Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez ‎

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Bios beállitások magyarul

BIOS Features Setup



Virus Warning / Anti-Virus Protection Vírus figyelmeztetés / Vírusvédelem

Options : Enabled, Disabled, ChipAway Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott, ChipAway

Ha a Vírus Warning engedélyezve van, a BIOS megjelenít egy figyelmeztető üzenetet, valahányszor valami be akar lépni a boot-szektorba vagy a partíciós táblába. Ezt az opciót mindig hagyjuk bekapcsolva, ha lehet. Fontos tudni, hogy ez csak a boot-szektort valamint a partíciós táblát védi, és nem az egész merevlemezt.

Mindemellett ez az opció problémat okozhat héhány szoftver telepítésénél. Egy jó példa erre a Win95/Win98 telepítési folyamata. Ha engedélyezett a virus warning, akkor a szokásos telepítés nem biztos, hogy sikerülni fog. Tiltsuk le az opciót, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, ha hasonló szoftvert telepítünk.



Ugyanígy, néhány lemez diagnosztizáló kiegészítő program, amik belépnek a boot-szektorba, előidézhetnek hibaüzeneteket. Ilyen szoftverek használata előtt le kell tiltani az opciót.



Végezetül ne felejtsük el, hogy ez a szolgáltatás haszontalan abban az esetben, ha külön BIOS-szal rendelkező külső vezérlővel ellátott merevlemezt használunk. A boot-szektor vírusok kikerülik a BIOS-t és közvetlenül a merevlemezre íródnak. Ilyen vezérlők az SCSI vezérlők, és az UltraDMA 66 vezérlők is.



Néhány alaplapnak saját vírusellenes kódja van (ChipAway), amit a BIOS foglal magába. Engedélyezni ezt annyit jelent, hogy a rendszer további vírusvédelemmel lesz ellétva, ami felfedezi a boot vírusokat, még mielőtt annak lehetősége lenne megfertőzni a merevlemez boot-szektorát. Itt is érvényes a szabály, hogy azoknál a merevlemezeknél nem működik a védelem, amik külső, BIOS-szal ellátott vezérlőt használnak.









CPU Level 1 Cache Processzor első szintű gyorsítótár

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

A BIOS ezen opciója engedélyezi vagy tiltja a processzor L1 cache-ét (elsődleges gyorsítótárát). Természetesen ez a beállítás alapból Enabled, tehát engedélyezett.

Ez a szolgáltatás azoknak a tuningosoknak hasznos, akik pontosan meg akarják állapítani, hogy mi volt a tuningolás sikertelenségének az oka. Például ha a processzor nem éri el az 500 MHz-et az L1 cache-sel, és fordítva, akkor az L1 cache az, ami megakadályozza azt, hogy a processzor stabil legyen 500 MHz-en.



Ezektől függetlenül tiltani az L1 chache-t ahhoz, hogy növeljük a processzor túlhajthatóságot egy nagyon rossz ötlet, főleg a sok pipeline-nel ellátott CPU-knál, mint például az Intel P6 csaladja (Pentium Pro, Celeron, Pentium II, Pentium III).









CPU Level 2 Cache Processzor második szintű gyorsítótár

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

A BIOS ezen opciója engedélyezi vagy tiltja a processzor L2 (másodlagos) cache-ét. Természetesen ez a beállítás alapból Enabled, tehát engedélyezett.

Ez a szolgáltatás azoknak a tuningosoknak hasznos, akik pontosan meg akarják állapítani, hogy mi volt a tuningolás sikertelenségének az oka. Például ha a processzor nem éri el az 500 MHz-et az L2 cache-sel, és fordítva, akkor az L2 cache az, ami megakadályozza azt, hogy a processzor stabil legyen 500 MHz-en.



A felhasználók letilthatják az L2 cache-t, a túlhajthatóság érdekében, de az ilyen irányú mesterkedés nem, igazán éri meg a fáradozást.









CPU L2 Cache ECC Checking CPU L2 Cache ECC ellenőrzés

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a szolgáltatás engedélyezi vagy tiltja az L2 cache ECC-jének ellenőrzését (ha van ilyen). Szükséges engedélyezni ezt az opciót, mert ez felkutatja, és javítja a single-bit hibákat az L2 cache-ben tárolt adatokban. Ez ugyancsak megtalálja a double-bit hibákat, de nem javítja ki őket. Az ECC vizsgálata a rendszer stabilitásához járul hozzá, elsősorban tuning esetén, amikor ilyen jellegű hibák sűrűbben előfordulhatnak.

Vannak olyanok, akik kiállnak az ECC vizsgálatának tiltása mellett, mert rontja a teljesítményt. Ez a teljesítménykülönbség azonban elhanyagolható. Viszont az ECC vizsgálatával elért stabilítás és a megbízhatóság valódi, és fontos. Még az is lehet, hogy a tuningolásnál magasabb eredményeket érhetünk el a bekapcsolt ECC vizsgálattal, mintha ez tiltva lenne. Tehát engedélyezni ezt, stabilítást és megbízhatógságot jelent.









Processor Number Feature Processzor szériaszám szolgáltatás

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez az opció csak akkor elérhető, ha Pentium III processzort használunk. Legtöbb esetben csak akkor tűnik fel a képernyőn, ha Pentium III proci van az alaplapban. Ez a szolgáltatás lehetőséget ad annak meghatározására, hogy milyen külső program tudja olvasni a processzorunk szériaszámát. Engedélyezni lehet ezt, ha csak biztonságos tranzakciókat végzünk, de a legtöbb embernek célszerű letiltani, védelmezni a személyes dolgokat.







Quick Power On Self Test Gyors önvizsgálat

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ha engedélyezve van, akkor ez a szolgáltatás lerövidít néhány tesztet, valamit ki is hagy a bootolás közben, ezért a rendszer-boot sokkal gyorsabb lesz.

Engedélyezhetjük ezt a gyorsabb bootolás érdekében, de tiltsuk, mielőtt bármit is változtatunk a rendszerünkön, hogy az esetleges hibákat megtalálja, amik felett esetleg elsiklana a Quick Power On Self Test futása alatt. Néhány hibamentes teszt-boot-olás után, ha minden rendben van, akkor visszaállíthatjuk az opciót Enabled-re, ami újra gyorsabb boot-olást tesz lehetővé a rendszerstabilitás megtartása mellett.









Boot Sequence Boot-olási folyamat

Options / Lehetőségek: A, C, SCSI/EXT

C, A, SCSI/EXT

C, CD-ROM, A

CD-ROM, C, A

D, A, SCSI/EXT (csak akkor, ha legalább 2 IDE merevlemez van)

E, A, SCSI/EXT (csak akkor, ha legalább 3 IDE merevlemez van)

F, A, SCSI (csak akkor, ha 4 IDE merevlemez van)

SCSI/EXT, A, C

SCSI/EXT, C, A

A, SCSI/EXT, C

LS/ZIP,C

Ezzel a funkcióval endedélyezhetjük azt a sorozatot, hogy a BIOS elsődlegesen, másodlagosan, stb. hol keressen operációs rendszert. A boot akkor tart a legrövidebb ideig, ha elsődlegesen azt a merevlemezt állítjuk be, amelyiken az operációs rendszer található. Általában ez a C meghajtó, de ha SCSI-t használunk, akkor az SCSI-t kell választanunk.

Speciális: Néhány alaplap (pl.: ABIT BE6 és PB6) tartalmaz integrálva egy extra IDE vezérlőt. Ezen lapok BIOS-ában az SCSI helyett EXT telálható. Ez engedélyezi a számítógépet boot-olni a 3. vagy 4. IDE portról (előtérbe helyezve az extra IDE vezérlőt), vagy az SCSI merevlemezről. Ha egy olyan merevlemezről szeretnénk boot-olni, ami az 1. vagy a 2. IDE porton van, akkor a Boot Sequence-ben az elsődlegest ne állítsuk EXT-re. Meg kell jegyezni, hogy ez a funkció együttműködik a Boot Sequence EXT Means funkcióval.









Boot Sequence EXT Means

Options : IDE, SCSI Lehetőségek: IDE, SCSI

Ez a funkció csak abban az esetben érvényes, ha a (fenti) Boot Sequence funkcióban van EXT beállítás. Ennek együtt kell működnie a Boot Sequence-el. Ez megengedi azt a beállítást, hogy a rendszer-boot történhet akár olyan merevlemezről, ami a két extra port valamelyikére van kötve (ilyen alaplapok pl.: ABIT BE6 and BP6), akár az SCSI-ről.

