Pokol kapui: 5 rémisztő hely, ahol bejárat nyílik az alvilágba

Milliók szállhattak alá, de csak egyetlen ember tért vissza.

A “pokol kapuit nyitja meg térség és az egész világ számára” Donald Trump, ha áthelyezi az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe - ezzel fenyegette meg január 15-én Mahmúd Abbasz pártjának, a Fatahnak a szóvivője, Oszama Qawasmeh Izraelt és az Egyesült Államokat. A palesztin politikus drámai hasonlata sajnos valóságos terrorveszélyt jelent, de vajon vannak-e a Földön olyan helyek, amelyekre igaz lehet az, hogy a "pokol kapui"? A History Channel dokumentumfilmje öt ilyen helyet is bemutat.


A pokol több vallás és kultúra szerint az örök kárhozat helye, ahová haláluk után jutnak a tisztátalan lelkek. Sokan azonban úgy tartják, hogy az alvilágnak léteznek bejáratai a Földön is. A "pokol kapui" különböző földrészeken lehetnek: Közép-Amerika, a sarkvidék, a mediterrán térség és az afrikai kontinens egyaránt rejtenek olyan helyszíneket, amelyeket évezredek óta az alvilág bejáratának tartanak.

A mítoszok szerint milliók szállhattak alá a Föld mélyébe, de csak a Biblia számol be arról, hogy valaki vissza is tért: Jézus Krisztus

A pokol több vallás és kultúra szerint az örök kárhozat helye, ahová haláluk után jutnak a becstelen lelkek. Sokan azonban úgy tartják, hogy az alvilágnak léteznek bejáratai a Földön is - vulkánok, lávatavak és izzó barlangok, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk az örök tűz és szenvedés birodalmába. A History Channel A pokol kapui című dokumentumfilm az alvilág öt földi kapujához kalauzolja el a nézőket, miközben bemutatja, hogy változott a pokol koncepciója a történelem folyamán.

Vajon a pokol örök tüze valóban a talpunk alatt ég? Lehetséges eljutni az alvilágba a Földről? Hogy gondolkodtak az ősi kultúrák a másvilágról?

Masaya-vulkán, Nicaragua

2_1.jpg


A dél-amerikai bennszülöttek már a kezdetek óta földöntúli erőt tulajdonítottak a hatalmas, füstöt okádó Masayának, amelyre a vulkánisten lakhelyeként tekintettek, előtte gyakran emberi áldozatokkal tisztelegtek. A tűzhányót a 16. században ’boca del infiernonak’ keresztelték a spanyol felfedezők, ami annyit tesz, a pokol szája. A felderítők leveleikben tűzről, mérgező füstről és feneketlen sötétségről írnak, így a keresztény spanyoloknak meggyőződése volt, hogy az Újvilágban ráleltek az alvilág földi bejáratára…

Helka, Izland

3_1.jpg


A Helka Izland legaktívabb vulkánja, 874 óta több mint 20 alkalommal tört ki. A középkorban úgy tartották, hogy a hegy a pokol tüzét ontja magából, a kitörést kísérő földrengésről és sikolyokat idéző hangokról pedig arra következtettek, hogy a kráterből gonosz lelkek szabadulnak ki, amelyek a környező falvakban előforduló halálesetekért felelősek. Ezért a vulkán a mai napig a ’Pokol Kapuja’ nevet viseli.

Xibalba, a Maja alvilág bejárata, Belize

4_2.jpg


A maja nép ősi mondavilágában felfedezhető egy, a purgatóriumhoz nagyon hasonló koncepció, a Xibalba (vagy más néven a ’Félelem Helye’), amelyen az lelkeknek keresztül kell menniük, mielőtt a paradicsomba értek. A mítosz szerint a másvilágra induló szellemeknek először egy skorpiókkal és vérrel teli folyón, majd sötét, késekkel szegélyezett termeken kellett átjutniuk, végül pedig denevérekkel és jaguárokkal küzdöttek meg. Kutatók a belizei Tapír-hegység barlangrendszerének egyik bejáratánál emberi áldozatok maradványaira, egy ősi maja oltárra és egy kikövezett útra bukkantak. A régészek szerint a maják úgy hitték, hogy a barlang belseje maga a Xibalba.

