Női írók kötelező olvasmányként az iskolákban

Published by Muciparipa in the blog Muciparipa blogja. Megtekintés: 1325

http://www.kortarsonline.hu/2013/10/irodalom-menyhert-anna/18047

Érdekes cikket találtam a fenti linken. Arról értekezik a Kovács Bea által ismertetett könyvben az írónő, Menyhért Anna, hogy miért nem olvasnak a diáklányok szívesen kötelező olvasmányokat.

Arra a következtetésre jut, hogy az irodalomtörténet készakarva megfeledkezik régi híres írónőinkről, és csak a férfiírók szemszögéből látjuk a korabeli nőket. Ez pedig a mai leányokat, akiket amúgy sem nagyon érdekel az irodalom, az olvasás, teljesen hidegen hagyja. A megoldást abban látná, hogy a diáklányokat is érdeklő, női íróink által szerzett művek is kötelező olvasmányokká váljanak.

Menyhért Anna Női irodalmi hagyomány című könyvében 5 írónőnk portréját találjuk: Erdős Renée, Nemes Nagy Ágnes, Lesznai Anna, Kosztolányiné Harmos Ilona és Czóbel Minka irodalomtörténeti bemutatását.

"A középiskolában megnyugvással tapasztaltam, hogy az Iskola a határon-t olyan fiúk is szívesen olvasták, akik amúgy semmilyen kötelező olvasmányt nem vettek kezükbe a négy év alatt. A nem olvasó lányok nem voltak ennyire szerencsések: a magyar irodalom tantervében nem szerepelt olyan regény, amely bármilyen mértékben is hozzájuk szólt volna, amivel egy, az irodalom megszeretéséhez elegendő (közös) kiindulópontot találhattak volna. A lányoknak tehát maradt a férfiszerzők múzsáinak, híres-hírhedt szerelmeinek feltérképezése és a férfi tekintettel átitatott hősnőkkel való azonosulás: már ha bármiféle őszinte rokonszenvet érezhettünk Athalie, Édes Anna vagy Karász Nelli iránt."
Te, Nagykígyó11 és goeva kedveli ezt.
  • Sándorné Mariann
  • Muciparipa
  • Yvy85
  • Muciparipa
  • bamaci90
Hozzászólnál? Jelentkezz be...