A teljes (képes) nézethez kattints ide : vizuális technikák gyerekenek
Meridó
2010-01-02, 10:47 AM
Jó lenne összegyűjtögetni olyan techikákat is, amelyek újszerűek, (illetve elfelejtettük őket az idő múltával).
Ezek kapcsolódhatnának az évszak jellegzetességeihez, illetve az ünnepekhez is.
ziziqe
2010-01-03, 05:23 PM
Kezdésnek tudnál mondani 1-2 példát?Utána biztosan könnyebben kapcsolódnánk ehhez a jó kis kezdeményezéshez
Meridó
2010-01-03, 11:37 PM
bohóc
Meridó
2010-01-03, 11:44 PM
álarc
Gudisz
2010-01-04, 10:12 AM
Jó lenne összegyűjtögetni olyan techikákat is, amelyek újszerűek, (illetve elfelejtettük őket az idő múltával).
Ezek kapcsolódhatnának az évszak jellegzetességeihez, illetve az ünnepekhez is.
Sziasztok! Nagyon örülök a témának. Én 8 éve vezetek az oviban kézműves foglalkozást. Már rengeteg technikát kipróbáltunk a gyerekekkel. Ha van kérdésetek szívesen válaszolok, és megpróbálok néhány ötletet feltölteni.
sese11
2010-01-04, 11:10 AM
Ezt az oldalt ismeritek?
http://www.artprojectsforkids.org/
szagit
2010-01-04, 11:42 AM
Tanitónőként dolgozok és vevő vagyok a sok szines technikára.Egy hasonlót én is szeretnék elmondani, amit a gyerekek nagyon élveztek.
Természetes anyagok felhasználásával készitettünk téli képet. Háztető mákból volt, a hó szürkés hamuból, a fa törzse és ágai pedig fahéjból. Szuperül nézett ki, a háztetőre pedig kókuszreszeléket szórtunk.
reformatus
2010-01-04, 12:57 PM
Képet szeretnék feltenni az úgynevezett priccolásos technikáról.
reformatus
2010-01-04, 01:03 PM
Sikerült! Itt a sablon és a munkamenet is.
N.Márti
2010-01-04, 03:17 PM
Nagyon jó lenne új technikákat megismerni. Nálunk nagyon szeretik a gyerekek (óvodában) a nyomdázást: termésekkel, szivaccsal, dugóval vattával. Bár ez nem új ötlet!
Nem rég hallottam a jéggel kapcsolatban pár ötletet:
- Jégtáblára festeni lehet
- Kis tálkában tintával megszínezni a vizet, terméseket beletenni, és zsineget. Ha megfagy kiütni a formából és fel lehet akasztani a szabadban. Szépen díszítheti a csoportszoba környékét. (Ha melegszik az idő, megfigyelhetjük, hogyan olvad el.) :p
Gudisz
2010-01-04, 04:53 PM
TEXTILTÁSKA
Hozzávalók:
textiltáska
textilfesték
zsírpapír
6B-s grafitceruza
minta, sablon /nem feltétlenül/
A textil táskáknak, igazi móka a feldíszítése, s mostanában újra hódít. Beszerezhető a natúr textiltáska a hobbiboltokba, de például én az egyik hipermarketben vettem nagyon olcsón. A hobbiboltokba viszont kapható hosszú fülű is, válltáska, mobiltartó is.
Ha sikerült beszereznünk, akkor textilfestéket kell vennünk. Személy szerint, én mindig arra törekszem, hogy a tubusnak vékony nyílása legyen, így könnyen, egyből az anyagra vihető fel a festék. Vagy magam készítem el, fodrászok által használt kis műanyag tubusokba teszem./Jó a kiürült üvegfesték tubusa is/
A következő lépés a minta kiválasztása. Keresgélhetünk interneten, vagy ha nagymamát akarjuk meglepni, akár az unokák kezét rajzolhatjuk körbe, határt csak a képzeletünk szab.
Ha kinyomtattuk a mintát, akkor zsírpapírra átmásoljuk, fontos hogy puha ceruzával tegyük ( mondjuk 6B-s grafitceruza), ezután ráfordítjuk a mintát a textilre és a ceruzával a másik oldalát is átrajzoljuk a zsírpapírnak, s ha ezt megtettük, akkor a zsírpapírról a grafitréteg átvándorolt a mintadarabunkra. Utána a ceruzával még kiegészíthetjük, csinosíthatjuk kedvünkre, majd nekiállhatunk festeni. Újságpapírt, vagy műanyag lapot is csúsztathatunk a táskába, hogy a festék ne üsse át az anyag mindkét oldalát.
Én jobban kedvelem, ha a gyerekek maguk festenek, sablonok nélkül.
Iskolás gyerekekkel, varrhattok rá gyöngyöket, flittereket. Sok sikert!
Meridó
2010-01-04, 11:12 PM
Az alap kiöntött álarc gipszforma, melyre kerültek a gipszezett gézcsíkok. ( műanyag tányéralapra is dolgozhatunk helyette, fóliával letakarva)
A gipszcsíkokat kreatív boltokban is lehet kapni, elég drága, de gyárthatjuk is, ha kiterített gézre gipszet szórunk, és lecsöpögtetjük,megszárítjuk, majd feltekergetjük és feldaraboljuk.
