Haladunk a korral: 74 éve is gyorsabb volt a MÁV, mint most

Miközben az ország nyugati felében milliárdok mennek el vasútvonalakra, addig keleten még 1943-ban is jobban teljesített a MÁV, mint napjainkban.

A vasútfejlesztés az elmúlt években szépen nyelte a milliárdokat, viszont ez távolról sem jelenti azt, hogy ezek az összegek arányosan oszlanának el az ország különböző területei között. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy 71 kilométeres távot 218 perc, vagyis 3,6 óra alatt teljesítheti az, aki az állami vasúttársaságot választja. Korábbi cikkünk után azonban újabb elkeserítő adatot találtunk a Mátészalkaleaks oldalán.

Miközben az Index oldalán arról értekeznek egy cikkben, hogy mikor közlekedhetünk 160km/órás sebességgel Magyarországon, addig keleten a vonatok és a sínek állapota miatt jó, ha 40-50 km/h-val "száguldhatnak" a vonatok egyes szakaszokon. Ennek következménye az is, hogy a szabolcs megyeiek némi túlzással élve az 1943-as állapotoknak is örülnének. Az eltelt évtizedek alatt ugyanis nemhogy javultak volna a körülmények, még rosszabbak lettek.

A Mátészalka-Nyíregyháza távolságot ugyanis 74 évvel ezelőtt 99 perc alatt tehette meg az utazóközönség vonattal. Ez ma 108 percet jelent annak ellenére, hogy a több mint fél évszázad alatt rengeteg minden változott.

A helyzetet súlyát csak növeli, hogy "mindössze" 52,2 kilométeres távolságról van szó, mely közúton optimális körülmények mellett akár 40 perc alatt megtehető. Igaz, ehhez igénybe kell venni az M3-as autópályát, de nem fizetős főúton sem kerül több időbe az út, mint 53 perc.

A lényeg leszűrhető, az ország keleti részében, ahol általánosan kedvezőtlenebbek a jövedelmi viszonyok, és az 1000 lakosra jutó gépjármű 166-235 darab szemben az országos átlaggal, a 312-422 darabbal, teljesen "versenyképes" alternatívát kínál a MÁV az ott élők számára.

mfor

mav_170131.jpg
 
Minden a tudjuk mi miatt van...
A vasutak nagy részét elcsatolták az országtól...majd a világháborúban porig rombolták.
Ja, hogy most ilyenek??
Ott az olimpia lehet közösen örülni!!
Nem kell mindig a problémákat keresni.....:dr_26:
 
Ezt személyesen meg tudom erősíteni. 1966 -69 -ben naponta jártam iskolába Mátészalkáról Nyíregyházára a jól bevált 424 -s gőzmozdonnyal. akkor 1 óra 20 perc volt a menetidő. Késésekre nem emlékszem!
 
egy a gond...nincs versenytárs...és nem is lesz, hisz ez a cég remek fejőstehénnek bizonyult eddig is és minden valószínűség szerint a jövőben sem szándékoznak ezen változtatni :p
 
A MÁV személyszállítási üzletága mindig is veszteséges volt, a teherszállítási (MÁV Cargo) pedig nyereséges, ez utóbbit sikerült eladni.
Problem solved.....
Mennyi tompika szintű politikuss volt van lesz ebben a zországban....
 
Ezt személyesen meg tudom erősíteni. 1966 -69 -ben naponta jártam iskolába Mátészalkáról Nyíregyházára a jól bevált 424 -s gőzmozdonnyal. akkor 1 óra 20 perc volt a menetidő. Késésekre nem emlékszem!
Kovipisti, ma sincsen baj hiszen ha megnézzed Nyiregyháza és Mátészalka között most talán 10 perccel hosszabb az ut , természetesen mert már nem a 424-es járja , oka egy van meghalt az Apám . Tudod Ö volt a fütö a 424-en ;). Most meg a segédfütö füt és a 411-es járja a vonalat . Amugy valamikor igaz az már több mint 80 éve , hogy az Árpád nevü gyors motorvonat Bécs és Budapest között ca. 3 órát vett csak igénybe , de járt viszont Miskolcra és Nyiregyházára is , gondolom ott sem volt lassabb :rohog:. Ja elfelejtettem majd az Árpád nevezetü motorvonat Magyar tervezés és gyártásu volt !!!
 
Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon lévő állomásokon az utasoknak kb. 1 méternyi magasra kell felmászniuk hogy utazhassanak a vonaton.
Míg Pesten sírnak hogy nem az alacsonypadlós villamost, autóbuszt rakják be addig a falvakban élő idősemberek akik nem bírtak összekeresni egy rozoga autóra valót azok kénytelenek hegymászó technikát bevetni, hogy betegen elutazhassanak a közeli kisváros kórházába, busz nincs, mert ugye van vonat, csak arra meg alig bírnak felmászni az idős, esetleg enyhén mozgáskorlátozott emberek.
A vasúti peronnak csúfolt valamit már rég elette az idővasfoga, kiálló, vagy félig letört, megsüllyedt betondarabokon keresztül kell bukdácsolni, kockáztatva néhány bokatörést, enyhébb esetben bokarándulást.Hogy aztán a vonatlépcsőjéhez eljutva újabb gonddal szembesüljenek: fel kell mászni rá. Mert hogy fellépni kb. 1 méteres magasságba 1-2 megpakolt táskával képtelenség.
Itt tart ma Magyarország legmostohább megyéjében a vasúti közlekedés
 
Nem csak a keleti országrészben lassabb, a nyugatiban is. Minden egyes menetrend módosítás ront a helyzeten: csökkenő járatszám, megnövekedett menetidő, hosszabb átszállási várakozás stb.....Aztán csodálkoznak, hogy nem nagyon van utas.
 
20 éve néhány hónapig egy 150+ kilométerre lévő városból feljártam a fővárosba dolgozni. Fiatal voltam, kellett a pénz :D
Az egy dolog, hogy az állandó késések és bizonytalanság miatt sokkal inkább untam a témát, mint a távolság miatt és eredetileg is a terv része volt, hogy a vége a költözés. De a mai menetrendet és késéseket ismerve sokkal inkább lehetetlen küldetés lenne.

Ami azonban még elkeserítőbb, hogy bármely rokon vagy ismerős vonatozik és én megyek elé a vonathoz, teljesen megszokott, hogy ő telefonál amikor a meghatározott településnél jár, mert akkor nem kell 15-30 percet várnom rá az állomásnál. Mert az esetek többségében bizony várni kell.
Japán mentalitással már kipusztult volna a teljesen vasutas gárda a szeppuku következtében :(
 
Nemtudom emlékeztek e a valamikori "szinházi járatokra"? Melyek a hétvégeken jártak azt hiszem 1-1 menetbe , késö délután indultak mondjuk Sopron-Szombathely -Zalaegerszegröl - Budapestre , hogy a kedves látogatok pontosan beérjenek a szinházba majd utána ugy 22.00 körül indultak a vonatok vissza ;). Igaz volt elég bolond intézkedés amikor a 70-es évekbe elkezdték a "mellék vonalakat" megszüntettni és mindent az országutakra tettek át !
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,659
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére