PDA

A teljes (képes) nézethez kattints ide : Gyermekdalok, versek, mesék, találós kérdések.. I.

Oldal : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

nomi2
2008-04-10, 10:23 AM
A vajaspánkó

Élt egyszer egy öregember és egy öregasszony .
Kéri az ember az asszonyt.
-Süss nekem anyjuk vajaspánkót.
-Ugyan miből süssek? Egy csepp lisztünk sincs.
-Ej ,te asszony ! Kapard le a kosár oldalát , seperd fel a magtárt: hátha kerül így egy kis liszt.
Úgy is tett az öregasszony: lekaparta a kosár oldalát, felseperte a magtárt, s került is liszt két marékkal. A tésztába tejfelt kevert, pánkót vágott belőle, kisütötte vajban s kitette a pánkót az ablakba hűlni.
Elunta magát a vajaspánkó , legurult a lócára, a lócáról a padlóra , s a padlóról legurult az ajtó felé. Átgurult küszöbön a tornácra , a tórnácról a lépcsőre , a lépcsőről az udvarra, az udvarból túl a kapun ,mindig messzebb és messzebb.
Gurult , gurult az úton és szembe jött vele egy nyúl.
-Megeszlek te vajaspánkó !
- Ne egyél meg sandaszemű! Inkább hallgasd meg milyen szépet énekelek neked !A nyúl hegyezni kezdte a fülét, s a vajaspánkó rákezdte az éneket:
Vajaspánkó a nevem
Elmondom eredetem:
Magtárban sepertek,
Kosárról kapartak
Tejfellel kevertek
Kemencén sütöttek
Ablakon hűtöttek.
Megszöktem az otthonomtól
Gazduramtól,asszonyomtól
Mért féljek nyúl tőled?
Megszököm előled!
S tovább gurult. Úgy eltűnt a nyúl szeme elől mintha ott sem lett volna.
Begurult a vajaspánkó az ösvényen az erdőbe, s találkozott a farkassal.
-Megeszlek te vajaspánkó!
-Ne egyél meg ordas farkas! Szépet énekelek neked.
És fújni kezdte:
Vajaspánkó a nevem
Elmondom eredetem:
Magtárban sepertek,
Kosárról kapartak
Tejfellel kevertek
Kemencén sütöttek
Ablakon hűtöttek.
Gazduramtól,asszonyomtól
Megszöktem a nyúltól,
Miért féljek farkas tőled ?
Mindjárt megszököm előled! S tovább gurult. Úgy eltűnt a farkas szeme elől mintha ott sem lett volna.
Gurult,gurult a vajaspánkó az erdőben,s szembe jött vele a medve.csörtet , töri a lombot, rontja a bokrot.
-Megeszlek te vajaspánkó!
- Ne egyél meg tányértalpas,ugyan miért is ennél meg?
S a vajaspánkó már rá is kezdte:

Vajaspánkó a nevem
Elmondom eredetem:
Magtárban sepertek,
Kosárról kapartak
Tejfellel kevertek
Kemencén sütöttek
Ablakon hűtöttek.
Gazduramtól,asszonyomtól
Megszöktem a nyúltól,
Ordas farkas úrtól,
Miért félnék medve tőled?
Megszököm mindjárt előled!
S tovább gurult. Úgy eltűnt a medve szeme elől mintha ott sem lett volna.
Gurult,gurult a vajaspánkó, s szembe jött vele a róka.
-Jó napot vajaspánkó!
Ej milyen jóképű, milyen pirospozsgás vagy!
De a vajaspánkó már rá is kezdte:
Vajaspánkó a nevem
Elmondom eredetem:
Magtárban sepertek,
Kosárról kapartak
Tejfellel kevertek
Kemencén sütöttek
Ablakon hűtöttek.
Gazduramtól,asszonyomtól
Megszöktem a nyúltól,
Ordas farkas úrtól,
Mackó Miska úrtól,
Miért féljek hát tetőled?
Megszököm könnyen előled!
-Felséges ének!-szólt a róka.
-Csak az a baj, hogy megöregedtem,kedvesem,rosszul hallok.Ülj csak ide az orrocskámra,s fújjd el mégegyszer.
Nagyon jól esett a vajaspánkónak,hogy így megdicsértékaz énekét.felugrott a róka orrára és újrakezdte:
-Vajaspánkó a nevem…..
Abban a pillanatban a róka-HAMM-bekapta.
Ha a róka a vajaspánkót be nem kapta volna, az én mesém is tovább tartott volna!
„Itt a vége,fuss el véle,kerekerdő közepébe!”;)

kata53
2008-04-10, 11:12 AM
<TABLE width="90%" align=center border=1><TBODY><TR bgColor=#d17006><TD align=middle></TD></TR>
<TR bgColor=lightyellow><TD>

http://blogol.hu/pikz/mesebirodalom/d_szek_056.gif
FAZEKAS ANNA : ÖREG NÉNE ÖZIKÉJE

Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét.

Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra,
megbotlott egy kidőlt fába,
eltörött a gida lába.

Panaszosan sír szegényke,
arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.

Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.

Cili cica, Bodri kutya
mellé búvik a zugolyba,
tanultak ők emberséget,
nem bántják a kis vendéget.

Gyorsan gyógyul gida lába,
elmehetne az őzbálba,
vidám táncot ellejthetne,
de nincs hozzá való kedve.

Barna szeme bús-szomorún
csüng a távol hegykoszorún.
Reggel bíbor napsugarak
játszanak a felhők alatt.

Esti szellő ködöt kerget,
dombok, lankák üzengetnek:
"Vár a sarjú, gyenge hajtás,
gyere haza, gida pajtás!"

Könnybe lábad az őz szeme,
hej, nagyon is visszamenne,
csak az anyja úgy ne várná,
csak a nénét ne sajnálná!

Éjjel-nappal visszavágyik,
hol selyem fű, puha pázsit,
tarka mező száz virága
őztestvérkét hazavárja.

Ahol mókus ugrabugrál,
kopácsol a tarka harkály,
vígan szól a kakukk hangja,
bábot cipel szorgos hangya.

Várja patak, várja szellő,
kék ég alján futó felhő,
harmatgyöngyös harangvirág,
vadárvácskák, kékek, lilák.

Öreg néne megsiratja,
vissza - dehogy - mégse tartja,
ki-ki lakjék hazájában,
őz erdőben, ember házban.

Kapuig is elkíséri,
visszatipeg öreg néni,
és integet, amíg látja:
"Élj boldogul, őzgidácska!"

Lassan lépdel, csendben ballag,
kattan ajtó, zörren ablak,
onnan lesi öreg néne,
kisgidája visszanéz-e.

Haszontalan állatkája,
egyre jobban szaporázza,
s olyan gyorsan, mint a villám,
fenn terem a mohos sziklán.

De a tetőn, hegygerincen
megfordul, hogy búcsút intsen:
"Ég áldjon, rét, kicsi csalit" -
s mint a szél, eliramodik.

Nyár elröppen, levél sárgul,
lepereg a vén bükkfárul,
hó borul már házra, rétre,
egyedül él öreg néne.

Újra kihajt fű, fa, virág,
nem felejti a kisgidát,
fordul a föld egyszer-kétszer,
zörgetnek a kerítésen.

Kitekint az ablakrésen:
ki kopogtat vajon éjjel?
Hold ragyogja be a falut,
kitárja a kicsi kaput.

Ölelésre lendül karja:
kis gidácska meg az anyja
álldogál ott; beereszti,
szíve dobban, megismeri:

őzmama lett a kisgida,
az meg ott a gida fia.
Eltörött a mellső lába,
elhozta hát a kórházba,

hogy szemével kérve kérje:
gyógyítsa meg öreg néne,
puha gyolcsba bugyolálja,
ne szepegjen fiacskája.

S köd előtte, köd utána,
belevész az éjszakába.
Gida lábát két kezébe
veszi lágyan öreg néne.

Meg is gyógyul egykettőre,
felbiceg a dombtetőre,
s mire tölgyről lehull a makk,
a kicsi bak hazaballag.

Mátraalji falu széle,
kapuban ül öreg néne,
nincs egyedül, mért is volna?
Ha fú, ha fagy, sok a dolga.

Körülötte gidák, őzek,
látogatni el-eljőnek,
télen-nyáron, évről évre,
fejük hajtják az ölébe.

Falu népe is szereti,
kedves szóval becézgeti
öreg nénét, és azóta
így nevezik: Őzanyóka.

Piros pipacs, szegfű, zsálya
virít háza ablakába,
nagy köcsögben, kis csuporban
szivárványszín száz csokor van.

Egyiket Gál Péter hozta,
másikat meg Kovács Julcsa,
harmadikat Horváth Erzsi,
úttörő lesz valamennyi.

Vadvirágnak dal a párja,
énekszótól zeng a háza,
oly vidám a gyereknóta,
nevet, sír is Őzanyóka.

Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék
mese őrzi aranyszívét.

Gidára vár sós kenyérke,
kalácscipó aprónépre;
egyszer te is légy vendége,
itt a vége, fuss el véle!

</TD></TR></TBODY></TABLE>

szedizita
2008-04-10, 12:10 PM
Sziasztok!

Régóta keresek egy mondókát, ha tudtok segítsetek.
Ovodás koromból csak arra emlékszem, hogy kicsi törpéről szólt a mondóka, de nem a "Volt egyszer egy kicsi törpe, belenézett a tükörbe, látta, hogy a lába görbe" kezdetű
(ezt találtam az interneten). Ismer valaki kicsi törpés mondókát ezen kívül?
Előre is köszönöm:)

Volt egyszer egy kis törpe,
Zsebében volt kis tükre.
Ránézett a tükörre,
látta orrát hogy görbe.
szörnyű harag gyötörte,
forgott - forgott egy helybe,
beesett a gödörbe és az orrát betörte.
szegény, szegény kis törpe.

morenka
2008-04-10, 05:03 PM
Brumm - Brumm Brúnó

Brumm-brumm Brúnó, mókás medve,
Van-e neki éppen táncos kedve?
Brumm-brumm pajtás, szépen kérem,
Az iskolabálba jöjj el vélem!

Ott eljárhatsz minden táncot,
Orrodba se fűznek, meglásd, láncot!
Irgum-burgum, én nem bánom,
Elmegyek én, édes kis pajtásom.

Úgysem vágyom semmi másra,
Csak a retyezáti, friss csárdásra.
Kippen-koppan, dibben-dobban,
Nosza, ha legény vagy, járjad jobban

ritus0105
2008-04-11, 01:07 AM
Köszi Nomi!
Aranyos vagy..sajnos, nem erre. Van egy olyan mese, hogy a kiscipó azt énekli benne:Én vagyok a kiscipó, lisztből sütött nagyanyó, engem nem esz meg senki, mert elgurulok, így ni..Ebben a mesében is találkozik a kiscipó a rókával, a nyuszival és a medvével...

Már az oviban szóltam az idősebb óvónéniknek, hogy keressék meg, mert állítólag nagyon-nagyon régi mese...ha megtalálom, felteszem.
Azért köszönöm!

edit-a
2008-04-11, 02:01 AM
Volt egyszer egy kicsit törpe
Belenézett a tükörbe.
S mit látott? Az orra görbe!
Megijedt a kicsi törpe,
Szaladt,szaladt körbe-körbe,
S beleesett a gödörbe.
Ajjaj,szegény kicsi törpe.

Mozgással kísért mondóka,még az iskolásokkal is szoktam játszani,szeretik.:)

A cipós mese pedig a Vajaspánkó,Grimm mese:

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=2883[

quote=szedizita;852998]Volt egyszer egy kis törpe,
Zsebében volt kis tükre.
Ránézett a tükörre,
látta orrát hogy görbe.
szörnyű harag gyötörte,
forgott - forgott egy helybe,
beesett a gödörbe és az orrát betörte.
szegény, szegény kis törpe.[/quote]

kata53
2008-04-11, 05:15 AM
http://blogol.hu/pikz/mesebirodalom/_llatok_122.gif
Az öreg halász és nagyravágyó felesége

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy öreg halász. Volt neki egy nagyravágyó felesége.
Egyszer elment az öreg halász a tengerre halászni. Hamarosan fogott egy gyönyörű szép, nagy pontyot. És csodák csodája, megszólal a ponty:
- Te szegény halászember, engedj el engem! Úgy megjutalmazlak, hogy nem bánod meg soha életedben. Minden kívánságod teljesül.
Hát az öreg halász a nagy könyörgésre a pontyot visszaengedte a tengerbe. Hazamegy, kérdezi a felesége:
- No, mit fogtál? Hoztál-e valamit?
- Fogtam egy nagyon szép pontyot.
- Hát miért nem hoztad haza?
- Könyörgött szegény, hogy engedjem el. Minden kívánságunkat teljesíti.
- Hát akkor eredj vissza hozzá, és mondd meg neki, hogy egy nagyon szép házat szeretnék.
Mert csak egy kis kunyhóban laktak a tenger partján.
Visszaballagott a halászember a tenger partjára. Odaállt a víz szélére, és hangosan mondta:
- Hallod-e, te ponty! Az én feleségem azt üzeni, hogy a tenger partján teremts egy szép kis házat!
Kisvártatva felbukkan a ponty, és megszólal:
- Eredj haza, jó ember! Úgy van, amint kívántad!
Hát ahogy hazaér, gyönyörű szép házuk lett. A felesége ott sürgött-forgott, egy ideig nagyon boldog volt. De csak megint azt mondja:
- Hallod-e, eredj vissza ahhoz a pontyhoz, mondd meg neki, hogy a házat meguntam, adjon most egy kastélyt, és hogy grófok lehessünk!
Ismét elment az ember a tenger szélére. Azt kiáltja:
- Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem!
Felbukkan a hal, azt kérdi:
- Hát mit akar a feleséged?
- Kastélyt akar, meg, hogy grófok legyünk!
- Eredj haza, úgy van, amint kívánta!
Hát ahogy hazaért, látta a gyönyörű szép kastélyt, és a felesége mint grófnő kényeskedett egyik szobából a másikba.
- Most már csak meg vagy elégedve? - kérdi a halász.
A felesége nagyon boldog volt.
Másnap reggel, alighogy felébrednek, azt mondja az asszony:
- Hallod-e? Eredj ahhoz a pontyhoz, és mondd neki, hogy királyné szeretnék lenni, és palotában lakni.
A szegény halászember, mit volt neki mit tenni, ismét elballagott szomorúan a víz szélére. Azt kiáltja:
- Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem.
Előjön a hal, és kérdi:
- Hát most mit akar a te feleséged?
- Királyné szeretne lenni, palotában lakni!
- Eredj haza! Úgy van, amint kívánta!
Hazaér a szegény ember, s a gyönyörű palota, a sok fényes katona majd elvette szeme világát. Mind vigyázzba vágták magukat a szegény halász előtt, mikor elhaladt előttük. Mikor végre bejutott a hosszú lépcsőn, sok szobán keresztül, kérdi a feleségét:
- No, asszony, meg vagy-e már elégedve a sorsoddal?
- Meg - feleli az asszony boldogan.
Alighogy megvirradt másnap, azt mondja az asszony:
- Hallod-e, eredj vissza ahhoz a pontyhoz, és mondd meg neki, hogy most már császárné szeretnék lenni, és olyan palotát, várakat akarok, amilyenek a világon nincsenek.
Addig erősködött, hogy vissza kellett mennie a szegény halásznak a víz szélére. Mondja nagy szomorúan:
- Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy feleségem mindig pöröl vélem.
Zavaros lett a tenger, hullámzott, és csak sokára jött elé a ponty mérgesen:
- Hát mit akar a te feleséged?
- Most meg császárné szeretne lenni, és olyan palotát és várakat kíván, amilyenek a világon nincsenek.
- Igaz, hogy ezért sem dolgozott - mondja a ponty - , nem is érdemli, de menj haza, úgy van, ahogy kívánta!
Hazament a szegény ember. Alig tért magához a nagy ámulattól, olyan fényes paloták, várak és udvari népség volt mindenütt.
- Most már csak meg vagy elégedve, mert én többet nem megyek vissza a pontyhoz!
Az asszony boldognak is látszott. De másnapra kelve azt mondja az urának:
- Eredj vissza a pontyhoz, és mondd neki, hogy én a világ úrnője szeretnék lenni! Azt akarom, hogy leboruljanak az emberek előttem. A birodalmam a világ egyik végétől a másikig érjen!
Hiába tiltakozott a szegény halász, csak vissza kellett mennie. Mondja nagy szomorúan:
- Hallod-e, te ponty! Az a ringy-rongy, az én feleségem, mindig pöröl vélem.
Ott kellett állnia nagyon sokáig. A tenger haragos lett, hányta a habot, tajtékzott, és úgy hullámzott, mint még soha. Egy helyen zavaros lett a víz, és nagyon-nagyon sokára felbukott a hal.
- Mit akar a te feleséged?
- A világ úrnője akar lenni, és hogy a világon mindenki a lába elé boruljon.
- Jól van - mondja a hal - , ha azt hiszi, hogy munka nélkül élhet és másokon uralkodhat, hát legyetek ismét halászok.
Úgy is lett. Ott találta a szegény halász a kis halászkunyhóját, és benne a feleségét. Ettől kezdve szorgalmas és ügyes asszony lett. Még talán máig is élnek, ha meg nem haltak.

Zombor.Andrea
2008-04-11, 05:15 AM
Sziasztok!

Régóta keresek egy mondókát, ha tudtok segítsetek.
Ovodás koromból csak arra emlékszem, hogy kicsi törpéről szólt a mondóka, de nem a "Volt egyszer egy kicsi törpe, belenézett a tükörbe, látta, hogy a lába görbe" kezdetű
(ezt találtam az interneten). Ismer valaki kicsi törpés mondókát ezen kívül?
Előre is köszönöm:)

Szia!
A többiek már írtak több variációt a görbe orrú törpére, így a miénket már nem írnám le, de a kisfiam tanult egy másik törpéset is a bölcsiben:

Zöld erdőben jártam, virágok között
Ott láttam egy törpét, ki szalonnát sütött
Mondtam neki: Adj egy falatot
Megfordult a törpe és fityiszt mutatott.

Ezt is mozgással kell érdekesebbé tenni.
A.

kata53
2008-04-11, 06:59 AM
http://blogol.hu/pikz/mesebirodalom/disney_002.gif
Hamupipőke

