Íme az étterem, ahol biztosan tolvaj a pincér

C

CanadaHun

Vendég
pincer.jpg

Vacsoráznál olyan étteremben, ahol méregkeverő főzi az ételt és tolvaj a főpincér?
A helyzet persze nem ennyire súlyos a nagy-britanniai Cardiff börtönben, ahol a díjnyertes séf, Alberto Crisci ötlete alapján a nyilvánosság számára látogatható éttermet nyitnak. A személyzet tagjai maguk a bentlakók, természetesen az enyhébb büntetésért elítéltek. Szexuális bűncselekmények elkövetői például nem is dolgozhatnak ott.


Clink Cymru ez a börtönétterem neve, amit egy jótékonysági szervezettel alapított egy sztárszakács. Alberto Crisci, a hely megálmodója a londoni Mayfair negyedben lévő híres Mirabelle étterem szakácsa volt és a gasztronómiai körökben szintén ismert Marco Pierre White-nak dolgozott.


Minden ételt rabok készítenek és szolgálnak fel az egyébként rendkívül elegánsan berendezett étteremben. – Nincs semmi trükközés – mondta Crisci a Daily Mirror cikke szerint. – Az étkek alapanyagainak minősége és a felszolgálás is minőségi lesz – tette hozzá.


- Meg akarunk próbálni a saját lábunkra állni, de nem kívánunk konkurenciája lenni más éttermeknek. Afféle munkaközvetítőként működnénk, az itt dolgozó elítélteken próbálunk úgy segíteni, hogy visszavezetjük őket a minőségi munka világába, olyan eredményeket érhetnek el, amikre ők maguk és a családjuk is büszke lehet. Motivációt kapnak tőlünk, hogy a börtönből kikerülve visszailleszkedhessenek a társadalomba – mondta az ötletgazda sztárséf.


Ez az alapítvány és Crisci második ilyen étterme. Az új étterem szeptember 19-én nyílik meg, 24 szakács és pincér, 4 takarító dolgozik majd ott, mind börtönlakók. A cél, hogy később a minőségi vendéglátóhelyeken, híres éttermekben, hotelekben kaphassanak munkát, ne kelljen például gyorséttermeknél dolgozniuk.


Azok a rabok dolgozhatnak a börtönétteremben, akiknek már csak 6-18 hónap közötti idő maradt hátra a büntetésükből.
Igaz, az esetleges drog- és alkoholfüggőkkel, valamint a vezetőséggel hadilábon állókkal kapcsolatos gondokat még meg kell oldaniuk a munkába állás előtt.
 

klarissza4

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen ennék, mert mindenkinek meg kell adni az esélyt a javulásra, munkára, a megélhetésre.
Gondolom itt is ellenőrzik az ételek minőségét.
Itthon sem tudjuk, mit eszünk, az étteremben, ha nem látjuk az elkészítését.
 
T

Tar_nok

Vendég
Hogy kezdodik a bortonsef receptkonyve?

... Lopj ket tojast.

(regi vicc.)
 

jcsé

Állandó Tag
Állandó Tag
Leleményes. Mi minden lehet nevelő hatású és még profitálnak is belőle. Szívesen kipróbálnám.
 

mezkri

Állandó Tag
Állandó Tag
A statisztikák szerint a börtönlakók több mint fele visszaeső, nem hiszem, hogy újabb esélyt kellene nekik adni.
 
Oldal tetejére