„A földönkívüliek köztünk élnek, és félnek az atombombától”

Kanada egykori honvédelmi minisztere azt állítja, hogy az idegenek több ezer éve jártak a Földön, és még most is köztünk élnek. A kilencvenegy éves politikai veterán szerint a világ kormányai eltitkolják az idegenek létezését.

Paul Hellyer felszólította a világ vezetőit, hogy valljanak színt, és fedjék fel az összeesküvésüket. A veterán kanadai politikus szerint a kormányok eltitkolják az UFO-król gyűjtött adatokat és azt, hogy már négy különböző idegen faj is ellátogatott a Földre.

Kanada volt honvédelmi minisztere – aki 1963 és 1967 között töltötte be ezt a pozíciót – a Calgary Egyetemen tartott elődadásán szólalt fel az idegen életformák ügyében: „A közvélemény így vagy úgy egyszer azt fogja mondani, elnök úr, miniszterelnök úr, az igazságot akarjuk, és most akarjuk, mert ez befolyásolja a mi jövőnket” – hangoztatta Hellyer, aki szerint a kormányok felelőssége nyilvánosságra hozni az UFO-k látogatásaival kapcsolatos dokumentumokat.

A Mirror megjegyzi, nem ez az első alkalom, hogy a volt tárcavezető különös kijelentéseket tesz. A politikus 2005-ben állította először, hogy léteznek földönkívüliek, és több évezrede bolygónkra látogattak.

A Russian Todaynek korábban azt nyilatkozta Hellyer, hogy idegenek közöttünk is élnek a Földön. A veterán politikus szerint a földönkívüliek ugyanúgy néznek ki, mint mi, ezért észre sem vesszük, ha elsétál egy mellettünk. Hellyer azt is elmondja az orosz műsorban, hogy ő még személyesen nem találkozott idegennel, de egyszer látott egy UFO-t, amely leginkább egy csillagra hasonlított.

A politikus szerint az idegenek nagyon aggódnak, mióta az ember feltalálta az atombombát. Hellyer megemlítette, hogy a földönkívüliek attól félnek, hogy az ember újra használja a tömegpusztító fegyvert, amely nemcsak ránk, de másokra is veszélyt jelent a kozmoszban: „Nagyon félnek, hogy mi annyira hülyék leszünk, hogy újra elkezdjük használni az atomfegyvereket.”

Az egykori honvédelmi miniszter kijelentései azután láttak napvilágot, hogy a héten egy azonosítatlan tárgyat véltek felfedezni egy kamionon, amely az amerikai sivatagban haladt. A teherautót rendőrök kísérték, és egy nevadai benzinkútnál is látni vélték a konvojt. Az eset után találgatások kezdődtek, hogy mi lehet a kamionra erősített furcsa szerkezet. Többen úgy gondolják, hogy egy idegen űrhajót szállíthattak.




foldonkivuliek.jpg
 
(Ez a materializmus versus hit kérdés továbbra is offtopik itt, de úgy tűnik mindenkit érdekel, és a jelek szerint szándéka ellenére a moderátor sem tiltotta be, most már úgy tűnik így is marad. Erre alapozom a kezdeményezésemet, hátha "közmegelégedésre" befejezhető lesz az offtopik téma.)


Kivételes okból újra "kinyitom a kaput", mert mostani szöveged alapján lehetőségét látom, hogy szeretnél - vagy legalábbis hajlandó lennél - rajta "közlekedni". Elsősorban eddig felmerült tényezők felhasználásával, és adalékként egy kis új szempont behozatalával tudnék olyan kifejtést tenni, amitől azt remélném, hogy általa megértenéd, hogy miről beszélek én, és miről beszélsz te a materializmus versus hit témában. Arra is látok esélyt, hogy végül igazat adj nekem, de nem ez lenne a fontos, hanem hogy legalábbis odáig eljuthassunk: ne csak állítsd, hogy két malomban őrlünk, hanem valóban két malomban őröljünk - ez meglátásom szerint hatalmas eredmény lenne az eddigiekhez képest. Igénybejelentésed esetén megtenném ezt a kifejtést, valamikor az esti órákban tudnék rá időt szakítani.

Addig is, vagy attól függetlenül is beidézném tanulmányozásra azt a két szöveget-szövegrészt, amiből kiindult a "vita"-folyam. A szövegekbe most utólag beleteszek néhány kiemelést a figyelem ráirányítása végett.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-
BMEvegyész2 írta:
"Mi sem tudjuk, hogy miből, hogyan lettünk, csak hipotézisek vannak: idealisták és materialisták... No, és akkor melyik igaz? Hit kérdése csupán..."

ratalics írta:
"No nem... Éppen ellenkezőleg.
A hit elkerülése az igazság esélye. A materializmus nem egy hit, hanem a hit ellentéte, hiszen definitíve a hit elkerülésére való törekvés. Ezért van esélye az igazságot közelíteni. Mert vizsgál, tapasztal, valószínűsít - és amennyire lehetséges, bizonyít.
A hívés elkerülése nem a hit egyik fajtája, hanem a hit ellentéte.
A tudomány nem a vallás egyik fajtája, hanem a vallás ellentéte.
A materializmus jól-rosszul, de a világot vizsgálja, megismerni igyekszik. A hit pedig kitalációkra épül, azt a teret tölti be képzelettel, amiről nincs elég tapasztalat. Azért ez mégiscsak ellentétes tevékenység, és ez az ellentét fontos, nem mosható össze a két ellentétes cselekvés.
A materializmusnak egyre jobban bejönnek a jóslatai, ahogy fejlődik. A hitnek egyre kevésbé jönnek be a jóslatai, ahogy fejlődik - a materializmus.
"
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

És akkor egy kis adalék, érdemesnek tartanám hogy elgondolkodj rajta, és akkor talán nem is lesz szükség a későbbi kifejtésre. (Javaslom a figyelmes olvasást, mert továbbra is szabatosan, a tudományos témához adekvát tudományos stílusban írok, minden betűje fontos, még az ismétléseknek is.)

Vedd észbe, hogy bizonyos fogalmaknak (a köznapias mellett, de ez most mindegy) történetileg létezik tudományos és filozófiai használata, sokszor homlokegyenest ellentétes értelemmel, tartalommal. Azazhogy, a "természetes", tudományos értelmezésükhöz képest alkalmasint homlokegyenest ellenkező értelmet kapnak bizonyos fogalmak, amikor a filozófia felhasználja őket. Vedd észbe, hogy bizonyos fogalmaknak nem csak filozófiai használata van, sőt, nem is érdekes ma már a filozófiai használatuk, mert a filozófia talpa alól kicsúszott a talaj az adott területeken (is) - ugyanis vannak helyette szaktudományok, amelyek filozófiátlanul, világnézetietlenül vizsgálják a valóságot, vagy legalábbis az erre való törekvés a létük lényege, és egyre ügyesebb módszereikkel egyre ügyesebben megfelelnek ennek a törekvésnek, azaz a világnézetietlenségnek, és ez a világnézetietlenség egy lehetséges, többé-kevésbé (egyre többé) elérhető állapot.
Tehát vegyünk néhány kulcsfogalmat példaként. Gondolj bele, micsoda fényévnyi távolság van bizonyos, a témánk szempontjából érdekes kulcsfogalmak tartalmában aszerint, hogy tudományosan vagy filozofikusan használjuk ezeket.