Élt egyszer egy messzi-messzi országban egy gazdag ember a feleségével meg a kislányával. Az asszony egyszer csak megbetegedett. Érezte, hogy nem sok ideje van hátra. Odahívatta betegágyához egyetlen leánykáját, és így szólt hozzá:
- Kedves gyermekem, nekem most el kell búcsúznom tőled, nem vigyázhatok rád, nem oltalmazhatlak tovább. De magam helyett itt hagyok neked egy jó tanácsot. Légy mindig jó és jámbor, akkor mindig jóra fog fordulni a sorsod, és boldog lesz az életed.
Azzal lehunyta a szemét, és meghalt.
A lányka minden áldott nap kiment az édesanyja sírjához. Mindig jó volt, mindig jámbor volt. Megjött a tél, fehér leplet borított a temetőre, aztán megjött a tavasz újra felsütött a nap, kizöldült a határ, és a gazdag ember új asszonyt hozott a házhoz.
Ennek az asszonynak már volt két lánya, azok is vele jöttek. Arcuk szép fehér volt, de a szívük csúnya fekete. S attól fogva nehéz sora lett a szegény árva lánynak. Mostohatestvérei, ahol csak tudták, bántották; ők maguk egész nap a tükör előtt páváskodtak, s hol ezért, hol azért szalasztották a húgukat, úgyhogy egyetlen percig sem volt nyugta tőlük. Végül aztán egy szép napon az egyik azt mondta:
- Mit ül itt velünk a szobában ez a buta liba? Aki enni akar, szolgáljon is meg érte. Konyhalánynak meg nem itt a helye!
Elvették a szép ruháját, ócska szürke szoknyát, nehéz facipőt adtak rá, és kikergették a konyhába. Ott aztán dolgozhatott látástól vakulásig. Kora hajnalban kelt, vizet hordott, tüzet rakott, fát vágott, főzött, mosott; ami piszkos munka volt, mind neki kellett végeznie.
Ráadásul a mostohatestvéreinek semmi nem tetszett úgy, mint ha csúfot űzhettek belőle. Ujjal mutogattak kopott ruhájára, hitvány sarujára úgy mondogatták:
- Lám csak, hogy kicsípte magát a kényes kisasszony!
És jót nevettek rajta.
Még ha beérték volna ennyivel! De nem érték be; egyre csak azon járt az eszük, hogyan okozhatnának neki minél több bajt, keserűséget. Esténként kihoztak a kamrából egy szakajtó borsót vagy lencsét, beleszórták a hamuba, és ráparancsoltak:
- Ezt reggelre mind kiszedd, vagy jaj lesz neked!
Szegény lány már alig állt a lábán a fáradtságtól, mégsem bújhatott ágyba, ott kellett kuporognia a tűzhely mellett a hamuban, és borsót, lencsét szemelnie. Piszkos is volt, poros is volt mindig; ezért aztán elnevezték Hamupipőkének.
Történt egyszer, hogy a gazdag ember vásárba készült, és megkérdezte a két mostohalányát, mit akarnak vásárfiának.
- Szép ruhát! - felelte az egyik.
- Gyöngyöt, gyémántot! - felelte a másik.
- Hát neked mit hozzak, Hamupipőke? - kérdezte az apjuk.
- Nekem, édesapám, az első gallyat, amelyik hazafelé jövetedben a kalapodhoz ütődik.
A gazdag ember megvette a két mostohalányának a szép ruhát meg a gyöngyöt és gyémántot, aztán hazaindult. Egy cserjésen át vezetett az útja. Ahogy keresztüllovagolt rajta, egy mogyoróág nekicsapódott a kalapjának. Letörte, és magával vitte.
Mikor hazaért, mindenkinek. odaadta, amit hozott: két mostohalányának a drága vásárfiát, Hamupipőkének meg a mogyoróágat.
A lányka megköszönte az ajándékot, kiment a temetőbe, és elültette az édesanyja sírjára. Keservesen sírt közben, hullott a könnye, mint a zápor. A mogyoróvessző gyökeret eresztett, és csakhamar szép kis fává sarjadt. Hamupipőke napjában háromszor kilátogatott a temetőbe, leült az édesanyja sírhalmára, és elpanaszolta nehéz sorsát. Olyankor mindig egy hófehér madár szállt a mogyorófácskára. Hamupipőkének csak ki kellett mondania, ha valamit kívánt, s a madár nyomban ledobta neki, amit kért.
Abban az időben az ország királyfia nagy ünnepséget rendezett. Három egész napra szólt a vigasság. Meghívták rá az ország minden szép lányát, hogy a királyfi közülük válasszon magának feleséget.
A mostohalányoknak egyszeriben jókedvük kerekedett, amikor megtudták, hogy ők is hivatalosak a mulatságba. Bekiáltották Hamupipőkét, és ráparancsoltak:
- Fésüld meg szépen a hajunkat! Pucold fényesre a cipőnket! Kapcsold be a ruhánk derekát! Lagziba megyünk a királyi palotába.
Hamupipőke mindent megtett, amit csak kívántak, de amikor nem látták, egyre csak sírdogált, mert bizony ő is szívesen elment volna táncolni. Végül megkérte a mostohaanyját, engedje el a bálba.
- Téged, Hamupipőke? - csodálkozott a mostohája. - Elment az eszed? Csupa szutyok, és lagziba kívánkozik; hallottak már ilyet? Hogyan akarsz táncolni. ha se ruhád, se cipőd nincs hozzá?
A lányka tovább kérlelte, a mostohája meg végül is elunta a rimánkodást; azt mondta:
- Jól van, kiszórok neked ide egy tál lencsét a hamuba; ha két óra alatt kiválogatod, velünk jöhetsz.
Hamupipőke megvárta, míg a mostohája visszamegy a szobába; akkor kiosont a kertbe, és elkiáltotta magát:
- Galambok, gerlék, égi madárkák, gyertek, gyertek, segítsetek válogatni!
Az ocsút szaporán egyétek,
a javát meg az edénybe tegyétek!
A levegő egyszeriben tele lett suhogással, szárnycsattogással. A konyhaablakon beröppent két fehér galamb, aztán egy csapat gerle, aztán ahány madár csak volt a környéken, az mind ott surrogott-burrogott a hamu körül. A galambok bólogattak a fejecskéjükkel, járt a csőrük szorgalmasan, pik-pik-pik; nekilátott a munkának a többi madár is; pik-pik-pik, hordták szaporán az ép szemeket a tálba.
Nem telt bele egy egész óra, már készen is voltak, és kirepültek az ablakon, szétszóródtak az ég alatt, mintha ott se jártak volna.
Hamupipőke boldogan szaladt be a tállal a mostohaanyjához. Azt hitte, most már ő is mehet a lagziba.
A mostohaanyja végigmérte, és fitymálva elbúzta a száját.
- Mit gondolsz? Hiszen táncolni sem tudsz! Csak kinevetnének!
Hamupipőke sírva fakadt. A mostoha gondolta, ad neki valami új munkát, legalább addig sem látja a kesergését. Kiment a konyhába, kiszórt két sál kölest a hamuba.
- Ha ezt a két tál kölest egy óra alatt kiválogatod, nem bánom, velünk jöhetsz.
Az pedig lehetetlen feladat volt, hiszen a köles még a lencsénél is apróbb szemű. Hamupipőke azonban, ahogy mostohája visszament a szobába, kiosont a kertbe, és megint elkiáltotta magát:
- Galambok, gerlék, égi madárkák, gyertek, gyertek, segítsetek válogatni!
Az ocsút szaporán egyétek,
a javát meg az edénybe tegyétek!
A levegő ismét megtelt suhogással, szárnycsattogással. A konyhaablakon beröppent két fehér galamb, aztán egy csapat gerle, aztán ahány madár csak volt a környéken, az mind ott surrogott-burrogott a hamu körül. A galambok bólogattak a fejecskéjükkel, járt a csőrük szorgalmasan, pik-pik-pik; nekilátott a munkának a többi madár is; pik-pik-pik, hordták szaporán az ép szemeket a tálba. Nem telt bele egy fél óra, már készen is voltak, és kirepültek az ablakon, szétszóródtak az ég alatt, mintha ott se jártak volna.
Hamupipőkének repesett a szíve örömében, sietett a mostohaanyjához. Most már biztosra vette, hogy elviszik a bálba.
A mostohája azonban azt mondta:
- Hiába, Hamupipőke, nem jöhetsz velünk, Csak szégyent hoznál ránk!
Hátat fordított neki, hintóba szállt a két kevély lányával, és elhajtottak a mulatságba.
Hamupipőke egyedül maradt otthon. Egy ideig ott búsongott a konyhában, aztán gondolt egyet, kiment az édesanyja sírjához, megállt a mogyorófa alatt, és elkezdte:
- Rázd meg, fácska, magadat,
adj rám ezüstöt, aranyat!
Abban a pillanatban megrebbent a feje fölött az ág, és a mogyorófa madara ledobott neki egy aranyos-ezüstös ruhát meg egy pár ezüsthímes selyemtopánkát.
Hamupipőke gyorsan felöltözködött, és elment a mulatságba. A palotában már javában állt a bál, sürgött-forgott a sok vendég. Ott páváskodott a mostohaanyja meg a két mostohatestvére is. Nem ismerték meg, azt hiték, valamiféle idegen királylány. Eszükbe se jutott, hogy a gyönyörű, aranyruhás lány Hamupipőke lehet.
Az - gondolták - biztosan most is ott kuporog megszokott helyén a tűzhely mellett, és szutykosan, kócosan kölest válogat a hamuból.
A királyfi elámult, amikor az ismeretlen lány a terembe lépett. Elébe ment, meghajolt előtte, kézen fogta, és táncba vitte. Egyetlen pillanatra sem tágított mellőle, mindig csak vele foglalkozott, és ha valaki táncra akarta kérni Hamupipőkét, kijelentette:
- Nem lehet, ez az én táncosnőm.
Nem sokkal éjfél előtt Hamupipőke azt mondta:
- Elfáradtam; mára elég volt; hazamegyek.
- Elkísérlek - ajánlkozott a királyfi, mert szerette volna megtudni, hol lakik a szépséges lány.
Egy ideig együtt mentek, de mikor az utcájukba betértek, Hamupipőke egyszerre csak szaladni kezdett, s mielőtt a királyfi a nyomába ért volna, befordult a kapun, és beugrott a galambházba.
A királyfi megvárta az udvaron, míg a gazdag ember hazaérkezik a mulatságból a családjával. Tüstént odaintette magához:
- Az a szépséges lány, akivel az este táncoltam, elszökött előlem, és ide bújt a galambházadba. Utána akarok menni.
Hiába próbálták kinyitni, az ajtó nem engedett, belülről bereteszelték Erre gyorsan fejszét baltát kerítettek és betörtek. Hanem odabent egy árva lelket sem találtak. Mert Hamupipőke akkor már régen ott feküdt a konyhában a tűzhely mellett a hamuban, s egy hitvány olajmécses pislákolt felette. Míg ugyanis a királyfi elöl az ajtót próbálta kinyitni, ő hátul kiugrott az ablakon a galambházból, a mogyorófához futott, levetette szép ruháját, rátette a sírra; melléje a hímes selyemtopánkát, a mogyorófa madara meg leszállt értük, és elvitte őket. Hamupipőke fölvette a mocskos szoknyáját, nehéz facipőjét, beosont a házba, lekuporodott a hamuba, és elaludt.
Másnap folytatódott a palotában a vigasság. Mostohatestvérei megint hintóba ültek és elhajtattak. Hiába kérlelte őket, kikacagták, kicsúfolták, elkergették.
- Még hogy egy ilyen szutyokfészek oda mer kívánkozni a királyfi közelébe! Kotródj vissza rögtön a helyedre! Szemétdombra való vagy te, nem palotába!
Hamupipőke sírdogált egy keveset a mostohatestvérei gonoszságán, aztán kiment a mogyorófához, és elkezdte:
Feje fölött megrebbent a lomb, és a madár még sokkal szebb ruhát ejtett le neki, mint tegnap. Hamupipőke pedig gyorsan felöltözködött, és elment a mulatságba.
A királyfi ott várta már az ajtó közelében; semmi mással nem törődött, csak azt leste, jön-e már. Amikor meglátta, boldogan elmosolyodott, kézen fogta, táncba vitte, s egész este egyedül csak vele táncolt. S valahányszor egy-egy nyalka ifjú közeledett feléjük, hogy a gyönyörűséges lányt elkérje egy fordulóra, a királyfi csak a fejét rázta:
- Nem lehet, ez az én párom!
Nem sokkal éjfél előtt Hamupipőke aznap is azt mondta:
- Elfáradtam; mára elég volt; hazamegyek.
A királyfi most is melléje szegődött, azt gondolta: ma éjszaka aztán igazán kilesi, hol lakik a szép lány. Egy ideig együtt is mentek, de mikor az utcájukba betértek Hamupipőke egyszerre csak szaladni kezdett, s mielőtt a királyfi a nyomába ért volna, befordult a kapun, átvágott az udvaron, és beszaladt a ház mögé a kertbe; ott fölkúszott egy terebélyes körtefára, és megbújt a lombjában.
A királyfi egy darabig szólongatta, kereste, aztán visszament az udvarba, és ott megvárta, míg a gazdag ember hazaérkezik a mulatságból a családjával. Odaintette magához, azt mondta neki:
- Az a szépséges lány, akivel az este táncoltam, ismét elszökött előlem, és ismét ide szaladt be az udvarodba. Azt hiszem, arra a körtefára mászott föl ott a kertben.
A gazdag ember elcsodálkozott: vajon ki lehet az az ismeretlen szép lány, aki egyre csak az ő háza tájára menekszik?
"Csak nem Hamupipőke?" - gondolta.
Fejszét ragadott, nekiállt, egykettőre kivágta a körtefát. Átkutatták a lombját: senkit nem találtak az ágak közt. Akkor az ember fölsietett a házba, be a konyhába: ott feküdt Hamupipőke szokott helyén a hamuban. Mert amikor a királyfi visszament a kertből az udvarba, ő óvatosan lesiklott a fáról, szép ruháját letette a mogyorófa alá, fölvette a régi szutykos szoknyáját, lekuporodott a helyére, a hamuba, és elaludt.
Elkövetkezett a mulatság harmadik napja. A mostohatestvérek elmentek a szüleikkel, Hamupipőke meg kisietett édesanyja sírjához, és rákezdte:
Abban a pillanatban lehullott elé a ruha, hanem ez olyan pompás volt, úgy csillogott-villogott, hogy olyat még senki nem látott a világon. Színaranyból volt a topánka is.
Mikor Hamupipőke belépett a terembe, mindenkinek elakadt a szava az ámulattól. A királyfi megint egyedül csak vele táncolt, és megint azzal küldött el tőle minden ifjút:
- Nem engedem át senki másnak, mert ez az én párom!
Nem sokkal éjfél előtt Hamupipőke ismét kijelentette:
- Mára elég volt; hazamegyek.
- Elkísérlek! - ajánlkozott a királyfi.
Hamupipőke azonban aznap valamicskével tovább maradt a bálban ; attól tartott, nem ér haza idejében, nem tud átöltözködni, s a mostohatestvérei meglephetik; ezért csak bólintott a királyfinak, kiperdült az ajtón, leszaladt a lépcsőn, és eltűnt. Hanem a királyfi aznap meghagyta a szolgáinak, hogy mikor már a vendégek mind bevonultak a termekbe, kenjék be jó vastagon szurokkal a lépcsőt. Azok be is kenték; s ahogy most a lányka leszaladt, a bal topánkája benne ragadt a szurokban.
A királyfi fölvette, nézegette, forgatta a pompás, parányi, színarany cipellőt, aztán gondosan eltette, és másnap elment vele a gazdag emberhez.
- Ebből a házból akarok nősülni, Az lesz a feleségem, akinek a lábára ráillik ez az aranytopánka.
Nosza, megörült a két mostohatestvér! Szép, kicsiny lába volt mind a kettőnek. A nagyobbik mindjárt fogta is a cipőt, s bement vele a szobájába, hogy felpróbálja. Hanem a nagyujja sehogyan sem fért bele; kicsi volt neki a cipő.
Az anyja mellette állt, izgatottan leste a nagyravágyó asszony, lesz-e királyné a lányából. Gyorsan hozott egy kést, azt mondta:
- Vágd le hamar a nagyujjadat! Ha királyné leszel, úgysem kell többet gyalog járnod!
A lány levágta a nagyujját, beleszorította lábát a cipőcskébe, legyűrte a fájdalmát, és kiment a királyfihoz. Az a nyergébe emelte, és ellovagolt vele.
Az út éppen a temető mellett vitt el; ott zöldellt a szélén a Hamupipőke édesanyjának a sírja. Két galamb ült fölötte a mogyorófán.
Ahogy a királyfi a közelükbe ért, egyszerre panaszosan búgni kezdtek. Azt búgták:
- Burukk, burukk, szép a lány,
de a lába véres ám!
Kicsi rá a topánka,
otthon ül még a mátka.
A királyfi lenézett, s látta, hogy a topánkából szivárog a vér. Tüstént megfordította a lovát és hazavitte a hamis menyasszonyt.
- Nem ez az igazi! - mondta. - Próbálja fel a másik lány is a kis cipőt!
Az is bement vele a szobájába. A nagyujját könnyen beledugta, de a sarka nem fért bele sehogyan sem.
- Vágj le belőle egy darabot! - mondta neki az anyja, és a kezébe nyomta a kést. - Ha királyné leszel, úgysem kell többet gyalog járnod!
A lány levágott egy darabot a sarkából, beleerőltette a lábát a cipőbe, erőt vett a fájdalmán, és kiment a királyfihoz. Az nyergébe emelte, és ellovagolt vele.
Ahogy elhaladtak a mogyorófa mellett, a két galamb megint panaszosan búgni kezdett:
- Burukk, burukk, szép a lány,
de a lába véres ám!
Kicsi rá a topánka,
otthon ül még a mátka.
A királyfi lenézett, látta, vér bugyog a cipőből, csupa piros lett tőle a lány fehér harisnyája. Megfordította a lovát, és ezt a hamis menyasszonyt is hazavitte.
- Ez sem az igazi - mondta. - Nincs több lányotok?
- Nincs - felelte a ház gazdája -, csak az első feleségem után maradt egy buta kis Hamupipőke; de hát az aztán igazán nem lehet a menyasszony.
- Küldd csak be - mondta a királyfi.
- Nem, nem - tiltakozott a mostoha -, nem való szem elé az a piszokfészek!
- Akár való, akár nem, látni akarom! - szólt erélyesen a királyfi.
Mit tehettek egyebet? A királyi parancsnak engedelmeskedni kellett; kikiáltottak hát a konyhába Hamupipőkéért.
A lányka gyorsan megmosta odakint a kezét meg az arcát, leporolta egy kicsit a szoknyáját, bement, és meghajolt a királyfi előtt.
- Próbáld fel ezt a kis cipőt! - mondta neki a királyfi.
Hamupipőke leült a zsámolyra, lehúzta lábáról a nehéz facipőt, és belebújt a topánkába. Úgy ráillett, mintha ráöntötték volna.
Mosolyogva föltekintett. Akkor a királyfi egyszerre ráismert, hogy ő az a szépséges lány, akivel három estét végigtáncolt.
- Ő az igazi menyasszony! - kiáltotta boldogan.
Mostohaanyja meg a mostohatestvérei elsápadtak az irigységtőt, de pisszenni sem mertek, féltek, hogy a királyfi keményen megbünteti őket a csalásért. De az még csak rájuk sem pillantott többé, nyergébe emelte Hamupipőkét, és ellovagolt vele.
Elérkeztek a temetőhöz, a két galamb most is ott ült Hamupipőke anyjának sírja felett a mogyorófán. Vidáman búgni kezdtek:
Burukk, burukk, de szép pár!
A cipőben nincs vér már.
Illik rá a topánka:
ez az igazi mátka!
Aztán odaröppentek Hamupipőke vállára, az egyik jobbról, a másik balról, úgy kísérték be a királyi palotába.
Másnap megtartották a fényes lakodalmat. Hamupipőke édesanyjának ígérete beteljesült: mindig jó és jámbor volt a lánya, jóra is fordult hát a sorsa, királyné lett belőle, és holtáig boldogan élt az urával.
A két gonosz mostohatestvér meg biceghetett élete végéig.

Ancsianyu
2008-04-11, 10:06 AM
Sisi:Tavasz
Fordította:Tandori Dezső

Az ifjú tavasz újra árad,
Friss zölddel díszíti a fákat,
Új dalt tanít minden madárnak,
Szebb szirmot bont minden virág.

De mind e szépség mire nékem,
Messzi idegen földön itt?
Honi napfényt áhít a szívem,
Az Isaar-partról álmodik.

Fák sötétjéért suttog ajkam,
Kívánom zöld folyó vizét,
Mely esti ábrándomba halkan
Zúgja búcsúüdvözletét.

Kevesen tudják Sisiről,hogy verseket is írt ,Heine-t tekintve példaképének.
E verset 1854 áprilisában írta.Az első versszakot szerintem a gyerekek is megtanulhatják-az én Sisi-rajongó kislányomnak mindenesetre tetszik : )

csipkebogyo
2008-04-11, 05:09 PM
kedves csipkebogyo
el tudnád küldeni a pokemon zenéit magyarul
címem:6ararzs@kzs.hu

Hű-ha! ez sürgős lehet, ha nem tudod kivárni a két napot és a 20 hozzászólást:rolleyes:
Remélem, azért, hogy továbbra is látogatod a Gyerek topicot, és Te is bővited a gyerekek örömére...
A csatolásban van a link, onnan letöltheted:)
Ajánlom azért a hozzászólásom alján azt a pár mondatocska elolvasását;)

gicus66
2008-04-12, 01:35 AM
Sziasztok :)

Ilko szólt, hogy Baby Einsteineket kerestek, tudok segíteni :)
Van egy topicom, ahonnan az összes megjelentet le lehet tölteni és sok egyéb a gyerekek nyelvtanulását és fejlődését szolgáló anyagot találhattok még ott.

Használjátok egészséggel :)

Gicus

fabianne
2008-04-12, 09:25 AM
Lackónak (kisebbik fiam) kerestem valami vidámat. Ezeket találtam. Remélem másnak is tetszik.:p

mvik
2008-04-12, 10:40 AM
Sziasztok :)

Ilko szólt, hogy Baby Einsteineket kerestek, tudok segíteni :)
Van egy topicom, ahonnan az összes megjelentet le lehet tölteni és sok egyéb a gyerekek nyelvtanulását és fejlődését szolgáló anyagot találhattok még ott.

Használjátok egészséggel :)

Gicus

köszönöm, köszönöm, köszönöm

Dia83
2008-04-12, 04:26 PM
O

Snake_
2008-04-13, 10:11 AM
Akik emlékeznek ezekre a mesékre...

Griffi
2008-04-13, 10:29 AM
MULAN rajzfilm

rapidshare.com/files/92467025/mulan.part09.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92467025/mulan.part09.rar)
rapidshare.com/files/92467957/mulan.part08.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92467957/mulan.part08.rar)
rapidshare.com/files/92468897/mulan.part07.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92468897/mulan.part07.rar)
rapidshare.com/files/92469718/mulan.part06.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92469718/mulan.part06.rar)
rapidshare.com/files/92470557/mulan.part05.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92470557/mulan.part05.rar)
rapidshare.com/files/92471486/mulan.part04.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92471486/mulan.part04.rar)
rapidshare.com/files/92472319/mulan.part03.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92472319/mulan.part03.rar)
rapidshare.com/files/92473099/mulan.part02.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92473099/mulan.part02.rar)
rapidshare.com/files/92473846/mulan.part01.rar (http://anonym.to/?http://rapidshare.com/files/92473846/mulan.part01.rar)

Csipkerózsika

http://lix.in/526366
http://rapidshare.com/files/19609216/Csipkerozsika.sfv

jelszo: dohogo

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=541 align=center border=0><TBODY><TR height=56><TD background=theme/pic/border/top.gif colSpan=2>Hamupipőke (Cinderella)
Redi | 08-03-17
</TD></TR><TR><TD align=middle background=theme/pic/border/middle.gif colSpan=2><TABLE width=500 border=0><TBODY><TR vAlign=top><TD align=middle width=195>http://images.netbag.hu/20080317/13095639617.jpeg</TD><TD width=305>Talán már a legfiatalabb nézők is tudják: Hamupipőkének segíteni fognak a galambok, hogy a lencseszemeket kiválogassa a hamuból. És hogy az a bizonyos báli cipő csak az ő lábára illik, így a királyfi azonosítani tudja szerelmét. A meglepetések és a jó szórakozás ennek ellenére nem maradnak el.
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR height=7><TD background=theme/pic/border/hr.gif colSpan=2></TD></TR><TR><TD align=middle background=theme/pic/border/middle.gif colSpan=2><TABLE width=500 border=0><TBODY><TR vAlign=top><TD width=195>Méret: 7*100 MB
Szerver: Rapidshare
Jelszó: Redi

</TD><TD width=305>Letöltési linkek:

01 (http://rapidshare.com/files/15617682/Hamupipoke.part1.rar) 02 (http://rapidshare.com/files/15617466/Hamupipoke.part2.rar) 03 (http://rapidshare.com/files/15617407/Hamupipoke.part3.rar) 04 (http://rapidshare.com/files/15617433/Hamupipoke.part4.rar) 05 (http://rapidshare.com/files/15617457/Hamupipoke.part5.rar) 06 (http://rapidshare.com/files/15629069/Hamupipoke.part6.rar) 07 (http://rapidshare.com/files/15629191/Hamupipoke.part7.rar)

</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>

szakady
2008-04-13, 04:49 PM
http://www.gryllus.hu/vililemezek.html# - Itt borítók és rövid leírások a Kaláka lemezekhez.

friday13
2008-04-13, 05:03 PM
Utasi Árpi - Kedvenc meséim (2008 )

01 pletykás asszonyok
02 mi újság ?
03 Bendegúz monológja I.
04 a pap meg a Jóska
05 a sün
06 hazugságra hazugság
07 Kolontos Palkó
08 ki a legerősebb a világon ?
09 Bendegúz monológja II.
10 a nyulak anyja
11 vert visz veretlent
12 bolond falu
13 egy vég vászon
14 a vak öregember
15 a suszter
16 a gyáva férj
17 a cinkotai nagyicce
18 a bölcs pásztorfiú (Szabó Gyulával)

csipkebogyo
2008-04-13, 11:11 PM
http://i240.photobucket.com/albums/ff88/csipkebogyo/cuti20.gif
Fogadjátok szeretettel az ANYÁKNAPI VERSGYÜJTEMÉNYEMET
Remélem elnyeri tetszéseteket:)

Tartalom:

Ágai Ágnes: A titkokat az ujjaimnak mondom el
<O:p</O:pÁgh István: Virágosat álmodtam
Ajándék
<O:p</O:pÁmon Ágnes: Anyák napjára
<O:p</O:pAnya ujjai
Anyák napi köszöntő
<O:p</O:pAnyák napjára (népköltés)
<O:p</O:pAnyák napján..Tavaszodik kiskertemben
<O:p</O:pAnyukám, anyukám találd ki...népköltés?
<O:p</O:pAnyukám szeretlek.....
Beney Zsuzsa: Hogyan vártalak?
<O:p</O:pBlaskó Mária: De jó annak
B. Radó Lili: Köszöntő anyák napjára
<O:p</O:pCeglédi Gabriella : Anyák napja
<O:p</O:pCsanádi Imre: Mi van ma, mi van ma?
Csorba Piroska: Mesélj rólam
<O:p</O:pDevecsery László: Anyák napján,
<O:p</O:pDonászy Magda: Ajándék
Donászy Magda: Anyák napján
Donászy Magda: Anyáknapja van ma
<O:p</O:pDonászy Magda: Nagyanyónak
<O:p</O:pDonászy Magda: Édesanyámnak
Donkó László: Anyácska
<O:p</O:pDonkó László: Anyák napján
<O:p</O:pDonkó László: Édesanyám
<O:p</O:pÉdesanyám - Reggel óta...
<O:p</O:pÉdesanyámnak..-keresek virágot..
<O:p</O:pÉdesanyám, Neked adunk…(népköltés)
<O:p</O:pÉdesanyám lelkem (népköltés)
<O:p</O:pÉdesanya köszöntő
<O:p</O:pÉdesanyám
<O:p</O:pÉg a gyertya..
<O:p</O:pÉn kicsike vagyok,
<O:p</O:pFaltyné Ujvári Anna: Rigmusok
<O:p</O:pFazekas Anna: Köszöntő
<O:p</O:pFecske Csaba: A nagymamánál
<O:p</O:pForrai Katalin: Rozmaringos ablakomban
<O:p</O:pForrai Katalin: Ispiláng, ispiláng
<O:p</O:pForrai Katalin: Piros rózsa, fehér…:
<O:p</O:pForrai Katalin: Könnyű szél illatoz
<O:p</O:pForrai Katalin: Fűzzünk lombot…
<O:p</O:pForrai Katalin: Öröm ünnep
Gazdag Erzsi: A legszebb május </O:p
<O:p</O:pGazdag Erzsi: Biztatás
<O:p</O:pGyulai Pál: Édesanyám nevenapján
Hálaadás
<O:p</O:pIványi Mária : Nagyanyónak
Jancsik Pál Nagymamának
Jankovich Ferenc Anyák napján
<O:p</O:pJankovich Ferenc Köszöntő
Jobbágy Károly .Anyák napjára
<O:p</O:pJózsef Attila : Mama
<O:p</O:p
Károlyi Amy: Nagyon kis fiúk dala
<O:p</O:pKiss Jenő: Édesanyám
<O:p</O:pKiss Jenő:Meghajtom magam
<O:p</O:pKőhalmi Erzsébet: Kicsi vagyok…
Kőhalmi Erzsébet: Még a nap is…
<O:p</O:pKőhalmi Erzsébet: Anyák napjára
KöszöntőKuczka Péter: Anyám keze
<O:p</O:pLászló Gyula: Édesanyám
Létay Lajos: Édesanyámnak
<O:p</O:pLétay Lajos: Édesanyám, mit segitsek?
Mécs László: A királyfi három bánata
<O:p</O:pMészáros Piroska : Köszöntő
Molnár Endre: Nagyanyámnak
<O:p</O:pMóra Ferenc: Anyának
<O:p</O:pNépköltés…édesanyám anyáknapja..
<O:p</O:pNadányi Zoltán: Anyu
<O:p</O:pOrgona ága...
Oshvát Erzsébet: Ha itthon vagy
Osvát Erzsébet: Ha nagy leszek<O:p</O:p
Osvát Erzsébet: Meséltél és meséltél<O:p</O:p
Ölbey Irén: Köszöntő<O:p</O:p
Pákolitz István: Anyámnak <O:p</O:p
Palotay Gyöngyvér: Édesanyám<O:p</O:p
Petofi Sándor: Fekete kenyér
Petőfi Sándor: Füstbe ment terv <O:p</O:p
Rákos Sándor: Nagyanyó<O:p</O:p
Reggel óta tanakodtam (népköltés)
Serkenj fel! ..<O:p</O:p
Szalai Borbála: Édesanya becéz engem <O:p</O:p
Takács Irén: Az édesanya<O:p</O:p
Tordon Ákos: Anyák napi mondóka<O:p</O:p
Túri Éva: Édesanyám<O:p</O:p
Várkonyi Katalin: Dallal és virággal<O:p</O:p
Várnai Zseni: Szeretni<O:p</O:p
Vass-Várkonyi: Piros rózsa, fehér rózsa<O:p</O:p
Veres Csilla: Néked álmodom anyu
Vorák József: Mit adjak az idén?<O:p</O:p
Weöres Sándor: Buba éneke<O:p</O:p
Weöres Sándor: Fűzértánc<O:p</O:p
Zelk Zoltán: Este jó, este jó<O:p</O:p
Zelk Zoltán: Anya <O:p</O:p
Zelk Zoltán: Reggel óta...<O:p</O:p

csipkebogyo
2008-04-14, 01:27 AM
TINTÁS UJJAK
Jéték és mese

Adamis Anna verseire, meséire Csemiczky Miklós írt zenét amelyeket Sáfár Mónika, Malek Andrea és Geszti Péter ad elő.

1. Malek Andrea - Jó reggelt!
2. Sáfár Mónika - Tintás ujjak
3. Sáfár Mónika, Geszti Péter - Tökmag királyfi
4. Malek Andrea, Geszti Péter - Tűzkirály
5. Malek Andrea - Miért nem értem azt
6. Malek Andrea - Sirályok a jégtáblákon
7. Sáfár Mónika, Geszti Péter - A csillagszóró ember
8. Sáfár Mónika - Csillag jár az égen
9. Sáfár Mónika, Geszti Péter - Egér a pizsamában
10.Malek Andrea - A három kisbohóc

Mr.zsozso
2008-04-14, 01:51 AM
Hetetlen
irta M.SIMON KATALIN
HETFON FEJETLEN
KEDDEN KEDVETLEN,SZERDAN SZERTELEN,
CSUTORTOKON TOKELETJEN,PENTEKEN KENETLEN,
SZOMBTON SZOKATLAN,VASARNAP VASALATLAN,
EGESZ HETEN LEHETETLEN,
MEGMONDOM HAT KERTELETLEN
KI E TETLEN LEZENGO:
O,A HETETLENKEDO!

csipkebogyo
2008-04-14, 02:26 AM
Bartos Erika

Anyáknapja

Bogyó és Babóca az óvodában

andi68
2008-04-14, 03:56 AM
Találtam néhány anyák napi verset, remélem örömet okozok néhányótoknak vele!
<center>Ágh István: Virágosat álmodtam

Édesanyám,
virágosat álmodtam,
napraforgó-
virág voltam álmomban,
édesanyám,
te meg fényes nap voltál,
napkeltétől
napnyugtáig ragyogtál.</center>

<center> Vass-Várkonyi: Piros rózsa, fehér rózsa

Piros rózsa, fehér rózsa
egy csokorba összefogva,
karjaimban alig fér el,
alig győzöm öleléssel.

Vedd el tőlem, édesanyám,
harmat csillag bársony szirmán.
Nap csókolta, szél ringatta,
kicsi lányod szívből adja.</center>

<center>Létay Lajos: Édesanyámnak

Ha csak egy virág volna,
én azt is megkeresném.
Ha csak egy csillag gyúlna,
fényét idevezetném.
Ha csak egy madár szólna,
megtanulnék hangján.
Ami csak szép s jó volna,
édesanyámnak adnám.</center>

<center>Weöres Sándor: Buba éneke

Ó ha cinke volnék,
útra kelnék, hömpölygő sugárban
énekelnék -
minden este
morzsára, búzára
visszaszállnék
anyám ablakára.

Ó ha szellő volnék,
mindig fújnék,
minden bő kabátba
belebújnék -
nyári éjen
fehér holdsütésban
elcsitulnék
jó anyám ölében.

Ó ha csillag volnék,
kerek égen,
csorogna a földre
sárga fényem -
jaj, de onnan
vissza sose járnék,
anyám nélkül
mindig sírdogálnék.</center>

<center>Pákolitz István: Anyámnak

Hogyha virág lennék,
ölelnék jó illattal;
Hogyha madár lennék,
dicsérnélek zengő dallal;
hogyha mennybolt lennék,
aranynappal, ezüstholddal,
beragyognám életedet csillagokkal.
Virág vagyok: ékes
piros szirmú, gyönge rózsaág;
madár vagyok: fényes
dalt fütyülő csöpp rigócskád;
eged is: szépséges
aranynappal, ezüstholddal,
beragyogom életedet csillagokkal.</center>

<center>Iványi Mária: Nagyanyónak

Halkan, puhán
Szirom pereg
Simogatja
Öreg kezed.

Piros szegfű
Halvány rózsa
Téged köszönt
Nagyanyóka.</center>

Tordon Ákos: Anyák napi mondóka

Anyukám, anyukám, találd ki,
Hogy az én nagy kincsem ugyan ki?
Ki más is lehetne, ha nem te.
Ültess hát, gyorsan az öledbe.

andi68
2008-04-14, 04:02 AM
És még egy vers, ami szintén anyák napi és szép:

Áldás a szülőkre

Van hely, hol minden kicsi széken
Nevetve ültem egykoron.
S tipegő léptem, gügyögésem
Mosolyt rajzolt az arcokon.

Van ház, ahova tartozom,
Más otthonba sohse térek,
Bármely családhoz, minden házba
Csak, mint idegen, úgy lépek.

Valakiket: a szüleimet
Eléggé meg nem áldhatom,
Valakinek, ha százszor élek
Adósságom le nem róhatom.

andi68
2008-04-14, 04:11 AM
Anyák napi köszöntő
Szines szárnyú kis madárka csicsereg az ágon,
Tarka szegfű mosolyog a meleg napsugáron.
Virág, madár, s az én szivem őszintén kivánja:
Édes anyát a jó Isten éltesse, megáldja.

andi68
2008-04-14, 04:24 AM
Ha sikerül, küldök Nektek egy doc.fájlt, anyák napi versgyűjtemény van benne.
Remélem tudja majd valaki használni! :)

jujojujo65
2008-04-14, 05:28 AM
arcfestés gyerekeknek

Griffi
2008-04-14, 09:16 AM
Régi magyar gyermekkönyvek
Tanár úr kérem!
Szeleburdi család

ricsi2001
2008-04-14, 09:28 AM
Jó az oldal.:mrgreen::cool:

Egy vers:

Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?
Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?
Fülembe forró ólmot öntsetek
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.
De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.

ricsi2001
2008-04-14, 09:30 AM
Vers anyák napjára
Anyák napjára

Ha én nagy leszek, Te kicsi
tiéd lesz a babakocsi
Én dolgozom, Te játszol
várat építsz, fára mászol
Leviszlek a játszótérre,
lepkét kergetni a rétre,
Boltba is én megyek,
veszek tejet, kenyeret,
banánt is mert szereted.
Hazaérek, ölbe veszlek,
úgy SZERETLEK, úgy SZERETLEK
:mrgreen:

ricsi2001
2008-04-14, 09:32 AM
Anyák napjára 2

Úgy repültem, mint a madár!
Pedig szárnyam sincsen.
Virágot is hoztam Neked!
Pedig kertem sincsen.
A szeretet az én szárnyam
Szívem az én kertem.
Anyák napján köszöntelek,
Édesanyám, lelkem!

:mrgreen::rolleyes::D:p

ricsi2001
2008-04-14, 09:37 AM
A kecske és a farkas

<big>A farkas egyszer meglátott egy kecskét a hegy tetején legelni. - Micsoda finom vacsora lenne belőle! - gondolta magában, és éhesen megnyalta a száját. Közelebb ment hát, és vágyakozva nézett a kecskére. Ő csak a sima vidéken volt biztos járású, nem tudott volna felmászni a sziklára és ráugrani a kecskére. Valahogy meg kellett győznie a kecskét, hogy jöjjön le hozzá. - Üdvözöllek kecske barátom! - kiáltotta hízelegve. - Légy óvatos ott fenn, nagyon veszélyes olyan magasra felmenni. Nem venném a lelkemre, ha valami bajod esne. De miért nem jössz le ide, ahol a fű zöld és ropogós? De a kecske nem hagyta, hogy rászedjék. Lenézett a farkasra, és megrázta a fejét. - Nem tudsz becsapni! - kiáltotta. - Téged nem az érdekel, hogy én milyen füvet eszem, te csak meg akarsz engem enni. Bizony, a gonoszok hiába tettetik magukat jóindulatúaknak, nem találnak hitelre.kiss</big>

ricsi2001
2008-04-14, 09:42 AM
OSZTOZKODÓ MEDVEBOCSOK MEG A RÓKA Az öreg medvének utoljára fölnőtt két bozontosan szép, nagy étvágyú fia. Az öreg már nem győzte őket élelemmel ellátni, magának is nagyon nehezen kaparászta, szedegette össze a napi betevő falatot. Azt mondta a gyerekei-nek, akármennyire is fájlalja, de el kell búcsúzzanak egymástól. Menjenek, keressék meg maguknak a maguk megélhetését. Ő is így kezdte, meg az apja is a maga ilyentén korában. Eleresztették minden nélkül a világba őket. Ugyan a szülői örökség, a nagy erő, a jó szimat, a jó étvágy az jussul járt nekik. Nem is kellett több.
Menjenek, éljenek medve módra, ahogy tudnak.
A fiatal medvék nem is vették nagyon a szívükre. Tudták, ez a medvék sorsa, mentek neki a vakvilágnak.
Hanem ahogy mennek, mendegélnek, találnak egy szép kerek tehénsajtot. Hát az nagyon a fogukra való portéka. Ettek már ilyent annak idején, bukfenchányó kölyökkorukban. Akkoriban még az apjuk velük volt, ő kosarazta hajnalonként a szomszéd tanyákból az ilyenféle csömögéket.
Igen, de jó testvér létükre el kell osszák a nagy értéket. Ha törik, nem törik az egyformán. Késük nincsen, vitatkoztak. Meghallotta a róka koma a feleselést. Közéjük ajánlkozott igazlátó bírónak. Hogy ő majd szétméri, egyiküket sem éri rövidség.
Rábízták a világ gazemberségeiben, huncutságaiban járatlan medvelegé*nyek.
A róka fogta a sajtot, eltörte, de mindjárt úgy, hogy egyik darab nagyobbra sikeredett a másiknál. A nagyobbikból harapott, hogy egyforma legyen a kisebbel. Igen, de nagyobbat sikerült neki harapni, a nagyobb kisebb lett, mint a kisebb, ez lett a nagyobb. Most abból harapott, hogy akkora legyen, mint a másik.
Addig osztotta, amíg egy falat sem maradt a medvéknek. A róka meg jóllakottan elszaladt.:confused:

szakady
2008-04-14, 09:47 AM
Az édesanyák napjára készülődve rátaláltam egy kitűnő ajándékra, amire szívesen hívom fel mindenki figyelmét.
Budai Ilona Magyar Örökség díjas népdalénekesünk készített egy édesanyáknak tisztelgő cd-ét Anyám Édesanyám címmel. Az áldott állapottól az égi anyáig terjedően 37 népdal 9 vers, próza és mese követi végig az anyaság stációit.
Miután megtudtam, hogy a cd csak nagyon kevés helyen került be a bolti kereskedelembe, felhívtam a cd hátlapján levő elérhetőséget. Megtudtam, hogy a közelgő anyák napjára tekintettel most kedvezményesen 1 800 Ft.- + áfa áron (+ esetleges postaköltség) lehet hozzájutni. Az érdeklődők dolgának megkönnyítésére megírom, hogy hol rendelhető meg: e-mailon a gasztokt@t-online.hu címen vagy telefonon: 06/ 30 – 263 – 90 – 13-as számon.
<script><!-- D(["mb","Azt is \nmegtudtam, hogy az esetleg idősebb, műszakilag kevésbe felkészültebb édesanyák \nrészére \u003cb\u003e\u003cspan style\u003d\"font-weight:bold\"\u003emagnókazettára is\u003c/span\u003e\u003c/b\u003e \nfeltették az anyagot. Ennek ára: 1000 Ft.- + áfa (+ esetleges \npostaköltség)\u003c/span\u003e\u003c/font\u003e\u003c/p\u003e\n\u003cp style\u003d\"line-height:150%\"\u003e\u003cfont face\u003d\"Verdana\" size\u003d\"3\"\u003e\u003cspan style\u003d\"font-size:12pt;line-height:150%;font-family:Verdana\"\u003eA cd és a \nkazetta képét mellékelve szeretnék kedvet csinálni másoknak is, hogy örömük \nlehessen, a lelket melengető dalok és prózák hallgatásában.\u003c/span\u003e\u003c/font\u003e \u003c/p\u003e\n\u003cp style\u003d\"line-height:150%\"\u003e\u003cfont face\u003d\"Times New Roman\" size\u003d\"3\"\u003e\u003cspan style\u003d\"font-size:12pt;line-height:150%\"\u003e\u003cimg height\u003d\"310\" src\u003d\"?ui\u003d1\u0026amp;attid\u003d0.1\u0026amp;disp\u 003demb\u0026amp;view\u003datt\u0026amp;th\u003d11 94bc544ac61622\" width\u003d\"414\" border\u003d\"0\"\u003e\u003c/span\u003e\u003c/font\u003e\u003c/p\u003e\n\u003cp\u003e\u003cfont face\u003d\"Verdana\" size\u003d\"3\"\u003e\u003cspan style\u003d\"font-size:12pt;font-family:Verdana\"\u003e\u003c/span\u003e\u003c/font\u003e*\u003c/p\u003e\u003c/div\u003e\u003c/div\u003e\n",0] ); D(["ce"]); //--></script>Azt is megtudtam, hogy az esetleg idősebb, műszakilag kevésbe felkészültebb édesanyák részére magnókazettára is feltették az anyagot. Ennek ára: 1000 Ft.- + áfa (+ esetleges postaköltség)
A cd és a kazetta képét mellékelve szeretnék kedvet csinálni másoknak is, hogy örömük lehessen, a lelket melengető dalok és prózák hallgatásában.
http://mail.google.com/mail/?ui=1&attid=0.1&disp=emb&view=att&th=1194bc544ac61622

rita1978
2008-04-14, 10:50 AM
Országhegyi Károly :Tündéranyu

Az én szobám egy valódi mesepalota,
királyok és királylányok járnak be oda.

Ha a polcról leveszem a mesekönyvemet,
néhány perc és én is herceg, vagy király leszek.

Voltam én már szegény ember legkisebb fia,
voltam gazdag kereskedő s győztes dalia.

Bejártam már Szindbáddal a mesék tengerét,
vízbe veszett mellőlünk a sok-sok tengerész.

Egyik este elvarázsolt egy gonosz banya,
álmomban, mint ronda béka érkeztem haza.

Azt hittem, hogy így maradok örökké, mint béka,
hisz e varázst csak egy tündér csókja oldja - néha.

De a tündér megérkezett, csókot lehelt rám.
Felébredtem! Az ágyam fölött ott állt anyukám!

ovodás
2008-04-14, 12:23 PM
Cser Gábor: Anyuka<O:p</O:p

Sok – sok ezer csillag ragyog,
s én bizonytalan vagyok,
melyikük a legfényesebb?

Sok sugara van a Napnak,
színarany melegből vannak,
melyikük a legmelegebb?

Óceán millió cseppje!
A fejemet töröm egyre,
melyikük a legeslegszebb?

A rét százezer virágja!
Melyikük a rét királya?
Melyik szál a legszínesebb?

Csillag, csepp, napsugár, virág
vagy akár az egész világ….
Anyukám a legkedvesebb!

ricsi2001
2008-04-14, 01:23 PM
Jó tett helyében jót várj...
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy egér. Ez a kisegér a mezőn lakott és éppen magot és egyéb eleséget gyűjtögetett. Ekkor az égen egy nagy madár jelent meg és leszállt az egér elé. A kisegér megijedt.
-Most meg foglak enni! - mondta a sas. A kisegér így könyörgött a hatalmas madárnak:
-Kérlek ne egyél meg! Otthon öt kis csemetém vár haza az eleséggel, ha te most felfalsz akkor... Bele se merek gondolni mi fog történni velük. - az egérke hosszú könyörgés után így szólt: - Ha most elengedsz akkor segíteni fogok neked valamiben és hálám örökre üldözni fog! - a sas mosolygott egyet és így szólt az apró állathoz:
- Te, segíteni, nekem? Na jó, legyen. Elengedlek és te segítesz nekem valamiben. - a sas ezzel elrepült.
Hosszú hetek után az emberek ki mentek a mezőra vadászni és fát vágni. Meglátták a sast, aki mostanra már kétszer olyan nagy és szép volt. A sast egy kis háló segítségével elfogták. A sas ott maradt egyedül a hálóban és szomorkodott. Arra járt a kisegér csemetéivel. az egér és kicsinyei elrágták a hálót és megmentették a sast. A madár nagyon megörült a segítségnek és ezt mondta:
- Hát egérke, én nagyot csalódtam benned és képességeidben. Nem gondoltam volna, hogy segíteni fogsz nekem valaha is! Ezért én és társaim mostantól kezdve nem fognak titeket bántani. - a kisegér nagyon örült. A sas és az egér barátságot kötöttek és ezentúl jóban rosszban segítették egymást. Amíg meg nem haltak.:mrgreen:

kucsimuka
2008-04-14, 04:14 PM
http://bp3.blogger.com/_WwzAyNMiOm8/SAOx0ykLfRI/AAAAAAAAAqk/cV_khZXe5cg/s200/front.JPG

1. Ki játszik körbe
2. A kisködmön
3. Kis kece lányom
4. Holle anyó
5. Elvesztettem zsebkendőmet
6. A 7 kérdés
7. Virágéknál
8. A lusta lány
9. Tere fere Tercsi
10. A borsószem és a hercegkisasszony
11. Borsót főztem
12. A gomba alatt
13. Házasodik a tücsök
14. Horgász Józsi
15. Brumm brumm Brúnó
16. A csalafinta Z úrfi
17. Hej, 2 tyúkom tavalyi
18. Karácsonyi mese
19. Hóember

Népszerű előadók kedvenc meséi, gyermekdalok. Janza Kata, Szinetár Dóra,Lovasi András, Moór Bernadett, Sipos Péter, Gáspár Győző, Szekeres Adrienn, Varga Lívius előadásában.

http://rapidshare.com/files/107500687/Gy__337_zike.rar

Snake_
2008-04-14, 05:16 PM
Sajna nem tudom a címét sem az albumnak,sem a track-oknak.Bocsi

xenilla
2008-04-14, 05:28 PM
Tarzan című rajzfilmből az egyik betétdal

csipkebogyo
2008-04-14, 10:30 PM
LILLY BABA

A VILÁG KÖRŰL

01. Ezeregy éjszaka
02. Talpra kalóz
03. Űrutazás
04. Buli-vonat
05. Kész cirkusz
06. Az őskorban
07. A vidámparkban
08. Pöttöm hercegnő
09. Mit eszünk?
10. Olimpia
11. Cserebere csiribiri

Ancsianyu
2008-04-15, 02:12 AM
Az én szívem kis óra,
szeretet a rugója,
mindig csak azt ketyegi,
hogy Ancsikát nagyon -nagyon szereti!

Isten éltesse sokáig az én 3 éves nagylányomat!

gicus66
2008-04-15, 09:34 AM
Bella Balerina - oktató film gyerekeknek - Angol és magyar nyelven

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31swB5RQkNL._SL500_AA280_.jpg

Product Description
Your little one will be a star in Bella’s magical world with this Bella Dancerella Home Ballet Studio. It makes ballet fun and easy to learn with a 30-mintue dance-along DVD. Five basic ballet routines are outlined step-by-step on the durable, double-sided mat. Includes a balance bar.

Bellával, a táncosleánnyal könnyedén megtanulhatsz balettozni!
Megtanulhatod az alapvető lépéseket és együtt énekelheted a "Step Dalt" Bellával angolul és magyarul is!
Az oktató film angol nyelven:
http://rapidshare.com/files/104588877/bella.eng.part1.rar
http://rapidshare.com/files/104596079/bella.eng.part2.rar
http://rapidshare.com/files/104602724/bella.eng.part3.rar

Az oktató film magyar nyelven:
http://rapidshare.com/files/104610028/bella.hu.part1.rar
http://rapidshare.com/files/104617211/bella.hu.part2.rar
http://rapidshare.com/files/104623722/bella.hu.part3.rar
jelszó: by_gicus

ricsi2001
2008-04-15, 09:59 AM
Csorba Piroska: Mesélj rólam<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Mesélj anya,<o:p></o:p>
milyen voltam,<o:p></o:p>
amikor még kicsi voltam?<o:p></o:p>
Az öledbe hogyan bújtam?<o:p></o:p>
És tehozzád hogyan szóltam,<o:p></o:p>
amikor nem volt beszédem?<o:p></o:p>
Honnan tudtad, mit kívánok?<o:p></o:p>
Megmutattam a kezemmel?<o:p></o:p>
Mesélj rólam!<o:p></o:p>
Hogy szerettél?<o:p></o:p>
Engem is karodba vettél,<o:p></o:p>
meleg tejeddel etettél?<o:p></o:p>
Akárcsak a testvéremet?<o:p></o:p>
Gyönyörködtél akkor bennem?<o:p></o:p>
Úgy neveztél: kicsi lelkem?<o:p></o:p>
És amikor még nem voltam, <o:p></o:p>
a hasadban rugdalóztam, <o:p></o:p>
tudtad-e, hogy milyen leszek,<o:p></o:p>
milyen szépen énekelek?<o:p></o:p>
Sejtetted, hogy kislány leszek?<o:p></o:p>
Mesélj anya,<o:p></o:p>
mesélj rólam!<o:p></o:p>
Milyen lettem, <o:p></o:p>
amikor már megszülettem?<o:p></o:p>
Sokat sírtam<o:p></o:p>
vagy nevettem?<o:p></o:p>
Tényleg nem volt egy fogam sem?<o:p></o:p>
Ha én nem én lettem volna, <o:p></o:p>
akkor is szerettél volna?<o:p></o:p>

m-o-n
2008-04-15, 01:50 PM
http://www.szivkuldi.hu/kepeslap/images/anyanap/rajz.jpg

Osvát Erzsébet: Meséltél és meséltél

Velem voltál örömömben,
velem voltál bajban,
velem voltál, ha sírtam,
velem, ha kacagtam.
Meséltél és meséltél
igazakat, szépet,
kívántam, hogy a meséd
sose érjen véget.
Mit adtam én cserébe?
Te azt sose kérted

Te azt sosem kérdted.
De talán a két szemem
elárulta néked.

csipkebogyo
2008-04-15, 09:33 PM
ÜGYESKEDJ A KERTBEN

Alsó tagozatos kézimunka

A könyv a gyerekek kedvenc foglalatosságát mutatja be, nem túl bonyolult, de érdekes programokkal, amelyeket a szabadban vagy a lakásban lehet megvalósítani. A növények széles skáláján gyakoroltatja azokat az alapvető fogásokat, amelyekre szükség van a növények ültetéséhez és gondozásához...

csipkebogyo
2008-04-15, 09:52 PM
ÉN ÉS A TERMÉSZET
Környezetismereti foglalkoztató füzet
Középső csoportosoknak

csipkebogyo
2008-04-15, 10:01 PM
IGY TUDOK OLVASNI A-B

Felmérésfüzetek 1.osztályosoknak

csipkebogyo
2008-04-15, 10:17 PM
KUKUCSKÁLÓ

A Kukucskáló színező, készségfejlesztő játékok gyűjteménye, elsősorban az iskolába készülődő óvodás korosztályhoz szól.

csipkebogyo
2008-04-15, 10:44 PM
INFORMATIKA
Kisiskolásoknak

Az óvodai jelektől a számitógépig
Informatikai ismeretek megalapozása
Sokszinű, a többi tantárgy elsajátitását segiti
Alapképességek és készségek fejlesztése

csipkebogyo
2008-04-15, 11:01 PM
FELADATLAPOK
Olvasás-irás
1.oszt-

csipkebogyo
2008-04-15, 11:14 PM
ZENEI JÁTÉKOK ÓVODÁSOK SZÁMÁRA

csipkebogyo
2008-04-16, 01:17 AM
MONDD KI, IRD LE, TÖRD A FEJED

nomi2
2008-04-16, 03:29 AM
Van egy kiscipós mese, amiben ezt kell énekelni:
-Én vagyok a kiscipó, lisztből sütött nagyanyó..
Nem tudjátok hol található?Melyik mesekönyvbe?

Ezt a mesét kérésemre egy nagyon kedves óvónő tette közkincsé, köszönet érte!kiss

Kiscipó / mese /
Élt egyszer egy öregember meg egy öregasszony. Szegények voltak ,
semmijük sem volt. Egyszer kéri az ember az asszonyt:
- Süss nekem anyjuk egy kiscipót, mert nagyon megéheztem!
- Ugyan miből sütnék? Egy csepp lisztünk sincsen. Ej, Te anyjuk!
Kapard le a kosár oldalát, seperd fel a magtárt: Hátha kerül így egy
kis liszt. Így is tett az öregasszony: lekaparta a kosár oldalát,
felseperte a magtárt, s került is liszt két marékkal. A tésztába
tejfelt kevert, megdagasztotta a kiscipót, kisütötte a kemencében.
Mikor kisült a kiscipó kitette az ablakba, hadd hüljön.
Addig míg hül a cipó rágyújtok a pipámra anyjuk, ne korogjon annyira a
gyomrom. -Csak pipázzék kend nyugodtan. Közben elunta magát a kiscipó,
arra gondolt szétnéz a világban. Legurult az ablakból, s a padlón
elgurúlt az ajtó felé. Átugrott a küszöbön a tornácra, a tornácról a
lépcsőre, a lépcsőről az udvarba, az udvaron túl a kapun, mindig
messzebb, mindig messzebb. Gurult, gurult az úton, s szembe jött vele
egy nyúl.
- Megeszlek, te kiscipó!
- Meg ne egyél , inkább hallgasd meg, milyen szépet énekelek neked.
A nyúl hegyezni kezdte a fülét, a kiscipó pedig rákezdte az énekét

Refr:" Én vagyok a kiscipó, lisztből sütött nagyanyó,
engem nem esz meg senki, mert elgurulok, így ni!"

S már gurult is tovább. Úgy eltünt a nyúl szeme elől, mintha ott sem
lett volna. Begurult a kiscipó az ösvényen az erdőbe, s szembe
találkozott a farkassal. Ó milyen fennséges az illatod Te kiscipó, én
most téged megeszlek! Ugyan ne egyél meg , inkább hallgasd meg
először milyen szépet énekelek Neked, És már rá is kezdett. Refr: Én
vagyok a kiscipó...
S mire a farkas elkaphatta volna, már csak hült helyét találta a
kiscipónak. Így éhesen tovább ballagott a farkas. A kiscipó gurult
tovább az erdőben, s szembe jött vele a medve. Csörtet, töri a lombot,
rontja a bokrot. Hú, milyen finom illatot érzek, megeszlek téged
kiscipó, ne egyél meg tányértalpú, inkább hallgasd meg, milyen szépet
énekelek Neked! S ezzel már rá is zendített, miska Bá' pedig a fülét
hegyezte: Refr: én vagyok a kiscipó...
Mire nótája végére ért, úgy eltünt a medve szeme elől, mintha ott sem
lett volna. Gurult, gurult, de egyszer csak szembe találkozott a
rókával.
- Ej, milyen jóképű milyen pirospozsgás vagy!
Megeszlek téged Te kiscipó!- Ne egyél meg inkább hallgasd meg milyen
szépet énekelek Neked! Már rá is kezdett: Refr: Én vagyok a kiscipó..
Felséges ének!- szólt a róka- csak az a baj, hogy megöregedtem
kedvesem, rosszul hallok. Üllj csak ide az orrocskámra, s fújdd el
mégegyszer, mert ez nagyon tetszett, én is szeretném megtanulni.
Nagyon jól esett a kiscipónak, hogy így megdícsérték az
énekét. Felugrott a róka koma orrahegyére, s újra kezdte az énekét:
Refr.én vagyok a kiscipó..Abban a pillanatban a róka hamm! bekapta a
kiscipót. Ha a kiscipó nem lett volna ilyen hiszékeny az én mesém is
tovább tartott volna. Most már az erdőben róka énekli tovább a kiscipó
énekét. Refr: én vagyok kiscipó, lisztből sütött nagyanyó,
engem nem esz meg senki, mert elgurulok így ni!;)

andi68
2008-04-16, 03:34 AM
Kedves Csipkebogyó!
Köszönetet szeretnék Neked mondani azért a gyűjtőmunkádért, amit az oldalon közös kinccsé teszel! Hálám és köszönetem Neked, és mindenkinek, hogy rég keresett anyagokat tudok megtalálni a segítségetekkel! Örülök, hogy itt lehetek, örülök, hogy van ez az oldal, és a tagja lehetek! Mindenkinek szép napot és jó munkát!:p

andi68
2008-04-16, 04:43 AM
Fehér hegyek közöttcd3.
http://rapidshare.com/files/83756327/Feh_r_hegyek_koezoettcd3.rar

Egy kis segítségre lenne szükségem. Már többször találtam letölthető anyagot ezen az oldalon, de nem sikerül használnom ezt a rapidshare oldalt.
Hogyan lehet innen letölteni? Mit hogyan és hová írjak? Kicsit tudatlan vagyok, remélem valaki tud útmutatást adni, amit előre is köszönök!

andi68
2008-04-16, 05:04 AM
Ez egy kárpátaljai gyermekmondóka gyűjtemény, remélem tetszeni fog nektek is!

Zoli100
2008-04-16, 05:10 AM
Kedves Mindenki!

A nővérem kislányának nemrég összegyüjtöttem egy szép csokorra való Micimackó mesefilm linkeket, ahonnan le lehet tölteni őket (rapidshare, data.hu, sendspace). Nem tudom, érdekelne-e valakit itt, vagy egyátalán ebbe a topikba való lenne-e?

Pl:
Micimackó
Micimackó Visszatér
Malacka a Hős
Micimackó és a Zelefánt
Tavaszolás Zsebibabával

http://www.partikellekaruhaz.hu/grafika/termekek/micimacko-party-550991.jpg

Szóval, ha idevaló a téma, és lenne akit érdekel, szívesen megosztom veletek a gyűjteményt!

Üdv:
Zoli

friday13
2008-04-16, 02:46 PM
Egy kis segítségre lenne szükségem. Már többször találtam letölthető anyagot ezen az oldalon, de nem sikerül használnom ezt a rapidshare oldalt.
Hogyan lehet innen letölteni? Mit hogyan és hová írjak? Kicsit tudatlan vagyok, remélem valaki tud útmutatást adni, amit előre is köszönök!

Szia!

A képek alapján megpróbálok segíteni.

1. kép. a linket megnyitod és katt a FREE gomra jobbra lent.
2. Megvárod amíg a számláló lenullázódik
3.Valami hasonló kódot fogsz kapni mint ami a képen van. Be kell másolni az alatta lévő kis téglalapba.Figyelj oda csak a cicás betűt vagy számot másold be !!!!
Majd katt a <input value="Download via Level(3) #3" name="actionstring" type="submit"> felíratra.
4. határozd meg hová kívánod menteni.
Ne használj letöltésvezérlőt, mert úgy nem tudod letölteni.

Remélem sikerrel jársz.

üdv: friday13

friday13
2008-04-16, 03:24 PM
http://bp3.blogger.com/_WwzAyNMiOm8/SAOx0ykLfRI/AAAAAAAAAqk/cV_khZXe5cg/s200/front.JPG

1. Ki játszik körbe
2. A kisködmön
3. Kis kece lányom
4. Holle anyó
5. Elvesztettem zsebkendőmet
6. A 7 kérdés
7. Virágéknál
8. A lusta lány
9. Tere fere Tercsi
10. A borsószem és a hercegkisasszony
11. Borsót főztem
12. A gomba alatt
13. Házasodik a tücsök
14. Horgász Józsi
15. Brumm brumm Brúnó
16. A csalafinta Z úrfi
17. Hej, 2 tyúkom tavalyi
18. Karácsonyi mese
19. Hóember

Népszerű előadók kedvenc meséi, gyermekdalok. Janza Kata, Szinetár Dóra,Lovasi András, Moór Bernadett, Sipos Péter, Gáspár Győző, Szekeres Adrienn, Varga Lívius előadásában.

http://www.anonymz.com/?http://lix.in/ff1ce2f4

Kedves kocsimuka 1 apró de annál nagyobb hiányosságot véltem felfedezni a feltöltésedben.
NINCS meg a rarpass:-(

Engedelmeddel 1 másik oldalon is megtaláltam a feltöltésed, és a jelszót is.
Igy beteszem ide is.

Pass/jelszó: MaciLaci

Szeretném megköszönni feltöltésed.

andi68
2008-04-16, 03:35 PM
Szia!

A képek alapján megpróbálok segíteni.

1. kép. a linket megnyitod és katt a FREE gomra jobbra lent.
2. Megvárod amíg a számláló lenullázódik
3.Valami hasonló kódot fogsz kapni mint ami a képen van. Be kell másolni az alatta lévő kis téglalapba.Figyelj oda csak a cicás betűt vagy számot másold be !!!!
Majd katt a <input value="Download via Level(3) #3" name="actionstring" type="submit"> felíratra.
4. határozd meg hová kívánod menteni.
Ne használj letöltésvezérlőt, mert úgy nem tudod letölteni.

Remélem sikerrel jársz.

üdv: friday13

Kedves Friday13!
Köszönöm a gyors segítséged, ki fogom próbálni!
Nagyon kedves vagy!
andi68:p

csipkebogyo
2008-04-16, 04:44 PM
Lang, Andrew
Maflázia

A mesebeli Maflázia királyi házának örökösét különös átok súlytja: ő a legokosabb ember a mesevilágban, amiért mindenki ellenszenvvel viseltetik iránta.
Az ész bajjal jár, mondták valaha. Ez nem igaz. Nagyon okosnak lenni nem baj, sôt, nem is szégyen csak az a fontos, hogy meg ne tudják. Legjobb, ha magunk sem vesszük észre. Igazán okos királyfi csendben is tud maradni. Királynak, királyfinak lenni általában egész jó foglalkozás. De a királynak is vigyáznia kell a sárkányokkal meg a királynékkal, és királyfinak sem árt, ha jó a népszerűségi mutatója. Továbbá becsapja magát, aki azt gondolja, hogy a mese az csak mese. Ha a mesében hisznek, valósággá válik...

Villó, a trónörökös, nem hisz a mesebeli csodás dolgokban, de midőn a teljes királyság elfordul tőle és magára hagyja, véletlenül rátalál a láthatatlanná tévő süvegre, a hétmérföldes csizmára, a repülő szőnyegre és a csorbíthatatla élű kardra.
Így felkészülve, újdonsült szerelméért elindul, hogy legyőzze a királyi birodalmat fenyegető tüzes sárkányt és a fagyos remorát és visszaszerezze az emberek és királyi atyja bizalmát

Hangoskönyv
mese hossza 01:53:48

zsuzsanna03
2008-04-17, 02:07 AM
http://blogol.hu/pikz/blueocean/M_E1tra_20alj_E1n....gif
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
tőle tudom ezt a mesét.

Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra,
eltörött a gida lába.

arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.

Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.

Cili cica, Bodri kutya
mellé búvik a zugolyba,
tanultak ők emberséget,

elmehetne az őzbálba,

Barna szeme bús-szomorún
Reggel bíbor napsugarak
játszanak a felhő alatt.

tarka mező száz virága
őztestvérkét hazavárja.

Ahol mókus ugrabugrál,

kék ég alján futó felhő,

Öreg néne megsiratja,
ki-ki lakjék hazájában,

Kapuig is elkíséri,
visszatipeg öreg néni,
és integet, amíg látja:

onnan lesi öreg néne,
kisgidája visszanéz-e.

Haszontalan állatkája,
egyre jobban szaporázza,

De a tetőn, hegygerincen

lepereg a vén bükkfárul,
egyedül él öreg néne.

nem felejti a kisgidát,
zörgetnek a kerítésen.

Kitekint az ablakrésen:
ki kopogtat vajon éjjel?
kitárja a kicsi kaput.

Ölelésre lendül karja:
álldogál ott; beereszti,
szíve dobban, megismeri:

őzmama lett a kisgida,
az meg ott a gida fia.
Eltörött a mellső lába,
elhozta hát a kórházba,

gyógyítsa meg öreg néne,
ne szepegjen fiacskája.

S köd előtte, köd utána,
belevész az éjszakába.
Gida lábát két kezébe
veszi lágyan öreg néne.

felbiceg a dombtetőre,
a kicsi bak hazaballag.

Mátraalji falu széle,
kapuban ül öreg néne,

Körülötte gidák, őzek,
látogatni el-eljőnek,
fejük hajtják az ölébe.

Falu népe is szereti,
kedves szóval becézgeti
öreg nénét, és azóta

virít háza ablakába,

Egyiket Gál Péter hozta,
úttörő lesz valamennyi.

Vadvirágnak dal a párja,
énekszótól zeng a háza,
oly vidám a gyereknóta,
nevet, sír is Őzanyóka.

Mátraalján, falu szélén
lakik az öreg néném,
mese őrzi aranyszívét.

Gidára vár sós kenyérke,
kalácscipó aprónépre;
itt a vége, fuss el véle!

http://www.tisza-to.hu/_user/oldal_images/allatok/oz1.jpg

zsuzsanna03
2008-04-17, 02:10 AM
http://blogol.hu/pikz/blueocean/bathory-holle.jpg
HOLLE ANYÓ

Élt egyszer egy özvegyasszony, annak volt két lánya: az egyik szép és szorgos, a másik csúnya és lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a csúnya lustát, mert az édeslánya volt. Minden munkát a másiknak kellett végeznie, az volt Hamupipőke a házban. Ott ült szegény napestig a kút mellett az úton, és font, egyre font, míg csak a vér ki nem serkent az ujjából.

Egyszer aztán úgy megvágta az ujját a szál, hogy az orsó is csupa vér lett tőle. Le akarta mosni a kútnál, de az orsó kicsusszant a kezéből, és beleesett a vízbe. A lány sírva fakadt, hazaszaladt a mostohájához, s elpanaszolta neki, mi történt. Az meg, ahelyett hogy megszánta volna, kegyetlenül ráripakodott:

- Ha beleejtetted, szedd is ki belőle!

Szegény lány visszament a kúthoz, nem tudta, mitévő legyen; félelmében végül is az orsó után ugrott. Elvesztette az eszméletét, s mikor aztán magához tért, egy szép, napfényes, virágos mezőn találta magát. Elindult, ment, mendegélt; egyszer csak egy kemencéhez ért. A kemence tele volt kenyérrel, s a kenyerek azt kiabálták:

- Húzz ki hamar! Húzz ki hamar, mert megégek! Már régen kisültem!

A lány nekilátott, és szép sorjában mind kiszedte őket a lapáttal. Aztán továbbment; ment, mendegélt, míg egy almafához nem ért. A fa tele volt almával, és azt kiabálta:

- Rázz meg! Rázz meg! Minden almám megérett már!

A lány megrázta a fát, hogy csak úgy hullott a sok alma, mint a zápor. Addig rázta, míg az utolsó szem is le nem hullott róla. Akkor az egészet szépen kupacba rakta, és továbbindult.

Ment, mendegélt, végre egy házikóhoz ért. A házikóból egy anyóka kukucskált ki barátságosan, de olyan hosszú foga volt, hogy a lány megijedt, és el akart szaladni. Az öregasszony azonban utána kiáltott:

- Ne félj tőlem, kedves lányom! Maradj nálam; ha minden munkát rendben elvégzel a háznál, jó sorsod lesz. Csak arra vigyázz, hogy jól megvesd az ágyamat, jól fölrázd a párnámat, hadd szálljon a pihéje; olyankor hó hullik fönt a világban. Én vagyok Holle anyó.

Az öregasszony olyan szépen rábeszélte, hogy a lány végül is összeszedte bátorságát, ráállt a dologra, és beszegődött hozzá. Mindent megtett a kedve szerint, az ágyát is mindig jól fölrázta, csak úgy szálltak a pihék, akár a hópelyhek.

De jó dolga is volt ám az öregnél! Soha egy rossz szót sem hallott, s ehetett, amennyi jólesett neki.

- Evett is eleinte jó étvággyal; hanem aztán valahogyan ízét vesztette a falat a szájában. Egyre kedvetlenebb, egyre szomorúbb lett. Eleinte maga sem tudta, mi leli; hanem utóbb, mikor már jó ideje szolgált Holle anyónál, ráeszmélt; hogy hazakívánkozik. Hiába ment itt ezerszer jobban a dolga, mint otthon, mégiscsak mindig ott járt a gondolata a messzi kis falusi házban. Végül aztán már nem bírta tovább, odaállt szépen Holle anyó elé, és azt mondta neki:

- Elfogta a szívemet a honvágy, nem maradhatok tovább nálad. Tudom, százszor jobb sorsom van itt, mégis azt mondja a szívem: vissza kell mennem az enyéimhez!

- Tetszik nekem, hogy hazavágyol - felelte az öreg -, ebből is látszik, hogy derék, hűséges teremtés vagy. És amiért olyan becsülettel szolgáltál, én magam viszlek fel a fenti világba.

Azzal kézen fogta, és egy nagy kapuhoz vezette.

- Innét most már mehet magad is - mondta -, ez a kapu egyenest a falutok határába nyílik.

A kapu kitárult, s abban a pillanatban, ahogy a lány átlépett rajta, sűrű aranyeső hullott rá a magasból, és az arany mind ott ragadt a ruháján; fénylett, csillogott az egész lány tetőtől talpig.

- Ez a fizetség a szorgalmadért! - kiáltotta Holle anyó a kapun át, és még a kútba esett orsóját is kidobta utána.

A két kapuszárny dördülve becsukódott, s lám a lány, amint körülnézett, ott találta magát a falujuk határában, nem messze az anyja házától.

Gyorsan útnak eredt, sietett haza boldogan. Ahogy befordult az udvarukra, a kút kávájáról meglátta a kakas és nagyot rikkantott:

Kukurikú! Mi történt?
Aranyos lányunk hazatért!

A lány bement a házba, és mert talpig arany borította, az anyja is meg a testvére is szívesen fogadta. Ő meg elmesélte, mi történt vele. Mikor a mostohája meghallotta, hogyan jutott a nagy gazdagsághoz, nagyon szerette volna, ha a csúnya, lusta lányának is ilyen szerencséje akad. Kiküldte hát fonni a kúthoz, a lány meg bedugta a kezét a tüskebokorba, összeszúratta az ujját a tövisekkel, bevérezte az orsót, bedobta a kútba, és utána ugrott. Ő is a szép mezőn tért magához; azon az ösvényen indult el, amelyiken a másik lány járt. Amint a kemencéhez ért, kiabálni kezdtek a kenyerek:

- Húzz ki hamar! Húzz ki hamar, mert megégek! Már régen kisültem!

De a lusta lány azt felelte:

- Hogyisne! Hogy összepiszkoljam magamat!

Az továbbment. Csakhamar az almafához ért.

- Rázz meg! Rázz meg! Minden almám megérett már! - kiáltotta az almafa.

- Hogyisne! Hogy a fejemre essék egy alma! - felelte a lány, és továbbment.

Odaért Holle anyó házához, de egy cseppet sem ijedt meg az öregtől, mert már tudta, milyen nagy foga van, és tüstént elszegődött hozzá.

Az első nap erőt vett magán, szorgoskodott, és ha Holle anyó mondott neki valamit, rögtön megtette, mert egyre csak a sok aranyra gondolt, amit majd kapni fog tőle. A második napon azonban már lustálkodott egy kicsit, a harmadikon meg már alig akart fölkelni reggel. Holle anyó ágyát sem úgy vetette meg, ahogyan kellett volna; nem rázta föl a dunnát, hogy a pihék szétszálljanak belőle. Az öreg végül is ráunt, és kiadta az útját. A lusta lány cseppet sem búsult rajta, hogy a dolog így fordult; most jön majd az aranyeső - gondolta magában.

- Holle anyó őt is a kapuhoz vezette; hanem amikor a lány kilépett rajta, arany helyett egy jókora üst szurok zúdult a nyakába.

- Ez a fizetség a szolgálatodért! - mondta Holle anyó, és becsukta a kaput.

A lusta lány hazament; tetőtől talpig szurkos volt, s amikor a kakas meglátta a kút kávájáról, nagyot rikkantott:

Kukurikú! Mi történt?
Szutykos lányunk hazatért!

A szurok pedig rajta ragadt élete végéig.

http://www.libri.hu/hu/images/libri_cover/9434?type=4

Ancsianyu
2008-04-17, 04:05 AM
Mint galamb a búzát,
Gerlice párját,
Úgy szeretem Ancsikát!

katamama
2008-04-17, 04:21 AM
Sziasztok!

Nagyon szeretnék az unokáimnak a régi Mazsolás(malacka) mese filmekből! Ha esetleg valaki tudna segíteni,hogy merre találnák ,ahol letölthetném!

Köszönettel! Katamama

varga68
2008-04-17, 04:29 AM
Sziasztok!
Nem tudná valaki feltölteni a Manó IQ-t? Már volt fenn, de törölve lett. Érdekelne a Manó sorozat többi része is.
Köszi

Pancsoló_Gyerek
2008-04-17, 12:18 PM
nem engedi letölteni a pancsoló gyereket! el tudnád küldeni a jadenyuki@vipmail.hu -ra???! Kösz!:)

csipkebogyo
2008-04-17, 12:34 PM
Sziasztok!

Nagyon szeretnék az unokáimnak a régi Mazsolás(malacka) mese filmekből! Ha esetleg valaki tudna segíteni,hogy merre találnák ,ahol letölthetném!

Köszönettel! Katamama

Irtam privit..

Mazsola és Tádé - A gyengék pártfogója

Mazsola és Tádé - A sárgarépa

Mazsola és Tádé - A tiszteletjegy

tarnak33
2008-04-17, 02:26 PM
Szia! Szeretném letölteni a magyar népmesék rajzfilmsorozat zenéjét a kislányomnak, s csak itt, Nálad találtam rá, de a letöltés innen valamilyen oknál fogva nem engedélyezett, bár regisztráltattam magam. Meg tudnál adni egy forrást, ahonnan letölthetném? Előre is köszönettel,

Károly

csipkebogyo
2008-04-17, 05:40 PM
Szia! Szeretném letölteni a magyar népmesék rajzfilmsorozat zenéjét a kislányomnak, s csak itt, Nálad találtam rá, de a letöltés innen valamilyen oknál fogva nem engedélyezett, bár regisztráltattam magam. Meg tudnál adni egy forrást, ahonnan letölthetném? Előre is köszönettel,

Károly

Légyszives olvasd el a hozzászólásom alatt azt a pár sort, s megtudod, mikor töltheted le TE is:)
Remélem rövidesen sikerűl örömet szerezni velük kislányodnak

.

csipkebogyo
2008-04-17, 05:52 PM
HANGOLÓ - NEMES LÁSZLÓ

HANGOK GYORSAN ÉBREDJETEK FEL

1. Nemes L.: Hangok gyorsan ébredjetek fel!
2. Kányádi Sándor: Kovács
3. Kányádi Sándor: Költögető
4. Kányádi Sándor: Gágogó
5. Kányádi Sándor: Mi lennék ?
6. Kányádi Sándor: Csacsikázó
7. Gazdag Erzsi: Napraforgó
8. ABC
9. Tamkó Sirató Károly: Esődal
10. Tamkó Sirató Károly: Víz

birsalma
2008-04-18, 05:17 AM
Kedves gyerekek. Ugye nem hallottatok még a bűvös tükörmanóról? Elmondom nektek, hogy ki ő.
Sajnos voltak olyan korszakok a Föld nevű bolygón, mikor világméretű háborúk dúltak, és olyankor sok ember szomorú lett. Éltek akkor hozzátok hasonló gyerekek is, akik még ezen sanyarú körülmények között is vágytak volna a mesére. Közülük néhánynak segített Arduk, a bűvös tükörmanó.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
A pincében laktak legtöbbször Pankáék a szüleikkel a háború alatt. Odafönt a felszínen szép nagy házuk volt, szép bútorokkal. Azért kellett a pincét választaniuk olykor, mert ha bombatámadás jött, ott nagyobb biztonságban voltak.<o:p></o:p>
-Anyu, fölmehetek a macimért?
-Miért Panka picim, csak nem ottfelejtetted a szobádban?
-A szekrényben játszottam vele. Félek, nehogy valami baja essen.
-Nem lesz baj drágaságom. Később felmehetsz érte. - alighogy kimondta ezt Panka anyukája, egy hatalmas durranást hallottak, megremegtek a pince falai, és porfelhő volt mindenütt. De nem történt velük semmi baj, mert a pince nagyon biztonságos hely volt számukra. Csupán egy tükör esett le a falról, és kettéhasadt.
- Jajj nekem.-hallotta Panka a mellette landolt tükröt megszólalni.
- Ki beszél?- kérdezte Panka.
- Emelj fel , majd meglátod.
- Panka odasétált a falhoz, és felemelt egy furcsán csillogó tükröt, ami kényelmesen elfért a kezében. Belenézett, de mindössze füstöt látott benne kavarogni.
- Nem látok semmit, szólt Panka.
- Pedig itt vagyok, csak hinni kell bennem és máris megjelenek. Te egyáltalán hiszel a mesékben?
- Szeretem a meséket.
-Az nem elég. Hinni is kell bennük, különben mit sem ér az egész. Nézz jó mélyen a tükörbe, itt vagyok.
Panka úgy tett, és máris látta kirajzolódni egy süveges emberke arcát.
- Na ugye, hogy itt vagyok.
-Igen, miért nem jössz ki a tükörből?
-Nem megy az olyan könnyen. Miért nem jössz te mindjárt be ide énhozzám?
-Nem tudnék. Különben sem ismerlek, anyukám szerint nem bízhatok meg az idegenekben.
- Na várj egy kicsit. Tedd rá a kezed a tükörre, és mondd ki azt, hogy jöjj el bűvös rét.
Alighogy kimondta ezt Panka, máris egy hatalmas rét közepén egy fa tövében ült egy törpe manó társaságában.
- Ha már így összehozott minket a sors, bemutatkozom. Arduk a tisztes nevem. Téged hogy hívnak?
-Panka vagyok, és 4 éves. Milyen szép itt minden! És máris letépett egy virágot maga mellől a fűből.
-Jajj, azt nem szabad, kiáltott fel jajongva Arduk. Az a király virága! Mindent letépett virágért 1 napot kell szolgálni a király udvarában. És a király azt szereti, ha előre dolgozunk a virágért, nem utólag.
- Én még nem tudok dolgozni, mondta Panka lebiggyesztett ajkakkal.
-Ha nem tudsz még most, az nem olyan nagy baj, de egy nappal mindenképpen adósa maradsz a királynak. Adósnak lenni márpedig nem jó dolog. Én is voltam egyszer adós, és meg is kellett fizetnem érte. Érdekes történet, kíváncsi vagy rá?
-Igen, meséld el!
- Még akkor történt, amikor nem tellett nagy házra, és egy fa odvában húzódtunk meg a kedvesemmel. Megjegyzem azóta is ott élünk.
-A kedvesed is olyan aranyos és pici, mint te vagy?
- Igen, de ne szakíts félbe, mert el fogom felejteni, hogy hol folytassam a történetet. Na szóval, kivirradt egy szép reggelen, és én ahogy szokás, elmentem eleséget gyűjteni a családnak, mert bizony akkor volt két pici gyerekem, akik ha tudni akarod természetesen még nálam is picibbek voltak és aranyosak is. Elmentem az erdő szélére is, de valahogy nem sikerült találnom semmit, még gombát sem, mert nem volt eső már sokadik napja. A gomba pedig az eső noszogatása nélkül nem növöget sehogysem. Akkor aztán megláttam, hogy az erdő melletti tisztáson a király az egész udvar társaságában sütkérezik a napon. Jajj de írigyeltem őket. Gondoltam biztosan teli van a hasuk, és csak úgy jó dolgukban nem tudnak mit tenni, hát süttetik magukat. Hirtelen az az ötletem támadt, hogy megkérem a királyt, adjon egy kis eleséget a családomnak, mert nem mehetek haza mégsem üres kézzel. Odamentem hát az őrökhöz, és bebocsájtást kértem a király napozóhelyére, elmondtam a bebocsátáskérésem okát is.
- Mit képzelsz, ki vagy te, hogy a királyt akarod látni?-kérdezte az egyik.
- Kérem alásan, nem zavarnám én őt, de a szakácstól hiába kérnék eleséget, mert annak meg a királyt kellene megkérdeznie. A szakácsot meg ugye nem ismerem, még sem mehetek oda hozzá.<o:p></o:p>
- Tényleg? És honnan veszed, hogy a királyt megkérdezheted?<o:p></o:p>
- Kérem szépen az erdő ami itt van mellettünk, a családom kezében van már több, mint ezer esztendeje. És én becsületesen fizetem is érte az adót a királynak. Már csak nem sajnálna pár falatot egy ilyen becsületes alattvalótól, mint amilyen én vagyok.<o:p></o:p>
- Márpedig akkor sem viszlek a király elé, punktum. Fordulj meg, és menj a dolgodra.<o:p></o:p>
Törtem a fejem, hogyan juthatnék mégis a király elejébe? Leültem hát egy kicsit odébb a fűben, és töprengtem nagy szorgalmasan. Egyszer aztán látom, hogy egy virág hajladozik mellettem. Dehát a virágok nem szoktak csak úgy hajolgatni, megnéztem hát, mi történik valójában? Megfogtam a virág szárát, kicsit félrehajtottam, és megláttam, hogy egy vakond éppen a virág alatt dugta ki a fejét a földből. Igenám, de emiatt a virág gyökerestől kijött, és a kezemben maradt. Aki nem szemlélte közelről az esetet, azt hihette, hogy én téptem ki a virágot. Nem volt szerencsém, mert az őrök meglátták, hogy kezemben a növény , rám is szóltak.<o:p></o:p>
- Mit képzelsz, ki vagy te? – kiáltotta az egyik.
-Nem tudtad, hogy a fennséges úr engedélye nélkül innen virágot kitépni tilos? Viszünk is az elejébe.<o:p></o:p>
Nem tartott hát soká, és a királyt megnézhettem közelebbről is. Mondanom sem kell, hogy nagyon mérges volt. <o:p></o:p>
- Hát bántott téged talán az a virág, hogy kitépted a földből? Mondj egy jó indokot, amiért kitépted, különben menten megfizetsz. – mondta a király.<o:p></o:p>
Nem mondhattam el, hogy a vakond koma miatt jött ki a virág a földből, mert hát ő sem látta a föld alól, hogy éppen hol fogja kidugni a fejét. Az meg hát köztudott, hogy a vakond amúgysem egy éleslátású fajta. Így hát azt mondtam, hogy megtetszett a virág, és haza akartam vinni a kedvesemnek és a gyerekeknek. Ekkor a király elkezdett faggatózni a családomról. Én meséltem neki róluk, és egyúttal éltem a lehetőséggel, és elmondtam, hogy most odahaza mindenkinek üres a hasa, és ha netán volna valami harapni való, azt bizony megköszönném. <o:p></o:p>
A királynak , akit mostmár nem titok, úgy is hívtak, hogy fennséges úr, voltak gyermekei, és megenyhülten mondotta:<o:p></o:p>
- Hát jó. Mivel még új az a rendelet, hogy nem szabad virágot kitépni, te bizonyára azt sem tudod, hogy ezért egy egész nap munkával kell fizetned. Azt parancsolom hát, hogy holnap jelenj meg nálam a vár udvarában, és jelentkezz a kertésznél. Ő majd megtanít téged virágot ültetni. Hozd el a gyermekeidet is, hadd játszanak az enyéimmel, amíg te dolgozol. Ott majd adunk nekik enni is, meg inni is. Most pedig eredj, a szakácstól kérjél ennivalót, adni fog neked.<o:p></o:p>
Boldogan mentem haza tömött zsákkal a hátamon, mert tudtam, hogy a mai és a holnapi napon már nem kell elemózsia után kutatnom. Másnap a gyerekek nagyon élvezték a játékot a többi gyerek társaságában, és innentől kezdve az én életem is megváltozott, de hát az egy másik történet. Tetszett a történet Panka?<o:p></o:p>
- Én is szívesen megismerném a királyt. Hogy néz ki?<o:p></o:p>
- Ha legközelebb itt jársz, majd bemutatlak neki. <o:p></o:p>
Pankának nem volt ideje többet szólni, mert Arduk, a tükörmanó elhúzta kezét az arca előtt, és álmot bocsájtott rá.<o:p></o:p>
- Ébredj Panka! – rázta fel anyukája a pince sarkában alvó kislányt. Mostmár felmehetünk a macidért.<o:p></o:p>
Pankáék aznap este fent aludhattak a szép nagy tágas házban, mert a szirénák nem parancsolták le őket a pincébe. A kislány becses tárgyai a polcon pedig eggyel többen lettek. Egy tükördarab került fel a többi közé a polcra. Méltán megérdemelte ugyanis, hogy Panka kedvence legyen.<o:p></o:p>

andi68
2008-04-18, 05:35 AM
Ha jól emlékszem, akkor ezen az oldalon találtam ezt a linket:
http://www.musicwebtown.com/ovoda/30387
Segítséget szeretnék kérni, illetve információt, hogy erről az oldalról letölteni is lehet, vagy csak hallgatni?
Válaszotokat előre is megköszönöm!

csipkebogyo
2008-04-18, 11:31 AM
JÓNÁS RITA

SZEVASZTOK

1. KÖLYÖKINDULÓ
2. NÉZEM A LÁNYOM
3. SULIDAL
4. SZERELMES VAGYOK
5. PADLÁSDAL
6. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT
7. KI JÁTSZIK ILYET?
8. ALTATÓDAL
9. AZ ÉLET NAGYSZERŰ
10. A MAMA, & A PAPA
11. HÚZD FEL A VITORLÁT!

csipkebogyo
2008-04-18, 09:22 PM
POPEJ ÉS A TÖBBIEK

A oldal
1. Popej az én nevem<O:p</O:p
2. Tanulságos mese<O:p</O:p
3. Foxi Maxi matróz lett<O:p</O:p
4. Békaszerenád<O:p</O:p
5. Kis hableány<O:p</O:p
6. Vizipók, csodapók<O:p</O:p
7. Béka Réka

B oldal<O:p</O:p

1. Delfinóvoda<O:p</O:p
2. Jónás a víziló<O:p</O:p
3. Tengeri csillag<O:p</O:p
4. Fürkész a fókász<O:p</O:p
5. Buborék<O:p</O:p
6. Sneci a pici csali hal<O:p</O:p
7. Donald kacsa a barátom<O:p</O:p

friday13
2008-04-19, 12:50 AM
Ha jól emlékszem, akkor ezen az oldalon találtam ezt a linket:
http://www.musicwebtown.com/ovoda/30387
Segítséget szeretnék kérni, illetve információt, hogy erről az oldalról letölteni is lehet, vagy csak hallgatni?
Válaszotokat előre is megköszönöm!

Szia Andi!

Erről az oldalról is le lehet tölteni a zenéket de 1 kicsit körülményesen.
A bal oldali listábol kiválasztod a neked tetsző albumot, és rá katt.
Megnyílik középen a gyerekdalok ablakban, és kilistázza a rajta szereplő címeket.
Rákatt a kívánt címre ( explorer esetén) jobb gomb és "dowloat this song"
és a letöltésvezérlő (flash get) már tölti is.
Firefox esetén jobb gomb és "dowloat this song" itt megnyílik 1 új oldal amin elindul a dal. Kimásolod a böngészőböl a webcímét és a letöltésvezérlő már tölti is.

Remélem sikerül.

andi68
2008-04-19, 03:06 AM
Szia Andi!

Erről az oldalról is le lehet tölteni a zenéket de 1 kicsit körülményesen.
A bal oldali listábol kiválasztod a neked tetsző albumot, és rá katt.
Megnyílik középen a gyerekdalok ablakban, és kilistázza a rajta szereplő címeket.
Rákatt a kívánt címre ( explorer esetén) jobb gomb és "dowloat this song"
és a letöltésvezérlő (flash get) már tölti is.
Firefox esetén jobb gomb és "dowloat this song" itt megnyílik 1 új oldal amin elindul a dal. Kimásolod a böngészőböl a webcímét és a letöltésvezérlő már tölti is.

Remélem sikerül.

Kedves Friday13!
Köszönöm ismételt segítséged! Örülök, hogy számíthatok rád! :)

friday13
2008-04-19, 03:47 AM
Mi majdnem "szomszédok" tartsunk össze :-)
Én Nagykőrösről írogatok:-)

lacika1961
2008-04-19, 04:47 AM
érdemes megnézni:)

Griffi
2008-04-19, 06:48 AM
Szia!

Hivatkoztál egy linkelésemre, miszerint valamit nem jól csináltam. Nem gondoltam volna, hogy tilos más helyről hozott meséket feltenni. Én letöltöttem magamnak, gondoltam, megosztom mással is. Azon a fórumon sehol sem volt írva, hogy ez tilos. Számomra mindenesetre érthetetlen, ha nem szeretné, hogy bárki letöltse, minek teszi fel a webre?

Azt sem írtam, hogy az én feltöltésem, ezért sem lehet linklopás...

Na mindegy....

sz.tigris
2008-04-19, 10:37 AM
Sziasztok!
Kovács Barbarának van egy könyve, ami nálunk az óvodában közkincs. A címe :Csupa új. Én ezt, az oldalon még nem láttam fent, így megpróbálom feltenni. Azt szeretném kérni, hogy , ha valakinek a hanganyag is megvan hozzá, ossza meg velem! Köszönöm!

csige.kriszti
2008-04-19, 11:26 AM
Gazdag Erzsi
MESEBOLT

http://www.geocities.com/afruzsina/k1/konyv.gif (http://www.libri.hu/cgi-bin/libri/start.cgi/apps_libri/display/index.html?search.libri.id=1210001944&search.partner.id=10580&search.category.id=CAYS) Volt egyszer egy mesebolt,

abban minden mese volt.
Fiókjában törpék ültek,
vízilányok hegedültek.

Öreganyók szőttek-fontak,
apró manók táncba fogtak.
Kaszás pók varrt az ablakban,
lidérc ugrált az udvarban.

A lámpában ecet égett.
Az egylábú kettőt lépett.
Cégére egy tündér volt.
...Ilyen volt a mesebolt.

Ez biztos nagyon jó!!!!:p

csipkebogyo
2008-04-19, 02:25 PM
A GÓLYAKALIFA

Zenés mesejáték

Mutabor! Ha kimondod ezt a szót és kelet felé háromszor meghajolsz, rögvest gólyává változol. De vigyázz! Ha csak egyszer is nevetsz, elfelejted a varázsszót és örökre gólya maradsz!
A bagdadi kalifa és nagyvezíre pedig elnevette magát, így gólya képében kell végignézniük, hogyan foglalja el Mizra varázsló a palotát. Hosszú bolyongás vár rájuk, míg végül minden jóra fordul és a gonosz is elnyeri méltó jutalmát.

csipkebogyo
2008-04-19, 02:42 PM
ZALÁN TIBOR
A GÓLYAKALIFA

Dramatizált változat

PANDA69
2008-04-20, 12:34 PM
Sziasztok!

