Ebben a városban 25 nyelven beszélnek

Yellowknife — A Vasárnapi Blikk új sorozatában a földkerekség legelzártabb településeit mutatjuk be, ahol az emberek valóban a világ végén élnek. A kanadai Yellowknife a világ legészakibb „nagyvárosa”. A település az északnyugati területek fővárosa, és mindössze háromezer kilométerre helyezkedik el az Északi-sarktól.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy egyike azoknak a lakott helyeknek, ahol a leghidegebb hőmérsékleteket mérik. 1947. január 31-én –51,2 Celsius-fok volt, de januárban átlagosan 17 napon át –40 Celsius-fok alá esik a hőmérséklet. Előfordult, hogy egyetlen nap alatt 24 centiméter hó esett a 20 ezres kisvárosra.

iy-ktkqTURBXy8zZTQ3OTc2MmQ5MjEzMWU5N2E3ODk0ZjZlMzY5NjJiYi5qcGVnkZUCzQJsAMLD
A környék teli van természeti szépségekkel / Fotó: Profimedia-reddot

Abban az esetben, ha valaki az északi fényekre kíváncsi, akkor Yellowknife tökéletes, ugyanis a világon a város egyike azoknak a helyeknek, ahonnan legszebb a látvány. Összesen két időszakban láthatóak a különleges fények: augusztus közepétől szeptember végéig, és november közepétől április közepéig.

ZjvktkqTURBXy8wMzNiYjM2MjNiMTcyODgyMjIzZDYyYzI1MWY5ZDI0OC5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Kevesebb mint 20 ezren élnek itt, de ők a világ minden tájáról jöttek / Fotó: Shutterstock

Jegesmedvéket is bőven lehet itt látni, az emberre is veszélyes vadállatok bemerészkednek a városba is, teljesen normális látvány, hogy a kocsisor előtt egy mackó kocog. A jegesmedvék megdézsmálják az élelmiszerraktárakat, feldöntik a szemeteseket, és emberre is támadnak, ha valaki rosszkor van rossz helyen.

A közlekedés a településen kívül amúgy is életveszélyes: az „utak” a legtöbb esetben jégpáncélok, amelyek a nehezebb járművek alatt bármikor beszakadhatnak. Ennél még nagyobb veszélyt jelent az alkohol: évente többen meghalnak amiatt, hogy kapatosan indulnak el a kocsmából hazafelé, és az úton megfagynak.

fMLktkqTURBXy9lOTA2MTA1Y2JjNzk3OGViOTc0YWIzNjMyOTdmOThlYy5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Az északi fény különösen szép itt / Fotó: Profimedia-reddot

A városban 25 különböző nyelven beszélnek, köztük szerepel az angol, a francia, a filippínó, a vietnami, a német és az inuit. A lakosság igen fiatal, és itt mindenki megtalálja a számítását. A hihetetlen hideg és a viszonylag kevés szórakozási lehetőség elviselése remek fizetésekkel jár. Egyszerű irodai munkával is átszámítva havi másfél millió forintot kereshet bárki, aki hajlandó az északi fagyban élni és dolgozni.

Indiánokról nevezték el

A város alapítása előtt egy indiáncsoport, a Dene-ek lakták a területet, akik rézből készült eszközökkel kereskedtek a sarkvidéken. A csoportot Yellowknife néven ismerik (sárga kés), vagyis láthatóan a város neve innen ered. Az őslakosok leszármazottai még mindig élnek a területen, habár nem nagy számban.

medve.jpg
 
Na, pont ez a kérdés jutott nekem is az eszembe. Lehet, hogy jégtömböket vágnak aztán importálják?:rohog: Egyszer láttam filmet valamilyen génbankról, amiben magvakat tárolnak a világ eldugott hideg helyén. Lehet,hogy itt van?
Rettentő cuki a jegesmedve. Talán ha esztelenül nem halásznák ki az élelmüket a profitéhes feldolgozók, a maci sem járna kukázni a városokba. :(
 
Utoljára módosítva:
Na, pont ez a kérdés jutott nekem is az eszembe. Lehet, hogy jégtömböket vágnak aztán importálják?:rohog: Egyszer láttam filmet valamilyen génbankról, amiben magvakat tárolnak a világ eldugott hideg helyén. Lehet,hogy itt van?
Rettentő cuki a jegesmedve. Talán ha esztelenül nem halásznák ki az élelmüket a profit éhes feldolgozók, a maci sem járna kukázni a városokba. :(
A Magtár a Spitzbergák szigetcsoporton van az Északi Jeges tengeren....:)
 
A Magtár a Spitzbergák szigetcsoporton van az Északi Jeges tengeren....:)
Nagyon aranyos vagy, hogy megírtad. Holnap után ha itthon leszek rákeresek a neten. Nagyon rég láttam róla a TV-ben egy filmet. Nem emlékeztem rá, hogy hol van de most érdekessé vált, hogy így ráírtál... Tényleg köszönöm! (már megbocsáss, de nagyon meglepődtem, hogy ennyire otthon vagy ebben a témában is, minden elismerésem :dr_175:)

Ui.: a szilvaaszalás sikerült, ha a körtére van spéci recepted, a megfelelő topikba írd meg.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,484
Tagok
615,607
Legújabb tagunk
Kortegon
Oldal tetejére