik a világot.
Kék színű az ibolya,
Illatos a viola
Gyöngyöznek a gyöngyvirágok, gyöngyvirágok.
ufucska
2010-04-27, 08:14 AM
Szia!
Kismadárkák csicseregnek,
Örülnek a kikeletnek.
Virágok fuvoláznak,
Cincérek citeráznak
Icipici gyerekeknek, gyerekeknek.
Nyílnak már kint a virágok,
Feldíszítik a világot.
Kék színű az ibolya,
Illatos a viola
Gyöngyöznek a gyöngyvirágok, gyöngyvirágok.
Ennek a kedves kicsi tavaszi dalnak hogy van a dallama, vagy van esetleg kottája is? Szívesen megtanítanám én is, de nem ismerem.
hotimi
2010-04-27, 02:13 PM
Kedves Alhana!
Valamiért nem engedi megnyitni a feltett éves tervezetet. Esetleg el tudnád nekem küldeni email-en keresztül?
Kööszönöm!
mamoncsi
2010-04-28, 01:30 AM
Keresném : Óvónők kincsestára 2002. március: Grafomotoros fejlesztés
Mentalevél
2010-04-28, 12:09 PM
Ennek a kedves kicsi tavaszi dalnak hogy van a dallama, vagy van esetleg kottája is? Szívesen megtanítanám én is, de nem ismerem.
Ez engem is érdekelne. Az évzáró műsorunkba éppen beillene, de sajnos én sem ismerem a dallamát. Nagyon megköszönném ha fel tudnád rakni a kottáját, ha megvan neked.
ufucska
2010-04-29, 10:11 AM
Ez engem is érdekelne. Az évzáró műsorunkba éppen beillene, de sajnos én sem ismerem a dallamát. Nagyon megköszönném ha fel tudnád rakni a kottáját, ha megvan neked.
Kedves Mentalevél!
Szedizitától kértem én is, de még nem írt semmit. Ha megkapom, közlöm veled is.Üdv, ufucska
peterfii
2010-04-29, 01:57 PM
Kedves Mentalevél!
Szedizitától kértem én is, de még nem írt semmit. Ha megkapom, közlöm veled is.Üdv, ufucska
megprobálom kifujni a hangokat, ha sikerül kuldom
peterfii
2010-04-29, 02:26 PM
Kismadárkák csicseregnek, s l s m rm f m
Örülnek a kikeletnek. s l s m rm f m
Virágok fuvoláznak,s ms ms mr
Cincérek citeráznak f rf rf rd
Icipici gyerekeknek, gyerekeknek. ff mm ss ls fm r d
Azt hiszem igy van, remelem nem tevedek, nem fujtam hamisan.
Mentalevél
2010-04-29, 03:47 PM
Nagyon köszönöm neked. Kirándulós, erdős, állatos témájú évzárót tervezünk és ez nagyon illene bele. Aranyos a dallama is. Holnap le is fújom én is a gyerekeknek. Hálás köszönet érte.
ufucska
2010-04-30, 08:36 AM
Nagyon szépen köszönöm én is.Sokat segítettél.
Ödike
2010-05-01, 02:28 AM
A Kismadárkák csicseregnek ... dalról jutott eszembe, hogy volt még egy kis tavaszi ének amit nagyon kedveltek a gyerekek.
Debrecenbe kéne menni ....dallamára írt dalszöveg:
Nézzétek a lombos fákat,
A csicsergő madárkákat,
Tarka mezőt, cifra lepkét,
A szorgalmas kis méhecskét.
Bokrot, fűvet, virágokat,
A nyűzsögő bogárkákat,
Mind egy szálig azt üzenik,
Hogy a tavasz kedves nekik.
Nokci
2010-05-01, 06:05 AM
Sziasztok,
Tudom ez a téma nem ide tartozik, de hátha tudtok nekem segíteni...
Most íratnám be a gyerkőcöt oviba, erre van 5 napom.
Lényeges a felvétel elérésehez melyik napon megyünk? Mivel utolsó hetes kismama vagyok, ha nem lényeges melyik nap, akkor nem tolakodnék az elsőn....
Előre is köszi!
Nokci
Andi86
2010-05-01, 03:51 PM
Sziasztok,
Tudom ez a téma nem ide tartozik, de hátha tudtok nekem segíteni...
Most íratnám be a gyerkőcöt oviba, erre van 5 napom.
Lényeges a felvétel elérésehez melyik napon megyünk? Mivel utolsó hetes kismama vagyok, ha nem lényeges melyik nap, akkor nem tolakodnék az elsőn....
Előre is köszi!
Nokci
Szia!
A mi ovinkban nem számít, de szerintem annyi emberség csak van az óvódavezetőben hogy megfogja érteni a helyzeted!
Gratulálok a babához!
Üdv: Andi
pumbaalion
2010-05-02, 03:11 AM
Néhány jó kis olvasnivaló azoknak, akik fejlesztenek.
Nálunk bár a programunk része a gyerekek egyéni fejlesztése, fejlesztő pedagógiát végzett óvónő nincs. Így igen nehéz megfelelni az előírt követelményeknek, mindenki önképzés keretében próbálja megszerezni a szükséges ismereteket.
Minden anyag nagy segítség, irányvonalat mutat, újabb ötletek megszületéséhez ad alapot.
Fejlesztő feladatlapok.
Mivel nem végeztem fejlesztő pedagógiát, így a programunkban kötelezően előírt egyéni fejlesztés nem egyszerű. Sajnos nincs kitől segítséget kérni, ezért minden anyag komoly támpont a további munkámhoz. Ezzel kolléganőimnek is nagy segítséget tudok nyújtani.
Fejlesztő feladatlapok.
Találnom kell egy szaporább módszert a feltöltéshez.
Remélem sikerül megnyitnom és tanulmányoznom a feltett anyagot, hogy végre belelássak, áttekinthessem ezt a munkát, ami bár nálunk is elvárás, de ilyen irányú képzettség hiányában csak önképzés, kutató munka segítségével megy, ahogy...
Minden gyermek készít egy rajzot, a születésnapját ünneplő gyermeknek, amit az óvónő összefűz. Az óvónő borítót készít amin szerepel a gyermek neve és hányadik születésnapjára kapta, illetve kiktől kapta.
Meglepetésként még egy játékkal, mesével kapcsolatos kívánsága is teljesülhet.
A gyerekekkel közösen vásárolt alapanyag, az óvodában együtt készített kínálni való az ünnepeltnek, nagy öröm és közben sokat lehet tanulni, tapasztalni is.
cibi21!
A barátság héthez ezt a mesét tudnám ajánlani
ha valaki még tud esetleg ehhez a témakörhöz bármilyen ötlettel hozzásegíteni azt kérem ossza meg velünk
barátság hét?
Ez számomra új ötlet, de nagyon tetszik. Elültette bennem a gondolatot!!!
Sziasztok!
Van valakinek a kompetencia alapú nevelésről anyaga? Nálunk most azt fogják bevezetni, jó lenne többet tudni róla...Egyébként pedig
mindenkinek nagyon köszönöm a feltett anyagokat, az oldal nagyon jó!
Rengeteg hasznosítható ötletet találtam a munkámhoz, igyekszem én is hozzájárulni mielőbb a gyűjtemény gyarapításához!
Köszönet: Petite Fleur
Ezek szerint nemcsak nálunk közeledik valami olyannak a bevezetése, amihez nem kaptunk semmiféle alapot?
Látom, mások is önképzéssel próbálkoznak. :)
Gryllus Vilmos: Dalok2 című albumán található meg ez a dal, zenével együtt
De belinkelem a gyors felhasználás érdekében :-)
Nagyon sok Gryllus dal használható ének tanításra, zenehallgatásra, zenés mozgáshoz, tánchoz. Nálunk nagyon kedveltek, különösen, mivel a mai gyerekek körében élő, ismert anyag.
SZŐLŐ-SZÜRET
Köszi. Ez egy igazán jól összeszedett, komplex anyag.
Időjárás megbeszéléséhez van egy aranyos kis versem
Csacsi farka száraz, jó időre várhatsz...
Ez nagyon aranyos!
köszi.:)
Sziasztok!
Én múlthéten a gyerekekkel a süniről és a gombákról beszélgettünk.
Sün tüskének jó a felszelt fűző papír, ill. kedvelt a subázó-hurkolás fonallal vagy barna raffiával.
Nokci
2010-05-02, 12:33 PM
Szia,
Köszi a választ meg a gratulát is! :)
Hát, szerdán megyünk, vagy felveszik vagy sem, veszíteni én nem veszíthetek csak a gyerek sajna, ő nagyon menne már a korosztályához játszani.
Nokci
noémi30
2010-05-03, 12:31 AM
Sziasztok!
Az ovis ballagásomhoz keresnék pünkösddel kapcsolatos müsort, találtam fent már párat, de ha még lenne ötletetek azt megköszöném.S.O.S -be kellene! Köszönöm.
vBulletin®, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.