Tainaron, a Tartarosz bejárata, Peloponészoszi- félsziget

5_1.jpg


Kutatók szerint a görög mitológiából ismert Tartaroszt minden bizonnyal egy dél-görögországi, elárasztott barlangrendszer inspirálhatta, amely keskeny bejárataival, földalatti folyóival, cseppkövekkel csipkézett üregeivel és végtelen sötétségével valóban olyan hangulatot áraszt, mintha a következő sarkon Hádész várna az odalátogatókra...

Erta Ale, Etiópia

6_1.jpg


A világ egyetlen lávatava, az Erta Ale Etiópia és Eritrea határán húzódik, neve a helyi afar nyelven annyit tesz ’Füstölgő hegy’. A vulkán krátere mindössze 85 méter mély, ezért a tűzhányóban fortyogó láva jól látható, sőt néha túl is csordul a peremen. A pokol érzetére tovább erősít a tény, hogy az Erta Ale-nek a világ egyik legforróbb sivataga ad otthont, ráadásul gyakoriak a merényletek is a kelet-afrikai országban.



portas-do-inferno-turquemenistao.jpg
 
Hadd kérdezzem meg a hívőket: Ti tényleg elhiszitek, hogy összeegyeztethető Isten végtelen jóságával és szeretetével az, hogy hagy bárkit is - akár a legisleggonoszabbakat is - végtelen kínok közt szenvedni egy örökkévalóságon keresztül?

Eleve, véges hosszú életbe csak véges mennyiségű bűn fér bele, még akkor is ha valaki egész életén át soha semmi jót sem tesz csak szántszándékkal igyekszik a legnagyobb gonoszságokat elkövetni. Véges mennyiségű bűnért végtelen mennyiségű büntetést adni igazságtalanság. Ha isten jó, pláne ha emellé igazságos is, ilyesmit nem tehet. Még az is kérdéses, egyáltalán véges mennyiségű büntetéssel sújthat-e bárkit, hiszen állítólag Ő - megbocsátó! De ha ez netán elfogadható is a szememben, az biztos nem, hogy végtelen mennyiségű büntetést nyújtson véges mennyiségű bűnért!

Nagyon kérek mindenkit most ne menjünk bele olyan vitába, LÉTEZIK-E egyáltalán isten. Rengeteg efféle vita volt már itt, felesleges újrakezdeni. Unalmas is már. És úgyse lehet erről meggyőzni egy ateistát, de ateistának se a hívőt isten nem létezéséről. Egy fokkal értelmesebbnek látom ennél azt, hogy fogadjuk el - akárcsak holmi intellektuális játék kedvéért - azt az alapkoncepciót, hogy létezik legalább 1 úgynevezett "szellemi lény", akit nevezzünk mondjuk istennek. És próbáljunk ebből a logika segítségével levezetni egyéb megállapításokat.

Sokan azt mondják, isten végtelenül jóságos. Jó, fogadjuk el ezt is, ez legalább egy rokonszenves elképzelés. Szerintem azonban ezzel tökéletesen összeegyeztethetetlen a keresztény pokol hagyományos koncepciója. Ezzel az állításommal nem szándékozom még semmi olyat kijelenteni hogy akkor ha nem AZ a valóságos "odaát", AKKOR mi van helyette. Én csak azt állítom, ez így egyszerűen nem működhet, mert ellentmondásban áll isten állítólagos jóságával, megbocsátásával és szeretetével.
 
Utoljára módosítva:
"A mítoszok szerint milliók szállhattak alá a Föld mélyébe, de csak a Biblia számol be arról, hogy valaki vissza is tért: Jézus Krisztus."
Továbbá, vagy inkább korábban a görög mitológiában Orpheusz - Euridiké nélkül.
 
Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon Maynooth egyetemen (Kildare grófság, Írország). Az egyik diák válasza olyan szellemes volt, hogy a professzor közzétette az interneten kollégái számára, de mi is szórakozhatunk rajta.

Extra kérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt) vagy endotherm (fölveszi a hőt)?
A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor lehűl, nyomás alatt viszont növekszik.
Az egyik diák azonban a következő gondolatmenetet írta le:

Először is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idő folyamán. Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek számának ismerete kell.
Úgy vélem, bizonyosra vehető, hogy aki a pokolba kerül, onnan már soha ki nem jut.
Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, ahhoz a különböző vallásokat kell alapul venni. A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba jut, aki nem az adott vallás követője. Minthogy több ilyen vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy mindenki a pokolra jut.
A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik.
Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény értelmében a pokol térfogata a pokolra jutó lelkek számával arányosan kell növekedjen, hogy a hőmérséklet és a nyomás állandó maradjon. Ekkor két lehetőség van:

  1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek, akkor a hőmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.
  2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek érkeznek, akkor a hőmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem fagy.
Melyik a helyes megoldás?
Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint „– Hamarabb fagy be a pokol, mintsem hogy lefeküdjek veled!” –, valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba. Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott.
Ebből következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze.
Ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor „– Istenem!”.

Csak ez a diák kapott kitűnőt…
 
Hadd kérdezzem meg a hívőket: Ti tényleg elhiszitek, hogy összeegyeztethető Isten végtelen jóságával és szeretetével az, hogy hagy bárkit is - akár a legisleggonoszabbakat is - végtelen kínok közt szenvedni egy örökkévalóságon keresztül?

Eleve, véges hosszú életbe csak véges mennyiségű bűn fér bele, még akkor is ha valaki egész életén át soha semmi jót sem tesz csak szántszándékkal igyekszik a legnagyobb gonoszságokat elkövetni. Véges mennyiségű bűnért végtelen mennyiségű büntetést adni igazságtalanság. Ha isten jó, pláne ha emellé igazságos is, ilyesmit nem tehet. Még az is kérdéses, egyáltalán véges mennyiségű büntetéssel sújthat-e bárkit, hiszen állítólag Ő - megbocsátó! De ha ez netán elfogadható is a szememben, az biztos nem, hogy végtelen mennyiségű büntetést nyújtson véges mennyiségű bűnért!

Nagyon kérek mindenkit most ne menjünk bele olyan vitába, LÉTEZIK-E egyáltalán isten. Rengeteg efféle vita volt már itt, felesleges újrakezdeni. Unalmas is már. És úgyse lehet erről meggyőzni egy ateistát, de ateistának se a hívőt isten nem létezéséről. Egy fokkal értelmesebbnek látom ennél azt, hogy fogadjuk el - akárcsak holmi intellektuális játék kedvéért - azt az alapkoncepciót, hogy létezik legalább 1 úgynevezett "szellemi lény", akit nevezzünk mondjuk istennek. És próbáljunk ebből a logika segítségével levezetni egyéb megállapításokat.

Sokan azt mondják, isten végtelenül jóságos. Jó, fogadjuk el ezt is, ez legalább egy rokonszenves elképzelés. Szerintem azonban ezzel tökéletesen összeegyeztethetetlen a keresztény pokol hagyományos koncepciója. Ezzel az állításommal nem szándékozom még semmi olyat kijelenteni hogy akkor ha nem AZ a valóságos "odaát", AKKOR mi van helyette. Én csak azt állítom, ez így egyszerűen nem működhet, mert ellentmondásban áll isten állítólagos jóságával, megbocsátásával és szeretetével.
Feltevésed istenre alapozod, és arra a tényekre amiket rá rónak. Kérdezd magadtól miért jó az emberiségnek a pellengérre teheti állandóan istent az EMBERI GONOSZSÁG elpalástolásaira, mert csak ő a felelős hogy ezt a gonosz emberek megtették? :(
 
Feltevésed istenre alapozod, és arra a tényekre amiket rá rónak. Kérdezd magadtól miért jó az emberiségnek a pellengérre teheti állandóan istent az EMBERI GONOSZSÁG elpalástolásaira, mert csak ő a felelős hogy ezt a gonosz emberek megtették? :(

Ez így most túl zavaros nekem, nem értelek, bocs. Amit talán mégis érteni VÉLEK belőle, arra annyit válaszolhatok, hogy én nem hiszek az embertől függetlenül létező, önálló, pláne tudatos „rossz” princípiumának létezésében! Ha nevesíteni akarod, akkor mondhatod ennek alapján, hogy én nem hiszek a Sátán létében. Nyilván, emiatt a Pokol létében sem, kivéve esetleg azt a variációt, hogy a Pokol épp azonos a mostani világunkkal, tehát máris a Pokolban vagyunk. Nem állítom hogy akár ebben is hinnék, de hogy a „hagyományos” Pokolban nem hiszek, abban teljesen biztos lehetsz.

Tulajdonképpen hajlamos vagyok Isten létében is kételkedni, de mint fentebb írtam ebbe most ne másszunk bele. Legyen elég arról annyi, messze hajlamosabb vagyok elfogadni isten létét mint az ördögét.
 
Ez így most túl zavaros nekem, nem értelek, bocs. Amit talán mégis érteni VÉLEK belőle, arra annyit válaszolhatok, hogy én nem hiszek az embertől függetlenül létező, önálló, pláne tudatos „rossz” princípiumának létezésében! Ha nevesíteni akarod, akkor mondhatod ennek alapján, hogy én nem hiszek a Sátán létében. Nyilván, emiatt a Pokol létében sem, kivéve esetleg azt a variációt, hogy a Pokol épp azonos a mostani világunkkal, tehát máris a Pokolban vagyunk. Nem állítom hogy akár ebben is hinnék, de hogy a „hagyományos” Pokolban nem hiszek, abban teljesen biztos lehetsz.

Tulajdonképpen hajlamos vagyok Isten létében is kételkedni, de mint fentebb írtam ebbe most ne másszunk bele. Legyen elég arról annyi, messze hajlamosabb vagyok elfogadni isten létét mint az ördögét.
MÁSOLAT:

ISTENEK ALKONYA

A történelem folyamán, mikor honunk bajban volt - és sajnos ez gyakran megesett - a nép imádkozott a "Magyarok Istenéhez", mint például "Magyarok Istene rontsd a labanc hadát". A labancok azonban eredményesebben lobbizták Teremtőjüket és a végeredmény: Labanc Isten vs. Magyarok Istene - vereség kiütéssel.

Mikor 1919-ben Apponyi Trianonban képviselte országunkat a nép bizakodóan a Magyarok Istenéhez fordult támogatásért, de DUMNEZEU, a románok Ura összeállt BUH, BOH és BOG-al, a csehek, szlovákok és szerb-horvátok Mindenhatójával és így a többség lehengerelte. Persze a magyar delegáció összeállítása már eleve eltemette az Ország esélyeit. A kisebbségek azzal vádoltak minket, hogy feudális állam voltunk, ahol arisztokrata földesurak - oligarchák zsákmányolták ki őket századokon keresztül. A feudális megbélyegzés ellen Gróf Apponyi és két másik gróf, Bethlen és Teleki érveltek, csakhogy a meggyőzendő bírák a politikai spektrum antipodusát reprezentálták: Clémanceau radikális szocialista, Lloyd George Munkáspárti és Wilson (fellegjáró) demokrata. Később a Parlament sóhajtozott: talán ha egy-két főherceget és őrbárót is bevettünk volna!


Húsz évvel később, mikor a magyar tábornokok a Második Hadsereget az orosz frontra küldték, Zadravec tábori püspök egy ünnepélyes és szívhez szóló búcsú-misét mondott a Vérmezőn. A szentbeszéd végén térdre borulásra szólította a megjelenteket, megáldotta a zászlót és meggyőződéstől rengő hangon bejelentette: „Isten veletek van.”

