A teljes (képes) nézethez kattints ide : Óvodai élet
Oldal :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
mamoncsi
2008-06-22, 08:47 AM
Több helyen olvastam, hogy külön óvónői topicot szeretnének, gondoltam megpróbálom hátha sikerül.
ritus0105
2009-07-07, 10:41 AM
Keresek olyan éneket , amit rakodáshoz lehet énekelni az oviban..., hogy ha elkezdem az éneket a csoportban minden ovis tudja, h rakodni kell és énekli velem együtt..éneklés közben a kezük jár nem a szájuk. Kinek van ötlete?
Köszönöm
Kutakodás közben olvastam, hogy a Waldorf ovikban a rakodást dallal jelzi az óvónő...Vajon milyen dallal?
acierto
2009-07-08, 09:34 AM
Keresek olyan éneket , amit rakodáshoz lehet énekelni az oviban..., hogy ha elkezdem az éneket a csoportban minden ovis tudja, h rakodni kell és énekli velem együtt..éneklés közben a kezük jár nem a szájuk. Kinek van ötlete?
Köszönöm
Talán segít egy kicsit!
Éliás, Tóbiás - Rendrakás
Csináljunk rendet, csináljunk rendet gyerekek.
Csináljunk rendet, lényeg az , hogy rend legyen.
( A dallamát nem tudom leírni.:()
Én ezeket tudom.
knegabi
2009-07-16, 09:29 AM
Kutakodás közben olvastam, hogy a Waldorf ovikban a rakodást dallal jelzi az óvónő...Vajon milyen dallal?
A dalocska szövege lehet:
Vége, vége a játéknak! Összepakolunk, rendet rakunk, mindent a helyére pakolunk. ...... (gyermek neve) is segít ....... is segít stb. aki játszott a játékkal mindenki segít. lsd: http://harmatcsepp.hupont.hu/10/videok
katt: megnézem a filmet és azon még a dallamot is meghallod!
vomby
2009-07-16, 02:41 PM
Mi pakolásnál rendet varázsolunk.
Csiribú-csiribá, nagyokat körözük a karjainkkal
hókusz- pókusz ....
abrakad- abraka ....
kipp és kopp, összecsapjuk kétszer a tenyerünket
gyönyörű szép rendet varázsolunk!
susie76
2009-07-28, 01:13 PM
Egy egyéni fejlesztési terv. Akinek vannak hasonlói vagy más legyenszíves töltse fel. Köszi
http://rapidshare.com/files/261066522/M_solat.shs.html
susie76
2009-07-28, 01:25 PM
Fejlesztő játékok-mindenféle területre
http://rapidshare.com/files/261069766/Zs_ka.docx.html
http://rapidshare.com/files/261072618/J_tsz__sarok.doc.html
susie76
2009-07-28, 01:31 PM
Bár ez még nem aktuális, de én ilyesmiket is szívesen vennék.(anyák napja)
http://rapidshare.com/files/261070877/Bevonul_s-2007-.doc.html
susie76
2009-08-06, 07:04 AM
Egy-két nagyméretű óvis jel.
http://rapidshare.com/files/264331262/_vodai_jelek.doc.html
unicornis
2009-08-08, 06:00 PM
Óvónéni vagyok, és fejlesztőpedagógus is, ha valamire kíváncsiak vagytok, vagy szükségetek van valamire, szóljatok. Most éppen új napostáblát szeretnék készíteni, és ebben várom a segítségeteket.
Eddig ez tetszett a legjobban:
susie76
2009-08-09, 11:33 AM
Óvónéni vagyok, és fejlesztőpedagógus is, ha valamire kíváncsiak vagytok, vagy szükségetek van valamire, szóljatok. Most éppen új napostáblát szeretnék készíteni, és ebben várom a segítségeteket.
Eddig ez tetszett a legjobban:
szia!
Engem a fejlesztési anyagok érdekelnének elsősorban. Ugyanis az ovinkban nekem is fejlesztenem kellene és minden anyag ill. dokumentációval összefüggő dolog nagy segítség lenne.
unicornis
2009-08-09, 01:30 PM
Kedves susie76!
Konkrétabban mi érdekelne? Inkább fejlesztő játékok csoportos fejlesztéshez, vagy tematikus fejlesztőjátékok, vagy feladatlapok, esetleg szakirodalom is...
Aha, visszaolvastam újra, szóval minden anyag.
A dokumentációban minimálisat tudok segíteni, mert azon még mi is dolgozunk, de vannak már próbálkozásaink. Nálunk ezt a vezető határozza meg, hogy milyen dokumentációt kér, kivéve, ha SNI gyermek, és a Nevelési tanácsadóval való szerződés értelmében az év végén le kell oda adni az éves dokumentációt, de nekem nincs momentán SNI-sem. Amit mi dokumentálunk, az óvodán belül marad.
Ott kezdeném, hogy minden gyermekről vezetünk Fejlődési naplót, ezt mindjárt meg is keresem, és felteszem. Egyébként meg küldöm azt, amim van.
unicornis
2009-08-09, 02:36 PM
Itt küldöm a fejlődési naplónkat, és egy Munkanapló mintát, mi idén most ezt próbáljuk ki, és végül a DPT teszt, ezt biztosan ismered, mi minden év elején elvégezzük.
unicornis
2009-08-09, 02:41 PM
Néhány jó kis olvasnivaló azoknak, akik fejlesztenek.
unicornis
2009-08-09, 04:38 PM
Megpróbálom összeszedni, most ezek vannak nekem elöl.
unicornis
2009-08-09, 04:58 PM
Susie76 kérésére, és mindenkinek, akit érdekel.
A napostáblára nincs ötletetek?
mamoncsi
2009-08-10, 03:13 AM
Napos táblára minta
akroz
2009-08-10, 07:17 AM
Az óvodai nevelés országos alapprogramjának megzenésítése
akroz
2009-08-10, 09:21 AM
:d:d:d
akroz
2009-08-10, 09:32 AM
:)
unicornis
2009-08-10, 10:11 AM
Mamoncsinak köszönöm a napostáblákat!
2002-ben létrehoztunk egy Fejlesztő Műhelyt és összegyűjtöttük a foglalkozásunk anyagait, én szerkesztettem, ezért most megosztom veletek. Sajnos van köztük ami elég nagy fájl, de megpróbálom megoldani valahogy, hogy hozzáférjetek.
unicornis
2009-08-10, 10:14 AM
A következő
susie76
2009-08-10, 10:35 AM
Remélem összejön ez a feltöltés, ti hogy csináljátok?
akroz
2009-08-10, 11:16 AM
akroz
2009-08-10, 11:19 AM
akroz
2009-08-10, 11:23 AM
akroz
2009-08-10, 11:40 AM
hátha tudjátok használni
akroz
2009-08-10, 11:44 AM
:p
akroz
2009-08-10, 11:51 AM
Beszédfejlesztéshez, ingyenesen letölthető:
http://www.inf.u-szeged.hu/beszedmester/
akroz
2009-08-10, 11:59 AM
unicornis
2009-08-10, 04:09 PM
nem saját scan, de nagyon jó, én ezt használom
http://data.hu/get/1359892/Szinezd_ki_es_rajzolj_te_is.zip.html
susie76
2009-08-10, 04:49 PM
Én is megpróbálkozom egy napostábla feltevésével. Köszönet unicornisnak a sok segítségért. :)
unicornis
2009-08-10, 05:00 PM
még néhány...
unicornis
2009-08-10, 05:15 PM
Nagyon köszönöm a napostábla ötleteket mindenkinek, nagyon hálás vagyok érte.
Most megtaláltam a régi anyagaimat, ezeket úgy kaptam. Van köztük egy jó játékgyűjtemény, és most megtaláltam néhány iskolakészültséggel kapcsolatos anyagot is, ebből a szülői értekezleten szoktam az érdeklődő szülők kezébe adni...
unicornis
2009-08-10, 05:31 PM
még iskolakészültség témakörben
unicornis
2009-08-10, 05:40 PM
A külső világ tevékeny megismerése témakörhöz.
unicornis
2009-08-10, 05:57 PM
hasznos anyagok még
susie76
2009-08-10, 06:05 PM
Jó, hogy így beindult ez a topic :)
Vizuális neveléshez egyszerű (kisebbekkel, középsősökkel) megvalósítható egyszerű ötleteket is megoszthatnánk egymással :).
susie76
2009-08-10, 06:08 PM
Ezt mi úgy csináltuk kicsikkel, hogy zöld kartonra(lomb) ragsztották az összegömbölyített krepp papírt, de nagyok már a lombot is készíthetik ezzel a technikával, mint a képen. Nagyon szerették csinálni .
unicornis
2009-08-10, 07:07 PM
Fejlesztő Műhelyünk következő évkönyve.
Letöltőlink:
http://data.hu/get/1625868/Fejleszo_Muhely_2005-2006.pdf.html
unicornis
2009-08-10, 07:28 PM
Ezekbe az évkönyvekbe elméleti és gyakorlati anyagok is kerültek. A kollégák jól használhatónak mondják.
letölthető:
http://data.hu/get/1625885/Fejleszo_Muhely_2006-2007.pdf.html
unicornis
2009-08-10, 07:41 PM
A közelgő Mihály napra azoknak, akik őrzik a néphagyományokat.
Letölthető:
http://data.hu/get/1625891/Mihaly_nap.doc.html
akroz
2009-08-11, 03:07 PM
:p
akroz
2009-08-11, 03:10 PM
;)
unicornis
2009-08-12, 08:38 AM
Itt megtekinthetitek a választékot, amit eddig kaptam
Sünis és malmos a 12. üzenetben,
vonatos, méhecskés a 20. üzenetben
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=18241&page=2
Virágos a 35. üzenetben
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=18241&page=4
Köszönöm mindenkinek!
unicornis
2009-08-12, 10:08 AM
Kedves susie76 és akinek fejlesztő gyakorlatra van szüksége!
Itt csipkebogyó több fejlesztő gyakorlatot is feltett a 16. üzenetben, köszönjük neki!
akusztikus figyelem
szeriális észlelés
téri orientáció
vizuális emlékezet
vizuális figyelem
vizuomotoros koordináció
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=14055&page=2
susie76
2009-08-12, 12:14 PM
Még egy kis fejlesztés..
susie76
2009-08-14, 09:37 AM
Segítségemet kérték, én pedig továbbítom a kérdést-több ember, több gondolat címen :)
Egy ismerős kolléga kérdezte tőlem (ő is most csöppent bele ebbe a fejlsztős dologba), hogy valószínű az ősszel kapni fog olyan gyereket,akiket majd fejlsztenie kell. Azt viszont nem tudja, hogy milyen területen kell fejleszteni ezeket a gyerekeket, neki kell felmérni őket, hogy mely területen vannak hiányosságaik.
Anyaga nem sok van (ajánlottam neki ezt az oldal :) )-ezért olyan tesztet , felmérő anyagot vagy hasonlót szeretne kérni, amivel minden területen (nagymozgás, finommozgás, értelmi képességek stb) felmérhetné, hogy az adott gyerek milyen szinten áll és miben szorul fejlesztésre. Aztán ez alapján kellene neki felállítani a fejlesztési tervet. (mit fejlesszen először, hogyan épüljenek egymásra a fejlesztendő területek) Ha esetleg van valakinek kidolgozott fejlesztési terve konkrét gyerekre,tanévre, annak is nagyon örülne, mert az alapján ő is fel tudná építeni a sajátját.
Mivel én is kezdő vagyok ezen a a területen, azért írtam ide hátha nagyobb tapasztalattal rendelkezők még többet tudnának neki segíteni.:) Köszi
susie76
2009-08-14, 11:07 AM
Egy foglalkozás felépítése-ilyenek még jók lennének
susie76
2009-08-15, 02:43 PM
Még az jutott eszembe ...:D, hogy biztos ti is csináltok a gyereknek az oviban szülinapra valami apróságot. Ha valakinek vannak ötletei, képei töltse fel legyenszíves. Valami gyorsan elkészíthető, egyszerű, de mégis kedves ajándékra gondolok.köszi
mamoncsi
2009-08-15, 02:49 PM
most hirtelen az én óvodás életem jutott eszembe...nálunk a sznapos mindig választhatott egy ujjbábot és azt hazavihette
Legjobban arra kell ügyelni h senki sznapját ne felejtsük el!!!
Andi86
2009-08-15, 02:55 PM
Sziasztok!
Nagyon sok jó ötletet találtam már itt,amit köszönök. Nagy szükségem lenne egy lépésről lépésre óvodai csoportnaplóra, tudna nekem valaki segíteni?
Előre is köszönöm!
mamoncsi
2009-08-15, 03:08 PM
egy kis segítség az ujjbábok elkészítéséhez
mamoncsi
2009-08-15, 03:13 PM
vagy egy kalapot is viselhetne mindig a sznapos ötletek fiúknak és lányoknak
mamoncsi
2009-08-15, 03:14 PM
vagy kavicsból készült figurák
Itt odalehet figyelni a gyermek egyéniségére , arra hogy melyik állatot kedveli esetleg jobban...
zsuzsi77
2009-08-18, 02:24 AM
Nekem ez a napostáblám. Ez egy méhkas, minden sora egy asztalt jelöl, benne vannak a méhek, rajtuk a gyerekek jeleivel. Az a napos akinek a méhecskéje a lenti virágok egyikén van. Remélem tetszik. Én nagyon szeretem, tépőzárral vagy lapos mágnessel tapadnak.
zsuzsi77
2009-08-18, 02:35 AM
Nálunk a katica pettyei jelzik hány éves éppen a gyermek. Egy hajtogatott katicás lapot szoktam készíteni, beleírom, hogy boldog sznapot, és egy tojástartóból készült katicát adok, amibe pici ajándékot teszek pl: pici cukorka, lufi.
zsuzsi77
2009-08-20, 02:27 AM
szia!
Ha esetleg lesz képed az általad készített katicás ajándékról azt is tedd fel légyszíves.
Köszi az ötleteket , várok még továbbiakat is :)
Itt a katicás kártya, ez egy nagyon egyszerűen hajtogatott katica, ráragasztva egy kettéhajtott vastagabb papírra, belülre kerül a jókívánság, előre pedig a katica.
Teszek még fel egy origami vonatot, ami nekünk az öltöző egyik falára volt felrakva, benne a gyerekek fotói vannak.
És a Micimackó a lufikkal. Az nálunk a gyerekek születési hónapjait mutatta, minden lufi egy hónapot jelzett, benne a gyerekek jelével. Így mi óvónők is tudtuk kinek kell ajándékot készíteni, anélkül, hogy a naplót lapozgattuk volna.
unicornis
2009-08-23, 03:29 AM
Segítségemet kérték, én pedig továbbítom a kérdést-több ember, több gondolat címen :)
Egy ismerős kolléga kérdezte tőlem (ő is most csöppent bele ebbe a fejlsztős dologba), hogy valószínű az ősszel kapni fog olyan gyereket,akiket majd fejlsztenie kell. Azt viszont nem tudja, hogy milyen területen kell fejleszteni ezeket a gyerekeket, neki kell felmérni őket, hogy mely területen vannak hiányosságaik.
Anyaga nem sok van (ajánlottam neki ezt az oldal :) )-ezért olyan tesztet , felmérő anyagot vagy hasonlót szeretne kérni, amivel minden területen (nagymozgás, finommozgás, értelmi képességek stb) felmérhetné, hogy az adott gyerek milyen szinten áll és miben szorul fejlesztésre. Aztán ez alapján kellene neki felállítani a fejlesztési tervet. (mit fejlesszen először, hogyan épüljenek egymásra a fejlesztendő területek) Ha esetleg van valakinek kidolgozott fejlesztési terve konkrét gyerekre,tanévre, annak is nagyon örülne, mert az alapján ő is fel tudná építeni a sajátját.
Mivel én is kezdő vagyok ezen a a területen, azért írtam ide hátha nagyobb tapasztalattal rendelkezők még többet tudnának neki segíteni.:) Köszi
Hát, erre nem könnyű válaszolni, mert azt is tudni kellene, hogy óvodapedagógusnak adták ki a fejlesztést, vagy kezdő fejlesztőpedagógusként kell a fejlesztést végezni? Illetve az is kérdés, hogy a gyermeknek már van-e vmilyen vizsgálati anyaga,ami kimondja a fejlesztést, vagy ezt csak a szülők, esetleg óvónénik gondolják. Na mindegy, én most kezdem a kályhától, és persze mivel mindenhol másképp csinálják, ezért azt a rendszert írom le, ahogyan nálunk működik.
Fejlesztőpedagógus csak ép intellektus mellett fejleszthet részképességzavarral küzdő gyermeket, vagy SNI-s gyermeket gyógypedagógus irányítása mellett. Az óvodapedagógusok a fejlesztőpedagógus irányításával fejlesztenek, ahol ez lehetséges, ahol pedig nem, akkor felvehetik a kapcsolatot a helyi Nevelési Tanácsadóval, és ott szakemberek adnak segítséget.
Az iskolaérettség megállapítását az óvodapedagógus kompetenciakörébeutalják, nagyon helyesen, mivel esetenként 4 évig neveli a gyermeket, természetesen ehhez ismernie kell az iskolaérettség kritériumait, az iskolai követelményeket, és a gyermek életkori és egyéni sajátosságait.
Ehhez nagyon jó könyv:
Horváth Judit-Horváthné Csapucha Klára-dr. Rónáné Falus Júlia: Amit az óvónőnek észre kell venni című könyve.
Meg is nézem, hogy megvan-e a gépen, és felteszem, és azután folytatom.
unicornis
2009-08-23, 04:36 AM
AGyerekek - ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, gondozáshoz
című téma 1150. üzenetében letöltheted.
unicornis
2009-08-23, 05:08 AM
Általánosan használt és a fejlődési naplóban jól dokumentálható módszerek óvodapedagógusoknak és fejlesztőpedagógusoknak:
* Megfigyelések, tényszerű megállapítások rögzítése szempontrendszer mentén. pl.:
- dr. Hegyi Ildikó: Fejlődési lépcsőfokok az óvodában című könyvében javasolt szempontok szerinti megfigyelések rögzítése, a gyermek aktuális fejlettségi szintjének elemzése a különböző nevelési területeken.
* Egy bizonyos fejlettségi szint elérésénekm vagy hiányának jelölése fejlettségmérő lapokon. pl.:
- Porkolábné dr. Balogh Katalin által írt Kudarc nélkül az iskolában című könyvében a fejlettségmérő lapok.
* Aztán itt van Nagy Jenőné "Az óvodai nevelés a művészetek eszközeivel' című választható programja bevezetését és beválás vizsgálatát segítő sorozatának "Csak tiszta forrásból" című kiadványából az Egyéni fejlettségmérő és fejlesztést meghatározó lap. Bemutatja, hogy a mozgás, érzelmi, akarati megnyilvánulások, társas kapcsolatok, értelmi fejlődés terén milyen módon tervezik az óvodapedagógusok a fejlesztési feladatokat.
* A gyermekrajzok vizsgálata, elemzése, természetesen megfelelő komplex háttérismeretek birtokában.
* Állapot és mozgásvizsgálat, természetesen ez is megfelelő háttérismeret birtokában (ismerek erre egy könyvet és tanfolyamot is)
* Beszédészlelési szint vizsgálata GMP teszttel. Ez az óvodapedagógusok által használható, a méréshez szükséges anyag megrendelhető, megvásárolható.
* Aztán itt a kedvencem, A Sindelar 1, ami Tanulási és magatartászavarok feltárására és kognitív terápiájára alkalmas. Óvodapedagógusok által is jól használható, egy tréningprogram elvégzéséhez kötött vizsgálat és terápia.
* Amit pedig neked ajánlok, a DIFER, diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer, ami már 5 éves kortól használható, a könyve és az anyag megrendelhető, kis felkészültség és odafigyelés mellett simán végzik az óvodapedagógusok.
* Aztán ismerjük a Tanulás öröm is lehet - Kulcsárné féle kidolgozott mozgásfejlesztő programját, melyet tanfolyamon lehet elsajátítani, és ennek is van egy elég részletes egyéni vizsgálata.
* Végül pedig a legegyszerűbb, ami az iskolakészültségre koncentrál, a Marositsné féle DPT teszt, ami a legáltalánosabb részképességzavar, a diszlexia veszélyeztetettségét méri már 5 éves kortól. (Ezt már lehet, hogy feltettem, ha nem, akkor pótolom.
Arra kell figyelni, hogy nem szabad elveszni a nagyon részletes vizsgálatban, mert egy alapjában figyelemzavaros gyermek például nagyon sok területen mutat majd lemaradást, mégsem érdemes vele máshol kezdeni, mint a testséma, majd a téri orientáció területén, mert egy terület fejlesztésével a több területen is javulni fog.
unicornis
2009-08-23, 05:25 AM
Amennyiben az alapvető területeken nincs probléma, ott gyorsan lehet haladni, viszont a problémás területeken majd elidőzöl a fejlesztéssel, ettől egyéni fejlesztés, mert ott segít, ahol kell, de mindig egy kicsit alá kell menni a problémának, hogy jól megalapozd annak fejlődését.
Sajnos a mi óvodánkban olyan sok gyermeknek kell besegíteni egyes területeken, hogy csak a nagyokkal tudunk foglalkozni, hiszen az iskola előtt az ő dolguk a legsürgősebb.
Nálunk a helyi Nevelési Tanácsadó kiad egy kb. 2 oldalas iskolakészültségi vizsgálatot szeptemberben, amit én csinálok meg a gyermekekkel, de a Nevtan. munkatársával közösen értékeljük ki. Ilyenkor előtte mindig átbeszélem a gyermekeket az óvónőkkel, hogy a számukra legjobb megoldást találjuk meg. Amikor visszajövök a Nevtan-ból, akkor megint leülök az óvónőkkel, és most már óvodai szinten osztjuk be a munkát, hogy kit kell egyéni fejlesztésbe bevenni a fejlesztőpedagógusnak, kit lehet csoportosan fejleszteni fejlesztőpedagógusnak, ki megy logopédushoz, illetve ki az, aki óvodai csoportban, óvónő által fejleszthető. Velük megbeszéljük a tematikát, adok anyagot, és ahol szükséges még saját belső vizsgálatot is csinálok, DPT-t vagy Sindelárt, vagy amit gondolunk, hogy jobban segít feltárni a problémát. A nagyon lemaradt gyermekeket januárban egyéni vizsgálatra visszaküldöm a Nevtanba., hogy segítsenek annak megállapításában, hogy menjen-e az iskolába, vagy maradjon még óvodában. Természetesen ezeket folyton kommunikáljuk a szülővel is. Már év elején elmondom, hogy nálunk ez a rendszer jól működik már évek óta. Így egyetlen gyermek problémája sem siklik ki a kezünk küzül.
Arról persze még nem beszéltünk, hogy egy jó nevelési program, egy jó óvodai gyakorlat, egy jó óvónő rengeteget segíthet afejlesztőnek, és persze a gyermeknek, gondolom ezzel egyetérthetünk.
unicornis
2009-08-23, 05:35 AM
Mindenképpen azt ajánlom, hogy vegyétek fel a kapcsolatot a helyi Nevelési Tanácsadóval, ők sokat segíthetnek, és egyébként meg ez a feladatuk.
Elindulni nehéz, de majd belejöttök. Nem vagytok egyedül. Mi például megalakítottunk egy Fejlesztő Műhelyt a kistérségben dolgozó óvónőknek, de van ilyen a megyénkben több is, és úgy tudom országosan is álltak már össze fejlesztők, és szerveznek rendezvényeket. Néhány honlap is van már, ahol ebben a témában kínálnak anyagokat, és a törvényi változásokat is követni lehet általuk. Szóval fel a fejjel, és jó munkát. Ha konkrét kérdés van, jöhet.
Üdv: unicornis
susie76
2009-08-23, 11:58 AM
Én a rövid Difer-t használom, bár sajnos úgynevezett továbbképzésen nem vettem részt, csak a kezembe nyomták, hogy csináld. A diferrel viszont nem tudok mindent lemérni. Pl nagymozgások, testséma, -nem szerepel a feladatok között, így pl ezek mérésére mást kellenne alkalmaznom.
Amúgy én úgy tudom, hogy a kollaganő ezt végezte "pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés tanulmányainak keretében a FEJLESZTŐ-PEDAGÓGIA-ÓVODAPEDAGÓGUSOKNAK" (egyébként én is ezt végeztem.)
Az ő elmondása alapján, amit én is alátámasztok ezek a képzések nem sokat érnek, hisz pl én 2 év alatt nem láttam egy fejlesztési tervet,(ő azt hiszem 1-et látott :) ) hogy annak hogyan is kell kinézni. Így mikor 1 éve mondták nekem, hogy fejleszd a nagycsoportban visszamaradt gyerekeket, akkor egész nyáron azt próbáltam kitalálni, hogyan csináljam és ami még nehezebb volt, miként dokumentáljam ugyanis semmi segítséget nem kaptam ez ügyben.
Annyi segítségem volt, hogy mivel a nevelési tanácsadó felmérte ezeket a gyerekeket, legalább a fejlesztendő területek már megvoltak. Idén azonban nem is mért fel minden gyereket, akit fejlesztenem kell, így az ő felmérésük valószínű az én feladatom lesz.
Amit írtál unicornis, amit te csinálsz meg az a (2 oldalas iskolakészültségi vizságlatot) nem tudnád privibe elküldeni?
Azért is gondoltam, hogy írok ide, mert elhiszem, hogy a kolléganőm is tanácstalan hisz még én is sokszor az vagyok, és csak próbálgatom a dolgokat, hogyan lenne a legjobb, mind a dokumentáció, mind a fejlesztés menetét illetően.Ő is miután elvégezte idén ezt a sulit, elmondása alapján nem sok segítséget kapva most hogy a nyakába szakadt a dolog (rendesen csoportba is dolgozik ő is 30 gyerekkel, mellette kell ezt a fejlesztést csinálnia a nagycsoportosokkal) nem tudja hirtelen hova kapjon, mivel kezdje a dolgot, ezért is kért segítséget.
Köszi a segítséget az ő nevében is és persze a sajátomban is. Ha vannak még jó ötletek természetesen örömmel várjuk őket köszi
susie76
2009-08-23, 12:08 PM
Ezt a könyvet én is csak ajánlani tudom, jó kis könyv.
Esetleg az óvónők kincsestára c. kiadvány nincs meg valakinek?
Horváth Judit-Horváthné Csapucha Klára-dr. Rónáné Falus Júlia: Amit az óvónőnek észre kell venni című könyve.
unicornis
2009-08-24, 08:41 AM
Kedves susie76!
Jó, hogy a rövid Difert csinálod, azt szerintem eléggé el is ismerik.
Az Óvónők kincsestára megvan az oviban, már gondoltam is rá, hogy hazahozom és lassan felteszem, de hatalmas anyag, és folyamatosan bővül, de ígérem elkezdem hazahordani és beszkenelem.
Nekem jár a Kis gyermekek nagy problémák is, abban kifejezetten fejlesztős cikkek vannak, majd annak a szkenelésének is nekiállok, mert már sokan kérték tőlem.
A Sindelárt elküldeni nem tudom, mert egy három + 2 napos tanfolyam volt, és igaz, hogy kaptunk hozzá egy könyvet, de az csak az elméleti alapját tárgyalja, és a vizsgálati anyag van benne, és kb egy hetes fejlesztési anyag. A Zsoldos Mártáék ügyesen védik, és egy csomó fontos technika kimaradt a könyvből, de ajánlom nagyon ennek elvégzését. Bennem a fejlesztés szemlélete változott a tanfolyam elvégzése után. A sok kicsi sokra megy elve jellemzi. A vizsgálat maga kb. egy teljes óra, nagyon részletes, közbeiktatva pihenőkkel. A napi fejlesztést részesíti előnyben, és a szülővel való együttműködést. Itt sem adnak konkrét feladatokat a fejlesztéshez, azt magadnak kell összeállítani, ahogy a legtöbb módszernél is. Amit priviben el tudnék belőle küldeni, ha kell, az az ottani záródolgozatom, amiből betekinthetnél a módszerbe. A Sindelár fejlesztését egyébként egy évig tudtam csinálni egy gyermeknél, sajnos nálunk ehhez a napi fejlesztéshez még nincsenek meg a feltételek. A vizsgálatát viszont évente a legkétségesebb egy-egy gyermeknél elvégzem.
A fejlesztést én általában úgy építem fel, hogy
* szeptember mérés
* októbertől - testséma, téri orientáció (általában itt elidőzünk mindig egy kicsit tovább is)
* kb. novembertől - ha már ezek mennek auditív differenciálás, azonosítás, észlelés, illetve vizuális ugyanez
* ezzel elidőzünk általában januárig, mert vagy a differenciálás nem megy, vagy az azonosítás, akkor pedig itt szoktam hallási és/vagy vizuális figyelemfejlesztő, emlékezetfejlesztő gyakorlatokat beiktatni. január előtt soha nem szoktam például irányok differenciálást fejleszteni fejlesztő foglalkozáson, ha nincs kellően megalapozva.
* Amikor az irányok differenciálása már megy, akkor szoktam alakállandóság, alak-háttér észlelési feladatokat
* kb. márciustól finommotorika,
* majd ha szükséges mennyiségfogalom, he nem szükséges, akkor is szoktam egy keveset
* végül pedig szerialitást fejlesztő gyakorlatokat, feladatokat is szoktunk a végén gyakorolni.
Amit most leírtam, az egy nagyon nagy általánosítás, természetesen egy év sem ugyanolyan, és eddig még a terveim is sokat módosultak a hiányzások, óvodai programok miatt.
Én egyébként a leghatékonyabbnak a mozgásfejlesztést tartom, nekem ez a személyes tapasztalatom. Mi vásároltunk a csoportokba trambulint, tölcsért, és egyéb mozgásfejlesztő eszközöket, játékokat, így az óvónők és a csoport maga fejleszti önmagát játékban, a játékidőben.
A dokumentációl egyébként felénk is megoszlanak a vélemények, a gyakorló fejlesztőpedagógusok azt mondják, hogy örökös feladatkeresésében vannak, és maximum egy-két foglalkozással előbbre terveznek konkrétan. Van olyan óvodavezető, aki éves tervet kér előre, van olyan, aki havonta, de tudok olyat is, aki csak utólag kéri el a már elvégzett foglalkozások dokumentációját. Ez egy elég új terület, és azt gondolom, hogy ezt nekünk kell kitaposnunk most magunknak, ezért örülök annak, hogy különféle emberektől különféle ötleteket hallok, és azokból kiveszem azt, ami a gyermekeimnek és nekem is megfelel. Már neked is sok anyagod lehet, most már csak csinálni kell, és kialakul a te saját fejlesztő módszered.
Sajnálom a kezdő kolléganődet, hiszen nekünk sem volt könnyű, de te ott vagy neki, és segíteni tudsz. Hidd el, mi is gyakran beszélünk a környékbeliekkel, egy-egy eset kapcsán tanácsot, anyagot kérünk és kapunk egymástól. Az a tapasztalatunk, hogy mivel nem egy látványos dolog a fejlesztőpedagógusé, a kolléganők sem értékelik túlságosan. Amikor 2 gyermeket fejlesztettem egyénileg, akkor sokkal többet dolgoztam és készültem rá, mint amikor csoportokban fejlesztettem több gyermeket nem olyan súlyos problémákkal. A kollégák mégis ekkor értékelték jobban a munkámat, mert látványosabb volt.
Én is szeretnék kérdezni:
- Ti kiviszitek a csoportból a gyermekeket, vagy a csoportban történik a fejlesztés, vagy van erre kijelölt helyed?
- Heti hány alkalommal, és mennyi időben, és mikor?
- Ti konzultáltok-e az óvónőkkel, és ha igen, akkor milyen az ő hozzáállásuk? Segítenek a fejlesztésben?
- A vezetőd tőletek milyen dokumentációt kér a fejlesztő tevékenységről?
- A nevelési év végén kell-e értékelned a munkádat?
Üdvözlettel és köszönettel: unicornis
susie76
2009-08-24, 02:12 PM
Kedves unicornis!
Én kiviszem a csoportból a gyerekeket,külön fejlesztem őket. Mivel szerintem is fontos a mozgásfejlesztés az óvi tornaszobájában tartom a mozgásfejlesztős foglalkozásokat. Ezeket akkor tudom megtartani mikor szabad a tornaszoba. (ami nem sűrűn fordul el ő :( ) Van egy úgynevezett fejlesztő szobánk is , ha olyan jellegű fejlesztést végzek akkor azt itt tartom. Csakhát nagyon sok mindenhez és mindenkihez kell igazodni így nem egyszerű összehangolni a dolgokat. Így az idén (ez az év volt az első) heti 1 órában tudtam kivinni a gyerekeket. Hogy most majd hogy alakul nem tudom, de mivel egyszerre nem tudok két helyen lenni (csoportban és fejlesztésen) sajnos sokkal több idő nem jut a fejlesztésre :(. A dokumentációval teljesen tanácstalanok voltunk, hogy mit is kell tartalmazni, így írtunk egy egyéni fejlesztési tervet (amit feltettem) és egy másik lapon vezettük, hogy melyik napon épp mit fejlesztettünk. A vezetőnk ezt így elfogadta, de év végén mikor a nevelési tanácsadóból jöttek megnézni hogy dokumentáltunk, akkor ígéretet kaptunk tőlük, hogy segítséget nyújtanak a dokumentáláshoz. (meglátjuk mi lesz belőle)
Évvégén egy rövid értékelést kellett készítenünk az év közben végzett munkáról.
unicornis
2009-08-25, 03:50 PM
Kedves susie76!
Kettő vizsgálati lapot szoktunk váltogatni, mindkettő itt van, és a hozzátartozó dokumentáció. köszi a válaszod. Ahogy lesz időm, felteszem majd a megbeszélt anyagokat. Köszi a válaszodat!
unicornis
2009-08-25, 04:10 PM
2006-ban összeadtunk néhány egyéni fejlesztési tervet, a mentorunk átnézte, és megbeszéltük a Fejlesztő Műhelyünk tagjaival. Erről írt a mentorunk, most előkerestem, és felteszem.
unicornis
2009-08-25, 04:27 PM
Szülinapi ajándékötletek:
unicornis
2009-08-25, 04:32 PM
szülinapi ajándékötlet:
unicornis
2009-08-25, 05:09 PM
Szülinapra:
mamoncsi
2009-08-28, 01:02 PM
Kedves tapasztalt óvónénik! Kiscsoportosokkal milyen kreatív technikákat szoktatok csinálni?Köszi előre is
susie76
2009-08-28, 01:41 PM
A kicsik szeretnek ujjal festeni. Mondjuk gomba vagy labda forma és az ujjukkal pöttyöznek rá. Ez csak egy nagyon egyszerű ötlet, majd még töröm a fejem :)
susie76
2009-08-28, 01:43 PM
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg kíváló ötletet.
Én is óvónő vagyok, és most végzem a Tanulási zavarok felismerése és kezelése szakvizsgát, és rengeteg segítséget találtam a munkámhoz.
szia!
Írnál erről a szakvizsgáról pár sort? Hány éves? Hol lehet elvégezni?Hány vizsga van?
stb..és kapsz -e a munkádban felhasználható ismeretanyagot
köszi
szamoca63
2009-08-28, 02:38 PM
Kedves Mamoncsi!
Leírok egy pár ötletet hátha tudod használni.
Ujj festés: - szölő forma kivágása -szőlőszemek festése
Tenyérnyomat kiegészítése kismadárnak.
Tenyér+alkar nyomat = fa. színes falevelek pöttyözése ujjal
Filc kupakkal, dugó nyomattal pöttyözés / PL: ruhadaradok
Felezett alma, hagyma, körte lenyomata.
Most ez a néhány jutott eszembe.
Üdv: Erika
unicornis
2009-08-29, 09:47 AM
Körte, alma, szilva formákat vágtam ki rajzlapból, majd a reggeli időben, amikor még csak kevesen vannak, kreppapírból kis gombócokat csináltunk többféle színből, majd ezeket ráragasztottuk a gyümölcsformára. Nálunk, ezt nagyon szerették.
A félbevágott gyümölcs vagy zöldség lenyomata, a nyomdázás is mindig szeretett tevékenység. Ehhez meg befőttesüveg formára vágtam a rajzlapot, és olyan volt, mintha vegyes befőtt, almakompót stb. készült volna.
unicornis
2009-08-29, 10:04 AM
Az elkészült "befőtteket" csomagolópapírra ragasztottuk, majd kukoricaszárból keretet készítettünk a nagyokkal, így készült el a kamránk. Hosszabb ideig remek dekoráció is volt, és különféle játékokat találtunk ki rá. Mindenki munkája benne volt.
unicornis
2009-08-29, 10:25 AM
Az ősszel begyűjtött bogyók, beáztatott magvak, kis virágok fűzése is jó mulatság. A tompa végű hímzőtűvel könnyen átszúrják a bogyókat és a füzérek gyorsan növekednek. A több rövid füzért összekötöztük, és végül a faliújságunkat díszítettük vele.
susie76
2009-08-29, 10:34 AM
Vizuális nevelés 1.rész
susie76
2009-08-29, 10:36 AM
Vizuális nevelés 2.rész
kispillangó
2009-08-30, 05:10 AM
Szervusztok, remélem ezeket is hasznosíthatja valaki:
mamoncsi
2009-08-30, 05:11 AM
Őszre készülődve találtam ezt a sünis ötletet, igaz nem kiscsoportosoknak való de gondoltam megosztom veletek
kispillangó
2009-08-30, 05:12 AM
Részképesség fejlesztéshez.
kispillangó
2009-08-30, 05:15 AM
Fejlesztő feladatlapok.
kispillangó
2009-08-30, 05:16 AM
Gestalt látás fejlesztéséhez.
mamoncsi
2009-08-30, 05:18 AM
gyümölcsöstál
kispillangó
2009-08-30, 05:19 AM
Fejlesztő feladatlapok.
Találnom kell egy szaporább módszert a feltöltéshez.
mamoncsi
2009-08-30, 07:28 AM
Még egy kis süni az őszre
mamoncsi
2009-08-30, 07:41 AM
Lenne egy kérdésem, ti hogyan szoktátok megünnepelni egy egy kisgyermek születésnapját? Mit szoktatok készíteni?
moona.pr
2009-08-30, 10:06 AM
Lenne egy kérdésem, ti hogyan szoktátok megünnepelni egy egy kisgyermek születésnapját? Mit szoktatok készíteni?
Minden gyermek készít egy rajzot, a születésnapját ünneplő gyermeknek, amit az óvónő összefűz. Az óvónő borítót készít amin szerepel a gyermek neve és hányadik születésnapjára kapta, illetve kiktől kapta.
Meglepetésként még egy játékkal, mesével kapcsolatos kívánsága is teljesülhet.
macamama
2009-08-30, 10:16 AM
Ebben a tanévben kistérségi szinten a mi óvodánkban fogjuk megünnepelni a Víz világnapját. Ebből az alkalomból a nagycsoportosoknak játékos vetélkedőt szeretnék szervezni. A ti segítségeteket is kérném ehhez. Légyszi küldjetek jobbnál jobb játékos ötletet a vetélkedőhöz, ami a vízzel kapcsolatos. Köszönöm előre
macamama
2009-08-30, 10:29 AM
Egy régi kedves gyerek dal jutott az eszembe, de sajnos nem tudom egészen végig. valaki tudja e?
Ismeritek Babszem Jankót ugye, hogy mindnyájan?
ott lakik az erdő szélén egy picike házban.
Refr: Ekkora, mekkora ekkora, mint egy babszem akkora
minden rosszra mindig kész,
huncut kis csibész
Volt neki egy nagy puskája vagy 2 centiméter
meg is tömte Babszem Jankó mákszemnyi söréttel
Refr: Ekkora....
Szoktak ott az erdő szélén farkasok tanyázni
el is indult Babszem Jankó farkasra vadászni
Refr. Ekkora...
Meg is látott Babszem Jankó egy nagy farkast nyomban,
de a farkas is meglátta, s be is kapta hamm, hamm
Refr.Ekkora..........
Szerencséje volt Babszemnek, hogy az apja látta,
s farkas hasát egy nagy késsel nyomban ki is vágta.
Refr: Ekkora........
....................................(ezt nem tudom, hogy van)
s pipaszárral a nadrágját csúnyán kiporolta.
Refr:Ekkora...
unicornis
2009-08-30, 11:12 AM
Nálunk a szülinap úgy zajlik, hogy az óvónők készítenek egy-egy ajándékot a gyermekeknek, és azt közösen adjuk át a csoport nevében. Mi minden hónap utolsó csütörtökén ünnepeljük a havi szülinaposokat, általában ebéd után, mert ilyenkor a konyháról kap a csoport egy tortát, és ezzel köszöntjük a szülinaposokat. A Jöttem karikán... vagy a Jót kívánunk ma neked... dalt szoktuk énekelni.
csipkebogyo
2009-08-30, 11:27 AM
Egy régi kedves gyerek dal jutott az eszembe, de sajnos nem tudom egészen végig. valaki tudja e?
Ismeritek Babszem Jankót ugye, hogy mindnyájan?
ott lakik az erdő szélén egy picike házban.
Refr: Ekkora, mekkora ekkora, mint egy babszem akkora
minden rosszra mindig kész,
huncut kis csibész
Volt neki egy nagy puskája vagy 2 centiméter
meg is tömte Babszem Jankó mákszemnyi söréttel
Refr: Ekkora....
Szoktak ott az erdő szélén farkasok tanyázni
el is indult Babszem Jankó farkasra vadászni
Refr. Ekkora...
Meg is látott Babszem Jankó egy nagy farkast nyomban,
de a farkas is meglátta, s be is kapta hamm, hamm
Refr.Ekkora..........
Szerencséje volt Babszemnek, hogy az apja látta,
s farkas hasát egy nagy késsel nyomban ki is vágta.
Refr: Ekkora........
....................................(ezt nem tudom, hogy van)
s pipaszárral a nadrágját csúnyán kiporolta.
Refr:Ekkora...
Ezt találtam a neten....
Ismeritek Babszem Jankót ugye, hogy mindnyájan.
Szüleivel ott lakott egy erdőszéli házban.
Volt neki egy kis puskája, vagy két centi méter.
telerakta ezer apró mákszemnyi söréttel.
Refr.: Ekkora! Mekkora?
Mint egy babszem akkora.
Minden rosszra mindig kész,
huncut kiscsibész.
Erdő mélyén szoktak néha farkasok tanyázni.
Elment egyszer Babszem Jankó farkasra vadászni.
Megleste a farkas komát, megcélozta nyomban,
de a farkas észre vette, és bekapta hamm-hamm!
Refr.
Szerencséje volt Babszemnek, apukája látta.
Farkas hasát egy nagy késsel azonnal felvágta.
Sírt rítt ám a rosszcsont Babszem, mert az apja fogta, s
Nadrágját egy szalmaszállal csúnyán kiporolta.
Radványa
2009-09-04, 12:49 PM
Ebben a tanévben kistérségi szinten a mi óvodánkban fogjuk megünnepelni a Víz világnapját. Ebből az alkalomból a nagycsoportosoknak játékos vetélkedőt szeretnék szervezni. A ti segítségeteket is kérném ehhez. Légyszi küldjetek jobbnál jobb játékos ötletet a vetélkedőhöz, ami a vízzel kapcsolatos. Köszönöm előre
Ezeket tudom adni!
329757
329758
329759
329760
329761
csipkebogyo
2009-09-04, 01:43 PM
Keresővel találsz még hasznos dolgokat a Viz Világnapjával kapcsolatban, pl:
Játékok a vizes témákhoz
mamoncsi
2009-09-06, 08:38 AM
Cibi21!
a barátság héthez ezt a mesét tudnám ajánlani
Ha valaki még tud esetleg ehhez a témakörhöz bármilyen ötlettel hozzásegíteni azt kérem ossza meg velünk
cibi21
2009-09-06, 09:20 AM
Nagyon szépen köszönöm a segitséget....szerinted hogyan vihetném be a baratság témakörét a matematikába illetve milyen fogó vagy körjáték kapcsolódik ehhez ...
susie76
2009-09-07, 03:36 PM
Szerintetek érdemes megrendelni az Óvónők kincsestára c. kiadványt? Már régóta szemezek vele, de nem tudom, hogy mennyire tartalmaz jól hasznosítható ötleteket?
Köszi
Petite Fleur
2009-09-07, 05:04 PM
Sziasztok!
Van valakinek a kompetencia alapú nevelésről anyaga? Nálunk most azt fogják bevezetni, jó lenne többet tudni róla...Egyébként pedig
mindenkinek nagyon köszönöm a feltett anyagokat, az oldal nagyon jó!
Rengeteg hasznosítható ötletet találtam a munkámhoz, igyekszem én is hozzájárulni mielőbb a gyűjtemény gyarapításához!
Köszönet: Petite Fleur
Szuperkutyi
2009-09-09, 11:19 AM
Szerintetek érdemes megrendelni az Óvónők kincsestára c. kiadványt? Már régóta szemezek vele, de nem tudom, hogy mennyire tartalmaz jól hasznosítható ötleteket?
Köszi
Szia!
Én megrendeltem, és szerintem nagyon jó. Éppen ma kaptam meg a legújabb részt, és ebben is jó dolgok vannak. (Játékok az anyanyelvi fejlesztéshez, mai gyermekversek óvodai feldolgozása, népmesék drámapedagógiai feldolgozása stb.)
Katelynn
2009-09-09, 12:20 PM
Nagyon hasznos oldalakra bukkantam itt! Köszönet érte minden Kedves Tagnak! Szeretnék én is hozzájárulni az itt fellelhető kincsekhez, remélem valaki hasznát tudja majd venni!
Szuperkutyi
2009-09-09, 12:20 PM
Jó ez a dalocska nincs esetleg kotta hozzá, hogy a dallamát is megtanulhatnánk?
Nekem csak így van meg kottával:
http://kepfeltoltes.hu/090909/img075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090909/img074_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
susie76
2009-09-09, 02:54 PM
Nekem csak így van meg kottával:
szia!
Köszi szépen.A 3. és a 4. sor első hangját meg tudnád mondani, hogy hol helyezkedik el. Ja és még azt hogy az első sorban milyen előjegyzés van.
Köszi
macamama
2009-09-10, 08:15 AM
S:O:S!
A lehető legszabálytalanabb módon tegnap szeptember 9.-én közölték velünk, hogy a kis létszámú 2 csoportot összevonják azonnali hatállyal az óvodánkban (kolléganőnk tartós betegsége miatt)
Eddig úgy volt, hogy nagycsoportom lesz, szépen fel is készültem jó ötletekkel, hétfőtől meg 3 évestől a 7 évesig együtt kell foglalkozni. Tanácsot szeretnék kérni, hogy csinálják ezt azok az óvónők, akik vegyes életkorú korcsoportban dolgoznak?
SMelu
2009-09-10, 09:39 AM
Szia! Nálunk 2 és fél évestől 6 évesig vannak a csoportban. Eddig nálunk úgy zajlott, hogy reggel egy órás foglalkozás van, és ha közben a kicsik elfáradnak, félre ülhetnek, a többiek pedig folytatják a munkát. Illetve ha együtt dolgoznak, akkor ugyan abból a feladatból van egy könnyebb és nehezebb. A közös foglalkozás után pedig ahogy lehetőség van, egyesével vagy kettesével külön foglalkozásra mennek a gyerekek. Remélem tudtam egy kis ötlettel szolgálni.
Miyako-chan
2009-09-10, 04:36 PM
Kedves kollégák!
Aki még nem ismerné, van egy honlap, ahol mindenféle ötleteket lehet találni óvodapedagógusoknak, valamint tanítóknak, tanároknak.
http://www.ovono.hu/
Böngésszétek kedvetekre, mert tényleg vannak hasznos dolgok itt.
mamoncsi
2009-09-11, 11:11 AM
el is kezdeném akkor a sort.Kiscsoportban vagyok. Tegnap és ma ezeket a faleveleket készítettük és egy hosszú zsínórra aranyos kis csipeszekkel kitettük a folyósóra, hogy a szülők is láthassák.
mamoncsi
2009-09-11, 11:19 AM
Ezt énekeljük
Szúrós gombóc jár a kertben,
szusszan, pöffen minden percben.
Bokrok alját nézi sorra,
buzgón szaglász nedves orra.
Hátán kócos a sok tüske,
megfésülné, de nincs tükre.
Nem nyúl hozzá, így is jó!
Úgy hívják, hogy sündisznó.
mamoncsi
2009-09-11, 11:31 AM
Gryllus Vilmos: Dalok2 című albumán található meg ez a dal, zenével együtt
De belinkelem a gyors felhasználás érdekében :-)
lakita
2009-09-11, 12:28 PM
http://www.sulinovaadatbank.hu/index.php?akt_menu=253&kmenu=1
itt találhattok meg minden anyagot és segédanyagot egyben, amit az óvodai kompetenciához lehet használni.
csipkebogyo
2009-09-11, 08:59 PM
Mit csináltunk nyáron?
Nagycsoportos foglalkozáshoz
macamama
2009-09-12, 06:47 AM
Szia! Nálunk 2 és fél évestől 6 évesig vannak a csoportban. Eddig nálunk úgy zajlott, hogy reggel egy órás foglalkozás van, és ha közben a kicsik elfáradnak, félre ülhetnek, a többiek pedig folytatják a munkát. Illetve ha együtt dolgoznak, akkor ugyan abból a feladatból van egy könnyebb és nehezebb. A közös foglalkozás után pedig ahogy lehetőség van, egyesével vagy kettesével külön foglalkozásra mennek a gyerekek. Remélem tudtam egy kis ötlettel szolgálni.
Hogy érted azt, hogy egy órás a foglalkozás?:eek:
Komplexen dolgoztok fel egy témakört azt gondolom, pl megszámoljátok, színeket néztek, mértek stb beszéltek róla, persze differenciáltan, és ezt a gyerekek bírják figyelemmel és türelemmel egy óra hosszáig?
csipkebogyo
2009-09-12, 12:47 PM
SZŐLŐ-SZÜRET
Szólások:
-„Savanyú neki a szőlő”. ( Nem tud elérni, megszerezni valamit, ezért lekicsinyli. )
-„Bús, mint szüret után a szőlő.” ( Szomorú, lehangolt. )
-„Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér!” ( Lesz még nekünk jó sorunk. )
-„Szőlőben is terem arany!” ( A szőlőműveléssel sokat lehet keresni. )
-„Sok szüret volt azóta!” ( Régen történt. )
Szólás ( madárijesztőről )
„Olyan, mint egy madárijesztő!” ( Nagyon sovány, nagyon rongyos külsejű. )
Találós kérdések:
Száron csüngő palota,
gyöngyszem mindegyik
szoba.
Sok szeme mégsem lát,
ha bőréből kihúzzák,
sötét helyre bezárják,
lakománál kínálják.
Sok szemével mosolyog,
Ha megnyomod, kicsorog.
Dalos játékok:
-Lipem-lopom.....
-Alszik a csősz...
Énekek:
-Ettem szőlőt...
-Érik a szőlő...
-Igyunk, mert...
-A kállói szőlőbe..
Mesék:
-Benedek Elek: A szegény ember szőlője ( Icinke-picinke 221.old )
-Szüret...( Szabadon, játékosan, örömmel 9o. old )
-A szőlősgazda meg a rigó.
-Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack...
-Lipem-lopom ( Óvodai bábjátékkönyv 9o.old )
-Parkándi Géza: Madárijesztő ( Itt a nyár táncot jár a.. 69.old )
-A róka és a szőlő
Versek:
-Gáspár János: Érik a szőlő ( Peregnek,porolnak...36.old )
-Fazekas Anna: Szüret ( Peregnek, porolnak.. 36.old )
-Gáspár János:Ősszel víg szüret zajára ( Peregnek, porolnak. 36.old )
-Kányádi János. Eljött a szüret ( Peregnek, porolnak. 41,old )
-Pákolitz István: Szüret ( Peregnek, porolnak. 42. old
-Gál Sándor: Szüret ( Peregnek, porolnak. 45.old )
-Fazekas Lajos: Szüreti készülődés ( Peregnek, porolnak…. 47.old )
-Takáts Gyula:Szüreti vers (Mesélj nekem! 172.old.)
Mondóka
Elmúlt a nyár,itt az ősz,
Szőlőt őriz már a csősz.
Elment apám szőlőt lopni,
elfelejtett zsákot vinni.
Mondd meg te,hány zsák kell?
Elmentem én a szőlőbe szőlőt szedegetni,
utánam jött a kishúgom szőlőt csipegetni.
beszaladtunk a nádasba,
sípot csinálgatni.
Az én sípom csak azt mondja:
dib-dáb,daruláb,
Ketten vettünk egy bundát.
Barkácsolás
-dugószeletekből szőlőfürt kirakása, ragasztása, majd festése
-dogónyomatból szőlőfüart formázása v. szőlőinda
-papírgalacsinokból szőlőfürt formázás
SMelu
2009-09-12, 12:58 PM
Egy órában különböző dolgokat csinálunk. Például mozgásos feladatokat, festést, mondókákat gyakorlunk. Mindenki ugyanazt csinálja alapvetően, csak más az elvárás. Például mozgásos feladatnál: 6 évesnél elvárjuk, hogy magától kövesse a feladatot, reagáljon a változtatásokra, míg a kicsiknek segítünk, és örülünk ha alapvető dolgokat megcsinálja. Vagy a nagyoknak 2 kört kell menni, míg a kicsiknek elég csak egy felet. Stb. Minden nap más van a foglalkozáson, például ezen a héten a gyümölcsök voltak, és minden nap 1-1- gyümülcsöt elemeztünk ki, kóstoltunk meg. ( És itt is, a kicsik a nagyokkal együtt dolgoztak. Kicsik megmosták a nagyok elvághatták a gyümölcsöt. És a kiejtésnél is a nagyoktól elvárjuk a precíz kiejtést, míg a kicsik téveszthetnek.) Így hirtelen ennyit tudok írni, de ha van kérdésed szívesen válaszolok. :)
SMelu
2009-09-12, 01:02 PM
Oh, és amit elfelejtettem mondani, hogy az iskola éretteknek, akik például jövőre mennek iskolába, nekik bírni kell, illetve meg kell próbálni nekik bírni, míg a kicsik felállhatnak. (De náluk is a minimum idő 20-30 perc.) De ha úgy állítod össze az órát, akkor úgy elmegy az idő, hogy észre sem veszik. Egy mozgásos feladat- egy mondókás- egy játék- egy mozgásos, utána mondókás-stb. Remélem tudtam segíteni.
macamama
2009-09-13, 02:00 AM
Időjárás megbeszéléséhez van egy aranyos kis versem
Csacsi farka száraz, jó időre várhatsz
csacsi farka nedves, nyissál ernyőt kedves!
csacsi farka meg meg lódul, az idő szelesre fordul.
Nem látod a csacsi farkát? Köd van biztos, vagy ellopták!
Ehhez készítettem egy jó nagy csacsi síkbábot miltonkapoccsal forgatható farokkal és félkörbe felragasztottam a falra egy napot, egy esernyőt, szelet ábrázoló képet és egy szürke, ködöt ábrázoló felhő formát.
Ezzel ábrázoljuk a napi időjárást.
Tucsy
2009-09-13, 01:14 PM
Óvodai programok ( OKI által minősített )
SMelu
2009-09-13, 02:24 PM
Sziasztok!
Ti szoktatok napost választani az óvodában? És ha igen, akkor hogy oldjátok meg? Készítetek napos táblát? Előre is köszönöm az ötleteket!
vizike
2009-09-13, 03:30 PM
Sziasztok!
Mi holnap kezdjük hivatalosan a tanévet. Egy kis faluban vagyok óvónő ahol egy vegyes csoporttal működik az ovi. A falu plébánosa szeretné, ha mi is részt vennénk a tanévnyitó misén. Hát 23 gyerekkel egyedül lévén nem vállaltam a jelenlétet, amit nem vett jó néven. Nektek mi a véleményetek erről?
SMelu
2009-09-14, 09:33 AM
Szia!
Én egyetértek veled, hogy nem vettél részt a tanévnyitó misén. Egy főre 23 gyerek szerintem nagy felelősség minden helyzetben, főleg egy új helyen. Jól döntöttél.
mamoncsi
2009-09-14, 01:47 PM
SMELU :-) NApostáblára amit eddig összeszedegettem mintákat
SMelu
2009-09-15, 09:27 AM
Szia!
Köszönöm a mintákat! Például a másodikat, a vonatosat hogy használnád? A kocsiba annak a jele kerül, aki aznap a felelős?
macamama
2009-09-15, 01:18 PM
Macamama a sablont megosztanád velünk?Köszönjük
Ezúton küldöm a képeket az időjárás jelző táblánkról :p
Sok sikert hozzá!
melinda óvónéni
2009-09-15, 05:06 PM
Kedves Mindenki! Kedves Mamoncsi!
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy megosztjuk egymással tapasztalatainkat, ötleteinket, ezzel tanulunk egymástól!
Mi a héten makkot fűzünk a gyerekekkel, amit előre kilyukasztottunk egy apró hegyes szerszámmal! Készülnek nyakláncok, karkötők... és kitünő őszi dekoráció is...
Hozzá tartozó versecske:
Szalai Borbála: A makk
Miért hord a
makk kalapot?
Tudod-e ?
Biztos azért,
hogy ne fázzék
a feje!
Nem ám! Hiszen
ha a meleg
rekkenő-
feje búbján
akkor is van
fejfedő.
Naptól, széltől
jól védi a
kiskalap-
azért olyan
egészséges,
mint a makk!
:-)
melinda óvónéni
2009-09-15, 05:09 PM
Szalai Borbála: Makk-emberke
Makkot szedtem tölgy alatt,
gyorsan telt a nagy kalap.
Tudtam én már előre,
mit csinálok belőle:
kutyát, macskát,
gólyát, darut,
zsiráfot is,
hosszú nyakút,
csacsit, lovat,
bocit, kecskét,
s a végén egy -
makk-emberkét...
Makkból lesz a hasa, feje,
gyufaszálból lába, keze...
Makk kalap lesz a kalapja,
hogy ne fázzon a kobakja...
andi68
2009-09-15, 05:12 PM
Szüreti mulatsághoz keresek zenéket. Tud javasolni valaki nekem hanganyagokat, és azok fellelhetőségét?
Előre is köszönöm, ha valaki segít!
susie76
2009-09-16, 03:01 AM
Szüreti mulatsághoz keresek zenéket. Tud javasolni valaki nekem hanganyagokat, és azok fellelhetőségét?
Előre is köszönöm, ha valaki segít!
Ghymes albumok jók lennének a szüretihez?
susie76
2009-09-16, 03:11 AM
Szüretihez talán lehet válogatni:
http://data.hu/get/59694/Iglice_szivem_-_Szvorak_Kati-Teka.zip.html
susie76
2009-09-16, 04:11 AM
Ghymes-ebből is lehet válogatni szüretihez
http://rapidshare.com/files/280767550/1995_Benn__nk_Van_A_Kutyav__r.rar.html
remélem sikerült a feltöltés
Tessy
2009-09-16, 08:07 AM
Sziasztok,szeretném a régi piros pontokat (nálunk ezzel jutalmazták az óvodásokat ) lecserélni valami egyébre.Ti mivel jutalmazzátok az óvisokat? Ha van valami ötletetek szívesen fogadom. Esetleg sablon is.
Tmesike
2009-09-16, 08:32 AM
Szia Tessy! Én nem csupán piros pontokat használok a jutalmazáskor. Témától függő a jutalmak formája . Az őszi időszakban például ha éppen gyümölcsökről beszélgetünk , akkor valamelyik gyümölcs lerajzolt ,kivágott formáját használom(vagy témához illő matricákat).Nálam a jutalmazás általában témához kapcsolódó.Remélem segítettem !
vizike
2009-09-16, 10:40 AM
Sziasztok!
Én mosolygót használok a piros pontok helyett. :-) A szülők kérésére egy kis formátumú füzetbe gyűjtjük és minden tíz mosolygó után kapnak egy csillagot, ami különböző színű lehet. A szülők szerint, így el lehet dicsekedni a nagymamáknak, szomszédoknak is.
vegsone
2009-09-16, 12:07 PM
Jutalmazáshoz: Olyan megoldást is láttam már, hogy a csoportterem falára egy vár volt festve (esetleg kartonból is el lehet készíteni), és a várba vezető út kövein lépegettek egy-egy lépést a gyerekek (jelei, fényképei), ha elég kanyargós az út elég sokáig "játszható" a legügyesebb, vagy legjobb stb gyerek jut el elsőnek a várba. Utána sorban a többiek.
macamama
2009-09-16, 01:40 PM
A mi óvodánkban az én kolléganőim a nagycsoportban naponta értékelték a gyerekeket
"Napocska,"" felhő" és" villám "jelek voltak a jelek mellé minden nap feltéve.Hét végén meg lehetett nézni, hogy ki volt a legügyesebb, kinek volt legtöbb "Napocskája"
Én nem szeretem ezt az értékelési rendszert, túl iskolás dolognak tartom.
Angkor
2009-09-16, 05:28 PM
Kedves Óvónénik!
Hagyjuk meg a piros pontokat, mosolygó arcokat, képecskéket az iskolai teljesítmény értékelésének.
Lehessen boldog és elégedett "csak úgy", bármiféle megfeleltetés és elvárás nélkül az a kisgyerek, hiszen később hozzá kell szoknia (sajnos túl hamar) a különféle elvárásokhoz, az értékeléshez, a csak akkor fogadlak el, ha...típusú, felnőttek által felállított, teljesítménykényszer központú világunknak.
Nekem ez a véleményem.
csipkebogyo
2009-09-16, 07:23 PM
Letöltés:
A DIÓ (http://data.hu/get/1713947/A_DIO.doc.html)
A dióverés kezdete: Szeptember 8-a, kisasszony napja.
Szólás-mondások:
-„ Kemény dióba harapott”! ( Nagy feladatra vállalkozott. )
-„ Üres dión kócolódnak”. ( Semmiségen veszekednek. )
-„Kemény dió. ”( Fogas kérdés, nehezen meggyőzhető ember. )
-„Egy férges diót sem adnék érte.” ( Semmit sem ér.)
-„Törd meg a diót, ha megakarod enni!” ( A kitűzött célért a nehézségeket is vállalni kell. )
-„Olyan, mint a dióbél!” ( Nagyon finom. )
Találós kérdés
Icipici emberke csontruhába
öltözve.
Zöld burokban születtem,
mikor aztán nagy lettem,
a zöld burok kifeslett
és az úrfi kiesett. ( Dió )
Dalos játékok:
-Erre csörög a dió..
-Kiszáradt a diófa...
-Hej vára, vára...
Dal:
-De jó a dió...
Mondókák:
Dombon törik a diót,
hegyen meg a mogyorót.
Tessék kérem megbecsülni
és a végén lecsücsülni,csüccs!
Így törik a diót kopp,kopp,kopp
úgy meg a mogyorót ropp,ropp,ropp.
Csóka,csóka,vess diót,
én meg vetek mogyorót!
Erre csörög a dió,
erre meg a mogyoró.
Erre csörög,erre,erre,
Falat törtek,az csörög,
hordót vittek,az dörög.
Itt a dió,mogyoró,
te vagy a hunyó.
Erre csörög a dió,
erre meg a mogyoró.
Gyere pajtás,fogj meg engem,
itt állok az ajtófélen.
Görög dinnye, török tök
Szerda után csütörtök.
Török-török, hömpörög
Egy zsák diót megtörök.
Görgő-börgő mogyoró
te leszel most a fogó!
Mesék:
-Móra Ferenc. Dióbél királykisasszony (Szabadon játékosan, örömmel 75.old)
-Móra Ferenc: Dióbél királyfi ( Peregnek, porolnak... 1oo. Old )
-Bakó Krisztina: Az eltűnt diók ( Tarka lepke.. 2o4.old )
-A kis mókus fél diója.
-A dió.
-Egy szem dió ( Mesetár 176.old )
Versek:
-Csoóri Sándor: Dióbélbácsi ( Peregnek, porolnak... 38.old )
-Galambosi László: Dió ( Peregnek, porolnak... 31.old )
-Takáts Gyula: Rigó rúgta dió ( Peregnek, porolnak...37. old )
-Pákolitz István: Dió ( Peregnek, porolnak... 37.old )
-Gáspár János: Dombon törik a diót... ( Peregnek, porolnak.. 32.old )
-Tamkó Sirató Károly: Dombon ( Peregnek, porolnak... 37.old )
-Dénes György. Diószegi dió ( Peregnek, porolnak.. 45.old )
-Ölbey Irén: Diófa ( Peregnek, porolnak.. 47.old )
-Weöres Sándor:Bújócska
-Csanádi Imre:Mókuscsalogató
-Zelk Zoltán:Nem úgy van az,te rigó!
-Takáts Gyula:Szüreti vers
-Nagy László:Dióverés (Nefelejcs 1987.)
Exner Leó:Piff,puff!
Piff,puff,leverem!
Elbújt? Meglelem!
Mérges vagyok,ha mondom!
Bundájából kibontom.
Csontját össze-vissza töröm.
Sárgás bőrét lekörmölöm,
s hogy elmúljék haragom,
fehér húsát bekapom.
Pákolitz István: Dió
Kihasadt a dió
zöld zakója,
nem csoda, viseli
tavasz óta.
Őszanyó megvarrná
ökörnyállall,
de az a pár öltés
mit használna?
Lábadozik a szél
közel-távol,
kirázza a diót
zakójából.
Galambosi László: Dió
Azt fütyüli a rigó
Megérett már a dió.
Le kell verni a fáról
Öregapó diót zsákol.
Hív anyóka, jó ebéd lesz,
Gőzölög a diós rétes.
Osváth Erzsébet: Ribillió
Ez aztán a ribillió
Lepottyant egy rakás dió
Hogy lepottyant, összekoccant,
Összekoccant, nagyot koppant.
A tolvaj szél járt a kertben,
Láthatatlan köpönyegben.
A diófát megtépázta,
Megtépázta, megdézsmálta.
Aztán eltűnt, mint a pára,
Köd előtte, köd utána.
Kézimunka-rajz-mintázás:
-Barkácsolhatunk: teknőst, katicát, egeret, hajót, bölcsőt, virágkosarat, zeneszerszámot, méhecskét, lepkét, autót, miniatűr gyümölcsöstálat, dió baglyot, kukacot, stb.
-Dióbélből lánc fűzés.
-Olvasztott viaszt öntsünk nagyobb dióhéjba,szép gyertyatartónk lesz.
-Dióból kitűzőt készíthetünk:filccel rárajzolunk,temperával kifestjük,lelakkozzuk. Gipszet öntsünk bele és tegyünk oda biztosítótűt.
http://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di6.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di4.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di5.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di5.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di6.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di4.gifhttp://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/di5.gif
Szuperkutyi
2009-09-17, 10:12 AM
Sziasztok!
Ti szoktatok napost választani az óvodában? És ha igen, akkor hogy oldjátok meg? Készítetek napos táblát? Előre is köszönöm az ötleteket!
Szia!
Nálunk a csoportszobában 5 asztal van. Ezek egy-egy gyümölcs nevét viselik (alma, körte, szilva, barack, cseresznye). Ennek megfelelően a napostáblánkra 5 gyümölcsfát készítettünk, a gyümölcsökre az asztalnál ülő gyerekek jelét rajzoltuk. Az aktuális napos jelét le szoktuk venni a fákról és egy kis kosárba tesszük-tűzzük gombostűvel- középre. A tábla egy textillel bevont hungarocell-lap, a díszítés dekorgumiból készült. Az asztalok jelei a szalvétatartókon köszönnek vissza, szintén dekkorgumiból.
Remélem, hogy érthető voltam. A képek nem túl jó minőségűek, mivel a telefonommal készítettem őket.
http://kepfeltoltes.hu/thumb/090917/tn_K_p010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (http://kepfeltoltes.hu/view/090917/tn_K_p010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
http://kepfeltoltes.hu/thumb/090917/tn_K_p012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (http://kepfeltoltes.hu/view/090917/tn_K_p012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
peterfii
2009-09-17, 12:54 PM
Sziasztok
Opcionális tervezetre lenne szükségem egészségneveléshez.
Ha tudtok segitsetek!!
Köszönöm
susie76
2009-09-19, 08:06 AM
Nagyon jó kis oldal, egyszerű de nagyszerű ötletekkel.
http://csiribiri4.blogspot.com/2009_03_01_archive.html
Ancsapancsa
2009-09-19, 11:20 AM
Nagyon jó oldalra bukkantam, ahol letölthető kiadványokat is találtam.
http://www.egeszsegneveles17.hu/kiadvany.php (http://www.egeszsegneveles17.hu/kiadvany.php)
Van köztük ovisoknak való és van olyan is, ami inkább a felnőtteknek. Néhányat válogattam ide is csalogatónak:) , összecsomagolva is letölthető innen:
http://rapidshare.com/files/282255095/_EG__SZS__GNEVEL__S.ZIP
Táplálkozási piramis
Egy egészséges nap - óvodás korúak kifestőkönyve
Táplálkozás háza (korong)
http://www.egeszsegneveles17.hu/images/boritok/7b7-a.jpg http://www.egeszsegneveles17.hu/images/boritok/7b5,5-a.jpg http://www.egeszsegneveles17.hu/images/boritok/7b8-b.jpg
» Letöltés PDF (http://www.egeszsegneveles17.hu/pdf/7b7.pdf) » Letöltés PDF (http://www.egeszsegneveles17.hu/pdf/7b5,5.pdf) » Letöltés PDF (http://www.egeszsegneveles17.hu/pdf/7b8.pdf)
Az óvodáskorú gyermek egészséges fogaiért
http://www.egeszsegneveles17.hu/images/boritok/7b5.jpg
» Letöltés PDF (http://www.egeszsegneveles17.hu/pdf/7b5.pdf)
Rnecsi
2009-09-20, 05:16 AM
Sziasztok!
Sajnos 2 éves iker kisfiainkat bölcsődébe kellett adnom és el kellett kezdenem dolgozni agyagi helyzetünk miatt.
A gondom az lenne, hogy míg én a kórházban feküdtem nagy pocakkal a kedvenc költöztetőcsapatom elhagyott egy dobozt, mégpedig azt, amiben az eddig összegyűjtött óvodai anyagaim voltak...
A munkakezdéshez szükségem lenne szinte az összes dokumentációra, ami egy óvodai csoportban fellelhető (egyéni fejlesztési terv vázlat, éves- és havi tervezet életorra bontva lehetőleg - vegyes életkorú csoport lesz 2 évtől 7 évig)...
Segítségeteket előre is köszönöm!
Csilla
JULA56
2009-09-20, 05:53 AM
Szia Csilla!
Nagyon együtt érzek veled, szeretnék segíteni, de a legfontosabb kérdésre nem kaptam választ.
Milyen helyi programmal dolgozol az óvodában? Van egy Országos Alapprogram / minden óvodára kötelező érvényű /, arra épül a helyi program: minden óvoda a sajátosságainak megfelelően dolgozta ki magának, vagy adaptált. Erre épülnek az általad kért dokumentumok… mert minden óvoda más feltételekkel működik – a helyi sajátosságok meghatározó jellegűek. :)
susie76
2009-09-20, 07:38 AM
Egy-két jó ötlet, hogy mit lehet a kéz- és láb lenyomattal kezdeni
hajnimaci
2009-09-20, 08:18 AM
Sziasztok!
Nekem ujjlenyomatos képeim vannak, szerintem nagyon jópofák:p
susie76
2009-09-20, 01:21 PM
Éves terv
mamoncsi
2009-09-20, 03:21 PM
Sziasztok! Kiscsoportban mennyi ideig szoktatok tornázni, kinek milyen játékos ötlet vált be?
Rnecsi
2009-09-21, 01:32 AM
Milyen helyi programmal dolgozol az óvodában?
Szia!
Ez egy korai fejlesztő jelenleg, de családi napközi lenne, ami ha megvan az engedélyeztetés.
A csoportba SNI gyerekek járnak (látássérült, shunt-ös, down-os, hiperaktív, stb.). A konkrét program még nem alakult ki, ezért is szeretnék tisztán látni melyik lenne számunka a jó... A gondom az, hogy szülés előtt 2 évet egy normál óvodában dolgoztam ahol a dokumentációk között nem volt sérült gyerekekkel kapcsolatos anyag. (Az egészségesekkel kapcsolatosat pedig elhagyták valahol...).
JULA56
2009-09-21, 09:03 AM
Szia Rnecsi! :)
Konkrét dokumentációval nem tudok segíteni, a mi óvodánkban hetente egy-egy órát foglalkozik az arra rászoruló gyerekekkel gyógypedagógus, logopédus . Az egyénre szabott feladatokat összehangoljuk a napi tevékenységek lehetőségeivel. Vegyes csoportjainkban két és félévestől, hét-nyolc éves gyerekek , teljes elfogadás elvének megfelelően szeretetben, megértésben élnek .
Feltétel nélküli elfogadás, szeretet : „ Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek, és segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre.”
A mindennapjainkban , az óvodánkban, csoportok közösségében természetes a korkülönbség, a fejlettségi szintek közötti különbség, alkalmazkodnak, egymást segítik. Tapasztalatom, hogy a vegyes csoportban nevelkedő gyerekek, sokkal toleránsabbak, figyelmesebbek, segítőkészebbek egymás iránt, kevesebb a konfliktus.
Nevelési rendszerünkben elsődleges tevékenységi forma a játékba integrált tanulás, csak tiszta forrásból a művészetek eszközeivel. Segítségül a www.Ghymes-gyerekszemmel.hu :)
JULA56
2009-09-21, 09:12 AM
Bocsánat, ezt még gyakorolnom kell, talán így sikerül! :)
Ghymes-gyerekszemmel
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102377
susie76
2009-09-21, 02:42 PM
Ma lufival festettünk faleveleket, nagyon jók lettek :)
Felfújtam kicsi lufikat -ez volt az "ecset"
Egy kis szivacsdarabot belemártottuk különböző színű festékekbe, majd a szivaccsal bekentük a lufi egy részét..Lehet rögtön a lufit is a festékbe mártani (akár több színt is-úgy még szebb) Végül a lufikat végig görgettük a papír falevélen. Fontos, hogy "görgessük", mert ha úgy húzzák végig, akkor nem látszik a minta.
Nagyon szép színesek lettek.
mamoncsi
2009-09-21, 03:27 PM
Mi ezeket a süniket a múlthéten készítettük a kiscsoportosokkal
susie76
2009-09-21, 03:27 PM
Susie!Ez nagyon jól hangzik! Igazán lefényképezhetnéd az elkészült műveket :-)
Majd megpróbálom, bár szerintem elég nehéz fényképen megmutatni. A minta biztos, hogy nem látszik esetleg a színek, de majd igyekszem :)
Kis -középső (4-5 évesekkel) csoporttal csináltam.
susie76
2009-09-21, 03:32 PM
Mi ezeket a süniket a múlthéten készítettük a kiscsoportosokkal
Nekem nagyon tetszett az a kézlenyomatos süni, azt hol találtad, hátha vannak még ott jó kis ötletek?
csipkebogyo
2009-09-21, 06:28 PM
Óvodai jelek - disney állatkák (http://data.hu/get/1727611/Ovodai_jelek-disney_allatkak.zip.html)
Márti81
2009-09-22, 07:06 AM
Sziasztok!
Új vagyok az oldalon és szükségem lenne egy kis technikai segítségre. Rengeteg kifestőm van, főleg Disney de nem tudom hogyan lehet egyszerre többet feltölteni. Gif. formátumú és több ezer van... A kis vakondosból is van még, de azt is csak egyenként sikerült.
susie76
2009-09-22, 02:12 PM
Ime az ígért lufis levélképek, nem tudom mennyit adnak vissza belőle a képek?
Tucsy
2009-09-23, 05:05 AM
Mihály nap
Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint Mihály a túlvilágra költöző lelkek kísérője, Ő ítéli meg az emberek cselekedeteit az Utolsó Ítéletkor. Általában kezében karddal és mérleggel ábrázolják. János evangélista Jelenések könyvének 12. fejezetében hatalmas képekben tudósít minket Mihály arkangyalnak a sárkánnyal vívott harcáról.
Mihály nap az ősz első ünnepe. Az ősz és a tél időszaka a befelé fordulás, a koncentráció, a belégzés és visszahúzódás időszaka (a növények is visszahúzódnak) – míg a tavasz és a nyár a kilégzés, a keletkező élet évszaka. Mihály időszakban érezhetően küszöbön állunk a nyári és a téli napforduló között. Olyan, mintha ilyenkor a fény és a sötétség között ellentmondás lenne. A napok érezhetően rövidülnek, azaz a külső napfény egyértelműen csökken és az életerők visszahúzódnak a természeti folyamatokból. Az ember azonban a természet ezen elhalásával szemben megpróbál valamit tenni, amennyiben megkísérli a nyári napfényt magába felvenni és megõrizni. Ezt aztán a legmélyebb téli időben lelki fénnyé tudja változtatni, amely a karácsony éjszakát beragyogja. Ez annál inkább sikerül, minél inkább tudatosan lépjük át az őszi küszöböt a Mihály időszakban. Természetesen az óvónő szájából mindezekről egy szó sem hangzik el. Mihály napot az óvodában bátorságpróbákkal, és sárkányos mese elmondásával ünnepeljük , lehet sárkányt eregetni.
Márton napi játékok
Sziasztok !
Időjárás naptárra volna szükségem,mivel eddig tanítónéni voltam és most kiscsoportos óvónéni vagyok !
kriszti29
2009-09-24, 02:15 PM
Sziasztok!
Nagycsoportot kaptam az idén, és jár a csoportba egy kislány aki nem beszél velünk, csak néhány gyerekkel. A régi óviban 3 évig nem szólalt meg. A családi körben beszél, és a pszichológussal is. De se a csoportban, se négyszemközt nem beszél velünk. Én már minden szakirodalmat elolvastam amit találtam a neten.De a konkrét terápiát nem találtam.Megköszönném ha valaki segítene ha van anyaga hozzá.A gyakorlati része érdekel elsősorban.Egy foglalkozás anyaga vagy ilyesmi.
Köszönöm
susie76
2009-09-24, 02:44 PM
sziasztok!
Nincs valakinek olyan színezője, amin egy egész alakos indián torzsfőnök van? köszi
mamoncsi
2009-09-24, 03:39 PM
nekem ezek az indiánjaim lennének
mamoncsi
2009-09-24, 03:40 PM
Valaki egyszer feltett különböző óvodai jelek gyűjteményét a fórumra, de keresőben nem találom.Lementette valaki esetleg? (nem a disneysre gondolok)
ovodás
2009-09-24, 04:14 PM
én ezt mentettem le :)
csipkebogyo
2009-09-24, 10:31 PM
Valaki egyszer feltett különböző óvodai jelek gyűjteményét a fórumra, de keresőben nem találom.Lementette valaki esetleg? (nem a disneysre gondolok)
Óvodai jelek
mamoncsi
2009-09-25, 10:28 AM
Húú de gyorsak vagytok! :-) Köszi
Esetleg valaki még egy csukott füzet képét eltudná küldeni, sehol nem találok olyat
Ancsapancsa
2009-09-25, 11:38 AM
Mindenféle színű füzet, remélem találsz kedvedre valót;)
A tegnap lattam egy időjárás naplót Micimackó gyermekregényből a szamárral de sajnos ma sehol kép és hogy kapom meg ha azt írja Csatolt Thumbnail-ek?
Köszönöm
Ancsapancsa
2009-09-25, 01:18 PM
Itt találsz egyet meg egy versikét hozzá: (#144 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1700735&postcount=144))
(#136 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1696200&postcount=136))
... és néhány saját gyűjtés a netről ötletadónak.
mati1
2009-09-25, 01:48 PM
Nemzeti- Etnikai kisebbségi nevelési programot keresek.Elöre is köszi.
Ancsapancsa
2009-09-25, 02:18 PM
Rencsinek és másoknak is hasznos linkek:
http://fejlesztok.hu/ (http://fejlesztok.hu/)
http://fejlesztopedagogusok.network.hu/
http://fogyatekos.lap.hu/
http://gyermekfejlesztes.lap.hu/
http://keszsegfejlesztes.lap.hu/
http://mozgasfejlesztes.lap.hu/
http://www.tanulasinehezsegek.hu/
http://www.koraifejleszto.hu/index.php?ln=hu&p=more&id=11&m=14
http://www.mfszakszolgalat.shp.hu/hpc/web.php?a=mfszakszolgalat&o=terapiak_fejlesztesek_5Hp6
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=532)
SNI ajánlások a kompetencia alapú programcsomagokhoz: (http://www.sulinovadatbank.hu/index.php?akt_menu=1063)
(http://www.sulinovadatbank.hu/index.php?akt_menu=1063)
Bevezető az óvodai nevelés kompetenciaterület ajánlásaihoz (http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=532)
Ajánlások autizmussal élő gyerekek kompetencia alapú fejlesztéséhez
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=534)
Ajánlások beszédfogyatékos gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez (http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=1047)
Ajánlások értelmileg akadályozott gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez (http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=536)
Ajánlások látássérült gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=537)
Ajánlások mozgáskorlátozott gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=538)
Ajánlások nagyothalló gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=539)
Ajánlások a pszichés fejlődés zavaraival küzdő gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez I. (magatartászavar esetén)
(http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=1046)
Ajánlások a pszichés fejlődés zavaraival küzdő gyermekek kompetencia alapú fejlesztéséhez II. (részképességzavar esetén) (http://www.sulinovadatbank.hu/letoltes.php?d_id=533)
Ancsapancsa
2009-09-25, 03:11 PM
Nemzeti- Etnikai kisebbségi nevelési programot keresek.Elöre is köszi.
Milyet keresel? Konkrétan írd meg, mert ahány nemzetiség annyiféle lehet.
ágiovi
2009-09-26, 10:18 AM
Sziasztok!
Nagycsoportot kaptam az idén, és jár a csoportba egy kislány aki nem beszél velünk, csak néhány gyerekkel. A régi óviban 3 évig nem szólalt meg. A családi körben beszél, és a pszichológussal is. De se a csoportban, se négyszemközt nem beszél velünk. Én már minden szakirodalmat elolvastam amit találtam a neten.De a konkrét terápiát nem találtam.Megköszönném ha valaki segítene ha van anyaga hozzá.A gyakorlati része érdekel elsősorban.Egy foglalkozás anyaga vagy ilyesmi.
Köszönöm
Kedves Kriszti29!
A mi ovinkban is volt egy mutista kislány, mivel nekem van fejlesztőpedagógusi szakvizsgám is, ezért én foglalkoztam vele. Konkrét foglalkozási anyagot azért nem talász, mert az ilyen gyerekeknél a szeretet és a bizalom elnyerése a legfontosabb terápia. Egyébként a hozzánk járó kislánynál is ugyanígy bővült azoknak a szemályeknek a köre, akikkel el kezdett beszélni. Először csak a szűk családi körével, logopédussal, aztán az oviban egy-két kisgyerekkel, utána már velem is és végül lassan a többi kisgyerekkel és az óvoda dolgozóival is. Ez egy lassú folyamat, nem szabad siettetni vagy válaszadásra kényszeríteni Őt. Támaszkodj arra, hogy néhány gyermekkel már beszél és mikrocsoportos formában ezekkel a gyerekekkel együtt játszatok. A bábjáték nagyon jó terápia. Ha segít leírok Neked néhány "foglalkozási anyagot", de szerintem nem ez a fontos, támpontnak talán mégis jó lehet.
ágiovi
2009-09-26, 10:46 AM
1. anyag: Ismerkedés, játék Csiga Zsiga bábbal, bemutatkozás, beszélgetés a családról, család lerajzolása.
Csiga Zsigával közös mondókázás, tenyérsimogatójáték a bábbal.
2. anyag: Beszélgetés az őszről, mondókázás, éneklés, Csiga Zsiga bemutatja madár barátait.
3. anyag: Eljátszuk, hogy kirándulni megyünk, közben hangutánzás (harkály, szél, avar hangja...), mondókázás. Csiga Zsigával összetalálkozunk, akivel együtt táncolunk és énekelünk.
4. anyag: Eljátszuk, hogy kirándulás közben állatokkal találkozunk, közben mondókázás, éneklés. Csiga zsiga barátaival való ismerkedés, hangjuk utánzása.
5. anyag: Kirándulás az őszi kertekben, gyümölcsöket, zöldségeket találunk. Ismerkedés az őszi gyümölcsökkel, zöldségekkel. Rajzolás, színezés, mondókázás, éneklés. Csiga Zsiga barátot talál a káposztás kertben, Nyuszi Gyuszi. (Próbáljuk a mutista kislányra ruházni a Nyuszi Gyuszi báb további szerepét).
6. anyag: Játék az őszi erdőben. Eljátsszuk, hogy hogyan hull le a fáról a falevél, fecskék, gólyák vándorláshoz készülődnek, mókusok élelmet gyűjtenek télire, hogyan esik az eső, fújja a szél a fákat, őszanyó utánzása..., éneklés, mondókázás.
Ez egy őszi terv, de számtalan ötletet lehet még hozzá társítani. A drámajáték nagyon jó módszer, mindent el lehet játszani, mutogatni, fejdíszekkel, bábokkal eljátszani, utánozni. Próbálj meg először csak hangadásra, állathangok utánzására támaszkodni, egyszer csak el kezdi mozgatni a száját, majd suttogni kezdi veletek együtt ezeket a hangokat és végül el kezdi a hangokat, szavakat veletek együtt kiejteni, mondani. nagyon jó érzés látni, ahogy feloldódik és megszólal, bizalmába fogad. Támaszkodj nyugodtan azoknak a gyerekeknek a segítségére, akikkel szívesen beszél, mert ők motíválni fogják őt. Le írhatnám az egész éves "anyagot" is, de nem hiszem, hogy szükséges. Játszatok sok bábozos, dramatizálós, tapintásos, ízleléses, hallási játékot. Meséljetek, verseljetek, énekeljetek, rajzoljatok, gyurmázzatok, készítsetek papírbábokat és minden mást, amit az oviban szoktunk. Támaszkodj arra elsősorban, amiket ő szeret játszani és úgy építsd fel a foglalkozási anyagokat. De elsősorban érezze azt, hogy nagyon szeretitek és fontos nektek, hogy jól érezze magát a csoportban, az óvodában.
Jó sokat fecsegtem, de amikor átéli valaki, amiről ír, akkor könnyű sokat beszélni. Remélem segítettem Neked, ha segíthetek még valamiben írj és kíváncsian várom hogyan sikerül kicsalogatni a csigaházból ezt a kislányt. Sok sikert Neked!
Angi31
2009-09-26, 10:48 AM
Szia SMelu!
Hogyan és mennyire előre terveztek? ki van addig a többi gyerekkel amíg egy-kettő külön foglalozáson van? Hogy oldjátok meg?
Előre is köszi a választ!
Angi
Angi31
2009-09-26, 10:57 AM
Én is szeretem ezt a technikát! Balázs Gabriella - Vizuális továbbképzésén tanultam. Én középsőben már használtam, ősszel őszi színekkel, tavasszal tavaszi színekkel. Egy kicsit vastagabb kartont A/4-es festettünk be, és amikor megszáradt, akkor vagy őszi levélformát, vagy virágokat vágtunk ki a befestett paírból. Sajna képem nincs róla,de nagyon jól szórakoztunk!
mamoncsi
2009-09-26, 04:19 PM
Magán üziben érkezett a kérés, hogy óvodai tornához keres anyagot a kolleganő.Ezen a fórumon amit én már leszedtem a következő
(#2180 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=684544&postcount=2180))
Ha vkinek van még tornával kapcsolatos anyaga várjuk :-)
susie76
2009-09-26, 04:35 PM
Tesi tervezet-ebből is lehet ötleteket lesni
susie76
2009-09-26, 04:39 PM
Valaki már felvetette, hogy az óviban készített dolgokat osszuk meg egymással. Ezt az ötletet én is csak támogatni tudom, úgyhogy várjuk a fotókat.:)
kriszti29
2009-09-26, 06:35 PM
Kedves ágiovi!
Köszönöm hogy írtál, nagyon el voltam keseredve,amikor itt kértem segítséget.
Ő szokott elsőként érkezni az óvodába.Másnap reggel -pénteken megpróbálkoztam bábokkal négyszemközt és megtört a jég!!!Nem is telt túl sok időbe...Végre hallottam a hangját!! Majdnem egy órán át játszottunk, és beszélgettünk És ez az állapot még akkor is tartott mikor megérkezett az első néhány gyerek.Egy idő után mikor sokan lettünk ,újra bezárkózott,de első alkalommal ez egész szép eredmény.A többi gyereknek is feltűnt hogy olyan gyerekhangot hall amit ezelőtt nem, és döbbenten kérdezték:te beszélsz?-ez persze inkább visszavetette az ügyemet.De mostmár hiszek benne, hogy javulni fog.Van egy kis beszédhibája-enyhén pösze, úgyhogy remélem a logopédusnak is megnyílik majd.
Nagyon köszönöm a foglalkozási ötleteket, majd próbálom ezzel folytatni. A fejlesztője sajnos nem én vagyok, így nehezebb egyéni foglalkozást összehozni, de majd megoldom valahogy.
És köszi a bátorítást!
alhana
2009-09-27, 02:32 AM
A neten találtam nemrég:
SMelu
2009-09-27, 06:23 AM
Szia!
Addig amíg külön foglalkozáson vannak, a dada vagy gyógypedagógiai asszisztens van a gyerekekkel. Sokkal előre nem tudunk tervezni, mert nem tudhatjuk, hogy ki hiányzik az nap. De alapvetően reggel átgondoljuk, hogy mit kellene aznap csinálni, és persze ez alakulhat. Igyekszünk úgy alakítani hogy egy héten mindenki bejusson, és a feladattól feléréstől függően, akár ketten is tudnak menni egyéni foglalkozásra.
susie76
2009-09-27, 08:16 AM
Sziasztok!
Keresnék olyan népi zenés játékokat,(pünkösdölőhöz hasonlókat) melyet óvisokkal lehetne előadni. Valami nagyon egyszerűre gondolok, esetleg könnyű tánclépésekkel énekekkel, mondókákkal, csak az lenne a fontos, hogy valahogy kapcsolódjon valahogy a sóhoz.
S.O.S kellene :)
köszi
Zuzmicska
2009-09-27, 01:10 PM
Sziasztok!
Keresnék olyan népi zenés játékokat,(pünkösdölőhöz hasonlókat) melyet óvisokkal lehetne előadni. Valami nagyon egyszerűre gondolok, esetleg könnyű tánclépésekkel énekekkel, mondókákkal, csak az lenne a fontos, hogy valahogy kapcsolódjon valahogy a sóhoz.
köszi
Ilyenekre gondoltál?
susie76
2009-09-27, 01:16 PM
szia!
Valami ilyesmikre csak valahogy kapcsolódnia kellene a sóhoz illetve Erdélyhez.
Köszi szépen.
kriszti29
2009-09-28, 11:12 AM
Kedves Kriszti29!
A mi ovinkban is volt egy mutista kislány, mivel nekem van fejlesztőpedagógusi szakvizsgám is, ezért én foglalkoztam vele. Konkrét foglalkozási anyagot azért nem talász, mert az ilyen gyerekeknél a szeretet és a bizalom elnyerése a legfontosabb terápia. Egyébként a hozzánk járó kislánynál is ugyanígy bővült azoknak a szemályeknek a köre, akikkel el kezdett beszélni. Először csak a szűk családi körével, logopédussal, aztán az oviban egy-két kisgyerekkel, utána már velem is és végül lassan a többi kisgyerekkel és az óvoda dolgozóival is. Ez egy lassú folyamat, nem szabad siettetni vagy válaszadásra kényszeríteni Őt. Támaszkodj arra, hogy néhány gyermekkel már beszél és mikrocsoportos formában ezekkel a gyerekekkel együtt játszatok. A bábjáték nagyon jó terápia. Ha segít leírok Neked néhány "foglalkozási anyagot", de szerintem nem ez a fontos, támpontnak talán mégis jó lehet.
A 21.oldalon írtam választ!
üdv.Kriszti29
ágiovi
2009-09-28, 05:00 PM
Kedves Kriszti29!
Örülök, hogy sikerült "megszólaltatni" a kislányt. Gondoltam, hogy nála hamarabb sikerül, mert Ő már megnyílt néhány kisgyereknek. Neki az előző oviban kezdődött el ez a folyamat. A mi mutista kislányunknál a mi ovinkban indult el és bizony kb: másfél évig tartott, míg meghallhattuk a hangját. További sikeres munkát kívánok Neked!
Ágiovi
Ancsapancsa
2009-09-29, 12:36 PM
Sziasztok!
köszi
Süss ki, napocska
Süss ki, napocska,
Itt apád, itt anyád,
Sót törünk, borsot törünk
Tökkel harangozunk.
Sajna nem jut eszembe több "sós" dal.
vakondok
2009-09-29, 12:44 PM
Süss ki, napocska
Süss ki, napocska,
Itt apád, itt anyád,
Sót törünk, borsot törünk
Tökkel harangozunk.
Sajna nem jut eszembe több "sós" dal.
Borsót főztem jól
meg sóztam megis
paprikáztam
Ábele-bábele huss.
csipkebogyo
2009-09-29, 01:54 PM
Sziasztok!
köszi
Gyerekek, gyerekek (mondóka)
Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet,
Sósat, sósat, jó ropogósat.
Aki vesz, annak lesz.
Aki nem vesz, éhes lesz.
Katalinka, szállj el,
jönnek a törökök.
Sós kútba tesznek,
onnan is kivesznek,
kerék alá tesznek,
onnan is kivesznek.
Ihol jönnek a törökök,
mindjárt agyonlőnek.
susie76
2009-09-29, 02:26 PM
Köszönöm a segítségeket, reméljük valami összejön belőlük. :)
Ha esetleg még lennének ötletek,népi gyerekjátékok ügyben, amelyek a sóvidékkel (Erdély) kapcsolatosak, még mindig örömmel veszem :D
Köszi
kriszti29
2009-09-29, 03:38 PM
Kedves Kriszti29!
Örülök, hogy sikerült "megszólaltatni" a kislányt. Gondoltam, hogy nála hamarabb sikerül, mert Ő már megnyílt néhány kisgyereknek. Neki az előző oviban kezdődött el ez a folyamat. A mi mutista kislányunknál a mi ovinkban indult el és bizony kb: másfél évig tartott, míg meghallhattuk a hangját. További sikeres munkát kívánok Neked!
Ágiovi
Kedves Ágiovi!
Ma újra sikerült a varázslat...és egy alkalommal megszólalt akkor is mikor a többiekkel voltunk. A felnőttekkel van valami gondja...Ha gyerek jön be nem zavarja, ha felnőtt abban a pillanatban bezárkózik. Egyelőre spontán játszom vele aztán igyekszem majd valami hasznosat is nyújtani neki. Ha nap mint nap tudok egy10-15 percet rászánni-négyszemközt, remélem egyszer csak a csoportban is megnyílik. Ma már ahogy becsukódott az ajtó megszólalt,de aztán egész nap csendben volt. Mégegyszer köszi a bíztatást!!
Üdv:Kriszti29
ufucska
2009-09-30, 01:50 PM
Engem nagyon érdekelne valami anyag az óvoda és a család kapcsolatáról.Kérlek segítsetek.
ágiovi
2009-09-30, 01:58 PM
Kedves Kriszti29!
Nem hinném, hogy a felnőttekkel lenne gondja, szerintem ez csak egy figyelem felhívás, egy jel, hogy Ő is itt van, ugyanúgy, mint a "rosszalkodó" gyerekeknél. Ő így próbál figyelmet kivívni magának. Ez egy lassú folyamat, de megnyílik majd a felnőtteknek is, mert "nehéz" ám nem beszélni annak, aki otthon fecseg, gondold el.
Üdv: Ágiovi
ufucska
2009-09-30, 02:07 PM
Nagyon érdekes témákról leltem számomra hasznos információkat itt.
Az én óvodásaim nagyon szeretik az olyan mondókákat, dalokat, amelyeket mozgással lehet kísérni.Mivel itt még nem láttam vagy olvastam ilyet, gondoltam megosztom veletek.
1. Húzzuk a szekeret (utánzó mozdulat)
forgatjuk a kereket,
vezetjük az autót,
becsapjuk az ajtót. (taps)
2. Itt a kezem, jobb és bal,
Összeütöm, megszólal.
Itt a kezem , bal és jobb,
Most kell vele tapsolnod.( utánzó mozdulat)
3. Megy a hajó a Dunán,(hullámzás utánzása)
Rajta ül a kapitány. (szalutálás)
Nézi a nagy vizeket,( kémlelő mozdulat)
Forgatja a kereket. (karokat mellmagasságban
Lassan forog a kerék, forgatjuk lassan,
Mert a vize nem elég.
Gyorsan forog a kerék, majd gyorsan)
Mert a vize már elég.
ufucska
2009-09-30, 02:16 PM
Volt egyszer egy kis törpe,
Zsebében a kis tükre,
Belenéz a tükörbe,
Látja, hogy orra görbe.
Szörnyű harag gyötörte,
Forgott-forgott mérgébe,
Beleesett a vederbe,
Ott az orrát betörte.
Szegény, szegény kis törpe.(utánzó mozdulat)
Kis Kata mossa a ruháját.
Itt locsol, ott locsol, a padlóra kilocsol.(utánzó mozdulat, forgás)
Kis Kata főzi az ebédjét.
Itt kavar, ott kavar, a kályhára kikavar.
Kis Kata szabja a ruháját.
Ide vág, oda vág, a fodorba belevág.
csipkebogyo
2009-09-30, 02:28 PM
Kis Kata mossa a ruháját.
Itt locsol, ott locsol, a padlóra kilocsol.(utánzó mozdulat, forgás)
Kis Kata főzi az ebédjét.
Itt kavar, ott kavar, a kályhára kikavar.
Kis Kata szabja a ruháját.
Ide vág, oda vág, a fodorba belevág.
húúú-ha!!
ezt még gyerekkoromban tanúltam én is, mi énekeltük, de ezzel a szöveggel:
Kis Kati mossa a ruháját..
Ide mos, oda mos, a teknőbe bele mos..
Kis Kati varrja a ruháját..
Ide ölt, oda ölt, a fodorba beleölt.
Kis Kati mostan táncra perdűl..
Ide lép, oda lép, aztán egyet fordúl még:p
mamoncsi
2009-09-30, 02:28 PM
Én ezt szoktam mondani a gyerekekkel
Gombás mondóka
Gomba, gomba, gomba,
(az öklök ütögetése)
nincsen semmi gondja.
(a kezek forgatása)
Ha az eső esik rája,
(az ujjak mozgatása)
Nagyra nő a karimája.
(karkörzés a fej felett)
Az esőt csak neveti,
(szájra mutatás)
Van kalapja, teheti.
(fej ütögetése)
mamoncsi
2009-09-30, 02:30 PM
a másik kedvenc
Dombon állt egy házikó,
(a kezekkel háztető formázása)
Házikóban ládikó,
(a kezek ökölbe szorítása)
Ládikóban kerek tálca
(az ököl nyitása)
A tálcán meg öt pogácsa.
(az ujjak megfeszítése)
Arra ment az egérke,
mind megette ebédre.
(a másik kézzel mindegyik ujj megérintése)
mamoncsi
2009-09-30, 02:33 PM
Szita, szita, sürü szita,
Ma szitálok, holnap sütök,
Neked egy kis cipót sütök.
Megzsirozom,
Megvajazom,
Mégis, mégis, neked adom!
Hamm, hamm!
Szemben ülve megfogjuk a gyermek kezét , és jobbra-balra lóbáljuk ritmusosan, mintha szitálnánk.
A gyermek egyik kezét tenyerünkbe fektetjük – az õ tenyere felfelé forditva, nyitva van -, azt simitjuk körbe a másik tenyerünkkel.
Megforditjuk a tenyerét, hogy a másik oldala legyen fenn.
Összecsukjuk ökölbe a kezét, a kis cipót meggyúrjuk gyengéden.
Úgy teszünk, mintha megennénk a cipót a gyerek kis öklét.
dulacsi
2009-10-01, 07:38 AM
Kedves Óvónők!
A segítségeteket szeretném kérni, szülő vagyok.
Kislányom két és fél éves, és harmadik hete jár óvodába (nálunk szeptember 15.-én kezdődik a tanév). Sok kis két és fél évest bevettek az idén a helyi, kicsi óvodába, a nagyokkal együtt 22-en vannak. Eleinte nagyon szeretett menni, nem sírt, ott maradt egy szóra. Kb. egy hete azonban hisztizik, sír reggelenként, mondja, hogy nem akar ott maradni. Azóta éjszakánként is felébred sírva, mintha rosszat álmodna, alig tudjuk megvigasztalni. Egyik nap szakadt hátizsákkal hoztuk haza, most pedig az orra van kikarmolva. Amikor ma értementem, találkoztam egy másik kisfiú (két hónappal idősebb a lányomnál) édesanyjával, aki elnézést kért a fia viselkedése miatt. Értetlenül álltam, nem tudtam, miről van szó, kiderült, hogy (az anyuka azt hitte, elmondták nekem, az óvónéni, vagy a dadus, pedig nem) a kisfiú terrorizálja a lányom, és egyedül csak őt, üti, veri, fojtogatja.
Bármilyen ötletet szívesen fogadnék, amivel meg lehetne oldani ezt a helyzetet. Én arra gondoltam, veszek kiscsokikat, és odaadom a lányomnak, hogy ossza szét a többiek között, hátha akkor megenyhül a kisfiú is. Jobb ötletem most hirtelen nincs, esetleg ha van más módszer, hogy a gyerekek megszeressék egymást, kipróbálnám.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Szép napot kívánok mindenkinek!
Enikő
mati1
2009-10-01, 10:06 AM
Őszhöz kapcsolodó rendszerező összefoglaló tervezetet v.játékokat keresek.Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.Márti
mati1
2009-10-01, 10:07 AM
Cigány gyerekek nevelése.
emesek
2009-10-01, 04:38 PM
Sziasztok!
Ovono vagyok, most nemreg talaltam ra erre az weboldalra, nagyon tetszik, nagyon erdekes dolgokat irtok, valamint raktok fel. Ezutan azt hiszem rendszeresen be-be nezek.
Minden jot!
ufucska
2009-10-02, 12:29 PM
Előzőek folytatása:
Sorba felállni gyerekek,
Lökni előre a kezeket,
Most fel az égre, aztán le,
Csípőre téve végezve.
Ha kicsi vagy is guggolj le,
Nyújtsd ki a jobb karod előre, Bal karodat is csak ne nevess,
Talpra ugorjon, aki ügyes.
Most a jobb lábat mozgatjuk,
Majd a balt is meglódítjuk,
fejforgatással együtt jár,
Tapsoljunk egyet, vége már.
ufucska
2009-10-02, 12:33 PM
Békás tóra gólya szállt,
Kerek tóba besétált,
Lehajtotta a fejét,
Kereste a pecsenyét.
Hajladoztak a nádszálak,
Integettek a békának,
Vigyázz béka, ki ne bújj!
Most guggoljál és lapulj!
De a béka nem ügyelt,
Intő szóra nem figyelt,
Kiugrott a tópartra,
Hamm, a gólya bekapta.
Szegény, szegény kis béka.
Én főleg reggeli tornánál használom és a gyerekek nagyon szeretik.
ovineni
2009-10-02, 01:35 PM
Ufucska! tetszik, amit feltettél. Csatlakoznék hozzád én is.
Nyújtsd a kezed, zárd ökölbe,
forgasd csuklód körbe-körbe.
Tapsolj kettőt, csapj térdedre,
engedd magad le a mélybe.
..............................................
Kezeimet tornáztatom,
közben vígan mondogatom:
kifordítom, befordítom,( karok előre nyújtva, tenyér ki-be, ill. le-fel)
lefordítom, felfordítom.
Zongorázok, furulyázok,
gombolyítok, tapsikálok. (játékos, utánzó mozdulatok)
Erős lett a két kezem,a tornát befejezem.
kriszti29
2009-10-03, 10:27 AM
Kedves Óvónők!
A segítségeteket szeretném kérni, szülő vagyok.
Kislányom két és fél éves, és harmadik hete jár óvodába (nálunk szeptember 15.-én kezdődik a tanév). Sok kis két és fél évest bevettek az idén a helyi, kicsi óvodába, a nagyokkal együtt 22-en vannak. Eleinte nagyon szeretett menni, nem sírt, ott maradt egy szóra. Kb. egy hete azonban hisztizik, sír reggelenként, mondja, hogy nem akar ott maradni. Azóta éjszakánként is felébred sírva, mintha rosszat álmodna, alig tudjuk megvigasztalni. Egyik nap szakadt hátizsákkal hoztuk haza, most pedig az orra van kikarmolva. Amikor ma értementem, találkoztam egy másik kisfiú (két hónappal idősebb a lányomnál) édesanyjával, aki elnézést kért a fia viselkedése miatt. Értetlenül álltam, nem tudtam, miről van szó, kiderült, hogy (az anyuka azt hitte, elmondták nekem, az óvónéni, vagy a dadus, pedig nem) a kisfiú terrorizálja a lányom, és egyedül csak őt, üti, veri, fojtogatja.
Bármilyen ötletet szívesen fogadnék, amivel meg lehetne oldani ezt a helyzetet. Én arra gondoltam, veszek kiscsokikat, és odaadom a lányomnak, hogy ossza szét a többiek között, hátha akkor megenyhül a kisfiú is. Jobb ötletem most hirtelen nincs, esetleg ha van más módszer, hogy a gyerekek megszeressék egymást, kipróbálnám.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Szép napot kívánok mindenkinek!
Enikő
Kedves Enikő!
Ezt a helyzetet elsősorban az óvónő feladata megoldani.Arról nem írtál hogy velük beszéltél volna.Ebben ők tudnak segíteni, de ehhez jelezned kell a problémát. Nem túl szép tőlük, hogy a másik szülőtől kellett megtudnod. Először az agresszió okát kellene nekik kideríteni. A kis csoki nem biztos hogy jó ötlet, talán pár órán át "hat".Az viszont jó hogy a másik kisfiú anyukája együttműködő.Így ő tud a fiára hatni, de újra hangsúlyozom hogy az óvónő dolga ezt megoldani. Légy határozott és ha kell szólj nekik többször. /Én is óvónő vagyok, nem ellenük beszélek/ A szerény visszahúzodó gyermekek előfordul hogy egy agresszívebb tipusú gyerek áldozatává válnak.Még most az elején meg kell őt is tanítanod arra,hogyan védje meg magát.
Örülnék ha majd beszámolnál a fejleményekről..
Üdv:Kriszti29
macamama
2009-10-03, 04:57 PM
Milyen meséket szoktatok mondani az óvodai mesekezdeményezéseken?
Ha jól meggondoljuk, a régi magyar mesékben is vannak durva dolgok. A héten Benedek Elek születésnapja alkalmából a magyar népmese napját ünnepeltük, már a múlt héten is minden nap Benedek Elek mesét mondtunk a gyerekeknek, de szörnyű dolgok történek ezekben a mesékben is. Láttam a gyerekek arcán a riadalmat mesélés közben, amikor azt a részt meséltem, hogy a gonosz banya kilopja a Tündérszép Ilonka mindkét szemét, vagy amikor a farkas megeszi azokat a malacokat, amelyek szalmából és fából építették a házukat.
kelemen111
2009-10-04, 01:43 AM
Én így ismerem:
Megy a hajó a Dunán,
Rajta ül a kapitány.
Nézi, nézi a vizet,
Forgatja a kereket.
Lassan forog a kerék,
Mert a vize nem elég.
Gyorsan forog a kerék,
Mert a vize már elég.
Megy a hajó a Dunán,
lemaradt a kapitány.
Kiabál, tromitál,
de a hajó meg sem áll.
kelemen111
2009-10-04, 02:43 AM
csöndjátékok:
1.
Egy, kettő, három,
én a csöndet várom,
aki nem lesz csöndbe,
elviszi a törpe.
2.
Gyertya tartó, koppantó,
ördög aki egyet szól.
ufucska
2009-10-04, 09:15 AM
Én már nagyon várom a segítségeteket az óvoda és a család kapcsolatáról.SOS
peterfii
2009-10-04, 09:25 AM
Sziasztok, egy kis segitséget szeretnék kérni tőletek. Szeretnék "megjöttem táblát" késziteni a csoportomnak, de sajna nem vagyok elég kreativ. Segitsetek nekem! Köszönöm
evicske
2009-10-04, 10:45 AM
Milyen meséket szoktatok mondani az óvodai mesekezdeményezéseken?
Ha jól meggondoljuk, a régi magyar mesékben is vannak durva dolgok. A héten Benedek Elek születésnapja alkalmából a magyar népmese napját ünnepeltük, már a múlt héten is minden nap Benedek Elek mesét mondtunk a gyerekeknek, de szörnyű dolgok történek ezekben a mesékben is. Láttam a gyerekek arcán a riadalmat mesélés közben, amikor azt a részt meséltem, hogy a gonosz banya kilopja a Tündérszép Ilonka mindkét szemét, vagy amikor a farkas megeszi azokat a malacokat, amelyek szalmából és fából építették a házukat.
Én is óvónő vagyok, és mondhatom, hogy attól eltekintve, hogy kegyetlen dolgok történnek a mesékben azért a gyerekek szívesen hallgatják őket, és én szerintem ezek a mesék nem ártanak nekik. Mint ahogy a következőkben a leírtak is mutatják kellenek ezek a mesék a gyerekeknek, és nem lehet ,nem szabad megóvni tőlük.
"Egyszer volt, hol nem volt..."
Komolyan kell vennünk gyermekeink vágyát a mesék iránt. Éppen a gyerekek által tanulhatjuk meg, milyen valóságos még mindig a mesék birodalma, milyen érthetően foglalja magába az emberek életét. A gyerekek nem csodálkoznak, ha olyan meséket mesélnek vagy olvasnak nekik, amelyeket a felnőttek (már) nem tudnak megmagyarázni. Ha azt mondjuk: „Egyszer volt…”-a gyerekek nem kérdezik meg: mikor volt igazából? Ami a mesében van, "itt és most", és "mindig" történik. A kis figyelők és hallgatók a mese szövegével fáradság nélkül merülnek le egy messzi, a születésük előtti időbe és világba, amely minden meséléssel újra teremtődik. Nagyra nyílt szemükön látjuk, hogyan "tanulnak járni" a mese alakjai. Egy kisfiú, aki csukott szemmel ült a körben, arra a kérdésre, hogy "mit csinálsz tulajdonképpen?" azt válaszolta: "Meséld csak tovább! Egyre színesebb lesz!" Ebből a felkiáltásból megtudhatjuk, hogy milyen erősen hatnak a szavak, milyen képteremtő erejük van. A mesék világában az élet világát, mint egy nagy látképet tárjuk a gyerekek elé. Mert a mesék mindig időszerűek. Az erdő, melyen keresztül olyan gyakran kell a mesékben vándorolni, az otthontól való elválás szándékát vagy kényszerét, mint tapasztalatot jeleníti meg. Piroska, Jancsi és Juliska, Hófehérke egyedüllétükben elsőként az erdőre találnak rá. Rejtélyes és bizonytalan, hogy mi várja őket, és csak a jó befejezés felé világosodik ki a sötét. Ekkor magukra találnak, megtalálják saját biztonságukat.
Más mesékben a kereső és harcoló hősök állatokkal találkoznak, méhekkel, halakkal, kacsákkal, sassal, rókával, melyek segítséget, vagy kíméletet kérnek. Az együttérzés, amellyel segítenek rajtuk, megnyitja az ember számára az utat a természetben lévő erők felé. Amikor szükség van rájuk, például a hangyák jelen vannak, gyöngyöket és kölesszemeket keresnek a mohában, a halak és kacsák elsüllyedt kincseket hoznak fel a víz mélyéről, a róka ismeri a szükséges, a bajt kikerülő utakat és fortélyokat. Csak ilyen segítséggel érhető el a vágyott boldogság.
A meséktől felzaklatva felteszik a gyerekek ezt a kérdést. És a felnőtt, akihez szólnak, meg kell hogy találja a választ. Nem térhetünk ki egy homályos célzással: "Dehogy, felénk nincsenek, csak Meseországban!" Mert a gyerekek nemcsak külső fülükkel hallanak, a fejükön lévővel. Ahogy már mondtuk: a gyerek maga "csupa" fül: szívvel-lélekkel hallgat. A mesét igaznak veszi. Együtt sír a sírókkal, együtt nevet a vidám mesehősökkel. Fél, amikor Jancsi és Juliska egyedül marad az erdőben, és táncol a kiskecskékkel a kút körül, amikor a farkas vízbe fullad. Örül, amikor Hamupipőkét feleségül veszi a herceg, és reméli, hogy a pásztorfiú elnyeri vágyott menyasszonyát és a fele királyságot.
Válaszolhatunk hát a gyerekek kérdésére: "Boszorkányok és tündérek nem járnak az utcán, sárkány meg farkas nem fekszik az ágy alatt. De valahányszor mesét mondunk, eljönnek hozzánk Meseországból. Hallgasd csak!"
evicske
2009-10-04, 10:51 AM
Folytatnám az előző gondolatot.
"Ez a néhány példa mutatja, milyen színesek és sokoldalúak a mesék. De ne ítéljünk gyorsan a jó és gonosz, vagy az egészséges világ és kegyetlenség dolgában. Emlékezzünk vissza: régen olyan odaadással, gondolat vesztve tudtunk rájuk figyelni! De most, hogy gyerekeket gondozni és nevelni szeretnénk, hirtelen "meglepnek" bennünket a pedagógiai felelősség gondolatai. És hajlamosak vagyunk rá, hogy az olyan erős érzelmeket, mint a gyermeküket kirakó szülők árulása, a félelem a sötét erdőben, a rettegés, amikor egy fél ember leesik a kéményen, elhárítsuk, mert kegyetlennek vagy károsnak érezzük őket. Mégsem kegyetlenek a mesék? A boszorkányt a kemencébe lehet vetni? Mit jelent az, hogy a farkas hasát felvágják? Ha pontosan odafigyelünk, észrevesszük, hogy a gyerekek, ha egy mesét hirtelen elutasítanak, gyakran épp azt a félelmet és nyugtalanságot érzik, amelyet a felnőttek a meséléskor el akartak kerülni, és öntudatlanul mégis éppen belevitték a mesébe. Az anya feszültsége, amikor a gonosz farkas megjelenik, a félelem a naptól, amely megeszi a kisgyerekeket, jobban megbénítja a kicsiket, mint a szöveg tartalma. A legtöbb Grimm-mese szövege nem díszíti fel a kegyetlenségeket. A mi képzeletünk fűzi, részletezi hozzá a felnőtt élet tapasztalatai alapján ezeket az érzéseket. A mi képzeletünkben folyik a vér, amikor Kopciherci kettétépi magát. A gyerekek nem látnak vért, ha a mese nem mondja azt ki, (és nem mutatunk képet!) hanem felszabadultan örülnek annak, hogy Kopciherci neve kiderült, és nem lesz övé, nem viheti el a királyné gyermekét. Alig tudják kivárni, hogy a valódi név elhangozzék, hogy együtt mondhassák. Éppígy tudják a gyerekek azt is, hogy a farkas nem harap és rág, hanem "elnyel", felfal, és hogy mohóságában a kiskecskéket meg Piroskát egészben lenyeli. A mesék végén levő képek, amikor a boszorkány elhamvad/elizzik, vagy a mostohaanya-királyné izzó papucsban táncol, nem büntetésként jelennek meg, mint ahogyan mi önkényesen gondolnánk. Ezek az előző meseképek konzekvenciái, szó szerint vett következményei. Tehát a mesehősök tetteinek egyenes folytatása: A fiatal élet iránti lángoló irigysége végül saját magát emészti el. Ezt a gyerekek nem tudják. De megkönnyebbülnek, amikor végre eltűnik a fenyegető veszély, és a sötétségből, a farkas hasából itt van a szabadulás. A gyerek számára a gonosz pusztulása a gonoszságnak mint olyannak a legyőzését jelenti, bizonyos szempontból a saját életében, a saját lelkében. A mese azt tanítja, hogy kellő erőfeszítéssel le tudjuk győzni saját démonainkat, és személyiségünk integrálásával, jó hajlamaink segítségével elérhetjük céljainkat az életben.
A mesék világa mintha a gyermeki lelket képezné le. Tele van kegyetlenséggel, féktelen, vad indulatokkal. A gyermeket paradox módon már ez is megnyugtatja. Hiszen könnyen érezheti úgy: egyedül neki vannak ilyen gonosz érzései. Csak ő olyan szörnyeteg, aki képes gyűlölni az anyját, mert az, mondjuk, testvérének ad igazat egy veszekedésben. Vagy azt kívánja, hogy apja soha többé ne jöjjön haza, hogy örökké kettesben maradhasson az anyjával. Ilyen kavargó, ellentmondó érzések öltenek testet a mesefigurákban és a mese történéseiben is. A gyerek könnyebben el fog igazodni saját érzéseiben, ha a mese segítségével külön tudja választani és meg tudja ragadni pl. a vadságot a vadállatok figurájában, a gonoszságot a mostoha alakjában, a féltékenységet az irigy és rosszakaratú testvérek történetében és így tovább. És egyáltalán tudomásul veheti, hogy ilyen érzések léteznek, hozzá tartoznak az emberi természethez. (...) "
Meridó
2009-10-04, 11:01 PM
Nagycsoportos éves terve ha van valakinek megköszönném ha felrakná, az enyém már nagyon elavult.
macamama
2009-10-07, 03:50 PM
Valahol láttam egy komplex gyermekvédelmi éves tervet, de most sehol sem találom. Segítsetek! Aki tudja hol van légyszi írjon! Köszönöm!
csipkebogyo
2009-10-07, 05:40 PM
Valahol láttam egy komplex gyermekvédelmi éves tervet, de most sehol sem találom. Segítsetek! Aki tudja hol van légyszi írjon! Köszönöm!
Itt találod:
(#1398 (http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=1698524&postcount=1398))
Sziasztok!
Nincsen véletlenül idegen nyelvet óvodában tanító közöttetek?
Tudtok valami jó ötletet adni nekem, honnan tudnék tömören információt szerezni arról, mik a sajátosságai a különböző korcsoportú gyerekeknek (1,5-5 éves), milyen játékok felelnek meg a legjobban ezeknek a korcsoportoknak? Az Anya, taníts engem c könyv Deáknétól megvan, de abból idegen nyelvre elvonatkoztatva elég kevés ötletet tudtam meríteni a játékos nyelvtanításra. Érdekel minden szakirodalom, ötlet, játékötlet, irodalom, bármi, ami eszetekbe jut. Előre is köszönöm a segítséget!
Judit
susie76
2009-10-08, 12:35 PM
Sziasztok!
Nincsen véletlenül idegen nyelvet óvodában tanító közöttetek?
Tudtok valami jó ötletet adni nekem, honnan tudnék tömören információt szerezni arról, mik a sajátosságai a különböző korcsoportú gyerekeknek (1,5-5 éves), milyen játékok felelnek meg a legjobban ezeknek a korcsoportoknak? Az Anya, taníts engem c könyv Deáknétól megvan, de abból idegen nyelvre elvonatkoztatva elég kevés ötletet tudtam meríteni a játékos nyelvtanításra. Érdekel minden szakirodalom, ötlet, játékötlet, irodalom, bármi, ami eszetekbe jut. Előre is köszönöm a segítséget!
Judit
Van itt egy olyan topic, hogy "Ismerkedés a német nyelvvel óvodában iskolában" ill van egy angolos topis is , szerintem ott nézz körül, hátha lesznek jó ötletek.
mamoncsi
2009-10-08, 01:03 PM
Nemnagyon jönnek a beszámolók a mindennapjaitokról. Miket készítetek, illetve miket tanultok a gyerekekkel. Én azért teszek még egy próbát hátha ti is kedvet kaptok.:-)
Kipróbáltam a gyerekekkel a tenyérlenyomatós sünit, bár elég rövid ideig tartott. De úgy láttam nagyon élvezték, kiscsoportosok így még a kezüket én kentem be, és nagyon tetszett nekik a csiklandozó ecset.... Ők lenyomatoztak és ők ragasztották rá a süni fejet is
Íme egy mű:
susie76
2009-10-08, 01:22 PM
Na akkor én leírom a hetünket hátha valaki kedvet kap :) és megossza velünk a napjait.
A héten őszi gyümölcsöztünk, így megcsináltuk az unicornis által feltett befőttes üvegeket (papír befőttes üvegekre almával nyomdáztunk), aztán csináltunk finom gyümölcssalátát, ahol a gyerekek (kis-közép) vághatták fel az almát (na ez nagyon bejött nekik),- isteni lett :)
aztán matekon "kitapogattuk" ezeket a gyümölcsöket :).
A mese Szutyejev : Alma meséje volt,amit a Gryllus-os Alma, alma nótával zártunk és holnap pedig eldalolunk egy gyümölcsös dalosjátékot (Lipem-lopom) Hát nagyjából ennyi volt a hét, remélem másnak is meghoztam a kedvét a beszámolókhoz.
mamoncsi
2009-10-08, 01:26 PM
Köszi Susie!Várjuk a többiekét is
ágiovi
2009-10-08, 02:31 PM
Sziasztok!
Ötlet az Óvodás lettem - kiscsoportos témához "Ovisok az óvoda ablakában" tenyérnyomattal és ujjnyomattal készült.
ágiovi
2009-10-08, 02:35 PM
Ősz témához - őszi fa és falevelek frottázs technikával marokkrétával.
mamoncsi
2009-10-08, 04:10 PM
Kis dekoráció a csoportszobába :-)
unicornis
2009-10-09, 03:37 PM
* A mindennapos testnevelés tervezéséhez (kézirat) sajnos gyenge másolatú, nehezen olvasható, de talán használható.
* A többit én is úgy kaptam, jó ötletek.
unicornis
2009-10-09, 03:43 PM
...konkrét tervek, játékok, tesi terv
SMelu
2009-10-10, 11:44 AM
Sziasztok! Megkésve de én is megírom, hogy mi mivel foglalkozunk. A héten a gyümölcsökkel és az ősszel foglalkoztunk. Tanulmányi séta keretében elmentünk a picikkel a piacra, és ők vehettek szőlőt, almát körtét és szilvát. Majd lefényképeztük őket, és másnap beszélgettünk róla. Voltunk az előző héten ugyanez miatt almát szedni. Reszeltünk almát, és utána megettük, és végig vittük ezt a folyamatot. Festettünk almafát. Kb ennyit csináltunk a héten tömören összefoglalva. Mindenkinek kellemes hétvégét!
SMelu
2009-10-11, 01:04 AM
Készített már valaki a gyerekekkel gesztenye figurát? Mivel szokták kifúrni a lyukakat?
mamoncsi
2009-10-11, 04:13 AM
Köszi, Melinda!
Legegyszerűbb a gesztenyefigurát csavarhúzóval kifúrni, ha visszanézed a kreatív topicot oda tettem is fel ötleteket, ha nem találod szólj, felteszem még1szer
Jó szórakozást hozzá!
susie76
2009-10-11, 08:42 AM
Készített már valaki a gyerekekkel gesztenye figurát? Mivel szokták kifúrni a lyukakat?
Szerintem ár-ral is jó lehet gesztenyét fúrni.
ufucska
2009-10-12, 09:35 AM
Az ár a legjobb a gesztenyébe való lyukfúrásra ezt én is megerősítem.
Törölköző
2009-10-12, 12:09 PM
Sziasztok!
Vannak olyan csavarhúzók amiben cserélhetőek a bitfejek. Én egy ilyenben szoktam a fejet kicserélni kisebb fúrószárra, és így kézzel tudok lyukat fúrni olyan mélységben, amilyenre éppen szükség van.
D.Magdolna
2009-10-12, 01:19 PM
Sziasztok!
Bár én nem vagyok óvónéni (sajnos), de örömmel olvastam a bejegyzéseket. Sok sikert és egészséget kivánok a munkátokhoz! :)
ufucska
2009-10-12, 02:14 PM
Ebben az évben így gyakoroljuk a hónapok neveit közösen a gyerekekkel
anyuuuuuu
2009-10-12, 04:59 PM
több helyen olvastam, hogy külön óvónői topicot szeretnének, gondoltam megpróbálom hátha sikerül.
nagyon okos értelmes gondolat! Hajrá! Segithetek! ????
mamoncsi
2009-10-13, 10:48 AM
Szia Természetesen :-) Üdv a csapatban
susie76
2009-10-13, 01:45 PM
nagyon okos értelmes gondolat! Hajrá! Segithetek! ????
Igen segíthetsz :). Mindent szívesen fogadunk. Jó kis ötleteket, amit a gyerekekkel barkácsoltok, fejlesztő játékokat vagy bármit ami az óvis munkánkat segítheti.
Én is üdvözöllek a csapatban.
szelm
2009-10-14, 07:31 AM
Sziasztok!
Jovo heten az oviba az oszi viragokrol (krizantem) fogunk beszelgetni a kicsi csoportban. Ha van olyan otletetek, amit a tevekenysegeken fel tudok hasznalni, akar mese, vers, enek, kifesto, stb, orulnek ha megosztanatok velem.
Segitsegeteket koszonom, udv Szelm.
napsugar641
2009-10-14, 11:37 AM
http://ovisvilag.blog.hu/2009/09/21/oszi_tarisznya_1_resz
Sziasztok!
sok éves óvónői múltammal szívesen segítek.Ismeritek ezt az oldalt . Sok hasznos dolgot találtok itt: Üdv
ufucska
2009-10-14, 12:49 PM
Módszertani kör keretében kellet ezt a kis dolgozatot bemutatni, remélem segítek ezzel nektek is.
ufucska
2009-10-14, 12:51 PM
az óvoda és a család kapcsolata
susie76
2009-10-14, 01:02 PM
Egyelőre ennyit sikerült felraknom ha kell még szólj és szkennelek.
mamoncsi
2009-10-14, 01:53 PM
Köszönöm szépen Susie, elég lesz :-) Köszönöm a gyors segítségnyújtást!!
Ma kiderült, hogy a mi ovinkban is megvan a könyv.....:-))))
Ha esetleg ezen kívül bárki tud bármilyen játékos testnevelés óra foglalkozást feltenni kiscsoportosokra vonatkozólag azt megköszönöm.
Ancsapancsa
2009-10-16, 01:14 PM
Sziasztok!
Jovo heten az oviba az oszi viragokrol (krizantem) fogunk beszelgetni a kicsi csoportban. Ha van olyan otletetek, amit a tevekenysegeken fel tudok hasznalni, akar mese, vers, enek, kifesto, stb, orulnek ha megosztanatok velem.
Segitsegeteket koszonom, udv Szelm.
Színezők: http://www.supercoloring.com/pages/tag/chrysanthemum/
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-6-coloring-page.gif (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-6/)
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-5-coloring-page.jpg (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-5/)
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-4-coloring-page.gif (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-4/)
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-3-coloring-page.gif (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-3/)
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-2-coloring-page.jpg (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-2/)
http://www.supercoloring.com/wp-content/thumbnail/2009_01/chrysanthemum-1-coloring-page.jpg (http://www.supercoloring.com/pages/chrysanthemum-1/)
Színes képek pl. képkirakóhoz: http://images.google.hu/images?gbv=2&hl=hu&sa=1&q=chrysanthemum+&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se&aq=f&oq=&start=0
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:kgXyIVLJiQK67M:http://www.wildliferanger.co.uk/users/www.wildliferanger.co.uk/upload/White%2520Chrysanthemum%2520040.JPG (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.wildliferanger.co.uk/users/www.wildliferanger.co.uk/upload/White%2520Chrysanthemum%2520040.JPG&imgrefurl=http://www.wildliferanger.co.uk/&usg=__kLFX92DYWIx6Ir47mAiPJyTk7Jw=&h=480&w=414&sz=67&hl=hu&start=19&sig2=dfoQpSYBHXxEBMY09GAKNA&tbnid=kgXyIVLJiQK67M:&tbnh=129&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:lL_HOoOu4fAw2M:http://www.discoverplants.com/plant-types/flowers/chrysanthemum/pictures/chrysanthemum-01.jpg (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.discoverplants.com/plant-types/flowers/chrysanthemum/pictures/chrysanthemum-01.jpg&imgrefurl=http://www.discoverplants.com/plant-types/flowers/chrysanthemum/pictures.php&usg=__lHEsgKJDUO5TGWuGET-UtVr2mXU=&h=338&w=450&sz=34&hl=hu&start=20&sig2=kRkXuQ-CgWQt5rr7Z-mlrw&tbnid=lL_HOoOu4fAw2M:&tbnh=95&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:hLhRaCHCfvGL4M:http://www.thegrowspot.com/img/plant/chrysanthemum/chrysanthemum3.jpg (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.thegrowspot.com/img/plant/chrysanthemum/chrysanthemum3.jpg&imgrefurl=http://www.thegrowspot.com/know/f7/all-about-chrysanthemum-54261.html&usg=__zhR2KWPeFeXhg6eUInL08316vu0=&h=347&w=500&sz=154&hl=hu&start=16&sig2=OsZVnbKcuqTdD123rLrHAA&tbnid=hLhRaCHCfvGL4M:&tbnh=90&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:dcDgH2DQZrqStM:http://www.fabiovisentin.com/photography/photo/13/chrysanthemum_4309.jpg (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.fabiovisentin.com/photography/photo/13/chrysanthemum_4309.jpg&imgrefurl=http://www.fabiovisentin.com/photos/world/13_191/Chrysanthemum.ashx&usg=__579QitohPFWrt38LAZL1wRGFTeY=&h=1200&w=1600&sz=449&hl=hu&start=6&sig2=V3aiTGyWzqxY8njyODV6zQ&tbnid=dcDgH2DQZrqStM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:P02iJNiJa4svaM:http://www.lapshin.org/cultivar/N36/Pogany/Chrysanthemum-morifolium.jpg (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.lapshin.org/cultivar/N36/Pogany/Chrysanthemum-morifolium.jpg&imgrefurl=http://www.lapshin.org/cultivar/N36/pogany.htm&usg=__lu6SudpExwfStAOQ9X2eqsF1kwo=&h=500&w=382&sz=43&hl=hu&start=7&sig2=ygKqbljzpp6hNf59q-1H2g&tbnid=P02iJNiJa4svaM:&tbnh=130&tbnw=99&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:PGUJGPBj4yknNM:http://www.flowerspictures.org/images/flowers/chrysanthemum/chrysanthemum_25.jpg (http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.flowerspictures.org/images/flowers/chrysanthemum/chrysanthemum_25.jpg&imgrefurl=http://www.flowerspictures.org/flowers/chrysanthemum/index.htm&usg=__5GTMmZALXhTZcfUqGB4CxrSBe24=&h=495&w=660&sz=124&hl=hu&start=10&sig2=MQ54qCpXG1nI7c5UETvhCw&tbnid=PGUJGPBj4yknNM:&tbnh=104&tbnw=138&prev=/images%3Fq%3Dchrysanthemum%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26s a%3DG&ei=_ZTYSpaoE5GC_Ab_86yVAQ)
Festés
Találtam ezt a képet a neten és jött hozzá az ötlet. A virágszirmokat fessék meg a gyerekek és közösen készítsetek egy óriási krizantén virágot.
http://1.bp.blogspot.com/_vU-wHf6YrTQ/SXt58mP5GlI/AAAAAAAAClA/Vbn7e_bND-w/s320/CIMG4164-1%5B2%5D.jpg
Ablakdekoráció:
http://www.flickr.com/photos/oschene/225338217/
http://farm1.static.flickr.com/62/225338217_1689a109c3.jpg
Barkács:http://www.treehuggingfamily.com/recycled-autumn-kid-crafts/
[/URL]http://www.treehuggingfamily.com/files/2008/09/recycled-toilet-paper-tube-flowers.jpg
Linkek:
http://krizantem.lap.hu/ (http://www.treehuggingfamily.com/files/2008/09/recycled-toilet-paper-tube-flowers.jpg)
[url]http://hu.wikipedia.org/wiki/Krizant%C3%A9m
http://ildy2.blogspot.com/2009/06/pps-krizantem-fesztival.html
lilig
2009-10-16, 02:26 PM
Sziasztok! Az erdőről, az erdővel kapcsolatos anyagokra lenne szükségem egy projekthez. Örülnék bármilyen ötletnek. Előre is köszönök mindent!
cibi21
2009-10-16, 02:30 PM
Szerintem egy ötletnek belefér a témával kapcsolatban ha kézművesség gyanánt a gyermekek bekenik barna festékkel az egész tenyér és alkar részt (ez lesz a fatörzse és a fak fenti gyallyai az ujjak), készülhet lenyomat erről a fehér papirlapra. Egy régi szétmenőfélben lévő szivaccsal pedig belemártják a zöldfestékbe és azok lesznek a lombok.
Probald ki.
ovineni
2009-10-17, 09:28 AM
Szerintem egy ötletnek belefér a témával kapcsolatban ha kézművesség gyanánt a gyermekek bekenik barna festékkel az egész tenyér és alkar részt (ez lesz a fatörzse és a fak fenti gyallyai az ujjak), készülhet lenyomat erről a fehér papirlapra. Egy régi szétmenőfélben lévő szivaccsal pedig belemártják a zöldfestékbe és azok lesznek a lombok.
Probald ki.
Ezt az ötletet mi is kipróbáltuk, de őszi lombbal. Közösen gyűjtött és préselt levelek ragasztásával, illetve levélnyomdával, életkortól függően.
Jó munkát!
vBulletin®, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.