Hogyan viseled a munkanélküliséget?

Published by Zsazsa61 in the blog Zsazsa61 blogja. Megtekintés: 1360

Hogyan viseled a munkanélküliséget? Ezt kérdezi a barátnőm, aki nemrég talált állást egy élelmiszerüzletben angoltanárként. Angoltanárként feladta, marad a magántanítás. A fiúja is véglegesítés alatt van egy magáncégnél, retteg, hogy mégsem lesz munkája, mert néha elkövetett hibákat. Nincs köztük szex sem, az ember stresszesen a szexet sem kívánja harmincvalahány évesen. Az ember stresszesen ki akarja aludni magát rendesen, hogy nehogy hibát vétsen. Hát hogy értessem meg ezzel az emberrel – kérdezi a barátnőm –, hogy a mai világban semmi sem végleges?Próbálj beszélni vele. – mondom. Nem lehet arra számítani, hogy mi volt néhány éve, hogy a vidéki patikában nyugdíjig kihúzhatta az ember nyugodtan. S nem lehet arra gondolni sem, hogy elvonulunk a világ végére, majd megélünk abból, amit termelünk. Hát ne legyenek illúzióink. Drága a vetőmag, drága a tyúk is, amelyik a tojást tojja, amiből lehetne kiscsirke. Megszabják, hogy milyen ólban, hogyan tartsd a tyúkokat, mivel etesd a malacodat, vannak állatvédő szabályok, állatvédő emberek. Van Unió. Vannak embervédő szabályok is? Hogy te is szeretnél ember módjára élni, legalább annyi lehetőséged lenne, mint Csányi istállójában a tehénnek? Fűtött istálló, étel, amennyit akarsz, zene?

„Kelet-Közép-Európa legnagyobb tehenészeti telepét adják át a baranyai Beremendhez közeli Csípőteleken.
A Bonafarm csoport tagjaként működő Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintból kialakított létesítményében 2500 tehén és 130 üsző tartására nyílik mód. Az istállókban korszerű amerikai technológiát alkalmaznak: az állatok kényelmét, a jobb higiéniát, a helyiségek könnyebb tisztíthatóságát kvarchomokos padozat, hűtését ventillátorok és vízbefújó rendszer biztosítja.A kétéves fejlesztés célja a tejtermelő ágazat versenyképességének erősítése. A Bóly Zrt. a tehenek jó tartási körülményei nyomán nemzetközi szinten is kedvező önköltséggel, évi 10 ezer liter kiváló minőségű tej termelését és értékesítését tűzte ki célul a csoport másik vállalata, a Sole-Mizo Zrt. felé. Mindez 58 ember tartós foglalkoztatását teszi lehetővé a telepen.A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb, vertikálisan integrált élelmiszergazdasági cégcsoportja, a hozzá tartozó társaságok az ország 11 megyéjében 50 telephelyen 6 ezer embert foglalkoztatnak. A vállalatok nettó árbevétele 2010-ben összesen 125 milliárd forint, tavaly 130 milliárd forint volt, és az idén is hasonló összbevételt várnak.A Napi Gazdaság szerint Csányi Sándor - noha tavaly óta 20 milliárd forinttal apadt vagyona - 135 milliárd forintjával a leggazdagabb magyar.”

Csányi luxustehenészetét államilag az adófizetők pénzéből támogatják.
Csak azt látod, hallod, hogy mindenhol leépítenek. Jó lenne már azt látni, hogy felépítenek valamit ezek az okos nagyurak.
Nézd csak meg az álláshirdetéseket!Szakmádba vágó semmi .Megnézed a bankszakmát. Ott behajtót keresnek. Oda nem alkalmas a te kedves női hangod. Még talán lehetnél telefonos pénzt ajánlgató, hogy vegyenek föl hitelt a buta emberek, ha még akad valaki, akit nem húztak csőbe. Ott majd kibeszélheted a tüdőd, hogy megéri felvenni 30%-os kamatra hitelt, nem kell se kezes, se fedezet. De azért megnézik majd kedves leendő ügyfelem, elég lesz-e amid van életed végéig nyögni az adósságokat. Minimálbérért dolgozok majd egy banknak, százszoros hasznot hozva, egy olyan cégnek, ahol a semmiből hoznak létre hitelkártyát, hitelkártyádon millió nullát. De neked le kell tenned az asztalra mindent, napi 14 óra munkát, igazit, keményet, hogy mindent visszafizess. S örülhetsz, ha a gyerekedre hagyhatsz valamit, nemcsak adósságokat. Végső kétségbeesésemben elvállalnék ilyen munkát is. „Kedves Éva! Kezd új életet!” - jön naponta az üzenet- rendezd adósságaid, vegyél fel hitelt!
Mi van még? Ingatlanszakma. Ott van kínálat. De légy vállalkozó! Jutalék lesz a béred. Ha nem vesznek ingatlant tőled, akkor nem lesz meg a minimálbéred sem! Ki tud ma ingatant eladni, venni?
Adminisztráció? Oda sokan jelentkezhetnek, hát a hirdetők, elég nagy feltételeket szabnak. Egy telefonos kapcsolattartónak minimum legyen kínai nyelvtudása, meg még egy-kettő európai, mit biztosan nem tudhatsz, spanyol, lengyel, román. Nem lehet elolvasni több százezer jelentkezési lapot egy munkaügyisnek! 460 ezer körül vannak ma munka nélkül. Ha van elég vastag bőr a képeden, mindezt magadnak vallhatod, sőt azt is, hogy olyan képességed is van, hogy megtanulsz szanszkrittül is egy nap alatt.
Legyen tapasztalatod a meghirdetett munkakörben legalább ötven év, de ne nézz ki rosszabbul, mint egy huszonéves modell. Ha magadat ajánlod, ne legyen családod, mert a hétvégi szabadidődben is számítanak rád. Részt kell venni hetente a munkahelyedtől, családodtól elég távoli wellness hotelben egy tréningen, ahol stormingolhatod a braint, (brainstorming- szabad ötletfeltárás, ötletroham), ahol kiszívják az agyvelődet, rád kényszerítik akaratukat. Majd ha magadból mindent kipréseltél, minden ötletet, majd lesz a cégnél, aki ezt felhasználja, jó pénzért létrehoz egy új koncepciót, taktikát, stratégiát. A tréningen pedig kapsz olyan okítást (drága a cégnek, de mégis megéri), hogy jól megjegyezd, mi a feladat. A feladat konkrétan az, hogy készíts egy papírrepülőt, amelyik a legtovább repül. S te gondolkodsz hagyományosan, hajtogatod, melyik az a méret, melyik az a forma, amelyik célba ér, legtovább repül. De senki sem tudja a megoldást. A tréning vezetője elárulja, a legtovább érő repülő az lesz, ha a papírlapot galacsinná gyűröd, majd elhajítod. Akkor azt érzed, hogy kedved lenne egy követ is a galacsinba gyűrni, s fejéhez vágni annak a külföldről jött idegen igazgatónak, aki most össze akarja hozni a kollégákat, mondhatnád, pályát tévesztett a repülő. De ezt nem teheted meg, mert most fogják majd rostálni az embereket. Hát mi van még?
Mindenhol a protekció számít.
  • bubu
  • Zsazsa61
  • bubu
  • gabor550430
  • bubu
  • gabor550430
  • bubu
  • gabor550430
  • baintner
  • Bandi1960
Hozzászólnál? Jelentkezz be...