Kanadai munkalehetőség

pocobc témája a 'Kanadába készülök / letelepedés, munka, tanulás,há' fórumban , 2008 November 16.

  1. Exhodus

    Exhodus Állandó Tag

    Szia!

    Nemrég jöttem ki Permanent Residentként és igen megérte szóval csak hajrá! Viszont a 67 pontos rendszert (FSW) már legjobb tudomásom szerint eltörölték, ha nem akkor is évekig tart mire keresztül jutsz a rendszeren. Szóval javasom, hogy olvass utána az Express Entry-nek (Azon belül is Skilled Worker), Master degree-vel, jó korcsoportban és kiválló angoltudással van esélyed állásajánlat nélkül is, én is úgy jöttem. Arra nem számítanék a helyedben, hogy LMIO-s munkaajánlatot kapsz, mert irgalmatlan macera a cégnek, ahhoz valamit nagyon-nagyon kell tudni :) Az express entry sem leányálom, sok pénz és mégtöbb időráfordítás mire megugrod az összes feltételt, de relatív gyors és megéri.

    A CEC avagy Canadian Experience Class is egy lehetőség, ha kint tudsz tölteni egy évet, csak tudtommal azt nem lehet innen beadni, csak otthonról (de én nem úgy jöttem, szóval javítsatok ki ha tévedek) és az még a régi procedúra, úgyhogy szintén hosszadalmas.

    Az ide jössz tanulni, és utána itt maradsz módszert nagyon sokan csinálják ahogy tudom, de részleteket sajnos nem.

    Viszont ami érdekes lehet számodra és szerintem egy hatalmas kiskapú a rendszerben az a Starup Visa, végeredményben ugyanolyan Permanent Residency-t kapsz mint a többi programban, csak enyhébbek a felételek első ránézésre, mert egy startup-ot kell alapítani, ami magában persze nem kunszt, az is kell, hogy beálljon mögéd egy szervezet, itt három lehetőség van Angel Investor, Venture Capital Fund, Starup Incubator , ebből az első kettő nem esélyes ha csak nem valami világrengető ötlet, de a startup incubatorok nem olyan brutálisan szigorú intézmények legjobb tudomásom szerint, mindenesetre ez is egy lehetőség, amiről a legtöbben még nem is hallottak, érdemes lehet utánanézned.
     
  2. NeuroBlast

    NeuroBlast Új tag

    Kedves Exhodus!

    Gratulálok az új élethez és hogy sikerült amit kitűztél magadnak. :) Köszönöm a tippeket is. :)

    Az Exprience Class-hoz úgy tudtam eddig h muszály legalább 1év kanadai munkatapasztalat, ezek szerint rosszul tudtam? Viszont ha minden igaz, olyat is lehet, hogy ha 2 évig tanulsz kint akkor utána dolgozhatsz is mindenféle macera nélkül egy darabig, és akkor ez alapján lehet tényleg EC, esetleg erre gondoltál?
    Itt amúgy még megvan a 67pontos FSW rendszer, legalábbis én itt úgy látom: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-factors.asp
    Köszi ezt a Startup Visa ötletet, erről aztán abszolút semmit nem tudok, de már nézek is utána :)
    Mégegy valami, arra szerintetek van esély, hogy ha kint töltök "turistaként" (amúgy ösztöndíjjal egyetemen vagy kutatócégnél) akkor az idő alatt össze tudok szedni egy LMIA job offert, akár ott ahova megyek az ösztöndíjjal, akár valahol tök máshol, merthogy ugye személyesen ottvagyok, bepróbálkozhatok itt-ott.
    Persze ha minden kötél szakad, marad a sima Express Entry, azért össze lehet azt szedni így is nagynehezen. :)
    Szóval mit gondoltok ezekről? :)
     
  3. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    Sziasztok!

    Lehet orszagon belul, pl work permittel itt dolgozva palyazni a CEC-et (amit az EE rendszeren at kell intezni, mint ahogy a FSW-t is, ami nemis Foreign hanem Federal Skilled Worker, elnezest.) Mi pont igy csinaltuk. Van ismerosom, aki nem varta ki az egy evet, hanem beadta hamarabb az FSW-t ugyanigy orszagon belul. Mind a kettonek PR a vege.
    Tenyleg letezik meg a 67 a szazbol pontszamitas a FSW-nel, de ezen gondolom mar nem szokott fennakadni, akinek volt eleg Express Entry pontja, ezert nem hallani rola annyit. Azt kellene megkeresned, mikor valtozott utoljara az a 67 pont. Nem kovettem, de szerintem eleg stabil lehet. Kell hozza viszont 1 ev szakmai tapasztalat.

