2016 - Olimpia - Rióban - érdekességek, mindenféle itt

buraglini

Új tag
Eduarda Amorimot, nagy megtiszteltetés érte, mert a Győri Audi ETO KC kézilabdázója, Blumenauban futhatott az olimpiai lánggal.
duda750.jpg


„Két hónappal ezelőtt tudtam meg, hogy én is futhatok az olimpiai lánggal – mondta Eduarda Amorim. - Ráadásul a szülővárosomban vihettem a lángot, ahonnan az egész utam elkezdődött. Úgy éreztem közben, hogy a csapat- és válogatottbeli társaimat is képviselem. Ez egy olyan megismételhetetlen esemény volt, amely még teljesebbé teszi számomra a hazai olimpiát. Ez az olimpia felejthetetlen lesz!"
*
A XXXI. - a 2016. évi nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz,
melyet 2016. augusztus 5. és augusztus 21. között rendeznek meg a brazíliai Rio de Janeiróban. A játékokon várhatóan rekordszámú ország vesz részt, 206 ország jelezte a részvételét, köztük most először
Dél-Szudán és Koszovó.
306 aranyérmet osztanak ki 28 sportág 42 szakágában.
A rendezvényt a 2016. évi nyári paralimpiai játékok követi.

A játékok megrendezésével Rio de Janeiro lesz az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendez.
*

Egy brazil közmondás szerint: "Isten hét nap alatt teremtette a világot, de a nyolcadik napon csak Rio de Janeironak szentelte magát"
*
A Corcovado-hegy tetején, az őserdőből kiemelkedő sziklafal mellett álló Krisztus szobor, mely áldásra nyújtja kezét, ez Rio egyik legnagyobb látványossága. A közel 40 m magas és 700 tonnás szobor a világ új hét csodájának egyike.
Rió másik látványossága egy gránittömb, melynek jellegzetes alakja a város jelképe, ez a Cukorsüveg-hegy (Pão de Acúcar). A 400 méter magasan húzódó csúcsra két szakaszban, drótkötélpályán lehet feljutni. Innen csodás panoráma tárul a kirándulók elé, a Guanabara-öbölre.
Rio de Janeiro leghíresebb kerülete a Copacabana, amely nevét a Peru és Bolívia határán fekvő Titicaca-tó Copacabana szigetéről ide kerülő Szűz Mária-szobor tiszteletére kapta. A világ leghíresebb szabad strandja 3 km hosszú partszakasz, ami igazi paradicsom a strand-sportok szerelmeseinek.
A 2016-os olimpiai játékok alatt a nyitó és záró ünnepségnek, illetve a futball döntőknek ad otthont a Maracanã stadion.
1950-ben építették kifejezetten a futball világbajnokságra. Eleinte több, mint 100 000 férőhellyel rendelkezett, de később egy katasztrófa után a stadion befogadóképessége 88 992 főssé csökkent, de így is a legnagyobb stadion Dél-Amerikában.
*
629Rusflag.jpg

Gratula
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
a ROSSZ HÍR is HÍR
Rióban kb. kétszázan vonultak fel, méghozzá álarcban.
Tüntetők csaptak össze rendőrökkel az olimpiai láng útvonalát akarták eltorlaszolni.
A demonstrációt azért szervezték, mert az Olimpia miatt Rio tartomány már csődbe ment, a közalkalmazottak nem kapnak fizetést. Korábban rendőrök is tüntettek emiatt. Könnygáz és oszlatás Rióban, az olimpia előtt három nappal.
A helyi hatóságokat az egészségügyi veszélyek miatt is bírálják, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség pedig az orosz csapat indulása miatt kap bírálatokat.
- Egy hete itt vagyok, mindenhol katonák és rendőrök vannak, és mindenki nagyon kedves, csak vigyázni kell, hogy hová megy az ember. Mindenki elmondja, hogy a zsebedben ne legyenek értékek, és ne vigyél magaddal sok pénzt, mert bármikor lehetnek gondok! – mondja egy kanadai turista.
Bűncselekmények az olimpiai faluban is voltak: kínai és ausztrál sportolókat is kifosztottak már. Jogvédők viszont azért kritizálják a rendfenntartókat, mert túl brutálisan lépnek fel a helyi lakossággal szemben, csak az idén eddig, háromszáz embert lőttek le.
- Idén április és június között a rendőrségi visszaélések száma 100 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Nem mondja senki, hogy a visszaéléseket ne tolerálnák, pedig erőszak helyett tisztességes nyomozásokra lenne szükség. – mondja az Amnesty International szóvivője.
Bírálatokat kap a Nemzetközi Olimpiai Szövetség is, elsősorban az orosz doppingügyek miatt. Ausztrál és európai sportvezetők azt mondják, hogy az állami doppingprogram miatt az egész csapat indulását meg kellett volna tiltani.
- A nem doppingoló orosz sportolók érdekeit megvédhettük volna azzal, ha az olimpiai szövetség zászlója alatt versenyezhetnek. De nem az orosz lobogó alatt, hiszen itt egy állami doppingprogram működik. Csalódott vagyok, hogy nem így történt. – mondta a doppingellenes hivatal volt elnöke. Az egészségügyi veszélyek miatt is sok a bírálat.
A zika vírus miatt már majdnem húsz sportoló mondta vissza a részvételt, a nyílt vízi versenyzőket pedig a Riói Egészségügyi Hivatal is arra figyelmezteti, hogy oltassák be magukat.
- Légzési problémákat okozhat a víz szennyezettsége, szemirritációt, fejfájást és hányást. Hepatitis A ellen be kell oltani a versenyzőket, és mindenkinek el kell kerülnie, hogy vizet nyeljen! – mondja egy helyi biológus.
Az olimpia megnyitója pénteken lesz, ezt Brazília ideiglenes államfője vezeti majd, miután a jelenlegi és az előző elnök ellen is eljárás folyik korrupció miatt.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Olcsó licencelt olimpiai termékekkel kereskednek

Rióban az utcai árusok.

Saját másolatokkal próbálják elejét venni a licencelt olimpiai termékek lemásolásának Rióban, Az olimpia szervezőinek logikusnak tűnő megoldásának lényege, hogy rosszabb minőségű anyagból legyártatják ugyanazokat a dolgokat,így elérhetővé teszik azokat az utcai árusoknál. Az átlagos minimálbér Brazíliában 74 ezer forintnak felel meg. Eközben egy olimpiai logóval ellátott pólóért a hivatalos boltban nagyjából 7700 forintnak megfelelő összeget kérnek el, míg az olcsóbb, rosszabb minőségű verzió csupán 3300 forintnyi brazil Realba kerül Rio de Janeiro utcáin.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Két kajakos szervezetében - szintetikus növekedési hormont találtak...
a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, a sportolók ellen fegyelmi eljárás indult és kikerültek az olimpiai csapatból.

Érthetetlen, hogy még mindig lazán kezelik a szereket. Egyes sportolók élnek vele, annak ellenére, hogy tudják, hogy rendkívül felszerelt laboratóriumok szűrik ki, még a lehetőségét is a doppingolásnak, nem hogy a tényét. A sportolók egy része még mindig nincs tudatában, hogy mikor - milyen szer szedése tiltott. Ezért az utolsó pillanatban változott a Riói Olimpiára utazó férfi kajak-kenu versenyzők névsora, mert két sportoló esetében egyértelművé vált, hogy kétes a kétes mintájuk.
Éppen egy héttel ezelőtt érkezett hír arról, hogy doppingolás miatt nem indulhat a riói olimpián 200 méteren a címvédő orosz kajakpáros, ezzel a magyar Horváth Bence–Szomolányi Máté-párosnak a legnagyobb ellenfele hullott ki.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három olyan mintát, ami nem minősül doppingvétségnek. Ennek ellenére a csoporttól írásban kapott - valamint: Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített - információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a két sportoló szervezetében. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a jogi lehetősége meglett volna annak is, hogy a két kajakos kijusson az olimpiára, ám mivel július 24-től olimpiai időszak van, így már olimpiai doppingvétségnek számított volna, ha bebizonyosodik, hogy pozitív lett a mintájuk.
A Nemzetközi Antidopping Ügynökség, a WADA évek óta szeretné elérni, hogy a növekedési hormonokat is ki lehessen mutatni a vizsgálatok során, erre márciusban vezették be a megfelelő tesztmódszert. Ez nem is egy egyszerű mintavétel, hanem egy vizsgálatsorozat. A két érintett magyar kajakos esetében egy július 11-i és egy 22-i (tehát még az olimpiai időszak előtti) vizsgálat eredményéről van szó, amely szintetikus növekedési hormont mutatott ki szervezetükben. A hazai labor Tiszeker Ágnes szerint nem sokat tehetett az olimpiai időszak miatt, azonnal értesítenie kellett a WADA-t, a Nemzetközi Antidopping Ügynökséget, és egy-egy mintát kiküldtek a módszert kifejlesztő londoni szaklabornak, amely ezeket már Rióban vizsgálja meg.
Kiderült, az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencia laboratóriumába, Londonba. A másik kajakos mintája is egyértelmű eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték.
A versenyzők ellen az antidopping csoport nem indított eljárást. A kajakosok közleménye szerint a MACS jelzése alapján a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot.
Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget ennek ellenére, a laboratóriumi jelentés okán - kizárták őket a Rióba utazó csapatból.


Ha nem olimpiai időszakban lesz gyanús egy sportoló, majd kiderül, hogy nem vétkezett, a nevét nem teszik közzé. Ilyen esetekről is tájékoztat a MACS nyilvános listája, mely szerint 2015 márciusa óta négy esetben is előfordult, hogy találtak tiltott szereket sportolóknál, de a vizsgálat azzal zárult, hogy gyógyászati célú mentesség miatt doppingvétséget nem állapítottak meg.
az atipikus eredményeket felülvizsgálják, nem történt-e hiba a teszteléskor, illetve hogy az adott esetre adható-e gyógyászati célú mentesség a nemzetközi követelményekben foglaltak szerint.

Legfrissebb hír e témában (2016.08.04.)
A NOB és a nemzetközi kajak-kenu szövetség is elfogadta a magyar olimpiai csapat kérését, hogy a dopping gyanú miatt a magyar csapatból kitett Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett Molnár Péter és Tótka Sándor indulhasson 200 méteren az olimpián.
(Szomolányi és Horváth szervezetében megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak).
A MOB tájékoztatása szerint a döntésnek megfelelően a férfi K-1 200 méteres versenyszámban Molnár Péter ül majd hajóba, míg K-2 200-on a tavalyi világbajnok páros, Molnár Péter és Tótka Sándor duó.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Tudjátok,hogy a régi hires sportolók-nem olimpiai bajnokok-sokan nélkülöznek.Valaki erre is iygeljen
*
Sajnos van róla tudomásom. Igaz, nem névvel, de általánosítva. Ezt pedig nem lehet "megénekelni", ha pontos statisztikát, élethelyzetet nem ismerek. S, ha igen, akkor sem biztos, hogy az az ember, aki minimálon él, szinte vegetál, elképzelhető, hogy nem örülne annak, hogy megjelenne róla egy ilyen írás. Csínján kell bánni az emberek életével, s így a hírével is.
*
A CH mindenkor tiszteletben tartja a magán szférát és ehhez tartom magam, minden téren és mindenképpen.


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Két kajakos szervezetében - szintetikus növekedési hormont találtak...
a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, a sportolók ellen fegyelmi eljárás indult és kikerültek az olimpiai csapatból.

Érthetetlen, hogy még mindig lazán kezelik a szereket. Egyes sportolók élnek vele, annak ellenére, hogy tudják, hogy rendkívül jól felszerelt laboratóriumok szűrik ki, még a lehetőségét is a doppingolásnak, nem hogy annak a tényét. A sportolók egy része még mindig nincs tudatában, hogy mikor - milyen szer szedése tiltott. Ezért az utolsó pillanatban változott a Riói Olimpiára utazó férfi kajak-kenu versenyzők névsora, mert két sportoló esetében egyértelművé vált, hogy kétes a kétes mintájuk.
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három olyan mintát, ami nem minősül doppingvétségnek. Ennek ellenére a csoporttól írásban kapott - valamint: Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített - információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a két sportoló szervezetében. Kiderült, az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencia laboratóriumába, Londonba. A másik kajakos mintája is egyértelmű eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték. A versenyzők ellen az antidopping csoport nem indított eljárást. A kajakosok közleménye szerint a MACS jelzése alapján a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot.
Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget ennek ellenére, a laboratóriumi jelentés okán - kizárták őket a Rióba utazó csapatból.

*
A beírást ezzel a mondattal kezdtem: "Érthetetlen, hogy még mindig lazán kezelik a szereket". Ez a véleményem. U.akkor meg nem értem, hogyan lehetséges az, hogy nem gondolnak arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatnál azonnal kimutatják, hogy az illető "hunyó"-é? avagy nem hunyó? S, ha igen, akkor meg is kapja az úti laput. Ezért számomra fel nem fogható, hogy hosszú évek megfeszített munkáját teszik így tönkre, ilyen idióta kockáztatással.
Az edzőket is "deresre húznám", mert nem kizárt, hogy ők adják a különböző tablettákat a sportolóknak, akik nyelik, mint kacsa a nokedlit és közben meg sem kérdezik,sőt utána sem néznek/nézetnek, hogy mit is adtak a kezükbe?
Felfoghatatlan, hogy egy sportoló hogyan kerülhet ilyen helyzetbe? Ha én sportoló lennék, egy arra hivatott-tól megkérdezném, hogy mi tiltott és mi nem. Ahhoz tartanám magam, a listámat magammal vinném, s még egy fejfájásra is csak olyan szert kapkodnék be, ami nem hozhat ilyen ellehetetlenített helyzetbe.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Georgina ,
tudod én magam csak azzon csodálkozom , hogy mindig a sportott politikára használják fel ! Mert az Olimpia tulajdon kép a különbözö országok sportoloinak összevonás , nem az országoké hanem eggyes sportoloké lenne!! Na eddig az ideáll! Aztán az a franc dopping már beszéltünk eleget róla már év ezredek óta ott van a sportban ! Valamikor alkohol , majd kávé , Strichnin és egyebeket használtak , mert ezzeket az eredményeket annélkül elérni lehetettlen !
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szervusz Georgina ,
tudod én magam csak azzon csodálkozom , hogy mindig a sportott politikára használják fel ! Mert az Olimpia tulajdon kép a különbözö országok sportoloinak összevonás , nem az országoké hanem eggyes sportoloké lenne!! Na eddig az ideáll! Aztán az a franc dopping már beszéltünk eleget róla már év ezredek óta ott van a sportban ! Valamikor alkohol , majd kávé , Strichnin és egyebeket használtak , mert ezzeket az eredményeket annélkül elérni lehetettlen !
*
Kedves KáGyula! Valamit nagyon félre értettél. A politikának ebben az esetben nincs köze a sporthoz. Az egyre nagyobb és még nagyobb elvárások azok, melyekkel a sportolóknak szembesülnie kell. Gondolj bele, évtizedekkel ezelőtt milyenek voltak az idők, a távok, az eredmények? S, most milyenek? Egymást lehagyni, mindig a még több a még magasabb, a még gyorsabb jut be, vagy el a célba.
Lassan az emberi teljesítmények legfelső határát feszegetik. S, ehhez, ezért próbálkoznak a sportolók, no meg az edzőik újabb és újabb furmányokkal.
De!
Vannak olyan sportolók is, akiket szó szerint "megvezetnek", mert ezt vagy azt a vitaminként kapott tablettát, löttyöt eszik/isszák, mondván nem érzik a fáradságot, jobban teljesítenek stb. S, a "rászedett" sportolók annyira bíznak a saját edzőjükben, sport egyesületükben, hogy fel sem merül bennük az, hogy becsapják őket. A sportolók (többnyire) nem nézetnek utána - külső orvossal, laboratóriumban - a kapott, különböző vitaminoknak, fájdalom csillapítóknak, mert hihetetlenül bíznak. Az a bizalom, amit gyerek koruk óta szisztematikusan felépítenek bennük. S, akik ezt tették/teszik velük, az nem a családjuk, mert azoknak sincs róla tudomásuk, hanem az általuk "istenített" sportvezetőik.
A gyógyszereknek, de egyéb szereknek is, mint tudjuk, van hatása és mellékhatása. Mindenképpen szükséges, sőt kötelező tudni erről. Félő, hogy a sportolók zöme nincs erről tájékoztatva.
No látod kedves KáGyula, ezért írom, hogy a politikának ehhez, nincs köze. Annak viszont igen, hogy az országok, nemzetek egymást túl akarják "licitálni" az általuk indított sportolóik, még jobb eredményeivel.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Tárgyaló asztalnál döntöttek - a következő Olimpiáról

A négy év múlva esedékes Tokiói Olimpián 18 versenyszámmal, 474 sportolóval több lesz, mint most Rio de Janeiróban. Tokióban 33 sportág mintegy 11 ezer képviselője verseng majd a mostani 28 sportág és 10 500 sportoló helyett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a NOB végrehajtó bizottsága, egyhangúlag foglalt állást az öt sportág mellett: a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball - felkerült a 2020-as tokiói nyári játékok programjába.
A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltétel rendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról.
Tokió esetében: héttagú testület határozott arról, mely sportágakat javasolja a NOB végrehajtó bizottságának a meglévők mellé. Az öt új sportág csatlakozása csak a 2020-as olimpiára szól.
A döntéshozók indoklása szerint az öt új sportág vonzóbbá teszi az ötkarikás játékokat a fiatal szurkolók, elsősorban a japánok számára. Mori Josiro, a helyi szervezőbizottság vezetője a döntést követően arról tájékoztatott, hogy ezzel új fejezet kezdődik az olimpiai játékok jeles történelmében.
A baseball bemutató sportágként már az 1904-es játékok programjában is szerepelt, de hivatalosan csak az 1992-es barcelonai olimpiára vették fel, majd a 2008-as pekingi olimpia után lekerült a műsorról. A női változat, a softball, 1996 és 2008 között volt ötkarikás sportág. A további négy új sportág Tokióban mutatkozik be.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kalandokban nem szenvedtek hiányt...

Bátor, mesébe illő útra indult a csapat - kerékpárral indultak Bajáról - Rióba, az Olimpiára.
Borbély Miklós a 46 éves edző június 20-án kerékpárral indult, erre az útra összeverbuválódott csapatának tagjai:
az 54 éves testnevelő tanár Németh Zoltán, aki ultra maratonista és kétszer teljesítette a görögországi Spartatlon futóversenyt. No meg a 16 éves Barta Balázs, a bajai Mogyi SE triatlonistája.

12368887_d63c3ee5d1d071e79c546c11d838c456_wm.jpg

Borbély Miklós

A terv szerint Lisszabonig kerékpárral mentek, onnan repülővel keltek át az Atlanti-óceánon és érkeztek meg a brazíliai Rio de Janeiróba.
Az Olimpia előtti napokat a bajai sportemberek Peruban tervezik eltölteni, s többek között a Machu Picchu is a meglátogatnák, így Rióból a Sao Paulo-Lima érintésével néhány napig Cuzco lesz a főhadiszállás. Az Inka Birodalom egykori fővárosába érkezve a Bajai Tekergőnél, azaz a Peruban letelepedett Halmos Gézánál (aki nem más, mint a Mogyi SE Baja magyar bajnok triatlonistájának, Király Istvánnak a nagybátyja) fognak vendégeskedni, majd pedig az olimpia kezdése előtti napokban majd visszatérnek Rióba.
Az utazás sokáig zökkentőmentes volt. Bajáról indulva a Dráva felé vették az irányt, majd pedig a folyó mentén - Horvátország, Szlovénia és Ausztria érintésével - Olaszországba jutottak. És ha már Dobbiacóban voltak, elkerekeztek a közelben található alpesi tóhoz, majd a Lago di Braies megtekintése után átkeltek a Dolomitokon és a Garda-tó érintésével pedig áttekertek egész Észak-Olaszországon is. Genovánál érkeztek meg a Ligur-tenger partjára. Sanremo környékére érve, a rangos és ismert Milánó-Sanremo kerékpáros versenyre emlékezve, megrendezték a sajátjukat is, amiben a fiatal Barta Balázs nyerte meg a külön versenyt. Jutalomként a győzelemért a fehér és a pöttyös trikó is az övé lett.
A francia Riviéra, a Cote d'Azur, majd Monaco után Nizza és Marseille. Németh Zoltántól Martigues településen a kerékpárját, az útlevélét, az összes pénzét, a telefonját és a bankkártyáját is ellopták. Az út feladásán gondolkodott, de barátai, ismerősei és ismeretlenek annyi pénzt küldtek, hogy abból új kerékpárt és új felszerelést vásárolhatott és folytatni tudta az olimpia helyszínére tartó utat. Új útlevelet a marseille-i magyar konzulátuson kapott és két napi várakozás után mehetett tovább Rió felé. Barcelonában megálltak, majd Aragónián és Kasztílián át vezetett az út Lisszabonba. Borbély Miklós az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpiára is bringával ment.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Rióba indulsz? - drukkerként - nézőként - turistaként?
Akkor tudd!

Legfontosabb, hogy a vezetékes víz - NEM ivóvíz minőségű! - helyette palackozott ásványvizet, üdítőt fogyassz. Sőt a fogmosásra, amire kevesen gondolnak, arra is ásványvizet használj. Kerüld el a jéggel hűtött ételeket, italokat, az utcai árustól ne vásárolj ételt, s az utcán sem egyél. A kezed is sűrűn fertőtlenítsd - fertőtlenítő törlővel. Tudd, hogy Magyarország és Brazília között NINCS olyan megállapodás, mely ingyenes orvosi ellátást biztosítana az oda utazó magyar állampolgároknak. Érdemes előre gondolkoznod és mindenképpen köss egészség- és baleset biztosítást.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Közvetlen repülő járattal



csütörtök délben indultak. A gép magyar idő szerint: péntek hajnali egy órakor szállt le - Rio de Janeiróban.

Az olimpikonok közül Sárosi Laura tollaslabdázó, Helebrandt Máté, Józsa Gábor, Kovács Barbara, Krizsán Xénia, Márton Anita, Récsei Rita, Zsivoczky-Farkas Györgyi atléták, a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőrcsapat, valamint Bor Barna, Cirjenics Miklós és Csoknyai László cselgáncsozók.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Az olimpiai megnyitón
Magyarország – magyar idő szerint, - hajnali 02h 37’-kor érkezik a Maracanába, az olimpiai bajnok vívónk: Szilágyi Áron vezetésével.

A Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára Sinka László véleménye a Riói Olimpiai faluról és a körülményekről:
- A hatalmas park, ami tele van sportpályákkal, szökőkutakkal, végig fut a házak között, tényleg gyönyörű. Azt hiszem, ennél szebbet még egyetlen olimpiai faluban sem láttam. Az apartmanjainkból a kilátás pedig lenyűgöző. Sokan a negatívumokat hangsúlyozzák, pedig szerintem a legfontosabb, hogy a sportolónak milyen a közérzete, a hangulata az adott helyen. Már pedig itt szerintem ezzel nincs probléma”.
*
Felvonták a magyar zászlót


csütörtök délután az olimpiai faluban a XXXI. ötkarikás játékokon, Rio de Janeiróban. A hagyományos ceremónián hatos csoportokban köszöntötték az olimpián részt vevő országokat, Magyarországot Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Guinea, Tanzánia és a Virgin-szigetek társaságában üdvözölték.
A sportolók közül - többek között - a rekorderként hatodik olimpiáján induló Mohamed Aida vívó, továbbá a cselgáncsozók és a férfi vízilabdázók is felvonultak a korábbi játékokkal ellentétben oldottabb hangulatú, táncos-zenés műsorral kísért ünnepségen.
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) riói csapatvezetője és Szabó Bence, a MOB főtitkára a 168 magyar olimpiai aranyérem történetét bemutató könyvvel, továbbá vörösborral és egy magyar mezzel ajándékozták meg a falu igazgatóját, Janeth Arcaint.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kanada 313 fős sportolói küldöttséggel érkezik Rio de Janeiróba,

s a csapatvezetés nagyon szeretné, ha a versenyzők túlszárnyalnák a négy évvel ezelőtti, londoni olimpián elért eredményt – ami várhatóan nem lesz nehéz, miután akkor mindössze egy aranyérmet nyertek.
A gumiasztal sportágban induló Rosie MacLennan a kanadaiak egyetlen címvédője Rióban, rajta kívül 186 női és 126 férfi versenyző képviseli az észak-amerikai országot. A megnyitón MacLennan viszi a zászlót. A kanadai csapatban száz olyan sportoló van, aki korábban már legalább egy olimpián részt vett. Tagja a küldöttségnek Georgia Simmerling is, aki harmadik ötkarikás részvételére készül a harmadik sportágban. A 2010-es vancouveri téli játékokon alpesi síben, míg két éve Szocsiban a szerepelt, ezúttal pedig pálya kerékpározásban indul. A női evezős nyolcas tagja, Lesley Thompson-Willie nyolcadik olimpiáján vesz részt. Ötvenhat éves korával. Ő a küldöttség legidősebb tagja. A legfiatalabb pedig, a 16 éves tornász, Shallon Olsen.



Hajrá! Hajrá!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kevesen tudjuk, hogy
az olimpiai játékok előtt a márkarendőrség

bejárja az olimpiai falut, illetve a versenyeknek otthont adó stadionokat és csarnokokat. Feladatuk, hogy eltávolítsanak minden oda nem illő – azaz a versenyeket nem szponzoráló vállalathoz tartozó – logót, illetve márkajelzést.
A „logó-lomtalanítás” oka és célja, hogy semmi, egy kósza felirat se zavarja meg az olimpiákat támogató vállalatok egyeduralmát. Például azt, hogy a büfékben és az éttermekben az üdítőárusok csupán Coca-Cola-termékeket forgalmazhatnak és a pénztárakban – készpénz mellett – csupán a Visa hitel- és bankkártyáival lehet fizetni. A szigorúság a versenyzőkre is vonatkozik: közvetlenül az olimpia előtt, illetve a játékok idején a résztvevők nem szerepelhetnek reklámokban.
A tét hatalmas: az olimpiák bevételeinek átlagosan 40 százaléka származik a szponzori befizetésekből, míg a tévéközvetítések csaknem 50, a jegy- és emléktárgyeladások pedig valamivel több, mint 10 százalékot hoznak. Előzetes számítások szerint most Rióban mintegy 2 milliárd dollárnyi szponzori pénzt jelent. A legnagyobb rész a 11 olimpiai világpartnerre esik.
Egyebek mellett a Coca-Colára, a McDonald'sra, a Visára, az Omegára, a Samsungra, a Panasonicra, a General Electricre vagy a Procter and Gamble-re. Ezek a cégek 2013 és 2016 között egyenként mintegy 100 millió dollárral támogatták az olimpiai mozgalmat, s cserébe közvetlenül reklámozhatják magukat valamint a reklám-kampányokban is.
Az „elit liga” mellett – amelyhez 2017-ben a Toyota is csatlakozik – még három szponzori kategória van: a hivatalos szponzori, a hivatalos támogatói, illetve a hivatalos szállítói fokozat.
A játékok – és más sportrendezvények – másik fontos támogatója, az Adidas, London után többet kapott vissza, mint amennyit invesztált: a német sportszergyártó szerint London után eladásai több, mint 150 millió dollárral nőttek.
Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorúan szabályozza a szponzori reklámok területét, a tét olyan nagy, hogy egyes cégeknek megéri trükközni. A Kodak például nem volt első vonalbeli szponzor az 1984-es olimpián, ám az Amerikai Olimpiai Bizottsággal kötött szerződést olyan jól használta ki, hogy az emberek többsége nem a valódi főszponzort, a japán Fujit, hanem az amerikai vetélytársat tartotta fő támogatónak.



 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Vasárnap jelentik be,

a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság azt tervezi, hogy doppinggyanú miatt, minden orosz sportolót eltiltson a részvételtől a riói paralimpiai játékokról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkerülte, hogy ilyen súlyos döntést hozzon. Ott a sportágakat irányító nemzetközi bizottságokra hagyták a dolgot, így végül az Atlétikai Szövetség tiltása alapján minden orosz atlétát eltiltottak az olimpiától, a többi bizottság pedig maga mérlegelt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság viszont Oroszország teljes kitiltása mellett döntött.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos

Ötszörös világbajnok


ennyit aranyat egyetlen más magyar úszó sem tudott nyerni a múltban 2009-ben nyerte az elsőt (400 vegyes), még Dave Salóval 2013-ban kettőt (200 és 400 vegyes) nyert, akkor már Shane Tusuppal, a vőlegénnyel. 2015-ben még kettőt (200 és 400 vegyes), ugyancsak Tusuppal, aki akkor már Hosszú Katinka férje volt, a fotón szeretetben, megértésben.

200 vegyesen világcsúcstartó, a tavalyi világbajnokságon állította fel, ennek megfelelően abszolút favorit az olimpián. Kilenc távon tartja a magyar csúcsot.
Negyedik olimpiájára készül, az előző hármon így teljesített:
15 évesen volt kint először, akkor 200 gyorson kapta meg a lehetőséget. Annak a 31. helynek valószínűleg örült 2004-ben.
2008-ban nem jutott be a döntőbe sem 400 vegyesen (12. hely), sem 200 vegyesen (17.).
2012-ben negyedik lett 400 vegyesen, pedig első akart lenni. 200 pillangón nem jutott be a döntőbe, 200 vegyesen a nyolcadik hely lett az övé.
Ez az olimpia ugyanakkor rendkívül fontos volt a karrierjében, nem túlzás azt állítani, megváltoztatta az életét.
A történet még onnan indult, hogy a 2011-es világbajnokságon - címvédőként - csalódást okozott, de nem fogadta meg az akkori kapitány, Kiss László tanácsát, nem jött haza az olimpiai előtti felkészülésre. Dave Salónak pedig az amerikaiak felkészítése lényegesen fontosabb volt, mint az övé.Londonban hangzott el a negyedik hely után a sokszor ismételt mondat: „legfeljebb majd nyitsz egy szépségszalont Budapesten.”Hosszú ekkor talált rá edzőként Shane Tusupra, aki már segített Salónak az olimpia előtt is. Tusup nem volt nagy úszó, de azt gyorsan látta, ha nem változik Katinka testalkata, akkor nem lesz sikeres.Hosszú nemcsak lefogyott, izmosabb is lett, és új módszert találtak ki. Edzések helyett versenyeztek – kihasználták a csak kevés úszót megmozgató világkupákat -, eközben a versenyeket tekintették edzésnek. A program vége Rióban lesz. Ott kell megszerezni a hiányzó érmet. Hogy aztán jöjjön a következő 4 év, hiszen azt már világossá tette, 2020-ban még szeretne a tokiói olimpián is versenyezni.
Az egyik ilyen világkupa után a kínai média nevezte el Iron Lady-nek.
Az olimpiai bajnok kínai Je Si-vent ugyanis akkor győzte le 2012-ben, amikor ő pihent volt, miközben Hosszú már legalább a második döntőjében állt rajthoz.
*
A spanyol Mireia Garcia Belmonte, aki magaslati edzőtáborban készült, ahol a férfi négyszázra készülő japán Hagino is ott volt. Idén eddig csak egyszer úszott, még márciusban. Maya DiRado, az amerikai úszónő 18 éves, a jövő nagy ígérete, de egyelőre még másodpercekkel van Hosszú mögött.
400 vegyes jelenlegi rangsora:
Hosszú 4:29.89
Hannah Miley 4:33,40
Mireia Belmonte 4:33,42

200 vegyes jelenlegi rangsora:
Hosszú 2:07,30
Marie O' Conmor (angol) 2:09,03
Maya DiRado (amerikai) 2:09,54
*
Hosszú 2 aranyával a 13. helyen lett volna a nemzetek között a 2015-ös vb-n, a németekkel holtversenyben, de a brazilok, kanadaiak, hollandok előtt.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Nesze neked!

Érthetetlen a riói szervezés, amiről itt és ebben az esetben nem is lehet mit írni. Mert ki az, aki nem szervezte meg a megnyitóról távozni akaró újságírók elszállítását?
A Riói Olimpia megnyitója után, a sajtó munkatársai között több atrocitásra is sor került. Az ünnepséget követően a jelenlévő mintegy két-háromezer médiamunkásra mindössze 3 busz várt. A szervezők sem álltak a helyzet magaslatán, nem tudták kordában tartani az egyre jobban felduzzadó, fáradt, türelmetlen tömeget. A buszok ajtajánál óriási volt a tolakodás, néhány újságírónál el is csattant néhány pofon.
A verekedő felek ugyanazokra a buszokra passzírozták fel magukat. Az út során folytatódtak az adok-kapok „műsora”. A sajtósok közül akadt, aki közel 3 órát várakozott, mire felkerült egy buszra. Ráadásul a buszjáratok az első napi országúti kerékpárverseny miatt, nagy kerülővel közlekedtek, ezért másfél óráig tartott az út, a fél órás menetidő helyett.
 
Oldal tetejére