Én még új tag vagyok és sokat töprengtem, hogy mit is tegyek fel...
Mivel gyakorló pedagógus vagyok, és úgy vettem észre, hogy kottákból talán kevesebb van, ezért azt gondoltam, hogy gyerekdalok kottáival kezdeném a feltöltést. (Ha sikerül...)
Lista:
1. Debrecenbe kéne menni...,
Cirmos cica haj...,
Csicseri borsó ...
2. Én elmentem a vásárba...,
Virágéknál ég a világ..,
Nyuszi ül a fűben ...
3. Hétpettyes katicabogárka
4. Hová mégy te kisnyulacska...,
Ha én cica volnék...,
Esik az eső, hajlik a vessző...
5. Iglice szívem ...,
Egy kis malac röf-röf-röf ....

csige.kriszti
2008-04-20, 01:41 PM
aki tud kérem küldjön nekem anyáknapi verset!!kérlek titeket nem tudok választani a sok közül!! köszönöm és várom a segítségeteket!!

csige.kriszti
2008-04-20, 01:44 PM
nekem a rosszcsontok a kedvencem?? kinek az??

csipkebogyo
2008-04-20, 06:54 PM
EZÜST NYIL
Mesefilm zenéje

csipkebogyo
2008-04-20, 07:00 PM
A PÚPOS LOVACSKA- Pjotr Pavlovics Jersov

Szól a mese, száll a szó...
Vadon erdőn, nagy hegyen túl,
dörgő vizű tengeren túl,
hol az ég a földre ért,
vén apóka éldegélt.
Volt három szép derék fia.
Első nagyeszű dalia,
a második semmilyen,
a harmadik esztelen.
Hárman színbúzát vetettek,
eladni városba mentek,
mert a város és a bolt
tőlük kődobásra volt.
Búzájukat hogy eladták,
árát rendben zsebre rakták,
porzik velük a szekér,
a faluba hazatér....

csipkebogyo
2008-04-20, 07:03 PM
Patay László
Sárga csikó, csengő rajta

"Palkó sokszor eljátszott a gondolattal, milyen jó is volna lóháton járni iskolába, ahogy a mongol gyerekek még manapság is csinálják. Ha reggelente Csinos nyergében nyargalna a Horváth Mihály térre! Csak hát ahhoz meg kellene tanulni lovagolni!"

csipkebogyo
2008-04-20, 08:06 PM
WASS ALBERT

ERDŐK KÖNYVE MESÉI
(Magyar Rádió)

7 mese 14 részben

Elhangzott a Magyar Rádió 1 - Kossuth
"Jó éjszakát, gyerekek!" esti mese sorozatában

Előadják: Pásztor Erzsi, Horváth Sándor, Tarján Péter

- Mese a kis szürke nyúlról
- A mátyás és az őz meséje
- Mese a mókusról, aki szeret vitatkozni
- A harkály meséje
- Mese a szörnyűséges nagy fekete semmiről
- Mese a kék hegyekről
- Mese a tavasz-ébresztő kis cinegérő

andi68
2008-04-21, 02:52 AM
Sziasztok!
Van néhány kottás altatóm, illetve más dalocskák,remélem még nincs ilyen az oldalon. Ha tetszik, használjátok! :)

ritus0105
2008-04-21, 08:29 AM
Köszönöm nomi2 a mesét! aranyos vagy h gondoltál rám!

sztunde5
2008-04-21, 08:34 AM
Ha daloknál tartunk, kedves angol, gyerekeknek való, állatokról szóló énekekkel bővíteném a repertoárt.

Az én kedvencem a Yellow Elephant. ;)

sztunde5
2008-04-21, 08:35 AM
és még... angol, gyerekeknek való, állatokról szóló énekek.

A Nelly the Elephant dal fel volt töltve magyarul is, de most nem találom.

csajos05
2008-04-21, 12:03 PM
köszi

Ancsianyu
2008-04-22, 07:13 AM
Keresek virágot,
Pirosat,fehéret,
Bokrétába kötöm,
És odaadom Néked!
Nem is kívánok
Érte egyebet,
Csak azt,hogy
Szeress bennünket!

Boldog névnapot kívánok az én AnCsillámnak!

vakondok
2008-04-22, 07:28 AM
Egy édes mesével leplek meg titeket :). A fiam nagyon szereti ;)

A SZELEBURDI KISKUTYA<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Egy fekete orrocska, két kajla fülecske, két huncut szemecske, ez a szeleburdi kiskutya.<o:p></o:p>
Milyen bájos, milyen kedves, ahogy farkcsóválva szaladgál. Akkor miért szidják?<o:p></o:p>
Ejnye-ejnye, nyughass már! A jó kutya szót fogad!<o:p></o:p>
A kutyaól előtt ínycsiklandó kása gőzölög, de nézd csak, mit csinál a kis gézengúz!<o:p></o:p>
Belehuppan a kásába, még a farkát is a tányérba mártja, kavargatja,<o:p></o:p>
morog és vicsorog, mert őkelme a kását nem szívleli.<o:p></o:p>
A fogacskája immár jó éles tegnap a húgát, ma az öccsét marta, aztán csaholva elfutott.<o:p></o:p>
Repült a sok toll ahogy a tyúkokat megkergette,a libát is megtámadta,és még csak nem is restelte magát.<o:p></o:p>
Aztán a kertbe szökött, a virágokat letiporta, a lepkéket riogatta, sok kért tett az ebugatta!<o:p></o:p>
Nem maradt veszteg, a földet túrta, mint egy vakond, s megkergette a cicát. Hiába az intő szó:<o:p></o:p>
A szeleburdi kutyus csak szaladgál, játszik és mókázik, az intelmeket elengedi a füle mellett.<o:p></o:p>
Kölyök még, bűnbánóan pislog, és a mamája tudja jól, nem rossz ő csak kissé pajkos: <o:p></o:p>
Ha megnő, majd jó lesz, és szót fogad a szeleburdi kiskutya! <o:p></o:p>

vakondok
2008-04-22, 07:33 AM
Mivel nemsokára itt van anyáknapja küldök egy verseikét is nektek.

BÓDI IRÉN
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
ANYÁK NAPJÁRA
Virágoskert
az én szívem,
a szeretet
benne terem.
Neked adom,
ÉDESANYÁM,
Köszöntelek
Anyák napján.

kata53
2008-04-22, 09:11 AM
http://blogol.hu/pikz/mesebirodalom/d_szek_265.gif
Icipici házikó

Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici házikó,
Icipici házikóban, icipici ágyikó.
Ottan élt éldegélt, egy icipici lencsilány,
Icipici anyukával, túl az Óperencián.
Icipici lencsilányka, lencsibabát ringatott,
Anyuka is ezt csinálta s boldogságban éltek ott.
Amikor este lett, az icipici lányka félt,
Icipici anyukája mondott egy mesét.

És ha meg nem haltak, ma is élnek,
Ma sincs vége a mesének,
Ma sincs vége, sosincs vége,
Fuss el véle.

HoZsanna
2008-04-22, 12:53 PM
[quote=kata53;866667]

Icipici házikó

És ha meg nem haltak, ma is élnek,
Ma sincs vége a mesének,
Ma sincs vége, sosincs vége,
Fuss el véle.

Nagyon köszönöm, ez nálunk az egyik kedvenc.:D
Nincs meg véletlenül ennek a megzenésített változata?
Anyukám sokat énekelte ezt nekünk.
Most meg én éneklem az enyéimnek. :)

Ilkó
2008-04-22, 01:51 PM
folytatom, de csak kettőnként, mert az előző 2,5 órás, 6 dalos feltöltés teljesen eltűnt

csipkebogyo
2008-04-22, 02:38 PM
[quote=kata53;866667]

Icipici házikó

Nagyon köszönöm, ez nálunk az egyik kedvenc.:D
Nincs meg véletlenül ennek a megzenésített változata?
Anyukám sokat énekelte ezt nekünk.
Most meg én éneklem az enyéimnek. :)

gyufe
2008-04-22, 03:14 PM
Miért nem engedi hogy leszedjem a vakond nadrágját?:(

Ilkó
2008-04-22, 03:49 PM
következő kettő

csipkebogyo
2008-04-22, 07:31 PM
ERICH KASTNER

A KÉT LOTTI

Könyv és rádiójáték

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana. rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, a rádiójátékban két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, s rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása, erről szól A két Lotti vidám története.

vakondok
2008-04-23, 01:36 AM
A HENCEGŐ KISKAKAS<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Alig virradt fel a reggel, kiskakasunk máris felkelt. Felröppent egy magas fára,<o:p></o:p>
onnan aztán kiabálta: Én vagyok a kiskakaska,szebb vagyok mint a napocska,<o:p></o:p>
hangom éles,tollam fényes,a járásom igen kényes!Összeszaladt tyúk és jérce,<o:p></o:p>
mindegyik a kakast nézte, csodálkoztak, sóhajtoztak, szebb tollruhát óhajtoztak.<o:p></o:p>
De egy csirke felnevetett, hogy a kakas csak hencegett, mert bizony a hangja <o:p></o:p>
rekedt,tolla csapzott,sarka repedt. A járása?Inkább csámpás,úgy imbolyog mint <o:p></o:p>
egy lámpás! Méghogy kényes, méghogy fényes, kicsi is még, nem legényes.<o:p></o:p>
Néz a kakas jobbra, balra, merre fusson, erre, arra? De egy kotló útját állja,<o:p></o:p>
hangos szóval magyarázza: Kakas fiam ne szaladj el, ami történt vállalni kell.<o:p></o:p>
Igaz, világszépe nem vagy, de azért még köztünk maradj. Növekedjél, cseperedjél,<o:p></o:p>
de soha ne dicsekedjél. Szépségednél majd többet ér, ha okos leszel és szerény.<o:p></o:p>
Azóta is minden reggel, szól a kakas, mikor felkel, de a lecke mégis hatott,<o:p></o:p>
nem dicsér mást,csak a napot.<o:p></o:p>

vakondok
2008-04-23, 01:44 AM
Ajánlanék két honlapot amit ha van kedvetek nézzetek meg :) igaz az elsőnél néhány dolgot csak regisztrálva lehet megnézni.

www.gportal.hu/katakreativoldala (http://www.gportal.hu/katakreativoldala)

www.csuhebaba.hu (http://www.csuhebaba.hu)

Azelfafage
2008-04-23, 03:30 AM
Sziasztok

Anyák napi dalokat keresek, főleg olyanokat, mint amilyeneket egykoron énekeltünk az oviban (Orgona ága, Már megjöttünk ez helyre, meg ilyenek). Nem igazán találok, egyedül Halász Judittól pár dalt, de azok sem mind kimondottan "Anyáknapjások" Tudtok segíteni? (Kislányom óvónénije kért meg mert én olyan "ügyes" vagyok....)

Azelfafage
2008-04-23, 06:00 AM
Nem tudom hogy mennyire fog tetszeni de van pár anyáknapi versem íme ami van

Köszi,kiss nagyon helyes versek! Azért várok tovább dalokra is, amiket aztán kiírok CD-re, és szól majd az Anyáknapi ünnepségen ;)

vakondok
2008-04-23, 06:31 AM
A kisfiamnak nagyon tetszik ez a két mondóka :)

Egyszer egy hétpettyes katicabogárka
Elindult megnézni mi van a világba
Hívta gyöngyvirág, hívta a vadrózsa
Ide is oda is bekukkant egy szóra
Nagybajuszú cincér bácsi sétálgatni ment el
Tó partján a szúnyogok kalapot emeltek
Estére elaludt katica bogárka
Éjjeli pillangó haza talicskázta
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>Kicsi katicabogár gyere itt az ujjam vége
Másszál rá és mostmár végre
Ülj nyugottan kis bogár
Figyelj csak megkérdezlek
honnan van a kicsi lábad érző csápod
Pöttyes szárnyad kialkotott tégedet?
Téged Isten teremtett
Adj hát néki ezért hálát
De te ilyet nem tudsz igy hát én teszem meg helyetted!

HoZsanna
2008-04-23, 07:27 AM
:-DKöszönöm Nektek az Icipici-dalt! Nagy örömöt okoztatok vele, jó volt újra eredetiben hallani huszonvalahány év óta először:-D
Még majdnem meg is hatódtam

hbogi87
2008-04-23, 09:06 AM
Sziasztok!!
Egy reeegi hanganyagot keresnek, Carlo Collodi- Pinokkió c. mesejatekat magyarul (Pinokkiót Pogány Judit, Dzsepettot Csakanyi Laszlo, a Tücsköt pedig Harkanyi Endre "jatssza"). Esetleg meglenne vkinek, ill. tipp, hogy honnan tudnam letölteni??
Elöre is köszönöm,
Hbogi

sztunde5
2008-04-23, 11:00 AM
<o></o>Kicsi katicabogár gyere itt az ujjam vége
.............

Én ismerem ennek a dallamát, de nem tudom, hogy tudnám ide beírni.
Esetleg így? (nem vagyok zenész) - Nagyon egyszerű:

c c e e d d G* c c e e d d f f
e e g g f f a a g e f d c c C

- a csillaggal jelölt G egy oktávval mélyebben van, a nagybetűs hangok fél hangok, a kisbetűsek negyedek.

Remélem, ki lehet bogozni. Ha nem, feléneklem.

sztunde5
2008-04-23, 11:11 AM
Kicsi katicabogár

Felénekeltem, így biztosabb, és legalább a fiaimnak is meglesz a nagy kedvencük - mert nekik is az.
:) ;)

ikrek
2008-04-23, 11:13 AM
Sziasztok!
Szeretném kérni a Zene Ovi legújabban megjelent Cd-jét, melynek címe: Zene Ovi: Jeles napok 2.
Állítólag ez sikerült a legvidámabbra.
Előre is nagyon köszönöm.

mrhigher
2008-04-23, 01:15 PM
Sziasztok!!
El tudná valaki küldeni nekem a mrhigher@gmail.com -ra a Flowers-től az Anya c. számukat. Nagyon megköszönném, ugyanis én még nem tudom letölteni, de nagyon sürgős lenne holnapra. Előre is köszike

Azelfafage
2008-04-23, 01:52 PM
Sziasztok!!
El tudná valaki küldeni nekem a mrhigher@gmail.com -ra a Flowers-től az Anya c. számukat. Nagyon megköszönném, ugyanis én még nem tudom letölteni, de nagyon sürgős lenne holnapra. Előre is köszike

Elküldtem.

csipkebogyo
2008-04-23, 03:08 PM
Sziasztok!!
Egy reeegi hanganyagot keresnek, Carlo Collodi- Pinokkió c. mesejatekat magyarul (Pinokkiót Pogány Judit, Dzsepettot Csakanyi Laszlo, a Tücsköt pedig Harkanyi Endre "jatssza"). Esetleg meglenne vkinek, ill. tipp, hogy honnan tudnam letölteni??
Elöre is köszönöm,
Hbogi

Carlo Collodi
PINOKKIÓ
mesejáték (http://data.hu/get/2052052/Carlo_Collodi_-_Pinokkio.zip.html)

csipkebogyo
2008-04-23, 08:48 PM
<TABLE cellSpacing=5 width="100%"><TBODY><TR><TD>Maurice Ravel Lúdanyó meséi

</TD></TR></TBODY></TABLE>
Táncjáték zenekarra, 1912-ben mutatták be. Öt gyermekmesét használt fel Perrault gyűjteményéből.
A sorozat első meséje Csipkerózsikát idézi egy méltóságteljes lassú tánc, Pavane formájában.
A következő tétel: Hüvelyk Matyi. "Azt hitte, könnyen rátalál majd az útra a morzsák segítségével, amelyeket jártában elszórt; csodálatosképpen egy darabkát sem talált már belőlük, hiszen a madarak mindet felfalták."
A következő tétel hőse egy királylány, akit gonosz vetélytársnője csúffá varázsolt, de egy királyfi szerelme visszaadja a szépségét.
A szép leány és a szörny párbeszéde. Könnyed hangú keringő dallamára beszélgetnek. Így szól a lány:"Ha jó szivedre gondolok, nem is tűnsz csúnyának!" Így a szörny:"Kisasszonyom, igen jó a szívem, de szörny vagyok." Mire a szép leány:"Sok ember akad, aki nagyobb szörny nálad!" A mélyben zúgó dallam jelenti a szörny mondókáját.
A Tündérkert álomszép muzsika hegedűszóval és hárfával.
1. Csipkerózsika Pavane-ja
2. Hüvelyk Matyi
3. Csúnyácska, a pagodák császárnője
4. A szép lány és a Szörny beszélgetései
5. Tündéri kert

csipkebogyo
2008-04-23, 09:07 PM
Fodor Sándor

CSIPIKE

"Csipike egész nap nem mozdult ki az odújából. Dühös volt. Haragudott Madárra, Nyúlra, Sünékre, a Vadméhekre, Vadmalacra, haragudott Gyöngyvirágra, amelyik nélküle is illatozni merészel. Haragudott az egész Erdőre. - Így jár, aki jó és kedves. Megkaptam a magamét. No, de lesz ez másképpen is. Eddig és netovább! Ez, hogy eddig és netovább, nagyon tetszett Csipikének. Csak azt nem tudta még, mi legyen a netovább után. Ült-ült és törte a fejét. Egyszer csak a homlokára ütött. - Megvan! Netovább után gonosz leszek. Példátlanul gonosz. Valami rettentően gonosz."
"Ledobta kalapjáról a gyöngyvirágot, kibújt az odúból, és addig keresett, amíg egy kicsi csalánlevélkét talált. Azt tűzte a kalapja mellé. - Most már vége a netovábbnak és én gonosz vagyok - csapta a fejére a kalapot. Összevonta a szemöldökét, ahogy a gonosz törpéhez illik, és elindult a patakra"

torokne
2008-04-24, 12:31 AM
Nagyon szeretnék tölteni a gyerekeimnek sok szép és hasznos mesét.Köszönet érte

lehet innen valamit is letölteni?Ha igen , akkor hogy lehetséges?

nagyon szeretnék a gyerekeimnek egy kis örömöt szerezni

köszönet elöre is a letöltésekért

hbogi87
2008-04-24, 03:03 AM
Carlo Collodi
PINOKKIÓ
mesejáték

:D:D:D:D:D Csipkebogyo, EZER HALA ES KÖSZÖNET!!!!!!kiss

hbogi87
2008-04-24, 03:05 AM
köszönet elöre is a letöltésekért

Szia, ehhez 20 ertelmes hozzaszolas kell a forumon belül barmelyik topikban (a szojatekoknak tök gyorsan össze tudod szedni), ill. a regisztraciotol szamitva el kell teljen 2 nap. Ezutan minden tovabbi nelkül le tudsz tölteni barmit, amit szeretnel ;)
Üdv, jo szorakozast!!
Bogi

andi68
2008-04-24, 03:52 AM
#5566 (http://www.canadahun.com/forum/showpost.php?p=860321&postcount=5566) http://www.canadahun.com/forum/images/buttons/report.gif (http://www.canadahun.com/forum/report.php?p=860321)<!-- status icon and date --> http://www.canadahun.com/forum/images/statusicon/post_old.gif 2008-04-16, 01:46 PM
Rapidshare használati segítségedre válaszom:

Kedves Friday13!
Örömmel jelzem, hogy a segítségeddel és útmutatásoddal sikerült ezt is használnom!
Nagyon köszönöm!!!! :)

rucerka
2008-04-24, 08:46 AM
Dongó meg Mohácsi

Hol volt, hol nem volt, én se tudom, hol volt, te se tudod, hol volt, volt a világnak két legszélső szegletében két regement, ebből mindegyikből eresztettek el fele-lábra egy-egy katonát. Ennek a két katonának nem volt se országa, se hazája, hanem elindult mindegyik arra, amerre az orra állott. Egy nagy városba - ahol éppen vásár volt - egyszerre ért be mind a kettő. Elkezdtek a vásárban kódorogni, de se nem adtak, se nem vettek, mert nem volt miből. Váltig törték a csürhejárást, miképpen lehetne egy kis pénzmagra szert tenni, utoljára mindegyik gondolt valamit. Az egyik kiment az erdőbe, teleszedett egy zsákot gubóval, azzal megfordult, ment a vásárra, hogy majd rászed valakit, eladja dió helyett. A másik meg szedett egy zsákra való bükkfapeterkét, azt akarta eladni gyapjú gyanánt.

Sokáig árulgatták a portékájokat, de látatlanból senkinek se kellett. Egymással is találkoztak sokszor, de nem szólították meg egymást. Utoljára az, amelyik gyapjút árult, megszólította a másikat:

- Mit árul kend, atyafi?

- Diót. Hát kend?

- Én meg gyapjút árulnék, de senkinek se kell látatlanból, pedig én úgy akarom eladni.

- Én is úgy akarom a diómat; tudja kend mit? Cseréljünk!

Elcserélték a zsákot látatlanból, azzal otthagyták egymást, szaladtak ki a vásárból. Amint kiértek, meg akarta mindegyik nézni, hogy milyen diót meg gyapjút kapott, akkor látták meg, hogy rászedték egymást. mindjárt visszafordult mindegyik, a vásár közepén találkoztak.

- Na, koma - mondja a gyapjús -, látom, hogy kend is olyan nagy zsivány, mint én, én is olyan nagy zsivány vagyok, mint kend. Hanem tegyük össze a keresetünket, együtt csaljuk a világot.

- Nem bánom - felelt a másik. - Hát hogy hívják kendet?

- Dongónak. Hát kendet?

- Mohácsinak.

Itt a két gézengúz elkezdte törni a fejét, miképpen lehetne legkönnyebb szerével, legkevesebb dologgal elélni. Utoljára arra határozták, hogy elmennek szolgálatot keresni. Találtak egy vén boszorkányra. De annak csak egy ember kellett volna, ők pedig egymás nélkül nem szegődtek el; hanem kötötték magokat nagyon az öregasszonyra. Az öregasszony váltig mondta, hogy neki csak egy ember kell, hogy őnála csak egy tehénnel kell gondolni, hogy mit tudna csinálni két ember egy jámbor tehén körül, hogy így, hogy úgy; de a két obsitos nagyon belekapcáskodott, utoljára megfogadta őket. örült a két obsitos, mint bolond a garasnak, mert hát mi dolog van egy tehén körül? Úgy egyeztek meg, hogy egyik kihajtja a tehenet a legelőre, a másik kitisztítja az istállót.

Első nap Dongó hajtotta ki a tehenet. Szerzett magának egy hosszú szárú pipát meg egy szalmaszéket, hogy ha majd kiért a mezőre, a székre ráül, a hosszú szárú pipára meg rágyújt, s pöfékel, mint egy török basa; a tehén meg szép csendesen legelget körülötte. Mohácsi se akarta megölni magát a munkával; ő meg úgy gondolta ki, hogy reggel kitisztítja az istállót, azután egész nap alszik, csak enni kél föl.

El is indult reggel Dongó. Kenyeret, szalonnát tett a tarisznyába, a széket a hátára kötötte, a hosszú szárú pipát a kezébe fogta; de alighogy a városból kiértek, a tehén nekiindult a szaladásnak. Dongó utána; mikor már nagyon kifáradt Dongó, a tehén megállott, legelt egy kicsit, azután megindult megint szaladni.

Ez így tartott egész nap. Szegény Dongó majd kifútta a lelkét, mikor este hazaért. De Mohácsinak se ment jobban a dolga. Reggel hozzáfogott a gané kihányásához. De amint egy lapáttal kilökött, kettővel lett helyette, úgyannyira, hogy csak késő estére lett vele készen. Akkor kiállott az utcaajtóba, várta Dongót. Kis idő múlva haza is hajtotta Dongó a tehenet.

- No, pajtás - kérdi Mohácsi -, hogy ment dolgod?

- Nagyon jól, pajtás, mert alighogy kiértem a városból, olyan szép fűre találtam, hogy térdig ért a bodorka.[2] Ott a kis székre ráültem, a pipára rágyújtottam, úgy töltöttem el az időt. Hát te mit csináltál egész áldott nap?

Már reggel kihánytam azt a két-három lapát ganét, azután lefeküdtem, aludtam délig, délben felkeltem enni, azután megint ledőltem; csak az elébb ébredtem fel. De holnap te maradj itthon, majd én kimegyek a tehénnel; tudom, jóízűket alszol.

Dongó csak úgy szűr alól röhögött. "No, majd nem alszol te" - gondolta magában, de nem szólt semmit.

Második nap csakugyan Mohácsi ment ki, mégpedig elkérte a széket meg a hosszú szárú pipát Dongótól. De csak úgy járt, mint azelőtt való nap Dongó, majd elkopott a lába, annyit szaladt. Dongó is otthon hozzáfogott a gané kihányásához, de bizony már lefelé csúszott a nap, mikorra készen lett vele. Mohácsi is hazaért a tehénnel, de még akkor is mérges volt. Nekiesett Dongónak:

- Hát mért nem mondtad te nekem, hogy olyan szilaj az a tehén?

- Hm! Hát te mért nem mondtad, hogy olyan szilaj az a gané?

Itt elkezdtek tanakodni, hogy mi lehet a dolog bibéje. Utoljára is oda lyukadtak, hogy az ő gazdasszonyuk boszorkány, hát másnap otthagyják.

Ezt a beszélgetést kihallgatta az öreg boszorkány. Tudta, hogy a két cseléd majd a bérét kéri, de rá akarta őket szedni; megtanította a szolgálóját:

- Majd ha mondom, hogy hozz pénzt a veremből, te ne szólj semmit, csak azt kérdezd: Melyikből hozzak, a sárgából, fehérből vagy veresből? Akkor fordulj ki egy kis időre, s hozd be ezt ni. Azzal odaadott neki egy csomó rézpénzt.

Reggel csakugyan beállított a két obsitos a fizetést kérni. A boszorkány beszólította a szolgálót.

- Marcsa te! Eredj, hozz egy fél kötő pénzt a veremből.

- Melyikből hozzak, a sárgából, fehérből vagy a veresből?

- Most csak a veresből.

A két obsitos összenézett; azután elkezdtek leselkedni az ablakon, hogy merre megy a szolgáló. Hát látják, hogy a kertben, annak is a külső szegletében van az a verem. Kacsingattak egymásra, hogy nem lesz nehéz abból lopni. De nem szóltak egy szót sem.

Nagy sokára beérkezett a szolgáló. A vén boszorkány kifizette a két obsitost, azzal útnak eresztette isten hírével. Ezek alig várták, hogy besötétedjék. Szereztek egy kötelet, a zsákuk még akkor is megvolt, elindultak lopni. A kert kerítésén hátul bemásztak, a veremre is csakhamar ráakadtak. Ott aztán elkezdtek tanakodni, hogy melyik menjen le.

- Eredj le te - mondja Dongó -, soványabb is vagy, könnyebb is vagy, a kötelet a derekadra kötjük, úgy leeresztelek. Odalent a zsákot telerakod. Először ezt húzom fel, aztán téged.

Mohácsi is ráállott, lement a verembe, odalent elkezd tapogatózni, hát nem talál egyebet, csak diribdarab csontot, döglött egeret, békát, még talán macskagumiba is markolhatott.

Dongó csak kérdezgette odafent:

- Megtaláltad-e? Van-e sok? Húzzam-e már?

Mohácsi nem merte mondani, hogy mire akadt, mert félt, hogy a cimbora otthagyja, csak biztatgatja, hogy mindjárt tele lesz. Míg így biztatgatta, addig belebútt a zsákba. Mikor jól elfészkelte magát benne, nagyot kiáltott:

- Húzzad, pajtás, tele van már!

Dongó felhúzta a zsákot, hátára kapta, azzal, mintha puskából lőtték volna, úgy ellábolt onnan. Mohácsinak a verembe (mert ő azt gondolta, hogy az ott maradt) azt se mondta: papucs. Cipelte a zsákot árkon-bokron keresztül, majd megszakadt bele. Mikor kiért a városból, megszólalt Mohácsi a zsákból:

- Ne emelj már tovább, pajtás, megeléglettem már.

