"Remény és keresztyéni válasz a válságra"

Published by Zsazsa61 in the blog Zsazsa61 blogja. Megtekintés: 1250

Benke László költő, az én kedves barátom hívta fel Orbán Viktor beszédére a figyelmem, amely a "Remény és keresztyéni válasz a válságra" című katolikus konferencián Madridban 2012. november 17-én hangzott el.
„Hívd fel barátaid figyelmét erre a valóban bátor és nagyon fontos beszédre, a keresztény Európért, Magyarországért, ugyanakkor Spanyolországért és Görögországért és minden európai nemzet szabadságáért küzdő fohászra.” Megoszthatnám a CanadaHun olvasóival, gondoltam, de elvetettem ezt az ötletet az írás terjedelme miatt, aztán más miatt is. Olyan könnyen megvádolják az embert, hogy politizál, hogy a nézeteit rá akarja kényszeríteni másokra, politikait, vallásit, ilyet-olyat. Nekem pedig ez nem szándékom. Cenzúrázom magam, mert én már a jól megnevelt nemzedékhez tartozom vagy az érdektelenekhez, a XXI. század pillanat embereihez, a bizalmatlanokhoz, az önmagukban sem bízókhoz, azokhoz, akik a családi örökségből a hitet és reményt már-már elherdálták, csak a nyomort szaporították. Kinek van ideje olvasgatni, gondoltam, mikor nincs idejük a családoknak leülni egy közös vacsorára, ünnepi ebédre sem. De néha azért én is szívesen meghallgatok, elolvasok minden arra érdemes gondolatot, ami a világot előbbre vihetné, a válságból kivezethetné. Legyen itt néhány mondat, gondolat a beszédből, talán nem sérti senki önérzetét.

Ha valakit esetleg érdekel az egész beszéd, akkor szívesen elküldöm emailben, de fent van a Facebookon is.

„Az Európában zajló válság egy olyan hanyatlás következménye, ami már hosszú ideje jelen van a kontinensen. Úgy érzem, kell mondanunk, hogy ma Európában az emberi együttélés olyan formái, alakzatai váltak megkérdőjelezhetővé, mint a nemzet és a család. A gazdasági életben hasonló módon bizonytalanná vált a munka és a hitel eredeti értelme. Mindez annak köszönhető, hogy ezek a fontos dolgok - munka, hitel, család, nemzet - eloldódtak attól az erkölcsi alaptól, amelyet a kereszténység biztosított a számukra, és ezért az elmúlt évtizedekben elvesztették a súlyukat és értéküket. Nem tudom, mikor kezdődött ez a
folyamat, a történészek talán tudják, de én azt látom, hogy mára kialakult az a helyzet Európában, hogy Európa – a politikában mindenképpen - szégyellni kezdte gyökereit. Ezért van az, hogy az európai új alapdokumentumban nem szerepel a keresztény gyökerekre való hivatkozás. Nem kifelejtették, hanem egy nagy európai vitában azok kerültek többségbe, akik azt mondták, hogy ez nem szerepelhet. Schuman, az európai gondolat egyik atyja még azt mondta, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Ma pedig oda jutottunk, hogy az európai politikusok többsége azon dolgozik, mindent megtesz azért, hogy a kereszténységet az emberek privát életébe, a templomokba és a történelemkönyvekbe száműzze.”

"Ha végigtekintünk most Európa eladósodott országain, akkor azt látjuk, hogy azoknak a hiteleknek, amiktől a mi országaink szenvednek, már semmi közük sincs semmifajta morális elvekhez. Olyan feltételek mellett lehet ma hitelhez jutni, amely veszélyezteti az egyes nemzetek szuverenitását, és a hitelezők arra kényszerítik a kormányokat, hogy azoktól vegyék el a pénzt, akiknek sokkal inkább adni kellene. Nekem az a meggyőződésem, hogy egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán nem engedte volna meg, hogy az emberek felelőtlen hitelek felvételével feléljék családjaik jövőjét. Magyarországon nálunk ez egymillió emberrel történt meg. Ennyien vannak ma személyes családi csődben. Egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán figyelmeztetett volna mindenkit arra, hogy minden egyes euróért előbb vagy utóbb meg kell dolgozni, beleértve azt is, amit hitelként veszünk föl. Egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán inkább azoknak adna hitelt, akiken látja, hogy megdolgoznak érte, és meg akarnak dolgozni érte. Egy keresztény értékrendet képviselő, közös Európa talán sohasem engedte volna meg, hogy egész országok süllyedjenek hitelrabszolgaságba. Ez egy komoly kérdés a spanyol nemzet számára. Nem az én dolgom, én Magyarországért viselek felelősséget, de szeretném figyelmeztetni Önöket, hogy Spanyolország nagyon közel van ahhoz a pillanathoz, mikor hitelrabszolgaságba süllyed. És egy országot két fajta módon lehet leigázni: karddal vagy adóssággal, és ezt sosem szabad elfelejtenünk. És végül egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán a mai helyett egy olyan politikát szorgalmazna, amely méltányosan osztja el a mai gazdasági válság terheit."

"Ahhoz, hogy Európát a keresztény értékek jegyében meg tudjuk újítani, ahhoz olyan politikai kultúrára, személyes mentalitásra, viselkedésre, olyan
kormányzásra és olyan személyes példaadásra van szükség, amelyet definiál, meghatároz a keresztény tanítás. Idézni fogok természetesen, és azt gondolom, hogy ezt komolyan kell nekünk, európai közéleti embereknek. Amit most mondunk, azt komolyan kell venni, vagyis olyan politikára és olyan vezetőkre van szükség, akiknek a kultúrája arra épül, hogy nem irigykedik, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Ha ezt nem tudjuk a magunkévá tenni, sosem lesz többségünk az európai politikában."

  • Bihar
  • imrucika
  • Bihar
Hozzászólnál? Jelentkezz be...