ÁLLATBARÁT Kutyák, macskák és egyéb szőrös, tollas

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Törpeegér fűgombócban


--------------------------------------------------------------------------------

Európában és Észak-Ázsiában szinte mindenütt megtalálható a pihekönnyű, alig hat centis törpeegér, a rozsdaszínű állatkát egyre gyakrabban tartják házikedvencként is.

Természetes körülmények között nagyon érdekes módon él ez a kis rágcsáló, főleg a szaporodási időszak alatt. Párzási időben a hímek és a nőstények vízparton, útszélen, mezőkön, földeken vándorolnak, egy a lényeg: a nőstény találjon olyan magas, vastag szárú növényeket, nádszálakat vagy gabonaszálakat, ahová függő légi gömbfészkét megépítheti a kölykök számára.

A vemhes nőstény rendkívül ügyes építkező. Éles fogával egy-egy fűszálat nyolc vagy több vékony csíkra hasít fel, majd össszeszövi a szálakat, amelyek alapjuknál a szárhoz kapcsolódnak. A sok-sok felhasogatott és összeszövögetett fűszálból egy keretet alakít ki, amibe belülről még több fűszálat és levelet húz keresztbe, és addig-addig ténykedik, míg teniszlabda nagyságú, puha csomót kap, aminek belsejét további levélréteggel béleli ki. 18 napnyi vemhesség után
egyszerre akár nyolc csupasz és vak kisegér is világra jöhet. Két nap után a kölykök már másznak, 8-9 napos korukban szilárd táplálékot fogyasztanak, tizenöt-tizenhat naposan pedig önálló életet kezdenek. A fiatal nőstény nagyjából hat hetes korától már ivarérett.

A törpeegér akár két évig is élhet, természetes körülmények között azonban ritkán érik meg a fél éves kort. Gyakran esnek ragadozómadarak, varagyok vagy aratás, tarlóégetés áldozatául. A nagy hőmérséklet-ingadozásokat sem bírják, nagy esőkben és hidegekben sokan elpusztulnak. Meglepő módon ugyanakkor sok egér túléli az mezőgazdasági gépek támadását: megmenekülhetnek a talajhoz lapulva, de volt már arra is példa, hogy teljes fészkek sértetlenül kerültek ki a gépek éles, örvénylő pengéi közül.
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Grizzlymedvék lazaccal


--------------------------------------------------------------------------------

Grizzlynek a nagytermetű amerikai barnamedvét hívják, utalva a bundájukban megbúvó szürkés foltokra. A legnagyobb grizzlyk az Alaszkai-öbölben élnek a Kodiak-szigeten (amiért Kodiak-medvének is hívják őket), náluk talán csak a jegesmedvék nagyobbak. Egy átlagos grizzly közel 400 kilogramm súlyú, marmagassága másfél méter körüli, és ha a hátsó lábaira áll, akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Hatalmas testéhez iszonyú erő társul; egy nálánál 100-150 kilóval nehezebb bölényt is képes megölni, majd a tetemet hosszú kilométereken keresztül hurcolni. Ha úgy adódik, nagyon gyorsan fut: annak ellenére, hogy bicegős a mozgása - mert egyszerre lép az egy old
oldalon lévő lábaival, nem pedig felváltva - 45 kilométer per órás sebességgel is képes haladni.

Júliusban Alaszkában és a kanadai Brit-Kolumbiában megkezdődik a lazacok tömeges vándorlása az ívóhely felé, ilyenkor a gyors folyók a grizzlyk számára tulajdonképp terített asztalt jelentenek. Az egyébként magányos medvék, akik máskor 25 négyzetkilométeres körzetben nem bírják elviselni egyetlen fajtársukat sem maguk körül, ilyenkor békésen elvannak egymás mellett, mert mindenkinek bőven jut elegendő élelem. Halászati technikájuk fejlett és változatos: vagy türelmes várakozás után a levegőben kapják el a zúgó vízből felugró halat, vagy a sekély vízben csapnak le rá hatalmas mancsukkal.

Bár a grizzlyk zöldséget, gyümölcsöt és gyökereket is fogyasztanak, továbbá szívesen megdézsmálják a méhkaptárakat és a madárfészkeket is, alapvetően húsevők; naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyasztanak.
A nyári bőség időszaka alatt őszre a medvék meghíznak annyira, hogy a felszedett zsírréteg kitartson az egész hosszú, hideg télen át. Az odúkban, barlangokban átvészelt fagyok után tavasz környékén szoktak megszületni a bocsok, egy anya akár 2-3 utódot is világra hozhat.

A kicsik születésükkor alig nyomnak fél kilót, de egy éves korukra már 100 kiló körüli a testsúlyuk.
A barnamedvék hajdan nagy számban éltek Európa, Ázsia és Észak-Amerika fenyőerdeiben, de számuk mára jelentősen megcsappant; az USA déli részén a nem egész kétszáz évvel ezelőtti 10 ezres populációból mára mindössze 800 példány maradt.
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Dióevő halak, folyami delfinek


--------------------------------------------------------------------------------

Augusztusban, az áradások csúcspontján az amazonasi őserdők fái nagyrészt víz alá kerülnek. A növényzet rendszeresen túléli ezt a hatalmas mennyiségű, három hónapon át ömlő vizet, sőt, a víz levonulása után maradó hordalék elképesztő burjánzást idéz elő.

Az alámerült fák között ilyenkor húsevő és gyümölcsevő halak, valamint folyami delfinek úszkálnak. Az édesvízi inia, az amazonasi folyami delfin hosszú orral és hajlékony nyakkal rendelkezik, hátúszó helyett azonban csak egy alacsony taraj fut végig hátán. A tengeri delfinekhez képest sokkal több hangot képes kibocsátani, így többféle hangvisszaverődés segíti a tájékozódásban, illetve a táplálékul szolgáló halak és rákok felkutatásában. Olyan pontossággal képes megállapítani a tárgyak hollétét, hogy még a halászháló szemeit is észreveszi.
Az inia nem igazán fél az embertől, és az ember sem bántja, mert a halászokkal kellemes szimbiózisban élnek. Az inia a sekélyesbe űzi a halakat, ahol a halászoknak már könnyű dolguk van, és jutalomként mindig akad néhány falat a delfinek számára - hol a halászoktól kapják, hol megszerzik maguknak a nagy zűrzvarban.

Az Amazonas egyébként hihetetlenül gazdag halakban. A legóvatosabb becslések szerint is a folyóban 2500-3000 halfajta található. Húsevő piranhákról már mindenki hallott, de ugyanitt élnek a gyümölcsevő piranhák is, akik kivárják, hogy a víz fölé lógó ágakról a vízbe essenek a magvak és bogyók. Arra is képesek, hogy ha dióféle kerül a közelükbe, annak kemény héját feltörjék éles fogaikkal.


A tambaqui szintén növényevő hal, erős, örlő állkapoccsal. Ez a fajta szaglás alapján találja meg a vízre-vízbe hullott finomságokat.

A lapos arowana halak akár másfél-két méteres magasságra is kiugranak a vízből, hogy az ágakról nagy rovarokat és kolibriket kapjanak el. Osztott szemüknek köszönhetően egyszerre látják, hogy mi van a víz alatt és a víz felett. A hímnek emellett még nagy szája is van, mert az ivadékok itt kelnek ki, és életük első részében innen indulnak felfedezni a világot.

Ez a néhány példa is remekül mutatja, hogy milyen összetett ökoszisztémája van ennek a veszélyeztetett, mégis életképes őserdőnek. Ezen a területen mintegy 200, egymásra utalt fa- és halfajta él: a halak táplálékot nyernek a fákról, cserébe szétszórják a fák magvait, biztosítva ezzel a terjeszkedést és túlélést.
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi az a degu?


--------------------------------------------------------------------------------

Természetes élőhelye nyomán chilei csalitpatkánynak is hívják ezt a kedves rágcsálót, jóllehet rendszertanilag közelebb áll a mókushoz, mint a patkányhoz.

A kifejlett degu 10-15 centi hosszú, 20-30 deka súlyú, és testéhez még 10-20 centis, bojtos végű farok is társul, amit egyensúlyozásra, kis mértékben kapaszkodásra is használ. Színe vadasbarna, de csillogó sötét szeme körül fehér szőrkontúr látható.

A fogságban tartott deguk átlagéletkora 5-6 év, nagyjából 3 hónapos korukban válnak ivaréretté. Rágcsálókhoz képest igen hosszú, 90 napos a nőstény vemhességi ideje, viszont a 3-4 centis utódok (általában 2-6 darab) szőrösen, nyitott szemmel születnek, és már születésük után pár órával elindulnak felfedezni a terráriumot. Jó tudni, hogy a nőstény leginkább a szülés utáni 48 órában fogamzóképes, ilyenkor érdemes pár napra elkülöníteni a hím(ek)től, mert kistestű állat lévén nem tesz jót neki a túl gyakori vemhesség.

Kezdő degutartók számára igazán két fontos alapinformáció van. Az egyik, hogy a degu társas lény; a természetben 100-150 fős kolóniákban élnek, így az egyedüllétbe akár bele is betegedhetnek. Terráriumban tartva már párban is boldogok, de akár többet is együtt lehet tartani, nemtől függetlenül. Egymás közt halk, bugyborékoló-csipogó hangon kommunikálnak, ha pedig megijednek, ugyanolyan éles, füttyögő hangot hallatnak, mint párzás környékén.

A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy a deguk inzulin-kísérletekhez kerültek Európába, mert genetikailag erősen hajlamosak a cukorbetegségre és az ezzel együtt járó szembetegségekre. Vagyis nem szabad édességekkel, kekszekkel, illetve túl cukros gyümölcsökkel etetni, olajos magvakat is csak módjával adjunk nekik. Az alapétrend álljon szénából, friss vagy szárított zöldségekből, kevés gyümölcsből és gabonafélékből, magokból.

A hörcsöggel ellentétben a degu nem éjszakai állat, aktív időszaka igazodik gazdái életviteléhez. Ugyanakkor igen nagy a mozgásigénye, és imádja folyton átrendezgetni az életterét. Érdemes olyan terráriumot venni vagy készíteni, amelynek az alja üvegkád, a felső része pedig kis lyukú rácsból álló ketrec, heverőpolcokkal, függőhidakkal, fogkoptató fadarabokkal és mókuskerékkel berendezve.

A degukat főleg fiatal korukban viszonylag könnyű kézhez szoktatni, a szelíd, okos, nagyon érdekes és érdeklődő kis állatok pedig sok örömet és vidám percet tudnak szerezni gazdáiknak.
 
F

Feri T

Vendég
Megmentette egy ausztrál farmer életét egy kenguru. A Lulu nevet viselo kengurut hősként emlegetik a távoli kontinensen.

A hobby farmer Leonard Richards eszméletlenül feküdt egy fa alatt, miután egy lezuhanó faág leütötte. A család kenguruja, Lulu éppen arra ugrált, s azonnal jelzett a szerencsétlenül járt férfi feleségének. Az asszony a baleset helyszínétől 200 méternyire, a házban tevékenykedett, mikor arra lett figyelmes, hogy Lulu izgatottan ugrált, s közben furcsa hangokat adott ki. Miután kicsalogatta a feleséget a házból, elvezette az eszméletlen férfihoz. Ezután azonnal kihívták a mentőket, akik stabilizálták a férfi állapotát. A család szerint az apa meg is halhatott volna, ha Lulu nem ilyen figyelmes. A kenguru egyébként kölyökkora óta a családnál élt, anyját ugyanis elgázolta egy autó.
 

Athos

Kitiltott (BANned)
A grizzly medvek fantasztikusak, lattam amikor egy vizeses fellett alldogalt az allat es a levegoben kapta el a lazacot. Akkor is edesek, amikor a folyoparton pecaznak! :)
Az egereket most hagyjuk, mert ahol lakunk ott most van egy par. Egyet mar elkaptunk, en vittem ki a farkanal fogva a kert vegebe, de meg ugy latszik van egy par testverkeje. Most azokat kergetjuk a haztulajjal egyutt, bantani nincs szivunk oket.
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Athos, van olyan, hogy humánus egerfogo. Nem drága, tulajdonképpen egy doboz, amibe sajtot, vagy egyébb finomságot teszel, és csak egy ut van: befelé. Mi is azt használtuk, amikoris az elözö két cicánk behordozta az egérkéket a házba, hogy bemutassák nekünk tudományukat. Persze elengedték öket, és az egerke nem voltak bolondok bevárni öket. Amikor pedig egypárat igy összefogdostunk, akkor kivittük öket a közeli erdöbe.
 

Athos

Kitiltott (BANned)
Koszi Judith!
Jopofa volt amikor megfogtam. Elkezdett kiabalni, de amikor latta, hogy nem bantom abbahagyta. Es a kis mocsok meg is akart harapni!
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Athos!
Vedd tudomasul, te is kiabaltal volna a helyeben! :twisted:
kepzeld el, hogy teged rangat a farkadnal fogva valami hatalmas "allat"
:twisted:
Nincs az a birosag amelyik nem jogos onvedelmetallapit meg :twisted:
Ha harapni akart, hat harapni akart :roll:
Megse allhatott neki Aikido-zni :roll:
MAS>>>>
Itt egy erdekes cikk


Személyiség-változást idézhet elő a macskaürülék
Egy cseh tudós ismertette kutatásainak eredményét
RTL Klub Online
2003-09-24 16:46:16



Tudósok olyan parányi parazitát mutattak ki macskaürülékben, mely személyiség-változásokat idézhet elő az emberben - írja az ivillage magazin.



A parazitával való érintkezés után a nők "szexis kiscicákká", míg a férfiak "kóbormacskákká" válhatanak. Azok a hölgyek, akikre hatással van a baktérium beképzeltebbek lesznek és a morális tartásuk is kimutathatóan csökken.
A kutatás vezetője, Jaroslav Flegr, cseh egyetemi tanár azt mondta: "Rájöttünk, hogy a nők lezserebbek, meleg szívűbbek lesznek, valamint jobban igénylik a baráti társaságot, s nem utolsó sorban sokkal többet foglakoznak a külsejükkel. Éppen ezért a nők szavahihetősége is csökken, s jobban vágynak a férfi-kapcsolatokra".

Ezzel ellentétben a megfertőzött férfiak anti-szociálissá válnak, gyanakvóak és féltékenyek lesznek. A parazita előidéz továbbá agressziót és elhatárolódást a női nemtől. Magyarán szólva kevésbé lesznek kanosak.

Jogosan merül fel a kérdés: hogyan kerülhet az emberi szervezetbe a parazita, hiszen elég ritka azon alkalmak száma az életben, mikor macskakakival érintkezünk. A válasz viszont sokkal egyszerűbb és veszélyesebb, mint gondolnánk. Semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy fertőzöttekké váljunk, mivel a parazita a természetes körforgásba illeszkedve, függetlenül a mi akaratunktól bekerül szervezetünkbe. Semmit sem tehetünk ellene!
 

Athos

Kitiltott (BANned)
Na de Duli, milyen farokra gondoltal? Nekem semmi ilyen logom nincs! :) Egyebkent az tulzas, hogy harap, inkabb ragni probal olyan pici a szaja.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Oszinten bevallom,en nagyon felek az egertol.
Ketszer fordult elo hogy eger kozelseget lattam, es felugrottam az asztalra, ami persze osszerogyott a pihe konnyu sulyom alatt.
Vettem egy jobb asztalt masodszori asztalra valo ugrasomat mar kibirta, csak en vesztettem el a turelmemet mert tobb orat alltam az asztalon mire valaki hazajott, es megprobalta elkapni az egeret.
Nem vicc gyerekek az eger, sokaig remalmaim voltak eger ugyben pedig biztos nem deleriumos bajom van.
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer én is láttam az anyámat az asztal tetején táncolni, szintén egér miatt. Akkor a macskánk hozta be a szobába elsö egerét, hogy bemutassa tudományát. Csak nem értette, hogy anyám miért tört ki akkora ovácioba. Én csak a sikitozásra szaladtam be, és láttam a "diadal" táncot. Nem szép dolog, tudom, de rém nagyot röhögtem.
 

Athos

Kitiltott (BANned)
:) :) :)
Melitta, ezt megneztem volna! :)
En semmilyen emlostol nem felek, az oroszlant is meg mernem simogatni, ha azt mondja az idomarja, hogy meglehet, meg a kardszarnyu delfin melle is be mernek ugrani. A madarakat is csodalom, egyszer solyom volt a karomon.
Amit ki nem allhatok viszont azok a csuszo-maszok es a pokok. De meg a pokok nem is annyira. A kigyoktol, gilisztaktol, silver fishtol irtozom. Nektek van valami amitol irtoztok allatugyben?
 
C

csocsike

Vendég
Athos írta:
:) :) :)

En semmilyen emlostol nem felek,



Az emlosoktol en sem felek :D
Egyebkent egyetlen alat sem tud anyi kart es bajt okozni mint embertarsaink. Ezert vagyok olyan felenk, es visszahuzodo :shock:
 

Athos

Kitiltott (BANned)
Szia Csocsike!
Sok igazsagot irtal. De en nem olyannak ismerlek, mint aki nagyon felenk vagy visszahuzodo lenne, eh? :)
 
Oldal tetejére