Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

ueco

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt nem teljesen értem. Mi az a BECS szaktanácsadás? Minden szaktanácsadó kiküldhető, amikor az intézményben általános szaktanácsadást kérnek, amelynek területei:
Általános szakmai tanácsadás: nem átfogó, 1-1 kiemelt területre kérhető, nem jár óralátogatással. Témái: - portfólió készítése, feltöltése, - mesterpályázat készítése, - egyedi nevelési probléma, - módszertani fejlesztés, - pedagógiai programok, helyi tantervek, iskolai dokumentumok elemzése, elkészítésének segítése, illetve alkalmazása,- tankönyvek, taneszközök kiválasztásának segítése (érdemes gyakornok, kezdő kolléga számára kérni) - bemutató foglalkozás, bemutató óra tartása, - az intézményi műveltségterületi, tantárgyi és a több tantárgyat is érintő projektek segítése - segítségnyújtás a pedagógusok, a vezetők és az intézmények önértékeléséhez
Most ehhez képeznek ki külön embereket?
Hát ez hangzott el a múlt heti összejövetelen Kecskeméten, hogy a Szegedi POK kb. 10 ilyen szakterületen szaktanácsadó kiképzését tervezi és az intézményvezetést is betöltök közül kíván választani, mert ők hozzáférnek a felülethez.
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Még nincs tapasztalatom a vezetői tanfelügyeletben, így szeretnék kérdezni, illetve megosztani egy tapasztalatomat.
Vezetői tanfelügyeleti ellenőrzéskor a vezetőnktől kéri a a tanfelügyelő, hogy töltse fel a dokumentumelemzést, jegyzőkönyvet, az interjú kérdésekre is írja meg a válaszokat és töltse fel, valamint a fenntartónak is jutassa el az interjú kérdéseket és a válaszokat töltse fel a felületre. Ez tényleg így van??????? akkor a tanfelügyelő mit csinál???? Ő is kitölti ugyanezeket és összehasonlítja???
Rátapintottál a lényegre. A tanfelügyeletet meg kell előzze egy alapos eljárás, ami eszközeiben nagyon hasonlít rá: önértékelésnek hívják. Ideális esetben eltelik legalább fél év-egy év a kettő között. Ha összetorlódott, akkor főpróbaként kell rá tekinteni a tf előtt.
 

Tamara69

Állandó Tag
Állandó Tag
Rosszul nevezték meg a feladatot a POK-nál? Hiszen az igényfelmérőben külön volt. Kioszthatják nekünk is, de önértékelés megnevezésével.
A felületet nálunk sem ismeri a főnök. A dokumentumfeltöltőhöz nincs hozzáférésem, azt a helyettessel együtt csináljuk, neki van. (Ha itthon akartam belenézni, akkor telefonon bemondta a saját hozzáférését, s máris szabad volt az út :D).
Az egyéb összes feltöltést (önértékelés) én csináltam (Miuciét, sajátomat - csak a sajátomat a másik helyettes kódjával ;)), rajtam kívül azt senki nem ismeri. :rolleyes:

Vannak int.vezetők, akik az igényfelmérőt nem jól értelmezték, nem megfelelően töltötték ki, de (egyre inkább azt tapasztalom...) a POK-nál nem/sem vették figyelembe azt: szinte mindenre tantárgygondozót ,,írtak ki,,. És most nem győzök/győzünk módosíttatni...
Az 2. rész mintha rólunk szólna, bár én mindenhez kaptam inkább ;) hozzáférést... :rolleyes2:
Ezért sem értem, mért csak a vezetőként dolgozó szaktanácsadók kapnak (össz. 9-10 fő) felkészítést a feladatra...:o (Az előző évben, ill. feladatmódosítás után végezhettük/végezhetjük...)
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
A gondom pontosan az, hogy a pályázat 9 évvel ezelőtti. 326 alapján az új ciklusa pályázat nélküli.
Személy szerint kérném minden vezetőtől a vezetési programot 5 évente, akkor is, ha nem kell pályázat.
Arra, hogy ez a dokumentum kell és szükséges, 2017 szeptember 1-je után feltétlenül, több tény is mutat.
Két példát írok.
1. Egyházi intézmények. Több helyen a vezetői megbízás dátuma a köznevelési törvény hatályba lépését (ami 2012. szeptember 1.) megelőzi (pl. 2012. augusztus 31.)
Egészen nyilvánvaló, hogy ezek az idén lejárnak, s már sem a fenntartó, sem az ellenőrizendő vezető nem hivatkozhat arra, hogy a megbízás idején más jogi környezet volt.
2. Maga a Kézikönyv szövegezése. A vezető ellenőrzésénél így fogalmaz: Vezetői pályázat (vezetői/intézményegység-vezetői/tagintézmény-vezetői program)
Tehát a pályáztató akár kér ilyen vezetői pályázati anyagot akár nem, neki - ezen előírás szerint - vezetői programot ebben az is esetben is kell készítenie - legalábbis ezt a fordulatot így értelmezem.
A konkrét esetre: saját gyakorlatban ilyenkor a vezetői interjút bővítettük ki a vezetői program tartalmára vonatkozó kérdésekkel.
 
Utoljára módosítva:

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk is papír alapon van néhány kollégának az önértékelése, tavalyi tanévi óralátogatással és a önértékelési tervben is feltüntetve. Ha most fel lehet vinni a felületre/ holnap mennek továbbképzésre az iskolánkból az önértékeléssel kapcsolatban/ akkor a dátumokkal mi lesz?:dr_4:
Azt is meg lehet csinálni, hogy a felvitt anyag elejére (jegyzőkönyv) illesztetek egy fedőlapot, s arra ráteszitek, hogy az önértékelés mikor zajlott, azonban az informatikai felület átalakítása miatt most kerül feltöltésre. Az óralátogatás valós dátuma: 2016. ....., a kérdőíveket ennyien töltötték ki, eredményüket az adatgyűjtő rögzítette az online felületen, és kész.

Kijelöltök egy óralátogatási dátumot, hogy a kérdőívezés meginduljon, s oda az adatgyűjtő begépeli egyenként (sok munka!!!) a már kitöltött kérdőíveket, kódonként egyet (annyi kódot kell generálni, ahány kérdőívetek van). Ennél azonban jobb, ha a tényleges online kérdőívet még egyszer ugyanúgy kitöltik a kollégák, és akkor az adatgyűjtő nem szakad bele a munkába.

Az önfejlesztési terv elejére is oda lehet tenni megjegyzést, hogy ez a 2016. ... eljárás alapján összeállított ilyen-olyan terv.
A feltöltés időpontjáig ez és ez valósult meg/került előkészítésre, stb. Esetleg az önfejlesztési terv a 2016. .... eljárást követően a 2017. ..... feltöltés idejére átdolgozásra került, módosítása az aktuális eredmények alapján (l. kérdőívezés) megtörtént.

