Merkel nyert

Legalábbis ezt mondta róla riválisa, Martin Schulz. A német választások legfőbb történései egy cikkbe összeszedve.

Bár a hivatalos, végleges eredményekre még várni kell, az exit pollok alapján a következőképpen alakul a német választás:

Eredmények

33 százalék a CDU-nak
20,6 százalék az SPD-nek
12,8 százalék az AfD-nek
10,6 százalék az FDP-nek
9,1 százalék a Linke-nek
8,9 százalék a Zöldeknek

Merkel nyert is meg nem is

Történelmi, negyedik ciklusát kezdheti a mai választások után kancellárként Angela Merkel. Merkel pártja, a konzervatív CDU-CSU továbbra is a legnagyobb erő a parlamentben, de sok szavazatot vesztettek 2013-ban elért eredményeikhez képest. Akkor 41,5 százalékon nyertek, mostani eredményük az exit pollok szerint viszont nem lesz több, mint 32-33 százalék. Ez összesen 8-9 százalék különbséget jelent.

Külön pofon, hogy szavazóik többsége valószínűleg az újoncnak számító, szélsőjobbos, menekült- és Európai Unió ellenes AfD-hez pártolt át. Sokak szerint Merkel menekültpolitikája vezetett idáig. – Azt hiszem, mindannyian kicsit jobb eredményre számítottunk – mondta beszédében a régi-új kancellár – de nem szabad elfelejtenünk valamit: elértük a választási célunkat, mi vagyunk a Bundestag legerősebb pártja.

Megosztott parlament

A Bundestag összetétele elég vegyes: a konzervatív blokk 239 helyre számíthat, a szocdemek 150-re, az AfD 93-ra, a liberálisok 77-re, a Linke 66-ra, és a Zöldek 65-re.

606x440_bonus-BUNDESTAG2017.jpg


– Egy nagy bukás után gyönyörű eredmény ez pártunk számára, felálltunk ebből a gödörből – mondta Christian Lindner, az FDP liberális párt vezetője 2013-as vereségükre célozva, mikor 4,8 százalékos eredményük arra sem volt elég, hogy bejussanak a parlamentbe.
Annyi bizonyos, hogy az AfD bekerülésével teljesen megváltozik majd az eddigi politikai térkép.

Kivel lesz a végén koalíció?

Egész Európában azt várják, hogy kiderüljön, ki lesz Merkel koalíciós partnere? A legvalószínűbb variáció, hogy a CDU a Zöldekkel és a liberálisokkal lép szövetségre, így hármuknak összesen 347 helye lenne a parlamentben. Ez bőven elég a többségi kormányzáshoz, mivel ahhoz 316 képviselőre van szükség. Ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció (a jamaikai zászló és a német pártok színei alapján nevezik így: CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld).

Az FDP és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a koalíció létrehozására a választást követő televíziós fórumon. Merkel szerint azonban nem lehet kizárni azt sem, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot.

- A számok azt mutatják, hogy “nincs leváltott nagykoalíció”. Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést “holnap újra meg lehet beszélni”.

Szélsőjobbos párt a parlamentben

“Sikerült, bekerültünk a német parlamentbe! – kezdte beszédét az AfD pártvezére, Alexander Gauland. Az Alternatíva Németországért nevű, eurószkeptikus párt 2013-ban alakult, de a 2015-ös menekültválság után zászlajára tűzte a menekültellenességet is, látható sikereket érve el ezzel. Elemzők előzetesen 8-9 százalékos eredményt jósoltak a pártnak, de ezt messze túlszárnyalták 13 százalékos eredményükkel.

- Ellenségeinknek azt üzenjük, öltözzenek melegen, mert el fogjuk őket üldözni, vissza oda, ahonnan jöttek – üzente Gauland Merkelnek, aki után valódi hajtóvadászatot akar indítani, és a menekülteknek.
Gauland egyébként maga is menekült, sok évvel ezelőtt az NDK-ból szökött át az NSZK-ba, ahol hosszú évekig élt menekülttáborban.

A szélsőjobb párt eredménye sokakat annyira felháborított, hogy a párt választási központjához vonultak, ahol “AfD hánynunk kell tőletek!’ és “Nácik, gyűlölünk titeket” rigmusokat skandáltak. A rendőrség közbelépésére is szükség volt.

A szocdemek otthagyják Merkelt

A CDU eddigi koalíciós társának, a Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét kancellárjelöltnek állító szociáldemokrata pártnak történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága. Az SPD 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalékuk után ez kifejezetten rossz eredmény, és még eddigi leggyengébb, 2009-es eredményük sem volt kevesebb, mint 23 százalék. Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak.

