Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A munkatervek, a beszámolók névvel készülnek, hiszen pl. a feladatokat delegálják.
   
 2. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm, hogy segítettetek csokorba szedni az oldalakat.
  Segítség volt egy névtelen fórum tagunknak.
  Most is lehet segíteni:
  Debrecen-Nyíregyháza "vonalon" történelem tanár keres egy kevéssé elnyomó tantestületet...
  Angolul jól beszél, de nincs papírja róla...
  Kéttannyelvű suli is profitálhatna vele...
  Napközi esetleg akadna??? Már azt is vállalna, havutána lenne értelmesebb...
  Már kiharcolta a ped2-jét is....
  Alapdokumentumokat is készítene....
   
  lányos és BAJ kedveli ezt.
 3. pappneandi65

  pappneandi65 Állandó Tag

  "Az ellenőrzésnek nem célja az intézményi dokumentumok törvényességi vagy hatósági ellenőrzése és értékelése. A dokumentumokból információkat próbálunk szerezni az intézmény működéséről, amelyeket a helyszíne tovább bővítünk." Véleményem szerint, amihez tudod nem fűződik joghatás a jegyzőkönyv megfelelő részén tényként kezelve, értékelés nélkül, valamint a szempontoknak megfelelő kompetenciáknál jelezzük.
   
  tündi0330, pron és gybado kedveli ezt.
 4. selmec

  selmec Állandó Tag

  Köszönöm. Csak bosszant, mert ezeket a dokumentumokat olvasom esténként, és elvileg a felkészülési időszakban innen kell gyűjtenem az információkat.
   
  pappneandi65 kedveli ezt.
 5. selmec

  selmec Állandó Tag

  Természetesen. Nem erre gondoltam. Hanem, hogy a diákok belső vizsga és egyéb mérési eredményét névvel, osztállyal ellátva lehet-e csatolni?
   
 6. Szervusztok! A minősítési eljárással kapcsolatban vagyok olyan slamasztikában, amelyre eddig nem találtam választ, ezért fordulok hozzátok útmutatásért.

  Idén az intézményvezetőm unszolására jelentkeztem a 2018. évi Ped I. minősítésre úgy, hogy 2016 szeptember óta tanítok (jelenleg másfél éve) és csak 2018 júniusában szerzem meg a mesterdiplomámat (jelenleg tanári szakirányú BSc diplomával tanítok középsikolában).
  Ha jól látom a helyzetet, ez még nem mond ellent a jogszabályoknak, mivel a két év gyakornoki időt 2018 szeptemberében töltöm be, vagyis ősszel minősülnék és addigra a mesterdiplomám is megszerzem (ha egyáltalán feltétel, ugyanis az EMMI rendeletek csak általában (osztatlan) diplomáról beszélnek és a régi rendszerrel vonatkozó jogszabályokat nem találtam).

  Az igazi problémám egy váratlan körülmény, miszerint 2018 nyarától várhatóan egy évig külföldön fogok tartózkodni, vagyis ősszel nem tudok részt venni a minősítés bemutató/védő részén, hacsak nem lehet alkalmazás nélkül a volt iskolámban megvalósítani (álmodozom).

  A minősítő eljárás nagykönyve szerint "A nem kötelező minősítési eljárásban a jelentkezést a pedagógus legalább két hónapja folyamatosan fennálló keresőképtelenségére, vagy az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott hozzátartozója tartós otthoni ápolására hivatkozással az OH-hoz intézett írásbeli nyilatkozatával – amelyhez mellékelni kell az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa által kiadott igazolást – a portfólióvédés, vagy a pályázat védése időpontjáig vonhatja vissza."

  A dilemmám a keresőképtelenség és a más szférában való munkavállalás ütköztetéséből fakad. Külföldön nem pedagógusi, hanem szakmai (programozó) állást töltenék be, de ez esetben nem tudom, érvényesíthető-e sikertelenség nélkül a minősítés visszavonása vagy elhalasztása.

  Utóbbi esetet valószínűtlennek tartom az alábbi idézet miatt: "Amennyiben visszamondás esetén előre nem látható, elháríthatatlan oknál fogva a minősítés évében már nem lehetséges az új időpont kijelölése, legkésőbb a minősítés évét követő év március 31. napjáig terjedő időszakra eső új időpontot kell kijelölni."

  Ezek szerint tehát vagy visszavonom (amit, ha minden igaz, csak a fenti két esetben tehetek meg) vagy sikertelennek minősítik, mivel ősszel nem leszek pedagógusként foglalkoztatva. Ezt azonban szeretném mindenképpen elkerülni, mivel "Sikertelen minősítővizsga esetében a gyakornok gyakornoki ideje a sikertelen vizsga napját követően két évvel meghosszabbodik."

  Esetleg arra gondoltam még, hogy az intézménnyel valamilyen módon (fizetés nélküli) pedagógusi munkaviszonyt tartok fenn, de csak az adott bemutatónapon és védésen veszek részt. Ezt viszont már szabálytalannak és nehezen kivitelezhetőnek találom.

  Megpróbálom összefoglalóan kérdésekbe foglalni a problémám:
  Lehetséges-e nem pedagógusi munkakör esetén visszavonni a minősítő eljárást?
  Hivatkozhatok-e a július-augusztus hónapokra, mint itthoni keresőképtelenségre és ezáltal visszavonhatom-e jelentkezésem, ha közben külföldön munkát vállalok?
  Kérvényezhetem-e a két év gyakornoki idő letelte előtt, 2018 szeptember helyett 2018 májusában a minősítő eljárás lezárását?


  További kérdésem volna, hogy a minősítés közbeni esetleges intézményváltás akadályozza-e a minősítés sikerességét? (Ha nyáron nem külföldre mennék dolgozni, hanem itthon egy másik intézménybe.)

  Válaszaitokat előre is köszönöm.

  u.i.: Az általam hivatkozott dokumentum Az emberi erőforrások minisztere által 2013. november 19-én elfogadott általános tájékoztató anyag negyedik, javított változata.
   
  anett5 kedveli ezt.
 7. pappneandi65

  pappneandi65 Állandó Tag

  Én köszönöm, mert amíg Veled beszélgetek megnyugszom, hogy másnak is hasonló gondjai vannak.
   
  selmec kedveli ezt.
 8. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves Barnabás!
  A jelentkezést ne vond vissza.
  Feltételezem, hogy szeptember 1-től dolgozol, így a gyakornoki időd is akkor jár le. Az biztos, hogy szeptember elején nem lesz minősítő vizsgád, mert a felkészülési idő a nyári szünetre esne. A jogszabály szerint van esélyed a májusi időpontra. A különböző trükköket nem érdemes alkalmazni. A helyi POk-nál kérvényezzétek ezt a korábbi időpontot. Így ha visszajössz, ped1-ből indulhatsz.
  A minősítés sikeressége tőled függ. A váltás csak az időpontot befolyásolhatja.
  A jogszabály:
  "(6) A gyakornok
  a) az (1)–(5) bekezdés szerint megállapított gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy
  b) ha a gyakornoki idő a tanítási évet követő nyári szünet alatt jár le, a tanítási év május hónapjában tesz minősítő vizsgát."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2017.11.04 - 2017.12.31
   
  Gagamail és Siry Tünde kedveli ezt.
 9. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves Anett!
  A jogszabály szerinti munkához figyelmedbe ajánlanám:
  "10/E. § (1) A minősítő bizottság elnöke felel a minősítő vizsga, a minősítési eljárás szakszerű és törvényes lebonyolításáért, a minősítő bizottság törvényes működéséért."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2017.11.04 - 2017.12.31

  Előzőleg nem reagáltam hasonló hozzászólásodhoz, de most úgy gondolom, hogy igen.
  A minősítő bizottság egy csapatmunka. Az első nehézség, amiről ritkán beszélünk, hogy az esetek nagy százalékában ismeretlen emberekkel kerülünk egy bizottságba. A munka akkor sikeres és eredményes, ha együtt tudunk dolgozni. Ehhez tisztelni kell egymást, egymás munkáját. Ezzel az aurával megyünk a pedagógushoz, és így mi adjuk meg az eljárás alaphangulatát. Rajtunk múlik, hogy a pedagógusok hogyan vélekednek rólunk, a szakértői (bizottsági) munkánkról.

