RSS csatorna megtekintése

Képzavaros mondataim kusza halmaza

Az ellenőrzőfüzet

Értékelés: 3 szavazat, 4.67 átlaggal.

1956 tavaszán, a Pécsi Belvárosi Általános Iskola II. a. osztályában történt az eset. Ha jól emlékszem épp számtanóra volt, amikor a mellettem ülő Jozifek Laci teljesen váratlanul és minden előzetes bejelentés nélkül, megpöckölte a fülemet. Ezt persze nem hagyhattam annyiban, s válaszként, megcibáltam azt a szép hullámos haját.
Pechemre, Magdi néni, - a mi drága emlékű osztályfőnökünk, - csak az én megmozdulásomat vette észre, az előzményekről lekésett.
Természetesen elkérte tőlem az ellenőrzőmet, hogy néhány sorban beszámoljon a szüleimnek a magaviseletemben felmerülő újabb problémát illetően. Állítása szerint rosszalkodtam óra alatt, de egyébként a tanulmányi előmenetelemmel elégedett.
Én már abban a pillanatban eldöntöttem, hogy mit fogok kezdeni ezzel a beírással, tekintettel arra, hogy addigra már nagyon jól ismertem, és néhányszor már meg is tapasztaltam az apám szigorát. Épp emiatt, eszem ágában sem volt megmutatni neki az üzenetet. Este, lefekvés előtt, fogtam az ellenőrzőmet és a második osztályosok szép kerek, gyöngybetűivel megírtam a választ. Természetesen tintaceruzával, ahogy azt kell. Válaszom szövege ekképp hangzott.
- Kedves Tanító néni! Fiamat szigorúan megdorgáltam. - írtam be a rovatba, majd nagy odafigyelést tanúsítva, s igen erős koncentráció mellett, alákanyarítottam apám nevét.
(Ezek voltak életem legelső, saját magam által megfogalmazott mondatai.)
Egyébként a mai napig nem tudok választ adni arra, hogy honnan szedtem a „megdorgáltam” kifejezést, hisz ennek a szónak a használata egyáltalán nem jellemző egy második osztályos gyerekre.
Másnap, alighogy Magdi néni belépett az osztályba, - a kölcsönös üdvözlés után, - máris kiszaladtam hozzá a tanári asztalhoz.
- Tanító néni! Aláírattam az apukámmal, amit üzenni tetszett! – tájékoztattam őt vegytiszta lelkiismerettel, majd elégedetten visszasétáltam a helyemre. A drága lélek, miután többször is beleolvasott a dokumentumba, néhány pillanatig elgondolkodott, aztán így szólt:
- Gyerekek, azonnal visszajövök, de addig jók legyetek! – figyelmeztetett bennünket látszólagos szigorral, majd fogta az ellenőrzőmet és kisietett vele a tanteremből. Mindegy tíz percig lehetett távol, s miután visszajött, láttam, hogy milyen rejtélyesen mosolyog. Nem szólt arról, hogy merre járt, csak szó nélkül a kezembe adta a szürkészöld kis füzetecskét, és folytatta, pontosabban szólva elkezdte az órát.
Akkor még semmit sem értettem az egészből, de a legközelebbi szülői értekezlet után már világossá vált számomra ez a homályos kép.
Kiderült, hogy Magdi néni több osztályba is átszaladt, hogy bemutassa kollégáinak az én gyerekes próbálkozásomat. Elmondása szerint valamennyien nagyon jót derültek. Ezek után egyértelművé vált, hogy olyan osztatlan sikert arattam, ami által joggal lehetett büszke rám.
Azon az emlékezetes szülői értekezleten a tanító néni szigorúan az anyám lelkére kötötte:
- Ilonka néni! Nehogy emiatt bántsák ezt a fiút! Ennek a gyereknek van fantáziája.
Így is történt. Megúsztam a verést. Köszönhető annak, hogy akkor még volt fantáziám!
(Azt a bizonyos ellenőrzőfüzetet még hosszú évekig őrizgettem. Aztán egy költözködés során, vagy más alkalommal? Már nem tudom, de valahol elkallódott… Azóta is sajnálom.)