606x440_bonus-schulz.jpg


- Nem veszünk részt a koalícióban – jelentette ki később beszédében Schulz is. – Azért lettem pártelnök, hogy Merkelt leváltsuk, és mivel ez nem sikerült, most ellenzékbe kell vonulnunk. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ezt a lépést meg kell tennünk – mondta.

A német választás hatása Európára

Az Európai parlament elnöke, Antonio Tajani, és az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Donald Tusk egyaránt gratulált Merkelnek győzelméhez.- Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett – közölte Tajani, aki Twitter-üzenetében azt írta: “Dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében”.

Elemzők szerint Merkel győzelmével ismét megalakulhat az úgynevezett francia-német tengely, mely az Európai Unió fő iránymutatója lehet a következő években.

684x384_389785.jpg
 
A szélsőjobb párt eredménye sokakat annyira felháborított, hogy a párt választási központjához vonultak, ahol “AfD hánynunk kell tőletek!’ és “Nácik, gyűlölünk titeket” rigmusokat skandáltak. A rendőrség közbelépésére is szükség volt.

Azért nagyon halkan, udvariasan megkérdezném a "hőbörgőktől", hogy egy törvényesen, jogszerűen működő parlamenti pártot milyen alapon is "zaklatnak"!?
Annyira bájos, hogy az "ún." demokraták milyen sokszor élnek antidemokratikus eszközökkel...

Az viszont biztos, hogy Merkelnek nem lesz sima ügy a kormányzás bármilyen koalícióval. A CSU és a zöldek együtt.... húúú!
 
Nagyon halkan hallgass.
Vagy még lehet rókázni is.
Csatolás megtekintése 1566639
Már volt:dr_4:(jogszerűen működő)??:dr_64:
Na persze.
Úgy vélem, nem Te döntöd el, hogy egy párt jogszerűen működik-e, vagy sem. (Bár nagyon szeretnétek!) Gondolom, ha indulhatott a választásokon, bejutott a parlamentbe, és ott frakciót alakít, akkor jogszerűen és törvényesen működik. Ennyi. A többi túró. Hiszti. :D

Érdekes, hogy MO-on is volt olyan "közösség" (a Szabad (hahaha) Demokraták (hahaha) Szövetsége), amelyik betiltott volna jogszerűen és törvényesen működő pártot. Bájos.

Ja, még korábban volt olyan, amelyiknek ez sikerült is. (Kettő is: MKP, MSZMP).

Na persze, ismerős ez a mentalitás. ("Az a fasiszta, akire én azt mondom.")
 
Utoljára módosítva:
A szélsőjobb párt eredménye sokakat annyira felháborított, hogy a párt választási központjához vonultak, ahol “AfD hánynunk kell tőletek!’ és “Nácik, gyűlölünk titeket” rigmusokat skandáltak. A rendőrség közbelépésére is szükség volt.

Annyira bájos, hogy az "ún." demokraták milyen sokszor élnek antidemokratikus eszközökkel...
A tüntetés az antidemokratikus eszköz?
 
fych
Lehet teged nem zavar hogy a tortenelembe mar elofordult ilyen es sok millio ember halalat okozta
Igen sok ember ledobbent hogy van tamogatottsaguk.
Nemetorszag garanciat vallalt hogy meg egyszer nem lesz fasizmus, az egyesites ujbol megerositeset es garanciat adta hogy elkotelezettek a demokraciara.
Amennyiben ez felbrul meg egy vilaghaborura lehet szamitani.
Gondolom onkent dalolva fogsz jelentkeni ordas eszmek hirdetojenek. Egyet felejtesz el nem itt a Canadahunon adjal hangot a demokracia ellen.
 
Melitta , ahhoz , hogy ilyen elöforduljon nem is kell párt , elég egy jó kis háború a "demokrácia" jegyében , lásd Vietnám , Irak, Sziria ! Aztán amig a Német Törvékek nemtiltják be azt a pártott addig lehet ellene beszélni , hasonlóan mint Trump ellen . Amugy biztosan Putyin ezt is megheckeltze , mert az újságok már hetekkel a választások elött ezt hirdették :D.
Amugy ca. a 2/3-a az AfD vállasztoknak troccból , frusztráltságból vállasztott és nem az általad leirt dolgok miatt . Ha egy Kancellárnö olyant szóla TV müsorban 2 héttel a vállasztás elött mert az illetö hölgy panaszkodik az alacsony nyugdija miatt 40 évi munka után , hogy szerezen legközelebb egy új Bibliográfiát magának , hát kérlek az az utolsó subláda !! Le is esett a 40-röl mindjárt a 32%-ra ! NA ezért is vállasztanak olyan pártokat mert ott fent fogalmuk sincsen , hogyan nézznek ki a választó polgárok , nemhogy milyen napi problémákkal küzdenek !
 
