Minimális végzettség

Josh H. témája a 'Kanadába készülök / letelepedés, munka, tanulás,há' fórumban , 2013 Augusztus 23.

  1. Josh H.

    Josh H. Új tag

    Üdv mindenkinek!
    Nagyon erősen gondolkozok azon, hogy kiköltöznék Kanadába. Viszont, csak egy szakmai végzettségem van, illetve nemzetközi angol nyelvvizsga. A kérdésem az lenne, hogy tegyek le egy érettségit is? Illetve, a pontrendszerben kapok érte plusz pontot (érettségire)?
    ---
    Sokhelyről hallotam már, hogy nem számít ha van/ha nincs érettségid, a más oktatási rendszerből kifolyólag...

    Válaszát mindenkinek köszönöm!
     
  2. Melitta

    Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

    Artani nem art.:p
    Itt az erettsegi alapszint es utana valasztanak szakmat vagy tovabb tanulnak egyetemen.
    Ha a pont rendszert szamolod , bizony minnel magasabb iskolai vegzettseg van annal nagyobb az esely.
     
  3. TothZs.

    TothZs. Tag

    [​IMG] Tisztelt Josh H.

    Mivel még sehol sem találtam bejegyzést,(lehet, hogy valahol már leírták a fórumon.) ezért ide próbálom meg levezetni a pontrendszert.
    Mivel Kanada ez év májusától új bevándorlási, és letelepedési törvényeket léptetett életbe, kicsit megváltozott a bevándorlás. Most először a szakmai alapú bevándorlásról.

    Önmagában először munkahelyet kell keresni, aki alkalmaz. Ez a cég, vagy más, egy "job offer"t állít ki, amivel el lehet kezdeni a kivándorlási procedúrát.
    Ha minden papír be lett szerezve,(bocs most ezeket nem írom le) irány Kanada. A reptéren megkapod a "Work permit"-et ami 2 évre szól. Ezzel dolgozhatsz annál a cégnél.
    Ezt a W.P.-t meg lehet hosszabbítani még 2 évig, így maximálisan 4 évre lehet kapni hivatalos munkavállalási engedélyt. Ezek után el kell hagyni Kanadát, és 4 évig nem lehet visszamenni dolgozni.
    Ezalatt a 4 év alatt meg tudod szerezni a "PNP"-t, majd a PR-t. Ez a "Permanent resident" státusz, tehát az állandó lakos.
    Ennek viszont számos fontos kritériumai vannak. Ezeket 6 pontban fogalmazták meg.

    -Nyelvtudás: 28 pont.
    -Iskolai végzettség: 25 pont.
    -Munkatapasztalat: 15 pont.
    -Életkor: 12 pont.
    -Kanadai foglalkoztatás: 10 pont.
    -Egyéb, családi állapottól függően: 10 pont.
    Maximálisan 100 pont érhető el, viszont a minimum 67 pont.

    -Nyelvtudás.
    Alap a CLB-7 szint elérése. erre adnak 16 pontot, innen csak fölfele.

    -Iskolázottság.
    Kanada megköveteli, a saját iskolarendszerével azonos szintet.
    Tehát alap a 12 év, ami megfelel a Magyar érettségi szinttel. Erre csak 5 pontot adnak!!
    Magasabb iskolai végzettségre, értelemszerűen magasabb pont jár.

    -Munkatapasztalat.
    Abban a munkakörben, amiben szeretnél elhelyezkedni, minimum 1 év gyakorlattal kell rendelkezned.
    1 év: 9 pont
    2-3 év: 11 pont
    4-5 év: 13 pont
    6, vagy több: 15 pont
    Ezt igazolnod kell hivatalos papírokkal, nem elég, hogy csak beírod.

    -Életkor.
    18 év alatt 0 pont. Ez érthető.
    18-35 év: 12 pont.
    35 év felett, minden év elvesz egy pontot. Tehát 47 éves, és az felett 0 pont.

    -Foglalkoztatás.
    Van érvényes Wor permitted, akkor kapsz 10 pontot.

    -Egyéb. (vagy család kategória)
    Családi állapottól függően itt is lehet gyűjteni 10 pontot. Például, ha a házastárs minimum egy CLB-4-s szinten tud Angolul, vagy Franciául, akkor kaphatsz 5 pontot.

    Tehát ezen ponthatárok ismeretében már könnyebben ki lehet számolni, hogy ki alkalmas, és ki nem a letelepedésre Kanadában.
    Például, egy 35 éves egyedülálló szakmunkás alap angol nyelvtudással gyakorlatilag minimális az esélye.
    A CLB-7-s nyelvtudási szint megfelel a Magyar középfokú nyelvvizsgával. És nem az ecserin vett bizonyítvánnyal.
    Mint minden országban, Kanadában is elsősorban felsőfokú végzettséggel, munkatapasztalattal, és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező 20-35 év közötti házas embereket részesítik előnyben.

    Menekült státuszt kérni Magyar állampolgárnak nem lehet. Ismeretében az elmúlt évek cigó kiáramlásának köszönhetően, Kanada behúzta a kéziféket.
    Magyarországot a hivatalosan is biztonságos országok közé sorolta, és innen nem fogadnak el kérelmeket. Aki mégis megpróbálja, annak szembe kell nézni a Kanadai bevándorlási hivatal szigorával.

    Szponzoráció. csak családtagok esetében áll fent. Így csak szülő, gyermek, vagy testvér szponzorálható.

    Összegezve tehát, dolgozhatsz Kanadában hivatalosan 4 évet Work permittel, és utána irány haza, vagy megfelelsz az adott kritériumoknak, és megkapod a P.R. státuszt, és éled az életed Kanadában.

    Jó számolgatást kívánok mindenkinek. Üdvözlettel Tóth Zsolt.

    Források.:

    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp

    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-factors.asp
     
    Utoljára módosítva: 2013 Augusztus 24
    timke25 és Melitta kedveli ezt.
  4. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    Annyival szeretnem kiegesziteni a fentieket, hogy ez egy lehetseges ut a sok kozul.
    Az en work permit-em peldaul rogton 3 evre szol, aminek az elso eve utan mar jelentkezhetunk a "Quebec/Canada Experience Class" nevure, ami ugyan sokaig tart, de azalatt megint masok a work permit hosszabbitas szabalyai...
     
  5. TothZs.

    TothZs. Tag

    Tisztelt szöcske42.

    A Canadian experience class, csak és kizárólag a NOC lista szerinti 0, A, vagy B szintű munkavállalóknak van fenntartva.
    -0: Menedzsment.
    -A: Egyetemi végzettség. (doktori, mester képzés)
    -B: Felsőfokú (főiskolai, vagy 2-5 éves szakmai képzés) Nem keverendő a Magyar szakmunkás iskolával.
    Tehát csak technikusi, vagy diplomával rendelkező kérelmezheti.
    Josh H. jelen esetben azt kérdezte, hogy tegyen-e le egy érettségit vagy sem. Nos az érettségi sem segít ezen a helyzeten, mivel magában nem sokat ér, mivel nem ad technikusi, vagy felsőfokú képesítést.
    Más a helyzet, ha ott kint egy felnőtt képzésen még elvégez egy felsőfokú képzést, és így már lehetősége nyílik a CEC-re.

    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/cec/index.asp

    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/cec/apply-who.asp

    http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2011/Introduction.aspx

    Tisztelettel T.Zs.
     
    timke25 kedveli ezt.
  6. ivan45

    ivan45 Új tag

    Lehet, hogy én vagyok nagyon tájékozatlan, de szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az a „CLB” szintű nyelvtudás. Sajnos nem találtam ezzel foglalkozó leírást, Tudnátok segíteni ?
     
  7. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

  8. ivan45

    ivan45 Új tag

    Valóban, nagyon szuper... !!
     
  9. K. Bela

    K. Bela Új tag

    Sziasztok

    Noc-b 7318 elevator mechanicként szeretnék kimenni, viszont az itthoni rendszerben mostmár ez egy kb 1,5 éves estis okj-s képzés ami 10 osztályra épül, szerintem érdemtelenül, mivel több tudás szükséges mint néhány felsőfokú okj-s titkárnő képzésre, de ebbe ne menjünk bele.
    Érettségi után tettem le, viszont az a gyanúm, hogy ezt simán nem fogják elfogadni.
    Igazából ebben kérnék segítséget:
    "-B: Felsőfokú (főiskolai, vagy 2-5 éves szakmai képzés) Nem keverendő a Magyar szakmunkás iskolával.
    Tehát csak technikusi, vagy diplomával rendelkező kérelmezheti."
    Ezt hogy lehetne szerintetek elèrni valahogy? Mivel ebben a szakmában technikusi végzettségem külön sose lesz itthon.

    Köszi a választ, bocs de errol a szakma elfogadtatosdirol nem találok konkrét dolgokat sehol.
     
  10. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

    Szia! Nincsen a kiirasban "..., vagy egyenerteku szakmai tapasztalat"? Nalunk informatikusoknal legalabbis eleg gyakori, hogy valami ho't altalanos vegzettsegunk legyen (pl "villamosmernok") meg gyerekorunkbol, es igazabol a munkatapasztalat a fontos.
     
  11. K. Bela

    K. Bela Új tag

    Szia

    Itt nem az a gond, az a szakmam, arra is forditjak le, addig jo. Munkatapasztalat is megvan.
    Igazából arra iranyul a kérdés, hogy az itteni okj-s képzéseket mennyire hajlandóak elfogadni. A noc-b kategoriaban a fennti feltetelek mellett ugy hogy gyak nincs más végzettségem.
    Tudom hogy elbírálják meg minden, de úgy megis jo lenne tudni hogy mi újság.
     
  12. K. Bela

    K. Bela Új tag

    Sziasztok,

    Tudom még mindig hülye kérdés, látom a válaszokból, de lassan aktuális lesz, elkezdenem foglalkozni ezzel.
    Lehet nem jól fogalmaztam meg a kérdést anno, ha mondjuk sikerül honosítanom viszonylag egyszerűen a végzettségem, akkor az az ottani rendszer szerint számít majd bele a pontrendszerbe ugye?
    ami már nem is az ami volt.
    Gondolom ebbe a szakmában nem is, de másban, ami lehetőleg valami OKJ->NOC B verzió, megosztaná vki a tapasztalatát.
    köszönöm :)
     
  13. szocske42

    szocske42 Állandó Tag

Megosztás