  Az eljárási hibát több oldalról lehet nézni. Ha apróságok miatt töröltetek eljárást nem biztos, hogy nem hiba. Egy elnököt megkerülni nem biztos, hogy nem hiba.
  Egy bizottság munkája (általában) három ember munkája, nem csak az enyém. De az én munkám is benne van abban, hogy milyen összhangban tudunk dolgozni.
   
 10. Köszönöm szépen a gyors választ, a szerződésem szeptember 15-ével kezdődik, ami nem tudom, mennyire lehetetleníti el a májusi lehetőséget.

  Szeretném most letudni, hamár a portfólió dokumentumaival elbíbelődtem.

  Esetleg kérhetek segítséget ahhoz, hogy a külföldi utazás, illetve a jelenlegi foglalkoztatás megszűnésén kívül érdemes-e (és milyen) más indoklást fogalmazni a kérvényben?

  Közben megtaláltam a - viszonylag megnyugtató - legrosszabb esetet az oktatas.hu gyik-jában, miszerint a minősítési eljárás megszüntethető, amennyiben
  "d) a pedagógus foglalkoztatási jogviszonya a minősítő vizsga, vagy a minősítési eljárás személyes megjelenését igénylő eseményét megelőzően, - a pedagógus munkakörben történő további foglalkoztatás céljából történt áthelyezés esete kivételével - megszűnt,"
  326/2013. Kormányrendelet 12/C. § (1)-(2)
   
 11. Siry Tünde

  Siry Tünde Állandó Tag

  Ma reggeli üzenet az OH-tól:

  "Tisztelt Szakértő Kolléga!

  A pedagógus minősítés és pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) Szervező felületén a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a látogatások elfogadásának funkciója feleslegessé vált, ezért hamarosan kivezetésre kerül mind az intézmények, mind pedig a szakértők felületéről. Ez a gyakorlatban a következő módon érinti a szakértőket.

  Pedagógusminősítési eljárás során a látogatás a publikálás után azonnal az érintett szakértők részéről automatikusan elfogadottá válik. Az intézmény részéről az intézményi delegált kijelölésével történik meg a látogatás elfogadása. Amennyiben a minősítő bizottság tagja a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 10/D. § (3) bekezdés c) pontja szerinti OH által delegált szakértő az intézményi delegált helyett, úgy a látogatás a publikálás után az intézmény részéről is azonnal elfogadottá válik.

  Pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) esetén a látogatás a publikálás után az intézmény és a szakértők részéről azonnal automatikusan elfogadottá válik.

  A fentiekből látszik, hogy tulajdonképpen az „Elfogadás” funkció kiiktatásáról van szó oly módon, hogy az érintett intézmények és szakértők számára a beavatkozási lehetőség továbbra is nyitott marad, hiszen a kérelmek benyújtásával ezután is befolyásolható egy-egy adott eljárás folyamata. A funkció bevezetésétől azt várjuk, hogy jelentősen csökken azoknak a megszervezett látogatásoknak a száma, melyeket azért töröl az Oktatási Hivatal, mert az ellenőrzés-értékelés megkezdése előtt valamely érintett nem fogadta el a látogatást.

  Bízunk abban, hogy a fejlesztéssel a felhasználók és az érintettek munkáját jelentősen könnyítjük.

  Együttműködését köszönjük, további eredményes munkát kívánunk!

  Üdvözlettel:
  Oktatási Hivatal"
   
  pron, verocska60 és csakkerdezem kedveli ezt.
 12. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A vezető kötelessége, hogy a dokumentumokat a jogszabályoknak megfelelően elkészítse. Ha elavult, hibás, ellentmondó, hiányos, az vezetői hiba. Persze, a napi aktuális feladatok sokszor fontosabbak, ez a sor végére marad. De akkor mi értelme a szabályzatoknak?
  Ha lektorálni nem is a mi dolgunk, de egy CTRL+C-t megér, hogy jelezd a jegyzőkönyvben vagy értékelésben, amit sok órányi munkával megtaláltál.
   