Utoljára módosítva:
A képlet rendkívül egyszerű: ha egy kormány nem képes szavatolni állampolgárai biztonságát, nem képes védelmet nyújtani a terrorral, az erőszakkal (lásd pl. Köln), az anarchiával, a társadalmi konfliktusokkal vagy az elszegényedéssel szemben – a statisztikák szerint Dél-Európában 35-40 %-on áll a fiatalkorúak munkanélkülisége, ott tehát még nagyobb problémák várhatók –, ha tehát egy kormány nem képes az állam feladatkörét ellátni, mi több leépíti az államot, azt a kormányt az emberek idővel elzavarják; amennyiben mégis a helyén marad, az annak a bizonyítéka, hogy a hatalmat egy oligarchikus elit gyakorolja. Lehet itt ordas eszmékre hivatkozni, de illő lenne azt is végig gondolni, miféle okok vezettek ezen eszmék megjelenéséhez, és a nagy tömegek radikalizálódásához.
 
ufvarfy
Ez a problama keleti tobbel van, nehez atlepni a demokraciaba. Kelet nemetek eros nacionalista beidegzodessel gondoljak jobb lenne ha nem demokracia lenne....
 
Utoljára módosítva:
Ha egy Kancellárnö olyant szóla TV müsorban 2 héttel a vállasztás elött mert az illetö hölgy panaszkodik az alacsony nyugdija miatt 40 évi munka után , hogy szerezen legközelebb egy új Bibliográfiát magának , hát kérlek az az utolsó subláda !! Le is esett a 40-röl mindjárt a 32%-ra ! NA ezért is vállasztanak olyan pártokat mert ott fent fogalmuk sincsen , hogyan nézznek ki a választó polgárok , nemhogy milyen napi problémákkal küzdenek !
Sajnos, ez így igaz. Ezeket az időseket lehet 4 évig figyelmen kívül hagyni, egy választáson azonban egyenjogúak, az ő szavuk is ugyanannyit ér, mint bárki másé.
 
Hogy vállalhat egy fogalom (németország) garanciát?
Németországban nem fasizmus volt hanem nácizmus(nemzeti szocializmus)
Sajnos világháború németek nélkül is lehet...

Feltetel nelkuli megadas volt a vege a nagy oldoklesnek. A fasizmus nacizmus rokon lelkek ,parba jarnak es jartak. Garanciat az allam es az akkori vezetok adtak ami torvenybe van iktatva. Nemetorszag nem fogalom hanem valsosag 80 millio koruli emberekkel.
A nemeteknel kerult a parlamentbe ez a part hasonlo szelsoseges nezetekkel mint ano.
Isten ne adja hogy megegy vh. legyen Europaba. A magyarok nem fognak most se jol jarni mint egyik v.h.-ba se , szo kar tamogatni az ilyen ordas eszmeket.
 
Utoljára módosítva:
Feltetel nelkuli megadas volt a vege a nagy oldoklesnek. A fasizmus nacizmus rokon lelkek ,parba jarnak es jartak.
A nemeteknel kerult a parlamentbe ez a part hasonlo szelsoseges nezetekkel mint ano.
Isten ne adja hogy megegy vh. legyen Europaba. A magyarok nem fognak most se jol jarni mint egyik v.h.-ba se , szo kar tamogatni az ilyen ordas eszmeket.
Nem is támogatom.
 
A szélsőjobb párt eredménye sokakat annyira felháborított, hogy a párt választási központjához vonultak, ahol “AfD hánynunk kell tőletek!’ és “Nácik, gyűlölünk titeket” rigmusokat skandáltak. A rendőrség közbelépésére is szükség volt.

Azért nagyon halkan, udvariasan megkérdezném a "hőbörgőktől", hogy egy törvényesen, jogszerűen működő parlamenti pártot milyen alapon is "zaklatnak"!?
Annyira bájos, hogy az "ún." demokraták milyen sokszor élnek antidemokratikus eszközökkel...

Az viszont biztos, hogy Merkelnek nem lesz sima ügy a kormányzás bármilyen koalícióval. A CSU és a zöldek együtt.... húúú!
-
upload_2017-9-25_18-51-26-png.1566688


Kiss korrektura: AfD nem 12,8% hanem 12,6%.
Ugy is mondhatnám, hogy a választok 87,4% nem az AfD-re szavazott. ;)
-
Kedves fych, a vitaindito cikk hangneme az AfD-röl közel sem olyan sértö mind ahogy ennek a pártnak a tagjai nyilatkoznak másokrol és egymásrol.
-
Gauland például bekonferálta, hogy "ülldözni fogják Merkelt" amit a Frau Petry elvtársnö is soknak talált és kijelentette, nem hajlando belépni az AfD Fraktioba. A fraktio-vezetö erreföl ráförmedt, hogy lépjen ki a pártbol. Jol kezdödik.
-
Az is szokatlan, hogy a védelmedbe vett AfD csucs-jelölt ellen eljárás folyik népek elleni heccelés miatt, mert egy beszédében beigérte, az SPD politikusnö "eltakaritását", szo szerint: " .... und wir werden sie dann auch, Gott sei Dank, in Anatolien entsorgen können.“
-
Egyáltalán nem értem miért örültök ennek a pártnak? Orbán imádkozott Merkel gyözelméért és vajon miért? Mert az AfD feltett szándéka, hogy Merkelt egy vizsgálobizottság elé citálja és beakarja bizonyitani, hogy Merkel megsértette a német alkotmányt amikor Mo.-rol átvette a migratioban levöket.
-
Mondjuk azt, hogy Merkel valoban vétkezett, akkor nem 1.294 menekültet kell visszavenni Mo.-nak hanem 200.000-et. :(
 

Csatolások

  • upload_2017-9-25_18-51-26.png
    upload_2017-9-25_18-51-26.png
    10.9 KB · Olvasás: 248
A képlet rendkívül egyszerű: ha egy kormány nem képes szavatolni állampolgárai biztonságát, nem képes védelmet nyújtani a terrorral, az erőszakkal (lásd pl. Köln), az anarchiával, a társadalmi konfliktusokkal vagy az elszegényedéssel szemben – a statisztikák szerint Dél-Európában 35-40 %-on áll a fiatalkorúak munkanélkülisége, ott tehát még nagyobb problémák várhatók –, ha tehát egy kormány nem képes az állam feladatkörét ellátni, mi több leépíti az államot, azt a kormányt az emberek idővel elzavarják; amennyiben mégis a helyén marad, az annak a bizonyítéka, hogy a hatalmat egy oligarchikus elit gyakorolja. Lehet itt ordas eszmékre hivatkozni, de illő lenne azt is végig gondolni, miféle okok vezettek ezen eszmék megjelenéséhez, és a nagy tömegek radikalizálódásához.
-
A legjobb ha megnézed ezt a grafikont, mikor és hol történtettek terrorcsapások.
-
chartoftheday_4093_people_killed_by_terrorist_attacks_in_western_europe_since_1970_n.jpg

-
Örülök ha a tolokocsiban üllö Schäuble lenne a Bundestagspräsident akkor minden nap emlékezhetne az AfD arra, hogy legalább három német politikus lett már áldozata merényletnek, hogy ugy mondjam saját termés. Tudod, hogy mi történt Sollingenben? Hallottál a Hoyaswerdai terrorcselekményekröl? Tudod hány embert löttek le orvul az NSU tagjai? .... Hol volt akkor a Gauland? ki ellen, mi ellen protestált?
-
 
En ugy látom, hogy megváltozott nállunk is a pártok konstellatioja, nincs "nagy-koallitio", több párt fog kormányozni és lesz végre egy erös opositio az SPD személyébe.
-
No.-ba elég sokáig tartott amig egy szélsöjobboldali popularista párt bekerült a parlamentbe, a többi europai országok ezt már maga mögött tudják. Mo.-on egy ilyen vezeti a kormányt, és "biztonság" képen a masik jobboldali már ál a startnál.
-

En részben örülök neki, mert a parlamentben nem lehet ugy viselkedni mind az utcán, a Pegida-tüntetéseken.
A képviselökön felelöség van, a parlamentben mindent feljegyeznek, a hecceléseket, rasszista parolákat nem lehet elbagatelizálni.
-
De ami a legfontosabb, itt rögtön feleletet kapnak a kérdéseikre. Megvan a remény, hogy az extremistákat visszanyerjük. I hopp.
 