Frissítve 2013-01-31 04:31 AM Luigi48 által

Kategóriák
Nem besorolt

Hozzászólás

1. Luigi48 logója
    Idézet Eredeti szerző MaryAnn33
    Kedves Luigi48!

Jó volt újra olvasni a történetet!
    Hiszem azt, hogy ma is élnek még ilyen pedagógusok, akik nemcsak követelnek, nem mindig a rossz dolgokra reagálnak, hanem olvasnak a sorok mögött is.
    Sajnálhatjuk, hogy a mai iskolarendszerben épp a gyermekek "fantáziáját" nem hagyják kibontakozni, csak egy követelmény rendszernek kell megfelelniük. Az a tanító aki ezen túl lát és túlmutat, ő " A" Pedagógus!
    Úgy látom, annak idején a Magdi néni nagyon jól érzékelhette a helyzetet, a mai napig a fantázia tovább él ebben a kisfiúban...
    Marianna
    Kedves Marianna ! Annak ellenére, hogy ez a kis sztori 56 éve (!) történt, még mindig előttem van Temesiné Magdi néni kedves arca. Néhanapján előveszem az akkori osztályképet. Milyen csórók voltunk... "Mackónadrág", levetett ing, kinőtt nagykabát, a nagyszünetben pirospaprikával megszórt zsíros kenyér. Bizony, más világ volt.
  2. Luigi48 logója
    Idézet Eredeti szerző Zsazsa61
    Drága Luigi! Téged mindig örömmel olvaslak, mert gondolhatod, hogy képzavaros, hogy kusza, de nekem kerek és élvezetes.
    Zsazsa Drága ! Köszönöm, hogy itt jártál, és hozzászóltál ehhez az őskori történethez. Ölel Luigi.
  3. Luigi48 logója
    Nem bizony, Barátom ! Vallom, hogy kópéság, bolondozás, marháskodás, hülyéskedés, viccelődés, stb. stb. stb. nélkül, jóval sivárabb, unalmasabb és komorabb lenne az életünk.
    Frissítve 2012-12-20 08:52 AM Luigi48 által
  4. Luigi48 logója
    Idézet Eredeti szerző imrucika
    Kedves Luigi!
    Történetedet olvasva,magam is képzeletben visszamentem a kisiskoláskorba.....Jó visszaemlékezni a hasonló diákcsínyekre,a viszonylagos gondtalan évekre.....Köszi,hogy eszembe juttattad a régmúlt időket.Üdv.
    Tény, hogy csintalan gyerek voltam, de rossz sohasem... Így görbüljek meg... És ha jól látom, a plafon sem szakadt le.
  5. kittikoka logója
    Nagyon jónak találtam ezt elolvasni!
  6. Luigi48 logója
    Idézet Eredeti szerző kittikoka
    Nagyon jónak találtam ezt elolvasni!
    Örülök, hogy tetszett.
  7. tündér22 logója
    Ez valóban kedves történet. Én jóval később jártam iskolába, s az én elsős tanitó nénim nem volt ilyen aranyos: a padtársam a mögöttünk ülő gyerekek felé fordult, s a kezével feldöntötte a tintásüveget ( ez 1971-ben volt), s a tinta kiömlött. Én hátranéztem, s a tanító engem látott úgymond bűnösnek, odajött és egy nagy pofont adott, meg sem kérdezett, mi történt. Amikor azt mondtam, hogy nem én voltam, hanem a padtársam, csak annyit mondott, hogy: akkor vegyem úgy, hogy a másik lány kapta. Mit mondjak, sovány vigasz volt, megjegyzem, sosem voltam sem rossz, de még eleven sem, rettenetesen megutáltam azt a tanítót. Minden esetre pedagógus lettem, még ha nem is tanító, és mindig előttem van, hogy igazságtalanul senkit sem bántsak semmiféle rossz szóval, a verést, mint bűntetést pedig mindig is elítéltem.
  8. Luigi48 logója
    100%-ig igazat adok Neked, tündér22. Egy ártatlan gyereket arcul ütni ? Az a nem más, mint egy gyermek lelkének a legundorítóbb, legocsmányabb megalázása, három összetevő miatt is : 1. Gyerek, 2. Ártatlan, 3. Arcul... Ilyen tettre nincs elfogadható magyarázat. S hogy mi lett a jutalma a két tanítónőnek ? Csupán annyi, (de úgy gondolom, ez akár a mindennel is felérhet) hogy én, annyi év után is szeretettel idézem fel magam előtt kedves, türelmes, mosolygós alakját, míg Te, ellenkező előjellel gondolsz vissza arra a bizonyos "tanítónőre". Ez a bizonyítéka annak, hogy mindketten azt kapták, amit megérdemeltek.
  9. 19angel52 logója
    Hasonló életkorunk miatt az élmények is hasonlóak. Nagyon jó általad felidézni a régi emlékeket. Nagyon jól megírod ezeket a leporolt emlékeket. Vizuális típus lévén nagyon jól szórakozom a történeteiden.
  10. Luigi48 logója
    Idézet Eredeti szerző 19angel52
    Hasonló életkorunk miatt az élmények is hasonlóak. Nagyon jó általad felidézni a régi emlékeket. Nagyon jól megírod ezeket a leporolt emlékeket. Vizuális típus lévén nagyon jól szórakozom a történeteiden.
    Ugye? Azok a régi szép idők... Köszönöm az olvasást, és a hozzászólásod. Üdv!
  11. mkatus logója
    Köszönöm, hogy olvashattam írásodat. Bizony, bizony egyszer én is egy aláírás erejéig... saját apukám voltam.
  12. Luigi48 logója
    Kedves mkatus ! Örülök, hogy elolvastad ezt a régi kisiskolás csínyt. Ahhoz pedig szívből gratulálok, hogy lány létedre voltál olyan bátor, hogy ugyanezt megtedd. Ezek szerint Te is megérted a pénzedet ? Remélem, Te sem kaptál érte ?
  13. Rózsakvarc logója
    Kedves Luigi Barátom!..../LL/
    Kellemes időtöltés számomra olvasgatni az írásaid,olyan élethűek és igaziak,és valódiak,igen a mi időnkben még így teltek az évek!Minden jót,szépet kívánok,és mindig várom a következőt.
  14. Luigi48 logója
    Köszönöm Erzsike. További kellemes olvasást kívánok.