Egy olyan boot-oláshoz, amit a 3-ik vagy 4-ik portról szeretnénk indítani (előtérbe helyezve az extra IDE vezérlőt), először be kell állítani a Boot Sequence-ben (lásd feljebb) az EXT-t elsődlegesre. Például jó az EXT, C, A beállítás. Ezután be kell állítani ezt a funkciót a Boot Sequence EXT Means-ben IDE-re.



Abban az esetben, ha a boot egy SCSI merevlemezről történik, a Boot Sequence-ben (feljebb) az EXT legyen az első, például EXT, C, A. Ezután beállítjuk a Boot Sequence EXT Means-t SCSI-re.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
BIOS Features Setup



First Boot Device Első boot eszköz

Options: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Disabled Lehetőségek: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Tiltott

Ez a funkció segít beállítani azt az eszközt, amiről majd később a BIOS elsődlegesen próbálja indítani az operációs (OP) rendszert. Figyelni kell arra, hogy amennyiben a BIOS-nak be van állítva, hogy melyik meghajtóról töltse be az OP rendszert, akkor természetesen más meghajtón levő (esetleges) OP rendszert nem fog alkalmazni.

Például, ha a floppy van beállítva First Boot Device-nak, a BIOS betölti a DOS 3.3 OP rendszert (amit beraktunk a floppy meghajtóba), de nem foglalkozik a Win2K-val még akkor sem, ha az a "C" meghajtón talalható. Ez a funkció a legalkalmasabb hibakeresési okból, és OP rendszer installálása esetén, ha az CD-ről történik.



Ennek az opciónak az alapbeállítása: Floppy. Viszont (azonkívül ha floppyról boot-olsz, vagy operációs rendszert installálsz) érdemes beállítani ezt a funkciót a merevlemezre (általában HDD-0) állítani, mert ez is lerövidíti a boot-olási folyamat időtartamát.









Second Boot Device Második boot eszköz

Options: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Disabled Lehetősegek: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Tiltott

Ez a funkció segít beállítani azt az eszközt, amiről majd kesőbb a BIOS másodlagosan próbálja indítani az operációs rendszert. Figyelni kell arra, hogy ha a BIOS-nak be van állítva a First Boot Device, akkor akármit állítunk itt be, nem fog történni semmi, kivéve abban az esetben, ha a BIOS nem talál operációs rendszert a First Boot Device-on. Ilyenkor kezd keresni a BIOS OP rendszert a Second Boot Device-on.

Például, ha a floppy van beállítva First Boot Device-nak, de a floppy meghajtó üres, akkor a BIOS a Win2K-t indítja, ami a merevlemezen található ("C" meghajtó, ami be van állítva Second Boot Device-nak).



Ennek az opciónak az alapbeállítása: HDD-0, ami az először felismert merevlemez. Ez általában az, amelyik a Primary Master IDE csatornához van csatlakoztatva. Hacsak nincsen a gépben egy mozgatható (removable) meghajtó, ami First Boot Device-nak van beállítva, akkor ez a beállítás csupán apró jelentőségű. A HDD-0 egy tökéletes választás, de persze be lehet állítani más eszközöket is alternatív megoldásként.









Third Boot Device Harmadik boot eszköz

Options: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Disabled Lehetőségek: Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Tiltott

Ez a funkció segít beállítani azt az eszközt, amiről majd kesőbb a BIOS harmadlagosan próbálja indítani az operációs rendszert. Figyelni kell arra, hogy ha a BIOS-nak be van állítva a First Boot Device vagy a Second Boot Device, akkor akármit állítunk itt be, nem fog történni semmi, kivéve abban az esetben, ha a BIOS nem talál operációs rendszert a First Boot Device-on valamint a Second Boot Device-on. Ilyenkor kezd keresni a BIOS OP rendszert a Third Boot Device-on.

Például, ha a floppy van beállítva First Boot Device-nak és egy LS-120 meghajtó a Second Boot Devoice-nak, de mindkettő üres, akkor a BIOS a Win2K-t indítja, ami a merevlemezen található ("C" meghajtó, ami be van állítva Third Boot Device-nak).



Az alapbeállítas LS/ZIP. Hacsak nincsen a gépben egy vagy több mozgatható (removable) meghajtó, ami First Boot Device-nak vagy Second Boot Device-nak van beállítva, akkor ez a beállítás csupán apró jelentőségű. A LS/ZIP egy tökéletes választás, de persze be lehet állítani más eszközöket is alternatív megoldásként.









Boot Other Device Boot másik eszközről.

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció meghatározza, hogy a BIOS kereshet-e a Second Boot Device-on vagy a Third Boot Device-on OP rendszert abban az esetben, ha First Boot Device-n nem talált.

Az alapbeállítás ebben az esetben Enabled (engedélyezett), ami javasolt, ugyanis ha a BIOS nem talál operációs rendszert a First Boot Device-n, akkor megáll a boot-olási folyamat egy hibaüzenet kíséretében "No Operating System Found" (nem talált OP rendszert) még akkor is, ha az OP rendszer ott van a Second Boot Device-n.









Swap Floppy Drive Floppy meghajtó csere

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció akkor hasznos, ha meg akarjuk cserélni a floppy meghajtók logikai elrendezését. A számítógépház felnyitása és fizikai csere nelkül is megoldható ez, egyszerűen csak ezt a funkciót kell Enabled-re (engedélyezett) állítani. Ekkor az első meghajtó kapja a "B" betűjelet, és a második az "A"-t, éppen ellenkezőleg, mint normális helyzetben.

Ez a funkció akkor igazán hasznos, ha a rendszerben található mindkét floppy meghajtó különböző formátumú, és mi a másodikról akarunk boot-olni. Erre azert van szükség, mert a BIOS csak az "A" meghajtót "ismeri", és arról boot-ol.









Boot Up Floppy Seek Floppy keresés boot-olásnál

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez határozza meg, hogy a BIOS a boot-olás során ellenőrizze-e a floppy meghajtót. Ha nem talál ilyet (akár helytelen konfiguráció, akár hozzáférhetetlenség miatt), megjelenít egy hibaüzenetet. Ugyancsak ez a funkció nézi meg, hogy a floppy meghajtó 40 vagy 80 track-es-e, de mióta minden floppy drive 80 track-et tartalmaz, ez az ellenőrzés teljesen felesleges. Ezt a szolgáltatást le kell tiltanunk (Disabled) a gyorsabb boot-olás érdekében.







Boot Up NumLock Status Numerikus billentyűzet állapota

Options: On, Off Lehetőségek: Ki, Be

A szolgáltatás a numerikus billentyűzet állapotát állítja be a boot-olás során. Ha bekapcsoljuk, akkor a numerikus billentyűzet numerikus módban fog működni (számokat írhatunk vele), míg kikapcsolt állapotban a kurzor funkciót látja el (a kurzor irányítása). Ennek az opciónak a beállítása mindenkinek a saját belátása szerint történhet.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
BIOS Features Setup



Gate A20 Option

Options : Normal, Fast Lehetőségek: Normal, Gyors

Ez a funkció határozza meg, hogy a Gate A20 hogyan használja a megcímzett memóriát 1 MB felett. Ha az opció Fast-ra (gyors) van állítva, akkor az alaplapi chipset irányítja a Gate A20 működését, viszont ha az opciót Normal-ra állítjuk, akkor ezt a feladatot a billentyűzet irányítóegységének egy tűje végzi. Állítsuk a Gate A20-at Fast-ra csökkenteni a memóriaelérés sebességét ezzel növelve a rendszer sebességét, különösen OS/2 és Windows eseténben.

Ez azért van, mert az OS/2 és a Windows sokszor belép és kilép védett módban a BIOS-on keresztül, ezért a Gate A20-nak sokszor kell Enabled-re valamint Disabled-re kapcsolnia. Ez a beállítás Fast módban lerövidíti a memóriaelérést 1 MB felett, mert a chipset sokkal gyorsabban kapcsolja a Gate A20-at, mint a billentyűzet vezérlő. Ezért mindenképpen ajanlott, hogy ezt az opciót Fast-ra állítsuk be.









IDE HDD Block Mode

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Az IDE HDD Block Mode segít felgyorsítani a merevlemez adatelérési idejét az adat egyszerre több szektorból történő átvitelével, ellentétben a régi egy-szektor-átviteli móddal. Ha ezt engedélyezzük, akkor a BIOS automatikusan ellenőrzi, hogy a merevlemez támogatja-e a Block transfers-t, és ha igen, akkor konfigurálja a helyes beállításokat. Egészen 64 KB-ig működik az adatátvitel megszakításonként, ha az IDE HDD Block Mode engedélyezett (Enabled). Már jó ideje minden merevlemez támogatja a "block transfers"-t, ezért általában nincs olyan eset, amikor az IDE HDD Block Mode-t Disabled-re kell állítani.

Viszont ha Windows NT-t használunk, akkor legyünk résen! A Windows NT nem támogatja az IDE HDD Block Mode-t, ezért ha azt mégis engedélyezzük a BIOS-ban, ez hibás adatokat eredményezhet. A Microsoft ki is adott erről egy közleményt az IDE használatáról Windows NT 4.0 alatt. A cikk szerint az IDE HDD Block Mode (és a 32 bites lemezkezelés) néhány esetben hibás adatot eredményezhet. A Microsoft figyelmeztet, hogy a Windows NT használók mindenképpen tiltsák az IDE HDD Block Mode funkciót.



A másik oldalról nézve viszont a hibás adatokat nagyon komolyan vették a Microsoftnál, és a hibajavítást kiadták a Service Pack 2-ben.



Ha az IDE HDD Block Mode tiltva van, akkor csak 512 byte adatátviteli sebességet érhetünk el szakaszonként. Meg kell mondani, hogy ez bizonz erősen visszafogja a teljesítményt, ezért csak akkor tiltsuk le az IDE HDD Block Mode-t, ha Windows NT-t használunk, egyébként használni kell, ha az optimális teljesítményt szeretnénk kihozni a gépünkből.









32-bit Disk Access

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

A 32-bit Disk Access egy helytelen elnevezés, ugyanis ez nem enged 32-bites merevlemez elérést. Ami itt igazán számít, az az IDE vezérlő, ami két 16-bites olvasást kombinál egy 32-bitesbe, amit aztán elküld a processzornak. Ez sokkal hatékonyabb használatot tesz lehetővé a PCI busznak, mert kevesebb tranzakció szükséges az adat tovabbítására.

Újra hivatkozva a Microsoft közleményére, a 32-bites lemezkezelés néhány esetben hibás adatot eredményezhet. A Microsoft figyelmeztet, hogy a Windows NT használók mindenképpen tiltsák a 32-bit Disk Access funkciót.



A másik oldalról nézve viszont a hibás adatokat nagyon komolyan vették a Microsoftnál, és a hibajavítást kiadták a Service Pack 2-ben.



Ha ez a funkció tiltva van, akkor az IDE vezérlő csak 16-biten küldi tovább az adatot a processzornak. Ez temészetesen visszafogja a teljesítményt, ezért ha tehetjük, ezt az opciót engedélyezzük.









Typematic Rate Setting Gépelési sebesség beállítása

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a beállítás engedélyezi a billentyűzeten egy billentyű folyamatosan nyomva tartása alatt két ugyanazon betű megjelenésének időtartamát. Engedélyezett módban mi állíthatjuk be a két vezérlő (Typematic Rate és Typematic Rate Delay) segítségével. Ha tiltott (Disabled), akkor a BIOS az alapbeállításokat használja.







Typematic Rate (Chars/Sec)

Options : 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30 Lehetőségek: 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30

Itt lehet beállítni, hogy egy billentyű folyamatos nyomva tartása mellett mennyi idő teljen el két karakter megjelenése között. Ez a funkció csak akkor müködik, ha a Typematic Rate Setting Enabled-re van állítva.







Typematic Rate Delay (Msec)

Options : 250, 500, 750, 1000 Lehetőségek: 250, 500, 750, 1000

Ez az a késleltetés (millisecond), mielőtt a billentyűzet automatikusan ismétli a karakterfolyamot, amit folyamatosan nyomva tartottunk. Ez a funkció csak akkor müködik, ha a Typematic Rate Setting Enabled-re van állítva.







Security Setup Biztonsági beállítás

Options : System, Setup Lehetőségek: System, Setup

Ez a funkció csak abban az esetben működik, ha korábban létrehoztunk egy jelszót a PASSWORD SETTINGS-ben, ami a BIOS nyitó képernyőjén található meg.

Ha ezt az opciót System-re állítjuk, akkor a BIOS minden egyes boot-olás alkalmával kérni fogja a jelszót.



Amennyiben a Setup-ot választjuk, abban az esetben a jelszóra csak akkor van szükségünk, ha BIOS setup menüjét akarjuk elérni. Ez az opció hasznos lehet rendszeradminisztrátoroknak, valamint PC forgalmazóknak, akik nem akarják, hogy a tudattalan felhasználók összeszemeteljék a BIOS beállításait. :)
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
BIOS Features Setup



PCI/VGA Palette Snoop

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez az opció akkor hasznos, ha egy MPEG kártya, vagy egy olyan kiegészítő kártya van a gépünkben, ami használja a grafikus kártya Feature Connector-ját. Ez korrigálja a hibás színelőállítást belenézve a grafikus kártya framebuffer memóriájába és módosítja (szinkronizálja) a grafikus kártya Feature Connector-ából az MPEG vagy más kiegészítő kártyának elküldött információt. Ez ugyancsak megoldja a kijelző problémáját az MPEG kártya használata után, és ehhez egy fekete képernyőt használ.







Assign IRQ For VGA

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

A legtöbb nagy teljesítményű grafikus gyorsítókártyának szüksége van egy IRQ-ra a rendes működéshez. Ha tiltjuk ezt a funkciót, az azzal járhat, hogy néhány kártya helytelen műveleteket végez, vagy nagyon leesik a teljesítménye. Ezért ha nem vagy elégedett a grafikus gyorsítókártya teljesítményével, akkor először azt ellenőrizd, hogy ez Enabled-re van-e állítva.

Néhány egyszerű kártyának nincsen szüksége IRQ-ra a rendes működéshez. Hogy biztosak legyünk benne, meg kell nézni a kártya dokukmentációjában (leírásában). Ha abban az áll, hogy nincsen szükség IRQ-ra, akkor letilthatjuk, hogy felszabadítsunk egy IRQ-t, amit majd más használhat. Ha kétségünk van e funkcioó felől, akkor inkább hagyjuk bekapcsolva, kivéve ha feltétlenül szükségünk van egy IRQ-ra.









MPS Version Control For OS

Options: 1.1, 1.4 Lehetőségek: 1.1, 1.4

Ez a funkció kizárólag többprocesszoros alaplapok esetében működik. Azt határozza meg, hogy az alaplap a Multiprocesszor Specification (MPS) melyik verzióját használja. Az MPS egy olyan specifikáció, amelyet Intel alapú két vagy többprocesszoros rendszerekre írtak.

Az MPS 1.4-es verziója tartalmaz egy kiszélesített konfigurációs táblát, ezzel megnövelve a támogatást a többszörös PCI bus konfigurációknak és növeli a jövöbeli további terjeszkedést. Ez ugyancsak megköveteli a másodlagos PCI bus-tól, hogy híd nélkül működjön. A szerverek operációs rendszereinek ujabb verziói már támogatják az MPS 1.4-et, ezért a BIOS-ban az alapbeállítás 1.1-ről át kell állítanunk 1.4-re. Ha viszont régebbi szerver operációs rendszert használunk, akkor ezt hagyjuk 1.1-en.



A Windows NT operációs rendszerhez az 1.4-es verziót kell beállítani.









OS Select For DRAM > 64MB

Options: OS/2, Non-OS/2 Lehetőségek: OS/2, Non-OS/2

Amennyiben a rendszermemória mérete nagyobb 64MB-nál, abban az esetben az OS/2 különbözik más operációs rendszerektől (OS) a memóriakezelésben. Emiatt ha az IBM OS/2 operációs rendszert használjuk, akkor ezt az opciót állítsuk OS/2-re, ellenkező esetben válasszuk a Non-OS/2 opciót.







HDD S.M.A.R.T. Capability

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció engedélyezi illetve tiltja a merevlemez S.M.A.R.T. képességének a támogatását. A S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analisis And Reporting), minden forgalomban lévő merevlemez által támogatott technológia, amely megjósolja, és előre jelzi a merevlemez meghibásodását. Engedélyeznünk kell a S.M.A.R.T.-ot ahhoz, hogy a különböző eszközök megmutassák a merevlemez állapotát. Az engedélyezés azt is jelenti, hogy a hálózaton keresztül is lehet ellenőrizni a merevlemezt. A teljesítmény nem véltozik abban az esetben, ha ezt az opciót kikapcsoljuk.

Előfordulhat, hogy az engedélyezett S.M.A.R.T. technológia a gép spontán újraindulását okozhatja a hálózatba kötött számítógépek esetén. Lehet, hogy a S.M.A.R.T. ellenőrzésre küld anyagot a hálózaton keresztül annak ellenére, hogy semmi nem kérte azt. Lehet, hogy ez okozza az újraindulásokat. Ilyen hálózati újraindulásos esetben megér egy próbát a HDD S.M.A.R.T. Capatibility kikapcsolása.









Report No FDD For Win95

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ha Windows 95/98-at használunk floppy meghajtó nélkül, akkor állítsuk ezt a funkciót Enabled-re, hogy felszabadítsuk az IRQ6-ot. Ez szükséges ahhoz, hogy a Windows 95/98 átmenjen a SCT teszten. Le kell tiltani az Onboard FDC Controller-t is az Intergated Periferials képernyőben, ha nincsen floppy meghajtó a rendszerben. Ha ezt az opciót Disabled-re állítjuk, akkor a BIOS nem fog figyelmeztetni, hogy nincsen floppy meghajtó a Windows 95/98-hoz.







Delay IDE Initial (Sec)

Options: 0, 1, 2, 3, ..., 15 Lehetőségek: 0, 1, 2, 3, ..., 15

A boot-olási folyamat a BIOS-oknál sokkal gyorsabb manapság, mint régen. Néhány IDE eszköz lehet, hogy nem pörög fel ez alatt az idő alatt eléggé ahhoz, hogy a BIOS felismerje őket a boot-olási folyamat alatt. Ez a funkció beállítja a késleltetést egyes IDE eszközök esetében a boot-olási folyamat alatt.

Lehetőség szerint hagyjuk a 0 beállításon az opciót a gyorsabb boot-olás érdekében. Azonban ha az IDE eszközök ismeretlenek maradnak a boot-olás alatt, növeljük az opció értékét addig, amig a hibajelenség megszűnik.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
BIOS Features Setup



Video BIOS Shadowing

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ha ez a szolgáltatás engedélyezett, a Video BIOS memásolja magát a rendszermemóriába a gyorsabb elérés érdekében. A shadowing (nyomon követés) megnöveli a BIOS teljesítményét, mert a BIOS így 64 bites DRAM bus-on keresztül érhető el szemben a 8 ites XT bus-szal. Ez elég nagy gyorsulás, hiszen legalább 100-szorosra növekedik az adatátvitel, és csupán annyi az ára, hogy elfoglal egy keveset a rendszermemóriából, ami feladata a ROM tartalmának a tükrözése.

A mai modern oparációs rendszerek azonban teljesen kikerülik a BIOS-t és közvetlenül a grafikus kártyával kommunikálnak. Tehát nincsenek BIOS hívások, ezért nem érzékelünk semmit ha a Shadowing engedélyezve van. Ezért nem is kell engedni. Igaz, csak kis helyet foglal el a rendszermemóriából, de mivel semmi értelme, így csak a memóriát vesztegetjük rá.



A Microsoftnak erről egy hivatalos közleménye a Shadowing BIOS WinNT 4.0 alatt. Itt leírják, hogy a BIOS Shadowing nem hoz semmi teljesítménynövekedést, mert a WinNT ezt nem használja. Csak a memóriát foglalja. Habar a cikk nem foglalkozik a Win9x-el, kijelenthetjük, hogy a hatás ugyanaz, hiszen mindkét operációs rendszer Win32 architektúrára épül.



Néhány kézikönyv ugyancsak megemlít lehetséges rendszer instabitítást, ha egyes jatékok a RAM azon részét akarják használni, ahol a Video BIOS van. Természetesen ez nem számít, ha a Video BIOS a memória programok által használatlan részébe van írva.



Mi van akkor, ha a Video BIOS-ból csak 32 KB van van "bemásolva" a memóriába? Az újabb Video BIOS-ok nagyobbak 32 KB-nál, és ha ebből csak 32 KB van a memóriában, a többi az eredeti helyen, akkor a stabilítás megbomolhat, ha valami használja a BIOS-t. Tehat ha engedjük a Video BIOS-t beíródni a memóriába, akkor legyünk biztosak abban, hogy az egész BIOS ott van. Sok esetben csak a C000-C7FF rész van beírva - ez az alapbeállítás. Ennek a javításához a következőt kell tenni:



engedélyezni (enable) a Video BIOS Shadowing-ot (a C000-C7FF reszére), valamint

engedélyezni a Shadowing-ot a maradék résznek is, pl.: C800-CBFF, addig, míg az egész Video BIOS Shadowed nem lesz.

Végezetül, a legtöbb grafikus kártya Flash ROM-mal (EEPROM) szerelt, ami sokkal gyorsabb az öreg ROM-nál, és gyorsabb a DRAM-nál is. Ezért egyáltalán nincsen szükség a Shadowingra, sőt meg az is lehet, hogy kis teljesitménynövekedést tapasztalunk kikapcsolt opció mellett! Ha olyan videókártyát használunk, ami rendelkezik Flash ROM-mal, akkor nem szabad engedélyezni ezt az opciót, mert úgy nem frissíthető annak tartalma.



Másik oldalról megközelítve, lehet, hogy mégi van olyan helyzet, amikor szükséges használni a Shadowing-ot. Néhány régi DOS játék még használja a Video BIOS-t, mert azok még nem érik el közvetlenül a grafikus processzort. Tehát ha valaki sokat játszik régi DOS játékokkal, akkor érdemes kipróbálni az engedélyezést, hátha cseppen valami teljesítménytöbblet.









Shadowing Address Ranges (xxxxx-xxxxx Shadow)

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez az opció megengedi eldönteni a felhasználónak, hogy egy a rendszerhez hozzáadott kártya megcímzett xxxxx-xxxxx memóriatartománya "shadowing-olva" legyen-e vagy sem. Hagyjuk ezt Tiltva, ha nincsen olyan egyéb kártyánk, ami használná ezt a memóriatartományt. Itt is, mint a Video BIOS Shadowing esetén, semmilyen előnyünk nem származik abból, ha engedélyezzük ezt az opciót Win95/98 esetén abban az esetben, ha az eszköznek a megfelelő driver telepítve van.

A Microsoftnak erről egy hivatalos közleménye a Shadowing BIOS WinNT 4.0 alatt. Itt leírják, hogy a BIOS Shadowing nem hoz semmi teljesítménynövekedést, mert a WinNT ezt nem használja. Csak a memóriát foglalja. Habar a cikk nem foglalkozik a Win9x-el, kijelenthetjük, hogy a hatás ugyanaz, hiszen mindkét operációs rendszer Win32 architektúrára épül.



Továbbá, ha olyan egyéb kártyát használunk, ami használja a CXXX-EFFF területet az In/Out-hoz, akkor a Shadowing lehet, hogy megakadályozza a kártyát a rendes működésben, mert a memória R/W kérés lehetséges, hogy nem működik az ISA bus-szal.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup



SDRAM CAS Latency Time SDRAM CAS késleltetési idő

Options: 2, 3 Lehetőségek: 2,3

Ez kontrollálja azt az időkésleltetést (órajel ciklusonként - CLK) , ami megtörténik miután az SDRAM megkapta a parancsot. Az SDRAM csak ezután kezd olvasni. Ez ugyancsak meghatározza a CLK-k számát az adatátvitel első részének az elvégzéséhez. Más szavakkal, minél kisebb a késleltetés, annál gyorsabb az adatátvitel.

Meg kell azonban jegyezni, hogy nehány SDRAM modul nem képes kezelni az alacsonyabb késleltetési időt, ezért instabil lesz, ami adatvesztéssel járhat. Ezért állítsuk először az SDRAM CAS Latency Time-ot 2-re az optimális teljesítmény érdekében, de ha a rendszer emiatt instabillá válik, akkor állítsuk ezt az opciót 3-ra.



Megemelni a CAS Latency Time-t előnnyel is járhat, ugyanis ez engedi az SDRAM-ot magasabb órajelen járni. Ez a tuningolás egyik alapfeltétele. Tehát ha váratlan bökkenő merül fel a tuningolás esetén, akkor próbáljuk meg növelni a CAS Latency Time-t.









SDRAM Cycle Time Tras/Trc

Options: 5/6, 6/8 Lehetőségek: 5/6, 6/8

Ez a kulcs a szükséges minimum órajel ciklus meghatározásához az SDRAM Tras-ének és a Trc-jének.

A Tras utasítja az SDRAM Row Active Time-t, hogy melyik sor milyen hosszú ideig legyen nyitva az adatátvitelhez. Ezt hívják Minimum RAS Pulse Width-nek is.



A Trc irányítja az SDRAM Row Cycle Time-ját, ami meghatározza, hogy milyen hosszú ideig legyen az egész sor nyitva a sorfrissítési ciklus befejezéséhez.



Az alapbeálítás 6/8, ami sokkal stabilabb és lassabb, mint az 5/6. Az 5/6 beállítás gyorsabb SDRAM ciklusokat eredményez, de lehet, hogy nem hagyja nyitva a sort elég hosszú ideig az adatátvitel befejezéséhez. Ez különösen igaz a 100MHz feletti SDRAM-okra.



Érdemes beállítani az 5/6-ot a jobb SDRAM teljesítmény érdekében, és csak akkor a 6/8-at, ha a rendszer instabillá válik, vagy ha a memóriat magasabb órajelen akarjuk járatni.









SDRAM RAS-to-CAS Delay SDRAM RAS és CAS közötti késleltetés

Options: 2, 3 Lehetőségek: 2,3

Ez az opció adja meg a lehetőséget ahhoz, hogy beszúrjunk késleltetést a RAS (Row Address Strobe) és a CAS (Column Address Strobe) szignálok közé. Ez a késleltetés akkor történik, amikor az SDRAM ír, olvas vagy frissül. Természetesen a késleltetés csökkentése növeli a teljesítményt, a növelése csökkenti azt.

Probáljuk ki, hogy az alapbeállításról (3-ról) vegyük vissza 2-re a jobb SDRAM teljesítmény érdekében. Ha ez stabilítási problémakkal járna, akkor állítsuk vissza az értéket 3-ra.









SDRAM RAS Precharge Time

Options: 2, 3 Lehetőségek: 2,3

Ez az opció állítja be a ciklusok számát, amire a RAS-nak van szüksége a töltés felhalmozásához, mielőtt az SDRAM frissül. Lerövidíteni a töltési időt 2-re az SDRAM teljesítményének növekedésével jár, de ha ez az idő nem elég az SDRAM megfelelő kiszolgálásához, így az nem frissül rendesen, ez adatvesztéssel járhat.

Tehát előnyösebb SDRAM teljesítmény érdekében állítsuk az SDRAM RAS Precharge Time-ot 2-re. Viszont növeljük 3-ra, ha a 2 túl kevésnek bizonyul, amit a rendszer instabillá válásából ismerhetünk fel.









SDRAM Cycle Length SDRAM ciklushosszúság

Options : 2, 3 Lehetőségek: 2, 3

Ez a szolgáltatás hasonló az SDRAM CAS Latency Time-hoz

Ez kontrollálja azt az időkésleltetést (órajel ciklusonként - CLK) , ami megtörténik miután az SDRAM megkapta a parancsot. Az SDRAM csak ezután kezd olvasni. Ez ugyancsak meghatározza a CLK-k számát az adatátvitel első részének az elvégzéséhez. Más szavakkal, minél kisebb a késleltetés, annál gyorsabb az adatátvitel.



Meg kell azonban jegyezni, hogy nehány SDRAM modul nem képes kezelni az alacsonyabb késleltetési időt, ezért instabil lesz, ami adatvesztéssel járhat. Ezért állítsuk először az SDRAM CAS Latency Time-ot 2-re az optimális teljesítmény érdekében, de ha a rendszer emiatt instabillá válik, akkor állítsuk ezt az opciót 3-ra.



Megemelni a CAS Latency Time-t előnnyel is járhat, ugyanis ez engedi az SDRAM-ot magasabb órajelen járni. Ez a tuningolás egyik alapfeltétele. Tehát ha váratlan bökkenő merül fel a tuningolás esetén, akkor próbáljuk meg növelni a CAS Latency Time-t.









SDRAM Leadoff Command SDRAM kezdet parancs

Options: 3, 4 Lehetőségek: 3, 4

Ez az opció megengedi a felhasználónak, hogy beállítsa a szükséges kezdeti időt mielőtt az SDRAM-ba beírt adat hozzáférhetővé válik. A legtöbb esetben ez az az elérési idő, ami az első adategységet megindítja. Az optimális teljesítmény érdekében állítsuk ezt 3-ra a gyorsabb SDRAM elérési időhöz. Viszont állítsuk vissza 4-re, ha instabil rendszert észlelünk.







SDRAM Bank Interleave

Options: 2-Bank, 4-Bank, Disabled Lehetőségek: 2-Bank, 4-Bank, Tiltott

Ezzel az opcióval állítható be az SDRAM interfészének (csatlakozási felület) az interleave módja. Az interleave megengedi az SDRAM bank-jainak a különböző frissülési és elérési ciklusokat. Az egyik bank átesik a frissülési cikluson, míg egy másik éppen használat alatt van. Ez növeli az SDRAM teljesítményét. Az interleaving-et közelebbről vizsgálva megállapítható, hogy mióta az SDRAM bank-ok lépcsőzetesen vannal elosztva, ez valamilyen fajta pipeline-effektet hoz létre.

Ha 4 bank van a rendszerben, akkor a CPU ideálisan küldhet adatkérést az összes SDRAM banknak egymást követő órajel ciklusonként. Ez azt jelenti, hogy az első órajel ciklus alatt a CPU elküldi a címet a Bank 0-nak, ezután elküldi a következő címet a Bank 1-nek a második órajel ciklus alatt mielőtt elküldené a harmadik és negyedik címet a Bank 2-nek és a Bank 3-nak a harmadik és negyedig órajel ciklusban egyenként. A sorrend valahogy így alakul:



CPU elküldi a 0. cimet Bank 0-nak

CPU elküldi az 1. cimet Bank 1-nek és a 0. adatot fogadja Bank 0-tól

CPU elküldi a 2. cimet Bank 2-nek és az 1. adatot fogadja Bank 1-tól

CPU elküldi a 3. cimet Bank 3-nak és a 2. adatot fogadja Bank 2-től

CPU a 3. adatot fogadja Bank 3-tól

Eredmény: Az kérésre érkezett adat rendre megérkezik egymás után az SDRAM-tól mindenféle késleltetés nélkül. Viszont ha az interleaving tiltva van, akkor ugynaz a 4-cím-tranzakció valalhogy így nézne ki:



SDRAM frissül

CPU elküldi a 0. cimet SDRAM-nak

CPU fogadja a 0. adatot SDRAM-tól

SDRAM frissül

CPU elküldi az 1. cimet SDRAM-nak

CPU fogadja az 1. adatot SDRAM-tól

SDRAM frissül

CPU elküldi a 2. cimet SDRAM-nak

CPU fogadja a 2. adatot SDRAM-tól

SDRAM frissül

CPU elküldi a 3. cimet SDRAM-nak

CPU fogadja a 3. adatot SDRAM-tól

Amint látható, az interleave funkciót engedélyezve az első bank elkezd adatot szállítani a CPU-nak, és még ugyanebben a ciklusban a második bank is megkapja a címet a CPU-tól. Az interleaving nélkül a CPU elküldené a címet, majd megkapná a kért adatot, utána viszont várnia kellene az SDRAM frissülésére, mielőtt indíthatná a következő tranzakciót. Ezek feleslegesen elvesztegetett órajelciklusok. Ezért növekedik meg az SDRAM sávszélessége ha az interleave engedélyezve van.



A bank interleaving csak akkor müködik, ha a kért címek egymás után nem ugyanabban a bank-ban találhatók. Ha mégis, akkor az adat tranzakció úgy viselkedik, mintha az interleave nem lenne engedélyezve. A CPU-nak ebben az esetben is várnia kell az SDRAM frissülésére, mielőtt küldhetné a következő címet ugyanannak a bank-nak.



Minden SDRAM DIMM 2 vagy 4 bank-ból áll. A 2 bank-os SDRAM DIMM-ek 16Mbit-es SDRAM chipeket használnak és általában 32MB-osak vagy kisebbek. A 4-bank-os SDRAM DIMM-ek általában 64MBit SDRAM chipeket használnak, de ezek lehetnek akár 256Mbit-esek is chipenként. Minden SDRAM DIMM, ami legalább 64MB vagy nagyobb, természetesen 4 bank-ból áll.



Ha sima 2-bank-os SDRAM DIMM-eket használunk, akkor állítsuk az opciót 2-bank-ra. De ha két darab 2-bank-os SDRAM DIMM-et használunk, akkor ezt állíthatjuk 4-bank opcióra is. A 4-bank-os SDRAM DIMM-el használhatjuk mindkét interleave beállítást.



