Egy magyar titkosszolga részletesen felfedi, mennyire súlyos az orosz fenyegetés

  • Az orosz szolgálatok úgy érzik, szabadon nyomulhatnak Magyarországon. A közmédia Kreml-propagandát sugároz, a letelepedési kötvényekkel illegális ügynököket lehet betelepíteni, és a politikusok tanácsadóit sem ártana átvilágítani.

  • Ezekről is beszél Katrein Ferenc, aki 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításnak többek közt műveleti igazgatóként, és most exkluzív interjút adott az Indexnek. Titkosszolgák ritkán nyilatkoznak, főleg arccal és névvel vállalva.
  • Leszerelt, mert már nem tudott azonosulni a vezetéssel, az elhárítást orosz ügyekben politikai szintről lefojtották. Kiss Szilárd és Kovács Béla is politikai döntés miatt mászkálhat szabadon, és szerinte Győrkös István GRU-s kapcsolata miatt sem a szolgálatok, hanem a politika nem mert konfrontálódni az oroszokkal.
  • Nyomozott a romagyilkosságok ügyében, neki is el kellett számolnia a lelkiismeretével, és sosem felejti el a hat áldozatot. Szerinte meg lehetett volna még menteni életeket.
  • Elmondja, milyen érzés NATO-s partnerszolgálatoknak magyarázkodni, amikor az ember felettesét azzal gyanúsítják, hogy Moszkvának dolgozik. És beszél arról is, hogy ügynököt beszervezni nem olyan nagy dolog, de máshogy megy, mint képzeljük.
  • Az interjú angol fordításban is olvasható.
Index: Mit lehet tudni az ön előéletéről?

Katrein Ferenc: 2000-től 2013-ig dolgoztam a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH), majd az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkoztam, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztásom, később a főigazgató vezető főtanácsadója lettem. Jelenleg külföldön élek, civilként.

A családjának elmondhatta, mivel foglalkozik?

A közeli hozzátartozóim tudták, hogy hol dolgozom. De hogy mivel foglalkozom konkrétan, és hová miért kell utaznom, azt ők sem. Nekik is meglepetés lesz ez az interjú.

Miért szerelt le?

Úgy vettem észre, hogy azok a szakmai értékek és elvek, amiket vallok és ami mellett én felnőttem, nem teljesen valósultak meg az utolsó időszakban. Ezért úgy gondoltam, nem fogok tudni azonosulni olyan dolgokkal, amik az én szakmai felfogásomnak nem felelnek meg.

Arról van tudomása, hogy a cégen belül félreállítottak olyanokat, akik az orosz titkosszolgálatok elhárítására specializálódtak?

A ilyen területeken dolgozó szakemberek folyamatos rotálása kimondottan káros. Sajnos több nemzetközileg is elismert szakembert irányítottak át más területekre a folyamatos átszervezésekre és az úgynevezett optimalizációra hivatkozva.

Érzett olyasmit, hogy megváltozott a politikai hozzáállás Oroszországhoz, és hogy a politikai szintről le lettek fojtva a szolgálatok?

Igen. Nem csinálhattunk meg szakmailag indokolt aktív műveleteket, és a nemzetközi együttműködések is le lettek építve a korábbiakhoz képest. De hangsúlyoznám, én 2013-ig voltam házon belül, azóta pedig már új vezetés van, amiről nem tudok nyilatkozni. A jelenlegi főigazgatónak pedig életkorából fakadóan sem lehet már orosz kötődése.

Ön szerint tízes skálán mennyire súlyos az orosz veszély jelenleg Európában?

Kilences-tízes, a legmagasabb fokozatú. A kölni eseményeket követtem közelebbről, ahol látni lehetett, mennyire szépen fel van építve az egész.

Egy titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen,

ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amikben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Oroszország ott van a migránsválság elmélyítésében és főleg annak felhasználásában a propagandára, a befolyásolásra. A kölni eseményeknél vagy más szexuális bűncselekményeknél például annak a hangsúlyozásában, hogy azt a német vagy nyugati hatóságok és média el akarja hallgatni.

Pedig a kölni zaklatók jó része már korábban érkezett migráns volt, és bűnözői csoportokkal állt kapcsolatban.

Így van, és ez is elég érdekesen volt kommunikálva az orosz és az onnan híreket átvevő más médiában. Ezek nem frissen érkezett migránsok voltak, de abban az interpretációs közegben ez nem számított. A következő állomás pedig a Lisa-ügy volt, ahol egész magas szinten reagált a fantomtörténésekre, a kreált sztorira az orosz fél, például maga Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Egy kis fogalommagyarázat


Fedett hírszerzők és illegális hírszerzők: A hírszerzés kvázi-legális képviselői azok a fedett hírszerzők (kémek), akik általában diplomata, katonai vagy más fedőfoglalkozással rendelkeznek, és kiküldetésen vannak egy külföldi országban, mondjuk egy nagykövetségen. Ők nyíltan egy külföldi államnak dolgoznak, csak a valódi tevékenységük marad homályban. Velük szemben az illegális hírszerzők teljesen beépülnek a célország társadalmába, sokszor azt sem lehet tudni róluk, hogy külföldiek.

Katonai és polgári hírszerzés és elhárítás: A legtöbb országban külön szervezetként működnek a katonai és a nem katonai, tehát polgári nemzetbiztonsági szolgálatok. Előbbiek általában a hadsereg, a vezérkar és a hadügyminisztérium felügyelete alá tartoznak, a polgári szolgálatok felépítése és irányítása már jóval sokszínűbb lehet.

A szolgálatok foglalkozhatnak külföldi hírszerzéssel (kémkedés, befolyásolás stb.) vagy hazai elhárítással (kémelhárítás, terrorelhárítás, az államrendet veszélyeztető csoportok elhárítása), illetve akadnak integrált szolgálatok is, amik a kettőt egyszerre végzik.

Magyar polgári szolgálatok, AH, NBH, IH: A magyar polgár elhárítószerv 1990 és 2010 között a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt, amit a Fidesz-kormány nevezett át 2010-ben Alkotmányvédelmi Hivatallá (AH). Még korábbi elődeik a '89 előtti a belügyminisztérium III/II-es (kémelhárító) és III/III-as (belső elhárító) csoportfőnökségei voltak.

Az AH feladatai: „felderíti és elhárítja a Magyarország szuverenitását, politikai, gazdasági, védelmi vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető külföldi titkosszolgálati törekvéseket és tevékenységet; felderíti és elhárítja a Magyarország alkotmányos rendjének törvénytelen eszközökkel történő megváltoztatására vagy megzavarására irányuló leplezett törekvéseket; felderíti és elhárítja külföldi hatalmak, szervezetek vagy személyek terrorcselekmény elkövetésére irányuló törekvéseit".

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 2010-es megalapításától a terrorelhárítás ebbe a külön szervbe került át, a különböző szervezetek hatáskörei azóta nem teljesen világosak.

A magyar külföldi hírszerzés az Információs Hivatal (IH) feladata.

Magyar katonai szolgálatok, KNBSZ, KFH, KBH: Magyarország katonai titkosszolgálata 2012 óta a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ), ami egy összevonással jött lére.

1990-től egészen addig külön működött a katonai felderítés vagy hírszerzés, ez volt a Katonai Felderítő Hivatal (KFH). „Megszerzi, elemzi és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a biztonságpolitika katonai elemét érintő katonapolitikai, hadiipari és katonai információkat" – ez volt az önálló KFH feladata.

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) foglalkozott az elhárítással, feladatköre a következő volt: „felfedi a Magyarország ellen irányuló, támadó szándékra utaló törekvéseket; felderíti és elhárítja a külföldi titkosszolgálatoknak Magyarország szuverenitását, honvédelmi érdekeit sértő vagy veszélyeztető törekvéseit és tevékenységét".

A kialakult gyakorlat szerint a katonai elhárítás feladata az „egyenruhások" figyelése és semlegesítése, a paramilitáris szélsőséges csoportok és a külföldi katonai hírszerzés ügynökei (például az orosz GRU) is ide tartoznak.

Orosz titkosszolgálatok, KGB, SZVR, FSZB, GRU: A szovjetek polgári titkosszolgálatának, a KGB-nek több utódszervezete is létezik a mai Oroszországban, ezek olykor versengenek is egymással. A legfontosabbak: a klasszikus külföldi hírszerzéssel foglalkozó SZVR, illetve az eredetileg hazai elhárításra szakosodott, de azóta jócskán túlterjeszkedő, a „közel-külföldön″ és másutt is igen aktív és agresszív FSZB.

A Szovjetunió másik szolgálata a Vörös Hadsereg katonai titkosszolgálata, a GRU volt, ami szervezetileg is túlélte a rendszerváltást, és jelenleg ez számít a putyini Oroszország legnagyobb külföldi szolgálatának. Jórészt a GRU állt az amerikai Demokrata Párt (DNC) meghekkelése mögött, de a Krím megszállásában is fontos szerepet kaptak. Magyarországon szintén ők álltak kapcsolatban a bőnyi rendőrgyilkossággal elhíresült Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű neonáci szervezettel,
rendszeresen közösen gyakorlatoztak.

Panyi Szabolcs/index

titkos szolga.jpg
 
"Ön szerint tízes skálán mennyire súlyos az orosz veszély jelenleg Európában?

Kilences-tízes, a legmagasabb fokozatú. A kölni eseményeket követtem közelebbről, ahol látni lehetett, mennyire szépen fel van építve az egész."


Innentől vált komolytalanná az egész kamuzás...
Civilben külföldön élő volt titkosszolga... Idex... :D
 
"Ön szerint tízes skálán mennyire súlyos az orosz veszély jelenleg Európában?

Kilences-tízes, a legmagasabb fokozatú. A kölni eseményeket követtem közelebbről, ahol látni lehetett, mennyire szépen fel van építve az egész."


Innentől vált komolytalanná az egész kamuzás...
Civilben külföldön élő volt titkosszolga... Idex... :D


Egy frászt onnan! Már a cím gyanús volt. Már 4 éve nem is él Magyarországon, csak a Gyurcsány időszakban dolgozott és utána 3 évet, de ő aztán biztos az orosz "fenyegetésben". :D
 
Megdöbbentő az előttem hozzászólók véleménye. Ami azt jelenti hogy ŐK már befolyásoltság alatt állnak. Észre sem vették és idegen érdekek mellett állnak ki.
Nem venni észre hogy ukrajna egy része megszállás alatt van és ha úgy döntenek bármely országban zavart kelthetnek és ilyenkor elég egy bábkormány és jöhetnek az ˝önkéntesek megvédeni bennünket.......
 
Megdöbbentő az előttem hozzászólók véleménye. Ami azt jelenti hogy ŐK már befolyásoltság alatt állnak. Észre sem vették és idegen érdekek mellett állnak ki.
Nem venni észre hogy ukrajna egy része megszállás alatt van és ha úgy döntenek bármely országban zavart kelthetnek és ilyenkor elég egy bábkormány és jöhetnek az ˝önkéntesek megvédeni bennünket.......

Nem ittam, és nem is füveztem, ha arra gondolsz... ;) Abból pedig, hogy esetleg nem értünk egyet, még nem következik, hogy más befolyásoltság alatt állna. Ugyanezt állíthatnám én is, ilyen alapon.
Te komolyan elhiszed, hogy a migránsválságért és a kölni szilveszterért is az oroszok felelősek?
 
Hurráááááá, mostmár tudom miért volt olyan moslék az idöjárása hétvégén !! Putyin az ördög ! Ö csinálta ezt direkt nekem !!:rolleyes2: hogyan is volt az az NSA eset amely lehallgatta Merkelt ? vagy az is Putyin volt ?? kész röhej már az egész , megy a nagy kamu , ködösités , terelés . Nézzéték csak Amerikát , hogy a rákba tudta Putyin befolyásolni a választásokat ?? Hol a francba volt az a 100 különbözö elháritás ? Mind szabadságon volt vagy elkapta öket a gyors f@sás? hogy nemtudták a képzetlen alulfejlesztett ruszkikat elkapni ?? Aztán a nagy "hirszerzö" felébredt és a keze meg a bilibe logott .
 
Utoljára módosítva:
Sajna észre sem veszítek hogy azok a hír portálok ahonnan az infót szerzitek orosz behatás alatt állnak erről nem tehettek..
Így jártatok.
 
Az ATV milyen behatás alatt áll?

Ne legyel mar ennyire szemellenzos. A tv nel fuggetlen ki a tulajdonos, szakembereket hivnak be riportra. Kulonben az Atv kapta meg a legkiegyensulyozottabb media cimet, azert mert minden politikai nezetet kepviselo politikusok egyforma aranyban szerepelnek naluk.
Tarjani meg szakember, rengeteg konyve jelent meg es tanit.
Nem politikai partot kepvisel hanem szakmai velemenyt mond.
Nem feltetlen kell mindenki pocskondiazni.

Kulonben az Atv a hitgyulekezetes Nemethe es eleg jo kapcsolatban van a jelenlegi kormannyal.
 
Melitta , csak másnak szabad komcsizni ? Lehet , hogy nálam beragadt a lemez , de kutyából nemlessz szalonna ! Amugy az apja is lehetett nem , mert azért nem annyira fiatal az elvtárs ? Kicsit fura , hogy egy "elháritó tiszt" ennyit vall külföldön ahol él ? Svájcban ? örzi a bankszámláit :rohog:

Rajtad kivul senki nem foglalkozik az AVH val mert nem errol van szo, es sokan meg nem is eltunk akkor, szoval kar itt allandoan erre hivatkoznod.
Kinek mi volt az apja, csak nalad problema ,mert egy gyerek se tehet errol. Csupan vadaskodsz es gyanusitgatsz.

Minden rendszerben van titkosszolgalat es egyeb ilyen szervezetek. MAr egy emberolto elment a rendszervaltastol.
Ez a pali meg kisiskolas lehetett a rendszervaltas korul, de meg az apja se lehetet nagyon Avh-s korban se, legfeljebb abban az idoben szulethetett.
Hasznald a google es meg tobb infot megtudsz az ugyrol amirol vegul is szo van.

A canadahunon valamennyien kuloldon elunk meg te is. Neked szabad masnak nem?
Honan tudod hol van a penze? nyilvan ott, ahol el.
 
Utoljára módosítva:
Ne legyel mar ennyire szemellenzos. A tv nel fuggetlen ki a tulajdonos, szakembereket hivnak be riportra. Kulonben az Atv kapta meg a legkiegyensulyozottabb media cimet, azert mert minden politikai nezetet kepviselo politikusok egyforma aranyban szerepelnek naluk.
Tarjani meg szakember, rengeteg konyve jelent meg es tanit.
Nem politikai partot kepvisel hanem szakmai velemenyt mond.
Nem feltetlen kell mindenki pocskondiazni.

Kulonben az Atv a hitgyulekezetes Nemethe es eleg jo kapcsolatban van a jelenlegi kormannyal.

Tudtommal nem pocskondiáztam senkit, ha szerinted igen, idézd be kérlek.
Nem hinném, hogy szemellenzős lennék. Csak kritikus.
Tarjányi lehet, hogy szakember, ugyanakkor az MSZP lelkes támogatója.
Hogy lenne már független egy tévé csatorna a tulajdonostól? Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát.
Ha itt élnél, tudnád, hogy az ATV ugyanúgy balos, mint az Index.
 
Utoljára módosítva:
meg az is lehet
mibol gondolod ,hogy azok akiknek eladta mindezt nem ellenoriztek minden szavat
ket marek pen drive anyagtol azert nemesnek hasra olyan hamar
erdekesnek erdekes de minden egyet sohajtasat leellenorzik
nem bujt el annyira hogy HA valos a magyarok kiadasa azok ne talalnak meg
tudhato kinek adta el magat szoval innet ha elutik a zebran az fux ,hogy cserbenhagyasos lesz

még is miként gondold?Csenget a TV ajtaján jöttem egy titkos történettel Kinek mondhatom el.Hogy volt mit csináltam mi volt a feladatom Fedőnevem Hortobágy
puderozás Kamera bele a világba egyenesbe. A végén kap egy pohár bubisat.Köszönjűk Kettes ajtó !
Másik verzió ..Beszélgetés. A TV benTe nem ismersz valakik ,?.Most van kereslet az Oroszokra!Keres valakit. Ne legyen nehézsúlyú.Az már ki tudja mivel jár. Ám mégis mondjon valamit. Majd mi adunk neki egy kis tupirt. Van egy apró erre. .Csodák csodája talált.Többi már a TV varázslóitól függ Profik mozdulnak A kérdés.Milyenre formálják .
Más ha szorol szora .Igaz..Úgy szétrugják a fenekét hiába lépet ki.Kb száz évig nem beszélhet tevékenységéről is pontosan tudja,Mert aláírta!!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,807
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére