5. oldal, összesen 1195 ElsőElső ... 234567815551055051005 ... UtolsóUtolsó
Eredmények 41-tól/től 50-ig összesen 11949

Téma: Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Regisztrált
    Nov 2007
    Hol
    ------
    Üzenet
    6,279
    Köszönet
    0
    444 alkalommal 216 üzenetét köszönték meg
    Minden hozzászólást elolvasok.Minden receptet letöltök.Remélem sikerül leadnom pár kilót.Ennyi egészséges kaját életemben nem ettem.Vannak olyan ételek amitől a szőr áll a hátamon de leerőltetem.A cél érdekében mindent.
    De ennek a fórumnak nagyon örülök.Mert tudom ,hogy nem vagyok egyedül!!!
    Hála nektek
    Utoljára afca módosította 2008-07-01, 08:45 AM-kor

Regisztrált
    Nov 2007
    Hol
    Magyarország
    Üzenet
    21
    Köszönet
    6
    3 alkalommal 2 üzenetét köszönték meg
    Sziasztok!
    Én is csatlakoznék, ha nem gond. Mindig volt súlyfeleslegem, de a két gyerek után sikerült még tovább növelnem súlyom. Úgy döntöttem, hogy megpróbállok megszabadulni tőle, mert már nagyon zavar, ezért nagyon örüllök a fórumnak. Hajlok rá, hogy kipróbáljam a 90 naposat, ha azt mondjátok, hogy eredményes. Koplalni nem akarok, ebbe a hibába már estem bele, utánna még többet szedtem vissza, mint amit leadtam.

Regisztrált
    Mar 2007
    Hol
    Pest megye eleje
    Üzenet
    5,715
    Köszönet
    0
    62 alkalommal 25 üzenetét köszönték meg
    Idézet Eredeti szerző afca Üzenet megjelenítése
    Minden hozzászólást elolvasok.Minden receptet letöltök.Remélem sikerül leadnom pár kilót.Ennyi egészséges kaját életemben nem ettem.Vannak olyan ételek amitől a szőr áll a hátamon de leerőltetem.A cél érdekében mindent.
    De ennek a fórumnak nagyon örülök.Mert tudom ,hogy nem vagyok egyedül!!!
    Hála nektek

Afca!
    Nem kell Neked olyan kaját enned, amit nem szeretsz! Ezek itt csak tippek. A megengedhető kellékekből Te bármit összeállíthatsz.
    Ha nem unod, akkor keményítőnapon akár minden alkalommal eheted azt a 3-4 fajta ételt, amit szeretsz, váltogatva. Nem fontos mindigfőzőcskézni. Csak azt edd, amit szeretsz és jól is esik.

Regisztrált
    Nov 2007
    Hol
    ------
    Üzenet
    6,279
    Köszönet
    0
    Tudod tájdi undorom van a spenóttól.Olyan az ize mint ha füvet ennék.Valami szörnyű.Fél perc alatt belapátolom azután hallani sem akarok róla.De fura mód laktató.

Regisztrált
    Mar 2007
    Hol
    Pest megye eleje
    Üzenet
    5,715
    Köszönet
    0
    Idézet Eredeti szerző kovnita Üzenet megjelenítése
    Sziasztok!
    Én is csatlakoznék, ha nem gond. Mindig volt súlyfeleslegem, de a két gyerek után sikerült még tovább növelnem súlyom. Úgy döntöttem, hogy megpróbállok megszabadulni tőle, mert már nagyon zavar, ezért nagyon örüllök a fórumnak. Hajlok rá, hogy kipróbáljam a 90 naposat, ha azt mondjátok, hogy eredményes. Koplalni nem akarok, ebbe a hibába már estem bele, utánna még többet szedtem vissza, mint amit leadtam.
    Örülünk Neked!