Dongóban is felfortyant erre a méreg, hogy őt így rászedték.

- Ejnye, imilyen-amolyan teremtette, hát téged cipeltelek én?!

- Hát, pajtás - felelt Mohácsi -, tudtam én azt, hogy ha megmondom, hogy mire akadtam, otthagysz, mint Szent Pál az oláhokat, hát csak jobbnak gondoltam így.

Erre Dongó is megjuhádzott, mert látta, hogy most is ő volt a kutyább. Kikérdezte Mohácsit, hogy hát mit talált.

- Egyebet nem, pajtás, mint diribdarab csontot, egeret, békát. - Mindjárt látták, hogy most is megcsalták egymást, de még hogy a vénasszony is megcsalta őket, hát még jobban szidták, aztán elkezdtek tanakodni, hogy miképpen kellene kenyeret keresni. Hát arra határoztak, hogy majd csak megélnek valahogy, biz ők nem dolgoznak. Ha nem csordul, cseppen. Nem is gondolkoztak tovább, hanem elindultak azon az úton, amelyik legjártabb volt, s mentek, azt se tudták, hova. Amint így mendegéltek, előtaláltak egy kocsmát; ez a kocsma egészen körül volt akasztófával, az akasztófán meg mindegyiken egy-egy ember lógott, de a két obsitos azért bement. Dongó nem állhatta szó nélkül, megkérdezte a kocsmárostól:

- Ugyan, nagy jó uram, miért van ez a sok ember itt felaggatva? Mi bűnt követhettek azok el? Sok országot-világot bejártam, de ilyet nem láttam még sehol.

- Hát biz az, katona uram, csak azért van, hogy volt a mi királyunknak egy olyan gyűrűje, abban olyan kő volt, hogy ha a király befelé fordította, meglátta az egész világot, ha kifelé, akkor meg őt látta meg az egész világ. Ez a gyűrű a minapában elveszett, senki se tudja, hol van, a király kihirdette az egész világon, hogy aki gyűrűjét meg tudja mondani, hogy hol van, olyan úrrá teszi, mint egy kiskirály, de aki bizonyost nem tud mondani, hozzá se fogjon, mert ha igazat nem mond, felkötteti. Ezek itt mind jövendőmondók voltak, de egyik se tudott igazat mondani, hát biz őkegyelmöket felhúzták.

Dongónak se kellett egyéb, amint ezt meghallotta.

- Én is jövendőmondó vagyok - mondja a kocsmárosnak -, jelentsen meg a felséges királynál.

A szegény Mohácsi váltig rángatta hátul, hogy: "Majd téged is felakasztanak!", nem használt semmit, annál jobban erősítette, hogy ő is jövendőmondó.

A kocsmáros mindjárt lóhátas embert küldött a királyhoz hírt adni, ki s mi van nála. A király, amint ez értésére esett, mindjárt négylovas hintót küldött a kocsmároshoz. Dongó abba beleült, a kocsmárosnak pedig megparancsolta, hogy míg ő visszajön, Mohácsinak adjon mindent, amit parancsol. Jól is hozzáfogott Mohácsi, egész nap mindig evett-ivott, vagy kellett, vagy se; de mégis fúrta az oldalát, mi lesz hát a Dongó sorja. Azért is, hogy nagyon összeszoktak már, de még inkább azért, mert nem volt egy árva sustákja se, az adósság meg már sokra ment. Feltette hát magában, hogy majd ha látja, hogy hozzák Dongót, elszökik. Míg Mohácsi így töprenkedett, addig Dongónak is jól ment dolga.

Amint Dongó bement a királyi palotába, mindenki nagy tisztességet mutatott iránta. Adtak neki egy külön szobát, oda Dongó bezárkózott. Amint így magában volt, elővett egy kalendáriumot, amit még a kocsmából lopott el, azt kinyitotta. De olvasni nem tudott, hát csak elkezdett mutogatni hol a fehér papírosra, hol a fekete betűkre, hol meg a veres cifraságra, s mondogatta nagy felszóval:

- Ez fehér, ez fekete, ez veres; ez fehér, ez fekete, ez veres.

Váltig hallgatódzott kívülről mindenki, vajon mit beszélhet a jövendőmondó, de nem jól tudták kivenni. Legjobban fülelt három inasa a királynak, akik a gyűrűt ellopták, de azok se tudtak semmire menni. Ezt a három inast, az egyiket Fehérnek, a másikat Feketének, a harmadikat Vörösnek hívták.

Ekkor Dongó bement a királyhoz, kért tőle háromnapi várakozás- és szabadságidőt, hogy annyi idő alatt tudja csak megmondani, hol van a drágalátos aranygyűrű. A király szíves örömest adott volna hatot is, csak hogy megkerüljön a kedves jószág. Erre Dongó megint visszament a maga külön szobájába, ott mondogatta a maga mondókáját.

Eltelt az első nap. A király beküldte Dongóhoz a Fehér nevű inast, hogy hívja ebédelni. Amint benyitotta az ajtót, éppen akkor mondta Dongó, hogy: "Ez fehér." Nagyon megijedt erre az inas, mert azt gondolta, hogy az ő nevét mondta. De azért csak összeszedte magát, s elmondta, hogy mért jött. Dongó nagyot fohászkodott, s azt mondta rá:

- No, hála Istennek, elértem már egyet. - Ő az ebédet értette, de az inas ezt is magára vette. Már bizonyosnak gondolta, hogy a jövendőmondó mindent tud. Szaladt nagy ijedten a cimboráihoz; tanakodtak, mitévők legyenek.

- Legjobb volna kiegyezni vele - mondja az egyik -, mert ha megmondja a királynak, hogy mi voltunk, mind a hármunkat felhúzat.

- Várjunk még egy napot - mondja a másik -, hátha nem is miránk értette.

Másnap a király a Fekete nevűt küldte be, hogy hívja a jövendőmondót ebédelni. Amint bement a szobába, éppen akkor mondta Dongó, hogy: "Ez fekete."

A szegény inas majd sóbálvánnyá változott, annyira megijedt, mikor a nevét hallotta, de csak mégis elrebegte valahogy, hogy mért küldte a király. Nagyot fohászkodott erre Dongó:

- No, hála Istennek, elértem már a másodikat is.

Az inas, amint ezt meghallotta, alig tudott kitántorogni a szobából. Mindjárt elhatározták, hogy odaadják a gyűrűt a jövendőmondónak, s lekenyerezik, hogy ne adjon ki rajtok. Be is mentek hozzá mindjárt ebéd után. Dongó akkor is olvasta a kalendáriumból nagy bölcs pofával: "Ez fehér, ez fekete, ez veres."

- Már, jövendőmondó uram - kezdte el az első inas -, látjuk, hogy abból a könyvből megtudta, hogy mi loptuk el a gyűrűt. Most hát azért jöttünk, hogy a gyűrűt átadjuk jövendőmondó uramnak. Azonfelül meg is fizetünk jól, csak el ne vádoljon a felséges királynál.

Dongó nagyon megörült, de azért úgy mutatta, mintha mindent tudott volna. Kiegyezett az inasokkal, hogy nem árulja el őket, ha jól megfizetnek. Azok megadták, amit kért.

Harmadik nap ebéd közben kérdezte a király Dongótól:

- No, jövendőmondó uram, eltelt a három nap, tud-e már valamit a gyűrűmről?

- Tudok bizony, felséges király. De még most nem mondhatom meg, mert nem telt el a kitűzött idő; még egy éjszaka hátravan, ha most idő előtt elmondanám, elveszteném minden tudományomat, de holnap reggel, mikor felkel felséged, mindent megmondok.

Ebéd után Dongó bement a maga külön szobájába. Ott addig törte az eszét, míg kitalálta, mit csináljon a gyűrűvel. Volt a királynak egy igen kedves pávája, még fiók korában kapta, maga nevelte fel, mindennap maga etette a tenyeréből, nem adta volna egy borjas tehénért. Látta Dongó, hogy ez mindig a király körül járkál, feltette magában, hogy akárhogy, mint, ezzel eteti meg a gyűrűt. Reggel felkelt korán, mikor még mindenki aludt a háznál. A páva már akkor ott járkált az udvaron; Dongó szépszerivel magához édesgette, elkezdett neki kenyérdarabokat hányni, egyszer aztán egybe belecsinálta a gyűrűt, azt vetette oda neki; a páva azt is megette.

Alighogy ezzel készen volt, hogy a pávát elkergette magától, kijött a király is a ház elébe. Dongó odamegy hozzá:

- No, felséges király, eltelt az idő, megmondhatom, hogy hol van a gyűrű. A pávát ölesse meg felséged, annak a begyében van; egyszer, mikor mosdott, felséges király, letette a gyűrűt maga mellé, a páva odament, bekapta, még most is a begyében van.

- Jól van - mondja a király. - De ha nem lesz ott a gyűrű, halálnak halálával hal meg jövendőmondó uram, amért azt a kedves állatomat megöleti. Azért jól meggondolja a dolgot, azt mondom!

De Dongó nagyon erősítette, ő tudja, hogy ott van a gyűrű, kiolvasta ő azt a könyvéből, azért hát csak meg kell öletni a pávát. Megölték; ott nézte a király és a királyné is, amikor felbontották.

Hát amint hasítja ki a szolgáló a begyét, csak gördül ám ki belőle a gyönyörűséges gyűrű.

Nagyon megörült ennek a király is meg a felesége is. Összevissza csókolták Dongót. Azután összecsődítettek sógort, komát, mindenféle atyafit; nagy dínomdánomot csaptak.

Ebéd után kisétált a királyné Dongóval karonfogva a kertbe. Amint ott sétálnak, egyszer fog a királyné egy nagy dongó legyet.

- No, jövendőmondó uram, találja ki, mi van a markomban? Száz arany a díja.

Dongó megvakarta a fejét, elkezdett mormogni magában:

- No, Dongó, most szorultál meg!

- A biz a - mondja a királyné -, megnyerte jövendőmondó uram, egy nagy dongó volt.

Amint mennek odább, megint megszólalt a királyné:

- Ennek a kertnek a hátulján van egy vadállat, találja ki jövendőmondó uram, micsoda? Száz arany a díja.

Dongó látta, hogy elébb-utóbb csak megtudják, hogy nem jövendőmondó, felsóhajtott hát szomorú pofával:

- Már látom, hiába csűri-csavarja farkát a róka, utoljára is verembe esik!

- A biz a, már megint megnyerte jövendőmondó uram, egy róka van oda hátra egy veremben.

Nagyon megörült Dongó, hogy megint kiránthatta magát a sárból, nem is felelt aztán semmire, akármit akartak vele kitaláltatni.

- Azt tartja a törvényünk, hogy háromnál többre nem szabad jövendölni egyszerre. - Nem is igen kérdezgették aztán.

Másnap előállott a hatlovas hintó, Dongó felrakatta a sok pénzt, maga is beleült, elbúcsúzott a királytól, azzal hajtatott a csárdához.

Mohácsi akkor is ott leste az ajtó előtt, hogy mikor viszik már a cimboráját akasztani. Hát egyszer látja, hogy megy arra egy hintó hat gyönyörű lóval, nézi jobban, látja, hogy Dongó ül benne, azt gondolta, hogy álmodik, de csak aztán bámult el, mikor Dongó leszállott, s hordatta be a teméntelen sok kincset. Elkezdte tudakozni, hogy miben áll a dolog.

- Akárhogy van, akármint van, pajtás, csakhogy sok pénzünk van, ehetünk-ihatunk, amennyi csak kell. Látod, így van az: aki mer, az nyer.

Hozzá is fogtak a vigalomhoz, aki csak a vidékére ment annak a csárdának, mindenkit megvendégeltek, lakodalom volt éjjel-nappal, hegyen-völgyön. Volt pénz, mint polyva.

De hiába, akármilyen hosszú a kolbász, mégis van annak vége, a két obsitos pénze is elfogyott, úgyannyira, hogy már tartoztak is a kocsmárosnak. Itt összeültek tanakodni, hogy mitévők legyenek. Arra határozták, hogy legjobb lesz elszökni, otthagyni a kocsmárost a faképnél. Még akkor éjszaka összeszedték, amijek volt, egy nagy lámpást is loptak a kocsmárostól, búcsút vettek a kapufélfától, azzal útnak indultak az erdőbe.

Amint ott kódorognak, egyszer mintha valami zsinatot hallanának, fülelnek jobban, csakugyan hallanak valami veszekedésformát, mennek arra, hát egy temető közepén, egy leomlott templom fala mellett találják magokat. Benéznek az ablakon, látják, hogy tizenkét zsivány osztozik temérdek sok aranyon, ezüstön, azon marakodnak.

Sokáig gondolkozott a két obsitos, mindegyik azon törte a fejét, hogy milyen jó volna azt azoktól elvenni. Egyszer megszólal Mohácsi:

- Próbáljunk itt szerencsét, pajtás, hátha el tudnánk riasztani ezeket a zsiványokat, tegyünk úgy, mintha kísértetek volnánk, ha megijednének, jó volna azon a pénzen megosztozni.

Dongó helybenhagyta. Csak azon tanakodtak még egy kicsit, hogy mi módon fogjanak hozzá. Utoljára azt is kisütötték.

Dongónak volt egy nagy fehér katonaköpönyege, azt magára terítette úgy, hogy a feje se látszott, a lámpát a kezébe fogta s bement lassú lépéssel a templomba a betyárok közé, odabent elkezdte vastag hangon, mintha fazékba beszéltek volna: "Keljenek fel, akik itt ezer esztendővel ezelőtt eltemetkeztenek, ímhol jön az ítélet, minden embernek számolni kell magával." Mohácsi azalatt kívülről mindenféle köveket, csontokat hajigált a betyárok közé, s kiabálta hol vékonyan, hol vastagon, mintha ezeren lettek volna odakint: "Jövünk, uram, mindnyájan! Jövünk, uram, mindnyájan!" A betyárok erre a nagy mennykő lármára mind szétszaladtak, mint a csirkék, még a ruhájokat is mind otthagyták, csak ott ne találja őket az ítélet napja.

A két obsitos elkezdett osztozkodni a pénzen. De éltek a gyanúperrel, hogy hátha visszamennek a zsiványok, ezért elkezdtek kiabálni:

"Én se engedem ezt az egy pénzt; én se engedem ezt az egy pénzt!" De szerencséjük is volt, mert egy a betyárok közül visszament, hogy megnézi, csakugyan kísértet volt-e. De amint meghallotta, hogy mit kiabáltak, visszaszaladt a cimboráihoz.

- Hej, halljátok, annyian vannak azok, hogy abból a tenger pénzből egy se jut egynek, mind azt kiabálja, hogy: "Én se engedem ezt az egy pénzt; én se engedem ezt az egy pénzt!" Erre a betyárok még az erdőből is kiszaladtak, úgy megijedtek.

A két obsitos szétosztotta a pénzt, mindegyiknek jutott egy-egy zsákkal. Azzal otthagyták a rossz templomot, mentek kifelé az erdőből. Amint mentek, egy helyen kétfelé vált az út, ott megszólalt Dongó:

- No, édes pajtásom, elég régen éltünk már együtt, elég régen csaljuk a világot, most van pénzünk elég, megélhetünk egymás nélkül is, itt kétfelé visz az út, eredj te jobbra, majd én megyek balra, ha még valaha egymásra bukkanunk, élhetünk megint együtt.

Itt elbúcsúztak egymástól; az egyik jobbra, a másik balra ment, ha el nem váltak volna, még több csalást is végbevittek volna, akkor az én mesém is tovább tartott volna.

Eddig volt, mese volt, talán igaz se volt.

http://www.gabalyda.hu/dongo1.jpghttp://www.gabalyda.hu/dongo2.jpghttp://www.gabalyda.hu/dongo3.jpg

morenka
2008-04-24, 09:47 AM
Enyedi György: Hol az olló?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
- Komámasszony, hol az olló?<o:p></o:p>
- Imént kérte el a holló.<o:p></o:p>
Gyolcsinget varr az urának,<o:p></o:p>
fodros kötényt a hugának,<o:p></o:p>
posztóujjast a fiának,<o:p></o:p>
hálósipkát az ipának,<o:p></o:p>
bársonymellényt a napának<o:p></o:p>
s rakottszoknyát - jómagának.<o:p></o:p>
El is készül egykettőre -<o:p></o:p>
mához három esztendőre.<o:p></o:p>

morenka
2008-04-24, 09:47 AM
Szabó Lőrinc: Kicsi vagyok én<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Kicsi vagyok én,<o:p></o:p>
majd megnövök én,<o:p></o:p>
mint a tüdő a fazékból<o:p></o:p>
kidagadok én.<o:p></o:p>
majd megnövök én,<o:p></o:p>
apámnál is, anyámnál is<o:p></o:p>
nagyobb leszek én.<o:p></o:p>
erős leszek én,<o:p></o:p>
világ minden óriását<o:p></o:p>
földhöz vágom én.<o:p></o:p>
bátor leszek én,<o:p></o:p>
óriások palotáját<o:p></o:p>
elfoglalom én.<o:p></o:p>
nagy hős leszek én,<o:p></o:p>
aranyszobát adok <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:place w:st="on"><st1:City w:st="on">minden</st1:City></st1:place><o:p></o:p>
testvéremnek én.<o:p></o:p>
boldog leszek én,<o:p></o:p>
én leszek a legjobb ember<o:p></o:p>
a föld kerekén!<o:p></o:p>

morenka
2008-04-24, 09:59 AM
Csukás István: Dalocska<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Csengő szól: gingalló,<o:p></o:p>
röppenj már pillangó!<o:p></o:p>
Pillangó messze jár,<o:p></o:p>
volt-nincs nyár, vége már.<o:p></o:p>
Züm-züm-züm, zúg a szél,<o:p></o:p>
táncol a falevél,<o:p></o:p>
züm-züm-züm, ez a szél!<o:p></o:p>
Egy reggel itt a tél.<o:p></o:p>

morenka
2008-04-24, 10:00 AM
Enyedi György: Mi lesz ebédre?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Vajon mi lesz ebédre? -<o:p></o:p>
tűnődik az egérke.<o:p></o:p>
Ugyan, milyen jó falat<o:p></o:p>
lapul a fedő alatt?<o:p></o:p>
Uccu! Lábujjhegyre áll,<o:p></o:p>
a fazékra kandikál,<o:p></o:p>
s képen törli úgy a gőz,<o:p></o:p>
hogy prüszkölni alig győz.<o:p></o:p>
Nohát - dünnyög szegényke -<o:p></o:p>
ilyet főzni ebédre!<o:p></o:p>

morenka
2008-04-24, 10:04 AM
:d

morenka
2008-04-24, 10:05 AM
:)

morenka
2008-04-24, 10:06 AM
;)

morenka
2008-04-24, 10:11 AM
:rolleyes:

morenka
2008-04-24, 10:17 AM
1

morenka
2008-04-24, 10:20 AM
2

morenka
2008-04-24, 11:06 AM
3

Digit-Nyuszi
2008-04-24, 11:24 AM
01: Micimackó
02: Most hajolj, most rajta csak
03: Az apacuka szörnyek
04: Az írott szó
05: Kis fekete felhő az égen
06: A Tigris az mindíg egy jellem
07: Tralalla-lalla
08: Így jó, gyere Maci komám
09: Hejhó, a kalóznak jó
10: Nekem attól szép ez a Húsvét
11: Néhány jó pajtás
12: Micimackó újabb kalandjai
13: A Dupla Dupler
14: Micimackó
15: Te is lehetsz Tigris
16: Jóéjszakát méhikék
17: A szeszélyes, veszélyes Zelefánt
18: Minden rendben van
19: Örökkön-örökké
20: Micimackó (Halász Judit előadásában)

morenka
2008-04-24, 12:56 PM
3

morenka
2008-04-24, 12:57 PM
4

morenka
2008-04-24, 12:58 PM
5

morenka
2008-04-24, 12:59 PM
6

Ilkó
2008-04-24, 01:19 PM
folytatás

Ilkó
2008-04-24, 01:45 PM
folytatás

pordantimi
2008-04-24, 01:58 PM
Sziasztok!

Nincsen valakinek anyáknapi dekorációs ötletei??
Segítségeteket előre is köszönöm!

Ilkó
2008-04-24, 02:07 PM
folytatás

Kate25
2008-04-24, 02:14 PM
Nem tudom, reklámnak minősül-e, remélem nem, de megosztom veletek:Találtam egy fantasztikus weboldalt. Névreszóló mesekönyv. Kb. 30 oldalas mese, amiben a megrendelő által kért nevű gyermek a főszereplő, sőt még képet is lehet beküldeni az apróságról, és beteszik az első oldalra. Magyar, angol, és német nyelven is vállalják. Húsvétra ezt rendeltem a család apróságainak; hihetetlen, hogy örültek neki.
www.auditandaudio.hu

csipkebogyo
2008-04-24, 10:30 PM
OVITANODA
MATEMATIKA ELŐKÉSZITŐ
Középső csoportos óvodásoknak

csipkebogyo
2008-04-24, 10:45 PM
JÖVŐRE ELSŐS LESZEK

Foglalkoztató 5-6 éves óvodásoknak

Ilkó
2008-04-25, 05:40 AM
folytatás, és ez a vége

Julcsipulcsi
2008-04-25, 07:22 AM
Sziasztok!

Egy nagy kérésem lenne felétek!kiss
Kislányom igaz még csak 4 éves, de nagyon szeret rajzolni! Nekem olyasmire lenne szükségem, amit az iskolások szoktak díszítősorként írni!
Nem tudom érthető-e, amit próbálok elmagyarázni! :rolleyes:

Olyan feladatlapok, és sorok, amiket a gyerek végig tud ceruzával rajzolni, hullám stb...
Előre is köszönöm!

A keresőbe kerestem, de nem találtam:(

Kriszta

csipkebogyo
2008-04-25, 11:24 AM
ZENE OVI
JELES NAPOK 2
Ezt énekeljük az óviban

Téltemető, tavaszcsalogató

A Zene Ovi Jeles Napok 2. albumán a téltemető, tavaszcsalogató népi dallamok egész sora található meg. Az apróságok a lemezt

hallgatva tréfás, vidám, olykor felemelő hangulatban nyitogathatják a tavaszi ünnepek színpompás virágainak szirmait. Talán

éppen ezért a Zene Ovi albumok közül ez sikerült a legmosolygósabbra. A tavaszi ünnepkör igen gazdag, népi hagyományokkal

fűszerezett, gyermeki lelkülettel átitatott, üde csokrát kapja ajándékba az, aki meghallgatja a lemezt. A tarkabarka tavaszi

csokorba beleszőttünk maskarás, farsangi dalokat, barkanyitogató, napocskahívogató énekeket és mondókákat, és természetesen

húsvéti, anyák napi, és pünkösdi megunhatatlan dallamokat, versikéket is.

Az albumon, mint ahogy eddig is, a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda kis pacsirtái csicseregnek, s garantáltan

meghozzák a tavaszt!

================================================== ================================================== =====

01. Év múlik, évet ér
02. Napsugaras legyen
03. Balázsolás
04. Medve, medve bújj elő – Itt a farsang
05. A farsangi napokban
06. Kidoboló- A karádi faluvégen- Akármilyen füstös tőke
07. Sárga csikó, csengő rajta
08. Réce, ruca, vadliba- Hajdináné rokona- Kerek a káposzta
09. Elmúlott a rövid farsang
10. Megleszen immáron Gergely pápa napja- Szent Gergely köszöntő
11. Süss fel nap- Süss ki, süss ki napocska
12. Szent György napján
13. Szélről legeljetek
14. Ég a kisze, lánggal ég- Haj, ki kisze,kiszőce
15. Bújj, bújj zöld ág
16. Beültetem kiskertemet
17. Ébredjetek lányok- Fehér liliomszál
18. Húsvét másodnapján
19. Ma van Húsvét napja
20. Nyuszi fülét hegyezi- Hová mégy te kis nyulacska?
21. Hallottátok-e már hírét?
22. Úgy repültünk
23. Orgona ága
24. Már megjöttünk ez helyre
25. Buba éneke
26. Örömünnep ez a nap
27. Az éjszaka azt álmodtam- Mi van ma?
28. Pünkösdi királynéválasztás- Pám, pám, paripám
29. Elhozta az Isten
30. Én kicsike vagyok
31. Pünkösdi királyválasztás
32. Két szál pünkösdrózsa

rucerka
2008-04-25, 12:57 PM
BOHÓ MISI <center> Volt egy ember meg annak a fia. Amikor a fiú megnőtt, az ember elküldte szolgálni. Akkoriban három nap tett ki egy esztendőt.
Beállt a fiú egy gazdához szolgálni. Kitöltötte az idejét, kapott érte egy tűt. Örömmel ballagott hazafelé, előtte ment egy szénásszekér, beleszúrta. Amikor oldalra kellett fordulni, megszólította a szekerest:
- Megálljon, bátyám, mert beleszúrtam a szénába, amit a szolgálatért kaptam!
Keresik aztán. Lehányják a szénát a szekérről, szálanként rakják vissza, nem találják. A szekeres türelmetlen volt már:
- Ugyan, fiam, mi volt a szolgálati béred? -Én nem tudom, minek is hívják!
- Hát ezzel a kereséssel a tűt is megtalálhattuk volna!
- Az volt, tű volt! - örült meg Bohó Misi a szónak. De azért szomorúan ment haza, mert nem tudja az apjának megmutatni az első keresményét. Kérdezte is az apja, hogy miért búsul.
- Hogyne búsulnék, amikor beleszúrtam a keresményem a szénásszekér-be, nem találtuk meg.
- Hát mi volt a keresményed?
- Nem tudom, de lehánytuk utána az összes szénát, szálanként raktuk vissza, mégse leltünk rá. A szekeres ember azt mondta, ennyi keresgéléssel egy tűt is megtalálhattunk volna! Mert az volt. Tű!
- Ó, te szamár - tanította az apja -, azt nem oda kellett volna szúrni, hanem a kalapod mellé!
Bohó Misi megint elment a régi gazdához szolgálni. Kitöltötte az idejét, kapott érte egy ekevasat. A kalapjához tűzte, nagy büszkén ballagott haza*felé.
- Mit szolgáltál, fiam? - kérdezte az apja.
- Egy ekevasat, de úgy elhúzta a nyakam, alig bírtam hazavánszorogni.
- Ó, te szamár, azt nem a kalapod mellett kellett volna hozni, hanem a válladon - tanította Bohó Misit az apja.
Na, harmadszor is ugyanahhoz a gazdához állt el Misi szolgálni.
Mikor kitelt az ideje, kapott egy bikaborjút. Vette a vállára, örömmel ment vele, majd megszakadt alatta.
Látta az apja, hogy cipekedik a fia.
- Ó, te szamár, azt kötélen kellett volna szépen hazavezetned!
Ment Misi negyedszer is szolgálni. A háromnapos esztendőért kapott egy lányt. Kötelet kötött a nyakára, vezette hazafelé, egyenest be az istállóba. Szénát tett elé, hadd rágódjon. Ment is nagy büszkén az apjához, aki látta Misi örömét. Kérdezte:
- Mit szolgáltál, fiam?
- Egy lányt, kötélen hazavezettem, már ott szénázik az istállóban.
- Ó, te szamár, azt nem úgy kellett volna, hanem átölelni, megcsókolni, kézen fogva vezetni a házba!
Bohó Misi újfent elment szolgálni. Mikor kitelt az ideje, kapott egy nagy, bolyhos kutyát. Átölelte, csókolgatta, karszügyön* vezette. A kutya meg összeharapdálta az arcát. Az apja látta, hogy össze van marcingolva Misi képe, azt mondta:
- Ó, te szamár, azt nem karszügyön kellett volna vezetned, hanem kenyérrel csalogatnod.
Hatodszorra elment Misi ugyanahhoz a gazdához háromnapos esztendőt szolgálni. Kitellett neki becsülettel. Kapott egy vasvillát. Leszúrta a föld végébe, kenyérrel csalogatta. De mivel az nem mozdult, otthagyta.
Szomorúan ment haza. Kérdezi az apja: - Mit szolgáltál, fiam?
- Szolgáltam egy vasvillát, kenyérrel csalogattam, nem jött, ott hagytam! - Ó, te szamár, azt nem úgy kellett volna, hanem húzni magad után. Hetedszer is elment Misi szolgálni. Kapott érte egy fatuskót. Húzta maga után, hogy a nyelve is kilógott.
Azután a lány nem engedte már szolgálni.
Megházasodtak, elmentek egypár napra vendégeskedni a lány szüleihez. A menyecske ráparancsolt az urára, mert nagy étkű volt, hogy ne sokat egyen.
- Vigyázz magadra anyáméknál, hogy el ne edd előlük az ételt! Ha majd megnyomom a lábad, akkor ne egyél többet!
Ahogy odaérnek, éppen tálalják a vacsorát. De még a levest sem ették meg, volt egy nagy macska, ráugrott Bohó Misi lábára. Misi letette a kanalat. Attól kezdve a felesége is hiába biztatta, nem evett.
Éjszaka olyan éhes volt, nem tudott aludni. Panaszkodott a feleségének, hogy éhen maradt.
- Hát miért nem ettél, én is biztattalak!
- Te mondtad, hogy ha a lábamat nyomod, ne egyek.
- Én nem nyomtam - mondta az asszony -, bizonyosan a macska ugrott rá. De ott a kemence tetején a pecsenye meg a rétes, egyél! Odaóvakodott Bohó Misi a sötétben, elkezdett falatozni. Hanem akkor
fialt meg a nagy macska. Volt neki hét kicsije, azok is fönt tanyáztak a kemence tetején. Bohó Misi tapogatózik a sötétben, mind behajigálta a kismacskákat. Mikor visszafekszik, kérdezi a felesége:
- Ettél-e?
- Ettem, de olyan szőrös rétest süt a te anyád, alig bírtam lenyelni. - Talán csak nem a kismacskákat etted meg?
- Alighanem, mert némelyik nyávogott, karmolt! De olyan szomjas vagyok, majd elveszek.
- Eredj a pincébe, a párkányon egy nagy szájú kancsó, ereszd teli! Lemegy Bohó Misi, a kis rosta akadt kancsó helyett a kezébe, sötét volt, alig látott. Ereszti, ereszti, sose lett teli a rosta.
Visszafekszik, kérdezi az asszony, hogy ivott-e.
- Olyan lyukas anyádék kancsójának a feneke, hogy a pince teli lett borral, de nem bírtam inni!
- Jaj - azt mondja az asszony -, szaladj, szórd fel hamuval, hogy anyámék észre ne vegyék, mennyi bort szétfolyattál.
Megy Misi, egy zsák lisztet szétszórt a pincében. Mondja a feleségének:
- De fehér hamujuk van anyádéknak.
- Talán csak nem a lisztet szórtad szét hamu helyett? -Az nagyon meglehet, mert fehér volt, világított.
De már akkor nagyon kimehetnékje volt Bohó Misinek. Kérdi a feleségét: - Melyik sarokban tartják anyádék a bigyót?
Magyarázta az asszony. Misi tapogatózik a sötétben, megtalál valami edényfélét, ami nem volt más, mint a mézesfazék.
Végzi a teendőket, visszafekszik az asszony mellé. - Ejnye, de ragadós bigyójuk van anyádéknak.
- Te - rebbent föl ijedten az asszony -,tán csak nem a mézesfazékba cselekedtél bele?
- Az nagyon meglehet - mondta Misi -, mert éppúgy ragadt, akár a mézesfazék.
- Siess az udvarba, vágd a legvastagabb fához, nehogy anyámék reggel észrevegyék, mit csináltál, mert leég szégyenemben a képemről a bőr! Misi kiment, a mézesfazekat hozzávágta a menyecske öreganyjához. Mint aki jól végezte dolgát, visszafekszik a felesége mellé.
-Te, milyen jajgatós fájuk van a te anyádéknak!
- Talán csak nem öreganyámhoz vágtad a mézesfazekat? -Az, hallod, nagyon meglehet, mert rettentő jajveszékelt.
Akkor a feleségének nagyon kitellett a vendégeskedésből. Szedelőzködött, biztatta az urát, hogy menjenek el még a sötéttel, mert reggel, ha meglátják az anyjáék, hogy mennyi kárt tettek, kitör a gyalázat.
Összekapták magukat, siettek. Már kiértek a faluból, amikor az asszony kérdezi Misit:
-Becsuktad az ajtót? -Nem én!
-Eredj vissza, csukd be!
Misi visszament, hátára vette az ajtót, hozta az asszony után.
Elérnek egy erdőszélre, rájuk világosodott. Hogy a lány szülei meg ne találják őket, ha keresnék, fölmásztak egy fára. Az ajtót is fölhúzták. Alig telepszenek meg, rablásból jött tizenkét zsivány. A fa alatt osztozkodtak a pénzen.
Misi fészkelődött egy ágon, annyira érdekelte a rablók civódása, hogy egyszer csak lezuhant az ajtó. Mind a tizenkét haramiát agyonütötte. A sok pénz Bohó Misiéké most.

</center>

nomi2
2008-04-25, 01:23 PM
Régi Dörmögő Dömötör melléklete;)

ovodás
2008-04-25, 03:14 PM
Nincsen valakinek anyáknapi dekorációs ötletei??
Segítségeteket előre is köszönöm![/quote]

Szia!
Mi most egy nagy piros kartonra a gyerekek és édesanyjuk közös képeit rakjuk fel.

csipkebogyo
2008-04-25, 06:03 PM
Klasszikus zenék babáknak és mamáknak

Classic FM Babies

Tracklist
CD 1 - Music for sleeping
Total time: 69.4 Min
Total size: 160 Mb

01. Brahms - Lullaby/Weigenlied op.40 No.4
02. Bach - Cantata No.156 - Sinfonia
03. Satie - Gymnopedie No.1
04. Mascagni - Intermezzo removed (from Cavalleria Rusticana)
05. Saint-Saens - The Swan (from the Carnival of the Animals)
06. Mozart - Piano Conceerto No.20 in D Minor - 2nd Movement
07. Traditional - Lisa Lan
08. Walton - Touch her soft lips and part (Henry V Suite)
09. Handel - Lascia Ch'io Pianga (from Rinaldo)
10. Beethoven - Romance No.12 in F major
11. Faure - Cantique de Jean Racine Opus 11
12. Chopin - Nocturne in Eb major op.9 No.2
13. Brahms - Variations on the St Anthony Chorale - Theme
14. Brunning - Pie Jesu
15. Bach - Concerto in D minor for 2 violins - 2nd Movement
16. Hawes - Stargazer

CD 2 - Music for playtime
Total time: 66.12 Min
Total size: 152 Mb

01. Saint-Saens - Carnival of the Animals - Finale
02. Mozart - The Marriage of Figaro - Overture
03. Tchaikovsky - Dance of the Swans (from Swan Lake)
04. Mozart - Piano Sonata No.11 in A major - 3rd Movement
05. Mendelssohn - A Midsummer Night's Dream - Scherzo
06. Meyerbeer - Coronation March
07. Ponchielli - Dance of the Hours (from La Giaconda)
08. Rimsky Korsakov - Flight of the Bumblebee
09. Debussy - Petite Suite - Ballet
10. Schubert - Piano Quintet in A major "Trout" - 4th Movement
11. Vaughan Williams - English Folksongs Suite - 3rd Movement
12. Vivaldi - Concerto for 2 Violins in A major - 3rd Movement
13. Bach - Orchestral Suite No.2 in B minor - Badinerie
14. Chopin - Waltz in Eb major op.18 "Grand Valse Brillante"
15. Copland - Hoedown (from Rodeo)
16. Lehar - Gold & Silver Waltz

d_edit
2008-04-26, 01:50 PM
Sziasztok!

Egy nagy kérésem lenne felétek!kiss
Kislányom igaz még csak 4 éves, de nagyon szeret rajzolni! Nekem olyasmire lenne szükségem, amit az iskolások szoktak díszítősorként írni!
Nem tudom érthető-e, amit próbálok elmagyarázni! :rolleyes:

Olyan feladatlapok, és sorok, amiket a gyerek végig tud ceruzával rajzolni, hullám stb...
Előre is köszönöm!

A keresőbe kerestem, de nem találtam:(

Kriszta

Szia!
Itt találsz Kedves CSIPKEBOGYÓ jóvoltából. Ez az Ovitanoda íráselőkészítője:
#3377 (http://www.canadahun.com/forum/showpost.php?p=735037&postcount=3377) http://www.canadahun.com/forum/images/buttons/report.gif (http://www.canadahun.com/forum/report.php?p=735037)

vakondok
2008-04-26, 03:38 PM
Megmondaná valaki hogy hogyan lehet letölteni a zenéket meg minden mást már a regisztrációm óta eltelt a két nap és mégse tudok letölteni tudna valaki segíteni?:cry:

friday13
2008-04-26, 03:41 PM
ZENE OVI
JELES NAPOK 2
Ezt énekeljük az óviban

Nagyon szépen köszönöm a feltöltésed kiss

Julcsipulcsi
2008-04-26, 03:42 PM
Szia Edit!

Köszönöm szépen mindkettőtöknek!

Kriszta

friday13
2008-04-26, 03:43 PM
Megmondaná valaki hogy hogyan lehet letölteni a zenéket meg minden mást már a regisztrációm óta eltelt a két nap és mégse tudok letölteni tudna valaki segíteni?:cry:

Letölteni csak Állandó Tagok tudnak, hogy te is az legyél 20 TÉMÁBA VÁGÓ, ÉRTELMES hozzászólást kell írnod
(a feltöltés is annak számít), és 48 órának kell eltelnie a regisztrációdtól számítva.
A 20 hozzászólást gyorsan megszerezheted itt: #Szójátékok (http://www.canadahun.com/forum/f101-szjtkok.html)

A 2 nap lehet, hogy eltelt de az a 20 hozzászólás még hibádzik.
Belépés dátuma: Apr 2008
Hol: Csabacsűd
Üzenet: 16 itt a baj!

;)

vakondok
2008-04-26, 03:54 PM
Köszönöm, a hozzászólásokról meg is feledkeztem.Nagyon szégyelem magam :(

csipkebogyo
2008-04-26, 04:23 PM
Kata fitness óvodásoknak és kisiskolásoknak

A 80 perces album első felében a legnépszerűbb óvodás dalok hangzanak el modern hangszerelésben, gyermekek által énekelve, majd Tilesch Kata okleveles aerobik edző és sportmanager tart fitness órát óvodás-és kisiskolás korú gyermekeknek.

01. Bevezető
02. Pál, Kata, Péter
03. Én kicsike vagyok
04. Süss fel nap!
05. Bújj-bújj zöld ág
06. Héja, héja
07. Csicseri borsó
08. Boci-boci tarka
09. Mókuska
10. Csip-csip csóka
11. Mit mos?
12. Kis-kis kígyó
13. Egyveleg
14. Ugráljunk!
15. Ácsorogjunk!
16. Fitness bevezető
17. Pál, Kata, Péter
18. Én kicsike vagyok
19. Süss fel nap!
20. Bújj-bújj zöld ág
21. Héja, héja
22. Csicseri borsó
23. Boci-boci tarka
24. Mókuska
25. Csip-csip csóka
26. Mit mos?
27. Kis-kis kígyó
28. Egyveleg
29. Ácsorogjunk!

csipkebogyo
2008-04-26, 04:33 PM
Kata Fitness óvodásoknak és kisiskolásoknak - video

csipkebogyo
2008-04-26, 05:30 PM
FELADATLAPOK
Milyen hanggal kezdődik a szó?

csorimama
2008-04-27, 05:32 AM
Szép napot mindenkinek!:-D
Itt találtok sok képesmappát,könyveket.Több ezer kép,böngésszetek ha van kedvetek!

http://picasaweb.google.com/csorimama

http://lh5.ggpht.com/csorimama/SA145Lqgn4E/AAAAAAAAZN8/GWVNZkYolMs/s160-c/SZNESTLETEKVEGFESTSSZECESSZISMOTVUMOK.jpg http://lh4.ggpht.com/csorimama/SAj5VMqYp2E/AAAAAAAAXuE/h8ALc9NYa7c/s160-c/NAGYSZNESBARKCSKNYVGYEREKEKNEK2.jpg http://lh3.ggpht.com/csorimama/SAYcosqX-xE/AAAAAAAARrA/eiIzMdSXVVk/s160-c/KEDVESMONDKK.jpg http://lh6.ggpht.com/csorimama/R_Cs6f0ZNHE/AAAAAAAAJs8/Z-NZpD-XwGw/s160-c/RKARUDI.jpg

ikrek
2008-04-27, 07:26 AM
Köszönet a kislányom nevében a Zene Ovi új albumáért.

ovoka
2008-04-27, 08:01 AM
Sziasztok!
Kovács Barbarának van egy könyve, ami nálunk az óvodában közkincs. A címe :Csupa új. Én ezt, az oldalon még nem láttam fent, így megpróbálom feltenni. Azt szeretném kérni, hogy, ha valakinek a hanganyag is megvan hozzá, ossza meg velem! Köszönöm!

Szia!
Várjuk a könyvet, itt van hozzá a hanganyag. Egyébként az Idesüss mellékleteként jelent meg.:p

csipkebogyo
2008-04-27, 02:56 PM
JÁTÉKOK, REJTVÉNYEK
Matematikai fejlesztőlapok
nagycsoportos óvodásoknak

sacamano
2008-04-27, 05:42 PM
Szia
Köszi szépen, már én is sok helyen keresgéltem utánna, nagy fog tetszeni a kislányomnak.

vakondok
2008-04-28, 12:35 PM
Zöld a szeme, de nem lát,
Zöld rajta a nagykabát.
Ha kifejted, megeheted,
vagy fazékban megfőzheted.
( zöldborsó )
Üti – veri, amit készít, azt mondja, csak így lesz jó.
Mert ha nem üt rá eleget, nem tud futni jól a ló.
Ki ő, és mit készít?
( kovács, patkót )
Sok szemével semmit sem lát.
Táplál embert, állatot.
Hogyha megfőtt jó puhára,
Sorról sorra rághatod.
( kukorica )
Egy helyben áll, és mindig zöld.
Sok tűjével egyet sem ölt.
( fenyőfa )
Piros, sárga, zöld vagy cirmos,
Nyári, téli, mind finom.
A tanácsot megfogadom,
És mindennap fogyasztom.
( alma )

vakondok
2008-04-28, 12:36 PM
Minden nőnek éke, dísze, de férfi is viseli:
Kerek, köves vagy tán pecsét?
Mond ki gyorsan a nevét!
( gyűrű )
Neve fele: tele, hangot válthatsz vele.

( telefon )
Repül, de nem madár,
Hét határt is bejár.
( repülőgép )
Ha hordanak, párban járunk,
Pedig nekünk nincsen lábunk.
( cipő, csizma )
Találd ki most a nevem!
A nagy káposztát szeretem.
Nagyot tudok ugrani,
Én vagyok a kis … ( nyuszi )
Találd ki, hogy ki vagyok!
Cammogok és brummogok.
Gyerekek kedvence,
Én vagyok a … ( medve )
Fejtsd meg gyorsan, ki vagyok!
Félnek tőlem a tyúkok.
A kabátom vörös bunda,
Én vagyok a ravasz… ( róka )
Mond meg gyorsan, ki lehetek!
Csőröm hosszú, kelepelek.
Tópart járója, béka bosszantója,
Én vagyok a … ( gólya )
Nincsen tolla, mégis repül,
Magas hóban mélyen merül.
Hószitálást szereti,
Gurítgatás növeli.
Ha eldobod, visszaküldik,
Puha hóban megfürdetik.
Túrógombóc formája
Illene a nagy tálba.
Éhséget nem csendesít,
Kisgyermeket lelkesít,
Szívecskéjét fűti,
Kezecskéjét hűti.
Mi az?
( hógolyó )

ricsi2001
2008-04-28, 01:11 PM
Volt egyszer egy ponty,
Úszott, mint a pinty!
Volt egyszer egy pinty,
Repült, mint a ponty!
Együtt mentek...
Úsztak, szálltak, mendegéltek,
tán még most is mendegélnek,
ha a kelő napsugárban
útjuk végére nem értek.
Elöl ment a ponty.
Úszott, mint a pinty.
Utána a pinty.
Repült, mint a ponty. :mrgreen:

sz.tigris
2008-04-28, 02:12 PM
Óvodában dolgozom. Mint minden óviban, mi is mérjük különböző eszközökkel gyerekeink fejlődését. Az egyik a DIFER. Az alap könyvet bescanneltem és két részletben felteszem. Remélem más is hasznát veszi. A kemény teszt lapokat is ígérem, hozzá. Ovokának hálás köszönetem!!

http://www.wikifortio.com/835303/Difer01.rar

sz.tigris
2008-04-28, 04:33 PM
http://www.wikifortio.com/751880/Difer 02.rar (http://www.wikifortio.com/751880/Difer%2002.rar)

vakondok
2008-04-29, 12:57 AM
JANCSI BOHÓC
-Jancsi bohóc a nevem - magunkra mutatunk
-cintányér a tenyerem - taps
-orrom krumpli - mutatás
-szemem szén - mutatás
-szeretném , ha szeretnél - karjainkat keresztbe tesszük magunk előtt
-ha szeretsz velem nevetsz - ujjak ajkak szélére, mosolyra húzzuk a szánkat
-ha nem szeretsz elmehetsz - legyintés kézzel
-gyere vissza pajtikám, - ujjal hívás
-marcipán az orcám - kör rajzolása az arcra

szakady
2008-04-29, 02:55 AM
Szívből kívánom, hogy szánd rá az időt és tekintsd meg, mert épülni fogsz! Hiszem!

Jó gazdagodást lelkiekben! Örömömre szolgál, ha visszajelzel, hogy hatott-e Rád. De ez se kötelező. Nagy szeretettel adom így anyák napja tájékán. Neked, kedves Olvasóm!

<!-- -->
<!-- -->
Attachment: Fiúknak és lányoknak.pps (http://images.szakady.multiply.com/attachment/0/SBYu1AoKCmoAAEICEIU1/Fi%C3%BAknak%20%C3%A9s%20l%C3%A1nyoknak.pps?nmid=9 3440470)

szakady
2008-04-29, 02:56 AM
Szembe-fordított tükrök
Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,
gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted
az ég, benned a létra.
Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.

<!-- -->
Tags: weöres sándor (http://szakady.multiply.com/tag/we%C3%B6res%20s%C3%A1ndor)

sz.tigris
2008-04-29, 02:04 PM
Ahogy ígértem !

http://www.wikifortio.com/801244/csupa uj.rar (http://www.wikifortio.com/801244/csupa%20uj.rar)

sz.tigris
2008-04-29, 02:18 PM
Első adag

sz.tigris
2008-04-29, 03:30 PM
A tesztlapok második része. Még egy kis füzetkém van, ami a kiértékelésben nyújt segítséget.Hamarosan csatolom!

szakady
2008-04-29, 03:37 PM
Én nem születtem varázslónak (http://laze.hu/site/blog/en-nem-szuelettem-varazslonak)

Én nem születtem varázslónak csodát tenni nem tudok
És azt hiszem már észrevetted a jó tündér sem én vagyok,
De, ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság,
Úgy érezném vannak még csodák.

Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatod,
Hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot.
Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
Mit tehetnék áruld el Nekem!

Nincsen varázspálcám mellyel bármit eltünthetek,
És annyi minden van jelen, mit megszüntetni nem lehet.

Hát, mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
Mit tehetnék áruld el Nekem!

Nincsen hétmérföldes csizmám, nincsen varázs köpenyem
Hogy holnap is még veled leszek sajnos nem ígérhetem.

Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
Mit tehetnék, áruld el nekem!

szakady
2008-04-29, 03:40 PM
A Zenetáramban is megtalálod! Régóta szépnek találom ezt a számot! Szívből ajánlom!

Tudnál-e csendesen hozzám bújni,
Esténként kedvesen átölelni,
Hallgatni a madarak énekét,
S megcsodálni a fényt s a naplementét?
Tudnál-e esőben is nevetni,
Egy szúrós fenyőfát megölelni,
Élvezni a pillangók táncát,
S átélni két ember valós nászát?
Tudnál-e táncolni a gyönyörtől,
Könnyezve sírni az örömtől,
S kitárni felém a szívedet,
hogy megsimogathassam a lelkedet?
Mondj igent, s akkor talán a boldogság egyszer majd rád talál…
Életed gyönyör lesz, s csodás újjászületés a halál.
Tudnál-e egy szempárból olvasni,
S benne a csillagot meglátni,
Egy érintéseddel átadni,
Mit szavakkal nem tudsz elmondani?
Tudnál-e koldusnak kenyeret adni,
Alamizsnát, ha kell elfogadni,
Tárgyat s pénzt eszköznek tekinteni,
S a földet ajkaddal érinteni?
Tudnál-e virágot nem letépni,
Színét és illatát megérezni,
Szirmait boldogan megcsókolni,
S beteg állatot megsimogatni?
Mondj igent, s akkor talán a boldogság egyszer majd rád talál…
Tudnál-e dalt hallani viharban,
Melegedni szivárvány sugárban,
Meghallani csendben a szív szavát,
S átélni a teremtést, mint egyetlen csodát?
Tudnál-e hallgatni, ha nem kérdeznek,
Nem sírni akkor, ha elfelednek,
Köszönni, ha nem köszönnek,
S tanulni abból ha megköveznek?
Tudnál e sötétben fényt keresni,
Szavak és tárgyak nélkül szeretni,
Legyőzni izzó tűz parazsát,
Szeretni engem, Istent, és bárki mást?
Mondj igent, s akkor talán, a boldogság egyszer majd rád talál…
Életed gyönyör lesz, s csodás újjászületés a halál
Mondj igent, s akkor talán, a boldogság egyszer majd rád talál…
Szeisz Kriszta

Itt:
http://szakady.multiply.com/tag/szeisz%20kriszta

sz.tigris
2008-04-29, 03:49 PM
Itt a fejlődési mutató. Annyi tanácsot adnék mellé, hogy természetesen ez a teszt sem alkalmazható minden gyermekre egységesen. Az enyémek hhh gyerekek, érdekes eredmények születtek és születnek. Ha viszont kötelező mérni, akkor olyan ember végezze, aki kevésbbé ismeri a kicsit. Hiszen a legtöbb pedagógus már a gyermek fejmozdulatából látja a következő tettét, nyögésből érti a választ, ami valjuk be nem objektív.Kellemes méricskézést!

sz.tigris
2008-04-29, 03:56 PM
A többi könyvre még nem sikerült szert tennem :(

szakady
2008-04-29, 03:58 PM
Ha gyerek kedvébe jársz,
A mennyeknek kaput társz.
Ha egy kicsinynek otthont adsz,
Az égi országba juthatsz.
S ha egyet világra hozol,
A Megváltóhoz tartozol.
(John Masefield)

vazulneni8
2008-04-30, 11:05 AM
Szia Csipkebogyó!
Látom,már nem csak a gyerekeket kell "tisztába" tenned...:D
Na jó,szép hogy segítesz,de mindig csak TE???
Jó pihenést és kellemes időtöltést kívánok neked és minden fórumozónak!
kiss
És ha már itt vagyok,lenne egy kérdésem,segítsetek!Gyerekkoromban volt egy mese,az elefánt szomorú volt és nem vidította fel őt a RÖHINCSE tabletta,a KACAGIN csepp és a HAHOTIL injekció.80-as évekbeli mese,esetleg emlékszik rá valaki?Kellene a címe!A mese vége,hogy a fényképezőgép vakujának a villanására neveti el magát.Egy olyan mesekönyvben van,amiben több mese található.
Köszi előre is!
A csatolmányom:
Zelei Edina(12 éves zenetagozatos kislány)-Tavaszi szél vizet áraszt

Azért csatoltam,mert olyan szépen énekli el ezt a dalt.;)

Azelfafage
2008-04-30, 11:34 AM
Amikor kislány voltam, anyukám sokszor énekelte nekem, de sajnos nem tudom ki lehetett az előadó (és anyukám sem emlékszik), és sajnos a szövege is homályba vész... Ismeri valaki? (Ahogy közeleg a nyár, egyre többször dúdolom én is lánykámnak)
"Az ember ül az iskolában, előtte földrajz, mértan, számtan,
de felderül, ha a térkép, a Balatonnál nyílik szét..."

Ja és még egy Balatonos:
"BAlatonnál, sejhaj, de jó, úszik a nyaraló.
Minden hullámnál fejre áll, és a láb kalimpál..."

Ismeri őket valaki?

ikrek
2008-04-30, 12:34 PM
Bölcsödés kislányom Anyák napi köszöntője nekem:

"Az én szívem kis óra. Szeretet a rugója. Mindig csak azt ketyegi: ÉDESANYÁT SZERETI."

Szeretném kérni az Ovizsúr-Ovislágerek diszkóritmusban című CD-t ha megvan valakinek.

Előre is ksözönöm.

vazulneni8
2008-04-30, 01:04 PM
Ja és még egy Balatonos:
"BAlatonnál, sejhaj, de jó, úszik a nyaraló.
Minden hullámnál fejre áll, és a láb kalimpál..."

Ismeri őket valaki?
Szia Azel!
Ezt ismerem,úgy folytatódik,hogy:
Holláré hollala,trilijja hollala-HU(2x)-Hollala trilijja HÓ!
Sajna tovább én sem tudom...:confused:
Az előzőt,amit kérdeztél,nem ismerem.:(

csipkebogyo
2008-04-30, 05:20 PM
Amikor kislány voltam, anyukám sokszor énekelte nekem, de sajnos nem tudom ki lehetett az előadó (és anyukám sem emlékszik), és sajnos a szövege is homályba vész... Ismeri valaki? (Ahogy közeleg a nyár, egyre többször dúdolom én is lánykámnak)
"Az ember ül az iskolában, előtte földrajz, mértan, számtan,
de felderül, ha a térkép, a Balatonnál nyílik szét..."

Ismeri őket valaki?

HA VÉGE LESZ AZ ISKOLÁNAK

ARTNER ERZSI

A 60-as évek gyeremekdalai...

gaborcsa
2008-04-30, 05:56 PM
Kedves fórumozók.

Én nagyon szeretném megszerezni Psota Iréntől a Papírszalvétát kérek című számát, mert egy képes, digitális családi album zenei aláfestésére szeretném felhasználni, ami ajándék lesz. Sajnos az idő nagyon sürget.

Mivel láttam, hogy innen letölthető, szerettem volna ezt megtenni, de a szabályok nem engedték. Kérlek titeket, hogy aki tudna nekem segíteni, és le tudja tölteni, az küldje el az alábbi email címre:
sebline@freemail.hu

Nagyon köszönöm a segítséget.
Ím, itt a fórumon:
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=8632&page=473

vakondok
2008-05-01, 01:46 AM
Csalitban csicsergés,csattogás,
csörgedező csermelycsobogás.
Csonka cserfán csúf csóka cserreg
Cserkészfiúk csapata cseveg.
Csokrot csinálnak csillagvirágból,
Csípéseket csalnak csalárd csalánból.
Csiga csöndben csúszik csicsóka csúcsára,
csipkés cserlevelen cserebogár csápja.

Csiteri csütöri csütörtök,
dinnyén lopot az ördög.
Bugyogójába be dugta,
nem fért be a bokorba.
Potyogó orsó, kotyogó korsó, rotyogó borsó,
motyogó kutya, lötyögő gatya.
Kecském kucorog, macskám mocorog, vizslám vicsorog,
ürgém ücsörög s vígan vigyorog.
Két pék két szép képet kér.
Csóré csiga csalán csúcsán cselleng,
csalán csúcsát csipegetve fent leng,
de a csalán nem tűri,
csóré csiga csupasz csápját megcsípi.
Engem kétszer csapott kupán,
S ő egy pofont kapott csupán.
Zebra zebra
zsebre zabra
habra rebbents,
hebrents babra
ugra-bugra, zsupsz a sutra,
pulyka húzta, pudva, dudva,
lukba rúgva fúlt a kútba.

Még többet is találsz a www.gportal.hu/katameseoldala (http://www.gportal.hu/katameseoldala) honlapon

vakondok
2008-05-01, 01:53 AM
Fazekas Anna: <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Öreg néne őzikéje<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
tőle tudom ezt a mesét.
Őzgidácska sete-suta,
rátévedt az országútra
eltörött a gida lába.
arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.
Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.
Cili cica, Bodri kutya
mellé búvik a zugolyba,
tanultak ők emberséget,
elmehetne az őzbálba,
Barna szeme bús-szomorún
Reggel bíbor napsugarak
játszanak a felhő alatt.
tarka mező száz virága
őztestvérkét hazavárja.
Ahol mókus ugrabugrál,
kék ég alján futó felhő,
Öreg néne megsiratja,
ki-ki lakjék hazájában,
Kapuig is elkíséri,
visszatipeg öreg néni,
és integet, amíg látja:
onnan lesi öreg néne,
kisgidája visszanéz-e.
Haszontalan állatkája,
egyre jobban szaporázza,
De a tetőn, hegygerincen
lepereg a vén bükkfárul,
egyedül él öreg néne.
nem felejti a kisgidát,
zörgetnek a kerítésen.
Kitekint az ablakrésen:
ki kopogtat vajon éjjel?
kitárja a kicsi kaput.
Ölelésre lendül karja:
álldogál ott; beereszti,
szíve dobban, megismeri:
őzmama lett a kisgida,
az meg ott a gida fia.
Eltörött a mellső lába,
elhozta hát a kórházba
gyógyítsa meg öreg néne,
ne szepegjen fiacskája.
S köd előtte, köd utána,
belevész az éjszakába.
Gida lábát két kezébe
veszi lágyan öreg néne.
felbiceg a dombtetőre,
a kicsi bak hazaballag.
Mátraalji falu széle,
kapuban ül öreg néne,
Körülötte gidák, őzek,
látogatni el-eljőnek,
fejük hajtják az ölébe.
Falu népe is szereti,
kedves szóval becézgeti
öreg nénét, és azóta
virít háza ablakába,
Egyiket Gál Péter hozta,
úttörő lesz valamennyi.
Vadvirágnak dal a párja,
énekszótól zeng a háza,
oly vidám a gyereknóta,
nevet, sír is Őzanyóka.
Mátraalján, falu szél
lakik az öreg néném,
mese őrzi aranyszívét.
Gidára vár sós kenyérke,
kalácscipó aprónépre;
itt a vége, fuss el véle! <o:p></o:p>

zuzka53
2008-05-01, 02:18 AM
Kedves Topiktársak!
Egy parányi "barátnőm" kedvencei a Maja méhecske történetei, de már mindegyiket kivülről fújja. Szeretném meglepni egy új történettel pps. formájában, de sajnos nem találok hozzá szines képeket, csak fekete-fehér rajzokat. Nagyon megköszönném, ha valamelyikőtöknek lennének szines, "Maja méhecskés képei", s feltenné ide a topikba.kiss

ovoka
2008-05-01, 05:41 AM
Szünidei időtöltések nagy könyve (http://data.hu/get/2264721/Szunidei_idotoltesek_nagy_konyve_.zip.html)

Jó barkácsolást Mindenkinek :p

(http://data.hu/get/237424/Szunidei_idotoltesek_nagy_konyve_1.rar.html)

Targenor
2008-05-01, 06:54 AM
Kedves Topiktársak!
Egy parányi "barátnőm" kedvencei a Maja méhecske történetei, de már mindegyiket kivülről fújja. Szeretném meglepni egy új történettel pps. formájában, de sajnos nem találok hozzá szines képeket, csak fekete-fehér rajzokat. Nagyon megköszönném, ha valamelyikőtöknek lennének szines, "Maja méhecskés képei", s feltenné ide a topikba.kiss

Szia!

Ha rákeresel az eredeti címére (Die Biene Maja), találsz párat.
csak 1-2 darabot teszek be ide:

Ebből ki lehet törölni a feliratot:

http://www.tushita.com/catalog/images/_calender2008/artworkmedia/9783865479884.jpg

http://www.altapbv.com/images/Biene%20Maja%20Regen.jpg

http://www.cocuksepeti.com/images/ravensburger_08939_k.jpg

http://www.diebienemaja.de/pics/maja.gif http://www.diebienemaja.de/pics/willi.gif

http://www.diebienemaja.de/pics/flip.gif http://www.diebienemaja.de/pics/kassandra.gif

A következő oldalon (http://www.diebienemaja.de/welt/index.htm) ha ráklikkelsz a pici kockákban levő figurákra, mellette megjelenik a képe (az utolsó 4, amit beidéztem ide, innen van.), csak a bal oldalon megjelenő képre kell jobb klikk, és kép mentése másként.;)
Ja, itt (http://www.diebienemaja.de/poster/index.htm) találsz poszter nagyságú maját is.:D:

http://www.diebienemaja.de/pics/wallpaper/wp_800x600_m.jpg

http://www.diebienemaja.de/pics/wallpaper/wp_800x600_w.jpg
Sok sikert!

szakady
2008-05-01, 11:43 AM
<table class="contentpaneopen"><tbody><tr><td class="contentheading" width="100%"> Az édesanya </td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%"> http://mondokak.extra.hu/images/M_images/pdf_button.png (http://mondokak.extra.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=215) </td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%"> http://mondokak.extra.hu/images/M_images/printButton.png (http://mondokak.extra.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=215&pop=1&page=0) </td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%"> http://mondokak.extra.hu/images/M_images/emailButton.png (http://mondokak.extra.hu/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=215&itemid=99999999) </td> </tr> </tbody></table> Nincsen a gyermeknek
Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja
Őt karjaiba zárja.
Nincsen őrzőbb angyal
Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs
Szeme sugaránál.
Nincs is annyi áldás
Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya
Meg ne érdemelne.

andi68
2008-05-01, 12:17 PM
Most az ovis ballagások idején még jól jöhet néhány megtanulható versike! :)

vakondok
2008-05-02, 02:26 AM
Nagy mesealbum

sirius14
2008-05-02, 09:23 AM
Nagyon sok mindent találtam itt az unokámnak. Köszönöm mindenkinek
Az alábbi linken egy gyerekeknek való oldal érhető el, mesékkel, dalokkal, játékokkal stb., érdemes megnézni, színvonalas, nekem, mint nagyapának is nagyon tetszik:)

http://egyszervolt.hu

csipkebogyo
2008-05-02, 10:44 AM
A macskabajszi gyerekek
Gábor Éva zenés mesejátéka

sirius14
2008-05-02, 02:08 PM
Egy vers a nagyapámtól:)

Egyszer a kis szénagyűjtők
Kisegeret fogtak.
Hová tegyék, hogy büntessék
Azon tanakodtak.
Egyik mondta: tűzbe vele!
Másik mondta: vízbe vele!
A harmadik bölcsen mondá:
Tegyük be a széna alá!
Úgy van biza, úgy van biza,
Majd a széna agyonnyomja.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

vakondok
2008-05-02, 02:16 PM
MIT LÁTUNK AZ UTCÁN?
Gyere, mackóm, Benedek, add szépen a kezedet, míg sétálunk csöndbe, szépen, amit látunk,<o:p></o:p>
elmesélem. Jó dolog a séta-séta, ha botlunk is néha - néha. Nézd csak, Bence, az - az autó,<o:p></o:p>
ott az utca közepén fényes autó, piros autó szalad négy kerekén, négy kereke van neki,<o:p></o:p>
négy kerekét pörgeti, pörgeti, görgeti, forgolódni kergeti. Jaj, te mackó! Nekimentél!<o:p></o:p>
Hogy minek? A fának. Ez a barna a fa törzse, fönt vannak az ágak. Errefelé, arrafelé,<o:p></o:p>
nézz előbb a lábad elé! Mi ugrál a fa alatt? Nézd meg ezt a madarat.<o:p></o:p>
Ez a madár verebecske, megfogná a gyerekecske, de a veréb sose hagyja,<o:p></o:p>
mert ő ügyes madaracska. Berregés, ropogás, fut a sárga robogás. Hogy mi ez?<o:p></o:p>
Jól tudod, sárga volt és jól futott, sínen sikló sárga ház: villamos volt, óriás.<o:p></o:p>
Üvegkunyhó áll magában szomszéd háznak oldalában. Meg se mukkan, meg se moccan,<o:p></o:p>
pedig benne telefon van, és hogy beszél, zenebonál, ha valaki telefonál. Ez a láda postaláda.<o:p></o:p>
Mond meg nekem, Benedek: Írtál-e már levelet? Nem még? Majd, majd írok én is teveled.<o:p></o:p>
Bence mackó, rám hallgass most, megkeressük a fagylaltost. Kerek kanál, kerek sátor,<o:p></o:p>
fagylalt jön a kanálból, ha a kanál akkorára dagadna meg, mint a sátra,<o:p></o:p>
abból jönne az igazi piros, kerek sátor- fagyi. Kutya, kutya, csudajó! Alig-alig ugató.<o:p></o:p>
De ne húzd a kutyikát, hadd keressen kutya-fát,<o:p></o:p>
hadd szaladjon kutya- útra. szőr,szőr!Ugra- bugra. Utcasarkon utcaseprő bácsi áll.<o:p></o:p>
Ez a bácsi mit csinál, mit csinál? Fölsepri a szemetet, papírt, gyufát, jegyeket, haragszik,<o:p></o:p>
ha sok a csikk, a ruhája csupa csík. Játszanak a gyerekek. Játszunk mi is, Benedek.<o:p></o:p>
Nézd csak Micit: mije van? Ezüst biciklije van. Nézi Palkó, Zsuzsánna, menjünk mi is utána.<o:p></o:p>

sirius14
2008-05-03, 05:45 AM
A mesefilm zenéit erről a linkről lehet letölteni, sok más egyéb mellett

http://ezustnyil2008.spaces.live.com/

sirius14
2008-05-03, 07:33 AM
Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen, öt kis ember bújik oda melegedni télen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Fehér pokróc egész földön, nem is szövik, az égből jön. <o:p></o:p>
Se oldala, se feneke, mégis megáll a víz benne. <o:p></o:p>
Akkor vagyok legmelegebb, amikor hideg van. Akkor vagyok leghidegebb, amikor meleg van. <o:p></o:p>
Zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek. <o:p></o:p>
Se hárfája, se gitárja, mégis szól a muzsikája. <o:p></o:p>
Melyik út nem porzik sose? <o:p></o:p>
Melyik kör lehet szögletes? <o:p></o:p>
Foga van és mégsem eszik. <o:p></o:p>
Éjjel-nappal mindig jár, mégis egy helyben áll. <o:p>megfejtések:</o:p>
<o:p>
Kesztyű. <o:p></o:p>
Hó. <o:p></o:p>
Felhő. <o:p></o:p>
Pince. <o:p></o:p>
Görögdinnye. <o:p></o:p>
Tücsök <o:p></o:p>
Tejút. <o:p></o:p>
Tükör. <o:p></o:p>
Fésű. <o:p></o:p>
Óra. <o:p></o:p></o:p>

sirius14
2008-05-03, 07:36 AM
Szádba teszed, mégsem eszed, mi az? <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Akárhová vitték, mindig fejbe verték. <o:p></o:p>
Vadonatúj, mégis lyukas, megfoltozzák, semmit sem ér. <o:p></o:p>
Milyen fa van legtöbb a vásárban? <o:p></o:p>
Fúr-farag, de mégsem ács, kopog, mint a kalapács. Fák orvosa, doktora, erdőben az otthona. <o:p></o:p>
Szürke szárnyú nagy madár, szürke lesz a nagy határ, ha ősszel a földre száll. <o:p></o:p>
Vízben élek, brekegek, ismertek-e, gyerekek? Szúnyoglábon élek, a gólyától félek. <o:p></o:p>
Mit vesz az ember legtöbbet a piacon? <o:p></o:p>
A füledbe zizegek, meg is csíplek, ha lehet. <o:p></o:p>
Édesanyád gyermeke, de neked nem testvéred, ki az? megfejtések:
Kanál. <o:p></o:p>
Szög. <o:p></o:p>
Szita. <o:p></o:p>
Kofa. <o:p></o:p>
Harkály. <o:p></o:p>
Köd. <o:p></o:p>
Béka. <o:p></o:p>
Levegőt. <o:p></o:p>
Szúnyog. <o:p></o:p>
Te magad. <o:p></o:p></o:p>

sirius14
2008-05-03, 07:39 AM
Két kezemmel füled fogom, s ott csücsülök az orrodon. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Két szomszéd lakik egymás mellett. Mindent látnak, csak egymást nem láthatják. Ha a tükörbe pillantasz, kitalálod. <o:p></o:p>
Melyik karó véd a hideg ellen? <o:p></o:p>
Csak becsukott szemmel láthatjuk, mi az? <o:p></o:p>
Nyári réten virulok én a búzatáblában, szellő ringat, hajladozom piros szoknyácskámban.<o:p></o:p>
Erdő mélyén, bokor alján elrejtőzve bólogat: hogy könnyebben rátaláljunk, illatával hívogat. <o:p></o:p>
Kertben élek, illatozom, én vagyok a szépek szépe, Aki letép, jól vigyázzon, tövis karcol tenyerébe! <o:p></o:p>
Kis koromban nyersen esznek, ízét adom a levesnek. Barátom a petrezselyem, egy csomóba kötik velem. <o:p></o:p>
Selyempelyhes bóbitámat hordják a szelek, szétfújja egy szusszantással az ügyes gyerek. <o:p></o:p>
Ágról ágra, fákról fára / Fürgén, vígan szökkenek, / Ám legvígabb akkor vagyok, / Hogyha diót törhetek. / Szeretem a mogyorót is, / A rügyet is megeszem! / Találjátok ki gyerekek, / Hogy mi lehet a nevem! <o:p></o:p>
Barlang mélye az én hazám, / Itt élem világom, / Télen alszom, nyáron meg a / Kerekerdőt járom. / Azt se bánnám, ha az erdő / Csupa mézzé válna! / Bár nem tudom, hogy akkor majd / Hol terem a málna? <o:p></o:p>
Fent lakom az égen, melegít a fényem, sugárból van bajszom, este van, ha alszom. megfejtések:
Szemüveg. <o:p></o:p>
Szem. <o:p></o:p>
A takaró. <o:p></o:p>
Álom. <o:p></o:p>
Pipacs. <o:p></o:p>
Ibolya. <o:p></o:p>
Róza. <o:p></o:p>
Répa. <o:p></o:p>
Gyermekláncfű. <o:p></o:p>
Mókus. <o:p></o:p>
Medve. <o:p></o:p>
Nap.<o:p></o:p></o:p>

sirius14
2008-05-03, 07:42 AM
A Viág Körül

01.Ezeregy éjszaka
02.Talpra kalóz!
03.Űrutazás
04.Buli-vonat
05.Kész cirkusz
06.Az őskorban
07.A vidámparkban
08.Pöttöm hercegnő
09.Mit eszünk?
10.Olimpia
11.Cserebere csiribiri

http://rapidshare.com/files/106883824/Lilly_Baba_Vil_g_Koeruel.zip

sirius14
2008-05-03, 08:33 AM
Létay Lajos: Édesanyámnak
Ha csak egy virág volna,<o:p></o:p>
én azt is megkeresném,<o:p></o:p>
ha csak egy csillag gyúlna,<o:p></o:p>
fényét idevezetném.<o:p></o:p>
Ha csak egy madár szólna,<o:p></o:p>
megtanulnék a hangján.<o:p></o:p>
Ami csak szép s jó volna<o:p></o:p>
édesanyámnak adnám.<o:p></o:p>

sirius14
2008-05-03, 08:51 AM
Népköltés

Reggel óta tanakodtam,
Mit mondhatnék tenéked,
Olyan szépet gondoltam ki,
Hogy elmondani nem lehet.
Nem találtam rá szavakat,
Még verset sem találtam,
Minden, amit elmondhatnék
Itt van egy szál virágban.

otordai
2008-05-03, 10:12 AM
Papírmodellek. Kinyomtatod, kivágod, és már csak össze kell ragasztani!

otordai
2008-05-03, 10:17 AM

otordai
2008-05-03, 10:20 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:23 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:25 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:26 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:31 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:33 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:37 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:39 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:41 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 10:48 AM
Jó szórakozást!

fabianne
2008-05-03, 12:47 PM
Vígan csörög
Szarka Szilárd
őkelmének nincsen búja -
Szarkalábán
szarkacsizma -
azon peng a SZARKANTYÚja.

:p

fabianne
2008-05-03, 12:51 PM
Megkérdeztem a cicát,
miért nem hord kis csizmát.
Sose fázna a lába,
ha bedugná csizmába.
Azt felelte a cica,
nem kell neki kis csizma,
mert ha csizmát hordana:
vasalt sarka kopogna -
s minden egér elfutna...
Egerészni hogy tudna?

otordai
2008-05-03, 03:26 PM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 03:29 PM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 04:00 PM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-03, 04:20 PM
Jó szórakozást!

szmarta
2008-05-03, 04:37 PM
Ismeri valaki ezt a verset, ki irta? Valamikor kisikolás koromban tanultam, azóta tudom, de azt már nem, hogy ki irta.

Nézd anyácskám, édes jó anyám,
a legszebb barkáit küldi ma a zsnge fűzfaág,
szép, tiszta mosolyát a csendes hóvirág,
s miként eleddig soha még,
mert kértem, oly szépen ragyog a kéklő tiszta ég.

Nézd, anyácskám, édes jó anyám,
ma itt vannak ők is mind velem,
segitenek nekem, mert nem tudom, hogy van ez, édesem,
a máskor mindig csillogó szép, tiszta szó,
úgy érzem most kopott és szürke és fakó
megköszönni mindazt, mit értem tettél, mióta megvagyok.

Most elbicsaklik és dadog csak egyre a szavam,
fogadd hát e kis csokor virágot a sok szép és cifra szó helyett,
és engedd, hogy megcsókoljam, édesem, két áldott, dolgos kezed.

micmac
2008-05-04, 04:13 AM
Köszöntöm az édesanyákat ezzel a szép dallal, saját előadásomban.
"Édes mostoha" című film betétdala és valószínű nem egy ilyen
morgó medvének kéne énekelnie, de sajnos gyerekkoromban még nem
volt ilyen szinten a technika, bár, most szívesen hallgatnám az
akkori magamat. Elnézéseteket kérem érte! Az én édesanyám nagyon
szerette hallgatni, de ez már régen múltidő.

fabianne
2008-05-04, 08:31 AM
Tétlenkedni engem,
bezzeg sose látnak!
Segítő tündére
vagyok nagymamámnak.

A világon mindent
megteszek én érte,
vigyázok is rája,
hogy baj sose érje.

Így rovom le hálám,
hogy értem is fáradt,
hogy őtőle kaptam
az édesanyámat!

kiss

fabianne
2008-05-04, 09:00 AM
Lassan jár a csigabiga,
táskájában eleség.
Várja otthon lánya, fia,
csigabiga feleség.

:cool:

kiss

sirius14
2008-05-04, 09:50 AM
Még egy link, ahová érdemes ellátogatni

http://picasaweb.google.com/csorimama

185 Album, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt (pl. gyöngyfűzés, üvegfestés, üvegmatrica, szalvétahajtogatás, só-liszt gyurma, karácsonyi-húsvéti díszek, színes meseképek stb.).

csipkebogyo
2008-05-04, 10:53 AM
BIRÓ GERGŐ

VIRÁGZENE

Tracklist:
1. A Csitári hegyek alatt
2. Ablakomba, Juhászlegény
3. Csillagok, csillagok
4. Gyimesi dalok (Töltik a nagyerdő útját ; Beteg a szeretőm ; Tegnap a Gyimesbe ; Utca, utca, bánat utca ; Déltől estig)
5. Mohácsi dalok (Elindultam vándorolni ; Már Mohácson megolcsult a pálinka ; Diót pendíts)
6. Dunántúli dalok (A mi tyúkunk megbolondult ; Apró murok petrezselyem ; Bort iszom én nem vizet ; Ha én öregember leszek)
7. Marosmenti dalok (Ég a lámpa ; Addig megyek, addig járok ; A malomnak nincsen köve)
8. Hajdúsági dalok (Ha felülök a fekete halomra ; Elujjantom magamat ; Jaj, de szépen esik az eső ; Nem messze van ide Kismargita ; Elejbe)
9. Udvarhelyi dalok (Az Alföldön ; Bojtár volt a nagyapám)
10. Moldvai dalok (Dombon van ; Járd ki lábam ; Rengesd Uram)
11. A tél dala /Péter Szabó Szilviával/

A Csillag Születik c. modern Ki-Mit-Tud döntős népdalénekese 2008. március 26-én debütál első albumával. A 11 éves debreceni kisfiú tiszta, autentikus énekhangjával már a műsorban elvarázsolta a nézőket, így kézenfekvő volt, hogy a kis tehetség tudása hanglemezen is megjelenjen.

vakondok
2008-05-04, 01:05 PM
ROBI ÉS VERA HÓEMBERT ÉPÍT<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Éjszaka szép csendben és puhán leesett az első hó. Robi és Vera ámulva áll az ablaknál, és nézi a pompás fehérséget.
- Csináljunk hóembert! – szólt Robi lelkesen.
- Juj de jó lesz! – felelte Vera vidáman.
Reggeli után a gyerekek magukra vették a hóköpenyt, és belebújtak a csizmájukba. Robi megszervezi a munkát. Ő gurítja a hóember nehéz hasát és felső testét, Vera pedig a fejét és a karjait. A szorgoskodó gyerekek nyomán hamarosan nyomok vezetnek keresztül – kasul a kertben. Fél óra múlva kész a hóember. Robi előhoz a garázsból egy vödröt kalapnak, és egy seprűt, amit a hóember kezébe nyomnak. Vera közben a konyhában járt, és sárgarépát hozott, az lesz a hóember orra, a szája mogyoró és a szeme mandula. De szép lett ez a hóember! – Robi és Vera ámulva áll előtte, és örülnek mind a ketten.
Most már nincs más kívánságuk, mint bemenni a meleg szobába. Az ablakból még sokáig nézték a hóemberüket. Vacsora után lefekszenek, elalszanak és álmodnak…
No, vajon miről? <o:p></o:p>
De ez már egy másik mese!<o:p></o:p>

vakondok
2008-05-04, 01:06 PM
Az előző mese folyt...

A HÓEMBER HASZNAffice:office" /><O:p></O:p>
<O:p> </O:p>
Amint Robi és Vera másnap reggel kinézet az ablakon, látták, hogy hóemberük egy kicsit megváltozott. Az orra csak feleakkora volt és kissé rojtos, no és nyoma veszett a legtöbb mogyorónak. A maradék darabkákat, amik a földön hevernek, most kapkodják fel a cinkék.
- De furcsa – szólt fejcsóválva Vera. Robi erőlteti az eszét: - Mi történhetett? – Kis idő múltán elhatározzák, hogy újra szépen felszerelik a hóemberüket. A nap folyamán a hóember újra sárgarépaorrhoz jut, és szájhoz – szemhez mogyoróból és mandulából. Estig minden úgy maradt, ahogy volt. De amint besötétedett, látják ám a gyerekek, hogy egy kisegér telepedett a hóember fejére, és nagy élvezettel rágcsálja a sárgarépát. Hát ez volt a rejtély nyitja!
Robinak és Verának ez annyira tetszett, hogy mindig újra pótolták a sárgarépát, mogyorót és a mandulát. Így aztán egész télen át etették az egérkéket és a madarakat.<O:p></O:p>

csipkebogyo
2008-05-04, 07:08 PM
Hárs László
Buci királyfi, az üveggolyó

Zenés mesejáték

csipkebogyo
2008-05-04, 07:11 PM
Hárs László
Szerencse és Bölcsesség

Zenés mesejáték

vakondok
2008-05-05, 12:01 AM
Baba zene I. 0-3 éveseknek

1. Baba első saját melódiája
2. Baba reggae

otordai
2008-05-05, 08:16 AM
Papírmodellek.
A visszajelzesekre tekintettel még szívesen megosztok veletek néhány modellt.
Nálunk is nagyon megy ez a foglalkozás. Igaz, hogy a lányom még csak kenni tudja a ragasztóval a széleit a modelleknek (3 és fél éves) de ezt is nagyon élvezi.
Kinyomtatni, kivágni és összeragasztani és már kész is. További jó szórakozást.

otordai
2008-05-05, 08:28 AM
Jó szórakozást!
<!-- / message --><!-- attachments -->

otordai
2008-05-05, 08:37 AM
Jó szórakozást!

otordai
2008-05-05, 08:40 AM
Jó szórakozást!

vakondok
2008-05-05, 02:18 PM
Buda Ferenc
ESŐT ÍGÉR
Esőt igér
udvara a holdnak -
barátaink
hazabandukolnak.
Kék éjszaka
kúszik föl az égre,
ágyát veti
félvilág sötétje.

anoli57
2008-05-06, 04:01 AM
Rózsafa ága,/ s mm s d <u1></u1><o></o>

hajlik az utcára./ ss mm s <u1></u1><o></o>

Illata de jó, /ss mm s z /<u1></u1><o></o>

Te vagy a fogó! / ss ss d z /<u1></u1><o></o>

Cinke az ágon, / s mm s d /<u1></u1><o></o>

Nézi hova szálljon. /ss mm s d /<u1></u1><o></o>

Azt fütyüli, huss, / ss mm s z /<u1></u1><o></o>

Két karomba fuss! / ss ss d z /<u1></u1><o></o>

<u1></u1><o>

</o>

Kelep, kelep gólyamadár, <u1></u1><o></o>

Itt van az ősz, elmúlt a nyár!<u1></u1><o></o>

<u1></u1><o></o>

Ez a lábam, ez, ez, ez,<u1></u1><o></o>

Jobban járja, mint emez.<u1></u1><o></o>

Édes lábam jól vigyázz, <u1></u1><o></o>

Mert a másik meggyaláz!<u1></u1><o></o>

<u1></u1><o>

</o>

Susog, susog a levél, <u1></u1><o></o>

Közeleg a hideg tél.<u1></u1><o></o>

Lepörög a falevél,<u1></u1><o></o>

Lefújta a hideg szél.<u1></u1><o></o>

<u2:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" u1:spt="75" u1="">
<u2:stroke joinstyle="miter"><u2:formulas><u2:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"><u2:f eqn="sum @0 1 0"><u2:f eqn="sum 0 0 @1"><u2:f eqn="prod @2 1 2"><u2:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"><u2:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"><u2:f eqn="sum @0 0 1"><u2:f eqn="prod @6 1 2"><u2:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"><u2:f eqn="sum @8 21600 0"><u2:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"><u2><u1:lock u2:ext="edit" aspectratio="t"></u1:lock><u2:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" style="width: 450pt; height: 7.5pt;" u1:hrpct="0" u1:hralign="center" u1:hr="t"><u2:imagedata src="file:///C:%5CWINDOWS%5Csystem32%5Cconfig%5CSYSTEM%7E1%5CLO CALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image001.gi f" u1:title="BD14710_"></u2:imagedata><o></o></u2:shape></u2></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:f></u2:formulas></u2:stroke></u2:shapetype>

An, tan, tó,<u1></u1><o></o>

Fut a kiscsikó.<u1></u1><o></o>

Akire jut a három-négy, <u1></u1><o></o>

Az lesz a fogó!<u1></u1><o></o>

<u2:shape id="_x0000_i1026" type="#_x0000_t75" style="width: 450pt; height: 7.5pt;" u1:hrpct="0" u1:hralign="center" u1:hr="t"><u2:imagedata src="file:///C:%5CWINDOWS%5Csystem32%5Cconfig%5CSYSTEM%7E1%5CLO CALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image001.gi f" u1:title="BD14710_"></u2:imagedata><o>
</o></u2:shape>

<u1>
</u1><o></o>

<u2:shape id="_x0000_i1027" type="#_x0000_t75" style="width: 450pt; height: 7.5pt;" u1:hrpct="0" u1:hralign="center" u1:hr="t"><u2:imagedata src="file:///C:%5CWINDOWS%5Csystem32%5Cconfig%5CSYSTEM%7E1%5CLO CALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image001.gi f" u1:title="BD14710_"></u2:imagedata><o>
</o></u2:shape>

Varjú károg, fúj a szél,<u1></u1><o></o>

Esik a hó itt a tél!<o></o>

<o></o>
<o>
</o>

csipkebogyo
2008-05-06, 10:02 AM
Ricsi Bohóc Lemez

Umcacca
Legszebbeket, legjobbakat
Egy púpú teve hátán jó