Rengetegen vonultak az idei kordonmentes Pride-on

Schilling Árpád erős beszéddel indította útjára az idei meleg büszkeség menetét, ami a szervezők szerint rekordméretű volt. A menet a Kossuth térről a Várkert bazár felé haladt kordonmentes útvonalon, amit azért diszkrét távolságból biztosítottak a rendőrök. A Lánchídon szélsőségesek állták el az utat, de a rendőrök elvezették őket.


Több száz ember várta a 2017-es melegfelvonulás kezdetét szombaton 15 órakor a Kossuth téren körbekordonozott területen, sokan még a bejutásra vártak a résztvevők közül. A beengedés a hvg.hu tudósítója szerint igen laza volt, a nagyobb táskákba belekukkantanak, szúró-vágó eszközöket, alkoholos italokat nem engednek be az elkerített területre.

image.aspx

© hvg.hu
Ott van a tömegben Erzsi for President csapata, egy szegedi különítmény és "IKEA for Pride" transzparens alatt is gyülekeznek - tudósított munkatársunk. Több stáb közvetíti az eseményt, köztük a TV2 is. Nagyon kevés feltűnően öltöző felvonuló, illetve transzvesztita jött el, de a TV2 őket vette.

image.aspx

© Fülöp Máté
16 órára megérkeztek a késők is, lassan megtelt a tér.

image.aspx

© Fülöp Máté
Kb. ötven ellentüntető a kordonokon kívül, a metró bejáratánál várakozott, jórészt nyugdíjasok, de sokan a fekete ruhás vonalról is érkeztek. Csendben demonstráltak, transzparenseiken olyan feliratokkal, mint pl. "A házasság Magyarországon egy férfi és egy nő szövetsége, nyugodjatok bele", "Jézus mondja, térjetek meg, mert a bűn zsoldja a halál", illetve "szégyen". A kordonokon belül a rendezők sorfalat álltak előttük.

image.aspx

© Fülöp Máté
Schilling: Orbán Viktor kérjen elnézést

Fél 4 közül, egy kis nyári eső után Steiner Kristóf szólalt fel, hosszasan sorolta, mely országok és szervezetek képviselői jöttek el az idei melegfelvonulásra. Majd Schilling Árpád rendező következett, ő az idei POSZT rendezői fődíját elnyerő Székely Krisztát méltatta, aki a Pride fesztivált megnyitó beszédében coming outolt. Schilling bátorító kiáltást kért a tömegtől, hisz mindenkinek joga van a boldogságra, mindenki csak erre vágyik, még ebben a házban is itt mögöttem - mondta a Parlament előtt szónokolva.

image.aspx

Schilling Árpád
© Fülöp Máté
Szerinte szomorú, hogy a másság elfogadása meg kérdés 2017-ben. "Engem meg a húsvéti körmenet zavar, miért nem csinálják a négy fal között?"- sarkított Schilling Árpád. "A parlamentben ülök többsége homofób, így nehéz lesz."

Követelem, hogy Orbán Viktor kérjen elnézést az LMBTQ közösségtől, amiért elszabadította a suttyó buzizást ebben az országban

- mondta még Schilling.

A krétakörös rendező után egy édesanya beszélt, akinek a lánya leszbikus - igy mutatkozott be. Arról mesélt, milyen volt ezt megélni. Kinek árt azzal, ha egy lányba szerelmes? - kérdezte. "Míg nem beszéltem erről, nem voltam szabad. Nekünk szülőknek is elő kell bújnunk" - mondta. Ezért is alapítottak szülői támogató csoportot. "Van egy álmom: hogy a lányom es a barátnője osszehazasodnak" - mondta az édesanya.

Kordonmizéria

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, a Kossuth térnél, a rakparton több kisbusz sorakozott, a gyalogos rendőrök tisztes távolban várakoztak a rendezvény kezdetén.

image.aspx

© hvg.hu
Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombati közleményében úgy értékelte, hogy a felvonulás szervezői lemondtak a biztonságról azzal, hogy a rendőrségnek bejelentették: alternatív útvonalakra terelhetik a demonstrációt. A Pride szervezői évek óta kérik a rendőrséget, hogy kordonmentesen vonulhassanak, a rendőrség azonban így látja biztosítottnak a menetet. A BRFK szerint az alternatív útvonalak választása "gyakorlatilag azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek".

image.aspx

© Fülöp Máté
A felszólalók után a Kossuth téren az egyik szervező közölte a tömeggel:

kordon nélkül, szabadon vonulnak

a Lánchídon keresztül a Várkert bazár felé. Elmondta, hogy a rendőrség tudomásul vette az alternatív útvonalat. A szervező szerint brutálisan sokan jöttek el az idei felvonulásra.

image.aspx

© Fülöp Máté

A rendőrök azért diszkréten, egy utcával odébb lekordonozták a menet környékét:



image.aspx

© hvg.hu

Erre szükség is volt, mert a Lánchídnál a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai várták a felvonulókat, készenléti rendőrökkel szemezve. A rendőrök két felszólítás után elvezették őket, szabaddá téve az utat a menet előtt.

image.aspx

© Facebook / Dunai Márton
Óriásira duzzadt menet érkezett a Várkert bazárhoz

A Széchenyi térre negyed 6 körül érkezett meg a menet, onnan a Lánchídon át folytatták útjukat a Várkert bazár felé. Útközben éppen a BP olajvállalat kamionja fulladt le, egy ideig tolták a menet résztvevői. Egy másik kamionból közben vizet osztottak a hőségben - írta a 444.

© Fülöp Máté
image.aspx

© Fülöp Máté
Este 6 óra előtt a felvonulás elérte célját, a Várkert bazárt, ott nem sokkal később véget is ért a rendezvény.

A szervezők szerint sosem voltak még ennyien a Budapest Pride-on.

pride2.jpg
 
-
Ajánlom a figyelmetekben a "a magyar identitás és élettér védelmében" plakátot, lessz ezzel még baja a világnak.
Érdemes utánanézni milyen ideologiák bujnak meg az ártatlanul hangzo szervezet mögött, nemcsak a homophobia.
 
Rengetegen voltak es ez azt mutatja nem vevok az emberek erre kirekesztesre megkulonboztetesre.
A szervezok kiallasa ,hogy nem mennek kordonon belul, ez is azt igazolja a hatalom se eroszakoskodjon, es egyedul maradtak a nagy koltsegekkel ,mert bekesen vonultak az emberek.

Az mas kerdes hogy az a szines kavalkad az a nagy buli hangulat elmaradt mint a vilag nagy varosaiba, de mindennel tobbet mutat a hatalmas reszvet.
 
Örülök, hogy a szervezők kordonellenes hisztije dacára sem volt semmiféle balhé, és hiába kísérte őket 250 újságíró ugrásra kész fényképezőgépekkel, a felvonulás csendes érdektelenségbe fulladt. Ezúttal nem sikerült körbelármázni a világot, hogy milyen fasiszták a magyarok. Büszke vagyok a budapestiekre, vették a lapot!
 
Örülök, hogy a szervezők kordonellenes hisztije dacára sem volt semmiféle balhé, és hiába kísérte őket 250 újságíró ugrásra kész fényképezőgépekkel, a felvonulás csendes érdektelenségbe fulladt. Ezúttal nem sikerült körbelármázni a világot, hogy milyen fasiszták a magyarok. Büszke vagyok a budapestiekre, vették a lapot!
NEzopont kerdese az "erdektelenseg" a hatalmas tomeg nem ezt bizonyitja.
A prede egy parade ahol zene tanc es remek hangulat van mindig, legalabb is a vilag varosokban. A nemzetkozi sajtoba bekerulni nem art az orszagnak mert abbol lesz turista. De hat neketek az sem kell.
MIndegy. Nalunk nagy buli volt mint mindig .
 
Nekem nem volt 2 apám meg 2 anyám sem, senkinek nem kívánok ilyen pszichés beteg gyermekkort! Én voltam Bicskén az otthonban, az legalább olyan mint az általad említett örökbefogadás- na köszike!
 
Láttam egy videot amin egy bácsi azt állitotta, hogy " Orbán a buzik miatt nem emeli a nyugdijakat" :(
 
A szexualitása, vonzódása mindenkinek a magánügye, nem hiszem hogy hirdetni kéne vagy fesztiválokat rendezni érte, az adott egyénnek ez egy teljesen természetes dolog, függetlenül a vonzódás irányától. Ez itt egy fesztivál amitől az adott egyének nagyon különlegesnek érhetik magukat (szerintem minden ember a maga módján az, és nem a nemi orientáció miatt...).... kicsit fújjuk fel az egónkat dolog ez.. mindenkinek megvan a boldogsághoz való joga senki nem vitatja ezt (mindegy milyen módon amíg nem ütközik más ember jogaiba), kimenni és hirdetni, hogy én így vagyok marha boldog( és különleges persze, a legegyszerűbb ego csapda ) egy más dolog talán pont azért történik mert nem így van..... másrészt eltöprengtem, rajta sokszor egy felülről jövő propagált népességszabályzó eszköznek is érzem ezt, főleg az európai kultúrkörök ellen bevetve.
 
Ha jövőre még rendőrök sem lesznek észre sem lehet majd venni hogy volt ilyen felvonulás. Talán így lenne jó.
Akit érdekel az kimegy akit nem az meg menjen a strandra.
*
Rendőrökre szükség van, mert mindig akadnak olyan emberek, akik bele akarnak rondítani egy ügybe. Azokat időben ki kell emelni a tömegből.
 
Schilling Árpádot nem értem a húsvéti körmenet nem a szexualitásról szól. Azt mondja a parlamentben ülők homofóbok. Ha ez így lenne nem lenne Pride.
Suttyó buzizás meg mindig is volt régebben még jobban mint manapság.
 
*
Rendőrökre szükség van, mert mindig akadnak olyan emberek, akik bele akarnak rondítani egy ügybe. Azokat időben ki kell emelni a tömegből.

De hát az ügy érintettjei tiltakoznak a védelem ellen. Ahogy olvasom könnyen lehetett volna őket terelgetni bármerre ha valahol leraknak egy kordont ők rögtön másfele mennek...
 
Büszke vagyok a kormányunkra, hogy lehetővé tette, hogy az orosz az ukrán és a török példától eltérően, ezek az emberek szabadon részt vehettek a rendezvényen.
.
Ha cinikus lennék, azt mondanám: lám lám! Hazudik a nyugati liberális sajtó, hiszen Magyarországon a demokrácia kézzelfogható. Mondjuk az említett sajtó, valóban hazudik.
 
Azért kell büszkének lenni a kormányra mert felvonulhatnak a melegek? Elég érdekes dolog ez.. eddig is megtehették és nem a kormány hanem z emberek ellenkeztek... hozzáteszem semmi bajom a dologgal de elég kellemetlen h dolgoznod kll mnni de n tudsz mert minde le vn zárva... tőlem éljenek úgy ahogy szeretnének de a heterók sem menmek ki az utcára megmutatni hogy hello heteró vagyom.. ezzel a véleményemmel egyébként egy meleg pár ismerősöm is eggyet ért!
 
Akkor nem igen tudod az okat a celjat a pride nak.
*
Többen félre is értik, sőt nem is tudják. A --pride-- a szabadságról szól, arról, hogy mindenkinek joga legyen olyan életet élnie, amit választ. Ne legyenek előítéletek és kirekesztések. Mindenkinek legyen lehetősége a szabadságra, a saját életének útjának meg- illetve kiválasztására. Nemi hovatartozás nélkül és szűnjék meg a mások megszólása, lenézése, pellengérre állítása, csak azért, mert a "másság"hoz tartozik, vagy annak vallja magát. Valóban, sokan nem ismerik a "vonulás" okát és indokát.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,471
Tagok
615,753
Legújabb tagunk
BertSutton
Oldal tetejére