Játsz-gondolkozz-válaszolj

Hmm, bölcsesség..

40+
Látnia a nagyobb/teljes képet: egységben látni szembenálló dolgokat, meglátni a rosszban a jót, az okokat..
Tudni, hogy működik a világ, megtalálni benne mindennek a szerepét, és elfogadni, szeretni (magunkat is).

Ilyen egyszerű..
 

khaty21

Állandó Tag
Állandó Tag
sztem az igaz barátság igen kevés....és igaz barátnak is nehéz lenni....,véleményem a magam részéről.... segitem a barátom ahol tudom....,no persze ésszerű határokon belül....természetesen segitem akkor is ha bajban van....és ha olykor maga alatt van...., és persze azért....ha boldog vele örülök.....,igyekszem megvigasztalni...,ha szomorú....,tisztelem és elfogadom....,nem élek vissza az öszinteségével-bizalmával-szeretetével....,amit elmond nekem.... megtartom mert azt csak nekem mondta....,oszt nem szólók bele az életébe....,viszont számithat rám és ott vagyok....,ha szügsége van rám!!! Nekem ezt jelenti a barátság...., és a szó maga is!!!...mind ezeket elvárások és önösérdekek nélkül....

Mi a véleményed az érdekemberekről?


Kellemes napot!
Az érdekember boldogtalan, mert nem tud adni és csak kapni nem elég!!!
 

khaty21

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tartom kizártnak... :D
Azonban sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az "egymásnak rendeltek" közül legalább az egyik nem ébred tudatára a dolgoknak első pillantásra... időre van szüksége, mire "kinyílik a szeme"... annyira lekötik az illúziói és annyira hajszolja a betanult eszményképet, hogy a valóság meg sem érinti elsőre...
Hiszek benne, mint , ahogy hiszek az élet más területén is az eleve elrendeltetésben .
 

hannah22

Állandó Tag
Állandó Tag
mit jelent számodra a bölcsesség ?

Régebben úgy gondoltam, hogy csak a kor hozhatja meg a tudás, tapasztalás, élettapasztalat összességét,esszenciáját. De mára ez a klasszikus definíció megdőlt, mert gyermekszájból is hallani olyan bölcseletet, ami megakasztja a fogaskerekeket.
Akkor hogy is van ez a bölcsesség téma?
Azt mondják, hogy a bölcsesség, velünk született adottság,nem tanulható.
Visszatekintve kis történelmi szösszenet.
Attól kezdve, hogy apró gyermekként már nem 1.szám 3. személyben beszélünk magunkról, hanem 1.szám. első személyben, nah onnantól történik valami.
Mesterséges, nem valódi dolgokkal kezdjük helyettesíteni a természetest, képesek vagyunk mindenféle ideákkal,szokásokkal, berögződésékkel, tanult,átvett, látott modellekkel, hitrendszerekkel olyan stabil vasbeton fallal körülvenni magunk, ami áthatolhatatlan ... mi több a genetikát(DNS) is beépítjük.
Ezen a falon se ki,se be, bölcsességnek híre-hamva.
Aztán mikor megérik a helyzet, kinek így,kinek úgy, kinek sehogy, nekifogunk lerombolni a lerombolhatatlannak tűnő építményt, megcsillan a remény, hogy magunkhoz engedjük azt a mélyről előbukkanó életlátást, ami a bölcsesség.
Betanulni lehetetlen, egyszer csak felbukkan az élet valamely történésére, eseményére egy válasz, meglátás, hozzáállás, mélyebb jelentés valahonnan, isten tudja honnan ...
A hanni számára annyit jelent, hogy bárki hozzáférhet ...
ölelőős csodás:hurra::)
 

khaty21

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyire tartod fontosnak,hogy önmagad elfogadd annak és olyannak amilyen vagy?

Elfogadni magam számomra azt is jelenti, hogy szembenézek azzal, ami van, amilyen vagyok, ahelyett, hogy ábrándokat kergetnék.
Talán ebből fakadhat valódi változás.
Nagyon remélem ma már elmondhatom magamról sikerült elfogadni önmagam, de ehhez le kellett élnem 62évet
 
Oldal tetejére