Minél többen vagyunk és szorítunk egymásnak, buzdítjuk a csüggedőket, annál jobb. Éhezni nem fogsz, mert ha jól elolvasod, akkor látni fogod, hogy zöldségből, gyümölcsből annyit ehetsz amennyi jólesik, csak arra kell figyelned, hogy ha közben éhes vagy a gyümölcs a főétkezés előtt 1 órával legyen. Azért, mert addigr kiürül a szervezetből. És éppen az ennek az étkezésnek a lényege, hogy könnyít az emésztésen, mert csak egyfajta étel feldolgozásával kell foglalkoznia a gyomornak.
    Megígérhetem, hogy lesz sikerélményetek, ha betartjátok akkor kell, hogy legyen.

Csak egy tipp: nem ártana, ha többen egyszerre indulnátok a fogyival, akkor azonos napotok van és meg lehet előre tervezni közösen a másnapot. Persze nem kötelező, csak követhetőbb, ki hol tart.
    És előtte azért centizzétek le ott, ahol a legducibb, hogy tudjuk mennyi megy le.
    Fontosabb, mint mérlegre állni. Mérlegelni különben sem tanácsos naponta, mert az idegesítő, - elég hetente.

Idézet Eredeti szerző afca Üzenet megjelenítése
    Tudod tájdi undorom van a spenóttól.Olyan az ize mint ha füvet ennék.Valami szörnyű.Fél perc alatt belapátolom azután hallani sem akarok róla.De fura mód laktató.
    És mifenének eszel akkor folyton spenótot??? Nagyon laktató a karfiol is, meg a mexikói zöldségkeverék, meg a krumpli, akár sütőben héjában sütve is eheted kicsit megpirospaprikázva, borsozva, sok káposztasalival, húúúúúúúúúúú már csorog a nyálam

Arra még felhívnám a figyelmeteket, hogy némelyik receptben (a csatolásban) szerepel vaj, margarin, majonéz, lisztbeforgatás, sörrel, borral locsolás és egyebek, ezeket addig, amíg nem fogytok le, vegyétek ki, max. egy kis olaj (legjobb oliva) lehet.
    Fogyás után már megengedhető a kevéske vaj, stb., annyitól nem fogtok visszahízni

Idézet Eredeti szerző Scarboro Üzenet megjelenítése
    Amirol meg nem sok szo esett : Az otodik nap vagyis a Le nap. AZ kb. hogyan nez ki? Csak teak es viz? Esetleg gyumile? Ki lehet-e birni csak folyadekkal egesz napon at? A teat lehet-e enyhen cukrozni? En naponta 1 kavet meg kell igyak maskepp nem megy! Nos tej nelkul nem birom?!! Gondot jelent?
    Nem kell minden 5. nap vizezeni. Elég csak 1x havonta, de én nem vizeztem soha.
    Ihatsz teát, paradicsomlét, ásványvizet, ananászlét, grape friut lét. Jobb, ha Te csavarod, mint a dobozosak. Ha dobozos, akkor 100 %-os cukor nélküli legyen.

Édesítőt keveset tehetsz a teába, ha másképp nem megy.

Kv-t is ihatsz. Ha csak tejjel tudod, akkor csak kb. 2 óra múlva kezdj bele a gyümievésbe.

Akik csinálták a lénapot, azt mondták nem rossz, sőt, nagyon könnyűnek érezték magukat, semmi bajuk nem volt vele. Volt, aki önszántából hetente ismételte.

Én meg sem próbáltam. Pedig előfordult már velem fogyitól függetlenül, hogy nem ettem szinte egész nap egy falatot sem, de az úgy alakult, nem én akartam.

Ha nem lénapool, akkor sincs gond, de nem tesz rosszat veled, méregtelenít.

