Regisztráció Blogok Súgó Tagok Naptár
Menj vissza   CanadaHun - Kanadai Magyarok Fóruma > Beszélgető - Dumcsi > Ezoterika > Agykontroll
Agykontroll Kormányos: elke

Szavazás eredménye: Szeretsz tanulni?
Frankón igen 20 30.77%
Néha 5 7.69%
Csak ami érdekel azt szeretem megtanulni 38 58.46%
Utálok 0 0%
Azért tanulok mert muszáj 2 3.08%
Szavazó: 65. Ezen a szavazáson nem szavazhatsz

Válasz

Téma lehetőségei Megjelenítési módok
Kreatív tanulási technikák
Régebbi üzenet
  (#1)
rapside
Állandó Tag

Státusz: Nem elérhető
Üzenet: 67
Köszönet: 1
11 alkalommal 6 üzenetét köszönték meg
Regisztrált:: Feb 2008
Hol: Magyarország -- Nógrád Megye
Kreatív tanulási technikák - 2008-02-22, 04:48 AM

Sziasztok

Ujra indítom a topicot mert biztos tudjátok hogy volt egy gigszer a szerverrel.

"A tanulás nem velünk született képesség.Sokkal inkább művészet, amelyet el kell sajátítani, gyakorolni és finomítani kell."

Szeretnél te is élvezetesebben,könnyebben az időt jól kihasználva tanulni?Ha a válaszod igen akor jó helyen jársz.-->Megpróbálok olyan technikákat itt leírni, melyek alkalmazásával jobb eredményeket lehet elérni a tanulás során.

A technikákat nem én találtam ki -->én összegyűjtöttem valamint alkalmazom ezeket -->a ti véleményetek is fontos -->ezért ha valamit letöltesz és azt alkalmazod is,akkor légyszives oszd meg a tapasztalataidat a topicon belül.

Amennyiben segítséget kér valaki és megoldást is tudsz a problémájára akkor nyugodtan válaszold meg.Itt nincs olyan, hogy hülye kérdés. Minden kérdést egyformán kell kezelni. Ne nézz le másokat. Mi mind újoncként kezdtük – erre mindig emlékezz, ha egy hozzászólásra válaszolsz. A pozitív kritika mindenkinek jobban esik, mint egy leszólás. Gondolj ebbe bele, mielőtt feleslegesen kritizálsz valamit!

Elismerés
Ne felejtsd el elismerni mások érdemeit. Nem csak a szerzői jogra vonatkozóan, hanem az együtt megoldott problémákkal kapcsolatban is. Másoknak úgy adj segítséget, ahogyan te is elvárnád azt tőlük!

<table style="width: 765px; height: 96px;" class="MsoNormalTable" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr style=""> <td style="padding: 0cm;"> "Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenek előtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és ezt - kerül, amibe kerül - meg tudjuk valósítani."<o></o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 0cm;"> (Marie Curie)<o></o>
</td> </tr> </tbody></table>

Kellemes valamint hasznos időtöltést kívánok mindenkinek: rapside

Utoljára rapside módosította 2008-02-22, 05:50 AM-kor
  Küldj üzenetet a Skype™ segítségével rapside részére 
Válasz idézettel
Hirdetés
Régebbi üzenet
  (#2)
lanyijanos
Állandó Tag

Üzenet: 23
Köszönet: 0
2 alkalommal 1 üzenetét köszönték meg
Regisztrált:: Nov 2007
Hol: Magyarország
2008-02-22, 05:04 AM

Idézet:
Eredeti szerző rapside Üzenet megjelenítése
Sziasztok

Ujra indítom a topicot mert biztos tudjátok hogy volt egy gigszer a szerverrel.

"A tanulás nem velünk született képesség.Sokkal inkább művészet, amelyet el kell sajátítani, gyakorolni és finomítani kell."

Szeretnél te is élvezetesebben,könnyebben az időt jól kihasználva tanulni?Ha a válaszod igen akor jó helyen jársz.-->Megpróbálok olyan technikákat itt leírni, melyek alkalmazásával jobb eredményeket lehet elérni a tanulás során.

A technikákat nem én találtam ki -->én összegyűjtöttem valamint alkalmazom ezeket -->a ti véleményetek is fontos -->ezért ha valamit letöltesz és azt alkalmazod is,akkor légyszives oszd meg a tapasztalataidat a topicon belül.

Amennyiben segítséget kér valaki és megoldást is tudsz a problémájára akkor nyugodtan válaszold meg.Itt nincs olyan, hogy hülye kérdés. Minden kérdést egyformán kell kezelni. Ne nézz le másokat. Mi mind újoncként kezdtük – erre mindig emlékezz, ha egy hozzászólásra válaszolsz. A pozitív kritika mindenkinek jobban esik, mint egy leszólás. Gondolj ebbe bele, mielőtt feleslegesen kritizálsz valamit!