- (tudományos) realizmus, realista módszer versus filozófiai realizmus/nominalizmus, realista világnézet
- (tudományos) materializmus, materialista módszer versus filozófiai materializmus, materialista világnézet

Gondolj bele, hogy a realizmus fogalma, ha filozófiailag használod, micsoda hajmeresztően pimasz ellentétben áll a fogalom "épelméjű" jelentésével szemben?!?!?! A realista világnézet (filozófia) ugyebár lényegében azt állítja alaptételében, hogy a(z anyagi) világ és annak minden általunk érzékelt jelensége irreális, és a világot szemlélő ember, pontosabban annak szelleme (!), illetve a "Világszellem" (!) a reális!!! A realista filozófia az idealizmus egyik fajtája (!!!), sőt annak állatorvosi lova, a platóni idealizmus alapján!!! (Maaaargiiit!!! Nooormááális?!?!?!) És hozzáteendő, hogy a nominalista filozófia pedig a realizmus egyik fajtája!!! (Maaargiiit!!!...) Tehát a Valóságosság Filozófiája mondja, hogy a világ névleges, és a Névlegesség Filozófiája mondja, hogy a világ valóságos!!! (Maaaargiiit!!!)
És akkor próbáld a magad számára is megfosztani (mert lehetséges megfosztani!) a materializmus fogalmát mindenféle rászennyeződött (a gyalázat, mit rákentek a századok) filozofizmustól, világnézetizmustól, és eljutsz a fegyelmezett, önkorlátozó (Occam borotvája) megismerési módszerig, amely nem állít axiómákat, amely nem tesz kijelentéseket az ismeretlenről, amely nem használ hiedelmeket, prekoncepciókat, amely kerüli (és egyre korrektebbül elkerüli) a hitet - mert ez a lényege, és teljesen indifferens tőle a filozófia, a világnézet, és akkor eljutsz oda, hogy a materializmus név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. A (tudományos) materializmus módszer definitíve a világnézet hiánya, ez a lényege, és ezt többé-kevésbé (egyre többé) meg is valósítja, egyre mélyebbre jutván a valós világmindenség megismerésében, egyre korrektebbül kizárva magából filozófiai atavizmusokat, anakronizmusokat, amely filozófiai-hiedelmi atavizmusok iránt lényegében indifferens (esetleg alkalmasint ellentétes, de lényege szerint indifferens, független) a (tudományos) materializmus módszer. A materialista módszer, azaz a (tudományos) materializmus le se köpi, a cipőjét se törli a materialista világnézetbe, mert se rokona se puszta őse se ismerőse - azaz, a (tudományos) materializmus (módszer) csak amiatt kénytelen alkalmasint viszonyulni a materialista világnézethez, mert bizonyos emberek folyton összeházasítani akarják vele, odadörgölvén az orrához a világnézeti hulla bűzhödt, oszló testét - de a materialista módszer nem nekrofil.
És gondolj bele, hogy a fogalmak filozófiátlan (tehát tudományosan definiált) használata legalább olyan jogos, sőt ma már jogosabb, hovatovább egyedül jogos, ellentétben a filozófiai használatukkal, amely ma már érdektelen, mert vannak tudományok a filozófia helyett, és ezen tudományok filozófiátlanul, világnézettelenül valóságosak, létezőek, alaplényegük szerint a valóság filozófiátlan, világnézettelen megismerésére törekednek, tehát éppen ez a lényegük, hogy filozófiátlanul teszik ezt, és ez a lényegük valóságos lényeg, nem tudod elvenni tőlük a filozófiátlanságra, világnézettelenségre törekvés lehetségességét, mert ez lehetséges - a Világmindenség eredendően filozófia nélküli, bármennyire megismerni is csak filozófia, világnézet nélkül van esélyünk. És igenis, (egyre inkább) lehetséges filozófia, világnézet nélkül vizsgálni a világot, mert megvannak ehhez a tudományos fegyelmezettség egyre korrektebb módszerei, amelyeket a valóság mibenlétéhez egyre korrektebbül viszonyuló tudományok egyre korrektebbül alkalmaznak, és ezen módszerek alaplényege, hogy nem állítanak axiómákat és nem hisznek, hanem az egyre korrektebbül megvalósított tabula rasa szándékával vizsgálják egyre korrektebbül a világot, különösen az úgynevezett természettudományok.
Történelmileg történt egy s más a tudomány és a filozófia fogalmaival, de ma a tudományos tudományrendszertan határozza meg a fogalmak jelentéstartalmát, és ezen jelentéstartalom szerint a tudomány akaratlagosan és fegyelmezett módszeresen indifferens a filozófiával, független tőle, sőt, éppen a filozófiátlanság a tudomány lényege, és ennek a lényegi módszere a materializmus, a materialista módszer - amely ugyebár indifferens a materialista filozófiától-világnézettől, sőt éppen ez az indifferencia a létének a lényege.
És nehogy azt mondja valaki, hogy ez játék a szavakkal, mert éppen annak a kikerülése, ahogy a filozófia pimaszul játszik a szavakkal.

......................................................

Hehe, ez még tehát nem az igénybejelentés esetére ígért kifejtés volt, csak a feleslegessé tételére való kísérlet. Elképzelésem szerint a "vita"-folyam szövevényeiből kibogozódva ennyiből is megérted, hogy én miről beszéltem, és miről beszéltél te, és esetleg eljuthatunk legalább oda, hogy valóban két malomban őröljünk. Mellékesen megjegyzem, horribile dictu!, ha eltekintünk attól, hogy te folyton olyan tartalmakat helyeztél bele az én mondandómba (és másokéba, de ez most mindegy), amit az nem tartalmazott, sőt esetleg az ellentét tartalmazta, akkor a látszat ellenére akár úgy is lehet értelmezni az eredeti mondandónkat, hogy egyetértünk, csak más aspektusát domborítjuk a témának, ami az én megfogalmazásomban ugyebár azt jelenti, hogy az általam mondottakat te a te aspektusod szerint akarod ábrázolni, pedig az nem megy [én pedig elavultnak ábrázolom a te aspektusodat, és mára túlhaladottnak az általad mondottak valóságát az adott megfogalmazásokban], lásd még tudománytörténet. Ugyebár eredetileg az történt, hogy én javítottalak, miszerint (közléseddel ellentétben) a világ megismerése, megismerhetősége nem hit kérdése. A hit kikerülhető, feltétlenül kikerülendő, és elég nagy hatékonysággal, "egyre 100%-közelibben", tehát lényegileg ki is kerülik - ez a materializmus (módszer) definíciója, alaplényege.

Lehetőleg legyen ennyi elég, az ígért kifejtéshez újra végig kellene menni az eddig történteken is, amit nyilván mindenki felettébb szeretne elkerülni - bár a nem érdeklődő számára csak egy kis görgetést kíván az egérrel.


".....a világ megismerése, megismerhetősége nem hit kérdése....." azt gondolom, ez a mondandód lényege.

Persze ehhez is kell egy fix pont, - hogy ne hit kérdése legyen a Világ megismerhetősége - mint amire Arkhimédesz is igényt tartott a következőkhöz:

„Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom a helyéről a Földet!”


Nevezetesen: létezik e a matéria, az anyag?

 
".....a világ megismerése, megismerhetősége nem hit kérdése....." azt gondolom, ez a mondandód lényege.

Persze ehhez is kell egy fix pont, - hogy ne hit kérdése legyen a Világ megismerhetősége - mint amire Arkhimédesz is igényt tartott a következőkhöz:

„Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom a helyéről a Földet!”


Nevezetesen: létezik e a matéria, az anyag?
"...létezik e a matéria, az anyag?" Az biztos, hogy valamiféle világegyetem létezik, és azt valami összetevő alkotja - amely összetevőt valamelyest ismerünk, és egyelőre anyagnak-energiának(-plusz vákuumnak...) nevezzük. A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit. A mikrovégtelenben pedig eljutottunk többtíz-féle elemi részecske viszonylag egzakt, viszonylag pedig határozatlan megismeréséig, és ki tudja még meddig lehet haladni még kisebb, "még elemibb" részecskék felé, vagy ellenkezőleg, találunk valamiféle valóban elemi részecskéket, ami alatt már valami más értelmezés jön - például a húrelmélet-féleségek, illetve valamiféle informatikai-holografikus értelmezése a mikrovilágnak...
Az biztos, hogy valamiféle világ van, mivelhogy gondolkodom, tehát vagyok, és ha én vagyok, az már egy minimum világ. Az is biztos, hogy a világot valaminek alkotnia kell, valamiből állnia kell.
Mondhatnám, abban is biztos vagyok, hogy ti, az itt fórumozók is léteztek, és nem csak a tudatom, a gondolkodásom virtuális kivetülései vagytok, de lehet, hogy megrónátok, hogy ilyen kijelentéseket tennem már a hit területe lenne. Esetleg erősíts meg, hogy valóban létező entitás vagy, és nem csak a tudatom emanációja, hehe - remélem nem csak képzelem a világot körülöttem, hanem valóban létezik.
 
"...létezik e a matéria, az anyag?" Az biztos, hogy valamiféle világegyetem létezik, és azt valami összetevő alkotja - amely összetevőt valamelyest ismerünk, és egyelőre anyagnak-energiának(-plusz vákuumnak...) nevezzük. A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit. A mikrovégtelenben pedig eljutottunk többtíz-féle elemi részecske viszonylag egzakt, viszonylag pedig határozatlan megismeréséig, és ki tudja még meddig lehet haladni még kisebb, "még elemibb" részecskék felé, vagy ellenkezőleg, találunk valamiféle valóban elemi részecskéket, ami alatt már valami más értelmezés jön - például a húrelmélet-féleségek, illetve valamiféle informatikai-holografikus értelmezése a mikrovilágnak...
Az biztos, hogy valamiféle világ van, mivelhogy gondolkodom, tehát vagyok, és ha én vagyok, az már egy minimum világ. Az is biztos, hogy a világot valaminek alkotnia kell, valamiből állnia kell.
Mondhatnám, abban is biztos vagyok, hogy ti, az itt fórumozók is léteztek, és nem csak a tudatom, a gondolkodásom virtuális kivetülései vagytok, de lehet, hogy megrónátok, hogy ilyen kijelentéseket tennem már a hit területe lenne. Esetleg erősíts meg, hogy valóban létező entitás vagy, és nem csak a tudatom emanációja, hehe - remélem nem csak képzelem a világot körülöttem, hanem valóban létezik.
Azert erdekes dolgok vannak a vilagban Horacio. (szabad fogalmazas tolem)
Ha Daniaban buzlik valami az nem azert van mert fingottam.:eek: Nem jartam Daniaban.

Szoval a tobb mint 3000 eves Kabbalah azt taniccsa hogy minden energia. Az anyag amit ismerunk, megfoghatjuk es erzekelunk ugyan annak az energianak a kulombozo frekvencian valo rezgese. Sot, ez az energia intelligens mert reagal a mi gondolatainkra.

Ismeros ez quantum fizikabol? Erdekes dolgok ezek az oregjeinktol......talan jobban oda kellene figyelni.
 
"...létezik e a matéria, az anyag?" Az biztos, hogy valamiféle világegyetem létezik, és azt valami összetevő alkotja - amely összetevőt valamelyest ismerünk, és egyelőre anyagnak-energiának(-plusz vákuumnak...) nevezzük. A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit. A mikrovégtelenben pedig eljutottunk többtíz-féle elemi részecske viszonylag egzakt, viszonylag pedig határozatlan megismeréséig, és ki tudja még meddig lehet haladni még kisebb, "még elemibb" részecskék felé, vagy ellenkezőleg, találunk valamiféle valóban elemi részecskéket, ami alatt már valami más értelmezés jön - például a húrelmélet-féleségek, illetve valamiféle informatikai-holografikus értelmezése a mikrovilágnak...
Az biztos, hogy valamiféle világ van, mivelhogy gondolkodom, tehát vagyok, és ha én vagyok, az már egy minimum világ. Az is biztos, hogy a világot valaminek alkotnia kell, valamiből állnia kell.
Mondhatnám, abban is biztos vagyok, hogy ti, az itt fórumozók is léteztek, és nem csak a tudatom, a gondolkodásom virtuális kivetülései vagytok, de lehet, hogy megrónátok, hogy ilyen kijelentéseket tennem már a hit területe lenne. Esetleg erősíts meg, hogy valóban létező entitás vagy, és nem csak a tudatom emanációja, hehe - remélem nem csak képzelem a világot körülöttem, hanem valóban létezik.

"A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit." (Idézet tőled.)

Hipotézist nyugodtan nevezhetjük magyarul - ha már magyarok vagyunk és ezt a nyelvet beszéljük - feltevésnek. S ha feltevésről beszélünk, akkor a mondatot nyugodtan kezdhetjük úgy, hogy "Azt hisszük..." és ha ezzel kezdjük mondandónkat, akkor átlépünk abba a mezőbe, ahol a gondolkodás és nem a tények az uralkodnak, és ha így a világról gondolkodunk, akkor a filozófiánál kötöttünk ki. S miután többes szám, ezért Te is magadénak vallod az idézetben leírtakat.

Megalkotjuk tehát magunknak - még ha mások feltevéseit fogadjuk is el magunkénak - saját világképünket más elemekkel együtt, amelynek vannak materiális, azaz materialista elemei és vannak hitbéli - alapvető tévedéseidnek egyikeként kiemelve: nem vallásos hitbéli, ami persze adott esetben (másoknál) előfordulhat - elemei is.

Ezért tartom (zűr)zavarosnak a filozófiáról írt véleményeidet, mert miközben az "azt hiszem"-eket emlegeted, valójában a filozófia, a világképed egyes mozaikjaid hozod ide, azokat, amelyek nem bizonyítottak - túlnyomórészt materialista mártással leöntött filozófiát felhasználva.

Mert a gondolkodás a világról mindenfajta elemeivel együtt egy világkép, ami a világról és benne az ember helyéről és szerepéről szól. És ezzel foglalkozik a filozófia. Ezért emlegettem neked, hogy a filozófián belül vagy keretében - as you like it - beszélhetünk idealista, materialista és még ezek különféle alcsoportokba sorolható ágazatairól. És ez nem a teológia, csak oda is átnyúlik. Gondolkodás a vallásról. Vallásfilozófia. Mint ahogyan van természetfilozófia is, amely gondolkodás a természetről. Ezt műveled alapjában véve. Tényekkel és feltevésekkel együtt.

Részint ezek miatti alapvető tévedéseidért, amelyben lényegében egyfajta matematikai-fizikai idealizmus is tükröződik - bár fényévnyire vagy Heisenbergtől - értelmetlen szerintem a további eszmecsere.

Magam, mint kétkedő kutató és materialista a tényeket fogadom el, a bizonyosságot, de nem tagadom meg a feltevések fontosságát sem, mert ez segít abban, hogy újabb tények keletkezzenek a feltevések valódiságának bizonyításakor. Ez természetfilozófia, amelynek alapja a materializmus, a dialektikus materializmus. Azaz nincs megtagadva a gondolkodás, mint tudomány úgy, mint a teológia sufniába űzött valami. Miközben magad sem csinálsz mást...

Másfelől meg inkorrekt vitapartnernek tartalak, aki meglehetős tiszteletlenséggel kezeli mások véleményét, ha az nem találkozik a tieddel egy idő után, úgy gondolván, hogy az belefér saját nézeteid védelmében. Ha már az érvek nem elegendőek... Ha már más azt nem hajlandó a magáénak tekinteni. Nos, én meg nem így gondolom, ezért kértelek, hogy tartsd tiszteletben az én véleményemet, miként én is azt teszem a tieddel. Ezen az alapon nyújtottam neked békejobbot, és elvártam, hogy arra legalább mondj valamit. Valamiféle reagálásod rá elmaradt későbbi válaszod szerintem pökhendi s ezt én a kinyújtott jobbkézre történt rácsapásként kezeltem és kezelem. És egyáltalán nem kommentáltam további eszmefuttatásaidat s úgy vélem, hogy a jövőben sem fogom, ha stílusodon nem változtatsz.

No, látom már, hogy majd gúnyosan felveted, miért érvelek, ha már lezártam a vitát? Nos, ez is egyfajta filozófia: "dialektikus idealizmus" - egyébként van ilyen is - idealista, mert a gondolkodás, tudatunk tükröződése, de végső soron dialektikus, mert (örökké) változó. :)
 
Utoljára módosítva:
"...létezik e a matéria, az anyag?" Az biztos, hogy valamiféle világegyetem létezik, és azt valami összetevő alkotja - amely összetevőt valamelyest ismerünk, és egyelőre anyagnak-energiának(-plusz vákuumnak...) nevezzük. A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit. A mikrovégtelenben pedig eljutottunk többtíz-féle elemi részecske viszonylag egzakt, viszonylag pedig határozatlan megismeréséig, és ki tudja még meddig lehet haladni még kisebb, "még elemibb" részecskék felé, vagy ellenkezőleg, találunk valamiféle valóban elemi részecskéket, ami alatt már valami más értelmezés jön - például a húrelmélet-féleségek, illetve valamiféle informatikai-holografikus értelmezése a mikrovilágnak...
Az biztos, hogy valamiféle világ van, mivelhogy gondolkodom, tehát vagyok, és ha én vagyok, az már egy minimum világ. Az is biztos, hogy a világot valaminek alkotnia kell, valamiből állnia kell.
Mondhatnám, abban is biztos vagyok, hogy ti, az itt fórumozók is léteztek, és nem csak a tudatom, a gondolkodásom virtuális kivetülései vagytok, de lehet, hogy megrónátok, hogy ilyen kijelentéseket tennem már a hit területe lenne. Esetleg erősíts meg, hogy valóban létező entitás vagy, és nem csak a tudatom emanációja, hehe - remélem nem csak képzelem a világot körülöttem, hanem valóban létezik.




 
Szerintem úgy hiszem, hogy az a véleményem, hogy meglátásom szerint a hipotetikus feltevésekkel megint mellékvágányra kanyarodtunk a beszélgetés fonalának egyenesében….
Egyszerűbben - kanyarodjunk már vissza az alaptémához - ha lehetséges!
 
"A makrovégtelenben bizonyos hipotézisek szerint az ismert Univerzum afféle Multiverzumnak a része, amiről persze alig-alig sejthetünk még valamit." (Idézet tőled.)

Hipotézist nyugodtan nevezhetjük magyarul - ha már magyarok vagyunk és ezt a nyelvet beszéljük - feltevésnek. S ha feltevésről beszélünk, akkor a mondatot nyugodtan kezdhetjük úgy, hogy "Azt hisszük..." és ha ezzel kezdjük mondandónkat, akkor átlépünk abba a mezőbe, ahol a gondolkodás és nem a tények az uralkodnak, és ha így a világról gondolkodunk, akkor a filozófiánál kötöttünk ki. S miután többes szám, ezért Te is magadénak vallod az idézetben leírtakat.

Megalkotjuk tehát magunknak - még ha mások feltevéseit fogadjuk is el magunkénak - saját világképünket más elemekkel együtt, amelynek vannak materiális, azaz materialista elemei és vannak hitbéli - alapvető tévedéseidnek egyikeként kiemelve: nem vallásos hitbéli, ami persze adott esetben (másoknál) előfordulhat - elemei is.

Ezért tartom (zűr)zavarosnak a filozófiáról írt véleményeidet, mert miközben az "azt hiszem"-eket emlegeted, valójában a filozófia, a világképed egyes mozaikjaid hozod ide, azokat, amelyek nem bizonyítottak - túlnyomórészt materialista mártással leöntött filozófiát felhasználva.

Mert a gondolkodás a világról mindenfajta elemeivel együtt egy világkép, ami a világról és benne az ember helyéről és szerepéről szól. És ezzel foglalkozik a filozófia. Ezért emlegettem neked, hogy a filozófián belül vagy keretében - as you like it - beszélhetünk idealista, materialista és még ezek különféle alcsoportokba sorolható ágazatairól. És ez nem a teológia, csak oda is átnyúlik. Gondolkodás a vallásról. Vallásfilozófia. Mint ahogyan van természetfilozófia is, amely gondolkodás a természetről. Ezt műveled alapjában véve. Tényekkel és feltevésekkel együtt.

Részint ezek miatti alapvető tévedéseidért, amelyben lényegében egyfajta matematikai-fizikai idealizmus is tükröződik - bár fényévnyire vagy Heisenbergtől - értelmetlen szerintem a további eszmecsere.

Magam, mint kétkedő kutató és materialista a tényeket fogadom el, a bizonyosságot, de nem tagadom meg a feltevések fontosságát sem, mert ez segít abban, hogy újabb tények keletkezzenek a feltevések valódiságának bizonyításakor. Ez természetfilozófia, amelynek alapja a materializmus, a dialektikus materializmus. Azaz nincs megtagadva a gondolkodás, mint tudomány úgy, mint a teológia sufniába űzött valami. Miközben magad sem csinálsz mást...

Másfelől meg inkorrekt vitapartnernek tartalak, aki meglehetős tiszteletlenséggel kezeli mások véleményét, ha az nem találkozik a tieddel egy idő után, úgy gondolván, hogy az belefér saját nézeteid védelmében. Ha már az érvek nem elegendőek... Ha már más azt nem hajlandó a magáénak tekinteni. Nos, én meg nem így gondolom, ezért kértelek, hogy tartsd tiszteletben az én véleményemet, miként én is azt teszem a tieddel. Ezen az alapon nyújtottam neked békejobbot, és elvártam, hogy arra legalább mondj valamit. Valamiféle reagálásod rá elmaradt későbbi válaszod szerintem pökhendi s ezt én a kinyújtott jobbkézre történt rácsapásként kezeltem és kezelem. És egyáltalán nem kommentáltam további eszmefuttatásaidat s úgy vélem, hogy a jövőben sem fogom, ha stílusodon nem változtatsz.

No, látom már, hogy majd gúnyosan felveted, miért érvelek, ha már lezártam a vitát? Nos, ez is egyfajta filozófia: "dialektikus idealizmus" - egyébként van ilyen is - idealista, mert a gondolkodás, tudatunk tükröződése, de végső soron dialektikus, mert (örökké) változó. :)
Nem igaz.
 
Na, vissza az alapokhoz,ezt üzenték kedvenceim,a pufókák.
Figyelnek minket,nagyon is vigyáznak ránk ,véletlenül se legyen "baleset" mert az az ő génállományuk bánja.

alien bush földönkívüli.jpg Crab1.jpg ferenc pápa idegenek földönkívüliek.jpg

Az evolucio így alakul

alien-evolution-6.jpg evolucio.jpg

A divat,főleg a cipődivat pediglen így alakul át

alien-heels-5.jpg

És a lényeg,a nagyfőnök ő lesz.

vatikán idegenek földönkívüliek ufo bukott angyal.jpg
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,567
Tagok
615,753
Legújabb tagunk
BertSutton
Oldal tetejére