Idézet Eredeti szerző cathy71 Üzenet megjelenítése
    elnézést ha nem tűr humort a téma, de amikor sokadjára is belefutottam a jojo effektusba azt mondta nekem az én okos főnököm, hogy:

mindent ehetsz, csak ne nyeld le....
    De nagyonis jöhet a humor is, nem fogunk attól még búskomorrá válni, mert fogyizunk

Nem rossz a módszer egyébként, csak hiánybetegségekhez vezethet
    Utoljára Katalin/Anyoka módosította 2010-03-30, 04:36 PM-kor

Regisztrált
    May 2007
    Hol
    Kanada
    Üzenet
    320
    Köszönet
    0
    13 alkalommal 2 üzenetét köszönték meg

Smile

Amirol meg nem sok szo esett : Az otodik nap vagyis a Le nap. AZ kb. hogyan nez ki? Csak teak es viz? Esetleg gyumile? Ki lehet-e birni csak folyadekkal egesz napon at? A teat lehet-e enyhen cukrozni? En naponta 1 kavet meg kell igyak maskepp nem megy! Nos tej nelkul nem birom?!! Gondot jelent?
    Yesterday is history, tomorrow a mystery but today is a gift! So enjoy it!

Regisztrált
    Mar 2007
    Hol
    Pest megye eleje
    Üzenet
    5,715
    Köszönet
    0
    Hoztam egy kis reggelit,
    hogy jól kezdődjön a nap

Regisztrált
    Nov 2007
    Hol
    ------
    Üzenet
    6,279
    Köszönet
    0
    Sonkás salátakoktél (50kalória)
    Elkészítési idő kb. 20perc
    Hozzávalók 4 személyre
    6 dkg lazacsonka, 8 db hónapos retek, 10dkg kígyóuborka, fél fej
    jégsaláta, 10dkg koktélparadicsom, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál
    majonéz, néhány csepp citromlé, só, fehér bors.
    A metélőhagymát megmossuk és lerázzuk. Néhány szálat a díszítéshez
    félreteszünk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, majd citromlével,
    sóval, borssal ízesítjük. Az uborkát, retket, paradicsomot és a
    salátacsíkokat összekeverjük és kelyhekbe halmozzuk. A felszeletelt
    sonkát összetekerjük és a zöldségek közé dugdossuk.
    A salátát leöntjük a mártással és a félretett metélőhagymával díszítjük.

Tojásos cukorborsó-saláta (170 kalória)
    Elkészítési idő kb. 20 perc
    Hozzávalók 4 személyre

2 tojás, 15 dkg nagyon zsenge, héjas cukorborsó, 4 evőkanál konzerv
    csemegekukorica, 2 kis paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál
    ecet, 3-4 evőkanál olaj, 2 friss kaporág, 2 szál petrezselyemzöld, kicsi
    cukor
    A tojásokat keményre főzzük és karikára vágjuk. A héjas cukorborsót
    megmossuk és kevés sós-cukros vízben 3 percig pároljuk. A megmosott
    paradicsomot felszeleteljük, a konzerv csemegekukoricát
    lecsöpögtetjük. A pácléhez a hagymát felkockázzuk, a zöldfűszereket
    megmossuk, a leveleket lecsipkedjük és felaprítjuk. Az olajat kikeverjük
    a borecettel és sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. A saláta
    hozzávalóit tálra rendezzük és leöntjük a páclével.

Vitalitás-ital (170 kalória)
    Elkészítési idő 10perc
    Hozzávalók 4 pohárhoz
    1 l kefir, 1 csomó hónapos retek, 1 csokor kerti zsázsa, só, fehér bors
    A kefirt kevés sóval és fehér borssal ízesítjük. A megtisztított,
    megmosott retket hasábokra vágjuk, majd a zsázsával együtt a kefirbe
    keverjük. Széles szájú poharakban, kerti zsázsával meghintve kínáljuk.

Újra itt vagyok.Aludtam rá egyet.Hoztam megint valamit.

Együnk többet és fogyjunk

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhető, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követői szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétől, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függ. A Volumetrics éppen ezért a zsír, a szénhidrátok visszaszorításával a lédús gyümölcsök, zöldségek, a levesek és sok ásványvíz fogyasztásával biztosítja a telítettség érzését.