Ez így minden későbbi eljárásnál tökéletes érthető, nem lehet belekötni, hogy mi mikor volt, hiszen egyértelmű. Minden feltöltve, minden látszik.
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Vannak int.vezetők, akik az igényfelmérőt nem jól értelmezték, nem megfelelően töltötték ki, de (egyre inkább azt tapasztalom...) a POK-nál nem/sem vették figyelembe azt: szinte mindenre tantárgygondozót ,,írtak ki,,. És most nem győzök/győzünk módosíttatni...
Az 2. rész mintha rólunk szólna, bár én mindenhez kaptam inkább ;) hozzáférést... :rolleyes2:
Ezért sem értem, mért csak a vezetőként dolgozó szaktanácsadók kapnak (össz. 9-10 fő) felkészítést a feladatra...:o (Az előző évben, ill. feladatmódosítás után végezhettük/végezhetjük...)
Minden máshoz nekem is van, csak a dokumentumfeltöltőhöz nincs. Gondolom, ott a kiindulási alap az volt, hogy a helyettes informatika szakos, azt csinálja csak ő. Csakhogy mi szeretünk együtt leülni, közösen megoldani, mert így egymást erősítjük, együtt gondolkodunk. Szerencsére mindkét helyettes az "együttgondolkodó" típus.
Az intézményvezetők és az igényfelmérő között különleges kapcsolat van. ;) A miénk feltette a drive-ra, nézzük meg, válasszunk. Persze PDF-ben. Rögtön nem látszott rajta semmi, legkevésbé a lenyíló részek. Én nagyon nem nézegettem, csak rápillantottam. Majd utóbb hiányérzetem támadt, és megint megnéztem. Azt láttam, hogy a fent levő első oldal így kezdődik: 4.1.2. Hova lett a többi? Aztán megnéztük Miucival az oldalszámot: 3/2 volt a mi kezdetünk. Vagyis a 3 oldalból a tantestület csak a 2.-at és 3.-at látta. Megkerestem az előző évi igényfelmérőt, amit a POK küldött. Ott az előző számoknál volt a tantárgygondozói szaktanácsadás kérése. Minden bizonnyal az idein is, mivel az utolsó kettőn nem láttam. Ez azt jelenti, hogy nálunk esélye sem volt senkinek ilyet kérni, hiszen nem is látta. Tavaly sokan kértek, de nem kaptak, ugyanis sikerült rosszul kitölteni, egynek jelezték az összeset, mert úgy gondolták kiscsoportos foglalkozás lesz (kértek portfólióíráshoz, minősítéshez). Amikor az idei problémát felfedeztem, írtam a POK-nak, hogy el tudnák-e küldeni, mégis milyen volt, jól gondolom-e, mi maradt le nálunk. Azt válaszolták, hogy nem tudják megküldeni, ugyanis az OH juttatta el, nem tőlük indult. Később minden bizonnyal megkapják, hiszen tavaly is így tudták nekünk is eljuttatni. Most lesz nekik valami értekezlet. Ezt meg onnan tudom, hogy megkaptuk az összes új dokumentumot, én pedig átfutottam rajtuk. A szaktanácsadói beszámoló végéről hiányzik a táblázat. Tudjátok, ez az, ami a tavalyinál sem volt rajta először, majd kaptuk a módosítottat. Jeleztem a POK felé, hogy direkt nincs rajt (pedig az ebben levő adatokra hivatkoztak is a konferencia egyik PPT-jén) vagy csak lefelejtették az OH-ban. Megköszönték jelzésemet, és ekkor írták, hogy most mennek okosítóra, majd rákérdeznek.
Gyanítom, hogy néhol a vezetők tán egyenesen kukázzák az igényfelmérőt. Esetleg megemlítik, hogy van ilyen, ezzel letudták az információátadást. :(
 

pron

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiegészítettem a táblázatot, a mi tapasztalataink alapján. Vezetőt, de nem intézményvezetőt "önértékeltünk", így kimaradhattak lépések. Alapnak remélem, jó.

Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást, azonban szeretnék egy kis segítséget kérni - a felület "látása" nélkül.
A 3. oldalon azt írta a nagyon kedves kolléga, aki készítette, hogy "megjelenik a szerkeszthető elvárásrendszer, kitölteni, ha kész menteni "Létrehozás", majd fel kell tölteni a dokumentumot (részletesen leírva 2017-es felhasználói útmutató 26-28.o.)"
Bocsánatot kérek, ha nagyon alapokat kérdezek, de:
1. az általam olvasott útmutató - 2016. dec. 22.-ei - adott oldalain a kérdőívezés stb. található. Van újabb?
2. szerkesztjük az elvárásrendszereket a felületen, mentjük a létrehozással, utána mit kell feltölteni? Milyen dokumentumot?

Aztán úgy folytatódik az összefoglalás, "ha kész és már nem kell változtatni, be is kell tölteni a középső részbe"
3. Mit kell betölteni?

Köszönöm a megértést és még egyszer bocsánatot kérek, de nem látom a felületet, s nem találok felhasználói útmutatót, ami a fentiekhez passzolna. A segítségeteket előre is köszönöm.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Gyakornokot minősítünk március 3-án. Még nincs meg a nyelvvizsgája.
Az elnök felvette a kapcsolatot az OH-val, azt írták, ha a minősítő vizsga napjáig megkapja a nyelvvizsga bizonyítványt minősítünk, ha nem, akkor törlés.
Ha megkapja, egyértelmű, ha nem, akkor mi a további teendőnk?
Nem volt még törléses esetem... Mi az eljárásrend ilyenkor? Nekünk, szakértőknek kell valami Jegyzőkönyvet felvenni?
Reggel kimegyünk a helyszínre, ott derül ki, vagy egyáltalán...
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy másik útmutató, ahogy elnézem 1 nappal "újabb", dec.23. :) Csatoltam, ennek az oldalszámát írtam bele.
Most ennyit tudok (mert vár a munka!), de szerintem az útmutató alapján világos lesz. Ha mégsem, írj!
 

Csatolások

  • 2017-eshez felhasznaloi_kezikonyv_feltolto.pdf
    2.3 MB · Olvasás: 53

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást, azonban szeretnék egy kis segítséget kérni - a felület "látása" nélkül.
A 3. oldalon azt írta a nagyon kedves kolléga, aki készítette, hogy "megjelenik a szerkeszthető elvárásrendszer, kitölteni, ha kész menteni "Létrehozás", majd fel kell tölteni a dokumentumot (részletesen leírva 2017-es felhasználói útmutató 26-28.o.)"
Bocsánatot kérek, ha nagyon alapokat kérdezek, de:
1. az általam olvasott útmutató - 2016. dec. 22.-ei - adott oldalain a kérdőívezés stb. található. Van újabb?
2. szerkesztjük az elvárásrendszereket a felületen, mentjük a létrehozással, utána mit kell feltölteni? Milyen dokumentumot?

Aztán úgy folytatódik az összefoglalás, "ha kész és már nem kell változtatni, be is kell tölteni a középső részbe"
3. Mit kell betölteni?

Köszönöm a megértést és még egyszer bocsánatot kérek, de nem látom a felületet, s nem találok felhasználói útmutatót, ami a fentiekhez passzolna. A segítségeteket előre is köszönöm.
Ezt az Útmutatót nézted? Ennél stimmel a 26-28. oldal.
 