Elismerés
Ne felejtsd el elismerni mások érdemeit. Nem csak a szerzői jogra vonatkozóan, hanem az együtt megoldott problémákkal kapcsolatban is. Másoknak úgy adj segítséget, ahogyan te is elvárnád azt tőlük!

Kellemes valamint hasznos időtöltést kívánok mindenkinek: rapside
Szia,
Kérlek írd be ide, hogy hol találhatók amiket összegyűjtöttél.

Válasz idézettel
Tanuljunk egyszerűen
Régebbi üzenet
  (#3)
rapside
Állandó Tag

Tanuljunk egyszerűen - 2008-02-22, 05:10 AM

A tanulási folyamat már gyermekkorban elkezdődik.Az élet során folyamatosan tanulunk.

Nem szeretnék mélyen belemenni a tanulás pszihológiájába és az ilyen jellegű dolgokba -->csak azokat hozom fel témaként amelyek szükségesek a technikák gyakorlati kivitelezéseihez.
Szerintem az egyszerű tanulás lényege az, hogy aktívan és kreatívan foglalkozzunk a megtanulandó anyaggal -->több szempont alapján bevonva minél több érzékszervünket dolgozzuk fel az anyagot.
Az első ilyen technika az elmetérkép vagy gondolati térkép módszere melyet majd a következő hsz-embe fogok ismertetni.
Válasz idézettel
Válasz
Régebbi üzenet
  (#4)
rapside
Állandó Tag

Válasz - 2008-02-22, 05:15 AM

Idézet:
Eredeti szerző lanyijanos Üzenet megjelenítése
Szia,
Kérlek írd be ide, hogy hol találhatók amiket összegyűjtöttél.
Ezeket a technikákat én több helyről gyűjtöttem össze -->szakirodalom,internet,saját tapasztalatok stb...
Kimondottan nincsenek egy helyen ezek a technikák ezek saját gyűjtések több könyvet,cikket olvastam ezekről és ezek során gyűjtögetem a dolgokat.
Válasz idézettel
Elmetérkép - lineáris jegyzetek helyett
Régebbi üzenet
  (#5)
rapside
Állandó Tag

Elmetérkép - lineáris jegyzetek helyett - 2008-02-22, 07:11 AM

Semmi értelme lejegyzetelni a fontos információt,ha képtelenek vagyunk előhívni őket.
Agyunk az információkat nem tiszta sorokban vagy oszlopokban tárolja -->hanem mintázatokban és asszociációkban.Ezért dolgozzunk az agy saját emlékezeti módszereivel mert így könnyebb és eredményesebb lesz a tanulásunk.

Készítsünk elmetérképet (Tony Buzan)
  1. faágakkal
  2. képekkel
  3. színekkel
  4. szimbólumokkal
  5. mintázatokkal asszociációkkal
  6. .....................
Hasznos tanácsok elmetérképkészítéshez
  • Képzeljük el a tanulandó anyagot, úgy mint pl egy fát mely az infókat ágaiban tárolja
  • Próbáljuk elrendezni a téma kulcspontjait egy fehér papíron
  • Központi (fő)témával kezdjük -->ebből rajzoljunk kiinduló ágakat
  • Egy szót vagy szimbólumot illesszünk minden olyan ponthoz amelyet elő akarunk hívni (egy fő téma van minden fő ágon)
  • A kapcsolódó pontokat illesszük egyazon főághoz
  • Használjunk különböző színeket az összetartozó témák jelölésére
  • Rajzoljunk annyi képet és szimbólumot amennyit csk tudunk
  • Amikor minden ágat kiegészítettünk -->lássuk el őket különböző színű határokkal
  • Rendszeresen egészítsük ki mindegyik térképünket
Az elmetérképezést ilyen kevés információból nem lehet megtanulni -->ezért ajánlom nektek Dr Domján László Tantrükk című videoanyagát amely ugy tudom hogy fent van ezen a honlapon is.

Csatolok egy bemutató anyagot az elmetérképezésről (a lejátszáshoz falsh player szükséges)
http://data.hu/get/98258/Elmeterkep.zip.html
Válasz idézettel
Régebbi üzenet
  (#6)
TipeTupa
Állandó Tag

TipeTupa logója

Üzenet: 249
Köszönet: 22
58 alkalommal 11 üzenetét köszönték meg
Regisztrált:: Feb 2007
Hol: Romania
2008-02-24, 04:24 AM

Szia Side!
Örülök, h újrainditottad a topikot!

Megpróbáltam elmetérképezni, de nem jutottam el odáig, mert már jött a vizsga...

Nekem úgy tűnik, h elmetérképezni csak olyan anyagról lehet, amiről már az embernek van egy átfogó képe. Az én esetemben egy olyan tárgy volt, amiről nem voltak előzetes ismereteim, tehát előbb az egészet át kellett alaposan vennem, h lássam, miről is van egyáltalán szó. Igazából, csak utána következett volna az a fázis, h a kidolgozásból kiemeljem a kulcsszavakat és egy térképet alkossak belőlük. Nagyon hatékonynak találom ezt a módszert, csak időigényes. A Domján féle módszer is nagyon ötletes és izgalmas, de legalább 3X annyi időt vesz igénybe, mint egy gyorstalpaló aláhuzogatós, kiemelős, beszinesezős technika, amit egyenesen a kidolgozott anyagon ejt meg az ember. És akkor a rövidtávú memória segitségével az ember(nek lánya) gyorsan levizsgázik és jöhet a köv. vizsgaanyag... Szerintem igy néz ki egy átlagdiák átlagvizsgaidőszaka.

Az elmetérképezés, most igy belegondolva, egy mélyitési technika, aminek a segitségével sokkal hosszabb ideig megmaradnak az infók. De ha hetente mondjuk van 1-2 vizsga és mellette pl. dolgozol is, akkor nehezen tudom elképzelni, h mikor lehet megvalósitani az alatt a hét alatt,ami a rendelkezésedre áll. Igaz, ha az ember elkezdene a vizsgára egy hónappal előtte készülni, akkor össze lehet biztosan hozni, de ha túl sűrű a vizsgaidőpont, akkor nem tudom...

Szoktam viszont a jegyzetbe belerajzolni vagy ha asszociálok valamire, akkor beirom. Szines használata elengedhetetlen (sokszinű 0,4 mm fineliner).

Ja,és a másik akadály, hogy ügyetlenül rajzolok: talán előbb rajzolni kellene megtanulni...
Érdeklődve várom a véleményeteket.

"Be patient; all will come in time." Stuart Wilde

Válasz idézettel
Vélemény :D
Régebbi üzenet
  (#7)
rapside
Állandó Tag

Vélemény :D - 2008-02-25, 05:12 AM

Idézet:
Eredeti szerző TipeTupa Üzenet megjelenítése
Szia Side!
Örülök, h újrainditottad a topikot!

Megpróbáltam elmetérképezni, de nem jutottam el odáig, mert már jött a vizsga...

Nekem úgy tűnik, h elmetérképezni csak olyan anyagról lehet, amiről már az embernek van egy átfogó képe. Az én esetemben egy olyan tárgy volt, amiről nem voltak előzetes ismereteim, tehát előbb az egészet át kellett alaposan vennem, h lássam, miről is van egyáltalán szó. Igazából, csak utána következett volna az a fázis, h a kidolgozásból kiemeljem a kulcsszavakat és egy térképet alkossak belőlük. Nagyon hatékonynak találom ezt a módszert, csak időigényes. A Domján féle módszer is nagyon ötletes és izgalmas, de legalább 3X annyi időt vesz igénybe, mint egy gyorstalpaló aláhuzogatós, kiemelős, beszinesezős technika, amit egyenesen a kidolgozott anyagon ejt meg az ember. És akkor a rövidtávú memória segitségével az ember(nek lánya) gyorsan levizsgázik és jöhet a köv. vizsgaanyag... Szerintem igy néz ki egy átlagdiák átlagvizsgaidőszaka.

Az elmetérképezés, most igy belegondolva, egy mélyitési technika, aminek a segitségével sokkal hosszabb ideig megmaradnak az infók. De ha hetente mondjuk van 1-2 vizsga és mellette pl. dolgozol is, akkor nehezen tudom elképzelni, h mikor lehet megvalósitani az alatt a hét alatt,ami a rendelkezésedre áll. Igaz, ha az ember elkezdene a vizsgára egy hónappal előtte készülni, akkor össze lehet biztosan hozni, de ha túl sűrű a vizsgaidőpont, akkor nem tudom...

Szoktam viszont a jegyzetbe belerajzolni vagy ha asszociálok valamire, akkor beirom. Szines használata elengedhetetlen (sokszinű 0,4 mm fineliner).

Ja,és a másik akadály, hogy ügyetlenül rajzolok: talán előbb rajzolni kellene megtanulni...
Érdeklődve várom a véleményeteket.
Hali
Szerintem az elmetérképezni nem minden anyagot lehet ill célszerű.Vannak más technikák is a különböző tantárgyak tanulásárhoz .
Az igaz,hogy időigényesebb valamivel az elmetérképezés -->de viszont hatékonyabb -->én szivesebben "nézek rá" az elmetérképemre mint a jegyzetben aláhúzgált infókra és az se egy utolsó dolog, hogy nem kell annyit lapozgatnom hanem egy oldalon látom a fontos infókat és az összefüggéseket.
Időhiánnyal sokan küszködünk -->sokszor én is -->mert halasztgatom a megtanulandó anyagot -->és amikor már odaérek,hogy meg kellene tanulni akkor meg nem tudok elegendő időt ráfordítani az anyagra.-->ezek is kiküszöbölhetők lennének megfelelő időbeosztással -->már párszor sikerült is.
Én azt szoktam mondani,hogy van mindenre egyszerű megoldás -->csak meg kell keresni a megfelelő technikát hozzá.--->Többek között ezért is indítottam a topicot -->,hogy közösen (a tapasztalatainkat összegyúrva) megtaláljuk az egyszerű tanulási technikákat

Ne aggódj a rajztudásod miatt -->ha látnád az én móricka rajzaimat -->az a lényeg hogy minél szórakoztatóbb legyen a rajz
Válasz idézettel
Régebbi üzenet
  (#8)
MneKrisz
Állandó Tag

Üzenet: 27
Köszönet: 0
0 alkalommal 0 üzenetét köszönték meg
Regisztrált:: Nov 2007
Hol: Hajdúsámson
2008-02-26, 11:07 AM

Sziasztok!

Ha minden igaz ( még nem kaptam visszajelzést) március 8-án nyelvvizsgázok és lassabban haladok mint kellene a tanulással. Nem most kezdtem, de még lenne mit tanulni addig. Van jó ötletetek?
Üdv

Válasz idézettel
---Ötlet---
Régebbi üzenet
  (#9)
rapside
Állandó Tag

---Ötlet--- - 2008-02-26, 01:57 PM

Idézet:
Eredeti szerző MneKrisz Üzenet megjelenítése
Sziasztok!

Ha minden igaz ( még nem kaptam visszajelzést) március 8-án nyelvvizsgázok és lassabban haladok mint kellene a tanulással. Nem most kezdtem, de még lenne mit tanulni addig. Van jó ötletetek?
Üdv
Hali.
Ötlet erre a 2 hétre hát így első nekifutásra nemsok
Kevés az idő és ugyebár ennyi idő alatt varázsolni nem lehet
Azért van egy pár jó tipp -->ezeket szerintem te is tudod -->azért én leírom.
Te is tudod bizonyára, hogy idegen nyelvet ugy érdemes tanulni, hogy átveszed ill megérted az ő gondolkodásmódjukat -->nézz külföldi tv adókat nagyon jók erre az online tv-k esetleg csetelj az adott nyelven az is nagyon jó.Bővítsd szókincsedet -->errre jó a szókártyás módszer.A nyelvtant szövegkörnyezeten keresztül gyakorold ill fogalmazd meg a saját szavaiddal -->de szerintem ezen már túl vagy.
Az egész lényege az,hogy tanulj minél sokoldalúbban -->a tanulásba vond be minél több érzékszervedet.-->tanulj játékosan
Mivel nyelvizsga előtt állsz -->szerezz be nyelvizsga teszt feladatokat melyekkel gyakorolhatod ill tesztelheted tudásod.
Egyenlőre más ötletem nincs -->ha valami az eszembe jut akkor beírom még.
Válasz idézettel
Régebbi üzenet
  (#10)
esox-xxl
Állandó Tag

esox-xxl logója

Üzenet: 45
24 alkalommal 10 üzenetét köszönték meg
Hol: Hmvhely
2008-02-26, 03:37 PM

Sziasztok! Én is örülök, hogy visszajött ez a fórumtéma. Eddig is sok hasznos infót szereztem, remélem a jövőben is így lesz. A hétvégén kezdtem el a tanuláskontroll tanfolyamot és ott megtanultam az elmetérkép készítését. Szerintem nagyon jó dolog, biztosabban megmarad az emberben a tanult anyag és szórakozva lehet vele tanulni. A színezés és az ábrák miatt mindkét agyfélteke tevékenyen részt vesz az infók feldolgozásában és elraktározásában. Tényleg ajánlom mindenkinek a használatát.

Válasz idézettel
Válasz

Cimkék
hatékony, kreatív, tanulás, ötletes

Jelenleg 1 látogató (0 tag és 1 vendég) böngészi a témát

Téma lehetőségei
Megjelenítési módok

Üzenetküldés szabályai
Nem indíthatsz új témákat
Nem küldhetsz választ
NEm küldhetsz csatolásokat
Nem szerkesztheted az üzeneted