Barátságok. Hogyan engedj el egy barátot

Published by platon in the blog Időskorúak öregek. Megtekintés: 866

Hogyan engedj el egy barátot?
Néha a barátokkal is "szakítani" kell. A fájdalommentes elváláshoz pedig meg kell tanulnod útjára engedni a másikat.
Emberek százaival, ezreivel ismerkedünk meg az évek alatt, és ezek közül a legtöbb olyan gyorsan illan el az életünkből, ahogy csak jött. A többiek pedig, ha szerencsések vagyunk, több-kevesebb ideig az életünk részévé válnak, a barátaink lesznek. Egyesekről még talán azt is elhisszük, hogy lelki társunkra leltünk bennük, hogy majd örökre mellettünk marad. Sőt, akár annyira össze is nőhetünk vele, hogy már-már el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle.
Aztán pedig jön a törés. Ösztöndíjat kap külföldön, vagy új suliba kezd járni, ahol belecsöppen egy teljesen új társaságba, és inkább róluk fog szólni az élete, mint rólad. Számtalan oka lehet annak, ami miatt valaki elfordulni látszik tőlünk, és a legnagyobb - és leggyakoribb - hiba, amit ilyenkor szeretünk elkövetni, hogy magunkat hibáztatjuk. Lehet, tévedünk.
Ha jobban belegondolsz, tulajdonképp szerencsés véletlen, ha két ember hosszasan el tudja kísérni egymást az úton. Ahogy érünk, növekszünk, más és más célokat tűzünk ki magunk elé, változó értékrendet alakítunk ki magunkban, különböző periódusokon megyünk át. Lehet, ő épp más fajta emberekben találja meg azt, amit egy kapcsolatban elvár, mint te. Lehet, őt épp más motiválja az életben, mint téged. Lehet, olyan életritmust vett fel, amibe te most nem férsz bele. És ez így működik fordított helyzetben is. Egy dolog biztos: hogy semmi sem állandó.
Ha már barátságról beszélünk, tisztelnünk kell egymást annyira, hogy tudomásul vegyük, amikor a másiknak éppen más dolga akad a világon. Hogy teret adjunk annak, hogy kibontakozhasson. Meg kell tanulnunk elengedni akkor, amikor nekünk már nem jut szerep az ő életében. Ha pedig a Sors még szán nekünk közös jövőt, akkor annak is el fog jönni az ideje. Nem szabad görcsösen belekapaszkodnunk a másikba, mert ami nem megy már, azt úgysem lehet erőltetni, ha pedig foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá, csak feleslegesen pazaroljuk energiánkat. Adj teret neki, és magadnak is, hogy teljességében megélhessétek azt, amit épp nektek szán az élet. Légy nyitott az új élményekre, új kapcsolatokra, és ne kapaszkodj a múltba, mert egyszer csak azon kapod magad: észrevétlenül elsiklottak előtted az új lehetőségek, az új barátságok.
Pálfi.Marcsi kedveli ezt.
  • Lincifinci
  • SzK73
  • Lincifinci
  • Pálfi.Marcsi
  • kerep2
  • Monkeymama
Hozzászólnál? Jelentkezz be...