Noddy rajongóknak
Betűkészlet olvasás tanuláshoz.
Szókirakó játékhoz és betűtanuláshoz is nagyon hasznos lehet a betűkészlet. Jó, ha a mássalhangzókat eltérő színből készítjük, mint a magánhangzókat, ezzel is segítjük a betűk csoportosítását.
Jelenleg csak a nyomtatott nagybetűkre tudok mintát és leírást adni, (lásd a csatolt képeket) mert ezeket már elkészítettem.
(A kisbetűkre még sajnos eddig nem találtam ideális, könnyen elkészíthető és jól látható formát, de már dolgozom rajta...)
A betűkészlethez minden betűből 5-5 darabot érdemes készíteni, kivétel a magyar nyelvben sokkal gyakrabban előforduló magánhangzók (e, a) valamint a két betűből álló mássalhangzók y és s tagja, ezekből sem árt többet, mint 5 darab...Az ékezetekből és a szótagolást segítő elválasztó vonalból érdemes 10-10 darabot készíteni. Itt is érvényes, (mint a számoknál) hogy a szimmetrikus betűket (pl. A, V, M, H, stb.) lehet szemből, de a nem szimmetrikus betűket (pl. P, B, G, F, E) fodítva kell a kirakólapra feltenni.
A betűkészletet szintén érdemes a tartós használat miatt vastagabb (pl. hama) gyöngyből kirakni, és a vasalás után hagyni teljesen kihűlni a kereten. (Lásd a számokhoz írt jótanácsokat!)
A betűkkel való játékok számának csak a fantáziánk szab határt, akár társasjátékról, akár fejlesztő játékról legyen szó.
Néhány fejlesztőjáték ötlet...
a.) Rakj ki 3 - 4 - 5 betűs szavakat!
b.) Rakj ki K (stb.) betűvel kezdődő szavakat!
c.) Adok 4-5-6 betűt, alkoss szavakat belőle és írd le a füzetedbe!
d.) Adok egy lapot, melyre öt szó van felírva írott kisbetűkkel! Rakd ki őket nagybetűkből!
Ötlet:
A betűk és számok hátlapjára mágnesfóliát is ragaszthatunk, ekkor mágnestáblán (vagy hűtőszekrény ajtaján) is használható!
A betűk formája saját ötlet!
Utoljára ladyb módosította 2010-06-28, 11:55 AM-kor
Találtam a gyöngyös dobozomban néhány mintaképet , amit anno négyszögletes maxi kirakótáblához adtak.
Jó szórakozást!![]()
Én eddig nem ismertem a vasalható gyöngyöket, köszönöm hogy megismerhettem.
Biztosan kifogjuk próbálni a kislányommal.
Nagyon szereti az olyan tárgyakat, játékokat stb., amit együtt készítünk el.
Utoljára csipkebogyo módosította 2010-08-01, 06:06 PM-kor Oka: összetartozó hsz.
sajnos nem az én munkáim, de hátha valakinek megtetszenek...
újabb gyöngyképek
Én a fiaimmal egyszerűbb keresztszemes minta alapján szoktunk ilyen képeket készíteni.
igen, lehet kapni azt az átlátszó alapot és mi is kiválasztunk egyszerűbb keresztszemest és megcsináljuk, a kicsk úgy hogy aláteszik, a nagyobb már leszámolni is tudná, ha nem volna lusta pók![]()
Néhány éve egy kedves ismerősömtől kaptunk két nagy doboznyi pötyi szurkálós játékot.esős időben ,napköziben nagyon jókat játszunk vele.az innen kinyomtatott minták alapján.
Kitűnő fejlesző játék.
Köszönet a feltöltőknek!
Zsóka néni
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)