A vizsgálat elsődleges célja volt, hogy a diéta hosszú távú eredményességét igazolja. Ennek érdekében a Penn State University orvosai 97 túlsúlyos hölgy részvételével végezték el egy éven át tartó kutatásukat. A hölgyeket két csoportba osztották. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával diétázott, míg a másik csoport tagjai ezen kívül rendszeresen fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget, leveseket is.

A résztvevők ezen kívül az első fél év alatt hetenként, egyszeri 30 perces alkalommal személyre szabottan konzultálhattak dietetikussal. Olyan új főzési technkákat sajátítottak el, melyek segítségével akár korábbi kedvelt ételeiket is zsírszegényebbé tehették. Számos életmód tanácsot kaptak, tippeket bevásárlásokhoz, éttermi vacsorákhoz, egészséges nassokhoz.

Lehetőségük nyílt felismerni és kezelni azokat a viselkedési problémákat, melyek hízáshoz vezethetnek. Ilyen módon képesek elkerülni az érzelmi problémák, vagy stressz oldására bevitt felesleges kalóriákat. Megtanulták értékelni elért sikereiket, támogatást adni és kapni, a sorstársak segítő szerepét értékelni.

Természetesen a fizikai aktivitás növelése sem maradhatott el. A résztvevők lépésszámlálót kaptak, s feladatuk volt 2,000 lépéssel növeli a távot, míg el nem érik a rendszeres 10,000 lépést naponta.

A második félév során a dietetikussal való találkozásuk havi rendszerességgel zajlott, csoportos, illetve egyéni formában is. Tanácsokat arra vonatkozóan azonban, hogy hogyan gazdagítsák étrendüket energia szegény táplálékokkal, csak egyik csoport tagjai kaptak.

A vizsgálat végére minden résztvevő veszített testsúlyából. Annak ellenére, hogy a Volumetrics csoport tagjai 25 százalékkal többet ettek a másik csoport tagjainál, a súlycsökkenés mértéke náluk átlagosan 8 kg volt, míg a másik csoportban csupán 6 kg.

Az eredmények minden bizonnyal annak köszönhetőek, hogy az első csoport tagjait nem feszélyezte az ételek mennyisége, s bátran fogyasztottak, azonban köszönhetően az alacsony zsírtartalomnak, mégsem híztak, sőt tovább fogytak. Állandó éhségérzet nélkül tartós fogyást értek el.

A tuti tálalás.

Utoljára Katalin/Anyoka módosította 2010-04-02, 09:06 PM-kor Oka: összevonás

Regisztrált
    Nov 2007
    Hol
    ------
    Üzenet
    6,279
    Köszönet
    0

Pontozásos diéta

Reggeli:1 kis csésze kukoricapehely(2 pont), 1 banán(2 pont), 1 pohár joghurt(2 pont) - összesen 6 pont

Ebéd:Szilvás túrófelfújt 4 SZEMÉLYRE:300g sovány túró, 2 ek. margarin, 3 tojás, 100 g cukor, 120 g búzadara, 1/2 csomag sütőpor, 500 g szilva, 1/4 l tej - A túrót, margarint, tojások sárgáját, cukrot és a búzadarát jól elkeverjük, a tojásfehérjéket habbá verve a túrós masszához adjuk, beletesszük a sütőport is, belekeverjük óvatosan a kimagozott szilvákat. A masszát sütőformába öntjük és előmelegített sütőben közepes hőfokon 40 percig sütjük. - összesen 11 pont

Vacsora:Salátatál friss sajttal:kül. leveles saláták, 1 nagy paradicsom, hagymakarikák(0 pont), 1tk. olaj(1 pont), 100 g friss sajt(10% zsír/sz.a.)(2 pont), 1 teljes kiőrlésű péksüti(2 pont) - összesen 5 pont
    Közbeni étkezések:1 teljse kiörlésű péksüti(2 pont), 100 g friss sajt(2 pont), 1 alma(1 pont), 200 g koktél paradicsom (o pont) - összesen 5 pont
    Napi összpont:27

Reggeli:1 narancs(1 pont), 1 szelet barna kenyér(2 pont), 1 kockasajt(15%)(2 pont), 1/4 l tej(0,5%) kávéhoz vagy teához(2 pont) - összesen 7 pont

Ebéd:Rizses hús 4 személyre - 400 g hagyma, 4 tk. növényi olaj, 480 g pulykahús, őrölt pirospaprika, 150 g rizs(szárazon), 200 g paradicsom, fokhagymapor, 2 leveskocka+saláta egy tk. olajjal.A hagymát finomra vágva olajban megpirítjuk,a húst hozzáadva még pirítjuk, meghintjük a paprikával, vízzel felöntjük, hozzáadjuk a rizst, a paradicsomot és a fokhagymaport és a leveskockával fűszerezzük, 20 percig pároljuk és a maradék nedvességet nayg lángon elfőzzük. - összesen 7 pont

Vacsora:Kőrözött - 100g zsírszegény túró(10%)(2,5 pont), 5 ek. tejföl(5pont)(igény szerint növelhetjük v. csökkenthetjük a mennyiséget),só, paprikapor, 1 kis hagyma, metélőhagyma(0 pont)+ 1 barna péksütemény(2 pont), 2 paradicsom(0 pont) - összesen 9 és 1/2 pont

Közbeni étkezések:1 kis tálka pattogatott kukorica(1 pont),1 alma(1 pont), 15 db sósperec(1 pont), 200 g nyers zöldség(0pont) - összesen 5 pont

Az egész napi étkezés értéke 26,5 pont

Reggeli:1 tojás(2 pont), 1 péksüti(2 pont), 1 tk. margarin(1 pont), 1/4 l narancslé, cukrozatlan(2 pont) - összesen 7 pont

Ebéd:Görög spenótos rétes - hozzávalók 4 adaghoz:2 nagy paradicsom kockára vágva, 600 g mélyhűtött spenót, 2 tk. vaj, 1 hagyma finomra aprítva, 200 g juhsajt kockázva, 200 g gomba szeletelve, 1 cs. rétestészta, só, bors, fokhagyma.Elkészítése: A hagymát 1 tk. vajon megfuttatjuk, a spenótot és a gombát hozzátesszük és megpirítjuk. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Alehűtött masszához hozzákeverjük a sajtot, paradicsomot és az egészet a tésztába töltjük. A tésztát a felolvasztott 1 tk. vajjal megkenjük és sütőben kb. 200 fokon 30 percig sütjük. 1 szelet félbarna kenyeret ehetünk hozzá(2 pont) - összesen 7 pont

Vacsora:1/2 pizza sajttal és paradicsommal(6 pont), vegyes saláta 1 tk. olajjal(1 pont), joghurt gyümölccsel(1 pohár joghurt, 200 g bogyós gyümölcs, édesítőszer)(3 pont) - összesen 10 pont

Közbeni étkezések:1 gyümölcs tetszés szerint(1 pont), 1 joghuert(1 %)(1 pont), paradicsom, paprika(0 pont)

Összes pont: 27

Íme egy mintanap:

Reggeli:1 zsemle(2 pont), 1 zsírszegény kockasajt(2 pont),1 gyümi(1 pont), 1/4 l tej kávéhoz(2 pont) - összesen 7 pont
    Ebéd:Sonkás, zöldséges tészta - 250 g széles metélttészta, 2ek. növényi olaj, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 250 g gomba, 1/2 l zöldségleves, 50 g tejföl, 2 sárgarépa, 2 kis cukkini, só, bors, kakukkfű, 150 g sovány, főtt sonka. A tésztát sós vízban kifőzzük, a hagymát, fokhagymát és a gombát olajon megpirítjuk, a zöldséglevest és a tejfölt hozzákeverjük, hozzá a sárgarépa, cukkini, fűszerek és 5 perc párolás után kész. A tésztára rászórjuk a csíkokra vágott sonkát és ráöntjük a ragut. - összesen 8 pont.
    Vacsora:1 péksütemény(4 pont), 100 g sonka(3 pont), 2tk. margarin(2 pont), paradicsom(0 pont) - összesen 9 pont
    közben lehet enni:1 pohár joghurt+200 g bogyós gyümi(3 pont), 1 paprika(0 pont).Az egész nap összesen 27 pont.

Lényeg:
    113 kg felett: 28-35 pont
    102-113 kg: 26-33 pont
    90-102 kg: 24-31 pont
    79-90 kg: 22-29 pont
    68-79 kg: 20-27 pont
    kevesebb, mint 68 kg: 18-25 pont

A kívánt hatás elérése érdekében mindig a megadott pontmennyiség felső harmadában kell maradni.

Megpróbálom az 1-2-3 S lényegét összefoglalni, de szerintem így sem lesz rövid.Ez az ún. "személyes három lépés a siker felé".Az első, amit már tegnap leírtam, a ponthatárok és hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételekkel lehet a szervezetnek biztosítani, amire szüksége van.
    A második lépés az alapot adó pontszámolgatás, amihez 7 alapelv tartozik:
    1. A napi pontmennyiségetkülönféle ételekre
    osszd fel.
    2. Az étrendben legalább 2 adag tejtermék legyen!
    3. Legalább 5 adag gyümi/zöldség naponta
    4. figyelj az adagok nagyságára!
    5. korlátozni kell az alkohol és édességfogyasztást!
    6. Naponta 6, de inkább több pohár vizet kell inni
    7. Fontos napi 20 perc mozgás
    8. Fiataloknak naponta 6 pont fehérjebevitel
    Utoljára Katalin/Anyoka módosította 2010-04-02, 09:08 PM-kor Oka: összevonás

10. A következő tagok köszönték meg afca üzenetét:

Regisztrált
    Oct 2007
    Hol
    Tündérhon
    Üzenet
    4,798
    Köszönet
    4
    50 alkalommal 23 üzenetét köszönték meg
    Blog bejegyzés
    1
    No, egy cikk. Szerintem azért a kövérebb felnőttek igen is sokkal jobb kedvűek, de ennek is megvan a miértje - már "tudományosan" megmagyarázták egy párszor (..nem emlékszem rá, hogy mi volt a lényege ). Na, de a cikk - mert hogy nemcsak felnőttek híznak el ugye... :

A kövér gyerekek boldogtalanok

A szülők felelőssége

A kövér emberek többet nevetnek. Óriási tévhit, főleg gyerekek esetében. Te odafigyelsz a gyermekedre?

Talán nem tűnik fel, de az elhízott gyerekek - különösen a kamaszkorban - komoly lelki válságot élnek meg súlyfeleslegük miatt.

Ekkor többségük amúgy is hajlamos akár a legapróbb szeplőt is végtelenül csúfító, torzító elváltozásként megélni. A helyzetet csak rontja, ha csúfolják is őket (dagadt, „digi-dagi-daganat, kergeti a halakat”, mackó, hájpacni...).

A pubertáskorú lányok különösen érzékennyé válnak a külalakjukra, s ha ritkán is tudnak lemondani a kedvenc ételekről, a napi csokizásról, fagyiról, kakaós csigáról és hasonlókról, szomorkodva néznek a tükörbe, amikor karcsúbb osztálytársnőikhez képest bálnának látják magukat a tükörben.

Mitől híznak el a gyermekek?

50 évvel ezelőtt ismeretlen jelenség volt a gyermekkori elhízás. Akkoriban a kicsik többségének nem állt rendelkezésére fölösleges mennyiségű táplálék, és a jómódú gyermekek életvitelében is jelentős szerepe volt a mindennapi a mozgásnak. Mára az élelmiszerek a társadalom legszélesebb rétegei számára - noha nem tetszés szerinti minőségben - korlátlan mennyiségben elérhetővé váltak. Ezzel párhuzamosan megnőtt a gyermekek mindennapjaiban az inaktív, mozgásszegény elfoglaltságok aránya: tévézés, számítógép előtt ülés...

A szükségleteken túli kalóriabevitel és a túl kevés mozgás napjainkra társadalmi szintű népegészségügyi problémává nőtte ki magát. Hazánkban a 6-18 éves gyermekek több mint egynegyede túlsúlyos és több mint 13%-uk elhízott. Ugye, két emberöltőnyi idő alatt iszonyatos mértékű ez a változás?

Hogyan szenved csorbát testi egészségünk?

• A vaskos bőrredők nagy felületen történő folyamatos érintkezése, mozgáskori súrlódása ideális alapot teremt a már kisgyermekkorban is megjelenő gombás bőrfertőzések kialakulásának.
    • A nagy feszülésnek kitett bőrterületeken megjelenő striák még a sikeres fogyás után sem tűnnek el, csak elhalványodásuk várható. Az elsősorban lányokon jelentkező fokozott szőrnövekedés és túlzott faggyútermeléssel járó, makacs aknék megjelenése az elhízáshoz társuló egyéb hormonális elváltozásokra utal.
    • A túlsúlyosok lábának harántboltozata megsüllyed, és bármely életkorban megjelenhet a lúdtalp. Tovább ronthatja a gyermekek mozgásképességét a sípcsont és a combcsont fokozott megterhelésének hatására létrejövő egyéb alaki deformitás.
    • Alvászavarról az elhízott gyermekek harmada panaszkodik - ettől romlik a figyelmük is. Az elhízottak életkilátásai szempontjából fontosabbak a kórélettani tényezők. Ezek azok a láthatatlan, sokáig klinikai tüneteket nem okozó elváltozások, amelyek megléte jelzi a betegség előrehaladottságát és a páciensek jövőjét.
    • Az elhízott betegeknél ezeket a jeleket a vérből tudjuk kimutatni. Ezen eltérések közé tartozik a vércukor, az inzulin és a vérzsírok szintjének, valamint a vérnyomásnak a megemelkedése. Együttes megjelenésüket komplett anyagcsere-betegségnek nevezzük, az érintetteknek nagyobb az esélyük a szív-ér rendszeri szövődmény kialakulására, mint egészséges társaiknak.
    • Legtöbben azt gondoljuk, hogy az elhízott emberek vidámak, jókedvűek, derűsen élik hétköznapjaikat, és a társaságban a legharsányabb kacajok is tőlük származnak. Vajon ilyenek a túlsúlyos gyermekek is?
    Bevált módszerek

• Az energiabevitelt a normális testsúlyú társaikénak 2/3-ára csökkentsük!
    • Összetételében 20% fehérje, 50% szénhidrát, max. 30% zsír szerepeljen, felében telítetlen zsírsavakból álljon!
    • Kiegészítésként 15-20 g élelmi rost, salaktalanító-, lazítóteák, antioxidáns hatású készítmények adhatók. A szénhidrát-anyagcserére előnyösen hatnak a krómtartalmú készítmények.
    • Elengedhetetlen a bő folyadékbevitel - ha nem iszik eleget a gyerek, gyakran a szomját is étellel csillapítja!

• A csoportos gyerekfogyókúra vagy életmódtáborban történő fogyasztás igen sikeres, mert ott olyan sorsközösségek alakulnak ki, amelyekben az egyébként félszegebb, elszigetelt gyerekek személyisége rövid idő alatt kibontakozik. Egymástól a kúra alatt igen sokat tanulnak, és a csoportnak mindig van komoly megtartó és mintaértékű ereje is. Ekkor több lehetőség nyílik beszélni arról, hogy mit hogy lehet átalakítani és a rossz szokás milyen egészségessel, karcsúsítóbbal helyettesíthető. A gyerekek és az esetleg velük jövő szülők sok tapasztalatot és ötletet átadhatnak egymásnak...
    • A hagyományos gyógymódok közül elsőként az akupunktúra, gyermekek esetében a lézerakupunktúra jön szóba. Csökkenti az étvágyérzést, segít átalakítani a szervezet alapanyagcseréjét, harmonizálja a szervezet vegetatív működését.
    • Sokat segíthet a kiegészítő alkati homeopátiás kezelés is.
    • A testmozgás aerob erőkifejtést igénylő, rendszeresen ismétlődő és nem megerőltető mozgásformákból épüljön fel, eleinte különös tekintettel a túlterhelt gerincre és alsó végtagi ízületekre!
    • Hatékony kiegészítés lehet az infra-szauna is, mely serkenti a zsírsejtek kinyílását és a kiáramló zsír nyirokkeringés útján történő elszállítását.
    Hogyan élik ezt meg lelkileg?

A gyerekközösségek tagjai egymástól és szüleiktől lesik el a szocializáció nem is olyan egyszerű gyakorlatát: nagyon őszinték egymás iránt, még akkor is, ha ezzel néha bántják egymást. Érzelmi tapasztalatlanságuk eredményeképp az értékmérő tulajdonságokat a külső tulajdonságok alapján határozzák meg. Mindezt felpörgött, versengő stílusban. Így nem csoda, ha a túlsúlyos gyermekekben önértékelési zavarok alakulnak ki. A közösségtől való visszahúzódás akár a társaságból történő kirekesztődésig is fajulhat, sok lelki fájdalom társul hozzá... Jönnek a nagy elhatározások és fogadkozások, de a felszedett pluszkilókat nem olyan könnyű leadni. Sajnos a korábbi falánkság alattomos és eltitkolt bulimiába mehet át, vagy az esztelen fogyózás extrém esetben akár anorexiáig is fokozódhat.

Kivédésükre legegyszerűbb megelőzni az elhízást és megóvni csemetéinket a túlsúly okozta testi-lelki problémáktól. Manapság ez nem is olyan egyszerű feladat. Táplálkozási szokásaink látványos átalakulása zajlik: egyre kevesebb friss, élő anyagokat és rostokat tartalmazó étel s mind többször félkész vagy zacskós műétel, chips, péksütemény kerül az asztalra, lelki vigaszul pedig édességhegyeket temetnek magukba gyerekek és felnőttek.

A túlsúlyos gyermekek esetében nehéz, de nem lehetetlen az egészség visszaállítása és a boldog gyermekkor biztosítása.

A szülők életmódváltása nélkül nem megy!

A sikeres fogyókúra alapfeltétele, hogy a gyermek is saját céljának érezze testsúlyának csökkentését, kész legyen belátni, hogy elhízását hibás táplálkozási és mozgáshiányos életmódja idézte elő, és hathatós és tartós javulást csak ennek megváltoztatása okozhat.

Elengedhetetlen a jó szülői minta is, hisz az ételt a szülők vásárolják, teszik az asztalra, ezért igen nehéz olyan családban egészségesen és karcsúsító módon étkezni, ahol apu és anyu tömi a húst, a zsíros, magyaros kosztot, csak fehér kenyeret tesznek az asztalra, és mindig van édesség az étkezés végén... A szülők gondolkodásának és életmódjának reformja nélkül szinte lehetetlen a gyermekek súlyának korrekciója!

SzerzőForrásDátum
    Fehér Ágifemina.hu2007. augusztus 8.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

A téma címkéi

Üzenetküldés szabályai

• Nem indíthatsz új témákat
  • Nem küldhetsz választ
  • NEm küldhetsz csatolásokat
  • Nem szerkesztheted az üzeneted
  •