Halak

liber ogoj

Állandó Tag
Állandó Tag
Cápa, mint házi kedvenc

Mucsi Éva

2008 szeptember 5., péntek 16:00

Ülni a kajakban és figyelni, ahogy egy 4 méteres nagy fehér cápa közelit, elég megrázó élmény. A történet:





Egy ausztrál halász egyszer kiszabadított egy nagy fehér cápát, amelyik belegabalyodott a hálójába és így biztos halálra volt ítélve. Ezzel komoly problémát szabadított magára: Már két éve történt és nem tudok szabadulni tőle. Követ mindenhová és jelenlétével elrémít minden egyéb halat. Fogalmam sincs, mit tehetnék ellene. Nehéz megtalálni a módját egy 4 méteres cápa elriasztásának, annál inkább, mert védett fajnak minősül -mondja.




Lassan azonban valamiféle vonzalom kezd kialakulni közöttük:
Amikor megállok a hajómmal, közel jön hozzám, a hátára fordul, hagyja, hogy vakargassam, elégedett hangokat hallat, a szemeit forgatja és a vizet paskolja úszóival elégedettségében. Lenyűgöző! -meséli Arnold, az ausztrál halász.
 

Vica 5

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk is voltak halaink, sajnos elpusztultak - megsirattuk Őket.
Mint kiderült nagyobb akváriumra lett volna szükségük.
Éva
 

kaderina

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt már sokszor telis-tele halakkal az akvárium, de sajna mindig történt velük valami :( Egy éldegél itt velünk: Bettika (Betta splendens )
 

laciapu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!4 napja vettünk egy 25l akváriumot.Eddig egy rézlazac elpusztult,és egy fehér molly azt csinálja hogy gyorsan úszik,majd lefelé billen és oldalra fekszik.Mi lehet a baja?Ha valaki tud segíteni válaszát várom.Előre is köszönöm.
 

taznem

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Szívesen segítek azoknak akik kezdők a halak tartása terén :) 12 éve vannak halaim tóba, és akváriumba...Sok mindent megéltem velük! Várom kérdéseiteket, remélem tudok majd segíteni :)
 

taznem

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Laciapu! Tudom hogy már nem biztos hogy aktuális a válaszom de a gyors úszás jele azaz hogy a hal ideges, vagy fél. Míg a lefelé és oldalra billenésnek két oka is lehet: 1, Ha újonnan betett a hal az akváriumba akkor igencsak rosszak a körülményei. 2, Vagy sajnos beteg a hal és úszóhólyag gyulladása van.

Remélem tudtam segíteni Üdv Taznem
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Betta "gazdik" segítségét kérem!

Kedden vállaltunk egy kis Betta fiút 'örökbe'.
Eddig még sosem volt semmilyen halam/akváriumom.
Az egyik ásványkövekkel foglalkozó barátomnál láttam korábban is, újabban is, h ő nem akváriumban, hanem egy nagyobb méretű üvegben tart bettát az ásványokkal teli boltjában, elmondása szerint szombati nyitvatartás után bezár, hétfőn kinyit, betta kibírja... Ismerősöm táppal eteti, vizét olyan speciális 'oltóanyaggal' csepegeti, h életteréhez közelítőt biztosítson számára.
Kedden hoztuk el a gyerkőc bettát, gyermekem Dexnek nevezte el.
Dex meglátásom szerint vidáman úszkál, akár hirtelen irányváltásokkal, és sűrűn, kb. 2-3 perces alvásokkal tarkítva.
Tápot vettem akkor rögtön neki, a szakboltban azt a tanácsot adták, h 1x etessem egy nap, egyetlen granulátummal. Arra is rákérdeztem, ha nagy lesz, mennyire változik ez, a válasz szerint akkor is, max 2-re emelhetem a granulátumok számát. Elmondtam azt is, h nem akváriumot kap, hanem egy nagy gömb üveget.
Nagyon szeretnék jó gondozója lenni, de bizonytalan vagyok még az elsorolt tanácsok ellenére is, keveslem a napi 1x 1 granulátumot, viszont azt is tudom, felfúvódhat a túlzásba vitt etetéstől. A granulátum kifejezetten bettáknak tervezett fajta, elég pici méretű, kb. 1,5x1,5 mm, de lehet sokat saccoltam.
Más oldalakon viszont azt olvastam, a táp szegényes étrend számára, de erről nem tájékoztattak a kisállat boltban... Azt is olvastam, le kellene legyen fedve az üvege, illetve elsősorban mindenütt akváriumról írtak, h ajánlott, senki nem említi az ilyen 'szabadon tartás' lehetőségét. Nincs ilyen jellegű felszerelésem, és a kisállat boltban, annak ellenére, h elmondtam, nem akváriumban, hanem üvegben lesz a lakhelye, nem beszéltek le róla (pedig minden felszerelésre rábeszélhettek volna, hiszen van nekik), csak arról beszéltek le, h vízinövényt is vegyek, mert az nem bírná, csakis az akváriumi körülmények között! Most akkor mi az igaz?!
Jelenleg kb. 2,5-3 cm hosszú Dex, uszonyait nem számítva. Szeretném, ha éveket töltene nálunk, holnap, a III. napon le is cserélem vizét, állottal, némi 'oltó' vízmennyiséget megtartva, ahogy a boltban tanácsolták, bár szerintük hetente kellene.
Nappal szűrt napfény éri üvegét, este és az éjjel első felében napelemes lámpákkal vettem körül, színesen világít neki, nem váltogatva a színeket.

Segítségeitek előre is köszönöm!
 

Csatolások

  • Dex.jpeg
    Dex.jpeg
    270 KB · Olvasás: 1

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Soha nem találtam magam szemben egy IGAZI ÉLŐ HEKK-kel, de még olyannal sem, mely sűlt hal korában a feje a helyén lett volna. Mit mondhatnék? Rémálom! Kedves sűlt hekket falatozók, jobban jártok, ha nem látjátok, milyen szörnyet is falatoztok a puha friss kenyérrel, s leküldtök utána egy pohár vörösbort, netán egy korsó habzó, hideg sört?!
Fejjel és rémisztő mimikával, itt:
d1-300x194.jpg


images


itt már sütve és gusztán, a "nem bánt a halacska" formájában:
upload_2018-3-19_9-32-27.jpeg

Itt pedig a "legbarátságosabb" fogyasztható formájában:
upload_2018-3-19_9-33-6.jpeg
 
Oldal tetejére