KIPRÓBÁLT JÓ RECEPTEK : Sós sütemények, krémek , rágcsák stb

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Zöld színű, ízletes körözött! - az új szendvics alap (nemcsak) - Húsvétra
z%C3%B6ld-t%C3%BAr%C3%B3.jpg


top_6_664x0t1_ic.jpg

Ez a zöld színű körözött!
  1. Régi húsvétokra emlékezem.
    Nagymamám receptjét, hogy közre is adom, a húsvéti ünnepi vacsora, egyik „kellékeként”.
    Egyszerű, fonott kalácsot kenjünk meg a zöld körözöttel, csak úgy magában is friss, ropogós piros retekkel, de a tetejére vékony sonkaszeletekkel, vékonyra szelt kemény tojással nemcsak ízletes, finom, de újszerű, dekoratív ünnepi fogás. Az édes ízű fonott kalács a legjobb alap. Mert akkor az édeskés és a sós íz kiegészítik egymást, s olyan kulináris élményt kapunk, hogy ihajja-csuhajja :cool:

    A ’Zöld színű” körözött hozzávalói: 15 dkg vaj v. margarin, 20 dkg krémsajt (natúr) a legegyszerűbb, tömlős is nagyon megfelelő, 20 dkg tehéntúró, valamint 2 nagy csomó friss petrezselyem (felaprózva), legalább 3 gerezd fokhagyma szétnyomva, valamint 3/vagy 5 cl konyak, őrölt fekete bors és só–ízlés szerint.
    Elkészítése: egy mélyebb tálba a vajat keverjük habosra, (jómagam robotgépem 2 bajuszával, a dagasztó spirállal teszem ezt), majd apránként adjuk hozzá a krémsajtot, fokhagymát - dolgozzuk ki jól. Keverjük hozzá a finomra vágott petrezselymet és cseppenként, mintha majonézt készítenénk, - a konyakot. Amikor az állaga olyan habszerűen könnyű, akkor sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd újból keverjük össze.
    Ha vajjal készítjük, megkeményedik, ha margarinnal - akkor nem, de, mint tudjuk, a vaj egészségesebb a margarinnál. Dobozba téve, a hűtő aljában, a petrezselyem miatt, csak max. 3 napig tárolható. Ilyen veszély, azonban nem fenyeget, mert gyorsan elfogy. A konyak miatt, gyerekeknek nem adható.
    Amennyiben egyedül élünk, ez az adag felezhető. Ne fosszuk meg magunkat e különleges ízű és küllemű ünnepi fogástól.

    Békés ünnepet, jó étvágyat! * Véleményeket várok, megköszönnék! :)
 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
"Alvós" - éjszakai pogácsa...

  1. Az éjszakai pogácsa receptje. S, miért nevezem éjszakai pogácsának? No nem azért, mert van úgy, hogy a már elkészült pogácsát másnap éjszaka is lakmározom. Nem, de az összeállítás után a tésztát másnap reggelig hűtőben kell pihentetni :dr_103:

    Nagymamám régi, jól bevált receptjét, most és itt közre is adom. Azért szeretem, mert nem kell hajtogatni a pogácsának a nyers tésztáját. Csoda, mert az, hogy így is leveles, réteges lesz. Senki nem gondolná, hogy nem hajtogattam, de gyorsan, egyszerűen készítettem el. Ez pogácsa, finom, gyors az elkészítése és meg is fizethető.

    *
    Tudtad-e? Julianus barát is nehéz útja során huszonkét „hamu alatt sült” pogácsából élt. Sok más ősi mesénk kezdődik azzal, hogy a világgá ment hős hamuban sült pogácsával telt tarisznyával indult az ismeretlenbe. Legkorábbi belső-ázsiai eredetű népmeséinkben a hamuban sült pogácsa (a „hamvas pogácsa” vagy „turta”), nem a képzelet szülötte, hanem valóságos sütési technikára emlékeztet. Ezzel tarisznyázta fel a szegény ember fiait, amikor útra keltek szerencsét próbálni. Ezt osztotta meg meséink hőse az öreg koldussal és egyéb mesehősökkel. Több változata ismert és kedvelt „rágicsa”, fogyókúrázók messzire kerüljék el az illatozó, ízletes, beleharapásra készített pogácsákat.
    *
    Nosza, akkor „ugorjunk neki” ha már elhatároztuk, hogy POGÁCSÁT készítünk. A hozzávalók 10 adagra van kiszámolva. Igaz, hogy ez a változat NEM hamuban sült, de egyszerű gáz- vagy villanysütőben, tepsiben. De, hát változnak az idők, még cserépkályha sincs minden háztartásban... Így fahamu sem találtatik ;)

    A pogácsa tésztájának hozzávalói:

    0.5 kg finomliszt
    2 dl tejföl
    2.5 dkg élesztő
    0.5 dl tej(langyos)
    1 evőkanál (de inkább kevesebbet szórjunk, kóstoljunk, majd ízlésünk szerint adagoljuk)
    2 db tojásnak a sárgája
    25 dkg margarin, (vagy vaj, megsúgom vajjal finomabb)
    10 dkg reszelt sajtot a tésztába (ezzel még finomabb)

    A pogácsáink tetejére:
    2 db tojásnak a sárgája (ha szeretjük, belekeverhetünk kevés egész mákot, vagy őrölt fekete borsot, vagy magvakat – felaprított tök- vagy napraforgó, esetleg szezám magot. Ezt csak akkor, ha NEM reszelt sajtot szánunk a pogácsáink tetejére)
    Ha reszelt sajtot, akkor:
    20 dkg trappista sajt

    Elkészítése:
    A lisztet morzsoljuk el a margarinnal.
    Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, 2 db tojásnak a sárgáját, a tejfölt, sót, 10 dkg reszelt sajtot.
    Egy nagyobb tálban állítsuk össze a tésztát, a robotgépünk két bajuszkájával (dagasztó spiráljával).
    Lelisztezzük be, majd takarjuk le egy konyhakendővel éséjszakára tegyük be a hűtőbe. Jómagam a konyhakendő tetejére egy méretes fedőt is, biztonság kedvéért, nehogy kiszáradjon a tésztám.
    Másnap, amikor a tésztánkat kivesszük a hűtőből, egyszer dolgozzuk át, mert a teteje egy kicsit cserepes lesz.
    Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra, a tészta tetejét késsel vékonyan rácsozzuk be.
    Szaggassuk ki (lisztbe mártott) pogácsa szaggatóval, majd „söndörgessük” meg a pogácsáinknak az oldalát, hogy csinosak és magasak legyenek.
    Kizsírozott tepsibe tegyük egymástól kb. 2 cm-re. A tetejüket a tojásnak a sárgájával kenjük le, majd megszórjuk reszelt sajttal.
    180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük készre. Két gáz tepsivel lesz belőle.

    Tepsi mérete: 30x40 cm
    *

    *

    Jó kedvet az elkészítéséhez, jó étvágyat és jó kedvet a fogyasztásához!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
KÁPOSZTÁS LÁNGOS - az eredeti, a fantasztikus, a prima-primisszima..
  1. Több minden finomság van, amit ehetünk:cool:. Soha nem voltam híve a drágábbnál-drágább, mindenféle nációs, különleges ételeknek. Megmaradtam a jó magyar, ízes-finom lakmáknál :)
    Ma délután belém bújt a kis-ördög:dr_64:.
    Egyre duruzsolta, hogy KÁPOSZTÁS LÁNGOS, KÁPOSZTÁS LÁNGOS, KÁPOSZTÁS LÁNGOS...
    S, ezt addig, "hallottam", amíg a boltból hazatérve neki is ugrottam a KÁPOSZTÁS LÁNGOS elkészítésének.
    Meddig tartott? Elkészítése kb. 50 perc, + 1 óra kelesztése a tésztának - mennyi lett belőle? Kb. 11 db
    *
    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj 1 tojásnak a sárgája, 2 közepes nagyságú főtt burgona, 50 dkg reszelt fehér káposzta (nekem valamennyivel több volt), 4 evőkanál olaj, kevés zsír, őrölt fekete bors, pici cukor és só
    *
    Elkészítése: a káposztát a csoda gépemben (apró kockákra vágva) reszeltem le. A tepsibe kevés olajat tettem, majd beletettem az előzőleg lesózott, kinyomkodott káposztát, majd a tetejére kevés zsírt tettem. Betoltam a tűzhelyem grill-fiókjába és időnként fakanállal megkevertem. Nem állítottam a legforróbb fokozatra, olyan közepesre,nehogy megégessem. Így szép pirosra megpirult a káposztám.
    Természetes, hogy hozzá tettem a cukrot is, mivel azzal együtt megkaramellizálódott.

    A burgonyát meghámoztam, sós vízben (felkockázva) puhára főztem. Majd vizet leöntve, fedővel lefedve kicsit a gőzben hagytam. Majd krumplinyomóval átnyomtam (régi, nagyanyustól megörökölt masszív krumplinyomó - lehet irigykedni :rolleyes: ) - ilyet ma már nem gyártanak. Igaz, hogy "dög-nehéz", de a krumplit tökéletesen átpréseli.
    Az élesztőt fél deci tejben megfuttattam, kevés liszttel összedolgoztam pici cukrot is beletettem hogy felfuttassam. Majd, amikor már jó habos volt, akkor öntöttem az összepréselt/nyomott krumpliba, melyet liszttel, a felfuttatott élesztővel összedolgoztam, + 2 tojásnak a sárgájával, + sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjak.
    Ezek után belekavartam a dinsztelt káposztát, jól összedolgoztam.
    Két cipőt formáltam belőle. A tetejét megszórtam liszttel és konyharuhával letakarva kb. 1 óra hosszat hagytam duplájára kelesztődni.

    Lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra nyújtottam, majd tenyérnyi darabokat szaggattam belőle. Letakarva újabb 15 percig pihentettem, majd bő, forró olajban (a lányom kókusz-zsírban süti készre) de jó a zsír is, szép pirosra készre sütöttem.
    Zománcos lábasba papírtörlőt tettem, arra szedtem a lángosokat. Így az olaj/zsír valamennyire felitadódott.
    *
    Kérdésekre NEM:dr_4: válaszolok, hogy mennyit "pusztítottam" el belőle
    post_138861_20130823093506.jpg

    *
    G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Göngyölt palacsinta - virslivel,vagy darált sonkával, -párizsival töltve
  1. Mindnyájan ismerjük, sőt szeretjük is a különböző palacsintákat:dr_104:. Most viszont egy olyan palacsintának a receptjét szeretném elhíresztelni, mely nemcsak a gyerekek, de a felnőttek kedvencévé is válhat.:p
    Hozzávalók:
    - a szokásos módon összekevert palacsinta tészta, sóval, őrölt fekete borssal ízesítve, olajat belekeverve (jómagam tejet+szódavizet is teszek bele, nemcsak tojást -no abból keveset, mert megkeményedik a palacsinta tésztája és olyankor törik)
    - mirelit, v. üveges zöldborsó. A mélyhűtött zöldborsót jobban szeretem, kevés vízben megdinsztelem, pici zsíron - nem olajon! - Majd amikor már puha a zöldborsó, közé keverek sok-sok felaprított petrezselymet
    - baromfi-, vagy sertés virsli (ne feledjük lehúzni az esetleges műanyag borítást), majd vágjuk félbe - húsvéti ünnepek után, ha marad sonka (párizsival felszaporítva a mennyiséget), azt daráljuk le és azzal töltsük meg a még forró palacsintákat. Ne hagyjuk kihűlni, mert akkor menthetetlenül törik!
    - reszelt sajt
    *
    Most kezdődik a "varázslat". A palacsinta tésztájába belekeverem a puhára dinsztelt zöldborsót (a petrezselymet, az adja meg a friss, különleges zamatát, ízét), majd serpenyőben amilyen vékonyra csak tudom, kisütöm. Azért nem túl vastagra, mert akkor nem tudom becsavarni, s arra szükség van, mert
    - a félbevágott virsliket, vagy a megdarált sonkát (megdarált párizsival elkeverve) a még forró, készre sült palacsinta tésztába beletekerem és tepsibe teszem amibe előzőleg sütőpapírt teszek. A palacsinták sülnek, félbe vágott virsliket, v. a darált sonkát beletéve, a palacsintákat feltekerem és teszem is bele a tepsibe, szorosan egymás mellé.
    Amikor a tepsi megtelik, akkor szórom rá a reszelt sajtot
    és
    forró sütőbe téve, majd a hőt lejjebb tekerve, nehogy a sajt megégjen! Készre sütöm. Van aki úgy szereti, hogy a sajt ráolvad, van aki pedig úgy, hogy kissé megpirul. De vigyázni kell, mert könnyen megég, s akkor keserű és élvezhetetlen.
    Van amikor nem reszelt sajtot teszek a tetejére, hanem TOJÁSNAK csak a SÁRGÁJÁBA, belekavarok egy kevés tejfölt+sót+őrölt borsot+felaprított petrezselymet és azt öntöm a kész, tepsibe sorakozott palacsintákra.
    No akkor érdemes a forró tepsibe tolva megvárni, amíg kissé rápirul ez a tejfölös öntet.
    *
    Mit kínáljunk előtte?
    Természetesen paradicsom levest:hurra:. Színben és ízben is jól illik ehhez az ételhez.
    *
    Sok sikert az elkészítéséhez - jó étvágyat az elfogyasztásához!
    *
    No igen, ezekből a fotón szereplő palacsintákból - HIÁNYZIK - a puhára dinsztelt zöldborsó és a felaprított petrezselyem is :o - pedig a fentebb leírt recept csudi-csoda! :cool:
    krumplis%2Bpalacsinta%2B004.jpg








 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
FORRALT BOR + húsos zsíros kenyérrel
  1. Egy életre jegyezzük meg :cool: a forralt bor - :dr_4: nem azért FORRALT BOR, mert hosszú ideig forraljuk, bugyogtatjuk. :dr_4:Nem!
    Ha ezt tennénk, a bornak a zamata, s az alkohol tartalma is elillanna :dr_9:, de úgy, hogy ezeknek még bottal sem üthetjük a nyomát:rohog:

    Ebben a receptben az a jó, hogy az FORRALT BORUNK íze zamatos, s amikor a teli bögrénket felemeljük, már az illatától is ünnepi hangulatba kerülünk :). Hát, még akkor, amikor megízleljük ;) ?!
    No szóval, akkor plajbászt, papírt és jegyezzük:
    vegyünk elő egy nagyobb zománcos fazekat, melybe öntsünk 1 liter vizet, majd rakjunk bele 12 szem szegfűszeget + (jól megmosott) 1 egész narancsot és fél citromot darabokra vágva + 1 pohár cukrot + 4 kisebb fahéjrudat (ha többet tennénk, keserű lenne). Ha olyan "embereset " akarnánk készíteni, nagyon jó bele egy KEVÉS cseresznyepaprika (1 fél szárított darabnak a "héja", vagyis a szárított "húsa" csuma nélkül!), ettől kellemesen csípős lesz. Többet :dr_4: ne, mert akkor már nagyon égetné :rolleyes2: a "gigánkat" + 1 ici-pici őrölt szerecsendió (ettől olyan zamata lesz' - de a kevesebbnél is kevesebb, (még egy "lapos" késhegynyinél is), mert elronthatjuk :confused:

    Így, ezt a "keveréket" tegyük a tűzre (gázrózsára, v. villany tűzhely platnijára).
    Kevergessük, amíg a cukor elolvad. S, ennek a keveréknek valóban FEL KELL FORRNIA :cool:

    Amikor felforrt, s a cukor is elolvadt, akkor öntsünk hozzá 1 liter vörösbort (ha valaki a fehér bort szereti, akár azzal is elkészítheti) + no itt a lényeg: fél deci IGAZI rumot, nem ám holmi kommersz kutyulmányt, nem ám rum-utánzatot! Ezzel az "adalékokkal" értem ezalatt a bort + a rumot - már ne engedjük felforrni, csak és kizárólag FORRÓNAK kell maradnia :cool:
    Miért?
    Okot és indokot fent, az első mondatban leírtam.
    Leszűrve mérjük vastag falú bögrébe. Tartsuk melegen, mert biztos, hogy lesz jelentkező, aki repetáért "könyörög".
    *
    Mit kínálok mellé?
    Természetes, hogy zsíros kenyeret. De nem akármilyen zsíros kenyeret? Előzőleg az oldalast sózzuk be és bő zsírban a sütőben minden oldalát pirítjuk meg. Ezek után fűszerezzük be egész köménymaggal, gerezdekre vágott (de meg nem tisztított fokhagymával). Ennek oka van! Így a már zsírban megpiruló fokhagymánk nem ég meg, az ízét viszont kiadja.
    Kevés vizet teszünk az oldalas alá és fedjük le alufóliával. Egy idő után vizsgáljuk meg, hogy a hús a párolásban leomlik-e a csontról. S, ha igen, akkor a fóliát emeljük le a tepsiben "szenvedő" ;) oldalasról. Hagyjuk, hogy az oldalas zsírjára piruljon. S, közben sűrűn locsolgassuk a tepsiben összegyűlt illatos, ízletes zsírral.
    S, most jön az, ami eddig még nem volt: hegyes zöld paprikát (ha az erőset szeretjük) :o, ha nem, akkor sárga paprikát, ha más nincs, akkor kaliforniai paprikát negyedelve (csuma nélkül) rakjuk bele a fortyogó zsírba, a majdnem kész sült oldalas mellé :rolleyes:.
    No ettől olyan, de olyan ízt kapunk, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk (jól tudom, nem illő, de időnként muszáj ;) )
    Amikor a paprika (kissé és nem feketére sült), emeljük ki a fokhagyma gerezdekkel együtt. Tegyük külön kistányérra, van aki szereti :dr_104: az így megsült fokhagymát és paprikát.

