Szegeden is bezár egy kórházi osztály, mert nincs elég dolgozó

A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó (vagyis ápoló és nővér) az osztályon. A bezárásról a napokban értesítették a klinikák dolgozóit.

A Nyírő Gyula Kórház, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház után már a negyedik egészségügyi intézményben állítja megoldhatatlan feladat elé a munkaerőhiány a kórházvezetést. Azt még nem tudni, mi lesz az elfekvőként emlegetett osztály betegeivel.

Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – tudta meg a hvg.hu.

A hozzávetőleg 30-40 ágyas osztály működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó (vagyis ápoló és nővér) az osztályon. A bezárásról a napokban értesítették a klinikák dolgozóit.

A csúnya szóval élve kvázi elfekvőként funkcionáló osztályon olyan betegeket ápoltak, akiket valamilyen okból nem tudott hazaadni a klinika, például mert otthoni ápolásuk megoldhatatlan lenne. Szegeden nincs kifejezetten ápolási osztály, ezt helyettesíti gyakorlatilag a most bezáró geriátriai osztály. A közelben például Hódmezővásárhelyen van ilyen osztály, az még kérdéses, hogy mi lesz a betegekkel.

A munkaerőgondok elsősorban az ápolókat, nővéreket érinti, ezen az osztályon – annak jellegéből fakadóan – kevés orvosi feladatot kell ellátni. Viszont mivel itt elég húzós ápolói munka folyik, ezért a dolgozók nem az IKEA-ba, hanem más osztályokra mennek át.

A klinika honlapján nincs bezárásra utaló információ. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetője a HVG cikkének megjelenéséig nem erősítette meg az értesüléseket.

Alig több, mint egy hét alatt ez már harmadik eset, hogy valamelyik kórházban munkaerőhiányra hivatkozva – átmenetileg – bezárnak egy osztályt. Múlt hét kedden a Hír Tv számolt be arról, hogy a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztálya a felmondások miatt nem fogad betegeket. A kórház és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár cáfolta, hogy emiatt zárt volna be a belgyógyászat. Állításuk szerint csak a szokásos nyári festés miatt nem működik a részleg. Az erről kiadott képeken az látszik, hogy két szaki üres festékes vödrökkel, a padló és a kórházi ágyak, bútorok letakarása nélkül állt neki a felújításnak.

Néhány nappal később a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott igazgatója, Sinkó-Káli Róbert a szoljon.hu-nak arról beszélt, hogy a nyári szabadságolások miatt a kórház belgyógyászati, a krónikus és a rehabilitációs osztályának működése részlegesen szünetelni fog. Másnap a kórházigazgató visszavonta nyilatkozatát, mondván, kiforgatták szavait, a sajtó rémhírt generált, az osztályok rendben működnek.

Nem is olyan rég pedig a Nyírő Gyula Kórház honlapján jelent meg egy tájékoztató, miszerint június 1. és augusztus 31. között a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó orvos szerint ennek oka nem más, mint az orvoshiány.

A szegedi osztálybezárás Ónodi-Szűcs Zoltán egyik nagy kudarcára is rávilágít. Az államtitkár egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy megteremtse az átjárást az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között, azaz a kórházak elfekvőként is emlegetett részlegei helyett – mint például a szegedi – szakápolási otthonokban lássák el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra.

Az erről először beszámoló Magyar Idők által idézett statisztikák szerint évente körülbelül 100 ezer – főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen – embert látnak el kórházakban. A 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű kórházi ágyak aránya Magyarországon 16 százalék volt, miközben egyre több idősotthoni helyre is szakápolásra szorulókat vesznek fel.

Az államtitkár által szorgalmazott átalakításról 2016 elején még előterjesztés is készült, de végül nem tárgyalta a kormány. Maga a probléma azonban, ahogy a szegedi példa is mutatja, nem oldódott meg.

http://hirtv.hu/egyenesen/csak-egeszsegesen-1398271


korhaz-egeszsegugy-1024x576.jpg
 
Nem tudom de, az hogy állami helyen állami eszközökkel zsebbe fizetek nos ez a számomra a baj.
Ha valaki maszek akkor tudom hogy mit vállalok és mennyibe kerül.
De, ingyen nincs hely ha fizetek akkor meg van ezt miért is engedik? nehogy külföldre menjenek a maradék orvosok?
Lehet az utolsó mondat miatt.
Vagy egyszerűen azért mert rosszul szervezik az egészségügyet.
Ez végül is a TB elpocsékolása az állami rendszerből kifolyatás.
Mint Radó szemész remek orvos, de minden műtétet államira végez.
Nagyon jól.
Fenntartja a magánrendelőt A műtéteket államira csinálja.
Nincs különbség a két rendelés között.
Kétszer vesz fel pénzt.
 
Én nem kételkedem benne hogy csak a szokásos nyári festés miatt zár be.
Abban kételkedem hogy van szokásos nyári festés.
Ami ugye nem minden évben van.
Ha még azt mondta volna évi egyszeri nyári alapos takarítás.
 
Utoljára módosítva:
Én idősek otthonában dolgozom, és az ellátottak nagyobb része már szakápolásra szorul, ahogy a cikkben is írják, az újonnan beköltözők közül is "egyre több idősotthoni helyre is szakápolásra szorulókat vesznek fel".
 
Nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a sajtóban tálalják.
Na majd ha egy közeli hozzátartozóddal, gyerekeddel, szülőddel kell hétvégén sürgősségi ügyeletre menni, akkor majd megkérdezlek mégegyszer.Megyei Jogú városban konkrétan Kecskeméten hétvégén gyerekosztályon nincs normális orvos.Csak kis fiatal medika makog nekem, aki nem nagyon látott még beteget közelről.És a Jóisten óvjon meg, hogy idős szüleim véletlenül hétvégén legyenek rosszul....Még hétköznap is agyrém, de hétvégén megáll az élet. Egy "aranyos" cikk a héten Magyarország erős és büszke, addig amig kórházba nem kerülsz! wmn.hu-n. A lányomnak szemüveg kellett.Kecskemétre 4 hónapra adtak volna időpontot.A városunkban nincs gyermek szemészet.30000 lakosra!!!!!Mit csinál, aki nem tudja kifizetni a magánrendelést?
Tényleg nem olyan rossz, hanem borzasztó, katasztrófális, szörnyű..........
 
Ebben az országban én már semmin nem csodálkozom, max. időnként felforr az agyam!
Kiég néhány lakás, a lakók panaszkodnak, hogy sokáig tartott míg a tűzoltók kiérkeztek, hogy nem a megfelelő járművel kezdték oltani a tüzet.
Erre ezt a választ kapják:
Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, jelezte, hogy feltehetően túl sok amerikai filmet néztek, azon szocializálódtak, azért reagálnak ilyen hisztérikusan.
Ezt a választ lassan mindenre megkaphatjuk!
A magyar egészségügyre, az oktatásra, az alulfizetett pedagógusokra, a rosszul működő metrókocsikra, a vizes vb-re épített iszonyatosan összegányolt ugrótoronyra, bármire ami miatt morognak az emberek!
Most kitalálták, hogy nem azért zártak be egy osztályt a kórházban, mert nővérhiány van, a legújabb indok - Az egészségügyi államtitkár azt mondta, ez logikus is, hiszen a betegek nagy része ilyenkor nyaral.
 
Utoljára módosítva:
Valóban nem. Rosszabb.

Egy kis színes: néhány napja a felújított Szent György Egyetemi Oktató Kórház műtőblokkjai áztak be. Az összes. A kivitelelzés, mint látjuk, itt is "kiváló" volt.
tudtommal itt a Strabag volt a kivitelező, és az sokminden de nem kormányközeli cég. Ez az egyik cég aki telenyüsziti a sajtót , hogy kizárja a Fidesz a közbeszerzésekből. Így egy kicsit teljesebb a kép.
 
Egy példa a korházi ellátásrol a hanyatló nyugaton.
Májusban, háziorvosnőm kétoladali hasi sérv miatt bejelentett egy kórházba.
Mivel egy hónapra elutaztam, pár nappal érkezésem után Júni. 26.-án kellett bemennem megbeszélésre.
A sebész elmondott mindent, majd az altató orvoss is mondott dolgokat.
Júni.30.-a reggelére rendeltek be. Befektettek egy kétágyas szobába. A hálóingtöl a háromfajta törülközőig és ásványvízig mindent adtak. Elmagyarázták a TV a telefon és a Wifi működését. Kora délután megműtöttek.

Vacsorára ezt kaptam.
IMG_5213.JPG


Klassz reggeli után tíz órakor elengedtek.
IMG_5214.JPG


Két óra mulva felhívtak, hogy ott felejtettem a fogkefémet és a fogkrémet.

A három fokozatú betegbiztosításbol nekem a legalacsonyabb van.
 
Utoljára módosítva:
A nővérek nyaralnak,....
Az orvosok nyaralnak,....
A festők,burkolók,kőművesek,villanyszerelők,szigetelők,ácsok,tetőfedők nyaralnak....
Mindenki nyaral!
Itt a nyár!:)
Az újságíró nem nyaral.....,az dolgozik!:)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,650
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére