130 éve született Franz Marc (München, 1880. február 8. – Verdun, 1916. március 4.)

Published by KABRI in the blog KABRI blogja. Megtekintés: 894[​IMG]130 éve született
Franz Marc (München, 1880. február 8. – Verdun, 1916. március 4.)a német expresszionizmus egyik legjelentősebb festője, a spirituális absztrakt művészet úttörője.

Stílusuk szempontjából munkásságát három nagy korszakra oszthatjuk fel: a figuratív ábrázolásmóddal kezdve a teljes absztrakció eléréséig. Első képein érződik még a Müncheni Képzőművészeti Akadémia hatása, bár gyorsan hátat fordított az akadémikus naturalizmus ábrázolásmódjának, fojtott színvilágának, az impresszionizmus hatására ragyogó színeket kezdett használni, s hamarosan megtalálta saját egyéni stílusát.

A legismertebb művei közé tartoznak az állatfigurákat (főként lovakat) megjelenítő festményei.
A korábbi képein néha felbukkanó emberi alakok helyét lovak, őzek, tehenek, madarak, macskák stb. veszik át. Franz Marc az állatokat idilli, tiszta, ártatlan energiát sugárzó környezetben ábrázolta.

A természet éltető erejét szembeállította az ember pusztító tevékenységével.

A színeket sajátos jelentéstartalommal ruházta fel: a hímet, az erkölcsi normákat és a spiritualitást kékkel ábrázolta, a sárga a derűs és gyengéd nőstényt mutatja be, a piros a nemek harcának vagy az erőszaknak a megjelenítője.

Stílusa fokozatosan változott meg: vonalvezetését egyre jobban leegyszerűsítette, a háttérben ábrázolt tájakat színhalmazokká alakította át, majd utolsó korszakában festményei tárgyát színes geometrikus formákkal helyettesítette.


Franz Marc a Van Gogh-tól Mark Rothkóig terjedő skálán azon művészeknek a sorába tartozik, akiknél a stílus egyenlő a filozófiával, a művészet pedig az eksztázissal, festészete misztikus lelkületét tükrözi. A XIX. század panteista irányzatát a XX. század formanyelvezetével ötvözve alakította ki sajátos stílusát.


http://hu.wikipedia.org/wiki/Franz_Marc


Ló a tájban, 1910
http://tinyurl.com/y9288gt


Kék lovak, 1911
http://tinyurl.com/ydabu7y


MaJomfríz, 1911
http://tinyurl.com/yjabnmj


Szarvasok az erdőben II, 1912
http://tinyurl.com/ykfa39f


Kandúr, sárga párnán, 1912
http://tinyurl.com/yce73u6


Az álom
http://tinyurl.com/y95mpnk


Küzdő formák
http://tinyurl.com/yaof2ab


Sárga tehén
http://tinyurl.com/ygxdstz


Macska
http://tinyurl.com/y9jwl9e


MaLacok
http://tinyurl.com/yjxppgjFranz Marc — videó

http://www.youtube.com/watch?v=rEroJSYjDwo
[​IMG]Hozzászólnál? Jelentkezz be...