NLP (Neurolingvisztikus programozás)

S

sisne*

Vendég
Sziasztok kiss

Én segítséget szeretnék kérni.

Robert Dilts, az NLP egyik megalkotója híres emberek gondolkodási mintáiról tanulmányokat készített.
Ezek közül kettő nagyon érdekelne engem
- Tesla és Freud -
magyar nyelven.

Ha volna a birtokotokban ilyen, lécci feltennétek...?
Vagy tudnátok - e olyan forrást megadni (NLP szakkönyv stb.),
ahol ezeket el lehetne olvasni...?
Köszönöm.

Szeretettel sisne
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Sisne*! Én az összes magyarul megjelent nlp-s könyvet olvastam, emlékeim szerint Tesláról és Freudról nem olvastam.
Viszont van pár olyan személy, akik szintén sikeresek és eredményesek voltak: Milton Ericson (a hipnózis atyja), Walt Disney mások most nem is jutnak eszembe. Mindkettejük gondolkodás mintáját lemodellezték. Pesze nyilván másokét is, hisz a fő kérdés az volt: mi történik annak a fejében, akinek sikerül valami és mi történik annak a fejében akinek ugyanaz nem sikerül. Így fedezték fel a gondolkodás legkisebb elemeit, egyáltalán azt, hogy a gondolatoknak érzelmeknek szerkezete van és ha ezt megbontjuk, változik a gondolkodás, érzés.
Számomra a legátfogóbb információt Anthony Robbins könyvei adják, ha valaki azt végigcsinálja, csak a neve marad ugyanaz:)
üdv daibo
 

rezgés

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Akinek megvan a 'Békából királyfi ill az 'Elmés változások' kérem küldje el! Köszönöm!
 

seetenei

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nincs meg valakinek Richard Bandler - Elmés változások c. könyve letöltve?
Kerestem itt is régebbi témák között, de az a fórum téma ahol fent volt már nem létezik. :(

Ha megvan nagyon megköszönném ha megosztanátok velem. Nagyon érdekelne.
 

seetenei

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom aktuális-e még valakinek, de ráakadtam Richard Bandler - Békából Királyfi című könyvére itt.
Bárki készítette is, köszönet érte.
 

motoszkar

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm a sok érdekes infót, most kezdtem el önfejlesztő módszerek után érdeklődni, mert érzem kell keresnem vmi többletet az életemben, ha azt szeretném, h örömet is találjak benne. Üdv mindenkinek!
 

fx11

Állandó Tag
Állandó Tag
Cinci68-nak ígértem a fóbia technikát. Íme az egyik változat:

Ezt a technikát a következők feloldására használhatod:

- visszatérő, irracionális félelmek
- visszatérő negatív gondolatok
- múltbeli, traumatikus érzésekkel kapcsolatos érzések

1. Válassz ki hát valamilyen visszatérő félelmet, vagy egy ismétlődően felbukkanó negatív gondolatot, vagy egy múltbeli traumatikus eseményt.
Mennyire érzed kellemetlennek ezt a gondolatot, ha most röviden felidézed? (0= nyugodt maradsz, 10= nagyon felzaklat)
Most töröld elmédből ezt a gondolatot, „rázd le” magadról. Mi a telefonszámod visszafelé? Igyál egy pohár vizet. Gondolj arra, hogy Debrecenben épp most 10 000 autó közlekedik. Stb.

Jó lenne-e, ha semlegessé válna számodra ez a visszatérő, félelem, negatív gondolat, vagy traumatikus esemény? És többé már nem zavarna? Ha igen, akkor használd ezt a módszert! Győződj meg arról, hogy megfelelő állapotban vagy-e a gyakorlat elvégzéséhez, nincs-e benned ellenállás. Állj fel és ha kell táncolj egy kicsit!)

2. Nem muszáj behunyni a szemedet, bár behunyhatod, ha akarod. Most képzeld el, mit látnál, ha hátulról néznéd önmagad fejét, ahogy egy-két méterrel magad előtt ülsz! Képzeld el, hogy „te” ott ülsz magad előtt, s így hátulról „láthatod” saját fejedet!

Te, aki látod magad, egy fényburokban kényelmesen pihensz, és csak szemlélője leszel az elkövetkezőknek. Akit magad előtt látsz, az a „te” fog dolgozni, a te pontos hasonmásod. Ezért, helyezkedj el kényelmesen és csak figyelj!

3. Lásd, hogy az a „másik te” egy különleges videokazettát tart a kezében. Ha ki akarja törölni valamilyen félelem, negatív gondolat vagy trauma hatását, akkor előveszi a kazettát, amire valaki, fekete-fehérben fölvette életének azt a szakaszát, amikor a félelem, fájdalom kezdődött és átélte, amikor negatív gondolata keletkezett és eluralkodott rajta, vagy amikor a traumatikus esemény épp megesett vele. A film nemcsak képeket tartalmaz, hanem hangokat, érzéseket, illatokat, szagokat. A videofelvétel kevéssel a történés/ek előtt indul, amikor még minden rendben volt, és olyan közömbös esemény időpontjánál fejeződik be, ahol ez a hasonmásod már túl volt a kellemetlen eseményen, túlélte azt. Ha ez a hasonmásod egy negatív gondolatot vagy félelmet akar semlegesíteni, akkor a videofelvétel a gondolat, illetve a félelem szerinti esemény lehető legtragikusabb változatát mutatja be egy olyan színésszel, aki pontosan úgy néz ki, mint te.

4. A szoba túlsó végében, meglehetősen magasan, a kezében a videokazettát tartó hasonmásod előtt egy kicsike tv készülék áll videolejátszóval. A tv be van kapcsolva, de csak állóképet mutat.

5. Ez a videolejátszó azonban nagyon különleges masina. Csak villámgyorsan tudja lejátszani a felvételt. A hasonmásod beteszi a videokazettát ebbe a különleges videolejátszóba, bekapcsolja azt, mire arcának képe jelenik meg a képernyőn., ami még a kellemetlen történés (félelem, negatív gondolat) ELŐTT mutatja őt, amikor még minden közömbös vagy kellemes volt. Ezután megnyomja a start gombot, mire a lejátszó villámgyorsan, egy-két másodperc alatt lejátssza az egész kellemetlen dolgot, a semleges befejező képig: BRRRRRRRRRRRRRR! Eközben te látod őt, a kényelmes fényburkodból, ahogy a képernyőre figyel a hasonmásod. Az egész videojelenet csak pár másodperc, aztán a tv ismét állóképet mutat.

6. Készen állsz? Képzeld hát el, ahogy a hasonmásod a lejátszóba helyezi a videokazettát és lásd, ahogy a képernyőn megjelenik a történés előtti állókép! Lásd most, ahogy elindítja a videolejátszót és megnézi a villámgyors jelenetet! BRRRRRRRRRRRRR!

7. A tv ismét állóképet mutat. Lásd most, ahogy hasonmásod ismét elindítja a videolejátszót, de most visszafelé játsza le a gép a jelenetet, ugyanúgy villámgyorsan, egy-két másodperc alatt! BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR! A képernyő ismét állóképet mutat.

8. Lásd most, a hogy a tv készüléket fejjel lefele fordítja. A kép is tehát fejjel lefele áll, a szereplők feje a képernyő aljára kerül. Lásd ezt is, ahogy a hasonmásod így is a fejjel lefele álló berendezésen lejátssza magának előrefele a jelenetet, villámgyorsan, egy-két másodperc alatt! BRRRRRRRRRRRRRRRR!
9. Most pedig gyorsan visszafelé, FEJJEL LEFELE! BRRRRRRRRRRRRRRRR! Most pedig gyorsan előrefelé, FEJJEL LEFELÉ! BRRRRRRRRRRRRRRR! Most pedig gyorsan visszafelé, vissza a semleges vagy kellemes időponthoz! BRRRRRRRRRRRRRRR!
10. Kiveszi most a videokazettát a lejátszóból, gondolkozik kell-e még csinálnia vele valamit. Ha igen megismétli azt a részt amire ráérez esetleg hangokkal, fizi8kai érzékeléssel is kiegészítve, ha nem akkor egyszerűen a szemétbe dobja a kazettát.
11. Ellenőrizd most az 1 pontban választott dologgal kapcsolatos érzéseidet! (0=nyugodt maradsz, 10= nagyon felzaklat) Ha negatív gondolatot akartál „kiradírozni”, akkor talán még a gondolat felidézése is nehezedre esik már. Ha egy múltbeli traumatikus eseményről volt szó, akkor valószínűleg 0 lesz a jelzett szám. Ha esetleg nem csökkent teljesen 0-ra, akkor ismételd meg a folyamatot még egyszer, hogy tudatalattid azokat az aspektusokat is kezelhesse, amelyek első alkalomkor elkerülték a figyelmet. Ha 0 az érték :GRATULÁLOK, jöhet a következő feloldani való!

Érdekes technika. Még nem halottam róla. Köszi.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szívesen. Akár ki lehet próbálni és a tapasztalatokat esetleg megosztani, hogy tanuljunk belőle. üdv daibo
 

VanHalen

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos, ez egy régi tévedés, lehet, valamelyik korai NLP könyvből származik, bár én még nem jutottam az eredet nyomára.

A leírt modell lényegében az angolszász, jobbkezes, felnőtt férfiak egy részére igaz, ha nem fogyasztott alkoholt, drogot, nem volt autó- de még inkább motor balesete, koponya törése, stoke-ja, tumora, valamint a Hold megfelelő pozícióban áll a Szaturnuszhoz képest. Röviden: általában nem tudjuk. Ezért alkalmazzuk az NLP legősibb technikáját: megkérdezzük. Ezt hívjuk validálásnak.

Olyan kérdéseket teszünk fel, mint pl. Milyen volt az általános iskolád kapuja? Mesélj az első autódról? Hol voltál tegnap este 9 kor? Stb. És erősen figyeljük a szem mozgását. Amikor a partnerünk megértette a kérdést de csak akkor a szem ellohol valamelyik irányba, s vadul kotorászik a válasz után. Ez lesz az emlékezeti oldal. (Természetesen, amikor megszólal, a szem rendszerint már középen lesz tehát, ha csak akkor nézünk rá, amikor válaszol, rég lekéstünk a megfigyelésről)

Hasonló módon az olyan kérdések, mint pl. Hol fogtok nyaralni jövőre? Hogy alakul a karriered? Vagy nagy gonoszan: mannyi 17x39? Olyan tartalmakat firtatnak, amelyekre a válasz a maga teljességében nincs meg az agyban, tehát kénytelen konstruálni. Ezt a személy konstrukciós oldala.

A kérdések közös jellemzői, hogy amennyire csak lehet, modalitás nélküliek (azaz nem tartalmaznak Vizuális, Auditív, Kinesztéziás, Olfaktórikus, Gusztatórius kifejezéseket, szavakat.) Másrészt nem lehet rájuk egyszerű igen-nemmel válaszolni, azaz a konzerv válaszok előhívása is agymunkát igényel.
Így megtudjuk határozni az emlékezet-konstrukció fő irányait. Ha finomabb vizsgálatra van szükségünk, mert mondjuk, nem csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy kedvelt partnerünk emlékezetből válaszol-e arra a kérdésre, hogy hol voltál tegnap este?, vagy megkonstruálja azt a választ, amit szerinte mi szeretnénk hallani, akkor érdemes rákérdezni az egyes modalitásokra. Mit láttál ? Hogyan nézett ki ? Milyennek látod a 20XX évet? Ugyanígy a többire is. S közben vadul figyeljük a partner szemmozgását. Akkor, abban a pillanatban, amikor felfogta a kérdés lényegét. Legegyszerűbb, ha rajzolunk magunknak egy smiley arcot, s arra jegyezzük le a szemmozgás irányát.

A kinesztéziás, olfaktórikus, gusztatórius működést csak akkor szoktuk külön-külön kezelni, ha az illető személy foglalkozásából adódóan rengeteg ilyen, vagy hasonló emlékkel, konstrukciós lehetőséggel bír, pl. szakács, cukrász, hivatásos kóstoló, illatszerekkel, kozmetikumokkal foglalkozik egyébként az európai és angolszász szókincs, és fogalomrendszer nagyon hiányos ezen a téren.

Ezért általában a Kinesztéziával foglalkozunk csak. Míg az előző két modalitásnál van emlékezeti és konstrukciós oldal, a K-nál nincs. Melyik volt életed legboldogabb pillanata? Legvadabb szexuális élménye? Milyen lesz, amikor ez, vagy az sikerül neked? Figyeljük meg, hogy ezekben az esetekben a fiziológiánk (légzés, szívverés, izomtónus, stb., stb.,) azonnal reagál. Ezeket a pillanatokat csak a jelenben tudjuk átélni. Szemünk valamelyik irányba, rendszerint lefelé fordul, csendben vigyorgunk, vagy vinnyogunk. Ez a smiley rajzunkon a Kinesztézia, vagy még pontosabban az átélés helye. Amikor a partner tekintete itt időzik, valami nagyon fontos dolgot él meg. (Azt, hogy pontosan mit, meg az NLP kalibrálás nevű módszeréből tudhatjuk meg).

Egy biztos, mire idáig eljutottunk a vizsgálatunkban, a partnerünk már nagyon unhatja a dolgot, s ha hangosan nem is, de magában már biztosan melegebb éghajlatra küldhetett minket. Szerencsénkre ehhez a belső beszédhez is tartozik egy tipikus szem irány. Ami megint csak valahol lent van, s jó esetben az ellenkező oldalon, mint a kinesztéziás, érzelmi irány. Aki nem hiszi, mossa csak meg kedvenc gyermeke fejét valamilyen csínytevés után.

Jó hír, hogy ha már elkészítettük a smiley-kat, nem kell szemétbe dobnunk a partner távozása után. A mintázat ugyan egyedi, de állandó így legközelebb, amikor találkozunk vele, elég csak elővenni a rajzunkat. Ha csak nem esett a fejére egy fél tégla, nem kapott agyvérzést, vagy nem érte olyan trauma, amit soha többet nem akar még egyszer hallani, látni de ezt a passtime időszakban úgy is ellenőriztük jól el tudunk navigálni a mi kis térképünkön. Amelyről, mint tudjuk nem maga a táj, így mindig érdemes pontosítani.

PS. Utólagos engedelmeddel, mind a két írást feltettem a blogomra.
http://NLPtrainer.blog.com
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Amíg nem néztem meg a blogot, nem értettem mire válasz ez az írás. A tekintet megfigyeléséről írt valaki és arra válasz. BUÉK mindenkinek! daibo
 

atcsy85

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok! Megvettem inkább jobb szó rá hogy bevonzottam a Richard Bandler:Élj úgy ahogy szeretnél könyvet. És olvasgatom olvasgatom, tanulmányozom és nagyon izgalmasnak találom. De elakadtam a vizualizálásnál. Nem tudom ti hogy voltatok vele, de nekem ez nem egy könnyű feladat :)

Esetleg tudtok valami praktikát amivel a nem éppen professzionális vizalizáló képességem tudnám fejleszteni ?
 
Oldal tetejére