Gudisz
2010-01-05, 01:46 AM
- akár farsangi bohóc is lehetne!
Mindössze alkoholos filc és lufi kell hozzá.
Sajnos a képet nem sikerül feltöltenem. Tehát egy gömblufit felfújunk, rárajzoljuk a bohóc szemét, száját, kalapját. Kerek sajtos dobozra téve megáll, de a diszítéshez is használhatjuk felfüggesztve.Kétoldalú ragasztóval rögzíthetjük rá fonalból, vagy papírból is a haját.
Gudisz
2010-01-05, 02:09 AM
Készen kapható farsangi szemüveget diszítettünk tortaalátét darabjaival. "Így olyan hercegnős lett" - mondták a kislányok
susie76
2010-01-05, 02:50 PM
Tanitónőként dolgozok és vevő vagyok a sok szines technikára.Egy hasonlót én is szeretnék elmondani, amit a gyerekek nagyon élveztek.
Természetes anyagok felhasználásával készitettünk téli képet. Háztető mákból volt, a hó szürkés hamuból, a fa törzse és ágai pedig fahéjból. Szuperül nézett ki, a háztetőre pedig kókuszreszeléket szórtunk.
Képed esetleg nincs róla?
Galagonya76
2010-01-09, 04:25 PM
Itt is ajánlanék egy honlapot: http://www.gyermekszoba.com
A kézműves kuckóban a Maszatos és Bábos műhelyben találhattok néhány filmet vizuális és bábos technikáról.
Meridó
2010-01-14, 11:32 PM
szurkáláshoz sablon
Meridó
2010-01-14, 11:37 PM
sablon
csigi3
2010-01-29, 12:04 PM
Sziasztok!
Mi az óvodában a kicsikkel felületfestéshez többek között szoktunk alkalmazni Lufis illetve golyós technikát is.
Lufis: Egy lufit akkorára felfújunk, hogy a gyerek markába beleférjen, a lufit belemártja a gyerkőc a festékbe, majd a lapra nyomdázza addig, míg az egész lap festékes nem lesz. Jól lehet vele színeket is keverni. Az elkészült lapokból készítettünk már meghívókat, őszi fát, tavaszi virágot...stb.
Golyós: Egy dobozba belerakunk egy lapot, csurgatunk a lapra festéket össze-vissza, majd több golyót belerakunk. A dobozt ide-oda mozgatva a golyók befestik a lapot és szép mintát hagynak maguk után. Az így elkészült színes lapokat is több mindenre lehet hasznosítani.
hundido
2010-01-29, 12:14 PM
ezt készítettük
Gudisz
2010-01-30, 12:16 PM
az agyag nem túl drága, és nagyon kedvelik a gyerekek, mert maradandó, hisz megszárad. Először síkban kell próbálkozni, ismerkedni vele, majd térbeli alkotásokat is tudunk egy tömbből készíteni.
Mossu
2010-01-30, 12:25 PM
Sziasztok! Nagyon örülök a témának. Én 8 éve vezetek az oviban kézműves foglalkozást. Már rengeteg technikát kipróbáltunk a gyerekekkel. Ha van kérdésetek szívesen válaszolok, és megpróbálok néhány ötletet feltölteni.
Szia!
A fiam 4 éves. Őt szeretném tanítgatni, fejlesztgetni. Mit tudnál javasolni?
Agyagot hol tudok beszerezni?
Mossukiss
farasro
2010-01-30, 12:48 PM
teli kep, konnyu az elkeszitese
Gudisz
2010-01-30, 03:46 PM
Szia!
A fiam 4 éves. Őt szeretném tanítgatni, fejlesztgetni. Mit tudnál javasolni?
Agyagot hol tudok beszerezni?
Mossukiss
Írtam privit!:p
susie76
2010-01-31, 04:14 PM
Szívesen látnánk fotókat a munkáitokról. :)
Gudisz
2010-02-01, 03:44 AM
Kedves susie76! Majd még szívesen töltök fel. Keresem, ami aktuális.
Gudisz
2010-02-01, 04:31 PM
...még néhány ötlet!
394375
394377
394378
ovineni
2010-02-03, 02:39 AM
Kedves Gudisz! Nagyon tetszenek a feltöltött gyermekmunkák. Ötletesek, színesek! Gratulálok!
Egy kérdésem lenne: a puzzle képeknél volt egy alap, amire dolgoztak a gyerekek? Szét is lehet darabolni a képet? Igaziból az elkészítés menete érdekelne!
Üdv: Klári
susie76
2010-02-03, 03:34 AM
Kedves Gudisz! Nagyon tetszenek a feltöltött gyermekmunkák. Ötletesek, színesek! Gratulálok!
Egy kérdésem lenne: a puzzle képeknél volt egy alap, amire dolgoztak a gyerekek? Szét is lehet darabolni a képet? Igaziból az elkészítés menete érdekelne!
Köszönjük a képeket, én is szeretném kérni , hogy néhány dologhoz mellékelj légyszi egy kis leírást.
Annyit szeretnék még, hogy közlekedés témakörben valami egyszerű, de mutatós dolgod nincs esetleg?