Ugyanakkor Angliában a Canterbury érsek egy Upper Shropshire-i gyakorlótéren búcsúztatta a 102-ik Queen's Own Light Infantry Regiment-et ugyanezekkel a szavakkal, pár nap múlva pedig a massachusettsbeli Concord mezején a Bostoni Egyházmegye feje, Mgr. Wormsley szintén ezzel biztatta az 82. Airborne-t és egy Marine ezredet: „God is with you!” G-a-r-a-n-t-á-l-v-a. A berlini Alexanderplatz kövezetén térdelt a "Grossdeutschland" S.S. divízió, mikor a püspök kibontotta és megáldotta a vadonatúj lobogót, melyen a horogkereszt alatt gót betűkkel és aranyfonallal volt kihímezve a Birodalom régi jelszava: "Gott Mit Uns".

Az orosz Isten, "Bozse" századokon át istápolta a népet jóban és rosszban. A babushkás nénikék imádkoztak hozzá, az elit csak tolerálta, míg a bevodkázott proletárok nagyrészt csak káromolták. Lenin száműzte és egy időre majdnem teljesen eltűnt, de mikor a német tankok már Moszkvát fenyegették, akkor Sztálin amnesztiát adott neki, a pinski pópa bocsánatát és segítségét kérte, mire az újjászületett Bozse hálából elátkozta a Wehrmachtot. A háború után Sztálin persze visszaküldte Szibériába, ahonnan Putin csak nemrégen engedte ki.


Több mint egy milliárdra rúg a muzulmán közösség, Istenük az Allah Család, melynek tagjai nyíltan agitálnak egymás ellen. Shia Allah egy kanál vízben megfojtaná Sunni Allah-t, aki követőit arra buzdítja, vágják el Kurd Allah híveinek torkát. Paki Allah bombagyártó segédkönyveket terjeszt a Hindu Úr alattvalói ellen és a Maláj Allah kedvenc tisztálkodási metódusa a vérfürdő.

Wahabi Allah égig érő olajhordók tetejéről hirdeti Mekkát, mint turistaközpontot, míg iskolái terjesztik a vérbosszút. Allahék nem értenek a közgazdasághoz, hadviseléshez, közigazgatáshoz, amellett nőgyűlölők és imámjaikat ügyetlenül választják. A Korán tele van jóindulattal, testvéri szeretettel és jóra buzdítással, de klérusának egy része pont az ellenkezőjét prédikálja. Az USA terjedelme és népessége folytán több Atya Urat engedhet meg magának. Az északkeleti szofisztikált sarok Karácsonykor és Húsvétkor megadja az Úrnak, ami az Úré, április 15.-én pedig a Királynak, ami a Királyé. Az év többi részében több figyelmet szentel a Dow Jones átlagnak, mint a Bibliának.

Nagyjából ez megy másutt is, a nagy változás délen van, ami másként úgy ismeretes, mint a Biblia Övezet vagy Ámen Sarok. Itt "JEESAS" az abszolút uralkodó, Vesta szűzei Pat Robertson, Jerry Falwell és Billy Graham, a csorda pedig a Born Again Southern Baptisták. Ezeknek a bárányoknak a gyapját nyírják a világ legarcátlanabb hipokrita sarlatánjai, a "tele-evangelisták", akik képernyőről és cirkuszsátorokban szédítik a népet, "gyógyítják" a bénákat és tányérozzák a gubust. Komoly rock-bandákat és szemfényvesztő sámánokat megszégyenítő produkció keretében szednek össze milliókat, melyek olyan himpellérek zsebében kötnek ki, mint - a már többször leleplezett - Jim Swaggart, Jim és Tammy Faye Baker, Benny Hinn és mások.

Itt lenne az ideje, hogy a világ legbölcsebb teológusai végre más magyarázatot találjanak az Úr semleges vagy nem-beavatkozó magatartására, mint a gránitba vésett "szabad akarat" elve. Mint parodistának nekem sokkal jobban tetszene, ha a Pápa kijelentené, hogy a Teremtő azért nem avatkozik bele a földi grimbuszba, mert fennkölt, mennyei humorérzéke van és a ribillió remekül elszórakoztatja. Mivel tv, kábel- és műhold adás még nincs az Olimpusz tetején, végül is mi mással szórakozzanak az Urak?

Még egy utolsó enigma: Ha Buddha indiai, akkor miért ül mindig törökülésben?
 
MÁSOLAT:

ISTENEK ALKONYA

A történelem folyamán, mikor honunk bajban volt - és sajnos ez gyakran megesett - a nép imádkozott a "Magyarok Istenéhez", mint például "Magyarok Istene rontsd a labanc hadát". A labancok azonban eredményesebben lobbizták Teremtőjüket és a végeredmény: Labanc Isten vs. Magyarok Istene - vereség kiütéssel.

Mikor 1919-ben Apponyi Trianonban képviselte országunkat a nép bizakodóan a Magyarok Istenéhez fordult támogatásért, de DUMNEZEU, a románok Ura összeállt BUH, BOH és BOG-al, a csehek, szlovákok és szerb-horvátok Mindenhatójával és így a többség lehengerelte. Persze a magyar delegáció összeállítása már eleve eltemette az Ország esélyeit. A kisebbségek azzal vádoltak minket, hogy feudális állam voltunk, ahol arisztokrata földesurak - oligarchák zsákmányolták ki őket századokon keresztül. A feudális megbélyegzés ellen Gróf Apponyi és két másik gróf, Bethlen és Teleki érveltek, csakhogy a meggyőzendő bírák a politikai spektrum antipodusát reprezentálták: Clémanceau radikális szocialista, Lloyd George Munkáspárti és Wilson (fellegjáró) demokrata. Később a Parlament sóhajtozott: talán ha egy-két főherceget és őrbárót is bevettünk volna!


Húsz évvel később, mikor a magyar tábornokok a Második Hadsereget az orosz frontra küldték, Zadravec tábori püspök egy ünnepélyes és szívhez szóló búcsú-misét mondott a Vérmezőn. A szentbeszéd végén térdre borulásra szólította a megjelenteket, megáldotta a zászlót és meggyőződéstől rengő hangon bejelentette: „Isten veletek van.”

Ugyanakkor Angliában a Canterbury érsek egy Upper Shropshire-i gyakorlótéren búcsúztatta a 102-ik Queen's Own Light Infantry Regiment-et ugyanezekkel a szavakkal, pár nap múlva pedig a massachusettsbeli Concord mezején a Bostoni Egyházmegye feje, Mgr. Wormsley szintén ezzel biztatta az 82. Airborne-t és egy Marine ezredet: „God is with you!” G-a-r-a-n-t-á-l-v-a. A berlini Alexanderplatz kövezetén térdelt a "Grossdeutschland" S.S. divízió, mikor a püspök kibontotta és megáldotta a vadonatúj lobogót, melyen a horogkereszt alatt gót betűkkel és aranyfonallal volt kihímezve a Birodalom régi jelszava: "Gott Mit Uns".

Az orosz Isten, "Bozse" századokon át istápolta a népet jóban és rosszban. A babushkás nénikék imádkoztak hozzá, az elit csak tolerálta, míg a bevodkázott proletárok nagyrészt csak káromolták. Lenin száműzte és egy időre majdnem teljesen eltűnt, de mikor a német tankok már Moszkvát fenyegették, akkor Sztálin amnesztiát adott neki, a pinski pópa bocsánatát és segítségét kérte, mire az újjászületett Bozse hálából elátkozta a Wehrmachtot. A háború után Sztálin persze visszaküldte Szibériába, ahonnan Putin csak nemrégen engedte ki.


Több mint egy milliárdra rúg a muzulmán közösség, Istenük az Allah Család, melynek tagjai nyíltan agitálnak egymás ellen. Shia Allah egy kanál vízben megfojtaná Sunni Allah-t, aki követőit arra buzdítja, vágják el Kurd Allah híveinek torkát. Paki Allah bombagyártó segédkönyveket terjeszt a Hindu Úr alattvalói ellen és a Maláj Allah kedvenc tisztálkodási metódusa a vérfürdő.

Wahabi Allah égig érő olajhordók tetejéről hirdeti Mekkát, mint turistaközpontot, míg iskolái terjesztik a vérbosszút. Allahék nem értenek a közgazdasághoz, hadviseléshez, közigazgatáshoz, amellett nőgyűlölők és imámjaikat ügyetlenül választják. A Korán tele van jóindulattal, testvéri szeretettel és jóra buzdítással, de klérusának egy része pont az ellenkezőjét prédikálja. Az USA terjedelme és népessége folytán több Atya Urat engedhet meg magának. Az északkeleti szofisztikált sarok Karácsonykor és Húsvétkor megadja az Úrnak, ami az Úré, április 15.-én pedig a Királynak, ami a Királyé. Az év többi részében több figyelmet szentel a Dow Jones átlagnak, mint a Bibliának.

Nagyjából ez megy másutt is, a nagy változás délen van, ami másként úgy ismeretes, mint a Biblia Övezet vagy Ámen Sarok. Itt "JEESAS" az abszolút uralkodó, Vesta szűzei Pat Robertson, Jerry Falwell és Billy Graham, a csorda pedig a Born Again Southern Baptisták. Ezeknek a bárányoknak a gyapját nyírják a világ legarcátlanabb hipokrita sarlatánjai, a "tele-evangelisták", akik képernyőről és cirkuszsátorokban szédítik a népet, "gyógyítják" a bénákat és tányérozzák a gubust. Komoly rock-bandákat és szemfényvesztő sámánokat megszégyenítő produkció keretében szednek össze milliókat, melyek olyan himpellérek zsebében kötnek ki, mint - a már többször leleplezett - Jim Swaggart, Jim és Tammy Faye Baker, Benny Hinn és mások.

Itt lenne az ideje, hogy a világ legbölcsebb teológusai végre más magyarázatot találjanak az Úr semleges vagy nem-beavatkozó magatartására, mint a gránitba vésett "szabad akarat" elve. Mint parodistának nekem sokkal jobban tetszene, ha a Pápa kijelentené, hogy a Teremtő azért nem avatkozik bele a földi grimbuszba, mert fennkölt, mennyei humorérzéke van és a ribillió remekül elszórakoztatja. Mivel tv, kábel- és műhold adás még nincs az Olimpusz tetején, végül is mi mással szórakozzanak az Urak?

Még egy utolsó enigma: Ha Buddha indiai, akkor miért ül mindig törökülésben?

Buddha nem törökülésben ül, hanem lótuszülésben. Amúgy meg mivel Buddha régebben élt mint az iszlám születése, ezokból nyilvánvaló hogy a muszlimok a törökülést épp Indiából lopták, magyarán nem Buddha ül törökülésben hanem a törökök lótuszülésben. A két ülésforma közt van eltérés is, nem teljesen egyformák, a törökülés ugyanis sokkal kényelmesebb. Nyilván ettől még előképe a lótuszülés volt, de mert mégis más, s még kényelmesebb is, emiatt joggal tekinthető egyfajta „vallási reformnak”!

Az efféle eszmelopkodás amúgy nem egyedi. A kereszténység se talált ki semmi újat, mindent csak lemásolt. A szerzetesség eszméjét ő is Indiából lopta, amint a rózsafüzért is onnan, de még a szentmise se más mint a buddhista Puja (ejts: "pudzsa") szertartás, annyira hasonló hozzá hogy nekem, aki mindkettőt ismerem, ez már szinte fáj, hogy ennyire semmi újító érzék nem volt az őskeresztényekben...

Hasonlóképp onnan lopták azt az eszmét hogy a víz illetve tűz tisztító hatású. A böjt eszméjét is. A Jó és Gonosz harcának apokaliptikus vízióját meg a zoroasztiánus vallásból lopták. A vízözönről ne is beszéljünk, remélem senki nem állítja hogy az keresztény találmány lenne...

A beidézett cikk amúgy tetszett, köszi.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,645
Legújabb tagunk
Epiphoneblt
Oldal tetejére