    Amikor az oldalas szép piros színű és puha :cool:, a tepsit emeljük ki a sütőből. Amikor az a sült oldalas és a zsír is kihűlt, az oldalas csontjáról, kicsi ügyes késsel faragjuk le a húst, s ezt tegyük bele a zsírba. No ezt a hússal "gazdagított" zsírt hűtsük ki, de ne fagyasszuk le, mert akkor nem tudjuk a kenyérre kenni ;)
    No, EZZEL a húsos darabokkal gazdagított zsírral meg lehet ám kenni azokat a kenyérszeleteket! Szervírozhatunk mellé felszeletelt lila hagymát, csalamádét, hogy "emelje" az ünnep fényét :cool:
    *
    Egy-egy ilyen zsíros kenyér partyra hívjuk meg a barátainkat :dr_9:, s ekkor a forralt borból (is) készítsünk - nagyobb mennyiséget. Vegyük elő az "ördög bibliájának" kikiáltott kártyacsomagunkat és verjük a blattot, úgy emberesen :hurra:
    De van-e még aki emlékszik :o a régen oly sokszor játszott Malom játékra? Azt nem lehet elfelejteni, hogy volt ugye a "csiki-csuki" :p, mellyel az ellenfeleinket :mad: az őrületbe kergettük, mi pedig örömködtünk ezen :rohog: (ha nem is ilyen nyilvánosan, de magunkban biztosan ;) )

    De egy-egy ilyen "összeröffenés" jó alkalom arra is, hogy sztorizgassunk, tervezgessünk, s érezzük jól magunkat :dr_16::)
    Hiába no, szép ez a világ, pláne így és ilyen módon szervírozott ZSÍROS KENYÉRREL, no meg az ajánlatom első részében leírt FORRALT BORRAL :cool::):)
    *
    De a FORRALT BOR mellé jól illik zsíros kenyér helyett, a bundás kenyér, frissen sült tepertő friss kenyérrel, v. pogácsa, de finom a reszelt krumpli és liszt, só, tojás keverékéből kisült "matutka", de a lángos is.
    *
    Visszajelzéseket kérek, ki és mikor szánja rá magát fenti bűnök elkövetésére? :rohog:
    Addig is itt a fotó, lehet "nyálcsorgatva" gyönyörködni is:
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Zöld színű, ízletes körözött! - az új szendvics alap (nemcsak) - Húsvétra

top_6_664x0t1_ic.jpg

Ez a zöld színű körözött!

  1. Régi húsvétokra emlékezem.
    Nagymamám receptjét, hogy közre is adom, a húsvéti ünnepi vacsora, egyik „kellékeként”.
    Egyszerű, fonott kalácsot kenjünk meg a zöld körözöttel, csak úgy magában is friss, ropogós piros retekkel, de a tetejére vékony sonkaszeletekkel, vékonyra szelt kemény tojással nemcsak ízletes, finom, de újszerű, dekoratív ünnepi fogás. Az édes ízű fonott kalács a legjobb alap. Mert akkor az édeskés és a sós íz kiegészítik egymást, s olyan kulináris élményt kapunk, hogy ihajja-csuhajja :cool:

    A ’Zöld színű” körözött hozzávalói: 15 dkg vaj v. margarin, 20 dkg krémsajt (natúr) a legegyszerűbb, tömlős is nagyon megfelelő, 20 dkg tehéntúró, valamint 2 nagy csomó friss petrezselyem (felaprózva), legalább 3 gerezd fokhagyma szétnyomva, valamint 3/vagy 5 cl konyak, őrölt fekete bors és só–ízlés szerint.
    Elkészítése: egy mélyebb tálba a vajat keverjük habosra, (jómagam robotgépem 2 bajuszával, a dagasztó spirállal teszem ezt), majd apránként adjuk hozzá a krémsajtot, fokhagymát - dolgozzuk ki jól. Keverjük hozzá a finomra vágott petrezselymet és cseppenként, mintha majonézt készítenénk, - a konyakot. Amikor az állaga olyan habszerűen könnyű, akkor sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd újból keverjük össze.
    Ha vajjal készítjük, megkeményedik, ha margarinnal - akkor nem, de, mint tudjuk, a vaj egészségesebb a margarinnál. Dobozba téve, a hűtő aljában, a petrezselyem miatt, csak max. 3 napig tárolható. Ilyen veszély, azonban nem fenyeget, mert gyorsan elfogy. A konyak miatt, gyerekeknek nem adható.
    Amennyiben egyedül élünk, ez az adag felezhető. Ne fosszuk meg magunkat e különleges ízű és küllemű ünnepi fogástól.

    Békés ünnepet, jó étvágyat! * Véleményeket várok, megköszönnék! :)
*
HÁZI SAJT, TÚRÓ és KRÉMSAJT - készítése

  1. A vegákra is gondoltam!
    *
    Hogyan is készítsünk IGAZI házi sajtot és túrót?;)
    Vásároljunk 2 liter 3,5 %-os zsíros tejet
    2 db lédús citromot
    1 kávéskanál só
    (csak akad otthon;) a konyhánkban)

    No amikor mind ez mind megvan, akkor állandó kevergetés mellett forraljuk fel a 2 liter tejet. Azért kell kevergetnünk, hogy ne képződjék a tetején a föl.
    A 2 db citromot facsarjuk ki és a levét (megszűrve) keverjük el egy kiskanál sóval, majd öntsük a forrásban lévő tejbe. Azért írtam, hogy a citromot megszűrve öntsük a tejbe, mert kellemetlen dolog lenne, ha ráharapnánk egy-egy citrom húsának darabkájára.
    Tehát a keverésnél-kavarásnál:D tartottunk. Keverjük addig, de már csendesebb/kisebb fokon, amíg a tej össze nem ugrik.
    Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk állni amíg már nem olyan forró, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk, ha bármi módon a kezünkre loccsan a lé.

    Terítsünk a fazékra több réteg gézt vagy finom szövésű anyagot (pl. új Tetra pelenkát). Ezen az anyagon át (vagy írhatnám úgyis, hogy keresztül) - öntsük az összeugrott tejet. Az anyagnak a négy sarkát ügyesen fogjuk össze és kössünk egy kis batyut belőle. Egy lefordított lábasra helyezzük és egy nehéz tárggyal (pl. vízzel telt lábassal) préseljük le. A savótól megszabadított száraz sajtot Indiában panír-nak mondják.
    Ha ízesíteni akarjuk a sajtunkat megtehetjük zöld fűszerekkel, őrölt fekete vagy színes borssal, esetleg zúzott fokhagymával. Ízlésünk szerint fűszerezzük készítsük el. Hűtőben tároljuk, de ne fagyasszuk le, mert attól tönkre megy. Nyáron paradicsommal, paprikával, télen vékonyra szelt barna rozskenyérrel, forró teával - mennyei lakma.
    *
    TÚRÓ SAVANYÚ TEJBŐL
    Nyáron a megsavanyodott, télen a citromnak a levével (mint fent, csak sót ne tegyünk bele!) megsavanyított tejet langyosítsuk meg.
    Ettől megcsomósodik és kicsapódik a fehérje. VIGYÁZZUNK nehogy túlhevítsük. Akkor jó, ha "erősen" langyos, de még nem forró. Amikor látjuk, hogy a fehérje kicsapódott, akkor állítsuk meleg helyre a lábasunkat, hogy összegyűljön benne az olvadék. Amikor úgy lehűlt, hogy nem forrázzuk le magunkat, akkor öntsük át egy finom szövésű ruhával bélelt szűrőn.
    Csurgassuk le a savót úgy, hogy a bebatyuzott - szűrőben benne maradt olvadékot - csomózzuk meg, s úgy akasszuk fel egy nagy fakanálra, (két csomó közé dugjuk a fakanalat), hogy a savó a fazékba belecsepegjen. Ha túl száraznak találjuk, tejföllel nedvesítsük.

    (Jó tanács: ha nagyon savanyú volt a tej, öblítsük át hideg vízzel és újból csurgassuk át).
    Behűtve tejföllel, barna kenyérrel csudi jó vacsora, de gondoljunk arra, hogy milyen finom csuszát is készíthetünk a friss túróból.
    Amennyiben vegák vagyunk, akkor felejtsük el a megpirított, füstölt szalonna kockákat, amivel megspékelhetjük ízletes túrós csuszánkat.
    De készíthetünk a túróból körözöttet - pirosat, sőt zöld színű körözöttet is.
    Legközelebb leírom mindkettőnek az elkészítési módját.

    ;)
    A KRÉMSAJT :) is nagyon finom, amit friss tejszínből tudunk elkészíteni. A megvásárolt tejszínt szobahőmérsékleten (lefedve) savanyítsuk meg. Ez eltart(hat) akár két napig is. A megsavanyodott tejszínt töltsük finom szövésű ruhába, s a ruha négy sarkát összefogva akasszuk fel (mint előbbiekben írtam a túrónál). Így csepegtessük ki a "batyuból" a savót. Tömör KRÉMSAJT marad a zsákocskánkban.

    Jó étvágyat kívánnék, kilóink fel- és megszaporodásáért, - kérném :) a "sarokba állításom mellőzését" :rolleyes:
    *


 
Kenyér Lángos



Tészta hozzávalók:
fél kg liszt, fél csomag élesztő, 3 deci tej, só ízlés szerint.

Massza a tészta tetejére:
2 dl. tejföl, 1 dl. tejszín, 2-3 evőkanál olaj, 2 közepes fej vöröshagyma-apró kockára vágva, 3 gerezd áttört fokhagyma, 3 szelet kolozsvári szalonna, vagy ennyi bacon szalonna apróra vágva, izlés szerint só bors.
Ezeket összekeverjük.
Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk gáztepsi méretűre és megkenjük a masszával, a tetejét izlés szerint megszórjuk reszelt sajtal(trapista)
sütési fok: 190-200 fok, sütési idő: fél óra
 
Ezme saláta
Hozzávalók
4 nagy paradicsom (minél érettebb, annál jobb)

1 közepes kígyóuborka

1 zöldpaprika (erős)

1 pirospaprika (piros kaliforniai is lehet)

1-2 gerezd fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

fél csokor petrezselyemzöld

1 ek olívaolaj

fél citrom leve

1 evőkanál apróra vágott mentalevél

egy nagy evőkanál paradicsompüré

durvára darált chili (ízlés szerint adagoljuk, ha a zöldpaprika nagyon erős, el is maradhat – a törökök enyhén csípős paprikából készítik)

csipet só

Elkészítés
A paradicsomokat dobjuk forrásban lévő vízbe, egy perc elteltével vegyük ki, és hámozzuk meg. A paradicsomot aprítsuk fel olyan apróra, amennyire csak tudjuk.

A felkockázott uborkát, a szeletelt paprikát, a petrezselyemzöldet, és az apróra vágott hagymákat robotgéppel turmixoljuk pépesre, majd keverjük hozzá a paradicsomot. A mentát is keverjük a salátához, végül adjuk hozzá az ecetet, az olívaolajat, a chilit, a paradicsompürét és sózzuk ízlés szerint.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
 
llatos omlós csirkemell recept

A csirkemellhez
60 dkg csirkemell filé
3 db tojásfehérje
ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
5 evőkanál étkezési keményítő
4 dl napraforgó olaj
A mártáshoz
200 ml ketchup
0.5 dl balzsamecet
0.5 dl méz
3 ek szójaszósz
1 kk gyömbér(friss reszelt)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma(vagy póréhagyma)
ízlés szerint
Főtt rizs illik hozzá.

Elkészítési idő:15-30 perc
Elkészítés
1. A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őröltborssal ízesítjük.

2. A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

3. A szószhoz a hagymákat nagyon apró kockára vágjuk, a gyömbért lereszeljük és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés és igény szerint sóval, borssal ízesítjük.

A csirke mellé egy kis tálkában kínáljuk. Rizst főzzünk hozzá
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ezme saláta
Hozzávalók
4 nagy paradicsom (minél érettebb, annál jobb)

1 közepes kígyóuborka

1 zöldpaprika (erős)

1 pirospaprika (piros kaliforniai is lehet)

1-2 gerezd fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

fél csokor petrezselyemzöld

1 ek olívaolaj

fél citrom leve

1 evőkanál apróra vágott mentalevél

egy nagy evőkanál paradicsompüré

durvára darált chili (ízlés szerint adagoljuk, ha a zöldpaprika nagyon erős, el is maradhat – a törökök enyhén csípős paprikából készítik)

csipet só

Elkészítés
A paradicsomokat dobjuk forrásban lévő vízbe, egy perc elteltével vegyük ki, és hámozzuk meg. A paradicsomot aprítsuk fel olyan apróra, amennyire csak tudjuk.

A felkockázott uborkát, a szeletelt paprikát, a petrezselyemzöldet, és az apróra vágott hagymákat robotgéppel turmixoljuk pépesre, majd keverjük hozzá a paradicsomot. A mentát is keverjük a salátához, végül adjuk hozzá az ecetet, az olívaolajat, a chilit, a paradicsompürét és sózzuk ízlés szerint.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
*
Kedves Szép Krisztián!
Elolvasva megköszönöm a receptet. Az egyetlen, amit nem tennék bele, pedig tudom, hogy nagyon sokan szeretik - kivétel a mi családunk - a menta levél...
De nagyon szeretem a zelleres-vöröshagymás-ecetes krumplisalátát is. Különösen fasírt mellé.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kenyér Lángos



Tészta hozzávalók:
fél kg liszt, fél csomag élesztő, 3 deci tej, só ízlés szerint.

Massza a tészta tetejére:
2 dl. tejföl, 1 dl. tejszín, 2-3 evőkanál olaj, 2 közepes fej vöröshagyma-apró kockára vágva, 3 gerezd áttört fokhagyma, 3 szelet kolozsvári szalonna, vagy ennyi bacon szalonna apróra vágva, izlés szerint só bors.
Ezeket összekeverjük.
Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk gáztepsi méretűre és megkenjük a masszával, a tetejét izlés szerint megszórjuk reszelt sajtal(trapista)
sütési fok: 190-200 fok, sütési idő: fél óra
*
Kedves Krisztián!
Ez az, ami nagyon tetszik :dr_104: - ez az én világom...
KÖSZÖNÖM, köszönjük - a recepted
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Banánból – chips!

Megfizethető és igazi meglepetés önmagadnak, a családnak, sőt még ajándékba is adhatod egy szép színes dobozban.
Hogyan készítsd el?
Támadj le 6 db szép sárga színű banánt. A héjuktól megfosztva, forgasd bele 2 db citromnak a levébe, majd éles késsel szeleteld fel a banánokat, minél vékonyabbra.
Tedd a sütőbe, és SZÁRÍTSD 50 fokon kb. 2 órán keresztül.
Sűrűn nézd meg, nehogy megégjen!
Félidőben forgasd át a szeleteket. Ha a színük világos aranybarna, akkor kész, akkor vedd ki a tepsit a sütőből.
(Ha túl sokáig sütöd, nem ropogós, hanem rágós lesz).
A tepsiben, a sütőpapíron hagyd kihűlni.
Nem kell a hűtőbe tenni!
Négy napig fogyasztható, jól záródó kekszes dobozban téve. Az is igaz, hogy télen és nem nyáron készítettem, fogyasztottuk, nekünk nem tartott ki négy napig sem :rohog:
U.ezzel a módszerrel készíthetsz majd friss, új sárgarépát is, azt csak citromlével permetezd be és úgy tedd a sütőbe, vékonyra szelve, szárítsd – chipsnek.
Készítettem már zellerből chipset, igaz, ez a fajta zöldség – sót kívánt. Finom és ízletes, legfőképpen egészséges.
Megismételem: ami finom, ami jó - az vagy hízlal, vagy erkölcstelen. A banán chips az előbbi csoporthoz tartozik, hízlal. :(

upload_2017-3-6_12-33-59.jpeg
 
Oldal tetejére