háztartási tippek ötletek

szilga

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ismerem mi az ellen szere annak ha jól be nyalókáztál a csoki likőrös üvegből, tehát ha elég józan vagy még akkor megiszol egy nagy pohár narancs lét, de lehető legtisztábbat, natúr a leghatásosabb és utána mozogsz intenzíven pár órát és másnap ha fel kelsz, nem érzed olyan galádul másnaposnak magad.
Próbáld ki nekem rendszerint segít.

Ja bocs, azt hittem hogy nem a szőnyegből kell eltávolítani.
Azt mondják ecetes olló mindent eltávolít.
 

Szilvana85

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresem és egyben ajánlom a Readers Digest kiadó Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyvét!
Fantasztikus háztartási tippek vannak benne!!! Egy kis ízelítő:
2317 ötlet, hogy miként spórolhat ecet, sütőpor, só, fogkrém és egyéb egyszerű háztartási szerek segítségével A vízben oldott ammónia kitűnő zsíroldó szer. A szódabikarbóna minden kifejezetten e célra árult terméknél szebben frissíti fel a kárpitot, és szorult helyzetben mosogatószerként is remekül funkcionál. Az ecet eltávolítja a zuhanyrózsa eltömődött apró lyukaiból a vízkövet, a különböző felületekről a ragasztómaradványokat, a cipőkről a sófoltokat, sóval összekeverve pedig a legkitűnőbb fémtisztító szerhez jutunk. Tudta-e, hogy fogkrémmel remekül eltűntethető az üveg karcosodása? El fog ámulni, ha meglátja, mi minden csodára lehet képes babaolaj, fehérítőszer, vászoncsík, tea, gyógyszertári alkohol és tucatnyi egyéb egyszerű anyag segítségével.
Ha valakinek megvan kérem tegye fel!!

Azt is mondják, h ne legyen olyan párás a levegő, akkor egy kis tálka sót helyezünk el a szobában, és magába szívja a nedvességet. Kipróbáltam, nem jött be.
Ami mostanában bosszant, az a penész a fürdőszobában a csempéknél ill a fugában. Kipróbáltam anyukám receptjét, ami be szokott válni, de most az sem hatásos: súrolószerrel leszórom a felületet és ecetes ronggyal áttörölöm és úgy hagyom pár percig, majd leöblítem. Én még be szoktam vetni egy kefét is, h intenzívebb hatás érje a penészt. Ragyogó fehér, de a penész alig mozdult. Valakinek van vmi jól bevált módszere? Köszi! :)
Nálam abszolút bevált:
20%-os ecettel leöntök mindent. Hagyom kb. 20 percig, majd szépen lesúrolom a penészt. De fontos, hogy közben tudj szellőztetni, mert az ecet kieszi a szemed... :)
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia!

1 evőkanál szódabikarbónát 1 adag ruhához. A szódabikarbónát a gyógyszertárban szerzem be - ott olcsóbb mint a bolti kiszerelés. Mosószóda beszerzésére pedig az előző hozzászóló által említett AZUR-nál én sem tudok olcsóbb helyet.
Ha kimondottan fehéríteni akarok akkor ezt a mennyiséget egy lavór forróvízbe teszem és éjszákára állni hagyom.
Nekem még nem mart szét semmit, de állítólag nagyon vigyázni kell vele.

Köszönöm!

Márcsak annyit kérdeznék, hogy a ruhákhoz, vagy a mosóportartóba teszed-e?
 

Margaretta27

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Én is évek óta használom a szódabikarbónát és az ecetet. A mosószódát én Budapesten a zöldboltban és az ökoszolgálatnál szerzem be. ezer valamennyi 4kg. Ott lehet kapni citromsavat, bóraxot és szódabikarbónát is fél kg-os kiszerelésekben. Szerinem mind nagyon jó tisztítószer. Én szinte nem is használok mást.
 

Satrafina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

A mosószódát, a mosószappant a ruhák közé. A szódabikarbónát pedig a mosószertartóba. Nem mertem közvetlenül a ruhákra dobni, nehogy bajt csináljon.
Jó kísérletezést Szia
 

szivemszottya

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem is nagyon jó kis téma! :)

Citromos dolgok:

- ha félbevágtok egy citromot, a belsejét kiszeditek és megtöltitek sóval, akkor az hűtőbe téve rendkívül jó szagtalanító
- vízkőre ecet...gondolom, ezt mindenki tudja. :)
- zuhanykabin oldalának a csíkmenetesítését úgy is meg lehet oldani, hogy végigdörgöljük egy félbevágott citrommal,majd vízzel leöblítjük. Kád vagy csap melletti csempéknél is kíválóan alkalmazható a trükk. :)

persze, most nem jut eszembe semmi :D De majd még jövök :)

Egyébként a Kim és Aggie- féle takarítós műsorban sok-sok okosság van. Nem főzési és ízesítési praktikák, de takarításnál nagyon hasznosak, ha valaki nem akar mindenhez vegyszereket használni. :)

Hűtőbe téve nagyon jó szagtalanító a sütőpor is. Mikróban is alkalmazható.
 

hortika

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valakinek az ajtója elé idegen cica piszkít, akkor a félbevágott és már kicsavart citrom héjja megoldás lehet.
 

hortika

Állandó Tag
Állandó Tag
Még néhány tipp a mosódió felhazsnálásához:

Különböző módokon elkészítve – egyéb célokra is felhasználhatjuk a háztartásban: mosogatáshoz, mosdáshoz, hajmosáshoz, autómosáshoz, felmosáshoz, sőt házi kedvenceink fürdetéséhez, gyümölcs- zöldségmosásra (eltávolítja a vegyszer jelentős részét róluk) ezen kívül hatásos levéltetvek ellen permetszerként.
Nézzünk néhány konkrét receptet:
  • Folyékony mosószer: 1 l vízhez kb. 28 szem mosódió kell. Tegyünk 28 darab mosódió héjat edénybe, adjunk hozzá 1 l vizet. Forraljuk fel, hagyjuk benne további 5-10 percig takaréklángon. Ha úgy érezzük, hogy még nem elég sötét barna, akkor még főzzük további 5 percig. Ha lehűlt, öntsük a folyadékot egy üres üvegbe, vagy flakonba.
  • Általános tisztítószer: Tegyünk 25g (maréknyi) mosódióhéjat fél liter forró vízbe, és forraljuk 10-15 percig. Adhatunk hozzá néhány csepp eukaliptusz olajat. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át és tegyük egy üres spriccelős flakonba. Alkalmas a lakás minden részének tisztításához, az ablakokat is beleértve.
  • Gépi mosogatáshoz: A mosódió héj kifejezetten alkalmas mosogatógépben használatra is. Saponin tartalma leoldja a zsírt az erősen szennyezett edényekről. Ugyanígy használható zsíros fazekakhoz, lábosokhoz, evőeszközökhöz és üvegárukhoz is. Mosódióval a kémiai szerekhez hasonlóan az edény fénye olyan lesz, mint ha új lenne.
  • Sampon: Kb. 10 db dióhéjat forraljunk 2 dl vízben, 10 percig. Nem baj, ha elforrja a levét, ami marad is elég lesz egy darabig. Hűtsük, szűrjük le és töltsük üvegbe. Ízlés szerint bármilyen illóolajat csepegtethetünk bele. Ezt a receptet használhatjuk a folyékony szappanhoz is.
  • Fogkrém: Keverjük össze a következőket: 5 teáskanál szódabikarbóna, 5-6 mosódióhéjból készül főzet (törjünk össze 50 gramm mosódiót és 20 percig forraljuk 8 dl vízben), csipetnyi só, 5 teáskanál növényi glicerin, 5 csepp teafa olaj.
  • Levéltetvek elleni permetszer: Egy nagy fazék vízbe tegyünk fél kiló mosódió héjat, és főzzük 10-20 percig. Hűtsük le. Töltsük permetezőbe és fújjuk be a levéltetves növényeket.
  • Gyümölcs- zöldségmosó folyadék: Pár szem dióhéjat forraljunk fel egy fazék vízben, majd hűtsük és szűrjük le. A folyadékban mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, zöldségeket.
  • Ékszertisztító folyadék: Készítsünk az általános tisztító szerinti mosódiós oldatot, áztassuk benne az ékszereket, majd szükség szerint fogkefével dörzsöljük át óvatosan. Végül szárítsuk meg és töröljük át egy puha ruhával.
  • Háziállat fürdető folyadék: Készítsünk kb. egy liter forró vízben 3-4 mosódió hozzáadásával egy enyhe oldatot. Pár percig hagyjuk az állat bundáján, majd öblítsük le. Szembe ne kerüljön!
Szeretettel:Hortika
 

tymotex

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiválló tísztító pl. a kevés vízben feloldott szódabikarbóna. Amit mikrók belsejének takarítására vagy akár a csempék tisztítására ajánlatos használni. (és nem beszélve arról, hogy ez a tisztítószer környezetbarát)

a mikro tisztitasara meg kituno megoldas ha egy muanyag kistalba keves vizbe mosogatoszert toltunk ,5 percig jartassuk a mikrot es a legkisebb lyukbol is kifojik a zsiros lerakodas.
 

Tingi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kullancseltávolítás

Régi őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg kullanccsal, de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) kullancs eltávolítási technikát szertnék Önökkel megosztani!



A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára - mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!


Itt az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogy hogy nem csapott le rá!

Talán csak azért, mert a gyógyszergyártásban nagyobb a haszon???!!!!!


KAPTAM-TOVÁBBADOM....
 

Szikieva

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudjatok de én még csak most találtam meg az oldalatokat.
A kérdésem: színes ruhákat is mostok mosószódával?Mennyit tesztek egy adaghoz?A szódabikarbónával is ugyanez a kérdésem.
Bocs a tudatlanságért!
szikieva
 

balgáné

Új tag
Sziasztok !

A Kim és Aggie-féle műsorban hallottam, hogy egy kisebb pumpás flakonba tett tiszta alkoholhoz, ha egy illóolajat teszünk, remek szobaillatosítót lehet kapni.

Egy pumpás flakonba tettem ecetet, szódabikarbónát és vízzel felhigítottam. Ezzel pucolom a fürdőszobát és minden ragyog vegyszer nélkül.

Foltkiszedés: rágógumi- hűtőszekrénybe tenni kis időre majd egyszertűen leszedni.

Most nem jut több az eszembe, de majd még gondolkodom.:)
 

Sumvia

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm! Nagyon jó eza kullancseltávolítási lehetőség, eddig még nem hallotam róla!
 

hegi01

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Még új vagyok a fórumon, de nagyon sok hasznos dologról olvastam már eddig is. Köszönöm nektek!Igyekszem majd minél aktívabb tagja lenni a társaságnak!
 

Gudisz

Állandó Tag
Állandó Tag
velúr

Sziasztok! valaki nem tudná nekem megmondani, mivel tisztítjuk a kocsi velúrbőr huzatát?
Köszi! Gudisz:p
 

Noti6

Állandó Tag
Állandó Tag
A Vanish-port tudom ajánlani a velúrbőr huzatra. Rászórod a port, száraz rongy vagy szivacs segítségével finoman szétteríted rajta egyenletesen, hagyod állni 20 percet vagy 1 órát és utána kiporszívózod. Jó folttisztító, kellemes illata van és jó illata lesz a huzatnak is. Amúgy ez szőnyegnél és ágyaknál, kanapéknál, foteleknél is bevált nekem.

Más:
Koszos edények: az olyan edények tisztítására, amibe már egyszer leégettél valamit, vagy makacs zsírréteg van benne kiváló a kóla. Beleteszel egy kis kólát, hogy ellepje a foltokat, felforralod és tökéletesen lemarja ezeket a szennyeződéseket. Az edény úgy fog kinézni, mint új korában.

Mosógép: ha ecettel átmosod a gépet nemcsak kitisztítja, hanem az állott vagy poshadt víz szagot is eltünteti.
 
Oldal tetejére