Szívesen elmagyarázom Kóbor Jánosnak

Azt írja az újság, hogy Kóbor János nem érti. Én pedig vártam egy kis ideig, a három nappal ezelőtt nyilvánosságra került hír, illetve Kóbor tegnapi megszólalása kapcsán, és arra jutottam, hogy nem szeretném, ha Kóbor János, az Omega frontembere nem értené és értetlenül nézne ki a fejéből még ki tudja meddig a Gyöngyhajú lány körüli történésekkel összefüggésben.

Előzmény röviden: Presser Gábor 1969-ben alkotta meg az Omega számára minden idők egyik legnagyobb magyar slágerét, amelynek szövegét Adamis Anna írta. A dal egy részlete (állítólag, én nem hallom) felcsendül Kanye West 2013-ban megjelent Yeezus albumán, a New Slaves című dal végén. Mármint ha ezt a valamit egyáltalán zenének lehet nevezni. Természetesen ízlésbeli kérdésekbe ezúttal sem szívesen mennék bele, legalábbis igyekszem.

A fentiek okán a Presser-Adamis szerzőpáros 2,5 millió dollárra (jelen árfolyam szerint több mint 700 millió forint) perelte be Westet. Akiről én nem tudom kicsoda, de azt olvastam, ő a világ jelenleg legértékesebb férfi előadója (milyen lehet a többi?), tehát igen, én vagyok a műveletlen bunkó.

A lényeg az, hogy született egy peren kívüli, úgynevezett zárt megállapodás a felek között, erről az MTI-nek nyilatkozott Presser, és mivel tehát a megállapodást zárt, ezért nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fizetett az állítólagos világ- és szupersztár Presseréknek, akik viszont jogosan örülhetnek, hogy vége a cécónak.

Nos, ennyi a történet, erre nyilatkozta minden idők gyöngyhajú Kóbor Jánosa a következő okosságot:

Úgy gondolom, hogy manapság már nem úgy kellene kezelni ezt az ügyet, mint ahogyan Presser tette. A rockzenében elfogadott dolog, hogy bizonyos dallammintákat használnak a zenészek, így nem értem, min húzta így fel magát Gábor, de biztos, hogy most súlyos milliókat kapott.

Eléggé valószínűnek tartom, hogy amennyiben Kóbor bölcsen hallgat, akkor én sem veszem a fáradságot így vasárnap örömére, hogy hülyeségeket írjak. De ha már így alakult, kezdjük az elején. 2013 májusát írtuk, amikor felröppent a hír: az amerikai rapper új lemezének kampányában használta a Gyöngyhajú lány című dal egy részletét úgy, hogy azt át sem hangszerelte, az 1969-es változatra simán felénekelt. Ha jól emlékszem, Kóbor János eléggé meglepődött akkortájt, bár tény, hogy örült annak, hogy egy ekkora hatalmas elismert zenész (?) reklámozza a dalukat, az Omega producere viszont azt is világossá tette: pénzt is remélhetnek a történetből.

A TV2 megkérdezte a Kossuth-díjas Kóbort, mi van akkor, ha a West nem csupán a világot bejáró promóció része, de konkrétan egy lemezen is megjelenik.

Hát az már akkor valóban… akkor kell valamit tenni, de én biztos vagyok benne, hogy ezek profik, és tisztában vannak… (…) de ha ez a dolog eljut oda, annak biztos lesz valami folytatása (értsd: szerzői jogdíjakkal kapcsolatos lépések – szerk.). Egyenlőre én azt mondom, örüljünk ennek nagyon, és mostmár mi is várjuk, hogy mi lesz ebből.

Nos, ez akkor volt, most meg most van, Kóbor akkor értette, mi a helyzet, ma már nem érti. Kedves János! Bevallom, két évvel ezelőtt én se nagyon értettem, mit keresett az Omega Felcsúton, de ennek ahhoz mérten semmi jelentősége nincs, hogy igencsak NER-kompatibilis nyilatkozatából úgy látom, a szerzői jog, mint alapvetés csak akkor mond valamit önnek, ha önről és nem másokról van szó.

Én ugyan nem hallottam arról, hogy a rockzenében elfogadott, hogy a zenészek bizonyos dallammintákat használnak, viszont ennek a kijelentésnek egyébként sem lenne semmilyen létjogosultsága, amennyiben a hiperszupersztár Kanye West egyrészt nem rockban utazik, másrészt a zenészi kvalitásaitól sem érdemes egy kurva nagy hátast dobni, már ameddig ez nem kötelező. A legpitiánerebb beszólás amúgy mégiscsak a súlyos milliókban érhető tetten, és ebből arra következtetek, hogy ön mégsem olyan értetlen, mint amilyennek tetteti magát. Pontosan érti, és módfelett fájlalja, hogy azok a vélt súlyos milliók nem az ön markát ütötték, hanem a Gáborét.

Márpedig én azt gondolom, hogy semmi sem károsabb (jó, vannak még végtelenül káros dolgok), mint a szellemi tulajdon ellopásának ilyetén primitív megítélése a honi közgondolkodásban. Maradjunk annyiban, hogy ez az alighanem tömény és nehezen palástolható irigységről és mímelt értetlenkedésről árulkodó nyilatkozat úgy, ahogy van lábszagú és botrányos. És ehhez semmi köze nincs annak, hogy a dobpergésre rappelés szerintem nem zene és annak se sok, hogy Kóbor János tud énekelni, vagy sem, hogy az nekem mennyire jön be, mennyire nem.

Tehát foglaljuk össze: Presser Gábor megírta azt a dalt az Omegának, amely ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, világhírűvé tette a zenekart. Ennek a dalnak egy részét egy agyonsztárolt amerikai rapper lenyúlta. Sokkal igényesebb műben is feltűnhetett volna, de sajnos éppen Westnek tetszett meg. Aki tehát másnak a munkájából, alkotásából profitált és remélte, hogy egy tízezer dolláros csekkel minden el van intézve. Presser Gábor pedig, aki vérbeli zeneszerző és egyebek mellett a művei után járó jogdíjakból él, ezen jogosan felháborodott és perelt. Merthogy az a világ rendje, hogy a szerzői, szellemi tulajdonjog védelem alatt áll, jogtalanul senkinek a tulajdonát nem lehet elvenni, ellopni. Akkor se, ha Kanye Westről van szó, és akkor se, ha történetesen a mindenkori magyar kormányról (hogy ne hagyjam ki a politikát se ebből).

Ha van tanulsága ennek az egésznek, akkor ez legyen az: értetlenkedés helyett megérteni, hogy a szellemi tulajdon ellopása ugyanúgy lopás, mint amikor az ember házát, földjét, magánnyugdíját, jövőjét hordják szét kamionszámra. Azzal a különbséggel, hogy nem a zsebéből lopják ki közvetlenül a pénzt, hanem. Ha valakinek a szellemi termékét felhasználom, akkor az a minimum, hogy előbb engedélyt kérek rá, fizetek érte és csak utána viszem, mintha az enyém volna.

Amellett, hogy örülök, hogy segíthettem Kóbor Jánosnak a megértésben, remélem pontosan tisztában van azzal is, hogy az egyik legjobb dolog, ami életében történhetett vele az éppen az, hogy elénekelhette a Gyöngyhajú lányt. Amiért persze nem kell élete végéig hálásnak lennie, de az talán elvárható lenne, hogy ne beszéljen hülyeségeket, amikor a dal jogos tulajdonosát meglopják.

Kolozsvaros

kobor.jpg
 
Egyetértek azzal, hogy nem szép dolog valakinek a szellemi termékét ellopni, mindazonáltal ez már így is egy happy endes sztori, mert ennek köszönhetően a Gyöngyhajú lány másodvirágzását élte, ugyanis több millióan kattintottak rá külföldről, többek között ilyen kommenteket írva:
"thank you kanye, otherwise i would've never been able to listen to this!!!!"

Remélem Presser jó kis jogdíjat kap érte!
 
Egyetértek azzal, hogy nem szép dolog valakinek a szellemi termékét ellopni, mindazonáltal ez már így is egy happy endes sztori, mert ennek köszönhetően a Gyöngyhajú lány másodvirágzását élte, ugyanis több millióan kattintottak rá külföldről, többek között ilyen kommenteket írva:
"thank you kanye, otherwise i would've never been able to listen to this!!!!"

Remélem Presser jó kis jogdíjat kap érte!

Finoman fogalmaztál...a lopás büntett.
Az pedig nem hiszem, hogy bármelyik meglopott szerzőt megvígasztalná, ha akár 100 millió likeot kapna a tolvaj.

Biztosan íráskényszerem van, végül is nagyjából egyetértünk....:D
 
Kobor furcsa. Sertettseget velek kihallani a szavaibol.

A hangminta business (sampling) kulon uzletagga fejlodott, amde eleg egzakt mertekekkel, ez a tortenes itt nem hangmintauzlet hanem lopas.

Orulok, hogy a Picibacsi megkapja, ami jar neki, es orulok, hogy nem hagyta annyiban. :)

Egyebkent az megvan, hogy volt egy Scorpions nevu banda, akik a White Dove szamukban szinten ekkora dallamot dolgoztak fel a dalbol, erdekes modon, ok nem lopkodtak, sot amennyire olvastam, volt meg valami kozos haverkodas is? :)

Nehogymar elhiggyuk am, hogy a kozepszeru, a tobbi hiphoppertol alig kulonbozo Kanye West a legertekesebb eloado, LOL amikor mind a klasszikus operistak, mind a nagy rockzeneszek joval magasabb arakkal dolgoznak mint o, es ez a dolognak igencsak kisresze.

Presser cool! :cool2::cool2::cool2::cool2:
 
Kanye West top muvesz es nem atalkodott lemezre is tenni a szamot ami viszont eladas utan a nemzetkozi jogszerzo iroda kapasbol szamol millios karteritest. Az eredetileg adott $700 dollar egy par tizedes vesszovel magasabbra ugrott.
Nagyon megerdemelte Presser a karteritest munkassaga West folott van. Ha o Los Angelesbe alkotott volna nagyon sok hiresesseget megelozott volna.

Kobornak savanyu a szollo. Azert nem szegeny ember, koszonheti Presszernek Adamis Annanak es meg jo par magyar zeneszerzonek. A gyongyhaju lanyt bamelyik magyar zenekar sikerre vitte volna , mert a szam nagyon jo. Hogy o enekelhette el es tobb aranylemezes lett a szam minden penzt amit hozott koszonheti a szerzoparosnak.
 
Kobornak savanyu a szollo. Azert nem szegeny ember, koszonheti Presszernek Adamis Annanak es meg jo par magyar zeneszerzonek. A gyongyhaju lanyt bamelyik magyar zenekar sikerre vitte volna , mert a szam nagyon jo. Hogy o enekelhette el es tobb aranylemezes lett a szam minden penzt amit hozott koszonheti a szerzoparosnak.

Ugy tunik Kobor akkor semmit nem tett hozza az Omega es Gyongyhaju lany sikerehez???
 
Ugy tunik Kobor akkor semmit nem tett hozza az Omega es Gyongyhaju lany sikerehez???

Hogyne tett volna :) amde itt most zeneszerzoi jogokrol van szo, sajnos akkoriban az eloadomuveszi teljesitmeny nem volt olyan melysegekig kimunkalt jogi particio, mint manapsag. Presser irta a dalt, o a tulajdonos.
Amikor szinpadon egy eloado elenekli valaki dalat, maximum a musorszamert magaert kap royaltyt, eloadoi egyszeri alkotasert, amde a szerzo minden enekes utan megkapja a jogdijat. Itt inkabb errol van szo.
 
Ugy tunik Kobor akkor semmit nem tett hozza az Omega es Gyongyhaju lany sikerehez???

Nem ezt irtam. O vette meg, vagy neki adtak, igy o vitte sikerre, o adhatta ki lemezen tv radio es a mai napig egy koncertjan se maradhat le mert ez a legsikeresebb szama .
Bunko dolog a szerzonek beszolni , akinek ezt a sikert koszonheti.
Nem is hiszem hogy van meg rajta kivul olyan eloado muvesz aki a szerzonek aki a top szamat irta odaszoljon.......
 
Ugye ez ironia volt? Presser top, Kanye West vitathatatlanul tehetseges uzletember, de nem alkoto Picibacsihoz kepest.

Presser Gabor ha kulfoldon maradt volna, ma AndrewLloyd Webberrel egy szinten emlegetnek a nevet, es ehhez kepest KW sehol nincs zeneszerzesben.

Mi Presszeren nottunk fel , es nem Kanye Westen.A konnyuzene fellegvara amerikaba van. Ha Presszer amerikaba alkotott volna mindenkit lekorozne. Sajnos mikor o fiatal zeneszerzo volt Mo zart vilagba elt a szoc alatt.
 
Nem ezt irtam. O vette meg, vagy neki adtak, igy o vitte sikerre, o adhatta ki lemezen tv radio es a mai napig egy koncertjan se maradhat le mert ez a legsikeresebb szama .
Bunko dolog a szerzonek beszolni , akinek ezt a sikert koszonheti.
Nem is hiszem hogy van meg rajta kivul olyan eloado muvesz aki a szerzonek aki a top szamat irta odaszoljon.......

A gyongyhaju lanyt bamelyik magyar zenekar sikerre vitte volna , mert a szam nagyon jo. Hogy o enekelhette el es tobb aranylemezes lett a szam minden penzt amit hozott koszonheti a szerzoparosnak.
Ertem mit irsz ok is, de O volt az Omega enekese Presser Adamis az Omega szerzoparosa volt igy, nem vitte volna senki mas sikerre , valoszinuleg Kobor hangjara irtak nem Demjen Rozsiera a Bergendybol lol.
Mi az hogy o enekelhette el?
O volt az enekes.
Talan Presser Adamis is koszonheti a nagy sikert Kobornak is reszben ....
 
Ha Presszer amerikaba alkotott volna mindenkit lekorozne. Sajnos mikor o fiatal zeneszerzo volt Mo zart vilagba elt a szoc alatt.
Lett volna alkalma sokszor kint maradni, akkor tenyleg kiderult volna mire lett volna kepes nyugaton.
Adamis Annanak is talan lehetett volna sikere (1977-ben amerikai szövegíró kitüntetést kapott, 1981-ben „As If" címmel dalt írt Johnny Mathis részére.)
Ok otthon hatalmas sztarok voltak, de az Usaban?
A lehetoseg talan inkabb az LGT korszakban volt jobban , de az Omegaval is voltak nyugaton.
 
Igy is kijutott es West is sikerre vitte az o dallamjat, az mas kerdes hogy elfelejtette megkeresni.
Musicaljei es albumai es Olmega Kovacs KAti Zoran Zalatnay stb albumai nagyon termekeny es a top zeneszerzo ma.
- Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973)
- Harmincéves vagyok (1975)
- Jó estét nyár, jó estét szerelem (1977)
- A padlás (1987)
- A piros esernyő (1988)
- Csak jöjjön, aki bírja (1990)
- Szent István körút 14. (1998)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,646
Legújabb tagunk
Ahmedgeoto
Oldal tetejére