Én is nagyon szeretem a halakat. Először csak egy 80 literes akváriumom volt, később kaptam egy 120 literest. Sajnos csak édesvízi halakat tartok. A nagy akváriumban elefánthalak, kalászhalak, díszmárnák, és algaevők vannak. Aebbikben egy kb 10 cm átmérőjű pirosfülű ékszerteknős lakik télen. A kertben ástunk egy tavat kb 4 éve. Kifóliáztuk, teleültettük vízinövényekkel, tettünk bele víztisztítót és levegőztetőt. Vettünk bele 9 db koi pontyot. Ma már kb 100 db van benne. Szépen áttelelnek, szaporodnak, szemmel láthatóan jól érzik magukat. Azóta minden évben békáink is vannak, madarak járnak fürödni és inni a tóra. Fantasztikus dolog figyelni az életüket. A teknős is kint lakik tavasztól késő őszig. Ha fáradt vagyok, csak kiülök és a vízcsobogástól, a tó illatától megnyugszom.
A gyerekek most kezdtek teknőst nevelgetni, kezdésnek egy sárgafülű ékszerteknősünk van. Az a kérdésem, hogy télen kell-e a teknősnek a vízét melegíteni, vagy megteszi a szobahőmérséklet is?
Zizike
Tarthatod szobahőmérsékleten, legfeljebb ha 20 C alá csökken a víz hőmérséklete, az étvágyuk is annak arányában csökken. Nyáron a szabadban való tartás nagyon jót tesz, mivel a változatosabb kaja, a napon való sütkérezés és a friss levegő megerősíti őket.
Nagyon izgalmasan hangzik az a tó, gratulálok hozzá. Esetleg meglepnél bennünket egy-két fotóval?
Helló Shreck12!
A sok kérdésedből egyet sem tettél fel. Kérdezz csak bátran, hátha valaki válaszolni tud.
Űzöd te is eme elfoglaltságot?
Sziasztok! Egy olyan gondom lenne, hogy az akváriumomban elszaporodtak a csigák. Hogyan lehetne megszabadulni tőlük? 1szer már próbálkoztam csigairtóval, de nem volt sikeres...
És nincsen véletlenül valami olyan csigairtó szer, ami a petéket is kiirtaná?
Több olyan halfaj van amely képes a csigák szabályozására, vagy teljes kipusztítására. Általában ez függ a csiga fajtájától illetve a csigaevő halak etetésének gyakoriságától. Ha elegendő táplálákot kapnak a halak, akkor nem biztos, hogy foglalkoznak a csigákkal.
Néhány csigaevő halfaj:Botia horae, Malawi sügérfélék, Leiocassis siamensis (sziámi harcsa) stb.
Másik módszer, ha kézzel eltávolítod őket. Ez egy kicsit macerás, de hatékony. A baj csak az, hogy peték még mindig maradhatnak a növényeken illetve egyéb tárgyakon. Vagy megvárod, hogy kikeljenek és szintén kézi módszerrel távolítod el még ivarérésük előtt. A másik lehetőség, hogy a petével fertőzött növényeket kiszeded és külön edénybe rakod, megvárod amíg kikelnek a kiscsigák, majd felváltva 15 C vízből 30 C-ba való ide-oda öblítésével távolítod el a növényekről. A hideg víztől lepotyognak. Vagy csak egyszerően új és csigamentes növényekre cseréled a régieket. Peték még az akvárium falán is maradhatnak!
Jó szórakozást!
Ezt próbáld ki: SERA schneckopur. Mondjuk én soha nem használtam és valószínűleg nem is fogom. Nem vagyok híve semmilyen hasonló terméknek. Állítólag hatásos szer.
Nekem is van halam.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)