Palócok

Kurucz Kata témája a 'Egyedül nem megy!' fórumban , 2017 Március 22.

 1. Kedves Fórumozók!
  Magyarország egyik ősi népcsoportja a Palóc. A jelenleg is több megyét (Nógrád, Borsod, Heves, Pest) magába foglaló hatalmas terület Felvidéktől, a Gödöllői dombságig terjed. Az új határ meghúzásával sok-sok Palóc ember szorult a mai Szlovákia, Kárpát-Ukrajna, a Délvidéki Kupuszina területére, és sokan kerültek a tengeren túlra is. Úgy érezzük az utolsó órákban járunk mielőtt elmúlna valami, ezért igyekszünk mindenkit összefogni, gyökereink kultúráját fel eleveníteni, s így megóvva, továbbadni minden kedves érdeklődőnek, gyökerei után kutatónak, hasonló gondolkodásúnak, de első sorban gyermekeinknek.
  Hisszük, hogy különleges értéket képvisel a Palócság, és azt is, hogy Árpád óta képviseli azt. Ezért fontos az összetartás és egymás megtalálása, ahogy mi szoktuk mondani "igaz Palóc szeretettel".
   
  anixe, phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 2. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Amikor gyerek voltam minden nyarat Kányáson töltöttem, később a Bányavárosi iskolában tanultam Nagybátonyban. Salgótarjánban tanultam tovább.
  Merem azt mondani, félig palóc vagyok. A magyar nyelvet is palóc tájszólással beszéltem nagyon sok évig. Nyelvtanárhoz jártam úgymond, megtanulni magyarul.
  Nagyon szerettem, és szeretem most is az országnak azt a részét. A mai napig őrzöm a fából készült evőeszközeimet amiket Hasznoson faragtak, fatányérokat Mátraszőlősről, pici hímzéseket barátnőktől, egy ceruzarajzot a Mátraverebélyi haranglábról, sok sok apró mütyürkét Szentkútról.
  Örülök, hogy felhívtad a figyelmemet erre a rendezvényre, Eddig csak a Gyöngyösin voltam, ideje hogy hazatérjek és elmenjek Kisterenyére is.
   
  Kurucz Kata, anixe és phoenyx kedveli ezt.
 3. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Üdv!
  Köszönöm, h létrehoztad ezt a fórumot!
  Szívből örülök, mert nagyon eredetinek tartom, nagyon ősinek, s nekem minden kedves, mi magyarságunk gyökereihez tartozik!
  Kifejezetten kedvelem, ha van lehetőségem palóc kiejtésű ember beszédét hallgatnom!
  Őszintén örülök annak, ha valóban létezik olyan kezdeményezés, amely hivatott megőrizni a palóc hagyományokat, tájszólást!
  Annak is örvendek, h van olyan meteorológusunk, aki a média szereplésekben is megőrzi palóc tájszólását, ha semmi másra nem, de az Ő időjárás jelentésére biztos figyelek: Reisz András.
  Isten adjon erőt és egészséget minden palócnak!
   
 4. Kedves Beka!

  Nagyon kedvesek a sorok amelyet írtál :) Azért is mert Mi akkor földik vagyunk :cool: Ha egy a korosztályunk az is elképzelhető hogy találkoztunk is személyesen, csak nem tudtuk, hogy épp egymás mellett megyünk el! Mátraverebély nagyon kedves számomra, ide jártam iskolába, Nagybátonyból származik a gyermekem apukája, és Kisterenyéről pedig a nagyszüleim. Azt hiszem ugyanazokat a járdaköveket koptattuk, és ha ez tényleg így van akkor Te egy igazi tűzről pattant Palóc menyecske vagy! :dr_173:
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 5. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kata Kedves,
  61 éves leszek lassan. Erre a találkozóra elmegyek, és még az is elképzelhető, hogy megkereslek. :)
   
  Kurucz Kata és Melitta kedveli ezt.
 6. Nagyonszépen köszönöm a Szervezők nevében az,t hogy ilyen meleg szívvel köszöntöd azt a kezdeményezést amely remélhetőleg az idei évben az V. alkalommal sikeresen megrendezésre kerül majd. A csodás Palóc értékeket immár sok-sok ember őrzi tetteivel, és a szívében is, - bár ez még nem elég - de reméljük törekvéseink megőrzik Nekünk amit őseinktől hoztunk.
  Szeretettel várlak! :)
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 7. Kedves Phoenyx, ezt Neked küldöm, Tolnay Klári, híres Palóc színésznő, igazi palócosan énekel :)
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 8. Sziasztok!

  Szeretném hírül adni, hogy a 2017-re tervezett V. Palócvilágtalálkozó elmarad. Sajnos az esemény listáról is törölnöm kellett. Forráshiány miatt, a megmaradt lelkesedéssel, többszöri erőteljes nekifutással, nagyon jó emberek többnapos fejfájásig vitt gondolkodása után sem tudtuk létrehozni. Pályázatok ide-oda, várakozás, nemlegesség. Most biztosan így kellett lennie. :) Nehezen elengedre de a sikertelenségből erőt merítettünk, nem elkeseredést :)
  Aki készült kérem, hogy most halasszuk a találkozót, egy későbbi időpontra :) Aminek jönnie kell majd eljön. :)
   
  phoenyx kedveli ezt.
 9. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Sajnálattal olvasom. :(
   
 10. Kedves Fórumozók!

  2017. május 20-án megrendezésre került a Palócföldi Konferencia az összetartozás jegyében. A hagyományok őrzésének nehézségei tették fontossá ezen konferencia létrehozását, az összetartozás megerősítését. A konferencia azoknak a civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, szakmai képviselőknek szólt, akik maguk is tevékeny résztvevői a népi hagyományok fenntartásának. A Felvidéki előadók jó gyakorlatának bemutatásával, az Anyaországi érdeklődők is erőt meríthettek a továbblépéshez. Bár a konferencia az összetartozás jegyében került összehívásra, a résztvevők aktívan jelezték, hogy szükség van egy Palóc Szövetség létrehozására, a szakmai fórumokra, és javaslatot tettek, hogy hasonló minőségű konferenciát minden évben rendezzünk, még a Palóc Világtalálkozó megrendezésének időpontja előtt.
  http://felvidek.ma/2017/05/az-ossze...fontossagarol-szolt-a-palocfoldi-konferencia/
  upload_2017-5-25_21-13-38.png
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás