Miért Vírusos a gépem

Published by stell-1 in the blog stell-1 blogja. Megtekintés: 410

Miért Vírusos a gépem hiszen van vírusirtóm és tűzfalam??


A vírusok alkotói mindig egy lépéssel előrébb járnak, mert a vírusíróknak alkalmuk van a vírusirtó programokat tanulmányozni. Jól ismerik azok minden zugát és tesztelik rajtuk a saját vírusaikat, amelyeket úgy írnak meg, hogy a vírusirtó ne ismerje fel azokat. Amikor az új vírus "forgalomba" kerül, csak ezután férnek hozzá az antivírus gyártók. Kijavítják-frissítik a víruskeresőt, hogy megtalálja az új vírust és így megy ez mindig újra és újra.Hogyan működik vírusirtó?


Az antivírus adatbázisa tárolja a vírus kódjait, amelyet összehasonlít a beolvasott fájl tartalmával- a nevüket,rövid leírását, és hogyan kell eltávolítani. Ez a módszer igen megbízható, de csak a legújabb vírusadatbázissal hatékony.A régi adatbázissokkal nehéz kimutatni az új vírust.


Heurisztikus keresés:


Egy másik módszer az úgynevezett heurisztikus elemzés (analízis), amely lényegében elemzi a fájl tartalmát. Ebben az esetben a program be is jelenti a Monitoron: "A fájl c: \ abcd lehet vírusos- ismeretlen vírus". Ez a keresési mód képes megtalálni a legújabb és ismeretlen vírusokat, köztük azt, amelyik még nincsen az antivírus adatbázisában. A hátránya ennek a módszernek: heurisztikus keresés hibásan azonosítja a fájlokat, amelyek teljesen jók, mert egyes legális programoknak hasonló lehet a kódolási módja mint a vírusnak.Meg kell jegyezni, hogy a heurisztika nem 100%-os, de felfedezhet egy teljesen új ismeretlen vírust.
Felhasználói hiba miatt is lehet vírusos a gép , ha tudatosan látogassa a veszélyes oldalakat.
Az - Antivírus nem jelenti automatikusan a PC halhatatlanságát. A biztonsági résen bejut az Exploit,
azért megoldás erre a viselkedésed,- lemondasz az illegális játékokról, pornó, stb. A bölcs ember békén hagyja ezeket a dolgokat.
Sajnos, a legtöbb felhasználó folytatja az ilyen drasztikus dolgokat és képes kikapcsolni a tűzfalat vagy víruskeresőt - mindent , hogy hozzá jusson ilyen dolgokhoz , -"én vagyok a főnök , nem a számítógép",,aztán jön a probléma , -adatok nélkül maradsz , vagy elveszíted pénzt a bankszámládról.
Emlékezz:
-Először is, mindent ésszel
-másodszor, higgadt fejjel átgondolva
-harmadszor alázattal a biztonsági programokhoz
,Kemény és forró fej rossz dolog a számítógépnek.
Is végöl is nem utolsó sorban:
Egyes felhasználókra jellemző hogy néha tévesen úgy gondolják, hogy minél több anti-vírus van a rendszerben annál biztonságosabb a rendszer.
Gyakorlat az ellenkezőjét mondja.
Ha egynél több van telepítve belőle -akkor rendszer instabilitását okozzák.
*eszik a memóriát.
*lassú a rendszer.
*egyszerűen lefagy.
Ennek eredményeként- bejut a vírus a rendszerbe.
Ez úgy történik,.Például: van 2-vírusirtó programunk, NOD, AVAST,-jön a vírus,a NOD elkapja és karanténba helyezni akar, ekkor elkapja az AVAST is , ettől a gép lefagy, a fertőzés meg- tovább fenn áll,mert muszáj restartolni a gépet.
Tudom, hogy ez a példa nem gyakori, de ez is megesik. Ezért ha a gépeden van két vagy több vírusirtó -,,leszedni és használni a vírusirtó eltávolító segéd programot.

Hozzászólnál? Jelentkezz be...