A legjobb ha megnézed ezt a grafikont, mikor és hol történtettek terrorcsapások.
Még egyszer mondom, az emberek többsége nem azért radikalizálódik, mert született náci, bolsevik, rasszista etc., hanem mert olyan környezetbe és élethelyzetbe kerül, amely előhívja a radikális (noha helytelen) reakciókat. Most olvasom, hogy a baloldali Macedón kormány 150 ezer bevándorlót akar betelepíteni az országba. A Balkánra! Európa legszegényebb vidékére, ahol a háború óta - azon háború óta, amelybe majdnem belesodródtunk - nem csillapodtak az etnikai konfliktusok, s csak idő kérdése, mikor lobban be újra a puskapor. Aki ezt nyugatról támogatja vagy motiválja, annak fogalma sincs, hogy mekkora a veszély. Na ilyen felelőtlen politikusokra nincs szükség! Az AfD-t a merkeli politika tette naggyá!
 
Melitta ez nemfedi a valóságot amit most állitasz !!! Mert ez egyáltalán nem olyan párt , mégha egy csomó hülye pali is van közötte , de hatattszik hanem nem igaz amit állitasz mert nem nácik !! Hogy hülyék az tutti , de nézzd csak meg honnét is jöttek , milyen pártokból és melyik országrészekböl ?! Aztán akik csak simán "konzervativok" azzok majd mind a sarokba lettek szoritva . De mióta is él ez a párt ?? Vagy 5-6 éve ugye ?! Mit is tettek a vezetö pártok mint CDU/CSU, SPD ennek leküzdésére ? Az általukk felvetett problémák megoldására , semmit ! Az égadta egy világon semmit , és Merkel asszony ma kijellentette , hogy ez az út pontosan ugyan ugy folytatodik uralkodása alatt mint eddig , változtatás nélkül , mert ez a helyes út !!! Akkor mi a fenéröl is beszélünk ?? Az SPD lecsuszott a 20%-ra amit már mint olyan , hogy nép párt nem is nagyon lehetséges , mert a nép elfordult lassan tölük . Nem a parlamenti székekért kell saherolni , hanem néha a válsztok szájára odafigyelni , a problémájukkal törödni arra megoldást találni . A legföbb probléma az ugynevezett "menekült ügy " , de a lényeg az iskolák állapota , a hiányzó nevelök , tanárok képzése , az iskolák renoválása az egészségügy javitása , erröl egyik sem beszélt , hogy csak a kikiáltó bajokat emlitsem , nem a képeskönyvbe való iskolákat kell meglátogatni , hanem mondjuk a Hessen tartományi bezárás elött állokat mely életveszélyesek , omladoznak , az ajtok ablakok rohadnak a tokkokból mert nincsen állitolag pénz a javitásra !! De a diétákak maguknak emelik mint a güzü !
 
A tüntetés az demokratikus eszköz, de amit ez a hisztis pukkancs banda csinált, annak semmi köze a tüntetéshez.
Mit szólnának mondjuk a zöldek, ha egy bevándorlásellenes csoport tüntetne az ő székházuk előtt, mindenféle válogatott sértéseket skandálva?

Volt már MO-on egy nagy ......, aki azt mondta, hogy aki a .... pártra szavaz, az hülye. El is vesztette a következő választást.
Többször elhangzott már: a választókat lehülyészni azért, mert választanak egyet a lehetőségek közül, eléggé khm... paraszt dolog. Igazából az a hülye, aki ilyet cselekszik. Majd ha betiltják a pártot, akkor lehet tüntizni, meg hisztizni. Addig - hogy stílusos legyek - arc súlyba, el lehet húzni onnan. (Csak nehogy meglepődjenek, ha pár keményebb tökű AfD szimpatoizáns kicsit "eljátszadozik" a tüntikézőkkel... :D )
 
fych
Lehet teged nem zavar hogy a tortenelembe mar elofordult ilyen es sok millio ember halalat okozta
Igen sok ember ledobbent hogy van tamogatottsaguk.
Nemetorszag garanciat vallalt hogy meg egyszer nem lesz fasizmus, az egyesites ujbol megerositeset es garanciat adta hogy elkotelezettek a demokraciara.
Amennyiben ez felbrul meg egy vilaghaborura lehet szamitani.
Gondolom onkent dalolva fogsz jelentkeni ordas eszmek hirdetojenek. Egyet felejtesz el nem itt a Canadahunon adjal hangot a demokracia ellen.
Nem hisztizni kell, meg köpködni, hanem végig kell gondolni, hogy miért szavaztak úgy sokan, ahogy.
A legrosszabb politika lehülyézni azokat, akik - egyes véleményvezérek szerint - nem úgy szavaztak, ahogy "illő".
Az nem járja, hogy csak akkor van demokrácia, mikor "egyesek" vannak kormányon, minden más esetben meg fasizmus van. Ezt az emberek már nem veszik be.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,802
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére