Akvarisztika

abrak témája a 'Állatok' fórumban , 2006 Szeptember 9.

 1. cola

  cola Állandó Tag

  Sziasztok! Kár, hogy nem folytatjátok. Egymástól nagyon sok mindent lehetne tanulni az akvarisztikáról. Leirhatnátok ki hogyan telepitette be az akváriumát, milyen felszereléseket használ benne, milyen halakat tartanak együtt, milyen növényekkel diszitette ....stb. A halak is megbetegednek, talán van akinek bevált módszere van egy bizonyos betegséggel kapcsolatban és ezt megoszthatná másokkal:) Kicsit fel kellene turbósitani ezt az oldalt hisz sokat lehetne egymástól tanulni, esetleg csere-berélni hisz a boltokban minden drága. Én ezzel a kis 20 literes gyári akváriummal kezdtem, benne 3 Black Molly és 3 Xifo halakkal.
  Később vettem egy 35 literest 1-1 hal hozzávásárlásával, mü és élőnövény telepitése következett. Vásároltam hozzá Hydor K-20-as belső szürőt és autómata fütőt. Tökéletesen möködik:) Már van saját kis halam is, fekete Molly és egy dalmata molly ami nagyon szép. Közben vásároltam hozzájuk még guppykat 5 db-ot és most jelenleg van kb. 50-60 kis guppym:):) Most vettem egy 120 literest akváriumot és az következik majd beállitani. Nézzétek meg a képeket, megpróbálom sorrendbe tenni, ahogy jöttek az akváriumok és a halak, hátha Ti is kedvet kaptok hozzá:) Jó éjszakát.
   
 2. cola

  cola Állandó Tag

  A képek lemaradtak:)
   
 3. bunny17

  bunny17 Állandó Tag

  nekem almacsigáim vannak,pár napja megdöglött az egyik.lila lett meg vmi hólyag jött ki a házából.fúj nagyon undi volt.gyorsan vizet cseréltem,remélem a többi nem pusztul el
   
 4. szigyudown

  szigyudown Állandó Tag

  Öszintén remélem, hogy csak részleges vizcsre volt, különben ujabb kellemetlen meglepetésekre számíthatsz.
   
 5. zsibzsib

  zsibzsib Állandó Tag

  Helló

  Én nem régen kezdtem el új hobbiként az akvarisztikát. Nagyon jó hobbi, csak ajánlani tudom.:p
   
 6. cola

  cola Állandó Tag

  Sziasztok! Hú de rég volt hozzászóló, mondjuk rég jártam én is itt:) Januárban kezdtem az akvarisztikát, akkor még egy 20 és 35 literes akváriumom volt. Azóta gyarapodtam és jelenleg 5 akvárium megy a lakásban:) Van 2db 25 literes 1 db. 35 literes és 2 db. 60 literes, ezek már müködnek, van egy 120 literes is de az még nincs beüzemelve. Nagyon szeretem a halakat és megnyugtató hatással is vannak rám:) szeretem nézegetni amikor uszkálnak:) Iskolába vannak rakva, azaz:ahogy születnek és ahogy nőnek mindig egy nagyobb akváriumba kerülnek. Jelenleg kb. 150 halam van összesen. A legtöbb ebből Guppi, van pár Black Molly is. Szivárványos Guppi halakat szeretem a legjobban, szép szinesek, hosszú farok úszóval. Hála...szépek, egészségesek. Minden akváriumban belső szűrő használok, szivacs és aktivszén müködtetésével. Hetente szűrők tisztitása, 2 hetente részleges vizcsere és szépen nőnek, sokasodnak:) Kb. 3 hete valahogy az egyik akváriumba bele ütött a mennykő, azaz darakór de pár nap alatt helyre jöttek a halak a Sera Costapur jóvoltából még csak meg sem érezték, hogy darakórosak, szerencsére még a kezdeti stádiumban észrevettem. De már tul vagyunk rajta és ficánkolnak azóta is:)
  Irjátok le Ti is a z élményeteket, betegségeket, hisz egymástól sokat lehet tanulni és segitséget adni.
  További szép estét.Sziasztok.
   
 7. sunocske

  sunocske Új tag

  Én most szeretnék egy akváriumot a fiamnak .Tudtok valamit tanácsolni, milyet vegyek?
   
 8. cola

  cola Állandó Tag

  Szia sunocske! Ez attól is függ szerintem, hogy hány éves a fiad? Tudja e már önálóan kezelni az akváriumot, itt a tisztásra, vizcserére gondolok nem az etetésre:) Ha 10-12 év alatti a fiad akkor szerintem egy 25 literes komplett akvárium szettet vegyél neki. Az fel van szerelve mindennel, ami kell egy akváriumba és könnyü kezelni is. De ha már nagyobb a fiad, akkor szerintem egy 60 literessel nyugodtan kezdhet:) és itt is javaslom még az akvárium szetteket. Ha már megszereti a halakat és a vele járó gondokat utána lehet bőviteni, vagy cserélni nagyobbra:) Ez az én véleményem:)
   
 9. madipi

  madipi Állandó Tag

  Sziasztok akvaristák!???
  Bocsi de szegény gyereknek tálcán kínáljátok a kudarcot. Vegyetek neki min 80-100 literes akváriumot! Lehet nagynak tűnik de kis akvárium nagy probléma. Nagyon nehéz fenntartani a biológiai egyensúlyt kevés vízben gondolok itt a PH értékre,a külömbözőbomlásanyagok hamar tönkre teszik a növényzetet a halakat.
  Ajánlom elöször tájékozódjatok akvarista ismerősnél némelyik boltban is értenek hozzá na meg a jó öreg szakirodalom. Baráti üdvözlettel! Sok sikert!
   
 10. cola

  cola Állandó Tag

  madipi! egyetértek veled, de én azért javasoltam a kis akváriumot (bár nem tudom hány éves fiúról van szó) mert nagyon sok gyerek szeretne halakat és bizony amikor már a tisztitásról van szó, gondozásról, mindjárt ráunnak és lemondanak róla. Ideig, órákig érdekli Őket, sok gyereknél csak fellángolás. Egyébként igy igaz, ahogy irtad is, hogy nagyonbb akváriumot könnyebb kezelni, kevesebb vele a gond. Nekem is van kis akváriumom, de semmi problémám nincs a biológiai egyensúllyal, szépen elvannak a halak benne, nem pusztult még el egy sem, nem kell tul zsufolni egy akváriumot, no meg attól is függ, milyen halat tesznek majd bele. Lehet, hogy egy aranyhal fog csak a kis aksiba uszkálni:) Infókat lehet sok helyről gyűjteni, szakirodalom, sera füzetek, fórumokból (tapasztalatok). Sok hasznos dolgokat lehet találni a neten is:) Sziasztok.
   
 11. buba7712

  buba7712 Állandó Tag

  Sziasztok!!!

  Én is nagyon szeretnék aquarisztikával foglalkozni...régebben már volt egy aquáriumom,pár hallal,de ennek már legalább 20 éve,ha nem több...
  Ismét szeretnék pár halat " édesvizit ",mint pl.guppi,gurámi,neon,molli és valami harcsafajta...
  a kérdésem az lenne,hogy egy kb.100l-es aquáriumban mennyi,milyen fajtát lehet gond nélkü tartani,plussz növények..
  Köszi előre is,Rita
   
 12. nyogam

  nyogam Állandó Tag

  Van egy törpeharcsánk akváriumban. Már három éve velünk él. Ki tudja meddig él egy törpeharcsa?
   
 13. zorral

  zorral Állandó Tag

  Sziasztok!!! Kedves Rita.

  Nekem egy 80-100 l aquáriumom van ,
  20-30guppi,egy algaevő ,egy csigaevő pár csiga két 2-3 garnéla van benne.
  Növények amennyi tetszik neked. Nincs sok gondom vele.


  Szia! Nekem amíg volt fátyolfarkúm az szedte szét (ette)a gömbmohámat. De a moha azóta is megvan csak 3 részben.
   
  buba7712 kedveli ezt.
 14. buba7712

  buba7712 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm válaszod..ilyen halmennyiség mellet talán megelékszem egy kisebb akváriummal is...
   
 15. vali1

  vali1 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Most rendezünk be egy akváriumot, szeretném tudni, hogy a fa díszeket amit üzletben vásároltunk meddig kell áztatni és utána mit kell vele csinálni?

  Köszönöm előre is a választ!
   
 16. alex222

  alex222 Állandó Tag

  Üdv Vali1

  Azt szokták mondani hogy addig kell áztatni amíg le nem merül a víz alá. És én használat előtt jól kiforráznám.
   
 17. gabrinus

  gabrinus Állandó Tag

  Vízalatti fa

  Bizony, csatlakoznék az előző véleményhez, van hogy évekig is kell áztatni, és még akkor is barna levet ereszt. A kifőzés se árt...
   
 18. gabrinus

  gabrinus Állandó Tag

  Akvarista könyvek

  Nagy akvaristakönyv-gyűjtő vagyok, leginkább a magyar nyelvű irodalmat gyűjtöm. A régebbi könyvek egyikéhez-másikához nem könnyű hozzájutni manapság, ezért úgy gondoltam, hogy ebben a topikban ragadom meg az alkalmat, hogy mások számára is hozzáférhető legyen a bennük foglalt nem kevés tudás (mert hiába 30-40 éves könyvről van szó, rengeteget lehet belőlük tanulni).

  Íme az első könyv:

  Wiesinger: Akvarisztika
  formátum: pdf - 19 MB
  Oldalhelyes munka.

  Kód:
  http://data.hu/get/4370270/WIESINGER_AKVARISZTIKA.pdf
   
  Hanga.cv kedveli ezt.
 19. gabrinus

  gabrinus Állandó Tag

  Meddig él?

  Olyan 5-10 éves korukig élnek, a tartás minőségétől függően...
   
 20. gabrinus

  gabrinus Állandó Tag

  Természetes élőhelyein fejlődésében nagy szerepet játszik a víz hullámzása, ugyanis kolóniáiban a gömböcskék egymáson több sorban helyezkednek el, és a víz mozgatja őket úgy, hogy a gömbök minden oldalról kaphassanak az éltető fényből. Ezenkívül a mozgó víz felületüket is tisztán tartja a rárakódott üledéktől. Akváriumban ezt a tisztogatási műveletet saját kezűleg kell elvégeznünk. Időnként egy-egy gömböcskéről lesodródik egy darabocska, vagy maximális méretét meghaladva a fizikai törvényei miatt szétesik (felület-térfogat arány). Ezekből a darabokból új kolóniák fejlődnek, igaz eléggé lassan, hiszen növekedési ütemük alig 5-10 mm egy évben.

  Nagyon óvatosan emeljük ki a vízből, mert mivel belül üreges, kezünkben könnyen széteshet. Szakirodalom szerint a kolónia barnulását vizükhöz hozzáadott sóval kezelhetjük.

  Ez a növényt ajánlható kezdő- és haladó akva-kertészeknek, sőt bármely akváriumba is. Nem igényel külön CO2-ot vagy túl sok megvilágítást. Megél kevés fényen is, de a magas fényerőt is elviseli. Szereti a kristálytiszta vizet, és a mérsékelt vízmozgást. Huzamosabb ideig a 24 °C-nál magasabb hőmérsékletet nem viseli el. Érdekes megfigyelni, hogy egyes halak hogyan görgetik ide-oda a gömböcskéket, vagy ahogy ha a sok megvilágítástól oxigéngömböcskékkel telítődő kolónia liftezik a talaj és a vízfelszín között.

  Szaporításuk egyszerű: darabokat törünk le, és azt hagyjuk évekig fejlődni, de hogy szép gömbölyűek legyenek, gyakran forgassuk őket :D !
   

Megosztás