idegen bolygók kolonizálása

stalkerwalker témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2017 Május 7.

?

gyarmatositás

 1. nem valószinü hogy azokat hibákat ujra elkevetjük

  28.6%
 2. fajunk mindig is agresziv volt egymással való szinü egy másik fajal is agreszivak lennénk

  71.4%
 1. stalkerwalker

  stalkerwalker Állandó Tag

  Az idegen bolygók kolonizálás elkerülhetetlen , hogy fajunk fent maradjon. Azonban mi van akkor , hogy ha olyan bolygokat kezdünk el kolonizálni amiken már kifejlődőt már valamilyen intelligens élet és nem csupán leigázuk őket ha nem rabszolgasorsba döntjük őket vagy teljesen mérték ki irtjuk őket a saját fajunk érdekében. De vajon pontosan mit csinálnák egy olyan bolygóval amin él már egy hozzánk hasonló fejletfaj él ?
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 2. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Szerintem a kérdés teljesen elméleti, mert belátható időn belül elérhető távolságban (gyakorlatilag a Naprendszerben) nyoma sincs hozzánk hasonlóan fejlett fajnak, vagy akár intelligens életnek. Hogy be nem látható (néhányszor tíztől néhányszor tízmilliárd;) éves) időtávon hogyan fognak változni az emberi fajnak az elmúlt néhány száz évben határozott fejlődést mutató agressziót kezelő technikái (erkölcs, jog, stb.), vagy akár az agresszió szintje, azt megalapozottan előre látni aligha lehetne. De ha azt feltételezem, hogy a ma megfigyelhető trendek folytatódni fognak ezen a területen, én inkább az optimista változatra szavaznék.
  Azonban mi van akkor, hogy ha olyan bolygókat (vagy holdakat) kezdünk el kolonizálni (vagy akár csak felderíteni), amiken kifejlődött már valamilyen (akár a legprimitívebb egysejtű) élet? Van jogunk ezt az életet kiirtani, vagy akár csak veszélyeztetni pl. földi életformák véletlen behurcolásával? Másrészt lehet-e egyáltalán azzal kísérletezni, hogy a földi életformák képesek-e tartósan együtt élni egy idegen bioszférának az adott környezethez valószínűleg jobban alkalmazkodott elemeivel, vagy mind erkölcsi, mind gazdaságossági szempontból érdemesebb garantáltan életmentes égitestekkel próbálkozni?
   
  hengelhoffer kedveli ezt.
 3. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

 4. vazonosito

  vazonosito Állandó Tag

  Először is szögezzük le, hogy az ember, mint faj, alapvetően és viszonylag NEM agresszív. A humánetológia többet tud erről mondani, hogy miért nem és miért tűnik úgy hogy igen, stb. Most csak azt szeretném, ha nem tekintenénk magunkra valami elszabadult szörnyetegként. Ha a kulturális, emocionális, szociálpszichológiai stb. fejlődésünk monoton növekvő marad, akkor van remény.
  A konkrétan, helyben közvetlenül vizsgált égitestek esetén mindig súlyos probléma és kérdés lesz, hogy szennyeztük-e véletlenül (a válasz sajnos egyértelműen igen), tönkretehetünk-e rajta valamit végérvényesen (talán) és szabadna-e esetleges fejlett lények életébe beavatkoznunk (szerintem nem, hacsak nem végszükség esetén).
  Az ilyen kérdéseken töprengés és a válaszok keresése fejleszt minket, és igen jó lenne, ha mire a technikai lehetőségeink lehetővé teszik a mélyűri emberes utazást és a kolonizációt, addigra fejlett, etikus lényként léphetnénk a kozmikus színpadra. Jelenleg se ez, se az nem jellemez minket, "még nem nagy az ember, de képzeli" (József A.) és ez akár egyelőre jónak is tekinthető, magasabb (pl. galaktikus) szempontból. Még földön kúszó lárvaként tengődünk, de potenciálisan bennünk rejtőzik a csodálatos pillangóvá válás lehetősége. Ámen.
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 5. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Szerintem jó lépés ebben az irányban, hogy pl. a NASA meglehetősen szigorú (és egyre szigorodó) protokollok szerint fertőtleníti az idegen égitestekre leszállítani szándékozott szondáit, így próbálva elkerülni azok véletlen (biológiai) beszennyezését, és nemzetközi szintű ajánlásokat, javaslatokat is rendszeresen tesznek ennek elkerülése érdekében.
   
 6. vazonosito

  vazonosito Állandó Tag

  Igen, ez jónak tűnik, azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy pl. az indiaiak, kínaiak, meg majd akárkik betartják-e mindig az ajánlásokat. Ezenfelül a legalaposabb sterilizálási módszerekről is kiderül max. 30 évvel később, hogy nem volt teljesen sikeres. De mindegy is egyelőre, mert pl. a bolygóközi térbe kikerült meteorok is szállíthattak "életcsírákat" ide-oda, kölcsönösen fertőzve a szomszédos bolygókat. Pl. egy marsi-földi mikrobiális rokonság az égvilágon semmit nem jelent abból a szempontból, hogy az talán az élet alapvető jellemzője-e vagy fertőzés eredménye.
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 7. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  India és Kína is a szennyezések elkerülését célzó intézkedések megtételét is előíró "Világűr Egyezmény" (Outer Space Treaty) aláírói között van, és a konkrét ajánlásokat kibocsátó COSPAR bizottságnak is tagjai, ezért szerintem talán lehetünk optimisták. Azt viszont nem tudom, az efféle előírások mennyire kötelezőek a magáncégekre, pl. a még az idén a Holdra leszállni akaró Moon Express-re, vagy a Marsot megcélzó SpaceX-re.

  Imádok kötekedni;): ez eddig csak a max. 30 évesekről derült ki. De mivel kiderült, és ezért egyre szigorúbb intézkedéseket alkalmaznak és javasolnak, várhatóan a jövőben a "kiderülési" idő hossza egyre növekedni, illetve a véletlen szennyezés valószínűsége egyre csökkenni fog.

  Szerintem nem mindegy. Egyrészt egy űrjárműben utazó "életcsírának" legfeljebb néhány évet kell csak túlélnie a világűr körülményei között, és az indulás és érkezés körülményei is sokkal kedvezőbbek az életben maradáshoz, mint egy hatalmas robbanással a "szülőhelyét" elhagyó, minimum évezredekig a világűrben kóválygó, és légköri fékezéssel, vagy kozmikus sebességgel a felszínbe csapódással megérkező meteorit esetében. Másrészt - legalábbis az eredetileg felvetett erkölcsi, etikai szempontból - a problémát nem is az jelentené, ha nem tudnánk eldönteni egy más égitesten talált élőlényről, hogy az behurcolt földi, vagy bennszülött-e, hanem az, hogy a behurcolt esetleg árthat a bennszülötteknek.
   
 8. vazonosito

  vazonosito Állandó Tag

  Azt hiszem pontatlanul fejeztem ki magam és természetesen igazad van. Öröm volt veled "kötekedni". :)
   
 9. vazonosito

  vazonosito Állandó Tag

  Mellesleg a címbéli "idegen bolygók kolonizálása" egyfajta maradi "bolygó-sovinizmusra" utal, ami fölött már eljárt az idő. Pl. a holdak is ígéretesek. Oké, vannak hátrányai, és a méret mégiscsak számít (az asszony is megmondta :)
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 10. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Jogos. A bolygók mellett legfeljebb a nagyobb felszíni gravitáció szólna, de az is csak részben, a leszállás és az esetleges visszatérés nagyobb költségei ugyanis már hátránynak számítanak. A légnyomás pl. a Naprendszerben a Titánon közelíti meg leginkább a földi értéket. A hozzáférhető víz (jég) mennyisége szempontjából a Földet leszámítva a külső bolygók jégholdjai a legkedvezőbbek. Ezek némelyikénél az árapály-fűtés miatt akár a folyékony víz is elérhető lehet.
  Az élet kialakulása szempontjából ez utóbbiak pedig talán még kedvezőbbek is lehettek, mert egyrészt kisebb tömegük miatt hamarabb lehűltek az élet számára alkalmas hőmérsékletre, másrészt kémiai összetételük a Földnél, de még a Marsnál is jobban megközelíti azt, ami a mai ismeretek szerint az élet alapvető vegyületeinek kialakulásához szükséges lehetett. Ráadásul az alacsony felszíni gravitáció miatt sokkal nagyobb esély lehet arra, hogy a felszín közeli jégbe fagyott "életcsírák" átvészeljék az őket az űrbe kijuttató hatásokat, és egy nagyobb jégdarabban pl. a Föld, vagy a korai Mars légkörén át épségben elérjék a felszínt, ott pedig gyorsan kiszabaduljanak.
   
  vazonosito kedveli ezt.
 11. Warrior Princess

  Warrior Princess Állandó Tag

  Sajnos, azt kell mondanom, hogy jelenleg és még sokáig a Naprendszer kolonizálása is meghaladja a lehetőségeket. Idegen csillagok bolygóit felkeresni, azokat kolonizálni talán soha nem lesz lehetőségünk. Ettől függetlenül jó elmegyakorlat lehet ilyesféléről beszélgetni. :)
   
 12. Warrior Princess

  Warrior Princess Állandó Tag

  OFF: Nagyon régen jártam itt. Teljesen megváltozott az oldal, de majd megszokom. Már hiányoztatok. :)
   

Megosztás