Köszi
Gudisz
2010-02-04, 10:35 AM
Kedves Klári!
Köszönöm a gyerekek nevében is a gratulációt!
A puzzlet nem én készítettem,hanem készen vásároltam, ill rendeltem. Házilag így nagyon nehéz lenne elkészíteni.
A gyerekek csak rajzoltak rá.
Írok a többi képhez is pár sort.
Gudisz
2010-02-04, 10:42 AM
...még néhány ötlet!
394375 a hűtőmágnes szívek dekorgumiból készültek.
394377A lufikat liszttel töltöttük meg habrolóforma segítségével, de kemény papírból is készíthetünk tölcsért.
394378A tulipánhajtogatás nem olyan nehéz, de így leírni nem tudom.
igike
2010-02-05, 09:17 AM
- akár farsangi bohóc is lehetne!
Mindössze alkoholos filc és lufi kell hozzá.
Sajnos a képet nem sikerül feltöltenem. Tehát egy gömblufit felfújunk, rárajzoljuk a bohóc szemét, száját, kalapját. Kerek sajtos dobozra téve megáll, de a diszítéshez is használhatjuk felfüggesztve.Kétoldalú ragasztóval rögzíthetjük rá fonalból, vagy papírból is a haját.
Sziasztok!
Akkor ehhez nincs kép, ugye?
igike
2010-02-05, 09:30 AM
Biztos ismeritek ezt a technikát, de azért leírom, hátha valaki mostanában felhasználja.
Fotót csak jövő héten tudok adni, ugyanis most kint vannak a faliújságon a képek.
- grízkép.
Ragasztóval (legjobb technokol), a gyerekek, ha kisebbek segítséggel hóember, fa, hópelyhek, házikó "ragasztórajzot" készítenek. Mondjuk kék, vagy fekete kartonra és utána belemártják grízbe, vagy rászórják.
Én úgy szoktam, hogy tálcára jó sok grízt szórok, és belefordítjuk a papírt.
Gudisz
2010-02-06, 04:45 PM
Sziasztok!
Akkor ehhez nincs kép, ugye?
Sajnos nem sikerül feltölteni
atliga
2010-02-20, 03:30 PM
nemsokára aktuális lesz
atliga
2010-02-20, 03:34 PM
továbbiak
atliga
2010-02-20, 03:38 PM
néhány batik - negyedikesekkel készítettük
atliga
2010-02-20, 03:45 PM
keresztszemesek - előtte gyakorlásképpen mindig lemásolták a mintát négyzethálóra
atliga
2010-02-20, 03:51 PM
A textilfesték és a textil-filc használata egyszerű. Vasalással fixáljuk.
atliga
2010-02-20, 04:02 PM
- az edényalátét tejes, vagy üdítős doboz csíkokra darabolásával készült
- a fonaltartó lapos hímzéssel készül: belehímezzük a monogramot
- a tűpárna fél wc-papírguriga, vattával kitömve, alul kartonpapír, legjobb maradék polóanyaggal bevonni, mert az egy kicsit nyúlik
atliga
2010-02-20, 04:16 PM
Mire jó a hungarocell tálca?
atliga
2010-02-20, 04:21 PM
egy kis mozaik
Gudisz
2010-02-21, 07:27 AM
csak egy hurkapálca és maradék fonal kell ehhez a technikához:p:p
susie76
2010-02-21, 12:52 PM
néhány batik - negyedikesekkel készítettük
szia!
Ennek a technikáját leírnád lépésről lépésre? Köszi
atliga
2010-02-21, 04:42 PM
Az első és a negyedik kötözéssel készült. A hosszúkás anyagot harmonikaszerűen feltekertük, spárgával jól átkötöztük. A világoskéknek először a közepét, majd a széleit kötöztük szorosan el. Ruhafestékben kb. 10 percig főztük, majd bő vízben öblögettük - de a pontos eljárás a ruhafestéken rajta van. (Többféle létezik, van amelyiket sóval, van amelyiket ecettel kell fixálni.)
A mintás viasszal készült. A mintát felrajzoltuk, ezután olvasztott viasszal bekentük. Ezt csak kihűtött festékbe lehet tenni. Kb. 1 órát hagytuk benne az anyagot. A viaszt puha, nedvszívó papírral lehet kivasalni az anyagból. Addig kell vasalgatni, amíg mind ki nem jön belőle. A batikolt terítőket max. 40 °C-on lehet mosni.
Nagyon szépek, megéri a fáradtságot. Kb. 4-5 technika órát lehet számolni 25 gyereknél. Mert egy kis segítség azért kell: pl. jó erősen kell kötözni, a vasalásnál sem árt, ha van 2 felnőtt.
Jó munkát!
atliga
2010-02-21, 04:56 PM
Hogy könnyebb legyen a szövés érdemes fémből, vagy hurkapálcából készített vezetőt használni.
hamate
2010-02-22, 12:12 PM
a lisztet hogyan tudtad beletenni a léggömbbe?nekem sehogyan sem tágul a léggönb,csak kevés liszt fér bele.
Meridó
2010-02-22, 01:39 PM
Gyurma is jó, nemcsak a liszt.
hamate
2010-02-22, 01:58 PM
Gyurma is jó, nemcsak a liszt.
de hogyan tágul,hogy beleférjen a lisszt?nekem alig sikerült egy keveset tölcsérrel beletölteni.
Meridó
2010-02-22, 11:29 PM
próbáld ki, hogy fakanál végével tömködöd a lufiba a lisztet, vagy a gyurmát
A léggömb minőségén is múlna?Mi nem vizes lufival csináltuk, hanem nagyobbal.
Iza69
2010-02-23, 03:09 AM
teli kep, konnyu az elkeszitese
Koszonjuk az otletet!
Iza69
2010-02-23, 03:12 AM
A mienk ilyenre sikeredett.
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:24 AM
ovis gyerekek munkái: köcsög díszítése, mintázása
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:25 AM
kiscsoportosok készítették
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:27 AM
halacskák kiscsoportosoknak
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:27 AM
virágok és pillangó
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:29 AM
cserepes virág festése és díszítése
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:30 AM
kisbárány
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:31 AM
fűszerekből, magvakból kollázs kép készítés
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:32 AM
fűszer, magvak kollázs
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:35 AM
képkeret készítése fűszerkollázs díszítéssel
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:42 AM
őszi levelekből kollázs
lakjócsilla71
2010-02-23, 09:45 AM
különböző házi állatok különféle barkács módszerrel készítve
susie76
2010-02-23, 11:41 AM
de hogyan tágul,hogy beleférjen a lisszt?nekem alig sikerült egy keveset tölcsérrel beletölteni.
Egyszer mi is töltögettük liszttel, fakanállal nyomkodtuk bele, de nagyon kemény munka volt.
hamate
2010-02-23, 12:12 PM
mindenkinek köszönöm a segítséget a lisztes lufihoz,hát tényleg kemény munka,de sikerült.
Marcs77
2010-02-25, 01:45 PM
Szerintem is jó lenne
ezeket ki is fogom próbálni, köszönöm
tagi58
2010-03-03, 11:30 AM
:)Sokféle technikával lehet színes lapokat előállítani, majd ezeket felhasználni. Akár formákat vághattok ki belőlük, háttérnek fel lehet használni, negatív formát ragaszthattok rá.
-A golyós technikát talán ismeritek. Doboztetőbe tesszük a színezendő lapot, erre tempera pacnik jönnek, s nehezebb fagolyókat v. üveggolyókat a tető segítségével mozgatjuk.
-A papírra 2 különböző színnel írka-firkálunk. Erre tehetünk negatív mintákat (pl. falevél, teknős, esernyő, szirmos virág...). A kisebbek egyenként is használhatják a 2 színt a pici kezük miatt).
-A festéket spriccelhetjük (pl. fogkefe), fújhatjuk a papírra (szívószál).
-Lufival is tudunk nyomot hagyni a papíron. Nem túl nagyra, nem túl keményre fújjuk. Az üveglapra v. műa. tálba tett festékbe nyomkodjuk, majd a papírra. Jó kis ráncos hatású nyomot hagy.
- Kül. színű aqua tintával teaszűrős papírra ( jó, ha fehér) vagy itatóspapírra csepegtetünk. Gyönyörűen összefolynak a színek. A legapróbb darabját is fel lehet használni képkészítéshez.
Most ennyi jutott eszembe. Remélem, tudjátok használni..
tagi58
2010-03-03, 11:45 AM
:pMég egy jó kis technika.
Nem túl durva smirglire (dörzspapír- háztartásiban,festékesboltban kapható) zsírkrétával rajzolgathattok kül. átmérőjű köröket ( egymásba is), pöttyöket. Szép, ha kilátszik a smirgli papír eredeti színe is (ugyanis kül. színekben kapható). De volt gyerek, aki kissé türelmetlenül becsíkozta, így is mutatott. Erre ragasztjuk rá a kivágott negatív formát, ami szintén lehet más és más színű kartonból kivágva. Ezeket rajzzal is ki lehet egészíteni. Pl. kivágsz egy ovális formát, ragasztás után megrajzolja a gy. a lufi madzagját, vagy kiegészíti a szirmos virág szirmait, levelét a szárával. stb.
ptiborne
2010-03-03, 12:00 PM
Képet nem tudok feltenni,de egy pár ötletet írnék.
Dekorgumi nyomat:külömböző formákat kivágni és ráragasztani pl.vékony nikecelre a dekorgumit filctollal befesteni,pöttyözni,vonalakat huzni és lehet nyomdázni.
Smirglis kép:80-as smirgli Képnek való méretet vágunk és az egészet kitöltjükpl.virággal ,tojás diszités...olajpasztellel vagy bármilyen viaszos krétával,jó .sűrűn szinezzünk.A kész képet szinével rátesszük egy kartonra,majd egy fénymásoló papirt a smirgli hátuljára ezen keresztül átvasaljuk.Többször felhasználható.
Rubina
2010-03-04, 05:10 PM
Az alaplapot kevés vízzel gombfestékkel vattapamaccsal nyomdázták a gyerekek, illetve a zöldet ecsettel festették
ubetty
2010-03-05, 09:12 AM
Rubina!
ez nagyon ötletes, ki is fogom próbálni sztem, a 7 szín virág meséhez illene.
most vagyok végzős a kecskeméti főiskolán és a zárófoglalkozásomhoz keresek ötleteket.
Szép napot!
ágiovi
2010-03-05, 03:09 PM
Kisvonat ujj-,tenyér-, építőkocka-, dugónyomatokkal
ágiovi
2010-03-05, 03:12 PM
Kisautó tenyér-, szivacs-, dugónyomattal készítve
piszmo_go
2010-03-07, 03:37 PM
Napocskák
Festékpöttyöket cseppentünk a papírra, s minden pöttyből "sugarakat" húzunk ki fogpiszkáló segítségével. /Használhatjuk csomagolópapírnak/
Icus40
2010-03-31, 04:20 PM
Egy nagyon mutatós technika:
Zsírkrétakarc
egy kisebb lapot sűrűn teleszínezünk egy világosabb pl. sárga zsírkrétával. Teljesen színezzük be. Utána a tetejét egy másik színnel pl. kékkel beszínezzük. Utána fogunk egy kicsit meghegyezett hurkapálcikát, és a mintákat, a rajzot belekarcoljuk, vagyis a felső réteg zsírkrétát lekapargatjuk és ahol lekapartuk előtűnik az alsó szín. Lehet szívószállal is kapargatni a felső réteget. A lekapart zsírkrétaforgácsokat szórjuk kis tálba, mert ha beletenyerelünk, maszatol. Nem minden zsírkréta alkalmas rá, csak a nagy viasztartalmúak, ki kell próbálni melyik jó.
A zsírkrétakarcnak van egy sokkal mutatósabb, de bonyolultabb változata, inkább iskolásoknak: Az alapot jól beszínezzük - legszebb ha színes foltokkal, erre jön egy réteg száraz szappanos átdörzsölés, majd sűrű fekete temperával befestjük. Száradás után "rajzolunk" rá vagyis a temperát tetszőleges mintában lekapargatjuk, nagyon izgalmas, hol milyen szín tűnik elő a fekete alól.
Erős szappanos átdörzsölés azért kell hogy a temperát biztosan ne igya be a papír, hanem külön réteget képezzen ami jól lekaparható.
Sajnos fotót nem tudok feltenni mert már nagyon rég csináltam ilyet de ha az előkészítés jól sikerül, gyönyörű a kép.
Bodrogi
2010-04-15, 01:17 PM
Ma készítettünk elsősökkel ezekhez hasonló tavaszi képeket. Mikor megmutattam az általam készített mintapéldányt, el sem tudták képzelni, hogy hogyan kerül rá a fa. Gondolom. ti rájöttetek a munka menetére.
Bodrogi
2010-04-15, 01:33 PM
Szeretnék ötleteket adni, hogy a gyerekek kezének körbe rajzolásával vagy kéznyomdával, mi minden készíthető. Várom a további ötleteket.
Iza69
2010-04-16, 03:41 AM
Suss fel nap,fenyes nap...
Icus40
2010-04-16, 04:15 PM
Ma készítettünk elsősökkel ezekhez hasonló tavaszi képeket. Mikor megmutattam az általam készített mintapéldányt, el sem tudták képzelni, hogy hogyan kerül rá a fa. Gondolom. ti rájöttetek a munka menetére.
nagyon ötletes:D
Bodrogi
2010-04-17, 10:06 AM
Ez a vers a cigányok eredetéről szól. Daróczi Ágnes fordította. Azért említettem meg ezt, hogy aki cigány népismeretet tanít, ennek a versnek az illusztrációjához felhasználhatja a következő ötleteket.
livingstons
2010-04-23, 07:16 AM
WAXOLÁS - Viaszfestés vasalóval
(Encaustic painting)
Fényes felületű papírra vasalóval felterítjük az olvasztott speciális krétát, majd a vasaló hegyével és élével megmunkáljuk a felvitt felületet. A technikát már az egyiptomi fáraók korában is alkalmazták a piramisok belsejében található táblaképeken, amelyek az uralkodókat ábrázolták.
A modern technika tette könnyebben alkalmazhatóvá, így a gyerekek számára is egyszerűen használható.
Speciális kiképzésű talpra fektethető kisméretű vasaló. Nem forró, tehát gyerek is kiválóan dolgozhat vele!
különböző színekben Speciális viaszos kréta. Vigyázat! A legtöbb zsírkréta dobozán szerepel a ,,WAX" szó, ami viaszt jelent, de ehhez a technikához csak az ehhez kifejlesztett extra felel meg!
WAX papír
Régen sok ilyen képet csináltunk.
(http://www.alapkozpont.hu/04/wax.htm)
livingstons
2010-04-23, 07:28 AM
A viaszfestés Egyiptomban már Krisztus előtt 3000 év vel ismert festészeti eljárásnak számított. Görögül encaustic technika, vagyis beégetés.
Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az olvasztott viaszfestéket hordtak fel különböző felületekre, illetve egy simítólapátja segítségével, melyet tűz fölött felhevítettek, és ezzel ráégették a felületre a viaszfestéket.
A mai korszerű technika lehetővé teszi, hogy a régi viaszfestészetet korunk egyik legkreatívabb formájaként újra felfedezzük. Ezzel a módszerrel tárgyszerű, és absztrakt képek művészi előképzettség nélkül is egyszerűen megformálhatók. A legfontosabb alapismeretek 10 perc alatt elsajátíthatók, és 1-2 óra gyakorlás után sikerrel alkalmazhatók. Tekintettel arra, hogy a viasz gyorsan lehűl és ismét megszilárdul, folyamatosan dolgozhatunk, hiszen a száradás nem okoz időveszteséget. A már felhordott viaszréteg ismételt felmelegítésével a kép tetszés szerint javítható, átalakítható. Hatalmas élményt okoz egy kép kialakítása, mivel szinte kínálják magukat a véletlenszerűen kialakuló érdekes felületek, alakzatok, a szemkápráztató, csodálatos fényes színek. Azoknak is alkotási élményt ad, akik nem rendelkeznek túlzottan ügyes kézzel. A technika sokoldalúan alkalmazható majdnem bármilyen felületre, amelybe nem tud beleivódni a viasz. Pl.: fényes felületű papír, üveg, hőálló műanyag, lealapozott fa, lealapozott vászon, fémlap. Ezen a weboldalon olyan viaszolvasztásos formákat gyűjtöttem össze, amely nagyon könnyen, és gyorsan elkészíthető a háztartásunkban fellelhető eszközök segítségével. Viaszfestés alkalmas néhány speciális eszköz használatával a legaprólékosabb, legszebben kidolgozott festmény elkészítésére is . Kívánok sok örömet e festési technika kipróbálásához, alkalmazásához!
A viaszfestés technikája kifejezetten alkalmas terápiás célokra óvodáskortól, egészen felnőtt korig akár fokozottan fogyatékosok számára is.
A véletlenszerűségéből adódó sikerélmény, a pillanatok alatt kész alkotások esztétikai öröme oldja a gátlásokat. Nem kell hozzá kézügyesség, rajztudás
mégis "művészi szintű" alkotásnak tűnő mű készíthető néhány perc alatt.
A megszokott ceruza, illetve az ecset helyett közvetítő eszköz a vasaló, ami szintén nagyban megkönnyíti a kedvébresztést az alkotáshoz, a maga különlegességéve l.
Cégünk vállalja terápiás foglakozások tanmeneténet összeállítását, foglalkozást vezető szakemberek betanítását, pályázatokhoz szükséges eszközök árajánlatának
kidolgozásást.
MŰVÉSZETTERÁPIÁRÓL
:A m uvészetnek az emberi lélekre kifejtett jótékony hatása osidok óta ismert. Több évezred tapasztalatai azt mutatják, hogy a mualkotások jelentos hatással bírnak lelki készülékünkre, és klinikai megfigyelések tömege támasztja alá, hogy a pszichiátriai betegek állapota jelentosen befolyásolható a muvészet eszközeivel.
Számos elismert pszichoterápiás módszer él az ókori görög drámák hatástárából ismert katarzis eszközével, amit eredetileg muvészi eszközökkel értek el, míg a ma elfogadott pszichoterápiás módszerek más utakat választanak. Kivétel képeznek a muvészetterápiák, amelyek a különféle mualkotások által hordozott (sokszor katartikus) hatások révén befolyásolják a beteg és nem beteg lélek muködését. A muvészet(kreatív)terápiák önálló gyógyeljárásként a legtöbb mentális zavarban nem tekinthetok elegendonek, de kiegészíto kezelésként a gyógyszeres, pszicho- és szocioterápiás beavatkozások mellett az arra fogékonyaknál elemi hatásúak lehetnek. A muvészetterápiák speciális kommunikációs csatornákat nyitva - gyakran a hivatalos terápiák hatástalansága esetén is - áttörést hozhatnak a saját lelki világukba zárkózó, bizonyos élményekre különös viselkedésformákkal reagáló páciensek kezelése során.
A szokványos párbeszédek, közeledések jellemzoen kudarcot vallanak - tekintve a kommunikáció nehezítettségét. Itt lép be lehetséges csatornaként a muvészet és a muvészetterápia, ami non-verbális utakon közelítve, a minden emberben mélyen élo tudattalan tartalmak által (mentén) kapcsolatot létesíthet a kétfajta világlátás, érzékelés között. Vagyis a beteg ember kifejezheti önmagát az átlagember számára felfogható, átélheto módon anélkül, hogy az elrettento lenne. A társadalmi elszigetelodés feloldása azonban csak egy, ám igen fontos része a pszichiátriai zavarban szenvedok kezelési célkituzéseinek.
Kiegészíto terápiás elemként
a muvészetterápiák jelentosen csökkenthetik a betegek szorongását, és visszaszoríthatják a valóság torzult érzékelését.
livingstons
2010-04-26, 03:29 AM
A technika lényege, hogy a vasalóra olvasztott krétát felhordjuk a papírra, majd különböző vasalótartásokkal és mozdulatokkal rajzolunk a viaszfelületbe.
Iza69
2010-04-30, 04:12 AM
Ezek a pillangok kulonbozo technikaval keszultek.
Mentalevél
2010-05-02, 04:09 PM
Ezek a pillangok kulonbozo technikaval keszultek.
Nagyon szépek lettek a pillangóitok. Nekem a gombos tetszik a legjobban. Valami alapra pl drótra ragasztottátok fel a gombokat? A 3.képen látható pillangó hogyan készült?
Gratulálok hozzájuk!
karikázó
2010-05-04, 07:32 PM
Most tévedtem erre az oldalra, így csak most adhatok apró segítséget!
Lufiemberkét a következő módon lehet csinálni:
Egy fél literes (belül száraz) üdítős palackot félig, háromnegyedig (attól függ mekkora figurát szeretnél) tölcsérrel feltöltesz finom liszttel, majd fogod a lufit, félig felfújod és gyorsan ráhúzod a flakon szájára és hirtelen felfordítod. A liszt egy pillanat alatt bezúdul a lufiba (fizika!!??). A maradék levegőt jól kipréselve kell a lufi száját megcsomózni, Ide fonalból hajat erősíthetünk, ill. alkoholos filctollal szájat, szemet rajzolhatunk. Mindenféle vicces formára alakítható figura.
susie76
2010-05-05, 03:38 PM
Most tévedtem erre az oldalra, így csak most adhatok apró segítséget!
Lufiemberkét a következő módon lehet csinálni:
Egy fél literes (belül száraz) üdítős palackot félig, háromnegyedig (attól függ mekkora figurát szeretnél) tölcsérrel feltöltesz finom liszttel, majd fogod a lufit, félig felfújod és gyorsan ráhúzod a flakon szájára és hirtelen felfordítod. A liszt egy pillanat alatt bezúdul a lufiba (fizika!!??). A maradék levegőt jól kipréselve kell a lufi száját megcsomózni, Ide fonalból hajat erősíthetünk, ill. alkoholos filctollal szájat, szemet rajzolhatunk. Mindenféle vicces formára alakítható figura.
Mennyit kínlódtunk ezzel a lufitöltéssel de ez atechnika még nem jutott eszünkbe :D, Ez egy kipóbált technika?
Bodrogi
2010-05-05, 03:45 PM
Többféle ábrázolási módot találtam ebben a témában.
Bodrogi
2010-05-05, 03:56 PM
Emberábrázolás kicsiknek.
karikázó
2010-05-05, 04:16 PM
a lisztet hogyan tudtad beletenni a léggömbbe?nekem sehogyan sem tágul a léggönb,csak kevés liszt fér bele.
Lufiemberkét így kell csinálni:fogsz egy belül száraz fél literes üdítős flakont és tölcsérrel feltöltöd félig, háromnegyedig finom liszttel (attól függően, hogy mekkora figurát akarsz) A lufit félig felfújod, majd ügyesen és gyorsan ráhúzod a flakon szájára és hirtelen megfordítod.
A liszt belezúdul a lufiba (fizika!!!). Tenyered közé fogva a maradék levegőt is kipréseled, majd csomót kötsz a tetejére. Ide lehet rögzíteni a haját. Alkoholos filctollal óvatosan szájat, szemet lehet rajzolni.
karikázó
2010-05-05, 04:20 PM
Már sok-sok darabot készítettem én is ill. a kislányomék az iskolában a Luca-napi vásárra kb. 50 db-ot. Jól kerestek vele!!!
karikázó
2010-05-05, 04:28 PM
Mennyit kínlódtunk ezzel a lufitöltéssel de ez atechnika még nem jutott eszünkbe :D, Ez egy kipóbált technika?
lsd.: 2106490 üzenet
susie76
2010-05-06, 02:14 PM
Lufiemberkét így kell csinálni:fogsz egy belül száraz fél literes üdítős flakont és tölcsérrel feltöltöd félig, háromnegyedig finom liszttel (attól függően, hogy mekkora figurát akarsz) A lufit félig felfújod, majd ügyesen és gyorsan ráhúzod a flakon szájára és hirtelen megfordítod.
A liszt belezúdul a lufiba (fizika!!!). Tenyered közé fogva a maradék levegőt is kipréseled, majd csomót kötsz a tetejére. Ide lehet rögzíteni a haját. Alkoholos filctollal óvatosan szájat, szemet lehet rajzolni.
A hajat csak simán beletszed és a lufi csomózásával rögzíted a lufiba? Nincs esetleg képed az elkészült lufiemberkékről, kíváncsi lennék rájuk :)?
karikázó
2010-05-07, 04:50 PM
A hajat csak simán beletszed és a lufi csomózásával rögzíted a lufiba? Nincs esetleg képed az elkészült lufiemberkékről, kíváncsi lennék rájuk :)?
A hajat külön raktuk rá, mert az nagyon fontos, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lufiba, csak akkor lehet mindenféle vicces grimaszra alakítani.
karikázó
2010-05-07, 04:58 PM
Hajat úgy csináltunk, hogy készítettünk jó élénk szinű fonalból egy szabálytalan (mondhatnánk rendetlen és laza) pom-pomt és az összekötözéssel rárögzítettük a csomóra, így azt is eltakarta.
Sajnos fényképem nincs róluk, kár, hogy nem készítettünk, rém murisak voltak!!!:p
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:07 PM
Gomba papircsikokból! maga a gomba 2 cm-es csíkokból, a háttér pedig 1 cm-es csíkokból van.... Ezért ennyire szép.
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:20 PM
aszfaltrajzok
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:36 PM
a gyerekek munkája, itt még keret nélkül :)
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:38 PM
Pillangó papírcsík technikával.
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:39 PM
Virág papírcsík technikával
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:43 PM
tavaszi virágos rét
bodnarildiko1
2010-05-09, 12:53 PM
napraforgó
bodnarildiko1
2010-05-10, 10:09 AM
Papírmasé tányérok. Igazán szépek lettek :)
bodnarildiko1
2010-05-10, 10:13 AM
Mozaik plakát. Aprólékos munkát igényel :)
bodnarildiko1
2010-05-10, 10:18 AM
Ágból készült babák......
bodnarildiko1
2010-05-10, 10:22 AM
Só liszt gyurma. Süncsalád, egércsalád, és lovacska :D
ágiovi
2010-05-10, 11:00 AM
Előbújtak a bogarak, itt a tavasz! A napocskát, a felhőket és a domboldalt dugónyomattal, a katicát ujjnyomattal, pöttyeit tompa tű hegyével, a fűszálakat és az esőcseppeket apró kartonpapírcsíkkal nyomdázták a gyerekek.
bodnarildiko1
2010-05-10, 02:47 PM
gyurma :)
bodnarildiko1
2010-05-10, 02:51 PM
kompoziciók :D
bodnarildiko1
2010-05-10, 02:54 PM
Igazi lenvászonra ragasztott termések.
bodnarildiko1
2010-05-10, 02:56 PM
Húsvéti kopogtatók....
bodnarildiko1
2010-05-10, 02:58 PM
Üveg kicsit másképp.....
bodnarildiko1
2010-05-10, 03:01 PM
Cérnából készült kép.... Rendkívül aprólékos, pontos munkát kíván, és sok türelmet :) viszont megéri, mert gyönyörű lett :)
málnás
2010-05-10, 03:19 PM
Só liszt gyurma. Süncsalád, egércsalád, és lovacska :D
A só-liszt-gyurma nagyon jó, mert ha kiszáradt, akkor klasszul lehet festeni. Persze a színezettből se rossz.
A sünik igazán cukik!
Én holnap veszek lufit és kipróbálom !
Napocskák
Festékpöttyöket cseppentünk a papírra, s minden pöttyből "sugarakat" húzunk ki fogpiszkáló segítségével. /Használhatjuk csomagolópapírnak/
Ez nagyon jó ötlet! Biztos még mást is próbálhatunk belőle. Pl. egeret vagy teknőst. :D
Szeretnék ötleteket adni, hogy a gyerekek kezének körbe rajzolásával vagy kéznyomdával, mi minden készíthető. Várom a további ötleteket.
Nagyon jók! Tenyérlenyomatot már készítettünk, de nem gondoltunk erre. Szupi.
reformatus
2010-05-10, 03:58 PM
Egy jó rajz, kifestő kell hozzá és sok-sok türelem.
Eleinte nem szerették csinálni a gyerekek.
karikázó
2010-05-11, 11:14 AM
Amikor átöntötted a lisztet a flakonból a lufiba, szép lassan óvatosan enged ki a levegőt a lufiból, mert a levegővel együtt a liszt egy részét is kilövi!!!:(
Hamarosan fénykép is lesz, de ehhez valamelyik fiam segítsége szükséges!!;)
susie76
2010-05-11, 03:35 PM
Amikor átöntötted a lisztet a flakonból a lufiba, szép lassan óvatosan enged ki a levegőt a lufiból, mert a levegővel együtt a liszt egy részét is kilövi!!!:(
Hamarosan fénykép is lesz, de ehhez valamelyik fiam segítsége szükséges!!;)
Jaj de jó, biztos, hogy kipróbálom majd, és várom a képeket.
susie76
2010-05-11, 03:37 PM
Igazi lenvászonra ragasztott termések.
Van esetleg a hátulján valami vastagabb lap, hogy a kukorica súlya ne húzza le a képet?
bodnarildiko1
2010-05-13, 04:23 AM
Nincs a vászon hátoldalán karton lap. Nem volt rá szükség, mivel a vászonnak van tartása. Más textilek hátoldalára szükséges valami....
Iza69
2010-05-14, 04:40 AM
Teremdiszitesre is alkalmas ez a technika.
Iza69
2010-05-14, 04:45 AM
igy keszul...
Bodrogi
2010-05-18, 11:55 AM
Klimt, Picasso, Van Gogh, Modigliani... művei nyomán készítették gyerekek ezeket az alkotásokat.
Bodrogi
2010-05-18, 12:11 PM
Egy ötlet, több csodálatos alkotás.
Icus40
2010-06-04, 03:38 PM
karkötő
-az átlátszó cső akvarisztikához használt levegőztető cső
-apró színes gyöngyökkel megtöltjük
-a cső két végét összedugaszoljuk
(Na ki találja ki, mivel? Polctartó stifttel :p éppen beleszorul )
egyszerű és nagyszerű, lányoknak nagyon bejön.