Amerikában 25%-kal többet dolgoznak mint Európában – de miért?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Október 19.

Melitta - 2016 Október 19, 23:19
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ennek járt utána három közgazdász az Egyesült Államokból, Kanadából és Németországból. A hetvenes években még nem volt jelentős különbség Amerika és Európa között, most viszont igen.

  Míg Itáliában egy munkavállaló átlagosan alig 18 órát dolgozik egy héten, addig az Egyesült Államokban több mint 25-öt. Magyarországon valamivel több mint 20-at…

  Ilyen rövid lenne a heti munkaidő? Ami valóban hasznos, az igen – érvel a három közgazdász Amerikából, Kanadából és Németországból. Őket ugyanis nem az érdekelte, hogy ki mennyi időt tölt el a munkahelyén, hanem az, hogy mennyi időt fordít értékteremtő tevékenységre. Az olaszok és a franciák állnak a lista végén, az amerikaiak és a svájciak az elején.

  Ez akár magyarázat is lehet arra: miért élnek jobban az USA-ban és Svájcban, mint az Európai Unióban. De mi magyarázza azt, hogy az amerikaiak ilyen szorgalmasak lettek, míg az európaiak kevésbé fárasztják magukat, pedig a hetvenes években szinkronban voltak? Az adó- és a nyugdíjrendszer – válaszolják a közgazdászok.

  Az EU tagállamaiban általában nagyon magasak az adók, vagyis a munkavállalók nincsenek nagyon ösztönözve arra, hogy többet dolgozzanak. Az amerikaiak ugyanis azért is végeztek az első helyen, mert jóval kevesebb szabadságot vesznek ki, mint az európaiak. A nyugdíjas korosztály pedig viszonylag hamar lelép a munka frontjáról Európában, miközben az USA-ban soha ennyien nem dolgoztak a 65+ generáció tagjai közül! Miért? Mert az európaiak nyugdíjrendszere általában nyugodt öregkort biztosít. Az Egyesült Államokban viszont senki sem veheti biztosra, hogy a nyugdíja nem veszíti el az értékét.

  Amerikában azért dinamikusabb a növekedés, mert az emberek inkább érdekeltek abban, hogy többet dolgozzanak. A munkahelyek jobban támogatják a többletteljesítményt az USA-ban, mint Európában, ahol a cégek konzervatívabbak a bérezésben. Kevésbé nézik a teljesítményt, és inkább a hierarchia alapján állapítják meg a fizetéseket.

  Mindez magyarázhatja az életszínvonal-különbséget Amerika és Európa között, de mi van nálunk? A három közgazdász szerint Magyarország és Németország egy átlagos munkavállalójának a heti hasznos munkateljesítménye valamivel több mint húsz óra. Miért keres akkor a Mercedes-gyárban Kecskeméten jóval kevesebbet egy munkavállaló, mint Németországban? De hát ez már egy másik történet …

  Lengyel Miklós

  munkasok.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Október 19.

  1. Tusyy
   Tusyy
   Kozgazdaszok szamara a valo vilag gyakran csak kivetel -- a cikkrol nekem ez jutott eszembe
  2. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Tussy , áruld már el nekem , hogy egy közgazdásznak vagy egy politikusnak mit is jellent a "való világ" , ismerik e eggyáltalán ??
   gumelig kedveli ezt.
  3. gumelig
   gumelig
   Azt, hogy Svájcban sokat és intenziven dolgoznak csak igazolni tudom mert hosszabb ideje itt élek.
   Ennek az egyik oka a mentalitás mellett a fantasztikus szervezettség. Az üresjáratokat a minimumra csökkentik.
   Svájcban a törvényes szabadság 2o, ötventöl 25 munkanap. A hatvanon felűli 30 nap csak ajánlott de megadják.
   Jó pár évvel ezelőtt a szocik már negyventöl szerettek volna 25 napot. Alkotmányos törvényekröl itt népszavazás van.
   Örjöngtem amikor kijött az eredmény. Símán leszavazták. Én akkor 38 voltam.:D
   Annak idajén minden komolyabb vita nélkül megszavazták a női nyugdijhatár megemelését 62 röl 64 re. Már pedzik hogy 65 re emeljék. Tuti hogy megszavazzák.
   Ezek képesek pillanatnyi érdekeik ellen dönteni ha a józan ész szerint ez jobb a jövőnek.

   Pár héttel ezelőtt a nyugdíjemelés is megbukott a népszavazáson. Mivelreformálni kéne a rendszert olyan megoldást szeretnének ami hosszúlejáratúlag biztosítja a nyugdíjakat.

   Ui.
   A hosszú évtizedek alatt, egyszer volt 4 évig 40 órás munkahetem. Különben 42,5
   Sok sok kereskedő vagy kissebb közszolgálati vállalatnál ez így van.

   Azt azért hozzá kell tennem, hogy mivel nincsennek filléres gondok, nem Örlődnek fel az emberek.
   Utoljára módosítva: 2016 Október 20
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Magyarországon különféle "időzónák" vannak. T. kormányunk pl. a kereskedőknél nagyon oda is figyel, sőt az elvártnál is jobban arra, hogy minden vásárlás után számla adás, sőt pénztárgépbe való beütés legyen ám! Ezért az üzletek ajtajára ki kell írni a pénztárgép kódját. Miért? Ha egy arra "tévedő" apeh-kos, (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) alkalmazottjának be sem kell lépnie, az üzlet küszöbétől, kívülről, akár a járdán állva is beütheti a kódot a nála lévő szerkentyűjébe. S, ott azonnal megjelenik, hogy bent az üzletben számláznak-é, avagy nem? Magyarul nagyon oda figyelnek arra, hogy biztosan minden tétel be legyen ám ütve, majd vallva. No, most éppen ezért több munkaadó úgy próbál önmagán "segíteni", hogy olyan munkavállalót alkalmaz, aki Start kártyával rendelkezik. Linkje itt, érdemes rákattintani. Ez egy jelentős kedvezmény: Hand in protective glove brush painted metal fence.
   Mivel ezek után bizonyos kedvezményeket vehet fel, vagyis jóvá is írhat a vállalkozó. Ha a delikvensnek lejárt a Start kártyája, akkor utilapu, s máris jöhet a következő munkavállaló, akinek van ilyen kártyája.
   A másik dolog, hogy nagyok sok vállalkozónák, sőt kisebb bt-nél, kft-nél is, csak töredékére vannak bejelentve a dolgozók, s ennek a többszörösét dolgozzák le. Tehát a statisztikában úgy jelenik meg, hogy napi 2, esetleg 4 órát dolgozik (papíron), s a gyakorlatban ennek a többszörösét. Aztán a legtöbb "mászek", nem fizet ám szabadságot, szabadnapot, s ebbe a munkavállaló bele is nyugszik mert ahol él, ott szerte-szana nincs más munkalehetősége. Ezért aztán még akkor is bemegy dolgozni, ha úgy érzi a "bele lóg" a fájdalomtól, s abba is beleegyezik, ha kivesz 4-5 nap szabadnapot, s arra egy fityinget sem kap.
   A statisztika itt, ahol téved, de jelentősen. S, ezt viszont képtelenség nyomon követni. Miért?
   Mert tagadja a munkavállaló, mert örül, ha van munkalehetősége.
   S, fenti okok miatt, tagadja a munkaadó is.
   A statisztika ezért "csámpás".
   No persze vannak kivételek, nem azt mondom, hogy minden magánvállalkozó, légyen az kereskedő, festő, asztalos, vagy bárki, kisebb bt, kft - ilyen módon - kozmetikázza a munkaidőt. De bizony vannak olyan aprócska cégek is, akik arra is képesek, hogy napi 2, azaz kettő órára jelentsék be a munkavállalót. S a munkavállaló ki van ám okítva, ha jönne ellenőrzés, mondja azt, hogy most jött be éppen dolgozni. A napi létszámjelentést pedig úgy alakítják, hogy az a "jó" legyen. A munkavállaló jelenleg jól jár, mert több pénzt kap zsebbe, az egy dolog, ha elmegy táppénzre, akkor mennyit utalnának ki számára? A munkaadó pedig ismét jól jár, mert kevesebb, sokkal kevesebb járulékot fizet.
   setni kedveli ezt.
  5. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Georgina ,gondolom azt a programot mely az APEH dolgozoja használ valahonnét beszerezték , mert nemhiszem , hogy az Magyar találmány lenne . Aztán én magam találkoztam igaz nem most , de jó pár éve távoli rokonommal /régen az örök vadászmezökön él/ ki kacagott rajtam mert én fizettem az adom hiszen rendesen bevoltam jellentve . Aztán amikor nyögdijba mennt akkor felvolt háborodva amiért alig kapott valami pénzt ! Mert azt már megérteni , hogy ha nemfizetek be semmit akkor azzért a dupla semmi járja ;).
   B.Péter, cdurmol, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. Hellbrenner
   Hellbrenner
   :-D
   Megnézném ezeknek a "tudálékosoknak" a képét mondjuk a miskolci Bosch szalagjainál...

   Három statisztikus résztvesz egy vadászaton.
   Cserkelnek a lombok alatt, egyszercsak meglátnak egy gyönyörű tizenkettes szarvasbikát.
   Az első lő, de elvéti, az állat előtt porzik az avar, a vad falatozik tovább.
   Lő a második, mire csak a farkát billenti meg a golyó szele.
   A harmadik éktelen üdvrivalgásba kezd: -Eltaláltuk!!!
   :p
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Van akinek van választása, van akinek nem. Akinek a lakóhelye közelében nincs munkahelye, csak olyan, ahol nem jelentik be, vagy rész munkaidővel, az rábólint. Nem örömmel, de élni akar és most. Mint tudod, vannak gondok a munkalehetőség terén. Úgy, hogy ne törjünk pálcát, aki MA akar enni kenyeret. Tudja jól, hogy ebből sem táppénz, sem nyögdíj nem lesz, de nem győzöm ismételni, nem is teszem. Élni akarnak az emberek, ezért bevállalják azt, amit nem kellene, sőt törvénytelen.
   setni kedveli ezt.
  8. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Georgina , ezt nagyon is jól tudom magam is ! De nehogy nekem valaki bebeszélje , hogy a törvényhozó ezellen nem tud fellépni ! Nem a munkavállallot kéne ilyenkor megbüntettni , hanem azt a vállalkozot aki igy kihasználja a munkást és becsapja a közösséget ! Mert ugye más országokba ezt elég tiszteségesen büntettik ,pedig majd mindenhol Europában hasonlóan kell fizetni a járadékokat , nemcsak Magyarországon fizet a vállalkozó adó , TB járulékot a munkavállaló után hanem mindenhol tudomásom szerint .
   Vigilant , én nemszeretnék amerikai helyzetet itthon , se betegbiztositásban , sempediglenmunkában , de már lassan arrafelé tartunk . Nemszeretnék kérlek Füzesabonyból mindenféleképpen Miskolcra és Zalaegerszegre járni dolgozni , de kérlek Györbe sem mert ott kapnék a Miskolci 4 óra munkalehetöség után még 3-mat ! Hanem szeretném , tudod én álmodozó tipus vagyok , hogy mindenki képességének megfelelöen a lakóhelye közelébe kapna megfelelö munkát egy olyant amely hanem is Matolcsy vagy Hagyó szinten , de eltudná az ember a családját tiszteségesen tartani !! Hogy esetleg hónap végére is jussa , ha esetleg a gyereknek egy pár új cipöre lenne szüksége ! Tudom ez csak álom , de akkor is . Lehet hogy erröl álmodik a 10 millió ember többség már vagy 25 éve ??
   Utoljára módosítva: 2016 Október 21
   setni kedveli ezt.
  9. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Vigilant, figyel ez nem fair vagy irjam , hogy tiszteséges amit csinálsz ?? hogy kiforgatod irásomat ??mert én nem ezt irtam ez simlliség töled !
   Amugy tudomásom szerint Obama úr megprobálta az összes amerikai polgárt betegbiztositani , vagy ez sem igaz . Most kiabáljaés tudomásom szerint több millió az akinek nincsen beteg biztositása ! Erre kéne kiabálás nélkül válaszolni és kicsit higgatabban ! Még ha énnel nemkezdünk akkor is azt szeretném , hogy igen is keressen annyit egy dolgozó, hogy abból az egy munkahelyen végzett munkából tiszteségesen megtudjon élni és elgyen nem privát , hanem mint Bismarck megalapitotta több mint 100 éve tiszteséges biztositása mint nyugdija !
   Utoljára módosítva: 2016 Október 21
  10. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Vigilant , nagyon furcsállom irásod , igaz lehet vidéki léttemre nehéz ezt felfogni . Amugy ez nemcsak Lenini meg marxengelsz mint irod de ez amugy europai szokás . Látom neked fogalmad sincsen az egészröl csak villogni szertnél illetve nekem támadni . Már kezdek félni töled ! Most majd az új ávh-val akarsz elvitettni mint Ernö aki fenyegetözik vagy mi a franc történik már itt ?? Kérlek mint irtam a Beteg és nyugdij biztositást nem marxmeg engelsz vezette be hanem a vaskalapos Német kancellár Bismarck !! Már csak ugy kis információnak ;) akkor sem vállaszoltál az elözö irásomra mert simlis vagy és punkttum .
  11. Hellbrenner
   Hellbrenner

   "Henry Ford gépészmérnökei, közöttük Galamb József főkonstruktőr 1913-ban tervezte meg az első futószalagot."
   Nos a GMK-t is itt alkalmaztuk, és közmondásos, hogy ha hazajön a dolgozó a munkából, már megy is dolgozni "fusiba", különben nem élne meg a család.
   Ismerek olyan buszost aki még két társaságnál betegszállító...
   A sírás pedig azért van, mert haza lehet vinni 100 000-et havonta, de az csak kb. 475 CAD, azaz 120 CAD hetente.
   Az árak viszont EU árak legalább, a világ legnagyobb (27%) forgalmi adójával terhelve. Nem szólva a többi adókról a termékeken.
   setni, pitti, Soproni Ede és 1 másik tag kedveli ezt.
  12. Melitta
   Melitta
   A legnagyobb diferenci az auto biztositasnal van .Otthon evi 40ezer Ft kb $180
   nalunk ez ezres nagysagrendu az enyem balesetmentes vezetessel oregautonak egyoldalu evi $1600 ennel meg van sokkal dragabb.
  13. Hellbrenner
   Hellbrenner
   :)
   40-50 ezer az félhavi fizetés...
   Mondjuk két kereső + 3 gyerek teljes négyhetes bevétel 250 000 , Kiadás csak lakhatásra 40 000 bérletidíj + 30 000 rezsi...
   Ha hiteles lakás akkor még + 30 000 ...
   Munkábajárás fejenként 15 000 ...
   Mit esznek a gyerekek?

   Sírunk? Még nem is igazán. Majd ha MÁR nem, akkor lesz nemulass!
   setni és Soproni Ede kedveli ezt.
  14. Hellbrenner
   Hellbrenner
   Hát, jah, %-osan a havi bevételekhez viszonyítva?
   És egy liter üzemanyag ára az autóba több mint egy CAD...
   setni és Soproni Ede kedveli ezt.
  15. Hellbrenner
   Hellbrenner
   Hát jah.
  16. heszperia
   heszperia
   Én úgy gondolom ezen a problémán nem vitatkozni kellene, hanem a kormánynak megoldani. A kisvállalkozó /kényszervállalkozó/ igen nehéz helyzetben van a rengeteg járulék miatt. A járulék ha tisztességesen akarod kifizetni ,akkor nem marad egy filléred sem. Ezt tapasztalatból tudom. Szorgalmasan fizeted a dolgozok után saját magad után a járulékot, adót. Volt és most újra a kamara, ha nem fizettél megállapítottak egy olyan statisztika által kimutatott bevételt , ami után hatalmas összeget kell fizetni. Na olyan bevétel egy kisvállalkozónak sosem volt. Viszont mint kamara ha nem volt munkád ,hiába fordultál hozzá , ez nem az ő ügyük. Vegyél szoftver mert számítógépen kell intézni az ügyeidet. Mikor nyugdíjba mész akkor elájulsz a nyugdíj összegén ,csak kegyelemkenyérnek hívom. Ja fog ,szem és stb, orvos , ha kibírod a 3 hónap várakozást talán , ha nem akkor magánrendelésen orvosolják a problémádat.Ezért szörnyű ,hogy a fiatalok elmennek külföldre és mikor a jólétükről tudomást szerzek örülök ,de a szívem fáj a több ezer km. távolság miatt. A fiam közgazdász végzettséggel itthon 160 ezer nettó, külföldön árú feltöltő 900 ezerért nettóban.Nem lehetne ezt megoldani másképpen?
   setni és Soproni Ede kedveli ezt.
  17. navagraha
   navagraha
   Kedves kanadai magyarok! Ti hogyan látjátok ezt? Kérlek, ne vegyétek provokációnak, vagy előítéletesnek a kérdést. Minden rasszra jellemző ez?
  18. navagraha
   navagraha
   Nos, Széchenyi idejében lehetséges, hogy ez a mondás igaz volt. Ma, amikor a nemzet a sajtóból manipulált híreket kap, sajnos, nincs abban a helyzetben, hogy józanul meg tudja ítélni, mitől szenved. Ma, egy politikusnak kevesebb mozgástere van, mimt az 1800-as években egy falusi kisbírónak. Monhatnám : egyetértési joga van, a nemzetek feletti erővonalak levegőt sem engednek neki venni.
   tuncu kedveli ezt.
  19. Melitta
   Melitta
   A magyar orvosok ezt inkább ne olvassák el, itt vannak az amerikai alapbérek

   Az amerikai Glassdoor portál összegyűjtötte a legjobban fizetett állások listáját. Az adatokat maguk a dolgozók küldték be, ebből állapították meg az átlagot.

   Az első három legjobban fizetett állás közül kettő biztosan nem okoz meglepetést. Az ügyvédek, jogászok szerepelnek a második helyen. A fizetésekben természetesen szakterülettől és munkahelytől függően óriásiak az eltérések, de a kiszámított éves átlagkeresetük valamivel meghaladja a 144 ezer dollárt, ami kicsit több mint havi hárommillió forintnak felel meg. Az sem okoz különösebb meglepetést, hogy a kutatásért és fejlesztésért felelős menedzserek szintén dobogósok. Éves fizetésük átlaga nem sokkal marad el a jogászokétól, ügyvédekétől, szintén meghaladja a 140 ezer dollárt.

   Az viszont már kisebb meglepetést okoz, hogy a lista első helyén állók évente 180 ezer dollárt visznek haza (akárcsak a többi vizsgált szakmában, ez az összeg az alapfizetést jelenti) ráadásul ezen a területen a bérek 2014 és 2024 között az előrejelzések szerint 14 százalékkal fognak gyarapodni, ami kimagasló eredmény. A legjobban kereső dolgozók ma az Egyesült Államokban az orvosok. Havi 15 ezer dolláros alapbérrel.
   setni és Soproni Ede kedveli ezt.
  20. licd
   licd
   Miért keres akkor a Mercedes-gyárban Kecskeméten jóval kevesebbet egy munkavállaló, mint Németországban? De hát ez már egy másik történet …

   És az miért is van, hogy állítólag a magyar munkaéerő nem elég hatékony, mégis az itt gyártott mercedesz, opel, suzuki, audi szépen hoz a konyhára... Hogy is van ez?!
   Ja, biztos a kiváló német marketingesek és sales-esek egyenlítik ki a mérleget. Ha csak úgy nem...
   Hellbrenner és Soproni Ede kedveli ezt.
  21. setni
   setni
   Ha ugyanannyit keresne mint németországban akkor miért is jönne ide a munkaadó??
   Ha többet fizet mint a környéken található munkahelyek akkor már jobban jár a munkavállaló!!!
  22. setni
   setni
   De létszükséglet, hogy jársz dolgozni??
   Ha meg munkavállaló szempontjából nézzük a dolgokat a termékeket szállítani kell és a járműbe kell üzemanyag...
   Persze mehetek biciklivel is a 40km levő munkahelyre.....
  23. Melitta
   Melitta
   A termelesbe is egyharmad keszul el az otthoni gyarba, a vezetes vagy szervezes sok ok lehet mi miatt van ez igy.
  24. setni
   setni
   Ökörség?
   Itt dolgozol magyarországon?
   Nos a munkahelyem .nincs menetrendszerű buszjárat vonat meg legalább 50 km -re van...
   Úgy oldották meg hogy bérel a cég buszokat.
   De aki lekési a járatot ....inkább autóval járnak sokan, mert ha nem végeznek a munkával akkor már hazafelé bizonytalan.
   Még hogy ökörség.
  25. sidavoq
   sidavoq
   Hol dolgoznak a legtöbbet a világon?
   A CNN legfrissebb toplistája szerint ugyanakkor számos olyan ország van, amelyek igen messze vannak Carlos Slim elképzelésétől. A listából nemcsak az derül ki, hogy mely országokban dolgoznak a legtöbbet, hanem az is, hogy a sok munkáért milyen fizetés jár az adott államban.
   10. Szlovákia
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 1749 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 4,6 millió forint (386 ezer forint/hó)
   9. Japán
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 1765 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 8,5 millió forint (712 ezer forint/hó)
   8. Magyarország
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 1797 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 4,7 millió forint (393 ezer forint/hó)
   7. Egyesült Államok
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 1798 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 13 millió forint (1,1 millió forint/hó)
   5. Oroszország
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 2002 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 3,7 millió forint (310 ezer forint/hó)
   4. Észtország
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 2021 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 4,2 millió forint (350 ezer forint/hó)
   3. Korea
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 2092 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 8,6 millió forint (717 ezer forint/hó)
   2. Chile
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 2102 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 3,8 millió forint (320 ezer forint/hó)
   1. Mexikó
   Egy év alatt ledolgozott órák száma: 2317 óra/munkavállaló Átlagos éves kereset: 2,4 millió forint (200 ezer forint/hó)

Megosztás