Természetesen a 4-bank interleave jobb, mint a 2-bank interleave, ezért ha lehetséges, akkor állítsuk 4-bank-ra. Csak akkor állítsuk be 2-bank-ot, ha egy darab 2-bank-os SDRAM DIMM-et használunk. Fontos megjegyezni, hogy az Award javasolja az SDRAM bank interleave tiltását, ha 16Mbit-es SDRAM DIMM-et használunk.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup



SDRAM Precharge Control

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Endegélyezett, Tiltott

Ez a szolgáltatás néhány BIOS-ban SDRAM Page Closing Policy-ként ismert. Ez határozza meg, hogy a processzor vagy az SDRAM irányítja-e az SDRAM előtöltését. Ha az opció Tiltott, akkor minden CPU ciklus alatt az SDRAM kap egy All Banks Precharge Command-ot (minden bank előtöltési parancs), ami növelni a stabilítást, de csökkenti a teljesítményt.

Ha a szolgáltatás Engedélyezett, akkor maga az SDRAM irányítja az előtöltését. Ez lecsökkenti ennek gyakoriságát, több CPU ciklus is lezajlik, mire az SDRAM frissülésére lenne szükség. Engedélyezzük ezt az optimális teljesítmény érdekében, de csak abban az esetben, ha ettől a rendszer nem válik instabillá.









DRAM Data Integrity Mode

Options: ECC, Non-ECC Lehetőségek: ECC, Non-ECC

A BIOS feladata konfigurálni a RAM data integriti mode-t. Az ECC jelenti az Error Checking and Correction (hibakeresés és javítás), aminek csak akkor kell működni, ha speciális 72-bites ECC RAM-ot használunk. Ez engedélyezi a rendszernek felismerni és javítani a single-bit hibákat. Ez ugyancsak felismeri a double-bit hibákat, bár azokat nem javítja ki. Ez felelős a fokozott adatsértetlenségért valamint a rendszerstabilításért, aminek egy kis sebesség az ára.

Ha ECC RAM-unk van, akkor állítsuk be az ECC-t, hogy kihasználjuk az előnyeit. Különben is, ha megvettük a sokkal drágább ECC RAM-ot, akkor miért ne használnánk ki azt. Ha nem ECC RAM-ot használunk, akkor válasszuk a Non-ECC-t.









Read-Around-Write

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a BIOS opció engedélyezi a processzornak az olvasási parancs végrehajtását, ha az fuggetlen az irási parancstól. Tehát ha az olvasási parancs olyan memóriacímre mutat, ami legutoljára lett írva a cache-be (és arra vár, hogy beíródjon a memóriába), az olvasási parancs a chache-ban levő adatból végrehajtódik.

Az, hogy az olvasási parancsnak nincsen szüksége minden esetben "elmenni" a DRAM-ba, megnöveli a memóriarendszer hathatóságát. Ezért ajanlott engedélyezni (enable) ezt a funkciót.









System BIOS Cacheable

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Endegélyezett, Tiltott

Ez a funkció csak akkor működik, ha a rendszer BIOS be van másolva a memóriába (BIOS is shadowed). Ez engedélyezi vagy tiltja az F0000h-FFFFFh BIOS ROM cache-elését az L2 cache-n keresztül. Ez felgyorsítja a rendszer BIOS elérését. Ennek ellenére ez nem javítja fel a teljesítményt, mert az operációs rendszernek nincsen sokszor szüksége a BIOS-ra.

A BIOS cache-elése csak az L2 cache sávszélességenek a pazarlása lenne, ami kritikus lehet a rendszer teljesítménye szempontjából. Egyébként is, ha bármilyen program erre a memóriaterületre írna, az rendszerösszeolmáshoz vezetne. Ezért ajanlott ennek a tiltása az optimális teljesítmény elérése érdekében.









Video BIOS Cacheable

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Endegélyezett, Tiltott

Ez a funkció csak akkor működik, ha a video BIOS be van másolva a memóriába (video BIOS is shadowed). Ez engedélyezi vagy tiltja az C0000h-C7FFFh video BIOS ROM cache-elését az L2 cache-n keresztül. Ez felgyorsítja a video BIOS elérését. Ennek ellenére ez nem javítja fel a teljesítményt, mert az operációs rendszer kikerüli a video BIOS-t, és a drivert használja, amely közvetlenül a hardvert éri el.

A video BIOS cache-elése csak az L2 cache sávszélességenek a pazarlása lenne, ami kritikus lehet a rendszer teljesítménye szempontjából. Egyébként is, ha bármilyen program erre a memóriaterületre írna, az rendszerösszeolmáshoz vezetne. Ezért ajanlott ennek a tiltása az optimális teljesítmény elérése érdekében.









Video RAM Cacheable

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Endegélyezett, Tiltott

Ez engedélyezi vagy tiltja az A0000h-AFFFFh video RAM cache-elését az L2 cache-n keresztül. Ennek a célja a video RAM gyorsabb elérése, bár ettől nem növekedik meg a rendszer teljesítménye.

Sok grafikus kártyának már akár 5,3GB/sec (128bit x 166MHz DDR) sávszélessége van, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Ezalatt az SDRAM sávszélessége még mindig csak 0,8GB/sec (64bit x 100MHz) vagy inkább 1.06GB/s (64bit x 133MHz), ha PC133-as rendszert használunk.



Manapság, habár a Pentium III 650 L2 cache-ének körülbelül 20,8GB/sec (256bit x 650MHz)a sávszélessége, jobban megéri a tényleg lassú SDRAM rendszermemóriát cache-elni a grafikus kártya memóriája helyett.



Tehát jegyezzük meg, hogy a video RAM cache-elése nem változtat semmit még a PIII L2 cache-ének magas sávszélessége esetén sem. Ez azért van így, mert a video RAM az AGP buszon keresztül kommunikál az L2 cache-sel, aminek a maximum sávszélessége 1,06GB/sec AGP4X esetén. Valójában ez a sávszélesség megfeleződik ha az L2 cache-ben van cache-elve a grafikus kártya RAM-ja, ugyanis az adatnak két irányban kell áramlania.



Egyébként is, ha bármely program a memóriának ezt a területét használná, az rendszerösszeomláshoz vezetne. Tehát nagyon kevés előny származik a videókártya RAM cache-eléséből. Jobban járunk, ha az L2 cache a rendszermemóriát cache-eli. Ezért ajanlott a funkció tiltása (disabled) hogy optimális teljesítményt kapjunk.









Memory Hole At 15M-16M

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Néhány speciális ISA kártyának szüksége van erre a memóriaterületre ahhoz, hogy jól működjön. Engedélyezni ezt annyit jelent, hogy a kártya megkapja ezt a memóriaterületet a saját használatára. Ez megakadályozza, hogy a rendszer 16MB felett is használja a memóriát.

Ez azt jelenti, ha engedélyezzük ezt a funkciót, akkor az operációs rendszer 15MB memóriát használhat attól függetlenül, hogy mennyi RAM van a gépben. Tehát mindig tiltsuk (disabled) ezt a funkciót, kivéve ha mindenképpen szükségünk van egy olyan ISA kártyára, amely működéséhez szükség van erre a memóriaterületre.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup



8-bit I/O Recovery Time

Options: NA, 8, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Lehetőségek: NA, 8, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

A PCI bus sokkal gyorsabb, mint az ISA bus. Ezért ahhoz, hogy az ISA kártyák jól müködjenek a PCI bus-tól érkezett I/O ciklusokkal, az I/O helyreállítás mechanizmus további bus órajel-ciklusokat ad két egymást követő PCI-tól származó ISA felé irányuló két ciklus közé.



Az alapbeállítás szerint a bus helyreállítási mechanizmus legalább 3,5 órajel-ciklust ad az ISA bus felé irányuló két egymást követő 8 bites I/O ciklushoz. A fenti opció megengedi a felhasználónak, hogy további órajel-ciklusokat adjon a két egymást követő ISA bus felé irányuló 8 bites I/O ciklus közé. Az NA választása azt jelenti, hogy legalább 3,5 órajel-ciklus adódik hozzá.



Állítsuk a 8-bit I/O Recovery Time-ot NA-ra, ha lehetséges az optimális ISA teljesítmény érdekében. Növeljük az I/O Recovery Time-ot, ha probléma merül fel a 8 bites ISA kártya működésében. Meg kell jegyeznünk, hogy ennek a funkciónak az állítgatása értelmetlen, ha nem használunk ISA kártyát.









16-bit I/O Recovery Time

Options: NA, 4, 1, 2, 3 Lehetőségek: NA, 4, 1, 2, 3

A PCI bus sokkal gyorsabb, mint az ISA bus. Ezért ahhoz, hogy az ISA kártyák jól müködjenek a PCI bus-tól érkezett I/O ciklusokkal, az I/O helyreállítás mechanizmus további bus órajel-ciklusokat ad két egymást követő PCI-tól származó ISA felé irányuló két ciklus közé.



Az alapbeállítás szerint a bus helyreállítási mechanizmus legalább 3,5 órajel-ciklust ad az ISA bus felé irányuló két egymást követő 16 bites I/O ciklushoz. A fenti opció megengedi a felhasználónak, hogy további órajel-ciklusokat adjon a két egymást követő ISA bus felé irányuló 16 bites I/O ciklus közé. Az NA választása azt jelenti, hogy legalább 3,5 órajel-ciklus adódik hozzá.



Állítsuk a 16-bit I/O Recovery Time-ot NA-ra, ha lehetséges az optimális ISA teljesítmény érdekében. Növeljük az I/O Recovery Time-ot, ha probléma merül fel a 8 bites ISA kártya működésében. Meg kell jegyeznünk, hogy ennek a funkciónak az állítgatása értelmetlen, ha nem használunk ISA kártyát.









Passive Release

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ha a Passive Release engedélyezve van, a CPU-PCI bus elérések megengedettek a PCI bus passziv megszakítása alatt. Ennek következtében a processzor eléri a PCI bus-t mialatt az ISA bus éppen elérés alatt van.



Máskülönben az irányító csak másik PCI master elérést fogad el a helyi DRAM-ba. Más szavakkal csak másik PCI bus master érheti el a PCI bus-t, és nem a processzor. E funkció feladata az ISA bus master késleltetésének fedezése, ami sokkal hosszabb, mint a PCI bus master.



Engedélyezzük (enable) a Passive Release-t az optimális teljesítmény érdekében. Tiltsuk (disabled), ha gondok adódnak az ISA kártyával.









Delayed Transaction

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

E funkció feladata a PCI ciklus az ISA bus-hoz/tól késleltetésének a fedezése. Az ISA bus sokkal-sokkal lassabb, mint a PCI bus. Ezért a PCI ciklusok az ISA bus-hoz/tól befejezése sokáig tart, ami a PCI bus lelassulását okozza.



A Delayed Transaction engedélyezése megengedi a chipset beágyazott 32 bites írás bufferének, hogy támogassa a késleltetett tranzakció ciklusokat. Ez annyit jelent, hogy ezek a tranzakciók az ISA bus-hoz/tól pufferelve vannak, és a PCI bus felszabadul, így végezhet újabb műveleteket, mialatt az ISA tranzakció folyamatban van.



Ennek az opciónak engedélyezve kell lennie a jobb teljesítmény érdekében és a PCI 2.1 specifikáció fedezéséhez. Csak akkor tiltsuk, ha a PCI kártya nem müködik megfelelően, vagy ha az ISA kártya nem PCI 2.1 kompatibilis.









PCI 2.1 Compliance

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez ugyanaz a dolog, mint a fenti Delayed Transaction.

E funkció feladata a PCI ciklus az ISA bus-hoz/tól késleltetésének a fedezése. Az ISA bus sokkal-sokkal lassabb, mint a PCI bus. Ezért a PCI ciklusok az ISA bus-hoz/tól befejezése sokáig tart, ami a PCI bus lelassulását okozza.



A Delayed Transaction engedélyezése megengedi a chipset beágyazott 32 bites írás bufferének, hogy támogassa a késleltetett tranzakció ciklusokat. Ez annyit jelent, hogy ezek a tranzakciók az ISA bus-hoz/tól pufferelve vannak, és a PCI bus felszabadul, így végezhet újabb műveleteket, mialatt az ISA tranzakció folyamatban van.



Ennek az opciónak engedélyezve kell lennie a jobb teljesítmény érdekében és a PCI 2.1 specifikáció fedezéséhez. Csak akkor tiltsuk, ha a PCI kártya nem müködik megfelelően, vagy ha az ISA kártya nem PCI 2.1 kompatibilis.









AGP Aperture Size (MB)

Options: 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 Lehetőségek: 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256

Ez az opció állítja az AGP rekesz méretét (AGP Aperture Size). A rekesz a PCI memória megcímzett tartományának egy része, a grafikus memória megcímzett területe. A ciklusok, amik érintik a rekesz (aperture) tartományát, azok tovább vannak küldve az AGP-nek forditás, átalakitás nélkül. A mérete ugyancsak meghatározza, hogy mekkora legyen az a terület a a rendszermemóriából, amelyet a grafikus kártya használhat a texturák tárolására.



Az AGP Aperture Size a következő formula alapján van kiszámítva: maximálisan felhasználható AGP memória mérete x 2 plusz 12 MB. Ez azt jelenti, hogy a felhasználható AGP memória mérete kevesebb, mint a fele az AGP Aperture Size-nek. Ez azért van, mert a rendszernek szüksége van AGP memóriára (uncached - nem cache-elt) plusz egy megegyező méretű írással kombinált memóriaterületre valamint hozzáadott 12 MB-ra a virtuális címzéshez. Ez cimzési hely, nincsen fizikai memória használva. A fizikai memória csak akkor van kiosztva és "szabadon engedve", ha a Direct3D egy "create non-local surface" hívást kér.



A Win 95 (VGARTD.VXD-vel) és A Win98 a "vízesés effektust" ("waterfall effect") használják. A felületek elöször a helyi memóriában képződnek. Ha ez a memória megtelik, akkor abból "kiömlik" es a felületek az AGP memóriában valamint a rendszermemóriában képződnek. Tehát a memória használata autómatikusan optimizált minden alkalmazáshoz. Az AGP- és rendszermemória nincsen használva csak ha az mindenképpen szükséges.



Sok ember azt mondja, hogy az AGP Aperture Size méretét a rendszermemória felére kell állítani. Ez nem igaz ugyanabból az okból, amiért a swapfile méretét sem kell a rendszermemória 1/4-ére állítani. Úgy, mint a swapfile mérete, az AGP Aperture Size is egyre kevesebb területet kíván, minél több memóriával rendelkezik a grafikus kártya. Ez azért van így, mert a legtöbb textúra magán a grafikus kártyán van tárolva. Tehát azok a grafikus kártyák, amelyek 32 MB RAM-mal rendlkeznek, azoknak kisebb AGP Aperture Size szükséges, mint a kevesebb memóriával rendelkező kártyáknak.



Ha a grafikus kártyánknak nagyon kevés a memóriája, akkor az AGP aperture Size-ot a lehető legmagasabb értékre kell állítani, egészen a rendszermemória feléig. A több memóriával rendelkező videókártyák esetén nem kell az AGP Aperture Size-t a rendszermemória feléig állítani. Meg kell jegyeznünk, hogy az aperture mérete nem arányos a teéjesítményhez, tehát annak növelése nem növeli a teljesítményt.



Ettől függetlenül az AGP Aperture Size-ot ajánlott 64 MB-tól 128 MB-ig beállítani. De miért van szükség ilyen aránylag nagy méretű AGP Aperture-re, amikor a legtöbb grafikus kártya sok memóriát tartalmaz? Nem lenne jobb beállítani az abszolút minimumot ahhoz, hogy RAM-ot spóroljunk meg?



Nos, sok grafikus kártyának legalább 16 MB AGP Aperture Size-ra van szüksége a rendes működéshez. Ez valószínűleg azért van, mert a virtuális címzési terulet eleve 12 MB helyet foglal. Továbbá sok szoftvernek szüksége van AGP Aperture Size-ra ami általában nem meghatározott. Néhány játék is annyi textúrát használ, hogy az AGP memóriára is szükség van a grafikus kártya nagy memóriája ellenére.



Ha még emlékszünk a fenti formulára, a szükséges AGP memória mennyisége több, mint a szükséges textúra tárolási terület kétszerese. Tehát ha plusz 15 MB textúra tárolási hely szükséges, akkor 42 MB rendszermemória van használatban. Ezért van értelme magasra állítani az AGP Aperture Size-ot, hogy az könnyedén kiszolgálja a különböző szoftverek kívánalmait.



Fontos tudni, hogy az AGP Aperture Size lecsökkentése nem spórol memóriát. A beállítás csupán az AGP Aperture maximális méretét határozza meg, amit a rendszer csak akkor használ, ha mindenképpen szükség van rá. Addig ez a memória nincsen használva, amíg ez mindenképpen nem szükséges. Tehát ha az opciót 64 MB-ra állítjuk, az nem azt jelenti, hogy a rendszermemóriából vesszük el azt. Ez csak behatárolja azt a maximálisan használható memóriát, amelyet szükség esetén az AGP bus felhasználhat.



Most miután az AGP Aperture Size-ot "felturbóztuk" akár 128 MB fölé, ez nem igazán fogja vissza a teljesítményt, de a legjobb eredményt akkor kapjuk, ha 64 MB vagy 128 MB-ra állítjuk, így a GART tábla nem lesz túl nagy. Minél több memóriát szerelnek a grafikus kártyákra, és minél hamarabb elterjed a tömörített textúrák használata, úgy kevésbe lesz szükség 64 MB-nál nagyonbb AGP Aperture Size-ot megadni. Ezért ajanlott, hogy ezt az opciót állítsuk 64 MB-ra vagy legfeljebb 128 MB-ra.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup



AGP 2X Mode

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a BIOS opció engedélyezi vagy tiltja a 2x-es AGP adatátvitel protokolt. A standard 1xAGP az egyre magasabb adatátvitel kiszolgálására szolgál. 66 MHz-nél ez azt jelenti, hogy a maximális adatátvitel 264 MB/sec. Az AGP 2X Mode engedélyezése ezt megduplázza. Tehát amíg az AGP busz órajele továbbra is csak 66 MHz, az effektív adatátvitel a duplájára növekszik. Ez ugyanaz az eljárás, amely az UltraDMA33 esetén is működik annak teljesítményének megnövelésére.



Azonban mindkét chipnek, az alalapnak és a videókártyának is támogatnia kell a AGP2X-t, különben nem tudjuk használni azt. Abban az esetben, ha a grafikus kártya támogatja a AGP2X adatátvitelt, akkor engedélyezzük az AGP 2X Mode-t a magasabb adatátviteli értékek elérése érdekében. Csak akkor tiltsuk a funkciót, ha stabilítási prblémák lépnek fel (különösen Super socket 7 alaplapoknál), vagy akkor, ha tuningolás közben az AGP busz órajele 75 MHz fölé emelkedik, és nem tudjuk külön letiltani a "sidebanding"-ot.









AGP Master 1WS Read

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Az alapbeállítás az, hogy az AGP buszvezérlő eszköz kivár legalább két várakozási állapotot vagy AGP órajel ciklust, mielőtt elindítja az olvasási műveletet. A BIOS ezen opciója megengedi, hogy ezt a várakozási állapotot lecsökkentsük egy órajel ciklusra. A jobb AGP olvasási teljesítmény érdekében engedélyezzük ezt a funkciót, és csak akkor tiltsuk, ha ennek hatására furcsa grafikai rendellenességeket észlelünk a monitoron.









AGP Master 1WS Write

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Az alapbeállítás az, hogy az AGP buszvezérlő eszköz kivár legalább két várakozási állapotot vagy AGP órajel ciklust, mielőtt elindítja az írási műveletet. A BIOS ezen opciója megengedi, hogy ezt a várakozási állapotot lecsökkentsük egy órajel ciklusra. A jobb AGP olvasási teljesítmény érdekében engedélyezzük ezt a funkciót, és csak akkor tiltsuk, ha ennek hatására furcsa grafikai rendellenességeket észlelünk a monitoron.









USWC Write Posting

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Az USWC vagy Uncacheable Speculative Write Combination a Pentium Pro rendszerek (és valószínűleg más P6 processzorok) teljesítményét hivatott javítani, amelyek rendelkeznek olyan grafikus kártyával, amely tartalmaz "linear framebuffer"-t (minden mai kártya ilyen). Ez egyesíti a kisebb irási adatokat egy 64 bitesbe, ezzel lecsökkenti a műveletek számát, amely egyenként szállítaná az adatokat a grafikus kártya linear framebuffer-jébe.



Ha a grafikus kártya nem támogatja ezt a funkciót, úgy felléphetnek különböző grafikai problémák, rendszerösszeomlások, boot-olási problémák, stb.



Hozzá kell tennünk azonban, hogy néhány teszt (FastVid) megmutatta azt, hogy ez a funkció akár ronthat is a teljesítményen. Ezt elsősorban Intel 440BX chipre épített lapoknál fordult elő.



Tehát ha még mindig Pentium Pro processzort használunk egy régi chipsetre épült alaplapban, akkor állítsuk ezt a funkciót engedélyezettre. Ha viszont újabb alaplappal rendelkezünk, akkor kiprobálhatjuk az engedélyezést, de futtassunk le néhány tesztet, hogy megbizonyosodjunk a hasznáról, ugyanis lehetséges, hogy semmi változás nem történik, sőt előfordulhat teljesítménycsökkenés is.









Spread Spectrum

Options : Enabled, Disabled, 0.25%, 0.5%, Smart Clock Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott, 0.25%, 0.5%, Smart Clock

Amikor az alaplap órajel generátora impulzust generál, rendkívüli esetekben ez EMI-t (Electromagnetic Interference-Elektromagnetikus Interferencia) idéz elő. a Spead Sprectum funkció lecsökkenti a generált EMI-ket az impulzusok szabályozásával. Ez variálja a frekvenciát, tehát nem használ több frekvenciát egy időpontban. Ez segít lecsökkenteni az interferencia problémákat amik a környéken lévő más elektronikus eszközökkel alakulhatnának ki.



Habár a Spread Spectrum engedélyezése lecsökkenti az EMI kialakulásának lehetőségét, a rendszersabilítás és a teljesítmény lehet, hogy háttérbe szorul. Ez különösen igaz idő-kritikus eszközökre, mint például órajel-szenzitív SCSI eszközök.



Néhány BIOS kínálatában szerepel egy Smart Clock opció. Ez ahelyett, hogy szabályozná az impulzusok frekvenciáit időben, a Smart Clock kikapcsolja az AGP, a PCI és SDRAM órajel szignálokat, ha azok nincsenek használva. Ezáltal az EMI-k száma csökkenhet a rendszer stabilításának megőrzése mellett. Mindemellett a Smart Clock használatával energiát takaríthatunk meg.



Ha a géppel nincsen EMI problémánk, akkor hagyjuk a beállítást tiltva (disabled) a normális rendszerstabilítás és a teljesítmény megtartása érdekében. Ha viszont gyötör az EMI, használjuk a Smart Clock beállítást ha lehet, és állítsuk enabled-re. Ha a Smart Clock nem elérhető, akkor az eredeti opciót állítsuk a másik kettő lehetséges opció közül az egyikre. A százalék értékek jelentik azt a különbséget, amit a BIOS előidéz az órajel frekvenciában. Az alacsonyabb érték (0,25 %) aránylag jobb a rendszerstabilításnak, viszont a magasabb értékű (0,50 %) jobb az EMI-k lecsökkentésének.



Fontos, hogy a Spread Spectrum-ot tiltsuk a tuningolás esetén, mert a 0,25 % vibrálás akár 25 MHz-es átmeneti növelést is jelenthet (1 GHz-es proci esetén), ami a tuningolt processzort lezárja. Vagy legalább használjuk a Smart Clock beállítást, mert az nem piszkál bele a frekvenciába.









Auto Detect DIMM/PCI Clk

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció hasonlít a Smart Clock-hoz, amit a Spread Sprektum funkció tartalmaz. A BIOS figyelemmel kíséri az AGP, PCI és SDRAM működését. Ha a foglalatokban nincsen kártya, akkor a BIOS kikapcsolja a megfelelő AGP / PCI / SDRAM órajel szignálokat. Ha nincsen aktivítás az elfoglalt foglalatokban sem, akkor a BIOS azokhoz tartozó órajel szignálokat is kikapcsolja.



Ezen az úton az EMI (Electromagnetic Interference-Elektromagnetikus Interferencia) csökkenthető a rendszer stabilításának a veszélyeztetése nelkül. Ez ugyancsak csökkenti az energiafelhasználást, mert csak a használatban lévő eszközök kapnak energiát.



Továbbra is, ha nincsebek EMI problámak, akkor hagyjuk az opciót tiltva az optimális rendszerstabilításhoz és teljesítményhez. Csak akkor kapcsoljuk be, ha EMI problémák vannak vagy energiát akarunk megtakarítani.
 
Oldal tetejére