LÚDAS MATYI
Összeállította Jankó Ágnes, kolozsvári óvónő
Kiss Mária
A tücsök és a sáska
Történet: Mese arról, hogyan mentette meg a csavaros eszű tücsök a lóheréket attól, hogy a sáska gyomrában végezzék.
Szereplők:
Tücsök
Sáska
Egylevelű lóhere
Kétlevelű lóhere
Háromlevelű lóhere
Négylevelű lóhere
Szín: Rét.
(A tücsök és a sáska hallgatják a színpad szélén, amint a lóherék egymás közt beszélgetnek.)
Egylevelű: (Sóhajtva.) Árva vagyok egy levelemmel. Mit tehetnék?
Kétlevelű: (Hajlongva.) Két gyönyörű zöld palástom tartom száramon. Bárcsak még egyszer ennyi lenne!
Háromlevelű: (Szomorúan.) Kívántam hármat, nőtt is három, de hiába kívántam hozzá még egyet, hogy négy levelemre ragyogjon a napsugár, azt nem hallgatta meg a Jótündér!
Négylevelű: (Hajladozva.) Négy kerek levelem simogatja lágy szellő, melengeti napsugár, mégis árván állok itt! Hiszen egyetlen négylevelűt sem látok rajtam kívül!
Tücsök: (Sáskának súgja.) Hallod? Siránkoznak a lóherék!
Sáska: (Tücsöknek büszkén.) Sáska vagyok, hatalmas az étvágyam, mindent letarolok, ami az utamba kerül! Sopánkodnak, siránkoznak? Nekem mindegy, akkor is megenném őket, ha jókedvűek lennének! Talán az egylevelűvel kezdjem? (Megindul a lóherék felé.) Hmmm, már érzem az ízüket a számban!
Tücsök: Ajaj, ennek rossz vége lesz! Mit tegyek, mit tegyek? Ha ez a feneketlen bendőjű sáska lelegeli a lóheréket, hol találok árnyékot ezen a réten?
(A sáska már odaért az első lóheréhez.)
Tücsök: (Szalad a sáska után. Dühösen.) Várj csak, sáska koma! Tudok finomabbat is. Egyél pipacsot, szarkalábot! Gyere, megmutatom, hol nőnek a legszebbek ezen a réten!
(Megragadja a sáskát, és húzni kezdi, de az nem hagyja magát.)
Sáska: (Meglepődve.) Na, hagyjál! Pipacs? Szarkaláb? Nem sáskaeledel az, barátom! Túl akarsz járni az eszemen, meg is mondom tyúkanyónak, hogy kapjon a bögyébe, mint a kövér gilisztát!
Tücsök: (Felháborodva.) Még hogy tyúkanyó bögyében végezzem, mindent faló barátom! Egyél hát lóherét, de az egyikben maga a boszorkány lakik.
Sáska: (Újra készül bekapni a lóherét, de megáll.) Áhá! Csavaros eszű barátom, áhá! Értem már a szándékodat! De engem nem tarthatsz vissza!
Lóherék: (Reszketnek, egyszerre suttogják.) Szárnyatlan sáska! Szárnyatlan sáska!
Sáska: (Ijedten.) Hallottad, tücsök? Ezek beszélnek! De nem csak beszélnek, varázsolnak! Szárnyatlan sáska? Hogy én, a hatalmas étvágyú? Szárnyatlanul?
Tücsök: (Csipkelődve.) A füleid kitűnőek! De bizony ha a lóherékbe harapsz, a szárnyaid úgy eltűnnek, mint napkeltével a csillagok!
Sáska: Ajaj, jobb lesz más terített asztalt keresnem! Hogyha a szárnyaim elveszítem, éhen is pusztulok!
Tücsök: Röpülj, röpülj, úgy látom, senki sem örül itt neked!
(A sáska elröpül.)
Lóherék: Köszönjük a jóságodat! Köszönjük, hogy megmentetted az életünket!
Egylevelű: Egy levelem, jó a kedvem,
harmatcseppben arcom nézem!
Kétlevelű: Két kis levél párban zöldül,
tücsökzene nekünk zendül.
Háromlevelű: Három levél, három hajtás,
megháláljuk, tücsök pajtás!
Négylevelű: Négy levelem megmentetted, kis tücsök,
sáska gyomrát elkerültem, örülök!
Tücsök: (Jókedvűen.) Zöldelljetek egy, kettő, három, négy leveletekkel, hogy csodálhassam! A sáska éhségétől mentsen meg a természet minden lóherét!
(Függöny.)
VÉGE.
Ezt sikerült szereznem, használjátok egészséggel.
Arra gondoltam, megosztom veletek az osztályommal közösen írt meseparódiánkat. Egy iskolai alkalomra írtuk, remélem tetszik. Az eredeti mesét a gyerekek már uncsinak találták.
Sziasztok!
Csatolom a legújabb Napsugár műsorfüzetet.
1gyuszus56,abittera,acsaikati,Agavé,Ancsapancsa,bellusko,benczemonika01,bernadettee,bobebaba84,Camea,csengetyu,csibeanya,csibelány,csipena,csucsu54,enikohogye,eszter123,evcsy87,Fannamari,farkinc,focica,gabernyák,Gudisz,gömbvillám,hajni33,Hannoka,Holi7,horinjah,huncutka1974,h_agnes,káldóvoda,Katalin57,Katka 46,krisztibogi,lilig,luna65,mac.a,magick69,Mami75,maria.horvath,Misscili,MonikaT,nagykala,Nestea,nutika,Paládi Gabriella,piciangie,Rebuscica,satin-e,slillu,szereann,Szuperkutyi,tamas96,Terezax,Testvérke,Tündemami,vaczila,vbkat,veronika69,Yalan,zsóka2.,zsolika,zsozso1999,zsuzsi77,Zuzmicska
3. osztályosaimmal idén a Négyszögletű kerek erdő klasszikusát, a Költői versenyt dolgoztuk fel. Fetrengtünk a röhögéstől... A legnagyobb öröm az volt, hogy osztályunk egyik leginkább visszahúzódó tanulója (aki beilleszkedési és tanulási zavarral küzd), önként vállalkozott Dömdödöm szerepére. Mindenkit meglepett a bátor lépésével, főleg, mert a színdarabot elő is adtuk a családok előtt. Remekül sikerült és a szereplők nagyon helyesen dolgoztak együtt.Ajánlom mindenkinek.
Sziasztok!
A csodálatos gyűjteményhez szeretnék én is hozzájárulni.
Ezt a vidám jelenetet a Dargay Attila rajzfilmjéből és a TV-ben bemutatott színdarabból hoztam össze.
Az én szereplős gyerekeim nagyon szerették, többször is előadtuk.
Használjátok ti is, szerezzetek vele vidám perceket magatoknak és másoknak is.
Szerintem hasznos : OFOE -osztályfőnökök honlapja
Innen válogattam, főként 1-1 problémára építve, játékok (különböző készségfejlesztők...stb). Érdemes a lapon böngészni, bőséges tárház.Mint ez is!
A magyar órákhoz tartozik a 2.doc
Az elöbb lemaradt![]()
Sziasztok!
Én is szeretnék közzétenni egy feldolgozást, melyet Micimackó 6. fejezetéből készítettem. Remélem, tudja majd valaki használni.
Üdv: Rikma
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)