1848. március 15-én történt

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, s 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított a pozsonyi diétán Kossuth Lajos által két nappal korábban beterjesztett felirati javaslat támogatására. Ez többek között a közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány megteremtését követelte. Erre március 19-én, a József-napi vásáron került volna sor, amit francia mintára reformlakoma követett volna Rákos mezején. Itt akarták ismertetni a javaslat alapköveteléseit forradalmi jelszavakká tömörítő Tizenkét pontjukat is, amelyet Irinyi József öntött formába. Március 14-én este azonban megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.


Március 15-én reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megváltoztatta a diétához intézett Tizenkét pont bevezetését, s politikai fellépésüket indokoló kiáltványt fogalmazott meg. A pontok szövegét a politikai röplap műfajához igazították, két pontot összevontak, és a szövegbe bekerült a politikai foglyok szabadon bocsátásának követelése. Ezt a kiáltványt olvasták fel a Pilvax kávéházban gyülekező ifjaknak, majd Petőfi elszavalta két nappal korábban írott, a március 19-i reformlakomára szánt költeményét, a Nemzeti dalt.

Ezután Petőfi és mintegy tíz társa a szemerkélő esőben elindult a Pilvaxból az egyetemre. Előbb az orvoskar hallgatóihoz, majd velük a politechnikum diákjaihoz, azután pedig együttesen a jogászokhoz vonultak. Minden helyszínen elhangzott a kiáltvány és a Tizenkét pont, Petőfi pedig elszavalta költeményét. A jogászok és az utca népének csatlakozásával mintegy kétezresre duzzadt, egyre lelkesebb tömeg Petőfi vezetésével átvonult a közeli Landerer és Heckenast nyomdához, a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca és a Szép utca sarkára.


Az ifjúság vezetői a nép nevében lefoglalták a gépeket, és cenzúrázatlanul nyomtatták ki a Nemzeti dalt, illetve a Tizenkét pontot. Ez utóbbi így szólt:

“Mit kíván a magyar nemzet.


Legyen béke, szabadság és egyetértés.


1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.


2. Felelős minisztériumot Buda-Pesten.


3. Évenkénti országgyűlést Pesten.


4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.


5. Nemzeti őrsereg.


6. Közös teherviselés.


7. Úrbéri viszonyok megszüntetése.


8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.


9. Nemzeti Bank.


10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.


11. A politikai státusfoglyok szabadon bocsátassanak.


12. Unió.


Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Kevéssel dél előtt Irinyi József személyesen osztotta szét a két röplapot, a szabad sajtó első példányait. A Tizenkét pont szövegén később kisebb változtatásokat hajtottak végre, az utolsó pontot így egészítették ki: “Unió Erdéllyel.”

A siker bátorságot öntött a kezdeményezőkbe, akik délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál nagygyűlést tartottak, majd az időközben tízezresre duzzadt tömeg a Pest városi tanácshoz vonult, s rábírta a tanács tagjait, hogy csatlakozzanak követeléseikhez. Forradalmi választmány alakult, majd a nép elindult Budára, a Helytartótanácshoz. Az óriási tömeg kíséretében érkezett választmányi vezetők: Nyári Pál, Pest megye alispánja, Rottenbiller Lipót, Pest város alpolgármestere és Klauzál Gábor, Csongrád vármegye követe adták elő a követeléseket. A sokaságtól megfélemlített Helytartótanács elfogadta a Tizenkét pontot, azonnal eltörölte a cenzúrát, és szabadon bocsátotta börtönéből a sajtóvétség és izgatás vádjával 1847-ben elítélt Táncsics Mihályt, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Ugyanezen a napon Pozsonyban az utolsó rendi országgyűlés alsótáblája határozatban jelentette ki, hogy Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatába beleérti az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítás és a teljes közadózás megvalósítását. Az országgyűlési küldöttség a főrendek által is elfogadott felirattal Bécsbe utazott V. Ferdinánd királyhoz

kokarda.jpg






 
"A szakadó eső dacára mintegy 10.000 ember gyűlt a múzeum elé, honnan a közhatározat szerint a városházához mentünk, hogy a tizenkét pontot magokénak vallják a polgárok is, és velünk egyesüljenek."

"A választmány legalább 20.000 ember kíséretében fölment Budára a helytartótanácshoz és előadta kívánatait. A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett."

"Ez volt március 15-ike. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre emlékezetessé teszik a magyar történetben. Események folytatásának ez közönséges volna, kétségkívül, de tekintve annak, a mi volt, kezdetnek, nagyszerű, dicső."

(Petőfi Sándor 1848-as naplójából)
 
"Ez volt március 15-ike. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre emlékezetessé teszik a magyar történetben.
(Petőfi Sándor 1848-as naplójából)
Azt nem szabad elfelejteni, mert így korrekt, hogy az ötvenes évektől szakaszosan, de a hatvanas évektől rendszeres iskolai ünnep és iskolai szünet kapcsolódott március 15-éhez. Fehér ing, kokárda, aradi vértanúk, Petőfi, Nemzeti dal, Táncsics kiszabadításának története, "a vértelen" forradalom, a gaz Habsburgok, Windisgratz, Haynau, a magyar szabadság eszméje, a levert szabadságharc stb., ez mind hozzátartozott az életünkhöz.

Így nőttünk föl, fontos ünnepnek tartottuk, s tartjuk ma is - március 15-ét nem a rendszerváltás, és még kevésbé a mai politikai helyfoglalók tették helyére a köztudatban.
Minap azt hallottam, hogy voltak olyan iskolák, ahol "tiltották" a diákok számára, hogy "utcára menjenek". Nem tudom hány éves volt a riportalany, ám a hetvenes években, nekünk nem tiltotta soha, senki. Nem kell túlzásokat hangsúlyozni, és abból általánosítani.

Nem állítom, hogy az elmúlt rendszerben, a szocializmusban minden rendben lett volna, de ma 2015-ben azért mégis az jut eszembe:
"... És mi mégis láncot hordtunk!..." csak módosítva: ... és mi mégis láncot hordunk.
Kb. 20 éve nem hordok kokárdát, körülvette valami számomra elfogadhatatlan népnemzeti felhang. Talán ma, ha felveszem, és elmegyek a Kossuth térre délután, megtisztulhat a viselése, és újra azt jelezheti, amit 1848-ban - az ország és az országban élők szabadságvágyát, ami összeegyeztethetetlen azzal a stílussal, amit az ország vezetése megenged magának.
 
Mit kíván Lackfi János? „Olyan hazát, hol hősi halálnál azért jobb pálya az élet”

A József Attila-díjas magyar költő, műfordító saját 12 pontja.



MIT KÍVÁN A MAGYAR NEMZET?

Olyan hazát, hol nem ugyanazt ismétli mindig a gramofon,
Olyan hazát, hol nem löknek a sínek közé a peronon,
Olyan hazát, hol az árvalányhaj s az árvalány is védett növény,
Olyan hazát, hol a keserű nem sors, hanem stampi tömény,
Olyan hazát, hol a legkisebb is számít, nem csak a legnagyobb,
Olyan hazát, hol nem agóniát jelent, hogy “köszi, megvagyok”
Olyan hazát, hol zsebről zsebre nem jár a nesze meg hoci,
Olyan hazát, hol összejön néha kis pénzből is a nagy foci,
Olyan hazát, hol nagykapu mellett nincs mindig okos kiskapu,
Olyan hazát, hol híd alatt nem tengődik más, csak lapu,
Olyan hazát, hol nem menő a fogjuk meg és vigyétek,
Olyan hazát, hol hősi halálnál azért jobb pálya az élet.
 
Törökországban járva meglátogattam három magyar nemzeti-hösünk házát akik többek közöt Kossuth Lajosnak és az öt követö 5000 magyar menekültnek oltalmat adott. Mégcsak átsem kellett venniük a mohamedán vallást. :)
-
"Az 1848–1849. évi magyar szabadságharc bukása után Kossuth Lajos 1849. augusztus 17-én elhagyta Magyarországot és török felségterületre lépett. Augusztus 22-én érkezett meg Vidinbe, ahova követte őt mintegy 5000 menekült is."
.............
A volt kormányzó az emigrációban kiterjedt levelezést folytatott, politikai leveleket és tanulmányokat írt török államférfiakhoz, az isztambuli angol és más követekhez. Törökül tanult, és tökéletesítette angol nyelvtudását is."
-

A kütahyai házában felállított kiállításon bemutatásra került Kossuth dolgozószobája, egy teremben utalásszerűen az 1848–1849. évi szabadságharc eseményei, a 19. század közepének magyar gazdag polgári és paraszti, valamint a török polgári életmód viseletekkel és tárgyakkal."
-

A cikk további része itt találhato: http://rodosto.hu/hu/kutahya.html
-

De nemcsak Kossuth mentette az életét Közelkeleten hanem sokan mások is elötte és utána is.
-
T%C3%B6r%C3%B6kmagyar_park_szigetv%C3%A1r-1024x655.jpg