    Van meg olyan is, hogy Provincial Nominee program. Ha valamelyik tartomanyban eppen meno buzzword a biologia, akkor oda jobb esellyel palyazol. De ha mar eldontotted, hogy B.C., akkor csak azt kell nezned. Bar ott gonolom az ingatlankozvetito a kiemelt szakma eppen :)

    Valoszinuleg tobbfele diplomaakreditacio letezik: ami a FSW-hez kell, az csak penz es papirmunka. Tovabbtanulashoz gondolom az adott intezmenynek kell elfogadnia vagy az egesz diplomat vagy reszben a targyaidat. Munkahoz kell legkevesbe, hacsaknem valami engedelyezesi (licensing) kovetelmenyhez: Egeszsegugyben mindenhez, ugyvedeknek, minden Professional Engineer-nek, stb. (en pl itt nem mondhatom, hogy Software Engineer vagyok, mert nincsen PE license-em.)

    Semmit nem tudok a szakmadrol, de az azert egyertelmu, hogy szemelyesen interview-zva jobbak a kilatasaid, mint csak telefonon.
    Szerintem probalkozz azzal az osztondijjal, barmi kisulhet belole.
    Ha nem jon ossze, akkor jelentkezz allasokra, aztan meglatod, milyenek a reakciok.

    Es sok szerencset!
     
  4. xinof

    xinof Kitiltott (BANned)

    Mire egy szemelyes interjura behivjak addigra vagy 5 lepcsos telefonon KELL tul lennie -- ez ugye nem kerdes !
    A resumeja CSAK akkor nem landol kukaba HA olyat tud amitol itt hasraesnek ( meg az indiai geniuszok sem produkaltak ilyet az elmult idoben )
    (nagy valoszinuseggel at kene irni hogy hasznalhato legyen /latatlanban/)
    egyebkent a magyar lakcimmel mar OTT nem foglalkozik vele senki
    a telefonjat akkor SEM hivja vissza HA varoson kivuli nem am interurban
    tessek a VALOS lehetoseget leirni mert a mezesmadzaggal semmire sem megy
    Exhodusnak volt annyi esze ,hogy olyantol kerje a tanacsot akitol azt erdemben kapja .
    milyen szemelyes interjukrol hablatyolsz itt ossze-vissza a szelfogon tul nem jut nem am interjura !
     
    Utoljára módosítva: 2016 Február 23
  5. Exhodus

    Exhodus Állandó Tag

    Köszönöm! Volt segítségem, nagyon hasznos tippeket kaptam Xinoftól, érdemes rá hallgatni :)

    Az experience classról annyit tudok, hogy kell hozzá egy év valami, mivel a munka a szűkebb halmaz, ezért valsz az. Igen a kint tanulásnál valami olyasmiről hallottam én is, de mint mondtam részleteket abszolút nem tudok, hülyeséget mondani meg nem akarok.
    A régi fsw rendszer is megvan, hm az jó dolog, csak ott arra számolj, hogy az átlag átfutási idő asszem 3 év, gondolom be lehet adni az Express Entryvel párhuzamosan (aztán nem biztos) ami viszont tuti, hogy a díját ki kell fizetni (úgy 1000 cad).

    Diploma akkreditációhoz én a World Education Services-t ajánlom, ők a legolcsóbbak és elég gyorsak is, az már más helyzet, hogy a magyar intézményben valsz nézni fognak rád mint borjú az újkapura amikor besétálsz az adatbekérővel.... tipp, amit az erazmusos diákoknak adnak részletes elszámolót az megfelel a WES-nek is.

    Mit akartam még... ja igen, LMIO meg munkakeresés papírok nélkül, nem akarlak elkeseríeni, de kb elfelejtheted. Egyik ismerősöm próbálta, hogy kiutazott papírok nélkül és próbált LMIO-s állást találni, egy hónap múlva hazajött, többnyire már a telefonon megkérdezik a Visa statusodat, de legkésőbb az első interjún, mindig! Ha nincs papírod, akkor nem is kíváncsiak rád tovább.
    Én két hónapig próbáltam állást találni otthonról, úgy, hogy már megvolt a PR-om, és hát finoman szólva le sem voltam [email protected] Három napja múlt egy hónapja, hogy kiutaztam (állásajánlat nélkül) hétfőn kezdek az új helyemen. Igaz nekem kapóra jött, hogy előtte is kanadai cégnek dolgoztam otthonról.
    A történet tanulsága, ahhoz, hogy szóbaálljanak veled, kell, hogy legyen valamilyen work visa-d, lehetőleg PR, kell a helyi cím és telefonszám a CV-re, nomeg persze egy jól összerakott CV.
     
  6. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    En mondjuk mar a jelentkezesembe beleirtam, hogy LMO szponzort keresek, ezzel megsporolva mindket felnek a felesleges koroket. Nekem (informatikusnak) bevalt, bizonyara szakmankent mas es mas a helyzet.
     
  7. Hegilento1986

    Hegilento1986 Új tag

    hello mindenkinek !
    Nemrég belebotlottam egy Canadai oldalba majd tovabb keresgelve rajottem hogy a mostani munkám mint ( live in Caregiver ) keresett vagy legalabb is az volt pár éve. Végignyálaztam hogy mi kell hozzá és tulajdonképpen minden kritériumnak megfelelek sőtt...
    Már a 6. évet taposom angliában és Mo-rol is ugy jottem el hogy van némi képzettség egy jol leminősitett tanari diploma a régi rendszerből. ha vegre sikerul megszerezni az állampolgárságot Angliában akkor függően attol hogy a BREXIT mit hoz megcéloznám Canadát.

    A kerdesem az lenne hogy van e valakinek tapasztalata a LIVE IN CAREGIVER programmal? Vagy barmilyen extra információ ? Nehany forumon azt olvastam hogy a szorgos filippinó lányok 2014 óta kitöltötték a munkahiényos részeket igy nehezebb munkát kapni. Egy ferfinak pedig minden bizonnyal mégnehezebb az elhelyezése de biztos nem lehetetlen ahogy angliaban sem az..

    A http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/apply-who.asp oldalon leirjak h 2 év munka után jelentkezhetek PR ra ill open work permitre is,
    errol azt irták néhany helyen, hogy a PR kérelem akár évekig is elhuzodhat ? ez igaz lehet? semmi infót nem talaltam erről.

    munka ajánlat? talaltam nehany agency -t ami foglalkozik közvetitéssel , ill a job bank ban is talaltam jopár olyan állást amit megpályáznék.

    Ami nem volt szimpatikus a feltételekben az az hogy az a család aki felvenne gondozónak az lesz a közvetlen főnököm és nem is mehetek csak ugy máshova vagy kereshetek másik munkát ha éppen nem passzolunk vagy éppen a gondozott elhalálozik. Ki nem raknak az országból, ennek utána néztem viszont újra kell kezdeni a munkakeresést és az egész papírmunkát.

    Ha bármilyen informacival tud valaki segiteni azert hálás lennék :)
     
  8. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    Szia!

    A tobbi reszehez nem igazan tudok hozzaszolni, de ha amit csinalsz munkanak szamit a Canadian Experience Class programban, es van hozza eleg pontod, akkor az nekunk fel ev alatt megvolt, pedig az elso korben jelentkeztunk, amikor meg kiforratlan volt a rendszer es nagy a tomeg. Azota csak gyorsulhatott.
     
  9. Hegilento1986

    Hegilento1986 Új tag

    Koszi szocske42 , Sajnos A Canadian Experience Class program előfeltétele hogy rendelkezz Canadai munkatörténettel min 12 hónap . Ezzel ki is vagyok zárva a programbol. :/
     
  10. Zsúfóka

    Zsúfóka Új tag

    Kedves, Aranyos Mindenki! A segítségeteket szeretném kérni. Szisztematikusan készültünk a külföldi munkavállalásra, külföldre költözésre. A célország Németország volt, párom német anyanyelvű, a gyerekeim és én pedig évek óta tanultuk a németet. Gyűjtögettünk anyagi tartalékot, tanulmányoztuk a törvényeket, jogokat, kötelezettségeket stb... A jelenlegi migrációs helyzet eltántorít attól, hogy belevágjunk. A párom távközlésben dolgozik vezető beosztásban, én szociális gondozó és ápoló vagyok érettségivel. Sajnos nincs újabb 3-4 évem, hogy felkészüljek egy újabb ország kulturális és jogi hátteréről. Van értelme próbálkoznunk minimál angollal? Persze amíg intéződnének a papírok, tanulnánk a nyelvet.
     
  11. Taligan

    Taligan Állandó Tag

    Hello Zsufoka, Nem javaslom most Kanadat, az olajipar elegge osszement, keves munkara sok helyi jelentkezo... Alap angollal nem fog menni, igy csak a minimal orabert ($10-$12 / ora brutto) kapod nem tobbet. Havi $4500-$5000 kell egy 4 fos csaladnak minimum (lakasberles, kocsi, biztositas, helyi TB, min. $1200/ honap az elelem, k**va draga orvos, stb...). Gondolkozzatok Europaban es nemet teruletben, ha valamelyikotok elmult 35, akkor maradjatok a segeteken, szamit az eletkor mikor kezded ujra az eleted. Itt teljesen mas a szocialis halo mint otthon, Mo-n lyukas, szakadozo, itt pedig nincs! Nezz utana annak mennyi is a maganovoda daycare gyerekenkent, itt a kornyeken ugy 1000/gyerek havonta.
    Valoszinu a parod itt ujra evekig iskolaban kell jarjon. Neked is, mert az Europai vegzettseget - jo esetben - kulonvizsgakkal ismerik el, s akkor mar szerencses vagy. Nekem hat evembe kerult mire mernokkent regisztraltak.
     
  12. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    Szia!

    Nem fogunk tudni par soros forumbejegyzesekben felkesziteni Kanada kulturalis es jogi hattererol :)
    Nagyjabol USA-light: Majdnem ugyanolyan nagy, vad, es barbar, csak jobb a PRja. Vannak kisebb-nagyobb, foleg szimbolikus kulonbsegek, amiben europaibb, foleg angolosabb.

    Elso korben ugyis ideiglenes munkavallalasi engedellyel tudtok a legkonnyebben kijonni. Fogd fel kalandkent, a gyerekeknek jot tesz vilagot latni, nyelvet tanulni, aztan meglatjatok, megszeretitek-e.

    Amit en felvennek meg a lehetseges celorszagok listajara, az a Berlinen kivuli Nemetorszag: Ketlem, hogy mondjuk Karlsruheben vagy Darmstadtban is annyira erzekelheto lenne a bevandorlas, mint a nagyvarosok szegenynegyedeiben.
     
    Pál Katona Tibor kedveli ezt.
  13. Irkafirka2014

    Irkafirka2014 Állandó Tag

    Ha erre téved valaki munkakeresés ügyében, pár hirdetés ahol adnak LMIA-t.
    Alaposan elolvasni, mert amelyik pl nanny vagy caregiver vagy egyéb munkaközvetítő ügynökség, ott %ot vagy egyéb módon pénzt kérnek!!!!
    Általában segítenek elintézni a papírt ingyen, de szerződnöd kell velük, és ők közvetítenek ki munkára, amiből aztán vagy fix összeget vagy százalékot kérnek.

    http://www.simplyhired.ca/job/4ocilwp2kh

    http://ca.indeed.com/viewjob?jk=ad8...76d2b7feec79335d12b5ef09ac6950cace3277f6b99df

    http://www.kijiji.ca/v-bar-food-hos...rk/1171956550?enableSearchNavigationFlag=true

    http://www.kijiji.ca/v-childcare-jo...le/1155341663?enableSearchNavigationFlag=true

    http://www.kijiji.ca/v-cleaning-hou...le/1155343749?enableSearchNavigationFlag=true

    http://www.kijiji.ca/v-bar-food-hos...er/1166408199?enableSearchNavigationFlag=true
     
  14. ebogi82

    ebogi82 Tag


    Szia Irkafirka2014!

    Ezeket hogyan találtad? Mi épp próbálunk munkát találni, de ugye ahhoz pont olyan cég kellene nekünk, aki ad LMIA-t... Eddig nem sikerült ilyet találni itt Winnipegben.
    Ahogy látom neked van tapasztalatod ebben, tudnál adni tanácsot, hogy hogyan keressük a neten?
    Előre is köszönöm!
     
  15. Irkafirka2014

    Irkafirka2014 Állandó Tag

    Szia!
    Nézd végig az összes hirdetési oldalt. Sok van :)
    Én csak 3-at néztem meg, mindegyiken volt valami.
    Válaszd ki a tartományt vagy várost, utána a keresőbe a munkakör helyett írd be, hogy "LMIA available" ha így nincs rá lehetőség, akkor a bővített keresésbe.
    A találatok 95% érdektelen lesz mert:
    - "no LMIA available" különbözőképpen megfogalmazva
    - ügynökség aki esetleg tud munkáltatót, de általában csak a nanny és a cleaner categóriában igaz.
    - truck driver, ha azt keresnél már találtál volna , szóval gondolom szintén érdektelen számodra
    Ezzel eltölthetsz pár napot, mire mindet végignézed.
    Javaslom, hogy tegyél mindegyikre e-mail értesítőt, akkor nem kell 2-3 naponta végigizélgatni újra az összeset.

    Már itt vagytok Kanadában, vagy otthonról próbálkoztok?
    Miért pont Winnipeg?
    Ugye tudod, hogy ha LMIA-val jössz, akkor csak ott dolgozhatsz aki adta?
     

Megosztás