Mai Évfordulók - 1 2 7 évvel ezelőtt ( 1885 ) ezen a napon született KOSZTOLÁNYI DEZ

Published by KABRI in the blog KABRI blogja. Megtekintés: 462

[​IMG]
1 2 7 - évvel ezelőtt ( 1885 ) ezen a napon született KOSZTOLÁNYI DEZSŐKosztolányi Dezső ( Szabadka, 1885. március 29. – Budapest, Krisztinaváros, 1936. november 3.): író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének tagja. Csáth Géza unokatestvére.


http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/magyar/Kosztolanyi.htm


http://hu.wikipedia.org/wiki/Kosztolányi_Dezső
Kosztolányi Dezső

VÁLASZ EGY GLOBETROTTERNEK

Szívemből irigylem önt, uram, aki legutolsó levelét spanyol bélyeggel juttatta hozzám, s nemsokára továbbmegy, és az indiai tavaszt bámulja, álélt virágok közt nézi, hogyan pihen le a nap, és megvetően gondol arra a kis kalitkára, ahol én, szegény rab, mozgok. Én azonban nem mehetek, nem megyek, nem akarok menni. Ön, uram, aki a látókedvben, a bámulásban, a szenzációhajszában hasonlít egy jó étvágyú, egészséges emberhez, biztosan nem ért egészen engem és azokat, akik végképp lemondtunk az utazásról, és képzeletben utazunk. Nagyon kérem, ne nézzen le bennünket. Mi vagyunk a világ igazi vándorai. Önök a nagyevők. Mi az ínyencek.

Bevallom azonban, hogy csak a félelem tart vissza az úttól. Nekem az életem harmóniájához kell egy át nem élt vágy, egy táj, amit csak képzeletben látok, egy ország, ahol még nem voltam. Sokszor úgy érzem, hogy a fiatalságomnak tartozom ezzel. Önöket megöli az egyhangúság, minket bánt a változatosság unalma. Higgye el, kérem, soha sehol se éreztem jobban, milyen kicsike a világ, mint mikor megláttam, hogy nagyobb, mint amilyennek tudtam, és mégse olyan nagy, mint ahogy elképzeltem. Azóta folytonosan félek a csalódástól, és inkább nem is mozdulok ki az odúmból. [.........]

http://mek.niif.hu/06300/06360/06360.htm#132

(Élet, 1910. március 27.)


[​IMG]  • pipiida
  • Öreg Tündér
  • chris90
  • Roni9
Hozzászólnál? Jelentkezz be...