"Magyar" vagyok..

Published by makutyi in the blog makutyi blogja. Megtekintés: 2242

Az is igaz hogy itt Magyarországon születtem.Tehát magyar vagyok?
Ez viszont most nem rólam szól.
Fülek-ről.
Füleki magyarról.Magyarról?Merthogy a sztorim alanya nem rendelkezik magyar útlevéllel, de itt dolgozik Magyarországon.
Magyar ajkú is meg szlovák is.De ez mindegy vagy még sem?
No...
Egy átutazó sztorija .Az övé.A "magyaré".
Utaztam Á-ból Bébe.
Jön a jegyvizsgálo a vonaton kéri az igazolványom.Nem titok rólam - mozdonyvezetőként mentem nyugdíjba.Átadom az utazási igazolványt leellenőrzi - viszadja.Merthogy rendben volt.
Fordul a velem szemben ülő utasokhoz.A srácnak - még rendben volt minden.De a lánykának - ő a füleki - bizony problémája támadt.Neki - sajnos - nem sajnálom mégsem - érvénytelenül megváltott diákkkedvezményes jegye volt.Azzal nincs semmi probléma , hogy diák - de ....nincs érvényes diákigazolvány...pontosabban...ócska szöveg...egy papírral igazolja, hogy még nem kapta meg...stb...stb...stb.A jegyvizsgáló kedves.Azt ajánlja fel..hogy vegyen meg egy teljesárú felnőtt menetjegyet..és hát akkor büntetés nélkül megússza.
És itt a BÜNTETÉS nélkül - a lényeg.
De hát innentől kezdve lesz "MAGYAR" a kislány.:cool:

Mint egy leforrázott ember ültem ÉN...merthogy...a nevelt lányom..aki diák...és utazási igazolvány neki is jár általam..utazott.
Ellenőrizték...és hát gyarló az ember...15 év alatt először fordult elő - VÉLETLEN - hogy nem lett érvényesítve az utazási igazolványa.Zuttyyyy!!!!!
Megbüntették.
De nagyon.
És elvették az utazási igazolványát.Pontosabban - jogtalan használatért bevonták.Azóta ki lett fizetve - közel 12000 ezer forint...amiből a büntetés összege----8000 Ft volt.
Csakhogy...Én is gyarló vagyok.
Szimplán...rosz szándék nélkül megkérdeztem a jegyvizsgálót.
Lehet ilyet csinálni?Vele igen...és ...akkor ennyit tettem...hogy elmondtam a lányom esetét.Pont...Sok pont...
...........
Megijedt!
Mármint a jegyvizsgáló.
Nem tudhatta...hogy a nyugdíjas igazolvány mögött - véletlenül akár egy ellenőr is lehet.Elkezdte volna a hivatalos protokoll szerinti eljárást.

Na itt megszakad az elbeszélésem...mert in medias res ...következik.Azaz a dolgok közepébe illesztek valamit.

In medias res...

Hallgattam a fülembe bedugott fejhallgatón keresztül az újonnan felvett zenéimet a telefonomról.Nem totál hangerőn..mert ha fel akarom erősiteni a hangot...pár gombot meg kell nyomnom..mert a telcsim véd---a halláskárosodástól.
Ezért hallhattam azt is amit a velem szemben ülő pár - egymással hogy beszélgetett.Itt-ott egy halvány mosoly is megjelent a szám sarkában...mert...felidézem a beszélgetésüket....

..../csörög a telefon/...a kislány felveszi...ügyintéz...elég hangosan..." - akkor megadom...vagy nem is tudom...mindkét cimet megadom...hogy hivatalos legyen...a magyar is kell...de inkább megadom a hazai címem is.Jó rendben...neten keresztül megkapod."
Intézi a netet- közben a mellette űlő fiatal srácnak - foghegyről odaveti....
" - milyen nyelven írjam? - "választ nem kap....folytatja...és befejezi.
Felveszi a teloját és felhivja vélhetően azt akinek szüksége volt az adatokra.Egy perc múlva leteszi.
Ülünk a vonaton...ülünk a vonaton...ez a dalszöveg jutott most az eszembe...és zötykölödünk céljaink felé.
De...jön az újabb párbeszéd.Inkább foszlányok...de ezek is eljutottak a fülemig...ja ..
--most jut eszembe...csak a fél fülembe volt bedugva fejjhallgató dugója
:)--
" - voltam a ...helyen és behívott a főnök...és azt mondta--hogy nagyon okos vagyok...majd értesíteni fog....és ...mondd ez téged nem zavar..hogy én ennyire okos vagyok??és ezt mondta egy másik férfi nekem???!!!!---...ismét egy halvány...de inkább keserű mosoly jelent meg a szám szegletében.

... és jött a kalauz....

---------------------------------------------------------------------------------
most szakadt le az ég...mármint a megjegyzésem után....
teljes "magyarságát" fennen fitogtatva...hogy lehetek ilyen szemét..stb stb stb...
De rövidre zárom a bejegyzésem.

Se megbüntetni nem tudta...se semmilyen igazolványt nem tudott a szerencsétlen kalauz elkérni tőle...egyszerűen semmit nem tudott vele kezdeni a kalauz.És közben ők...megérkeztek uticéljukhoz...és leszálltak.
BÜSZKÉN.GYŐZTESEN.
M A GY A R O S A N.


...egy apró megjegyzés...a vasút büntetési rendszere csak magyarországi lakosokat büntet..a protokolljuk nem engedi meg egyszerűen..hogy más ország irányítószáma, lakcíme jusson be a rendszerükbe...se útlevélszám..se külföldi személyi azonosító szám...pedig azt is megtehettem volna...hogy .../nyilvánosságra hozzam az egészet---mert akkor amikor büntetni szeretett volna a jegyvizsgáló...elég hangosan..és MOSOLYOGVA diktálta az adatait a lányka..amiből a nevét..és a lakcímét elég könnyű volt megjegyeznem...álljon itt annyi ebből hogy a Május 1 út első tizes számjegyes házainak egyikében lakik a "MAGYAR" lányka...és hát mint exvasutas..a kollégának sem akartam kellemetlenséget/
De hát nem békétlen magyar vagyok...
phoenyx kedveli ezt.
Hozzászólnál? Jelentkezz be...