 13. petracica60

  petracica60 Állandó Tag

  Ha már letöltötte a gyakornoki két évét, hogy alakul tovább ez a helyzet, meddig kell újra minősülnie stb?
   
 14. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Az új szerződéskötés után, ha ténylegesen meg van a 2 éve, akkor csak a (3) bekezdés aktuális, vagyis 6 hónappal hosszabbodik a gyakornoki ideje.
  "2. §
  (2)8 A két év gyakornoki időbe a foglalkoztatási jogviszony létesítése előtt megszerzett szakmai gyakorlat idejét be kell számítani azzal, hogy gyakornoki időként a két évből hátra levő időt kell – a (3) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel – a kinevezésben, a munkaszerződésben rögzíteni. Ha az ilyen módon számított gyakornoki idő lejárta és a minősítő vizsga között kevesebb, mint egy hónap lenne hátra, a gyakornoki időt egy hónappal vagy a pedagógus kérésének megfelelő mértékben, de legfeljebb hat hónappal meg kell hosszabbítani.

  (3)9 Ha a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor a pedagógus rendelkezik a 6. § (1) és (2) bekezdése szerinti két év szakmai gyakorlattal, de nem rendelkezik a 6. § (3) bekezdése szerinti hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal, számára – kivéve, ha sikeres minősítő vizsgát tett – hat hónap gyakornoki időt kell kikötni."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2017.11.04 - 2017.12.31
   
  petracica60 és pron kedveli ezt.
 15. a fa

  a fa Állandó Tag

  Elnyomó tantestület???? Itt valami nem kerek.
   
  anett5 és t.s. kedveli ezt.
 16. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Szia! Esetleg nincsen 6 év bármilyen munkaviszonyod?
  Ha visszajössz, akkor semmlesz meg a 6 év bejelentett munkaviszony?
   
 17. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Azaz lelkes tanár, akit nem hagy sem a főnök, sem a kollégák dolgozni, nehogy jobb legyen, mint ők.... Így már kerekebb???
  Talán ezért váltana....
  Én is ezért váltottam, csak nekem több lehetőségem volt a fővárosban.... (Meg többféle papírom is..)
   
  Utoljára módosítva: 2017 November 15, 16:58
  erakucko, moniska, GVA és 1 másik tag kedveli ezt.
 18. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Ha egy ilyen lelkes tanárt sem a kollégái, sem a vezetője nem hagy nyugodtan dolgozni, akkor mi lehet ott szegény gyerekekkel?
   
 19. Tamara69

  Tamara69 Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  Óvodapedagógus kolléganőm tölti portfólióját, az ő kérdéseit tolmácsolom, ill. véleményetekre lennénk kíváncsiak az alábbiakról:
  1. kép: hogyan jelölje be a csoport összetételét? (nagycsoportosai vannak, nem vegyes)
  2. kép: Tantárgyi kapcsolódáshoz mit jelöljön? A "nem tantárgyhoz", ill. "nem tantárgycsoporthoz kötött" megfelelő?
  A "Pedagógiai tevékenység dokumentumai" fülön kell-e feltölteni "nem kívánok dokumentumot feltölteni" doksit a Pedagógiai szakmai tevékenységek bemutatása, dokumentumai, Egyéb pedagógiai tevékenység bemutatása, dokumentumai és az Önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai-hoz?
  Előre is köszönöm hozzászólásaitokat, javaslataitokat
   

  Csatolt fájlok:

 20. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Jogszabállyal ellentétes dolog volt.
  Jogszabályt sértett a dolog.... bocs, de ebben én nem veszek részt.
  Az OH is így találta. Vállalom, ha ez hiba. Bocs, ha túl alapos vagyok...
  Az jobb lenne bármely szereplőnek, ha az OH ezt utólag megvizsgálja - mert az eljárás után jelzem -, hogy itt a 326-osban szereplő szabályok nem teljesültek és újabb eljárást ír ki a minősítésre?????? Vagy az eredményt utólag törli???
  Ez álláspontom szerint igen lényeges szempont, és kifejezetten a minősülő érdekében tettem.
  Vagy ezt legközelebb hagyjam figyelmen kívül???
   
  erakucko és BAJ kedveli ezt.

Megosztás