A hét, amely megrengette Amerikát - Trump elnök első 168 órája

Nem mondhatni, hogy sokat totojázott a 45. amerikai elnök: a pont egy héttel ezelőtti beiktatása után pár perccel már be is jelentett egy intézkedést.

Azóta tudjuk, kivizsgáltatná a választást, katonai törvénykezést vezetne be Chicagóban, ráadásul általa ismerkedhettünk meg az alternatív tény fogalmával. És ez nem minden. Az amerikaiak sok más mellett a tacójuk és az avokádójuk miatt is dühösek Trumpra.

Amióta mérik, azaz az ötvenes évek óta, amerikai elnök nem kezdett ilyen alacsony népszerűséggel. A Gallup mérése szerint ugyanis Donald Trump 45 százalékon indított, míg például Barack Obama 2009-ben 67 százalékkal költözött be a Fehér Házba. Ettől még Trump lehetne akár jó elnök is. Első elnöki hete azonban sokkal inkább nyugtalanító, mint biztató jeleket hozott.

Nézzük előbb csak az apróbbakat: Trump szóvivője saját jelszavát twittelte ki, maga az elnök pedig gmailes postafiókot adott meg Twitter-fiókjának biztonsági elérhetőségéért, bár ezt később átvitték a biztonságos Fehér Ház-mailtartományba. Közben biztonsági szakértők kritizálják, hogy még mindig a civil androidos telefonját használja, stábjában pedig sokak használnak privát e-mail-címeket. Eközben Orwell 1984-e vezeti az amerikai könyveladási listákat.

Foglaljuk össze azonban Trump első hetének kvintesszenciáját:

- Bevezette a közbeszédbe az alternatív tény fogalmát, ami a hazugság eufemisztikus megnevezése.

Rakétavédelmi rendszert épít ki az Iránból és Észak-Koreából érkező esetleges támadások ellen – ez a hír a beiktatása után percekkel már kint volt a Fehér Ház honlapján.

- Bejelentette, hogy kivonul a Csendes-óceáni Partnerség (TTIP) kereskedelmi megállapodás tárgyalásából, amit Kanada úgy kommentált: akkor az egész terv halott. Újratárgyalná, Amerikának kedvezőbb feltételekért az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, a NAFTA-t is.

- Aláírt egy rendeletet, amely alapján az Obamacare visszavonásán dolgozik, ezzel Trump a biztosítók helyzetén könnyít egyelőre, bár az egész törvényt csak a Kongresszus vonhatja vissza. Trump terveiről még nem tudni, korábban arról beszélt, azt akarja, hogy mindenkinek legyen biztosítása, ami a republikánus állásponttal szembemegy.

- Kitöröltette a Fehér Ház honlapjáról a globális felmelegedésről, LMBTQ-ról és állampolgári jogokról szóló híreket.

- Olyan rendeletet fogadott el, amely megtiltja, hogy azok a civil szervezetek, amelyek családtervezéssel foglalkoznak és ügyfeleik számára az abortuszt is lehetőségként említik, szövetségi támogatásban részesüljenek. Ezeknek a csoportoknak választaniuk kell: továbbra is részesülni kívánnak szövetségi juttatásban és semmilyen formában nem említik az abortusz lehetőségét az általuk segített nők számára, vagy pedig más források után néznek.

- Elkezdte a felkészülést a falépítésre mexikói határon, azaz hónapokon belül elkezdődhet az amerikai gyoda építése. A fal építését a mexikói árukra kivetett 20 százalékos importvámból fedezné, bár nem sokkal azután, hogy ez az ötlet napvilágot látott, azt már csak az egyik lehetőségként sorolták fel. Főleg, miután kiderült, hogy az amerikaiak kibuktak, amiért a tacójuk és az avokádójuk jelentősen megdrágulna. Mexikó amúgy közölte: nem akarja megfizetni a falat.

- Megkezdte a muszlim bevándorlás előkészületeit – Trump szerint nem tiltás, csak szigorítás várható bizonyos országokra nézve. A tervek szerint felfüggesztik bizonyos országokból, mint pl. Szíria a menekültek beengedését, valamint a vízumkiadást is.

- Újraindította a Dakota Access Pipeline olajvezeték programot, amit a tiltakozások hatására Obama felfüggesztett. Trump ráadásul egy másik olajvezeték hibernált megépítését is kilátásba helyezte. "Nagy általánosságban környezetvédő vagyok", mondta az elnök, de nyomban közölte is: "most azonban teljesen a lovak közé van dobva a gyeplő". A Dakota Access Pipeline ellen hatalmas, ezreket érintő tiltakozás zajlott többek közt a meskwaki és dakota indián törzs leszármazottai körében, mert a tervezett csővezeték nyomvonala egykor szent földjeiken vezet át. És akkor a környezetvédelmi aggályokról még nem beszéltünk.

- Szájkosarat rakott azon állami tudósokra, akik a globális felmelegedés eredményeit szeretnék közzétenni, befagyasztotta a támogatásokat és kifizetéseket.

- Belengette, hogy Chicagóban bevezetik a hadiállapotot a városban uralkodó közbiztonság, és a romló bűnügyi statisztikák miatt. 2017 első 22 napján ugyanis 40 gyilkosság történt a városban.

- James Comey FBI-igazgató maradhat a posztján, véletlenül épp ő segítette Trumpot az kampányban Hillary Clinton e-mail-szerverei ügyének felmelegítésével.

Trump színre lépése is beindított pár folyamatot: lemondott a külügyminisztérium vezető diplomatáinak zöme, miközben a külügyminiszter-jelölt Rex Tillerson az épületben tárgyalt. James Mattis védelmiminiszter-jelölt pedig sietett megnyugtatni Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról, hogy Amerikának fontos a NATO, mert Trump a kampányban ezzel ellentétes kijelentéseket tett.

image.aspx

© AFP / Nicholas Kamm
Tervekkel is jól áll Trump: kivizsgálná a választást, szerinte 3-5 millió illegális szavazat lett leadva. Még mindig nem kizárt, hogy átköltözteti az USA izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jerzsálembe, ami akár azzal is járhat, hogy a palesztinok visszavonják Izrael elismerését, ezzel 25 év palesztin-izraeli békefolyamata mehet a kukába.

A New York Post publicisztikája szerint Trump az amerikai nemzetállamiságot nyomatékosítja. De a jó amerikai nacionalizmus nemcsak a nép jelentőségének, hanem az ország történelmének, intézményeinek és alapelveinek jelentőségének kiemelését is jelenti (Trump azt mondta, Washingtonból a hatalmat visszaadja a népnek). Utóbbi értékek viszont feltűnően hiányoznak Trump retorikájából, és feltehetően a világlátásából is. A beiktatási beszédében egy szóval sem említette a demokráciát, amit főleg az orosz média értékelt.

Dercsényi Dávid

trump2.jpg
 
Hát az avokádót én is szeretem, de bevallom ritkán eszem mert hiába hogy a magam magyar fogalmai szerint sokat keresek, de már az eddigi árát is drágállottam. Semmiképp se örvendenék neki ha még feljebb menne az ára.
 
Sokkal több eseményében már az előválasztások idején benne voltak a titokszolgák, miről beszéljen. S lám az élet vissza igazolja az előrelátását? Gondolkozz ne csak nézd az eseményeket, ha nem érted miről beszélek.... :(
 
Mikor ismerték el a palesztinok Izraelt? :o
Lemaradtam valamiről?
Talán összekeverte Egyiptommal. Egyiptom ugyanis elismerte Izraelt, cserébe mert Izrael visszaadta nekik a Sínai-félszigetet. (Szerintem hiba volt visszaadni...). Aztán emiatt ölték meg fanatikusok azt az egyiptomi elnököt aki ezen elismeréshez a nevét adta. (Mielőtt valaki félremagyarázná, nem a zsidók ölték meg azt az egyiptomi elnököt hanem azok a muzulmánok akiknek nem tetszett hogy Izraelt elismerte az elnök...)
 
Hát az avokádót én is szeretem, de bevallom ritkán eszem mert hiába hogy a magam magyar fogalmai szerint sokat keresek, de már az eddigi árát is drágállottam. Semmiképp se örvendenék neki ha még feljebb menne az ára.

A Lidlben éppen akciós, 279 Ft ;)

(Illetve nekem már van egy egész méretes, növekvő fa a lakásban, igaz azt még nem tudom mit csinálok vele, mikorra termő méretűvé növekszik :) :)
 
Küldd el az amerikaiaknak, ha már így kibuktak szegények azon, hogy nem tudják majd megfizetni :D
Simán meg tudom fizetni, szó nincs róla hogy ne tudnám, ehetnék akár minden nap 1 teljes font avokádót, még az se döntene anyagi pusztulásba. Tehát nem 1 darabot hanem 1 fontot.

Ugyanakkor viszont mégis drága, mert ha belegondolok e pénzt mi minden MÁSRA költhetném, ami nem olyan hogy 5 perces gyönyört okoz csak amíg eszem... Tudod szerintem mindenkinél van egy határ (pénzben mérhetőre gondolok) ami feletti ár esetén elgondolkodik a dolgon hogy kiadja-e rá, akkor is, ha amúgy simán képes kifizetni anyagi csőd nélkül. Tehát nem olyasmiről van szó hogy ki tudná fizetni NEHEZEN, s emiatt vacillál, hanem bár ki tudná fizetni KÖNNYEN, de az az összeg mégis akkora - azért a konkrét termékért, mert ez a határ terméktől függ! - hogy az ipse mégis alaposan megfontolja.

Nagyon röviden összefoglalva ilyenkor ilyesmi jár az emberke fejében:

—Oké, meg tudnám venni - de ÉRDEMES-E ennyi pénzért?!

Nos, az avokádó jelenlegi ára már nálam elérte ezt a szintet, ennyi, nem több. Simán megengedhetném magamnak, de ennyi pénzért már nem gyakran veszem meg, mert ez akkora summa hogy többnyire érdemesebbnek tartom másra költeni. Vagy csak úgy simán nem kiadni és megspórolni. Elvégre annyi minden mást is vehet az ember, sőt, akadnak olyan élvezetek is amik nem a gyomrunkon át érhetőek el...
 
Azért viszont bevallom, Trump sok intézkedése nekem se tetszik. Már kezdve a mexikói fallal is.

Ez olyasmi hogy nekem a mexikóiakkal nemigen van bajom. Kicsit túl macsók az én ízlésemnek, de nekem a legtöbb falusi magyar férfi is az, legalábbis amíg fiatal. Mert állandóan csak a kivagyiság, a mulatozás, a dínomdánom és ihaj-csuhaj... Na de szerencsére senki nem kényszerít rá hogy leereszkedjem a társaságukig. És csak egymás közt viselkednek így, ahhoz nyilván joguk is van, az meg az első szavamból kiderül úgyis hogy nem vagyok magam is "los mexicanos", s onnantól már semmi gond a viselkedésükkel az irányomban. És tisztességesen dolgoznak, szorgalmasak... Szóval ezt a mexikói-ellenességet Trump részéről olyasminek érzem ami rossz irányba tanúsított buzgóság!

Az se tetszik hogy üldözi a klímaváltozással kapcsolatos eredmények bemutatását. Bár nekem egyéni véleményem van a klímaváltozással kapcsolatban is, ami nem azonos Trumpéval, de a másik oldalával se... ettől függetlenül azonban semmi esetre se vagyok híve annak, hogy egy tudós nyilvánosságra ne hozhassa szabadon és félelem nélkül a véleményét vagy a kutatási eredményeit. Ezt teljes mértékben ellenzem, abszolút függetlenül attól hogy a véleménye azonos-e az enyémmel vagy ellentétes vele. Igazából ez az az intézkedése Trumpnak ami egyelőre a leginkább nem tetszik nekem.

Ami Izraelt illeti, ott azonban, hááát... Ott én Trumpabb vagyok Trumpnál is. Én azzal kezdtem volna hogy kijelentem: elismerem hogy Jeruzsálem teljes területe Izraelé! Ezokból, ha az izraeliek úgy döntenek hogy teljesen megszállják, az is az ő dolguk.
 
Azért viszont bevallom, Trump sok intézkedése nekem se tetszik. Már kezdve a mexikói fallal is.

Ez olyasmi hogy nekem a mexikóiakkal nemigen van bajom. Kicsit túl macsók az én ízlésemnek, de nekem a legtöbb falusi magyar férfi is az, legalábbis amíg fiatal. Mert állandóan csak a kivagyiság, a mulatozás, a dínomdánom és ihaj-csuhaj... Na de szerencsére senki nem kényszerít rá hogy leereszkedjem a társaságukig. És csak egymás közt viselkednek így, ahhoz nyilván joguk is van, az meg az első szavamból kiderül úgyis hogy nem vagyok magam is "los mexicanos", s onnantól már semmi gond a viselkedésükkel az irányomban. És tisztességesen dolgoznak, szorgalmasak... Szóval ezt a mexikói-ellenességet Trump részéről olyasminek érzem ami rossz irányba tanúsított buzgóság!

Az se tetszik hogy üldözi a klímaváltozással kapcsolatos eredmények bemutatását. Bár nekem egyéni véleményem van a klímaváltozással kapcsolatban is, ami nem azonos Trumpéval, de a másik oldalával se... ettől függetlenül azonban semmi esetre se vagyok híve annak, hogy egy tudós nyilvánosságra ne hozhassa szabadon és félelem nélkül a véleményét vagy a kutatási eredményeit. Ezt teljes mértékben ellenzem, abszolút függetlenül attól hogy a véleménye azonos-e az enyémmel vagy ellentétes vele. Igazából ez az az intézkedése Trumpnak ami egyelőre a leginkább nem tetszik nekem.

Ami Izraelt illeti, ott azonban, hááát... Ott én Trumpabb vagyok Trumpnál is. Én azzal kezdtem volna hogy kijelentem: elismerem hogy Jeruzsálem teljes területe Izraelé! Ezokból, ha az izraeliek úgy döntenek hogy teljesen megszállják, az is az ő dolguk.
Érdekes milyen a felejtés igen nagy részét Mexikónak Usa bitorolja
 
Ami meg Trumpot illeti és az abortuszt... Szóval érdekes hogy pont a vallásos buzgómócsingok (vagy akik vallásosnak hazudják magukat érdekből...) akarják állandóan MEGítélni és ELítélni a nőket az abortuszért, vagy szabad szexért, vagy akármiért! Nem hallották talán ezek a tiszteletre (nem...) méltó egyének azt ami megíratott: NE ÍTÉLJ HOGY NE ÍTÉLTESSÉL?! Minek képzelik ezek magukat, van talán igazolványuk és munkaköri kinevezésük Isten aláírásával a Mennyei Hivatalból, hogy nekik joguk van itt istent játszani, s bíráskodni a nők (vagy akárkik) felett?!

Mert ha gyilkosról van szó, oké, ítéljék el, nem akarok félni tőle. De hogy valaki mit tesz azzal ami a saját testében van... azzal nem veszélyeztet engem, a szeretteimet se, senkit se. Akkor meg mire fel játsszák itt a vizsgálóbírót?! Van annak a nőnek úgyis elég baja nélkülük is, nem olyan kellemes ám befeküdni a kaparóasztalra hogy valaki jópofizásból tegye, szórakozásból!

Rohadékok. Ez a véleményem ezekről az abortuszellenzőkről, és ha emiatt megsértődnek leszarom, nekem akkor is ez a véleményem. Idióták a köbön. Az efféle abortuszellenző nőket talán érdemes volna jól megerőszakolni hogy terhesek legyenek, aztán meglátjuk, mennének-e abortuszra... Szerintem 99%-ban vizet prédikálnak de bort isznak.
 
Ami meg Trumpot illeti és az abortuszt... Szóval érdekes hogy pont a vallásos buzgómócsingok (vagy akik vallásosnak hazudják magukat érdekből...) akarják állandóan MEGítélni és ELítélni a nőket az abortuszért, vagy szabad szexért, vagy akármiért! Nem hallották talán ezek a tiszteletre (nem...) méltó egyének azt ami megíratott: NE ÍTÉLJ HOGY NE ÍTÉLTESSÉL?! Minek képzelik ezek magukat, van talán igazolványuk és munkaköri kinevezésük Isten aláírásával a Mennyei Hivatalból, hogy nekik joguk van itt istent játszani, s bíráskodni a nők (vagy akárkik) felett?!

Mert ha gyilkosról van szó, oké, ítéljék el, nem akarok félni tőle. De hogy valaki mit tesz azzal ami a saját testében van... azzal nem veszélyeztet engem, a szeretteimet se, senkit se. Akkor meg mire fel játsszák itt a vizsgálóbírót?! Van annak a nőnek úgyis elég baja nélkülük is, nem olyan kellemes ám befeküdni a kaparóasztalra hogy valaki jópofizásból tegye, szórakozásból!

Rohadékok. Ez a véleményem ezekről az abortuszellenzőkről, és ha emiatt megsértődnek leszarom, nekem akkor is ez a véleményem. Idióták a köbön. Az efféle abortuszellenző nőket talán érdemes volna jól megerőszakolni hogy terhesek legyenek, aztán meglátjuk, mennének-e abortuszra... Szerintem 99%-ban vizet prédikálnak de bort isznak.

félreérted és értelmezed a idézet ige verset
A biblia legnagyobb parancsa az élet védelme, ez fokozottan értelmezendő egy uj élet számára
Megértem felháborosodásod de nem értek egyet vele, viszont ajánlom hogy nézzél meg egy filmet amikor a kisgyermeket darabokban szedik ki az abortusz során, láthato hogy probál elhuzodni a kampok elől. Talán a film hatására megváltozik a véleményed.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,996
Tagok
615,343
Legújabb tagunk
AntonStype
Oldal tetejére