Csatolások

  • 2017-eshez felhasznaloi_kezikonyv_feltolto.pdf
    2.3 MB · Olvasás: 18

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Gyakornokot minősítünk március 3-án. Még nincs meg a nyelvvizsgája.
Az elnök felvette a kapcsolatot az OH-val, azt írták, ha a minősítő vizsga napjáig megkapja a nyelvvizsga bizonyítványt minősítünk, ha nem, akkor törlés.
Ha megkapja, egyértelmű, ha nem, akkor mi a további teendőnk?
Nem volt még törléses esetem... Mi az eljárásrend ilyenkor? Nekünk, szakértőknek kell valami Jegyzőkönyvet felvenni?
Reggel kimegyünk a helyszínre, ott derül ki, vagy egyáltalán...
A törléssel nem tudom mi a helyzet. De hogy is van az eset? Március 3-án minősítenétek. Addig van nem egészen 2 hét. Volt nyelvvizsgázni, de még nem tudja az eredményt? 1 hónap, mire eredmény lesz a felületen, utána újabb idő, amíg kiküldik a bizonyítványt. Ha múlt héten (vagy azelőtt héten, stb. vissza kellene számolni) volt, esélytelen, hogy megjöjjön. Ha most megy, akkor még esélytelenebb.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves jogolvasó, jogértő gyógypedagógus kollégák!
A következő eset történt. Egyik kolléganőm mondta, hogy megkérték, korrepetáljon angolból egy 9.-es tanulót, mert nagy a gond. A gyerek félévkor elégtelent kapott, és már amúgy is évek óta kínlódik az angollal. A szülők elvitték a Nev. Tan.-ba, ahol megvizsgálták. A szülőknek azt mondták, diszlexiás a gyerek, adnak neki mentességet az írásbeli számonkérés alól idegen nyelvből, de nem küldik tovább a szakértőihez, mert az új törvények szerint azzal rosszabbul jár. Gondolom, akkor a diagnózisba nem az lesz, hogy diszlexiás (mivel a Nev. Tan. ilyet nem állíthat ki), hanem az, hogy olvasászavara van. Nem ugyanaz. A gyereknél jó IQ-t mértek (nem tudom pontosan, mert a papír 3 hét múlva várható), de a kolléganő is azt mondja, értelmes a gyerek, akár felsőbb szinten is továbbtanulhat. De ahhoz először le kellene érettségiznie angolból (erre azt mondták a Nev. Tan.-ban, hogy az általuk kiállított papír alapján nem kell írásbelit írni, hanem két tételt húz a szóbelin.). Ez mind rendben van, de tudtommal az SNI-s plusz pontot kap a felvételinél, valamint az egyetemi vizsgáknál is figyelembe kell venni a problémáját (pl. nem írásban, hanem szóban vizsgáztatják), és mentesülhet a nyelvvizsga kötelezettsége alól is. Persze vannak olyan szakok, amelyek kivételek, ahol bizony szükség van a nyelvtudásra, de ez egy más eset. Rosszul tudom? Mlyen törvényi változsáról beszélhetek a Nev. Tan.-ban?
Én ezeket találtam:
https://www.felvi.hu/felveteli/jele...dokumentumok/33_tobbletpont/337_fogyatekossag
https://www.felvi.hu/felveteli/jele...pontok/233_eselyegyenloseg/2332_fogyatekossag
http://www.literacyportal.eu/hu/mindennapi-elet.html&contentid=39
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1500087.kor
Ide vonatkozó idézet a negyedikből:
(6) Pszichés fejlődési zavarral küzdő hallgató esetében alkalmazható kedvezmények:
a) a diszlexiás-diszgráfiás-diszortográfiás hallgatónál:
aa) az írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsga vagy szóbeli helyett írásbeli vizsga,
ab) írásbeli vizsga esetén a nem fogyatékossággal élő hallgatókra megállapított felkészülési időnél hosszabb felkészülési idő,
ac) a vizsgán a szükséges segédeszközök (különösen számítógép, írógép, helyesírási szótár, értelmező szótár, szinonima szótár) biztosítása,
ad) mentesítés a nyelvvizsga vagy annak egy része, illetve szintje alól;
Az idézet ebből a törvényből van:
87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet
a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
Szerintem ezek élő lehetőségek. Miért lehet jobb a diáknak egy Nev. Tan.-os olvasásnehézségről szóló diagnózis, mint egy szakértőis diszlexia diagnózis? Nem értem.
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Gyakornokot minősítünk március 3-án. Még nincs meg a nyelvvizsgája.
Az elnök felvette a kapcsolatot az OH-val, azt írták, ha a minősítő vizsga napjáig megkapja a nyelvvizsga bizonyítványt minősítünk, ha nem, akkor törlés.
Ha megkapja, egyértelmű, ha nem, akkor mi a további teendőnk?
Nem volt még törléses esetem... Mi az eljárásrend ilyenkor? Nekünk, szakértőknek kell valami Jegyzőkönyvet felvenni?
Reggel kimegyünk a helyszínre, ott derül ki, vagy egyáltalán...
Az iskola kérte a törlést a minősítő vizsga előtt 3 nappal.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
A törléssel nem tudom mi a helyzet. De hogy is van az eset? Március 3-án minősítenétek. Addig van nem egészen 2 hét. Volt nyelvvizsgázni, de még nem tudja az eredményt? 1 hónap, mire eredmény lesz a felületen, utána újabb idő, amíg kiküldik a bizonyítványt. Ha múlt héten (vagy azelőtt héten, stb. vissza kellene számolni) volt, esélytelen, hogy megjöjjön. Ha most megy, akkor még esélytelenebb.
Február 1-én megnyílt a felület, az első áttekintéskor szembesültem vele, hogy nincs még meg a nyelvvizsgája a kolléganőnek. Egyszerre jeleztem az elnöknek, aki felvette a kapcsolatot az intézménnyel, és kiderült, hogy február 3-án ment nyelvvizsgázni írásbelire, aztán egy hétre rá, 10-én a szóbelire. POK-tól egyszerre véleménykérés, nem tudták, türelmet kértek.
Tegnap megjött tőlük az e-mail, ha van nyelvvizsga bizonyítvány mehet az eljárás, ha nincs, törlés.
Ezt követően az intézmény kérjen új időpontot, mert a a gyakornoki idő végéig (március 31) nem minősül, el kell bocsátani.
De ha most törlik, hogy írják ki újra március 31-ig?!
És a hab a tortán, hogy a kolléganő gyermeket vár, az intézményvezető meg nyugdíjba megy...

És persze mit tegyünk mi?! Mi mondjuk ki és jegyzőkönyvezzük, hogy nem lehet minősíteni, vagy a POK? Meg persze mikor?
Várjuk az aznapi postát, jön e a bizonyítvány?!
Bocsánat, ha ingerült vagyok, de nem tudom felfogni, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen!
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Gyakornokot minősítünk március 3-án. Még nincs meg a nyelvvizsgája.
Az elnök felvette a kapcsolatot az OH-val, azt írták, ha a minősítő vizsga napjáig megkapja a nyelvvizsga bizonyítványt minősítünk, ha nem, akkor törlés.
Ha megkapja, egyértelmű, ha nem, akkor mi a további teendőnk?
Nem volt még törléses esetem... Mi az eljárásrend ilyenkor? Nekünk, szakértőknek kell valami Jegyzőkönyvet felvenni?
Reggel kimegyünk a helyszínre, ott derül ki, vagy egyáltalán...
Kedves Jázmin!
Ezt a tájékoztatót ebben a pillanatban kaptam a POK-tól, éppen a nyevvizsgával kapcsolatos.

Tisztelt Szakértő Asszony! Tisztelt Szakértő Úr!

A nyelvvizsga nélkül pedagógus munkakörben foglalkoztatott, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusok kérdéskörével kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk Önöket.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 99. § (14) bekezdése értelmében:

„Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.”

A nyelvvizsgával nem rendelkező, a fent idézett bekezdés alapján pedagógus munkakörben alkalmazottak esetében a két év elteltét tekintjük a gyakornoki idő lejártának (Pl.: ha 2015. szeptember elsején jött létre a pedagógus jogviszonya, akkor 2017. augusztus 31-ét).

A fent idézett jogszabály értelmében eddig az időpontig szükséges megszerezni a nyelvvizsgát, vagyis bemutatni az előírt nyelvvizsga-bizonyítványt.

Amennyiben az előírt időpontig az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése nem történik meg,
- a minősítési eljárásból törölni kell,
- közalkalmazotti jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik,
- újbóli, jogszerű alkalmazása csak akkor lesz lehetséges, ha megszerzi a pedagógus szakképzettséget (diploma),
- újbóli alkalmazásakor 6 hónap gyakornoki időt kell számára kikötni (ha már megvan a 2 év gyakornoki ideje).

Tekintettel a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 10/E.§ (1) (2), valamint a 12/C. § (1) bekezdéseire:

„10/E. §76 (1) A minősítő bizottság elnöke felel a minősítő vizsga, a minősítési eljárás szakszerű és törvényes lebonyolításáért, a minősítő bizottság törvényes működéséért.

(2) Az elnök feladatai különösen:

a) megvizsgálja, hogy nincs-e helye a minősítő vizsga, a minősítési eljárás megszüntetésének a 12/C. § (1) bekezdése alapján,

12/C. §109 (1) A minősítő vizsgát, a minősítési eljárást, valamint a bírálati eljárást meg kell szüntetni, ha

a) az OH vagy a minősítő, illetve bíráló bizottság az eljárás bármely szakaszában észleli, hogy a pedagógus a jogszabályi feltételek hiányában nem szerepelhetett volna a minősítési tervben - ideértve azt az esetet is, ha a vezetői, magasabb vezetői feladatok ellátáshoz kapcsolódó programot megvalósítani kívánó pedagógus vezetői, magasabb vezetői megbízása az eljárás alatt bármely okból megszűnik -, vagy a pedagógus munkakörben való foglalkoztatás jogszabályi követelményeinek nem felel meg…”


Kérjük Önöket, hogy Gyakornok fokozatban lévő pedagógusok minősítése esetén szíveskedjenek meggyőződni arról, hogy a minősítés előtt álló pedagógus megfelel-e a fent idézett jogszabályi feltételeknek.

Amennyiben a feltöltött portfólió alapján ez nem dönthető el egyértelműen, kérjük szíveskedjenek információt kérni az intézményvezetőtől, illetve forduljanak az Oktatási Hivatal.............
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jázmin!
Ezt a tájékoztatót ebben a pillanatban kaptam a POK-tól, éppen a nyevvizsgával kapcsolatos.

Tisztelt Szakértő Asszony! Tisztelt Szakértő Úr!

A nyelvvizsga nélkül pedagógus munkakörben foglalkoztatott, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusok kérdéskörével kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk Önöket.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 99. § (14) bekezdése értelmében:

„Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.”

A nyelvvizsgával nem rendelkező, a fent idézett bekezdés alapján pedagógus munkakörben alkalmazottak esetében a két év elteltét tekintjük a gyakornoki idő lejártának (Pl.: ha 2015. szeptember elsején jött létre a pedagógus jogviszonya, akkor 2017. augusztus 31-ét).

A fent idézett jogszabály értelmében eddig az időpontig szükséges megszerezni a nyelvvizsgát, vagyis bemutatni az előírt nyelvvizsga-bizonyítványt.

Amennyiben az előírt időpontig az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése nem történik meg,
- a minősítési eljárásból törölni kell,
- közalkalmazotti jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik,
- újbóli, jogszerű alkalmazása csak akkor lesz lehetséges, ha megszerzi a pedagógus szakképzettséget (diploma),
- újbóli alkalmazásakor 6 hónap gyakornoki időt kell számára kikötni (ha már megvan a 2 év gyakornoki ideje).

Tekintettel a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 10/E.§ (1) (2), valamint a 12/C. § (1) bekezdéseire:

„10/E. §76 (1) A minősítő bizottság elnöke felel a minősítő vizsga, a minősítési eljárás szakszerű és törvényes lebonyolításáért, a minősítő bizottság törvényes működéséért.

(2) Az elnök feladatai különösen:

a) megvizsgálja, hogy nincs-e helye a minősítő vizsga, a minősítési eljárás megszüntetésének a 12/C. § (1) bekezdése alapján,

12/C. §109 (1) A minősítő vizsgát, a minősítési eljárást, valamint a bírálati eljárást meg kell szüntetni, ha

a) az OH vagy a minősítő, illetve bíráló bizottság az eljárás bármely szakaszában észleli, hogy a pedagógus a jogszabályi feltételek hiányában nem szerepelhetett volna a minősítési tervben - ideértve azt az esetet is, ha a vezetői, magasabb vezetői feladatok ellátáshoz kapcsolódó programot megvalósítani kívánó pedagógus vezetői, magasabb vezetői megbízása az eljárás alatt bármely okból megszűnik -, vagy a pedagógus munkakörben való foglalkoztatás jogszabályi követelményeinek nem felel meg…”


Kérjük Önöket, hogy Gyakornok fokozatban lévő pedagógusok minősítése esetén szíveskedjenek meggyőződni arról, hogy a minősítés előtt álló pedagógus megfelel-e a fent idézett jogszabályi feltételeknek.

Amennyiben a feltöltött portfólió alapján ez nem dönthető el egyértelműen, kérjük szíveskedjenek információt kérni az intézményvezetőtől, illetve forduljanak az Oktatási Hivatal.............
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
 

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
Most kérdezi egy kolléga: minősítési eljárása lesz, az intézmény kijelölte a delegáltat, aki behív az irodájába más kollégákat, és nekik mutogatja a portfólióját. Teljesen fel van háborodva!!!
Szerintetek kinek mutathatja meg a delegált? Kérhet véleményt egy másik szakostól, esetleg a munkaközösség vezetőtől? Minket köt a titiktartás, de a delegáltakat milyen etikai szabályok szabályozzák???
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jázmin!
Ezt a tájékoztatót ebben a pillanatban kaptam a POK-tól, éppen a nyevvizsgával kapcsolatos.

Tisztelt Szakértő Asszony! Tisztelt Szakértő Úr!

A nyelvvizsga nélkül pedagógus munkakörben foglalkoztatott, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusok kérdéskörével kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk Önöket.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 99. § (14) bekezdése értelmében:

„Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.”

A nyelvvizsgával nem rendelkező, a fent idézett bekezdés alapján pedagógus munkakörben alkalmazottak esetében a két év elteltét tekintjük a gyakornoki idő lejártának (Pl.: ha 2015. szeptember elsején jött létre a pedagógus jogviszonya, akkor 2017. augusztus 31-ét).

A fent idézett jogszabály értelmében eddig az időpontig szükséges megszerezni a nyelvvizsgát, vagyis bemutatni az előírt nyelvvizsga-bizonyítványt.

Amennyiben az előírt időpontig az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése nem történik meg,
- a minősítési eljárásból törölni kell,
- közalkalmazotti jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik,
- újbóli, jogszerű alkalmazása csak akkor lesz lehetséges, ha megszerzi a pedagógus szakképzettséget (diploma),
- újbóli alkalmazásakor 6 hónap gyakornoki időt kell számára kikötni (ha már megvan a 2 év gyakornoki ideje).

Tekintettel a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 10/E.§ (1) (2), valamint a 12/C. § (1) bekezdéseire:

„10/E. §76 (1) A minősítő bizottság elnöke felel a minősítő vizsga, a minősítési eljárás szakszerű és törvényes lebonyolításáért, a minősítő bizottság törvényes működéséért.

(2) Az elnök feladatai különösen:

a) megvizsgálja, hogy nincs-e helye a minősítő vizsga, a minősítési eljárás megszüntetésének a 12/C. § (1) bekezdése alapján,

12/C. §109 (1) A minősítő vizsgát, a minősítési eljárást, valamint a bírálati eljárást meg kell szüntetni, ha

a) az OH vagy a minősítő, illetve bíráló bizottság az eljárás bármely szakaszában észleli, hogy a pedagógus a jogszabályi feltételek hiányában nem szerepelhetett volna a minősítési tervben - ideértve azt az esetet is, ha a vezetői, magasabb vezetői feladatok ellátáshoz kapcsolódó programot megvalósítani kívánó pedagógus vezetői, magasabb vezetői megbízása az eljárás alatt bármely okból megszűnik -, vagy a pedagógus munkakörben való foglalkoztatás jogszabályi követelményeinek nem felel meg…”


Kérjük Önöket, hogy Gyakornok fokozatban lévő pedagógusok minősítése esetén szíveskedjenek meggyőződni arról, hogy a minősítés előtt álló pedagógus megfelel-e a fent idézett jogszabályi feltételeknek.

Amennyiben a feltöltött portfólió alapján ez nem dönthető el egyértelműen, kérjük szíveskedjenek információt kérni az intézményvezetőtől, illetve forduljanak az Oktatási Hivatal.............
Megjegyzem, hogy mi itt kb. szó szerint és tartalmilag ezzel megegyező jogértelmezésre jutottunk.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére