Happy Halloween!

A világ számos országában meghonosodott az angolszász eredetű ünnep, a Halloween.

Az elnevezés az angol All Hallows' Eve kifejezés rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, és valószínűleg kelta eredetű. A keltáknál ekkor, az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között félidőben ünnepelték az újévet.

Kezdődött az év "sötétebb" fele, amikor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élők között, és hogy e kósza lelkek ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban próbálták elijeszteni a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy kiengeszteljék a nyugtalan lelkeket.

Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített" lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.


A halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetről az óceánon túlra, akik magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is.

A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedők számára igencsak jelentős maradt. Az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik. Több országban a televíziók a kóbor lelkek éjszakáján horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyerekek képzeletét ragadja meg. Különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, és házról házra vándorolva "rémisztő" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt úgymond "zsarolnak" ki. A felnőttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság pedig éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások. Újabban halloween-programokat és partikat szerveznek. Néhány kísérteties hangulatú helyen boszorkányok szolgálják fel az italokat. A szellemek éjszakáján a borzongás szerelmesei a legkülönfélébb maszkokat öltik magukra, a gyerekeknek futó- és jelmezversenyt rendeznek.

Az ünnep alkalmából a Fővárosi Állatkert is készül halloween-programokkal a gyermekek számára.

„Nemcsak a kedvezmények, hanem a programok miatt is érdemes eljönni. Kedden Halloween Családi Játszóház lesz a Varázshegy, azaz a Nagyszikla belsejében, ahol családi tökfaragás, arcfestés, kézműves foglalkozás és sokféle izgalmas ügyességi játék várja a családokat” - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője.

Néhány településen töklámpás-szépségversenyt szerveznek, a Hősök terén idén is volt október utolsó szombatján Töklámpás Fesztivál, amely jótékonysági esemény is egyben. A budapesti gyermekvasúton október utolsó hétvégéjén és tegnap Halloween Expressz indult a jelmezbe bújt gyerekek számára.

halloween.jpg
 
Ny-Europaban ezek az unnepek regen leteznek, csak tik addig szociliaszmust epitettetek aprilis 4 unnepeltetek , nehogy mar a nyugat legyen a hibas, mert nem jutott at a vasfugonyon keresztul az unnepek.
a szocilizmusba is megvoltak a magyar unnepek pl volt halottak napja meg karacsony
te is eltel itt tudod hogy volt pl mikulal meg meg szentistvan is csak akkor atkereszteltek
meg volt husvet is

de nem voltak amerikai unepek akkor itt

De nem lesz bajotok ha eggyel tobb unnepet ultok meg, es ismertek meg mas kulturakat.

ez szep dolog de pl az europaba elo muszlimok se tartjak meg a karacsont meg a husvetot pedig azok is milyen szep unnepek
ez akkor nem jo
az pedig jo ahogy te megtartod pl a halaadast kanadaba mer az meg egy ottani unnep es csatlakozol a tobbseghez ami ott jo buli lehet
 
Ny-Europaban ezek az unnepek regen leteznek, csak tik addig szociliaszmust epitettetek aprilis 4 unnepeltetek , nehogy mar a nyugat legyen a hibas, mert nem jutott at a vasfugonyon keresztul az unnepek.
gondolkodtam ezen es szerintem nincs igazad

ezel azt mondod hogy ezek fejlet nyugati unepek amik nem jutotak be ide es hogy volt aprilis 4-e

igen volt meg volt november7 is de ezeket rank eroszakoltak es el is tuntek mindjart amikor elmentek az oroszok

es nem azer volt aprilis 4 meg november 7 hogy a viragarusok meg a boltok eladjanak kis muanyag aurora cirkalokat sok penzert

ezek a mostani uj unepek pedig azer vannak hogy penzt hozanak valakinek es nem eroszakkal hanem agymosasal jonnek be
 
pl igen
ha akarunk egy nagy orszagos unepet akkor van mibol valogatni pl a busojaras is ilyen
de nem arul pl a tesco buso alarcot mer azt nem lehet behozni kinabol mint a muanyag tokoket
Ez azért van, mert Kínába nem jutott el a busó álarcokra való igény. A kicsi kínai mindent legyárt és szállít, amit el lehet adni.
 
Ebben nem tudok veled egyet érteni.
Október 31-e Magyarországon a Halottak Napja, a reformegyházak ekkor emlékeznek a halottaikra, ahogyan a katolikusok november 1-jén, Mindenszentekkor....ezzel nem fér össze a jelmezes vigadás.
Ebben az országban már szinte senki nem tisztel senkit és semmit, legalább a halottaink kapják meg azt, emlékező, szeretetteljes csendben.
Tartsa mindenki a saját ünnepeit, én úgy gondolom.
Egyetértek veled. Az ünnepeknek hagyományuk van, azok nem úgy jönnek, hogy ma kihirdetik, miszerint jövő hónap második szerdáján dallal, virággal és tánccal ünneplünk. Ha az emberek nem érzik magukénak, akkor lehet hirdetni, de senki nem fogja ünnepnek érezni.
 
Utoljára módosítva:
Ha az amerikaiak névnapot fognak ünnepelni, én is meggondolom, hogy ünnepeljek az amerikai ünnepeken. Addig veszem, hogy mit ünnepelnek, mire emlékeznek, tiszteletben tartom, de tőlem idegenek.
 
Sajnalom ha az emlekezes unnepen nincs mire emlekezzel, mert jo par ezer canadai es ameriaki aldozta eletet Europaert a II.vh ban.
Itt megemlekeznek az elesett katonakrol akik a haborukban hunytak el.
Senkinek nem kotelezo az amerikai unnepeket megtartani.
De nem lesz bajotok ha eggyel tobb unnepet ultok meg, es ismertek meg mas kulturakat.

Ny-Europaban ezek az unnepek regen leteznek, csak tik addig szociliaszmust epitettetek aprilis 4 unnepeltetek , nehogy mar a nyugat legyen a hibas, mert nem jutott at a vasfugonyon keresztul az unnepek.

A hala adas az egyik legnagyob csaladi unnep. Meg a szegenyeknek is adnak egy pulykat fuggetlen atttol milyen vallasu. A betakaritas unnep otthon is ismert. Itt egy egesz orszag unnepli a munkahelyeken , a hajlektalanokat meghivjak vacsorara szallokra es politikusok ,szineszek es rengetegen mennek es szolgaljak fel a szegenyenek az unnepi vacsorat.
Ugy mellesleg ez egy canadai oldal , es nem csak a magyar unnepekrol emlekezunk meg hanem a canadairol is.

Tobbszor voltam en is segiteni etelt kiosztani szent este, egyszer az egesz csaladot ravettem menjunk segiteni, utana olyan jo buli volt hogy orakig beszelgettunk a hajlektalanokkal, a fiatalok tancoltak .

Ez nem majmolas. Mindenkinek nem art ha nyitott szivvel es szemmel jar, mert a bezarkozas a negativ hozzaallas nem tesz jot senkinek.

Annyira már megismerhettél az évek során, hogy nem vagyok szemellenzős.
DE....az én ünnepem magyar lévén október 31-én nem a Halloween, hanem a Halottak napja, amit eltérően pl. egyes latin kultúráktól, nem heje-hujával szokás ünnepelni.
 
Ha az amerikaiak névnapot fognak ünnepelni, én is meggondolom, hogy ünnepeljek az amerikai ünnepeken. Addig veszem, hogy mit ünnepelnek, mire emlékeznek, tiszteletben tartom, de tőlem idegenek.

Senki nem is kötelez téged rá hogy hallóvénezzél. Van talán ilyen állampolgári kötelezettség törvénybe iktatva Magyarországon?

Úgy látom a hallóvén ellen azok ágálnak leginkánbb akik emiatt sértve érzik a kereszténységet valami homályos megfontolásból. Ezek mondják azt is, ez az ünnep csak a pénzköltés miatt jött létre. Ebben biztos van sok igazság is, magam se tagadom, DE ez az érv teljesen igaz a keresztény ünnepek javarészére is már! A karácsony se szól másról már rég, a húsvét meg PLÁNE! Emlékszem gyermekkoromra amikor teljesen ismeretlen házakba is becsöngettek a gyerekek - gyakran én is nem tagadom - és még a haldoklókat is meglocsoltuk ha nőnek nézett ki, kizárólag azért, mert reméltük hogy kapunk majd PÉNZT...

Idővel nekem is gusztustalannak tűnt már az egész és abbahagytam, annyira bűzlött az anyagiasságtól. Ennél azért még mindig fényévekkel jobb a hallóvén. Legalábbis most még. Lehet hogy 50 év múlva nem így lesz, de MOST még...
 
de miert kelene importalnunk unepeket amikor van nekunk is eleg
KI importalja? Nem kell megtartani ha nem tetszik. Zard magadra az ajtodat ,nem fognak a gyerekek zaklatni.
Akinek kis gyereke van az orommel unnepli, mert a gyerekek nagyon szeretik. Te egy elmenytol batran megfoszthatod a gyerekedet, de miert is kene kovetni?
A betlehemezes tetszik? pityokasan fiatal gyerekek nem csokiert cukorert mennek hanem feldeciert.
 
ez az ünnep csak a pénzköltés miatt jött létre. Ebben biztos van sok igazság is, magam se tagadom, DE ez az érv teljesen igaz a keresztény ünnepek javarészére is már! A karácsony se szól másról már rég, a húsvét meg PLÁNE! Emlékszem gyermekkoromra amikor teljesen ismeretlen házakba is becsöngettek a gyerekek - gyakran én is nem tagadom - és még a haldoklókat is meglocsoltuk ha nőnek nézett ki, kizárólag azért, mert reméltük hogy kapunk majd PÉNZT...
...ez a hellovín azt jelenti hogy vadidegen lakásokba kell becsöngetni és csokit kérni? a karácsony és a húsvét pedig azt hogy ISMERŐSÖKHÖZ és ROKONOKHOZ ment, megy az ember...
melyik a lényegibb?
szerintem a család.
 
...ez a hellovín azt jelenti hogy vadidegen lakásokba kell becsöngetni és csokit kérni? a karácsony és a húsvét pedig azt hogy ISMERŐSÖKHÖZ és ROKONOKHOZ ment, megy az ember...
melyik a lényegibb?
szerintem a család.

Gyermekkoromban biztos hogy nem csak ismerősökhöz meg rokonokhoz mentek a gyerekek. Tapasztalatból tudom. Végiglocsoltuk az egész falut, vagy legalábbis amennyi belefért úgy nagyjából délután kettőig. Mindegy volt hogy ismerős-e vagy akkor láttuk életünkben először. Sőt, ha azt láttuk egy tök ismeretlen háznál hogy gyanúsan megmozdul a függöny, tehát otthon van valaki, de mégse nyit ajtót hosszas csengetésre se, akkor úgy éett bosszút állva rajta hogy egy darab szigetelőszalaggal leragasztottuk a csengő gombját, hadd szóljon folyamatosan, mi meg elmentünk onnét.

Az egész a pénzről szólt, semmi másról. Nem arról hogy ki ismerős és ki nem.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,648
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére