Kutyafajtak

prada086

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem van 1 puli kutyám. Megtanulta, hogy hogyan sétáltassa meg magát. Ezta azért írom, MERT nagyon nem tetszett senkinek hogy az utcán csavarog és már jött 1-2 utcabéli, hogy kössük meg.
Már többször megkötöttem, de akkor viszont éjszaka vonyított vagy ugatott, helyesbítek...egész éjjel. Pont az ablakom alatt van :D de én azért a szomszédaimra gondolva inkább elengedtem.... így most is csavarog, de olyan értelemes, hogy megtanulta, hogy amikor kialszanak a fények csak akkor mehet és reggelre már haza is jön.

Szerintem ami a SZOMSZÉDODBAN van...az már állatkínzásnak minősül...szerintem!

A másik pedig ez nem a témaba vág, de hallottam hogy kínában úgy oldják meg h ne ugasson a kutya, hogy elviszik állatorvoshoz és kiveszik, vagy átvágják a kutyus hangszalagját :mad: :S
 

Elisa

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kutya azért kutya, hogy ugasson. Ezt nem tudjuk megtiltani sem pedig kimüteni. Valójában mikor ugat egy kutya? Szerintem csak akkor ha valamit jelez, esetleg másik kutyákkal komunikál vagy mint az említett esetben hanyagolt és elégedetlen.
Németországban mint minden másra, erre is vannak törvények és számtalan bírósági ítéletek. Hisz nemcsak az ebeknek és azok tulajdonosainak vannak jogai hanem a nyugalomra vágyó szomszédoknak is. Àltalában 7:00-13:00-ig és 15:00-19:00 óráig engedélyezett az ugatás. Ezen az idön bellül is csak maximum 30 percet de nem többet mint 10 percet egyfolytában. Hétvégeken és ünnepnapokon tiltva van a csaholás.
Èn magam is felháborodtam amikor elösször olvastam erröl a tipikus német kicsinyességröl és közben elképzeltem a szegény kutyust egy nagy faliórát bámulva.... Amióta megismertem a fönököm kutyáját tudom, hogy az állatnak nem az órát kell megtanulni olvasni hanem a gazdáknak kell megtanulni kutyát nevelni. A gazdi a falkavezér és jogában van az alattvalónak bármikor odaszólni (az igazi falkában rámorogni), hogy „pofa be“. A kutya ezt a rangrendszert nemcsak, hogy elfogadja hanem szüksége is van rá mint ahogyan szeretetre és dícsérö szavakra is.
 

PeregrinKosza

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A kereső nem találja a nevet, de a biztonság kedvéért megkérdezem: a dán (pontosabban a német) dogról volt már leírásotok itt? A párom nagyon szeretne egy dogot, de én picit aggódom, mivel mindössze 26 nm-en lakunk. Nekem úgy tűnik, hogy még közlekedni sem fogunk tudni a lakásban egy ekkora kutyustól... Vélemény? Mennyire bírná a kutyus az ilyen kis otthont?
 

Timi1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Az intelligens, éber és figyelmes belga juhászkutyát állatok őrzésére tenyésztették ki. Európa minden táján ismerték, és bár eredetileg sok fajtája létezett, melyek színükben és szőrzetük hosszában eltértek, a fajtának fokozatosan négy fő változata alakult ki, melyeket szülőhelyük alapján neveztek el.
A kutyás sportok egyik legkiemelkedõbb sztárja kétségtelenül a belga juhászkutya. Akár őrző-védő versenyen, akár az agility-pályán kell helytállni, ő mindig ott van az élen. De helyesebb lenne többesszámot használni, hiszen a belga juhászkutyának négy típusa van, gyakorlatilag négy fajtáról van szó: a fekete groenendaelről, a vörösesbarna tervuerenről, a göndörszőrű lakenois-ról és a quartett legrövidebb szőrű tagjáról, a malinois-ról. Gyönyörüek a tervuerent merem ajánlani gyerekek mellé is kedves kutyus nagyon gazdás ragaszkodó eb.
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
ez az en kutyam :) Labrador es Golden keverek

airplanes066.jpg


airplanes069.jpg


airplanes067.jpg
 
A keeshond és a pomerániai
Az eurázsiai
A japán spicc
A legkisebb spicc - a törpespicc
Az izlandi pásztor
Szubjektív fajtaismertető: a wolfspitz
Európai spiccek
A volpino italiano
Új fajtánk: a Lundehund




A keeshond és a pomerániai
(Egy kis tévhiteloszlató.)

Ha valaki az FCI standardlistájában keresi ezt a két kutyafajtát csalódni fog, mert ilyet nem talál.
A németalföldi (holland, belga) területeken, Skandináviában, Angliában és Amerikában találkozhatunk a Keeshond elnevezéssel és nem mást takar, mint a wolfspitzet. A wolfspitz a német spitz legnagyobb marmagasságú és testtömegű változata. Feje erőteljes, és mint a neve is mutatja a farkaséra emlékeztető. Mélyfekete maszkja és a stabilan álló, hegyes fülek erőt és magabiztosságot árasztanak. Ehhez párosul a látványos farkasszínű szőrzet, ami egy dús aljstőrből és egy felálló fedőszőrből áll. Ez a szőrzet jól véd az időjárás viszontagságaitól és segíti, hogy télen-nyáron elláthassa házőrző funkcióját. A wolfspitz stabil idegrendszere biztosítja, hogy soha nem támad indokolatlanul, de a jogtalan behatolót villámgyorsan a földre kényszeríti. Bírói gyakorlatomban még soha nem találkoztam agresszív egyeddel.

A német spitz standardja öt nagyságváltozatot különböztet meg és minden nagyságra azonos fajtaleírást ad.

A valóság azonban kissé más.

Az egyes nagyságváltozatok nem egyszerűen csak egymás lemásolásai egyre kisebb méretben, hanem minden nagyság egyedi típust képvisel.

Így a nagyspitz nem a wolfspitz pár centivel kisebb és egyszínű változata, hanem egy önálló típus. Feje finomabb, inkább "rókásabb" kinézetű, mint a wolfé. Aljszőrzete nem annyira dús és ezáltal a fedőszőr sem áll annyira fel. Sajnos jelenleg kevéssé népszerű ez a nagyságváltozat, így a kis populáció miatt igazi szelekciós tenyésztés nem folyhat. Pedig a múlt században nagy népszerűségnek örvendett - különösen a fekete színváltozat.
A fehér színű nagyspitz tartása több odafigyelést igényel - kerti kutya lévén könnyen piszkolódik. Barna színben viszont rendkívül látványos - kár, hogy igen ritka.

A középspitz megint egy kicsit más típus.
Középtermetű, jó felépítésű, masszív kutya, inkább a wolf, semmint a nagyspitzre emlékeztető kinézettel. Feje markáns, stabilan tartott fülekkel. A dús alj- és fedőszőrzet látványos megjelenést biztosít, amit még az is fokoz, hogy nem csak a hagyományos színekben - fehér, fekete, barna - létezik, hanem ennél a nagyságváltozatnál már az u.n. új színek is megjelennek mint a narancs, krém, wolf, és a sable árnyalatok. Igen jó jelző és őrzőkutya. Napjainkban tenyésztése újra egyre népszerűbb világszerte.

A kisspitz mutatja leginkább a "róka" típust. Finom ék alakú feje, stabilan álló kis, hegyes fülei és látványos szőrzete nagyon népszerűvé tette, így nagy a tenyésztési kedv is erre a nagyságra. Az új színek elfogadásával ez a népszerűség csak fokozódott, így jelenleg ez a legnagyobb létszámú spitz a kiállításokon.

A törpespitz a legkisebb méretű nagyságváltozat. Skandináviában, Angliában és Amerikában pomerániainak hívják. Nevét Németország északkeleti tartományáról Pomerániáról kapta. Ez a spitz nagyság tér el leginkább a többi nagyságváltozattól és semmi esetre sem lehet egy kicsire nőtt kisspitz. Az egész világon ezt a speciális kinézetet szeretik legjobban a tenyésztők és a fajtaspecialista bírók is.
Mitől ilyen különleges a törpespitz?
Minden kutyafajtánál a nagyságok kicsinyítése azonos változásokat okoznak, ezt a "törpüléssel" járó változásoknak hívjuk. Kerekedik a koponya, rövidül az orr, kerekedik a szem, stb. Természetesen ezek a változások soha nem lehetnek nagymértékűek, mert az degenerációt mutat, de enyhén minden törpésített fajtánál jelentkezik. Míg sok fajtánál ezek kiküszöbölését tűzték ki tenyészcélnak, a törpespitznél ezek megőrzése a jelenlegi tendencia. Hangsúlyozom, hogy nem erőteljes változásokat akarnak rögzíteni, hanem csak egy árnyalatnyi "másságot".
A pomerániai koponyája kissé kerekebb mint a kisspitzé, a fangja kissé szélesebb és rövidebb. A fülek nem annyira hegyesek a csúcsukon és erősen szőrözöttek. A szemek kissé kerekebbek. Nem almafejről, nem kerek szemről és nem széles fangról beszélünk, hanem csak enyhén mutathatja a kutya ezeket a jegyeket. Nehéz ebben a határt meghúzni, de szerencsére a tengerentúli és a skandináv tenyészetek igen jól rögzítették ezt a típust.
A törpespitz teste és szőrzete is eltér a többi nagyságétól. A váll kissé meredekebb és ez egy speciális, enyhén akciós járást eredményez. A farok sem ívelten a hát fölé kunkorodó, hanem a fej felé mutatóan a gerincoszlop felett egyenesen tartja. Ezért borul a farkszőrzet laposan a hátra. Az aljszőrzet sokkal vattásabb, tömöttebb mint a többi spitzé, ezáltal a fedőszőrzet a test minden pontján szétálló, olyan mint egy kis golyó.
Ez a sok "kissé" eredményezi, hogy a pomerániai törpe spitz egy roppant érdekes, különleges törpe fajta lett. Színei azonosak a kis- és középspitzével. Sajnos Európa középső részén igen kevés igazán jó típusú pomerániait találhatunk, mert korábban a német fajtagazda megengedte a kis és törpe méretek keverését a tenyésztésben. Ezáltal rengeteg u.n. "köztes" kutya született. Mióta megtiltották a nagyságok átminősítését lassan javul a helyzet, de a vérvonalakban még sok generáció után is megjelenhet az eltérő típus.
Tiszta pomerániai vonalakat főleg angolszász és skandináv területeken találhatunk, így aki igazán jó típust szeretne tenyészteni innen szerezzen be tenyészállatokat az induláshoz.
 

darlingd

Állandó Tag
Állandó Tag
a szomszéd vizsla a barátom volt. Megbetegedett és meghalt .
A neve : darling volt.
Most én felvettem a nevét...
 

Jamie441

Állandó Tag
Állandó Tag
Az en abszolute kedvencem a Husky. Irtok rola es szokasairol? Gondolkodom, hogy csaladi hazunkba szivesen orokbe fogadnek egy edes kis kolykot. Fiut.
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
a szomszéd vizsla a barátom volt. Megbetegedett és meghalt .
A neve : darling volt.
Most én felvettem a nevét...

Isten veled kedves ismeretlen "Darling" légy boldog a vizsla-menyországban. Amíg egy valaki is gondol rád itt (darlingd) addig soha nem mész el végleg.
Részvétem a gazdiknak is. Nem hiszem, hogy enyhiti a fájdalmukat, de nem a Darling hiányára kell most gondolniuk, hanem azért kell hálásnak lenni,hogy ennyi idő is adatot nekik "együtt".
Az én vizsla-hölgyem 10 éves. és igyekszem minden napot ajándékként megélni amit ezzel a csodálatos lénnyel együtt tölthetek.
 

BeatGirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én vizslám 13 évig élt velünk! Imádtam! Imádom! A legjobb, legszebb, legokosabb (és még sorolhatnám a legeket) kutya a világon!
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk van a családban. Félig kertben, félig lakásban tartva. Így meg van nyírva, mert a bundáját lehetetlen lenne másképp karbantartani. :) Különös tekintettel a szakállára.
Mérhetetlenül jóindulatú.
Vele fordult elő, hogy nálam volt, amikor a szomszédban építkeztek. Vízért, egyebek miatt átjártak hozzám, kapu került a telkek közt a kerítésre. Mondtuk a munkásoknak, hogy a kutya nem bánt, ha kint vagyunk, de ha nem , inkább csengessenek, mert nem lehet tudni... (A szöveget inkább legendának szántuk, hogy ne terjedjen a híre, mennyire nem veszélyesek a kutyáink. :mrgreen:)
Egyszer arra mentem ki, hogy az egyik munkás a kaputól két méterre vigyázzállásban van lemerevedve, a bobtail meg ül előtte és nézi. Ha mozdulni próbált, a kutya acsarogni kezdett. Nem bántotta, csak fenyegette.
 
Oldal tetejére