-
Erdekes, hogy a Törökök 500 év után nem olyan haragtartoak mind mind a "magyar kormányzo", mi azzal dicsekszünk az alkotmány bevezetöjében, hogy "törökverök vagyunk", a török alkotmányban nincs megemlitve, hogy számos "hungarikum" töllük származik, még a fenékmosás is.
-
A Szabadságharc napján nem szabad elfeledkezni arrol, hogy nemcsak az "ellenségeink" származnak idegen országbol hanem a barátaink, megmentöik is.
-
bevandorlo_vagyok900.jpg
 
Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, s 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított a pozsonyi diétán Kossuth Lajos által két nappal korábban beterjesztett felirati javaslat támogatására. Ez többek között a közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány megteremtését követelte. Erre március 19-én, a József-napi vásáron került volna sor, amit francia mintára reformlakoma követett volna Rákos mezején. Itt akarták ismertetni a javaslat alapköveteléseit forradalmi jelszavakká tömörítő Tizenkét pontjukat is, amelyet Irinyi József öntött formába. Március 14-én este azonban megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.


Március 15-én reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megváltoztatta a diétához intézett Tizenkét pont bevezetését, s politikai fellépésüket indokoló kiáltványt fogalmazott meg. A pontok szövegét a politikai röplap műfajához igazították, két pontot összevontak, és a szövegbe bekerült a politikai foglyok szabadon bocsátásának követelése. Ezt a kiáltványt olvasták fel a Pilvax kávéházban gyülekező ifjaknak, majd Petőfi elszavalta két nappal korábban írott, a március 19-i reformlakomára szánt költeményét, a Nemzeti dalt.

Ezután Petőfi és mintegy tíz társa a szemerkélő esőben elindult a Pilvaxból az egyetemre. Előbb az orvoskar hallgatóihoz, majd velük a politechnikum diákjaihoz, azután pedig együttesen a jogászokhoz vonultak. Minden helyszínen elhangzott a kiáltvány és a Tizenkét pont, Petőfi pedig elszavalta költeményét. A jogászok és az utca népének csatlakozásával mintegy kétezresre duzzadt, egyre lelkesebb tömeg Petőfi vezetésével átvonult a közeli Landerer és Heckenast nyomdához, a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca és a Szép utca sarkára.


Az ifjúság vezetői a nép nevében lefoglalták a gépeket, és cenzúrázatlanul nyomtatták ki a Nemzeti dalt, illetve a Tizenkét pontot. Ez utóbbi így szólt:

“Mit kíván a magyar nemzet.


Legyen béke, szabadság és egyetértés.


1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.


2. Felelős minisztériumot Buda-Pesten.


3. Évenkénti országgyűlést Pesten.


4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.


5. Nemzeti őrsereg.


6. Közös teherviselés.


7. Úrbéri viszonyok megszüntetése.


8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.


9. Nemzeti Bank.


10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.


11. A politikai státusfoglyok szabadon bocsátassanak.


12. Unió.


Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Kevéssel dél előtt Irinyi József személyesen osztotta szét a két röplapot, a szabad sajtó első példányait. A Tizenkét pont szövegén később kisebb változtatásokat hajtottak végre, az utolsó pontot így egészítették ki: “Unió Erdéllyel.”

A siker bátorságot öntött a kezdeményezőkbe, akik délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál nagygyűlést tartottak, majd az időközben tízezresre duzzadt tömeg a Pest városi tanácshoz vonult, s rábírta a tanács tagjait, hogy csatlakozzanak követeléseikhez. Forradalmi választmány alakult, majd a nép elindult Budára, a Helytartótanácshoz. Az óriási tömeg kíséretében érkezett választmányi vezetők: Nyári Pál, Pest megye alispánja, Rottenbiller Lipót, Pest város alpolgármestere és Klauzál Gábor, Csongrád vármegye követe adták elő a követeléseket. A sokaságtól megfélemlített Helytartótanács elfogadta a Tizenkét pontot, azonnal eltörölte a cenzúrát, és szabadon bocsátotta börtönéből a sajtóvétség és izgatás vádjával 1847-ben elítélt Táncsics Mihályt, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Ugyanezen a napon Pozsonyban az utolsó rendi országgyűlés alsótáblája határozatban jelentette ki, hogy Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatába beleérti az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítás és a teljes közadózás megvalósítását. Az országgyűlési küldöttség a főrendek által is elfogadott felirattal Bécsbe utazott V. Ferdinánd királyhoz

Csatolás megtekintése 1438073






*
Kedves Melitta!
A kockás kokárda - telitalálat! :hurra: Ebbe az ünnepi megemlékezésbe sok munkát fektettél.
Gratulálok ezért. Köszönjük!:dr_24:
G.B.
 
Ha mar ennel a topiknal vagyunk es nem latok reakciot az unnepi beszedrol, had kerdezzem meg, hogy kinek mi a velemenye az OV beszederol?
Hogy ne erje szo a haz elejet megmondom, hogy nem vagyok kormany parti sot..(tulajdonkeppen semmilyen parti miutan nem elek Magyarorszagon) de minimum 90%-ban egyetertek azzal amit mondott az EU-rol, Brusszel-rol a Magyar fuggetlensegrol es a muszlim invaziorol.
Lehet lenyuzni a bort a kepemrol..:D
 
Ha mar ennel a topiknal vagyunk es nem latok reakciot az unnepi beszedrol, had kerdezzem meg, hogy kinek mi a velemenye az OV beszederol?
Hogy ne erje szo a haz elejet megmondom, hogy nem vagyok kormany parti sot..(tulajdonkeppen semmilyen parti miutan nem elek Magyarorszagon) de minimum 90%-ban egyetertek azzal amit mondott az EU-rol, Brusszel-rol a Magyar fuggetlensegrol es a muszlim invaziorol.
Lehet lenyuzni a bort a kepemrol..:D
*
Kedves Pitti!
Itt
senki nem nyúzza le Rólad a bőrt. Itt jogod van ahhoz, hogy legyen saját véleményed. A CH az a hely, ahol megírhatod a saját véleményed, még akkor is, ha többen - más okból - nem értenek 100 %-ban egyet Veled.
Döbröginek van egy jó forgatókönyv írója. Ennyi. Azt az embert azért fizetik, hogy "jó" beszédeket írjon, így kiskanállal eteti meg velünk az epét. Sokan elhiszik, hogy a sok "igazság" mögött semmi nincs.
Pedig van, csak mögé kell nézni, minden, leírt és kimondott mondatát tovább kell gondolni.

No igen, volna egy nagyon halkan feltett kérdésem. Döbrögi amikor a kezét nyújtja a különböző "brüsszeli pénzekért", amelyek egy részét nem arra használtatta fel, amiért kaptuk, akkor miért nem "fikázza" Brüsszelt?
Aztán a másik, most "megkíméltem magam" Döbrögi megnézésétől- és hallgatásától. Többnyire a háttérben, kizárólag magyar zászlók vannak. Egyetlen uniós zászló nincs. Miért? Ha állítólag oda tartozunk, illene. A többi uniós állam, mindig kiteszi azt a bizonyos kék zászlót. Itthon ez nem dívik. Balgaság részemről, hogy ezt szóvá teszem. Elképzelhető, de ez mögött is van ám olyan gondolat, amit nem lehet - nem észrevenni.
Hja, csak egy mondat. Nem:dr_4: szokásom az örökös boncolgatás, meg a mögöttes gondolatok kiagyalása.
Csak tovább gondolkozom. Nemcsak előre, tovább is.
Hidd el, részemről ez eléggé rossz szokás, de képtelen vagyok magam átnevelni.
G.B.
 
Ha mar ennel a topiknal vagyunk es nem latok reakciot az unnepi beszedrol, had kerdezzem meg, hogy kinek mi a velemenye az OV beszederol?
Hogy ne erje szo a haz elejet megmondom, hogy nem vagyok kormany parti sot..(tulajdonkeppen semmilyen parti miutan nem elek Magyarorszagon) de minimum 90%-ban egyetertek azzal amit mondott az EU-rol, Brusszel-rol a Magyar fuggetlensegrol es a muszlim invaziorol.
Lehet lenyuzni a bort a kepemrol..:D
A minap má' nem t'om melyik hírügynökség úgy kritizálta DonaldTrump-ot, hogy "nemzetiségekben gondolkodik, mint az európaiaknál szokás".
Hirtelen megtetszett. :)
 
Draga Georgina,
En sem vagyok dobrogi rajongo, viszont 30 ev tapasztalatom van migrans ugyben.
Az EU egy gazdasagi unio nem pedig politikai, foleg nem a Nemet es Franci zaszlo alatt. A nemzetek fuggetlensege az en szamomra "not negociable". Szerintem ez lenyeges.
A gazdasagi fuggoseget az EU kihasznalja minden gyengebb gazdasagi nemzet ellen. Tobbszorosen visszaszedik a "brusszeli penzeket".
De az en hozzaszolasom nem igazan a gazdasagi oldalt feszegeti hanem a nemzetit ha mar 48-as megemlekezesrol beszelunk.
Az hogy a dobrogi es tarsai irdatlan penzeket nyultak le nem vitatom hanem messzemenoleg elitelem, de ezt most ne keverjuk a magyar nemzeti erdekekkel amikor egy irtozatos fenyegetes arnyekaban elunk. Azert irom, hogy "elunk" mert Canada sem lesz megkimelve ha europa elbukik.
Ahogy a dobrogi mondta, most felre kell tenni a politikai es gazdasagi nezet kulombsegeket es Magyarorszagnak egyuttes nemzetkent kell fellepni a fennmaradase erdekeben. Akkor is ha ez az Unio ellen megy.
En igy erzem innen a tavolbol.
 
Utoljára módosítva:
A minap má' nem t'om melyik hírügynökség úgy kritizálta DonaldTrump-ot, hogy "nemzetiségekben gondolkodik, mint az európaiaknál szokás".
Hirtelen megtetszett. :)
Tudod Burgum, ennekem mindig felallt a szor a hatamon ha csak meglattam ezt a faszit. Viszont minnel tobbet hallgatom amit mond az elnok valasztasok soran annal jobban igazat kell adnom neki. En drukkolok, hogy megnyerje. Ennel csak rosszabb johet.
 
A mediak felmeresei es velemenye alapjan 10 media, ujsag stb es az ujsag irok velemenyebol 9 azt mondja megszunt a sajtoszabadsag, csorbat szenved a sajto szabadsag ami a marcius 15 -i 12 pontjabol az elso volt 1848 ban is.
Az allami hirdetesek amikbol el a media csak kizarolag haverok es a kormany kozeli baratok cegek kapjak meg.
Nem beszelve ettol az informacio szabadsaga serul hisz nem kiegyensulyozott a tajekoztatas. CSak a legutobb peldat ha latjuk Orban ur vetozott, tobb mint egy napig ez futott a kozmediakba ami vegul eljutt az emberek nagyreszehez, a korrekcio a cafolat mar a sokkal kisebb ellenzeki es a kulfoldi sajtoban jelent meg, hogy meg csak szavazas se volt nem hogy veto.
Erre szoktak azt mondani nem mindegy idd ki a bilit vagy vidd ki.
A belepesnel voltak feltetek ,ami teljesitett Mo. Voltak kotelezoen elfogadott normativak, demokratikus alapelvek amiket szinten az alkotmanyban biztositotta Mo ,hogy megfelel.
Az a feltve orzott szuveneritas mikor behazasodik valahova onkent akkor kompromiszumok megallapodasok sokasagat fogadja el a ket fel.
Nem lehetseges hogy mikor mar millardokat kaptak naszajandekba akkor azt mondom en nem ilyen lovat akartam...... felrugni elvalni, veszteseg nelkul nem lehet.
Az EU nem orosz diktatura , nem szocializus ,amibol kikivankozik mindenki, hanem beszeretne lepni mert a XXIsz errol szol a globalizalt vilagrol az emberi jogok tiszteletben tartasarol.
A fejlett nyugat a demokracia evtizedek ota mukodik jol , innen hova lehet menni?feltalalni a spanyol viaszt? csak diktatura fele Putyin vagy a balkani.
Ki nem allhatja az amcsi peldat, ugyan mi a baj vele? Minden allam onnallo, millio egy sajat szuveren dontessel, de van egy FEDERAL vezetes ahova tartozik pl a hadugy a kulugy stb. De meg ennel is lazabb az Eu 28 orszaganak kotelezo korei.

Mo. nem Europa ilyen kijelentest csak a sargacedulas haz lakoi tesznek, ugy hogy jogasz vegzettsegu, es tagja az Eu nak, a GDP 90% az EU kereskedesbol szarmazik .
Nem az Eu mondja neki hogy kozmunkassa degradalja le a polgarait, nem az eu mondja ,hogy a beteg embereket vegzalja es ehhalalra itelje, nem az Eu szol ,hogy mit tanitsonak az iskolaba hittan foci es enek nagy oraszamba , nem az Eu mondja ne adjanak a korhazba gyogyszert a betegnek hanem vegye meg, nem az EU szunteti meg a beteg emberek rehabilitaciojat, nem az Eu mondja meg patyolgassa a szelsojobbos naci masirozasokat, es sorolhatnam.

De tudod mit Draga Pitti te mondjal peldakat hogy mi az ami elnyerte tetszesedet az Orban beszedbol.

http://kolozsvaros.com/2016/02/26/a-nephulyites-megfizethetetlen/
http://kolozsvaros.com/2016/03/15/eletemben-eloszor-megsajnaltam/
 
Utoljára módosítva:
Hajra Mrs .Clinton! a mai vilagba nem elefantkent megyunk a porcelanboltba es torunk ossze mindent hanem, finom hangolasu diplomacia elvez elonyt.
Aki csak latja ahol megjelenik a Mr.Trump durvasag verekedes eroszakossag azonnal jelen van. Igy nem lehet embereket meggyozni.
Clintonnenak nagy gyakorlata van mar a Feher Hazba, es ezt behozni nem lehet foleg ilyen stilusba mint az ellenfele teszi.
A celjaik is homlok egyenesen masok a kivitelezesrol mar nem is beszelve.

Ideje lenne, hogy az elso noi elnok legyen, minden tehetsege penze tudasa tamogatasa meg van.
 
Utoljára módosítva:
Draga Melitta, amit leirtal azzal en egyetertek, de ha figyelmesebben olvasnal akkor en nem az EU gazdasagrol es a Magyar belpolitkarol irtam. Az osszemosast hagyd meg az Ernoe-nek. O a profi ebben.
:) Én nem értek tökéletesen egyet, mert ha 10-ból 9 azt mondta, hogy nincs sajtószabadság, akkor legalább annyi van, hogy ezt jól megaszondhassa. Ezen felül van egy olyan is, hogy a maguk a laptulajdonosoknak is vannak leszûkítõ elvárásaik, amiket (a cikkírók) be kell tartsanak. Csak annyi, hogy az ellenzéki lapok nem kapnak(?) állami támogatást - ami nem is baj - a baj az, hogy a kormánypártiak igen.
Szerintem, MO-on nincs életképes ellenzék, és ennek következtében a kormánypárt züllik: egyre nagyobb a korrupció.
 
Draga Georgina,
En sem vagyok dobrogi rajongo, viszont 30 ev tapasztalatom van migrans ugyben.
Az EU egy gazdasagi unio nem pedig politikai, foleg nem a Nemet es Franci zaszlo alatt. A nemzetek fuggetlensege az en szamomra "not negociable". Szerintem ez lenyeges.
A gazdasagi fuggoseget az EU kihasznalja minden gyengebb gazdasagi nemzet ellen. Tobbszorosen visszaszedik a "brusszeli penzeket".
De az en hozzaszolasom nem igazan a gazdasagi oldalt feszegeti hanem a nemzetit ha mar 48-as megemlekezesrol beszelunk.
Az hogy a dobrogi es tarsai irdatlan penzeket nyultak le nem vitatom hanem messzemenoleg elitelem, de ezt most ne keverjuk a magyar nemzeti erdekekkel amikor egy irtozatos fenyegetes arnyekaban elunk. Azert irom, hogy "elunk" mert Canada sem lesz megkimelve ha europa elbukik.
Ahogy a dobrogi mondta, most felre kell tenni a politikai es gazdasagi nezet kulombsegeket es Magyarorszagnak egyuttes nemzetkent kell fellepni a fennmaradase erdekeben. Akkor is ha ez az Unio ellen megy.
En igy erzem innen a tavolbol.
*
Kedves Pitti!
Eszembe sincsen bántani Téged, csak nagyon halkan megjegyzem, hogy részemről inkább az UNIO-hoz tartoznék, mint a Nagy Medvéhez. Sejtem, remélem, pontosan tudod, kit értek Nagy Medve "fedőnév" alatt. Szeretném, ha a gyerekeim össze-vissza utazhatnának, amikor erre pénzük lenne (egyelőre nincs), de ha akarnának, ne legyen megszabva, hogy mikor és hányszor. A lehetőség. No meg a kultúra, már amennyi átcsöpög az "ereszen".
Más.
Döbrögi annyira ki irtotta az országból a külhoni tőkét, hogy az valami szégyenletes. Ami a lényeg, - mi a többség úgy érezzük, naponta megtapasztaljuk az idióta döntéseket, melyet EZ a kormány hoz, nem érezzük magunkat sem anyagi- sem semmilyen biztonságban. Most, ma a nemzeti érzésekről kellene írni, de nem tudok, mert agyon nyom az az infó, hogy "fapados" megoldásokon agyalnak a paksi atomerőmű tervezésénél. Nekem elég ennyi is ahhoz, hogy pocsékul :o érezzem magam. Aztán sorolhatnám a többit is, de ha Te ott élsz, akkor Neked szerencséd van. Nekünk, akik itthon, pedig marad a félelem. Visszafelé "fejlődik" az ország, de azt teszi gyorsan és sebesen. Kit is hibáztatnánk, ha nem Döbrögit? Hiszen ha Ő annyira jól látná/nézné nemcsak a saját érdekeit, hanem a miénket is, akkor fordítva történnének a dolgok. A mi érdekeinket védené, s akkor biztosan nem lenne az a téma, hogy ismét megjutalmazta valamelyik barátját, párt testvérét, vagy tapsoldájának valamelyik tagját, vagy saját családját.

Hidd el, ha az embereknek lenne biztos munkahelye, megélhetése, a nyomoroncoktól nem szednék el azt, ami már nincs is meg. Akkor másképpen gondolkoznánk. Tudom, említetted, a mai napnak nem erről kell szólnia. De ki nem bírom, hogy le ne írjam. Megszüntette a KÖZGYÓGY-ot, amit jogosan kaptak eddig a szociálisan rászorulók. Ez a KÖZGYÓGY azt jelentette, hogy bizonyos gyógyszereket, sejtheted, hogy nem a legdrágábbakat, de hatásos, olcsóbb összetételűeket, sőt egyéb egészségügyi szerkentyűket: járókeretet, fürdőkádra ülőkét, vagy kötszert stb. - a szociálisan rászorultak, akiknek már valóban semmi pénze nincs, ingyen kaptak. Orvosi rendelvényre.

A rokkantakat olyan vegzálás alá vették, azokon a bizonyos felülvizsgálatokon, hogy az valami szörnyű. Tudomásom van erről, nem kitaláltam.
Azt is be kell ismernem, a - hírek szerint-, hogy bizonyos orvosok, az ország bizonyos területein - ahol végképpen nem volt munkalehetőség, több embernek beindították a leszázalékolását. Legalábbis a hírek szerint ez történt. Sokan el is hitték, csak azt nem értem, ha a körzeti orvos meg is írta a javaslatot a leszázalékolásra, akkor azt a bizonyos "nyomoroncot", hogyan a fityfenében százalékolták le, az orvosi bizottság tudomásával és aláírásával. Ezen még most is agyalok néha. Ha voltak olyan orvosok, akiket megvesztegettek, akkor ez a dolog, hogyan és miképpen "kúszott" tovább, egy több tagú bizottság esetében?

Aztán, ha valakinek, bárkinek komoly megélhetési gondjai, gyerekei vannak, háza, amit rendben kell tartani, nincs mivel tüzelnie a télen, akkor nagyon is elképzelhető, hogy idegileg felőrlődött. Az stressz következményei viszont kiszámíthatatlanok és nagyon aljas betegségeket okoz. Megemlíthetném akár a folyamatos hasmenést, ami bélrendszeri károsodást, vagy a stressz miatti végtag lebénulást, az örökös fejfájást, a rákról nem is szólva. Az idegbetegség egy olyan "kórság", amit nehéz "fülön csípni". Rettenetes károkat okoz(hat), bármelyik ember szervezetében, aki folyamatos stresszben él. Hidd el nekem.
Volt olyan ember, akinek egyik lábát levágták, a magas cukor betegsége miatt (amit szintén a folyamatos stressz, no meg a nem megfelelő táplálkozás okozott, mert kenyeret evett és nem drága zöldséget és nem drága húst. Ez utóbbiakra nem telt,nem tudta megfizetni. Így állapota rosszabbodott). Visszaminősítették a leszázalékolási bizottság véleménye szerint. S, pontosan annyira, hogy az elbírálásuk után már jog vesztetté vált, hogy felvegye az állapota miatt kiutalt pénzt, a rokkant ellátást. Így a biztos, de szerény megélhetését vesztette el. Sorolhatnám a többi, társadalom, az itt élő magyar állampolgárok, emberek ellen vétő törvénykezéseket.

A Munka Törvénykönyvét úgy szabályozták, hogy abban úgy van minden megfogalmazva, hogy véletlenül sem a munkavállalót védi a törvény, hanem a munka adót.
A munka adót pedig azért védi, hogy még több adót bevasalhassanak.
Igazán vérlázító az, amikor a kormánytagok és azok bérencei, két kézzel, két lábbal nyúlnak bele a "mi leadózott pénzünkbe", s azon építenek stadionokat, no meg egyebeket. Az egészségügy, a szociális háló, az oktatás, a kultúra pedig rohad.
Hja a legszebb! Ezt meg kell írnom, mert megfulladok. Műkincseket is vásárolnak irdatlan sok pénzért, az MNB-n keresztül valamilyen alapítványos megoldással. Azt hirdetik, hogy így "mentik" meg a műkincseket, csak azt tudnám, ki a jó fenétől? Tőlem, a szomszédomtól, akik beosztással élünk? A magyar átlagembertől? No most, ha átbuktatják azokat-ezeket a meg- ill. felvásárolt műkincseket azon a bizonyos alapítványon keresztül, akkor azok, abban a pillanatban már nem a magyar államtulajdona, ezt a "vájt fülűek", s közöttük sokan pontosan értjük. Többen már a hírektől is menekülnek, mert nem akarnak idegbetegek lenni.
Többek javaslatára nekem is el kellene kapcsolnom a tévét, nem olvasni a híreket a neten, s nem látni, nem hallani, s főként nem beszélni és nem írni.
Csak ezt éppen kibírni képtelenség, mármint a szőnyeg alá seprését a problémáknak, s azok elhallgatását.

No igen, a legszebb az, hogy a munkaadók esetében, légyen az egy kis boltocska, ott is olyan pénztárgépet kellett beszereltetni, amelyik összeköttetésben van a NAV-val. Mi az a NAV, a volt APEH. No ez még nem volt elég, a pénztárgép kódját ki kell az ajtóra egy táblára írni, hogy az adóellenőrnek be sem kell tennie a lábát az üzletbe, kívülről üti be a kódot, s az ajtóból nézi meg, beütötték-e annak a terméknek az árát a pénztárgépbe, amit a vevőnek kiadtak.

Említhetném a dohányboltokat is. Azokat is egyen bútorral kellett berendezni. Sejtjük, nem tudjuk, de sejtjük, hogy miért. Gondold tovább. Aztán leragasztatták TÖRVÉNYILEG a trafikok kirakatát, ajtaját, nem lehetett oda betekinteni. Ezért voltak a trafikos gyilkolások, betörések. Most pontosan nem tudom, hol tart az ügy, de voltak bizonyos tulajdonosok, akik leszaggatták ezt a fóliát az üvegekről. Most nem tudom, hol tart ez a feloldozó rendelkezés/törvénykezés, vagy egyáltalán téma-e még? Talán a következő gyilkosságig? Hangsúlyozom, ennek most nem néztem utána.

Aztán a földárverések? Akkora földeket metszettek ki a talpnyalóiknak, a tapsolóiknak, hogy az már szégyen.
Ménes? Kit érdekel? Őket aztán nem. Mindent széthurcoltak, betonba verik a "királyságukat". Ez az, ami felbőszít, s hidd el, nagyon sok embert.
Soroljam?
Az a juhász, aki ott, Döbrögi születési helyén, falujában Neki ellent mondott, nagyon furcsa autó balesetben hunyt el. Utólag derült ki, hogy a vétkező autós 80 éven felüli volt, külhoni származású, no és a gázolás miatt, állítólag, már állt bíróság előtt. Erről viszont a honi sajtó egy mukkot sem írt.

Nem szeretném magam ismételni, de van egy mostani írásom Tiborc panaszairól. Sajnos ezek a panaszok MOST is ÁLLNAK.

Gyönyörű szép, mindenben gazdag országunkat szó szerint ledózerolják.
Most a Városligeten van a sor.
Sorolhatnám a többit. Semmi és senki nem érdekli sem Döbrögit, sem a közvetlen alattvalóit. Hiszen értem én, nem szólnak ellene, mert akkor nem csurran, inkább a merőkanállal mért "mézből", ha a nép, az "alattvalók" érdekeit védenék. Inkább kussolnak és hajlonganak.
Döbrögi pedig el is hiszi, hogy őt szeretik.
Meg van osztva az ország, sőt a családok. Isméred azt a mondást, hogy oszd meg és uralkodj. Neki, nekik ez sikerült.

Pocsék a közhangulat, akár merre járnál, nem látsz vidám, mosolygós embereket. S, ez jelez valamit. A piacokon, boltokban, van áru, csak éppen vásárló nincs, mert nincs pénz. A nyugdíjasok is hónapról - hónapra élnek.

Igaz, vannak még olyan dolgok, amelyek megtörténtek az ötvenes években. Remélem odáig nem süllyed ez az ország, hogy azok a dolgok megismétlődhessenek. Remélem és bízom:dr_33:.
G.B.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,786
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére